fb

Πληροφορίες για: Βουλγαρία

Η Βουλγαρία βρίσκεται

στο νοτιοανατολικό τμήμα των Βαλκανίων και το έδαφός της παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Στον βορρά της χώρας εκτείνονται οι απέραντες πεδιάδες του ποταμού Δούναβη, ο οποίος αποτελεί το σύνορο με τη Ρουμανία. Στα νότια, αντίθετα, κυριαρχούν ορεινές εκτάσεις και οροπέδια, ενώ στα ανατολικά οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας προσελκύουν τουρίστες όλο τον χρόνο.

Το 2015 οι σημαντικότεροι τομείς της βουλγαρικής οικονομίας  ήταν η βιομηχανία (23,0%), το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες στέγασης και εστίασης (21,0%), καθώς και η δημόσια διοίκηση, η άμυνα, η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια (14,5%).

Η Βουλγαρία πραγματοποιεί εξαγωγές κυρίως προς τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία, ενώ οι εισαγωγές της προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ιταλία.

Η βίλα
Η αρχαία βίλα "Αρμύρα" είναι η πλουσιότερη ιδιωτική έπαυλη από την Ρωμαϊκή περίοδο, που ανακαλύφθηκε στα βουλγαρικά εδάφη. Χτίστηκε κατά το δεύτερο ήμισυ του 1ου αιώνα μ.Χ. Ήταν ιδιοκτησία εξέχοντος αριστοκράτη της Θράκης. Σήμερα είναι το πλουσιότερο και καλύτερα διατηρημένο δείγμα της ρωμαϊκής επαρχιακής αρχιτεκτονικής και της τέχνης.
Τα δωμάτια στον πρώτο όροφο ήταν επενδυμένα με λευκό μάρμαρο και για το λόγο αυτό συχνά η βίλα αποκαλείται "Το μαρμάρινο παλάτι" στην κοιλάδα του ομώνυμου ποταμού Αρμύρα. Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η βίλα δημιουργήθηκε περίπου 20-25 χρόνια μετά την κατάκτηση της Θράκης, όταν μετατράπηκε σε ρωμαϊκή επαρχία. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι η Αρμύρα ήταν ιδιοκτησία ηγεμόνα που κυβερνούσε την περιοχή στο κάτω μέρος του ποταμού Άρδα. Το "Μαρμάρινο παλάτι" εκτείνεται σε 1.000 τετραγωνικά μέτρα. Μετά τη δημιουργία της βίλας ακολούθησαν πολλές ανακαινίσεις και βελτιώσεις, σύμφωνα με το γούστο των ιδιοκτητών ανά τα χρόνια.
Πλίσκα: Η πρώτη πρωτεύουσα

Τα ερείπια της πρώτης πρωτεύουσας Πλίσκα μας θυμίζουν για το μεγαλείο του μεσαιωνικού βουλγαρικού κράτους.

Η κυριότερη πόλη ή κέντρο - ίσως τέτοιο είναι το νόημα του ονόματος "Πλίσκα", που οι ιδρυτές του πρώτου βουλγαρικού κράτους τον 7ο αιώνα έδωσαν στην πρωτεύουσά τους. Επέλεξαν την περιοχή αυτή επειδή ήταν σταυροδρόμι εμπορικών δρόμων και το έδαφος γιατί προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες για τα κοπάδια τους. Σήμερα χιλιάδες συμπατριώτες έρχονται εδώ όπου βρισκόταν η Πλίσκα, καθοδηγούμενοι όχι απλά από περιέργεια, αλλά από αγάπη και θαυμασμό για το έργο των προγόνων μας.
 
Σε απόσταση μόνο 2 χιλιόμετρων από την σημερινή πόλη και 29 χλμ από την νομαρχιακή πόλη Σούμεν βρίσκεται ο Εθνικός ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος "Πλίσκα", ο οποίος το 1970 κηρύχθηκε εθνικό πολιτιστικό μνημείο. Στη διάρκεια δεκαετιών τα ερείπια της πόλης διερευνούνται από γνωστούς Βούλγαρους και ξένους αρχαιολόγους.
Η μονή του Τσίπροβτσι

Η μονή του Τσίπροβτσι είναι μέρος προσευχής, στην οποία βρίσκουμε ίαση για την ψυχή μας.

Το σημείο, όπου ανεγείρεται μια μονή, δεν είναι τυχαίο. Το ίδιο ισχύει και για την μονή του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας στην πόλη Τσίπροβτσι. Κατασκευάστηκε τον 10ο αιώνα σε μια ζωγραφική τοποθεσία και απέχει 22 χιλιόμετρα από την πόλη Μοντάνα στη βορειοδυτική Βουλγαρία. Είναι μοναστικό κέντρο με πολύ πλούσια ιστορία – κάποτε αποτελούσε πνευματική εστία για τους σκλαβωμένους Βούλγαρους. Σήμερα είναι ανδρική μονή, πολύ καλά διατηρημένη, που μετατράπηκε σε μνημείο του πολιτισμού.
 
"Η μονή μας περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 100 εθνικών τουριστικών αξιοθέατων, που κάθε Βούλγαρος πρέπει να την επισκεφτεί", λέει ο αρχιμανδρίτης Αντίμ, ιερέας στο μοναστήρι του Τσίπροβτσι.
Το μνημείο «Ιδρυτές του βουλγαρικού κράτους»

Το μνημείο «Ιδρυτές του βουλγαρικού κράτους» με τα σύμβολα του παρελθόντος μας κοντά στην πόλη Σούμεν είναι επιβλητικό.

Το τεράστιο μνημείο «Ιδρυτές του βουλγαρικού κράτους» κοντά στην πόλη Σούμεν, το οποίο εντυπωσιάζει με τον όγκο του από μπετόν και τις επίφοβες ανθρώπινες φιγούρες του που σαν να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών. Το μνημείο, ωστόσο, έχει το ανθρώπινο πρόσωπό του που αποκαλύπτεται στη διήγηση της εφόρου του Ιστορικού Μουσείου του Σούμεν Ρουσάνκα Τσάνεβα, η οποία παραβρέθηκε κάποτε στα εγκαίνια του μνημείου στις 28 Νοεμβρίου του 1981.

Το μνημείο είναι πολύ γερό και σχεδόν απρόσιτο για επιθέσεις και βανδαλισμούς. Έχει σχήμα πυραμίδας και έχει σχεδιαστεί με την προοπτική της αιωνιότητας.

Bansko

Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό θέρετρο της Βουλγαρίας βρίσκεται μόλις 160 Km από τη Σόφια και είναι το Bansko. Φημίζεται για την μεγάλη περίοδο που μπορείτε να το επισκεφτείτε αφού οι πίστες είναι ανοιχτές από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και τα μέσα Μαΐου.

Apre Ski: Στα “Mehana” (παραδοσιακές ταβέρνες) θα γευτείτε  την παραδοσιακή κουζίνα. Η νύχτα στο Bansko είναι γεμάτη μουσική και τα nightclubs δεν έχουν time limit.

Must: Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Pirini (μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο).

 

Ροδέλαιο...Βουλγαρίας

Η Βουλγαρία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή ροδέλαιου. Περίπου ένας τόνος ροδέλαιου εξάγεται ετησίως σε μεγάλες εταιρίες παραγωγής καλλυντικών και αρωμάτων σε Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Το ροδέλαιο είναι παραδοσιακό προϊόν της χώρας από τον 17ο αιώνα. Η ποικιλία που δίνει το ροδέλαιο καλλιεργείται στην Κοιλάδα των Ρόδων, σε μια έκταση 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα τριαντάφυλλα ανθίζουν τον Μάιο και τον Ιούνιο και το γλυκό άρωμά τους καλύπτει όλη την περιοχή. Η συλλογή των ροδοπέταλων γίνεται πολύ νωρίς το πρωί, πριν από το ξημέρωμα, και η απόσταξη με ατμό δίνει ροδέλαιο εξαιρετικής ποιότητας για αρώματα και καλλυντικά. Απαιτούνται περίπου τρεις τόνοι ροδοπέταλων για να φτιαχτεί ένα κιλό ροδέλαιο. Στα τέλη της άνοιξης τουρίστες από όλον τον κόσμο συρρέουν στην Κοιλάδα των Ρόδων για να δουν από κοντά τη συλλογή των ροδοπέταλων και να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις της Γιορτής των Ρόδων. Τα τριαντάφυλλα παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Καζανλάκ και είναι αναλλοίωτο κομμάτι της ζωής των ντόπιων, καθώς πολλές γενιές τους δραστηριοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

...

περισσότερα

Το Δέλτα του Έβρου

Κανείς δε θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο Έβρος είναι ένας ακόμα ποταμός. Εκτός του ότι αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Ελλάδα-Τουρκία και Ελλάδα-Βουλγαρία, η πορεία του ανέκαθεν καθόριζε τις τύχες του τόπου. Οι αρχαίοι τον θεωρούσαν σαν τον μεγαλύτερο ποταμό του τότε γνωστού κόσμου, παρόλο που δεν είναι παρά ο μεγαλύτερος σε μήκος στην Βαλκανική χερσόνησο.
Σχεδόν 30 χιλιόμετρα πριν από τις εκβολές του ο Εβρος ποταμός χωρίζεται στα δύο σχηματίζοντας ένα τεράστιο μακροσκελές τρίγωνο. Η δελταϊκή πεδιάδα που δημιουργείται έχει συνολική έκταση 200.000 στρέμματα τα οποία μοιράζονται η Ελλάδα (150.000) και η Τουρκία. Τα 80.000 στρέμματα από αυτά που βρίσκονται επί του ελληνικού εδάφους αποτελούν την έκταση η οποία έχει ενταχθεί στη διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ. Η επίσημη ονομασία του Δέλτα του Έβρου είναι «Αινήσιον Δέλτα».
Μέχρι την δεκαετία του 1950 αυτός ο τόπος ήταν παρθένος και ουσιαστικά ανεξερεύνητος. Μετά άρχισαν τα έργα αποστράγγισης, υψώθηκαν αναχώματα, χαράχθηκαν χωματόδρομοι, ευθυγραμμίστηκε η κοίτη του ποταμού και αποξηράνθηκαν μεγάλες εκτάσεις για καλλιέργειες. Τα 20 τελευταία χρόνια οι δραστηριότητες αυτές, πάντως, έχουν σταματήσει.
Η μεγάλη αξία του Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στην πλούσια ορνιθοπανίδα του. Εδώ έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον 316 είδη πουλιών από τα 420 περίπου που υπάρχουν στην Ελλάδα! Είναι σπάνιο φαινόμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και το οικοσύστημα λειτουργεί σαν βιότοπος για φώλιασμα, ως καταφύγιο για μεγάλους πληθυσμούς υδρόβιων πουλιών από τις βόρειες περιοχές της κεντροανατολικής Ευρώπης κατά την διάρκεια του χειμώνα και ως ζωτικός χώρος συγκέντρωσης και ανάπαυσης μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών πουλιών. Αντίστοιχα στην περιοχή του Έβρου έχουν παρατηρηθεί 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφίβιων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών. Δύο είναι οι μεγάλες λιμνοθάλασσες –τα πολυτιμότερα υγροτοπικά συστήματα– στο Δέλτα. Της Δράνας (ή λίμνη του Δράκοντος) με έκταση 6.000 στρέμματα και τα Παλούκια (ή Καζικλί) με έκταση 2.800 στρέμματα.
* Η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου είναι 6 μέτρα χαμηλότερη από εκείνη της θάλασσας. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι ακόμα μεγάλες και πολύ εύφορες. Τα βασικά προϊόντα είναι βαμβάκι, σιτάρι, τεύτλα και καλαμπόκι.
* Η επίσκεψη στην περιοχή του Δέλτα επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιοχές και θα πρέπει να είστε μαζί με κάποιον ξεναγό εθνικών δρυμών, ή να έχετε συνοδό με ειδική άδεια. Η περιοχή είναι επιτηρούμενη από τον στρατό.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Βουλγαρία

Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας (βουλγάρικα: Република България / Ρεπούμπλικα Μπαλγκάρια) είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βρέχεται στα ανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συνορεύει με την Ελλάδα στα νότια, την Τουρκία στα ανατολικά, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στα δυτικά, τη Σερβία και τη Ρουμανία στα βόρεια. Φυσικό σύνορο μεταξύ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας αποτελεί ο ποταμός Δούναβης. Με έκταση 110.994 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Βουλγαρία είναι η 16η σε έκταση χώρα της Ευρώπης. Η θέση της την έχει καταστήσει σταυροδρόμι διαφόρων πολιτισμών και ως τέτοιο ανέδειξε μερικά από τα αρχαιότερα μεταλλουργικά, θρησκευτικά και άλλα πολιτιστικά τεχνουργήματα στον κόσμο.

περισσότερα

Με μια ματιά

Ένας προορισμός, μοναδικός σε ομορφιά, που με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, κυρίως για εκείνους που αναζητούν διασκέδαση και ψώνια μέχρι τελικής πτώσης, ειδικά στην πρωτεόυσα, την Σόφια. Κοσμοπολίτικη, μοντέρνα και με φοβερή αρχιτεκτονική σε κάθε κτίριο της, δεν έχει πραγματικά τίποτα να ζηλέψει από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η πρωτεύουσα της γειτονικής Βουλγαρίας, η Σόφια αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας.

Χάρτης Ταξιδιού Βουλγαρία