Πληροφορίες για: Τασμανία

Το νησί του Taz
Στις μακρινές θάλασσες του Νότου, κοντά στο νοτιοανατολικό άκρο της αυστραλιανής ηπείρου, εντοπίζεται λοιπόν το νησί του δαιμόνιου, αλλά συμπαθητικού κατ' άλλα Taz. Παρά το σχετικά μεγάλο μέγεθός της έχει έκταση περίπου όσο η μισή Ελλάδα! Η Τασμανία καταλαμβάνει μόλις το 1% της συνολικής έκτασης της Αυστραλίας.

,
Όταν χωρίστηκε η Τασμανία
Η Τασμανία είναι η μόνη νησιωτική πολιτεία της Αυστραλίας (από τις οκτώ που συναποτελούν τη χώρα), βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πολιτεία Victoria και χωρίζεται απ' αυτήν με τον πορθμό Bass. Σύμφωνα με τις απόψεις των επιστημών, πριν από περίπου 10.000 χρόνια η Τασμανία ήταν ενωμένη με την αυστραλιανή ήπειρο, αλλά μια γενική ανύψωση της θάλασσας πλημμύρισε το στενό Bass, με αποτέλεσμα το κομμάτι της Τασμανίας να αποκοπεί οριστικά από την ηπειρωτική Αυστραλία.


Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco
Τόπος ιδιαίτερα πλούσιος σε φυσικές πηγές και προικισμένος με μια ιδιότυπη χλωρίδα και πανίδα, η Τασμανία φημίζεται σήμερα για τις αρχέγονες περιοχές της, από τις λίγες που έχουν απομείνει στον κόσμο. Οι τεράστιες εκτάσεις ανέγγιχτης φύσης που διαθέτει το τριγωνικού σχήματος νησί της Αυστραλίας περιλαμβάνονται από το 1982 στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Χόμπαρτ

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη είναι το Χόμπαρτ με 205.000 κατοίκους, ενώ άλλα μεγάλα κέντρα είναι το Launceston στα βόρεια και τα Ντέβονπορτ με το Μπέρνι στα βορειοδυτικά. Το Richmond, 24 χλμ. από το Hobart, είναι η δεύτερη ιστορικότερη πόλη της Αυστραλίας μετά το Σύδνεϋ. 

Ακρωτήριο Γούλγουορθ

Βορειότερο σημείο της Τασμανίας είναι το Ακρωτήριο Γούλγουορθ. Η απόσταση από εκεί μέχρι το νοτιότερο σημείο, το Νοτιοανατολικό Ακρωτήριο, είναι 364 χιλιόμετρα, ενώ η απόσταση από το δυτικότερο άκρο («Δυτικό Ακρωτήριο») μέχρι το ανατολικότερο (Ακρωτήριο Έντυστοουν) είναι 306 χιλιόμετρα (περίπου μιάμιση φορά οι διαστάσεις της Πελοποννήσου). 

Όρος Όσσα & ΝΔ ακτή

Το υψηλότερο βουνό της Τασμανίας είναι το όρος Όσσα - 1617 μέτρα. Αντίθετα, η κεντροανατολική περιοχή (Midlands) είναι σχετικώς επίπεδη και χρησιμοποιείται για καλλιέργειες.

Η δυτική ακτή, είναι πυκνοκατοικούμενη και 'εχει παράδοση άνω των 150 ετών στην εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου.

Το νοτιοδυτικό τμήμα της είναι πυκνοδασωμένο και περιλαμβάνει κάποια από τα τελευταία εύκρατα δάση στο Νότιο Ημισφαίριο.

Με μια ματιά

Εκδηλώσεις στην Τασμανία με μεγάλο ενδιαφέρον είναι:

* Η ιστιοδρομία από το Σίδνεϋ στο Χόμπαρτ (Sydney to Hobart Yacht Race), που διαρκεί 3 ή 4 ημέρες, κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ φαγητού και κρασιών Taste of Tasmania.

* Το ράλι Targa Tasmania, που προσελκύει παγκόσμιας κλάσεως οδηγούς και διεξάγεται σε όλη την Πολιτεία επί 5 ημέρες.

* Το Agfest, τριήμερη αγροτική έκθεση στο Κάρικ (δυτικά του Λάουνσεστον) αρχές Μαΐου, και τα Royal Hobart Show, Royal Launceston Show κάθε Οκτώβριο. 

Χάρτης Ταξιδιού Τασμανία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια