Πληροφορίες για: Λάος

Το Λάος και οι φυλές του...
Το Λάος είναι περισσότερο ένα συνονθύλευμα φυλών με έντονες πολιτισμικές  ιδιαιτερότητες παρά ένα ενιαίο έθνος με τη δυτική έννοια του όρου. Σε όλο το βόρειο Λάος κυριαρχούν οι φυλές Λάο Σενγκ, που προέρχονται από τη Βιρμανία, το Θιβέτ και τη Νότια Κίνα. Εκτρέφουν γουρούνια, βουβάλια και κότες. Καλλιεργούν ρύζι και καλαμπόκι. …και όπιο.

Η παραγωγή...
Το Λάος είναι η τρίτη στον κόσμο, μετά τη Βιρμανία και το Αφγανιστάν, παραγωγός χώρα οπίου - εκατό έως διακόσιους τόνους επεξεργασμένου προϊόντος ετησίως. Από την παραγωγή αυτή ζουν 60.000 οικογένειες σε 2.200 χωριά. Η μισή ποσότητα εξάγεται λαθραία μέσω Ταϊλάνδης και Καμπότζης, ενώ η άλλη μισή παραμένει για εγχώρια κατανάλωση.

Η κατανάλωση...
Καθότι σε πολλές φυλές εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως φάρμακο, ως νόμισμα πληρωμής εργασίας, ως καλωσόρισμα στους μουσαφίρηδες, ως συστατικό μαγειρέματος, ως πασατέμπος για να περνά η ώρα ή ακόμα και σε διάφορες θρησκευτικο-πνευματικές τελετές....

Δέλτα Μεκόνγκ

Ο ποταμός Μεκόνγκ, "ο πατέρας των ποταμών" διαδραματίζει από πανάρχαιους χρόνους πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των λαών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι για την Ινδοκίνα, ότι ο Νείλος για την Αίγυπτο. Ο Μεκόγκ είναι ήρεμος, με καφετιά σοκολατί νερά, και απέραντος .Πάνω στο ποτάμι θα δει κανείς τα πιο απίθανα πλεούμενα. Περίεργα σκάφη με κουσούδες ζώων και ψαριών, χειροποίητες βάρκες από κορμούς, μαούνες, πλατφόρμες που μεταφέρουν τα πάντα από ξυλεία μέχρι και χωματουργικά μηχανήματα, βάρκες σπίτια με μπουγάδες και τα εντελώς απαραίτητα, σκαριά που παραμένουν ανεμοδαρμένα κι αφημένα στο άγγιγμα του πανδαμάτορα χρόνου. Κάποια φεριμπότ εξυπηρετούν συγκοινωνιακά τις πόλεις που υπάρχουν στον Μεκόνγκ, ενώ εκεί βρίσκονται οι ονομαστές παραλίες, αλλά και οι μεγαλύτερες καλλιέργειες γαρίδας, καβουριών, ψαριών που διακινούνται σε όλη την χώρα.

Βιεντιάνε

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και οι φθηνές αγορές χειροποίητων ενδυμάτων και υφασμάτων στην πρωτεύουσα του Λάος Βιεντιάνε 

Πληροφορίες για τις Χώρες

Λάος

Κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας, στο κέντρο της χερσονήσου της Ινδοκίνας. Συνορεύει βόρεια με την Κίνα, βορειοανατολικά και ανατολικά με το Βιετνάμ, νότια με την Καμπότζη, δυτικά με την Ταϊλάνδη και βορειοδυτικά με τη Βιρμανία (Μιανμάρ ή Μπούρμα).
Η συνολική έκταση της χώρας ανέρχεται σε 236.800 τ. χλμ., κατατάσσοντας το Λάος στην 80ή παγκόσμια θέση. Είναι η 5η μικρότερη χώρα της χερσονήσου της Ινδοκίνας και μεγαλύτερη μόνο από την Καμπότζη. Η έκτασή της είναι περίπου ίση με αυτήν της Ρουμανίας και διπλάσια από αυτήν του Μαλάουι.
Ο πληθυσμός του Λάος σύμφωνα με στοιχεία του 2002 υπολογίζεται σε 5.777.180 κατοίκους. Είναι η μικρότερη σε πληθυσμό χώρα της Ινδοκίνας, ενώ κατέχει την 107η παγκόσμια θέση. Σε σχέση με την έκταση ο πληθυσμός της χώρας είναι σχετικά μικρός, με αποτέλεσμα το Λάος να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αραιοκατοικημένων χωρών του κόσμου με την πυκνότητα του πληθυσμού να φτάνει μόλις τους 24,4 κατοίκους ανά τ. χλμ.

Γεωγραφία

Μορφολογία εδάφους
Το Λάος είναι κατεξοχήν ορεινή χώρα. Περισσότερο από τα 9/10 του εδάφους της καλύπτεται από βουνά, με υψόμετρο μεγαλύτερο από 1800 μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αποτελεί τμήμα της Αναμιτικής Οροσειράς, της ανατολικότερης από τις τρεις μεγάλες οροσειρές που ξεκινούν από το Θιβέτ και με κατεύθυνση νοτιοανατολική διασχίζουν τη χερσόνησο της Ινδοκίνας. Η οροσειρά αυτή σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια του Τριτογενούς και είναι βαθιά χαραγμένη από ποτάμια, τα οποία έχουν διαμελίσει τις ράχες της σε μια ακανόνιστη σειρά υψιπέδων. Το ανάγλυφο της χώρας μπορεί να χωριστεί σε δύο φυσιογραφικές περιοχές: στο βόρειο τμήμα, το οποίο έχει σχήμα ακανόνιστου ογκώδους τετραπλεύρου, και στο νότιο, το οποίο είναι επίμηκες και εκτείνεται στα νοτιοανατολικά.
α) Το βόρειο τμήμα, που είναι και το πιο ορεινό, διασχίζεται από βαθιές ποτάμιες κοιλάδες και φαράγγια που έχουν ΒΔ - ΝΑ κατεύθυνση. Σε αρκετά σημεία οι εδαφικές εξάρσεις ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 2.000 μ., όπως οι κορυφές των βουνών Που Σαν (2.239 μ.) και Που Λάι (2.257 μ.) στα βορειοανατολικά. Το ψηλότερο σημείο της χώρας είναι η κορυφή του όρους Που Μπια (2.820 μ.), το οποίο βρίσκεται στην αρχή της νότιας απόληξης της χώρας προς το Βιετνάμ. Βόρεια του όρους Που Μπια εκτείνεται το οροπέδιο Ξιανγκχοάνγκ, το οποίο έχει μέσο υψόμετρο 1.080 μ. και στο κέντρο του σχηματίζει την Πεδιάδα των Αμφορέων. Νοτιοανατολικά του όρους Που Μπια το πλάτος της χώρας στενεύει και ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Μεκόνγκ και ανατολικά από την Αναμιτική Οροσειρά, η οποία σχηματίζει ένα τεράστιο φαράγγι ανάμεσα στο Λάος και το Βιετνάμ. Σε πολλά σημεία το υψόμετρο της Αναμιτικής Οροσειράς ξεπερνά τα 2.000 μέτρα (διάβαση Βαρθολομαίου 2.711 μ., διάβαση Ναπέ 2.296 μ.).
β) Το νότιο τμήμα της χώρας είναι γενικά πιο πεδινό. Ψηλοί ορεινοί όγκοι αναπτύσσονται μόνο στα ανατολικά, κατά μήκος των παρυφών της Αναμιτικής Οροσειράς. Το υψηλότερο σημείο είναι η κορυφή Που Ατουάτ (2.500 μ.) στα ανατολικά, κοντά στα σύνορα με το Βιετνάμ. Στο νοτιότερο άκρο της χώρας εκτείνεται το οροπέδιο Μπολοβάν με μέσο υψόμετρο 1.500 μ.


Υδρογραφία
Το υδρογραφικό δίκτυο της χώρας καθορίζεται από τον ποταμό Μεκόνγκ, τον όγδοο μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό της Γης. Το συνολικό μήκος του Μεκόνγκ φτάνει τα 4.500 χλμ., η λεκάνη απορροής του έχει έκταση 810.000 τ. χλμ. και η μέση ετήσια παροχή νερού στις εκβολές του υπολογίζεται σε 12.000 κυβ. μ. ανά δευτερόλεπτο. Πηγάζει από τα ανατολικά υψώματα Τσινγκχάι του Θιβέτ και διασχίζει την Κίνα ακολουθώντας νότια κατεύθυνση. Μετά την επαρχία Γιουνάν της Κίνας αποτελεί το σύνορο Βιρμανίας - Λάος. Μπαίνει στο λαοτινό έδαφος στο ύψος του 20ού βόρειου παραλλήλου και για 220 χλμ. περίπου ακολουθεί ανατολική κατεύθυνση. Στη συνέχεια στρέφεται νότια και διασχίζει τη χώρα σε μια απόσταση 300 χλμ. περίπου. Μετά η πορεία του γίνεται ανατολική, για να αποτελέσει σε μεγάλο μήκος το φυσικό σύνορο Λάος - Ταϊλάνδης. Εισχωρεί και πάλι στο έδαφος του Λάος, στο νότιο τμήμα της χώρας, και στη συνέχεια συνεχίζει την πορεία του στο έδαφος της Καμπότζης. Αποτελεί την κυριότερη συγκοινωνιακή αρτηρία της χώρας - είναι πλωτός από το ύψος της πόλης Λουανγκπραμπάνγκ και κάτω - αν και οι καταρράκτες σε πολλά σημεία του δυσκολεύουν την πλεύση. Κατά μήκος της εύφορης κοιλάδας του βρίσκονται οι μεγαλύτεροι ορυζώνες και οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Οι σημαντικότεροι παραπόταμοι του Μεκόνγκ σε λαοτινό έδαφος είναι οι Μπενγκ, Ου, Πακ και Ξουάνγκ στο βορρά, οι Λικ, Χέουπ, Ενγκούμ, Ενκιάπ και Τέουν στο κέντρο της χώρας και οι Ναμκχιάνγκ, Μπάνγκχιανγκ και Κονγκ στα νότια.

περισσότερα

Με μια ματιά

Η φύση φάνηκε γενναιόδωρη στην Χερσόνησο της Ινδοκίνας: Ασβεστολιθικά βουνά καλυμμένα με πυκνές ζούγκλες, πεδιάδες με εντυπωσιακούς καταπράσινους ορυζώνες, πολυσχιδείς ακτογραμμές που σχηματίζουν αναρίθμητους γραφικούς κόλπους και συμπλέγματα νησιών αλλά και τις οποιούχες παραγωγές του Λάος

Χάρτης Ταξιδιού Λάος

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια