fb

Πληροφορίες για: Λέσβος (Μυτιλήνη)

Για αρχή
Η Λέσβος αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές και αναψυχή. Είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της χώρας με 1633,83 τ.χλμ και έχει πληθυσμό, 85.450 κάτοικους. Το νησί είναι ορεινό - παρόλο που έχει αρκετές πεδινές εκτάσεις - και ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ απέχει ελάχιστα από τις ακτές της Τουρκίας. Στην πρωτεύουσα του νησιού Μυτιλήνη έχει την έδρα της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει σχήμα πλατανόφυλλου με δυο μεγάλους αβαθείς κόλπους, της Καλλονής και της Γέρας. Τα σπουδαιότερα δε βουνά του είναι ο Λεπέτυμνος, ο Όλυμπος και ο Όρδυμνος.

Ψηφιδωτό αξιοθέατων
Όποιος ξεκινάει να περιγράψει με δύο λόγια τη Λέσβο συνήθως δυσκολεύεται. Κι αυτό γιατί το νησί δεν έχει μόνο έναν παρονομαστή ελκυστικότητας όπως πολλά άλλα τουριστικά νησιά. Είναι ένα ψηφιδωτό αξιοθέατων, με πολλές και μοναδικές φυσικές ομορφιές, σπάνια γεωλογικά μνημεία, τρομακτικές εναλλαγές στα τοπία του, καταπληκτικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, οικισμούς εξαίρετου αρχιτεκτονικού κάλλους, υγροβιότοπους, πεζοπορικές διαδρομές, μουσεία σημαντικότατης αξίας, ξεχωριστή τοπική κουζίνα, ζωντανά παγανιστικά δρώμενα και προσκυνήματα γνωστά σε όλη τη χώρα.

Δύο διαφορετικοί  «κόσμοι»
H έκρηξη ενός ηφαιστείου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια χώρισε το νησί σε δύο διαφορετικούς "κόσμους", που η εναλλαγή τους αφήνει εκστατικό τον επισκέπτη. Η ανατολική πλευρά είναι κατάφυτη από πευκώνες και ελαιώνες, που κατηφορίζουν μέχρι τη θάλασσα. Στο δυτικό μέρος της Λέσβου (Μυτιλήνης) όμως το τοπίο αλλάζει και θυμίζει κάτι από Κυκλάδες και... "άγρια Δύση". Εδώ βρίσκεται και ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, το απολιθωμένο δάσος Σιγρίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Μυτιλήνη

Mόλις βρεθείτε στο μεγάλο λιμάνι με την προκυμαία, η πόλη θα σας κερδίσει αμέσως με τη dolce vita αύρα που εκπέμπει. Η πόλη της Μυτιλήνης, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, έχει διατηρήσει σπουδαία δείγματα του λαμπρού παρελθόντος αλλά και της εξαιρετικής πολιτισμικής πορείας της. Είναι μια οργανωμένη και ζωντανή πόλη, με έντονη νυχτερινή ζωή που καλύπτει κάθε απαίτηση και ανάγκη σε θέματα ξενοδοχείων, εστιατορίων και διασκέδασης. «Εμβλήματά» της είναι το μεγαλόπρεπο κάστρο, ο ναός του Αγίου Θεράποντα με τον εντυπωσιακό τρούλο και στην άκρη του λιμανιού το «Άγαλμα της Ελευθερίας». Κλασικό σημείο συνάντησης των ντόπιων είναι η περιοχή γύρω από την πλατεία Σαπφούς αλλά και το υπόλοιπο μισό πέταλο του νέου νότιου λιμανιού με τα μοδάτα μπαράκια και τις καφετέριες, που κλέβουν την παράσταση από πολύ νωρίς το πρωί. Περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια της και διασχίστε την κεντρική αγορά της πόλης στην οδό Ερμού. Θα ανακαλύψετε παραδοσιακά καφενεία και ταβερνούλες για όλα τα γούστα, παλαιοπωλεία και μοντέρνα καταστήματα για κάθε σας ανάγκη. Για πραγματικά αυθεντικές γεύσεις και ζεστό περιβάλλον προτιμήστε το καφενείο του Κουτσομύτη, που βρίσκεται στην περιοχή «Συνοικισμός». Κοντά στην πόλη βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού. Ανάμεσα στην πόλη και το αεροδρόμιο βρίσκονται οι οικισμοί Νεάπολη, Αγία Μαρίνα, Καγιάνι και Βαρειά. Στη Βαρειά βρίσκονται και τα μουσεία Θεόφιλου και Τεριάντ, δύο μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε! Εκεί θα βρείτε και κάποιες από τις πιο φημισμένες ταβέρνες του νησιού. Βόρεια στον δρόμο για Θερμή βρίσκεται η Μόρια με το γνωστό υδραγωγείο της, ο Αφάλωνας με την υπέροχη θέα του, η παραθαλάσσια Παναγιούδα, τα Πάμφιλα και η Λουτρούπολη Θερμής. Στον Αφάλωνα θα βρείτε ένα από τα γνωστότερα καφενεδάκια της περιοχής και στην Παναγιούδα και τα Πάμφιλα μικρές παραλίες ιδανικές για παιδιά. Στη Λουτρούπολη Θερμής, που πήρε το όνομά της από τις θερμοπηγές που βρίσκονται στην περιοχή, θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια κοντά στην οργανωμένη παραλία «Κανόνι». Λίγο έξω από το χωριό της Θερμής βρίσκεται η Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, ένα από τα γνωστότερα προσκυνήματα της Λέσβου. Συνεχίζοντας στον παραλιακό δρόμο για Μανταμάδο, θα συναντήσετε τα Μυστεγνά με την περίφημη κόκκινη πέτρα, τη Σκάλα Μυστεγνών με τα κρυστάλλινα νερά, τα χωριά Πηγή και Κώμη, γνωστά για το «Πανηγύρι του Ταύρου» καθώς και τις Νέες Κυδωνίες.

Μανταμάδος

Η περιοχή του Mανταμάδου βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού. Το χωριό Mανταμάδος είναι κεφαλοχώρι, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, γραφικά σοκάκια και καλντερίμια και εξαιρετικά αγροτικά, κτηνοτροφικά και κυρίως τυροκομικά προϊόντα. Δοκιμάστε το γιαούρτι, τα ονομαστά λαδοτύρια, τις φρέσκιες μυζήθρες και τα ντόπια κρέατά του. Εδώ θα βρείτε επίσης υπέροχα κεραμικά σε πολύ καλές τιμές και θα θαυμάσετε τους αγγειοπλάστες την ώρα που γυρίζουν τον τροχό μέσα στα περίφημα εργαστήρια. Αλλά αυτό που κάνει γνωστό τον Μανταμάδο παγκοσμίως είναι το μοναστήρι του αρχαγγέλου Μιχαήλ με τη θρυλική ανάγλυφη εικόνα. Επισκεφθείτε και τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου, το μικρό ψαροχώρι, τη Σκάλα Κάπης ή Γενί Λιμάνι, τον Άγιο Στέφανο με τα εργαστήρια κεραμικής και την ομώνυμη παραλία, τον γραφικό Παλιό και τα κτηνοτροφικά χωριά Στύψη, Κάπη, Πελόπη και Κλειώ. Στην περιοχή του Μανταμάδου θα βρείτε επίσης και αρκετές παραλίες ιδανικές για όλη την οικογένεια, όπως την Πεδή, τον Άγιο Στέφανο, το Παλιό, το Γενί Λιμάνι και τα Τσόνια, με όμορφα ταβερνάκια όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να πιει το ούζο του.

Μόλυβος

Στο βόρειο άκρο του νησιού βρίσκεται ο γοητευτικός Μόλυβος. Ο Μόλυβος είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Λέσβου και χαρακτηρίζεται από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τη γραφική του αρχιτεκτονική. Τα σπίτια του οικισμού με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο και βαμμένα με έντονα χρώματα, σε συνδυασμό με το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει στην περιοχή, δημιουργούν ένα γραφικό και ρομαντικό περιβάλλον. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα μονοπάτια που οδηγούν στις παλιές γειτονιές, οι εκκλησίες και οι μαγευτικές ακρογιαλιές ολοκληρώνουν τη παραμυθένια ομορφιά. Περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια και απολαύστε τον καφέ ή το ποτό σας στο χαρακτηριστικό κόκκινο φως που λούζει το χωριό κατά το ηλιοβασίλεμα. Κοντά στον Mόλυβο βρίσκεται η Eφταλού, με τις όμορφες δαντελωτές ακρογιαλιές και τα ιαματικά λουτρά και η Σκαμνιά, ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με αρχοντόσπιτα, στενά καλντερίμια και γραφικές ανηφοριές. Επισκεφτείτε τη Σκάλα Σκαμνιάς, το μικρό παραθαλάσσιο χωριό πασίγνωστο για το εκκλησάκι πάνω στον βράχο, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του πολυδιαβασμένου έργου του Mυριβήλη «Παναγιά η Γοργόνα». Στον Μόλυβο αλλά και στα γύρω χωριά θα βρείτε πολλά πολυτελή και μη καταλύματα, γραφικά ταβερνάκια με παραδοσιακή κουζίνα και γκουρμέ εστιατόρια, τα οποία σε συνδυασμό με το μαγικό τοπίο θα κάνουν τις διακοπές σας μία αξέχαστη εμπειρία!

Ερεσός

Η Ερεσός είναι μια από τις πιο γνωστές για την ιστορία και τις ομορφιές της κωμοπόλεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λέσβου. Διατηρεί ατόφιο το παραδοσιακό της στοιχείο, κάτι το οποίο μπορείτε να αντιληφθείτε από τα θαυμάσια αρχοντικά που στολίζουν το χωριό και από τα μοναστήρια. Aπ’ αυτά ξεχωρίζει η Μονή Πιθαρίου, που βρίσκεται σε μια μικρή καταπράσινη λεκάνη σχηματισμένη ανάμεσα σε γυμνούς ηφαιστειακούς δόμους που συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Καθώς κατευθύνεστε δυτικά θα συναντήσετε σε υψόμετρο 300μ. μέσα σε μια άγονη πλαγιά το χωριό της Άντισσας. Αξίζει να δείτε τα ερείπια του ενετικού κάστρου, τα ίχνη από τα τείχη της αρχαίας πόλης της Άντισσας και τη λαογραφική συλλογή που εκτίθεται στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής. Μπορείτε να κάνετε επίσης μια στάση στο όμορφο χωριό του Μεσοτόπου για να πιείτε έναν καφέ στην πλατεία κάτω από τα πλατάνια και μετά να κατεβείτε παραλιακά στο Ταβάρι, τον παραθαλάσσιο οικισμό με την όμορφη παραλία και το λιμανάκι όπου δένουν βάρκες και καΐκια. Κοντά στο Ταβάρι βρίσκονται οι παρθένες παραλίες του Χρούσου και του Ποδαρά. Κατεβαίνοντας προς τη Σκάλα Ερεσού μια όμορφη αλέα 4 χλμ. με μουριές και λεύκες αριστερά και δεξιά ενώνει το ορεινό χωριό με τον παραθαλάσσιο οικισμό του. Η θάλασσα είναι κρυστάλλινη και η αμμουδιά της εκτείνεται σε μήκος 2,5 χλμ. Στην παραλία θα δείτε και τη «γαλάζια σημαία» της Ευρώπης, αφού πρόκειται για μια από τις καθαρότερες θάλασσες της Μεσογείου. Η Σκάλα Ερεσού αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς στο νησί και έρχεται πολλές φορές πρώτη στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Τα γραφικά ταβερνάκια και καφενεία, τα περιποιημένα εστιατόρια και τα καλαίσθητα lounge μπαρ πάνω στις ξύλινες εξέδρες λίγα μόλις μέτρα από εκεί όπου σκάει το κύμα δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

Καλλονή

Η Καλλονή βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του νησιού και κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Η τεράστια πεδιάδα της περιοχής, την οποία διατρέχουν έξι ποταμοί, ευνοεί την καλλιέργεια αμπελιών και περιβολιών. Ανήκει στη δημοτική κοινότητα που αποτελείται από τους οικισμούς Άγρα, Ανεμώτια, Aρίσβη, Δάφια, Kεράμι, Παράκοιλα, Σκαλοχώρι, Φίλια. Αποτελεί επίσης έδρα της Mητρόπολης Mηθύμνης. Αξίζει να επισκεφθείς την πανύψηλη και επιβλητική Μονή Λειμώνος, που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από την Καλλονή με κατεύθυνση προς την Ερεσό και να θαυμάσεις τις τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του μοναστηριού. Στη Σκάλα Καλλονής, που βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. από την κωμόπολη, μπορείς να κολυμπήσεις στα ρηχά και ζεστά νερά της ομώνυμης αμμουδερής παραλίας, η οποία είναι γεμάτη με πολύχρωμα κοχύλια. Επίσης, μπορείς να επισκεφθείς τις παραλίες της Μικρής και Μεγάλης Τσιχράντας ή τον Καλό Λιμένα, μια μικρή αλλά πανέμορφη παραλία για να απολαύσεις το μπάνιο σου. Μπορείς να περπατήσεις στο γραφικό λιμάνι, που θυμίζει ζωγραφικό πίνακα, με τα παραδοσιακά καΐκια και τις βαμμένες με έντονα χρώματα ψαρόβαρκες να συμβάλλουν με την πολύχρωμη νότα τους στη σύνθεση του τοπίου. Ο κόλπος Καλλονής είναι ο μεγαλύτερος του νησιού και όταν βρεθείς εκεί δε μπορείς να παραλείψεις να δοκιμάσεις τα εκλεκτά ψάρια, τις περίφημες σαρδέλες του, τα οστρακοειδή, τα χτένια, τα κυδώνια, τα μύδια κ.λπ. Η γραφικότητα της περιοχής ολοκληρώνεται από τις αλυκές του κόλπου και τους βιότοπους της Σκάλας και των Παρακοίλων, που εξαιτίας της παρουσίας μεγάλου αριθμού σπάνιων πουλιών αποτελεί σημείο που προσελκύει έντονο οικοτουρισμό.

Βατερά

Σε απόσταση 5 χιλ. από τον Πολιχνίτο βρίσκεται ο οικισμός των Βατερών. Η παραλία των Βατερών εκτείνεται σε μήκος 8 χιλιομέτρων και το πλάτος της είναι από 10 έως 30 μέτρα. Η χονδρόκοκκη χαλαζιακή της άμμος την έχει κάνει αγαπημένο προορισμό για πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Στα άκρα της παραλίας, εκβάλλουν οι ποταμοί Αλμυροπόταμος και Βούρκος οι οποίοι αποτελούν ενδιαφέροντες υγροβιότοπους, με διάφορα είδη πουλιών και ζώων. Δυτικά απ' τον Αλμυροπόταμο βρίσκεται το ακρωτήρι του Αγίου Φωκά. Στην άκρη του το γραφικό αλιευτικό καταφύγιο και από πάνω του το ομώνυμο εκκλησάκι δίπλα στα ερείπια των πρωτοχριστιανικών ναών, που χτίστηκαν με υλικά απ' το ιερό του Διονύσου! Πηγαίνοντας προς το ακρωτήρι θα συναντήσετε την "Αχιλλειοπηγάδα", από όπου λέγεται πως ήπιε νερό ο Αχιλλέας. Με πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ, τα Βατερά διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές για την άνετη φιλοξενία των τουριστών.

Πλωμάρι

Στη νότια ακτή του νησιού βρίσκεται το γραφικό Πλωμάρι, γνωστό για την παραγωγή ούζου, τους παραδοσιακούς μεζέδες αλλά και τους φιλόξενους κάτοικους του. Περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια του και απολαύστε ένα ουζάκι στη σκιά του υπεραιωνόβιου πλατάνου στην παλιά συνοικία του χωριού με τα αρχοντικά που έχουν μείνει αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Σε μικρή απόσταση από το Πλωμάρι θα βρείτε την παραλία του Αγ. Ισιδώρου, μία από τις καθαρότερες παραλίες στην Ελλάδα, αλλά και τη Μελίντα με τον εντυπωσιακό βράχο της καθώς και την Παναγιά Κρυφτή. Στα βουνά του Πλωμαρίου θα βρείτε το Μεγαλοχώρι, το παλιό Πλωμάρι, αλλά και άλλα μικρά γραφικά χωριουδάκια χτισμένα στις πλαγιές του Ολύμπου ανάμεσα σε αγέρωχους βράχους και πεύκα. Επισκεφθείτε τα και απολαύστε το απίθανο ορεινό τοπίο και την πλούσια βλάστηση. Και αν θέλετε να ζήσετε μία μοναδική εμπειρία φιλοξενίας μέσα σε ένα υπέροχο ορεινό περιβάλλον, επισκεφτείτε το «Αγρόκτημα Τούμπα» κοντά στον οικισμό «Μηλιές». Το Πλωμάρι είναι ιδιαίτερα αξιοποιημένο τουριστικά. Εντός του χωριού αλλά και στον οικισμό στην περιοχή του Αγ. Ισιδώρου θα βρείτε πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, καταστήματα, ταβέρνες, καφετέριες και μαγαζιά με τουριστικά είδη. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Ούζου της ποτοποιίας «Βαρβαγιάννη» καθώς και το λαογραφικό μουσείο Πλωμαρίου.

Αγιάσος

Η Αγιάσος είναι χτισμένη στο εσωτερικό του νησιού στις πλαγιές του όρους «Όλυμπος» και αποτελεί έναν γνήσιο παραδοσιακό οικισμό στη Λέσβο, διατηρώντας αναλλοίωτα τα στοιχεία της παραδοσιακής της αρχιτεκτονικής. Όταν βρεθεί κανείς εκεί αξίζει να επισκεφθεί την Παναγία της Αγιάσου, όπου θα βρει και τη γνωστή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, καθώς και να περιηγηθεί στον περίφημο Καστανιώνα του Ολύμπου, βιώνοντας μια ξεχωριστή εμπειρία και θαυμάζοντας την επιβλητικότητα της φύσης. Επίσης, η βλάστηση της περιοχής αποτελείται από εκτεταμένα δάση τραχείας πεύκης (pinus brutia) στα δυτικά του οικισμού. Είναι ο μοναδικός που αποτελεί σημαντική δασική έκταση πάνω στο νησί. Αρκετά δημοφιλής είναι επίσης η «Γιορτή κάστανου», η οποία έχει καταφέρει να γίνει γνωστή σε όλο το νησί –και όχι μόνο– αποκτώντας φανατικούς οπαδούς, που περιμένουν την ημέρα εκείνη ως αφορμή για μια χειμερινή ορεινή απόδραση, μια βόλτα στα στενά της Αγιάσου αλλά και μια περιήγηση στα μονοπάτια του Καστανιώνα. Λίγο πιο έξω από την Αγιάσο βρίσκεται το γραφικό χωριό του Ασωμάτου, όπου αξίζει μια στάση για περπάτημα στα σοκάκια του. Επίσης, μια όαση δροσιάς στην περιοχή αποτελούν οι Άγιοι Ανάργυροι, με το ομώνυμο ξωκλήσι, το ποτάμι, τα δέντρα και τα πλατάνια κάτω από τα οποία μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή το ούζο σου στο καφενεδάκι που βρίσκεται εκεί. Εάν είσαι λάτρης της λαογραφικής τέχνης, η Αγιάσος αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο χειροτεχνικής παράδοσης του νησιού με μεγάλη ποικιλία υφαντών, ξυλόγλυπτων και κεραμικών.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ελλάδα

Η Ελλάς είναι κράτος στο νότιο άκρο της Βαλκανικής ή χερσονήσου του Αίμου και αποτελεί επίσης τη νοτιοανατολική άκρη της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, συνορεύοντας προς Βορρά με την Αλβανία, τη FYROM ή ΠΓΔM, τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Βουλγαρία και προς Ανατολάς με την Τουρκία.

Γεωγραφία

Γεωλογική διαμόρφωση
Ο σημερινός ελληνικός χώρος διαμορφώθηκε ύστερα από σειρές γεωλογικών ανατροπών, ηπειρογενετικών και ορογενετικών κινήσεων της Πλειόκαινης εποχής. Τα γεωλογικά αυτά φαινόμενα, στην περιοχή της προϊστορικής "Αιγηίδος", προκάλεσαν κατακερματισμό και καταποντισμό διάφορων τμημάτων ξηράς, ενώ αλλού ανάδυση άλλων τμημάτων ξηράς από τη θάλασσα. Προηγουμένως, κατά την Ολιγόκαινη εποχή, με την αλπική πτύχωση σχηματίστηκαν με προέκταση των "Δειναρίδων" οροσειρών οι "Ελληνίδες" οροσειρές, οι οποίες σκέπασαν τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας, την Πελοπόννησο, την Κρήτη. Έτσι, η χώρα διαμορφώθηκε κυρίως σε ορεινή, με μέγιστο κατακόρυφο και οριζόντιο διαμελισμό και με πολλά ρήγματα (Κορινθιακός κόλπος, κοιλάδα Σπερχειού, Μαλιακός κόλπος, στενό Ευρίπου, ρήγμα Ιονίου πελάγους κ.λ.π.). Παράλληλα δημιουργήθηκαν πολυάριθμα νησιά, πολλά από τα οποία είναι ηφαιστειογενή, σκορπισμένα σε μια θαλάσσια περιοχή γεμάτη από υποβρύχιες τάφρους, φρέατα και βυθίσματα. Η γεωλογική διαμόρφωση δεν έχει ακόμα εντελώς οριστικοποιηθεί και γι` αυτό η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, αν και η ηφαιστειακή δράση έχει ουσιαστικά ατονήσει και ελάχιστα είναι σήμερα τα ενεργά ηφαίστεια (Σαντορίνη, Νίσυρος).

Όρη
Το ελληνικό ανάγλυφο έχει γενικά ως κύριο χαρακτηριστικό τη συσσώρευση πολλών ορεινών όγκων. Τα 3/5 της χώρας καλύπτονται από βουνά, με ψηλότερο τον Όλυμπο (2.904 μ.) (βλέπε πίνακα βουνών).

Πεδιάδες
Η Ελλάδα είναι ορεινή κυρίως χώρα, γι` αυτό και δεν έχει παρά λίγες και μέτριες σε έκταση πεδιάδες. Μόνο το 1/5 της ξηράς αποτελείται από πεδιάδες, που περιβάλλονται συνήθως από φραγμό ψηλών βουνών ή περιορίζονται από τη θάλασσα. Η μεγαλύτερη πεδινή έκταση της Ελλάδας βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία και απαρτίζεται από τις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης, των Γιαννιτσών και της Κατερίνης, οι οποίες όμως αποτελούν ουσιαστικά ενιαίο σύνολο, με έκταση 2.616 τ.χλμ. (βλέπε πίνακα πεδιάδων). Από τις υπόλοιπες πεδιάδες της Κοζάνης-Καϊλαρίων και της Φλώρινας είναι υψίπεδα, που βρίσκονται σε ύψος 620-650 μ., του Δομοκού σε ύψος 300μ., των Φαρσάλων και Τρικάλων-Καρδίτσας με υψόμετρο 120μ., ενώ όλες οι άλλες βρίσκονται σε υψόμετρο κάτω από 100μ.

Ποταμοί
Οι ποταμοί της Ελλάδας είναι μικροί, ακολουθούν τη διεύθυνση των κοιλάδων και χύνονται στις ελληνικές θάλασσες. Γενικά αβαθείς και ορμητικοί, κανένας τους δεν είναι πλωτός και μόνο σε ορισμένα σημεία του Έβρου και του Λουδία μπορούν να κυκλοφορήσουν λέμβοι. Οι ελληνικοί ποταμοί μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες λάσπης και έτσι σχηματίζουν συχνά προσχώσεις και δέλτα στις εκβολές τους. Τα νερά τους όμως από το 1952 άρχισαν να χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως στον Αχελώο, στον Αλιάκμονα κ.ά. Επίσης αρδεύουν τις γύρω απ` αυτούς πεδινές εκτάσεις και καθιστούν γόνιμο το έδαφός τους. Οι μεγαλύτεροι ποταμοί που διαρρέουν την Ελλάδα είναι ο Έβρος και ο Αξιός. Και οι δύο όμως πηγάζουν έξω από την ελληνική επικράτεια, ο Έβρος από τη Βουλγαρία και ο Αξιός από τα Σκόπια (FYROM). Το μήκος τους μέσα στην Ελλάδα είναι περιορισμένο. Από τους ποταμούς που πηγάζουν μέσα στον ελληνικό χώρο ο μεγαλύτερος είναι ο Αλιάκμονας, που διασχίζει τη Δυτική Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο (βλέπε πίνακα ποταμών).

Λίμνες
Οι ελληνικές λίμνες είναι λίγες και μικρές, εκτός από τη Μεγάλη Πρέσπα, η οποία όμως δε βρίσκεται ολόκληρη μέσα στην ελληνική επικράτεια, καθώς μέρος της ανήκει στην Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η στάθμη των νερών τους δεν είναι σταθερή λόγω των υπόγειων ροών, ενώ πολλές δεν είναι πλωτές σε μεγάλη έκταση. Σε πολλές από αυτές λειτουργούν ιχθυοτροφεία, στα οποία εκτρέφονται κυρίως χέλια και πέστροφες. Οι περισσότερες και μεγαλύτερες βρίσκονται στη Μακεδονία, ενώ υπάρχουν και ορισμένες λιμνοθάλασσες (Αγουλινίτσας, Μεσολογγίου). Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σοβαρά αποστραγγιστικά έργα στις ελληνικές λίμνες, δύο μάλιστα από αυτές, των Γιαννιτσών και η Κωπαΐδα, έχουν αποξηρανθεί και μεταβλήθηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. (βλέπε πίνακα λιμνών).

Θάλασσες
Η Ελλάδα βρέχεται από τρία πελάγη της Ανατολικής Μεσογείου: το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό, σπουδαιότερο από τα οποία είναι το Αιγαίο, γιατί αποτελεί το δρόμο που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με τη Μεσόγειο, καθώς και την Ευρώπη με τη Μικρά Ασία, ενώ είναι διάσπαρτο από μικρά και μεγάλα νησιά. Το Κρητικό πέλαγος, καθώς και το Θρακικό και το Μυρτώο, αποτελούν τμήματα του Αιγαίου.
Το Ιόνιο πέλαγος είναι πιο ομαλό από το Αιγαίο. Τα λίγα νησιά του έχουν διάταξη παράλληλη προς τη δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το βάθος του πελάγους μέχρι τα νησιά αυτά μόλις που ξεπερνά τα 200 μ. Πέρα όμως από τα νησιά ανοίγεται απότομη και εκτεταμένη υφαλολεκάνη με βάθη που διαρκώς αυξάνονται.
Παραθέτουμε τα μέγιστα βάθη των θαλασσών της Ελλάδας:
α) Φρέαρ Οινουσών: το μέγιστο βάθος 5.090 μ. σημειώνεται σε απόσταση 68 μιλίων νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρου. Το βάθος αυτό είναι το μέγιστο της Ελληνικής Τάφρου και της Μεσογείου.
β) Τάφρος Καρπάθου: Μέγιστα βάθη 3.048 μ. και 2.532 μ. νοτιοδυτικά της βορειότερης άκρης της νήσου Καρπάθου. Είναι υφαλοχαράδρα με κατεύθυνση προς τη βορειοανατολική άκρη Σίδερο της Κρήτης και από εκεί προς το μεταξύ της Κρήτης και Θήρας διάστημα. Το μέγιστο βάθος 3.048 μ. βρίσκεται σε απόσταση 40 μιλίων νοτιοανατολικά της άκρης Σίδερο της Κρήτης, ενώ το βάθος των 2.532μ. βρίσκεται σε απόσταση 13 μιλίων βόρεια της νήσου Κάσου.
γ) Τάφρος Βόρειου Αιγαίου. Εκτείνεται μεταξύ Βόρειων Σποράδων και Χαλκιδικής, με μέγιστο βάθος 1.950 μ., 4 μίλια βορειοανατολικά της Σκοπέλου.
δ) Λεκάνη Ρόδου: Βρίσκεται ανατολικά-νοτιοανατολικά της Ρόδου και το μέγιστο βάθος 4.452 μ. σημειώνεται σε απόσταση 49 μιλίων ανατολικά της Ρόδου.

Ακτογραφία
Οι ελληνικές ακτές σχηματίζουν μεγάλο αριθμό χερσονήσων και κόλπων.
α) Χερσόνησοι. Κυριότερη χερσόνησος είναι η Χαλκιδική στο Αιγαίο πέλαγος. Αυτή διαιρείται σε τρεις μικρότερες χερσονήσους: του Αγίου Όρους ή Άθωνος (αρχ. Ακτή), της Κασσάνδρας (αρχ. Παλλήνη) και της Λόγγου (αρχ. Σιθωνία). Η Πελοπόννησος ουσιαστικά είναι και αυτή χερσόνησος, γιατί συνδέεται με τον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδας με τον Ισθμό της Κορίνθου.
β) Κόλποι. Πολυάριθμοι και βαθείς κόλποι σχηματίζονται κατά μήκος των ακτών. Κυριότεροι από αυτούς κατά σειρά από τα ανατολικά όρια της χώρας (Θράκη) είναι ο κόλπος της Αλεξανδρούπολης (Δεδέ Αγάτς), κόλπος που σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου, ο κόλπος της Καβάλας, ο Στρυμονικός (Κόλπος Ορφανού) ανάμεσα στη Χαλκιδική και την Ανατολική Μακεδονία, ο κόλπος του Αγίου Όρους (αρχ. Σιγγιτικός) και της Κασσάνδρας (αρχ. Τορωναίος), ανάμεσα στις χερσονήσους της Χαλκιδικής, ο Θερμαϊκός ανάμεσα στη Χαλκιδική και στην Κεντρική Μακεδονία, στον οποίο εκβάλλουν οι ποταμοί Αξιός, Αλιάκμονας, Γαλλικός και Λουδίας, ο Παγασητικός, απέναντι από τη Βόρεια Εύβοια, ο Ευβοϊκός, ανάμεσα στην Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα, ο Μαλλιακός, στο μυχό του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, ο Σαρωνικός μεταξύ Στερεάς και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, ο Κορινθιακός, που αποτελεί θαλάσσια διαχωριστική ζώνη μεταξύ Στερεάς και Πελοποννήσου και επικοινωνεί με το Ιόνιο πέλαγος με τον πορθμό του Ρίου (ελάχιστο πλάτος 1.850μ.) και με το Αιγαίο με τη διώρυγα της Κορίνθου, που ανοίχτηκε το 1893. Η νότια ακτή του Κορινθιακού κόλπου είναι ομαλή, η βόρεια όμως σχηματίζει τρεις μικρότερους κόλπους, της Ιτέας, των Αντικύρων και των Αιγοσθένων.
Η Πελοπόννησος από ανατολικά προς δυτικά επίσης σχηματίζει τους εξής κόλπους: τον Αργολικό, το Λακωνικό, το Μεσσηνιακό, τον Κυπαρισσιακό και τον Πατραϊκό.
Στη Δυτική ηπειρωτική Ελλάδα κυριότερος κόλπος είναι ο Αμβρακικός, ανάμεσα στην Ήπειρο και τη Στερεά. Συνδέεται με το Ιόνιο πέλαγος διαμέσου του πορθμού της Πρέβεζας, που έχει ελάχιστο πλάτος 400μ.
Στην Κρήτη σχηματίζονται τρεις μεγάλοι κόλποι, της Σούδας, του Μιραμπέλλου και της Μεσσαράς. Στη Λέσβο σχηματίζεται ο κόλπος της Καλλονής, στην Κεφαλονιά του Αργοστολίου και στη Ζάκυνθο ο ομώνυμος κόλπος.
Στους κόλπους αυτούς πρέπει να προστεθούν ορισμένα φυσικά λιμάνια και όρμοι, όπως του Πειραιά, του Βαθέος Σάμου, της Μήλου, του Μούδρου και της Πύλου.
γ) Λιμάνια. Από άποψη εμπορικής κίνησης, αλλά και συγκοινωνιακής, τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας είναι i. Του Πειραιά: Είναι ευρύτατο και βαθύ και έχει κατάλληλη είσοδο, ώστε εύκολα να προσορμίζουν σ` αυτό κάθε είδους πλοία, χωρίς να επηρεάζονται από θαλασσοταραχές. Αποτελεί συγχρόνως συγκοινωνιακό κόμβο με πολλά λιμάνια της Ευρώπης και άλλων ηπείρων. ii. Της Θεσσαλονίκης: Είναι το μεγαλύτερο της Βαλκανικής και εξυπηρετεί τις θαλάσσιες συγκοινωνίες πολλών βαλκανικών χωρών, καθώς αποτελεί τη μοναδική έξοδό τους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας είναι του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Σύρου, της Ελευσίνας, της Καλαμάτας, της Μυτιλήνης, της Καβάλας, της Πρέβεζας κλπ.
δ) Ακρωτήρια. Τα μεγαλύτερα ακρωτήρια είναι το Ρίο, ο Ακρίτας, το Ταίναρο και ο Μαλέας στην Πελοπόννησο, το Άκτιο απέναντι από την Πρέβεζα, το Σούνιο στην Αττική, το Αρτεμίσιο και ο Καφηρέας στην Εύβοια, το Τρίκερι στη Θεσσαλία και ο Άθως στη Χαλκιδική.
ε) Πορθμοί, διώρυγες κ.τ.λ. Οι σημαντικότεροι πορθμοί και διώρυγες είναι οι εξής: ο πορθμός του Ευρίπου με ελάχιστο πλάτος 40 μ., το Στενό του Ρίου-Αντιρρίου με ελάχιστο πλάτος 1.920 μ., η διώρυγα της Λευκάδας με ελάχιστο πλάτος 20 μ. και μήκος 3,4 μίλια, η διώρυγα της Κορίνθου με ελάχιστο πλάτος 21 μ. και μήκος 6,3 χλμ., ο δίαυλος Ηγουμενίτσας με ελάχιστο πλάτος 70 μ. και μήκος 920 μ., ο δίαυλος της Πρέβεζας με ελάχιστο πλάτος 60 μ. και μήκος 2.650 χλμ., ο δίαυλος Ναυστάθμου Σαλαμίνας με ελάχιστο πλάτος 240 μ. και μήκος 1.020 μ. και ο δίαυλος Πόρου Μεγάρων με ελάχιστο πλάτος 200 μ. και μήκος 2.400 μ.

Θαλάσσια ρεύματα
Μεγάλα θαλάσσια ρεύματα δεν παρουσιάζουν οι ελληνικές θάλασσες. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα εξής: α) Το ψυχρό ρεύμα του Εύξεινου Πόντου, που προχωρεί κατά μήκος των ανατολικών ακτών της ηπειρωτικής Ελλάδας και εξαφανίζεται στο νότιο Αιγαίο. Από το ρεύμα αυτό επηρεάζεται το κλίμα των ακτών προς το ψυχρότερο και ξηρότερο. β) Το θερμό ρεύμα της Μεσογείου, που διακλαδίζεται προς το Ιόνιο και το Αιγαίο πέλαγος και καθιστά το κλίμα της Νότιας Ελλάδας θερμό και υγρό.

Νησιά
Πολλά νησιά, μεγάλα, μέτρια, μικρά, καθώς και ερημονήσια και βραχονησίδες περιβάλλουν την Ελλάδα. Η συνολική τους επιφάνεια είναι 25.484 τ.χλμ. Το μήκος των ακτών κατανέμεται ως εξής: Ηπειρωτική Ελλάδα 2.699,3 χλμ., Πελοπόννησος 1.378,7 χλμ., Νησιά 10.943 χλμ. Το συνολικό μήκος ακτών είναι 15.021 χλμ.
Το μεγαλύτερο ελληνικό νησί είναι η Κρήτη, που έχει έκταση 8.336 τ.χλμ., όση δηλ. περίπου και η Θράκη.

Θερμές πηγές
Αφθονούν στην Ελλάδα οι θερμές ιαματικές πηγές. Οι σπουδαιότερες απ` αυτές είναι: α) Στη Μακεδονία: των Ελευθερών, της Καβάλας (οξυανθρακικές, αλκαλικές), του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (αλκαλικές, ραδιενεργές), της Νιγρίτας Σερρών (αλκαλικές, ραδιενεργές), του Σέδες Θεσσαλονίκης (θειούχες), του Βελβενδού Κοζάνης (θειούχες), του Σιδηρόκαστρου Σερρών (αλκαλικές, δισανθρακικές), του Ξυνού Νερού Φλώρινας (οξυανθρακικές, αλκαλικές). β) Στη Θράκη: της Σαμοθράκης (θειούχες). γ) Στην Ήπειρο: των Καβασίλων Ιωαννίνων (θειούχες), του Βρωμονερίου Κόνιτσας (θειούχες). δ) Στη Στερεά Ελλάδα: της Βουλιαγμένης Αττικής (χλωρονατριούχες, θειούχες, οξυανθρακικές), της Υπάτης (θειούχες), του Πλατύστομου Φθιώτιδας (οξυανθρακικές, αλκαλικές, σιδηρούχες, θειούχες), των Καμένων Βούρλων Λοκρίδας (ραδιενεργές), της Αιδηψού Εύβοιας (οξυανθρακικές θερμές αλιπηγές), της Αίγινας (αλκαλικές), των Θερμοπυλών Φθιώτιδας (θειούχες) κ.λ.π. ε) Στη Θεσσαλία: του Τσάγεζι (σιδηρούχες, οξυανθρακικές), της Δρανίτσας (θειούχες), του Σμοκόβου Καρδίτσας (αλκαλικές). στ) Στην Πελοπόννησο: των Μεθάνων (οξυανθρακικές, θειούχες), του Λουτρακίου Κορινθίας (αλκαλικές), της Κυλλήνης Ηλείας (θειούχες), του Καϊάφα Ολυμπίας (θειούχες) κ.ά. ζ) Στην Κρήτη: της Λέντας Ηρακλείου (αλκαλικές). η) Στα νησιά του Αιγαίου: της Θερμής Λέσβου (αλκαλικές, θειούχες, σιδηρούχες), του Πολυχνίτου Λέσβου (αλκαλικές), της Κεράμου Χίου (θειούχες, αλκαλικές), της Κουρνού Λήμνου (θειούχες). θ) Στις Κυκλάδες: της Κύθνου (θερμές, σιδηρούχες και ιωδοβρομιούχες αλιπηγές), της Σάριζας Άνδρου (οξυανθρακικές, χλωρονατριούχες).
Οι θερμότερες απ` αυτές είναι του Πολυχνίτου Λέσβου (87° C). Της Αιδηψού κυμαίνονται μεταξύ 65°C-78° C. Οι πιο ραδιενεργές είναι των Καμένων Βούρλων.

Χλωρίδα
Χαρακτηριστικά μεσογειακή χώρα η Ελλάδα, είναι πλούσια σε αειθαλή και σκληρόφυλλα δέντρα και θάμνους και σε αρωματικά φυτά. Το σύνολο του φυτικού κόσμου της ανέρχεται σε 4.045 είδη, από τα οποία κυριαρχούν η ελιά, η λεύκα, ο πλάτανος, το κυπαρίσσι, η συκιά, η δάφνη, το πεύκο, το έλατο, η δρυς, η καστανιά, τα εσπεριδοειδή, η άμπελος, η χαρουπιά κ.ά. Πολυάριθμα είναι τα είδη των λουλουδιών, από τα οποία τα περισσότερα καλλωπιστικά, ανθοκομικά και καρποφόρα έχουν εισαχθεί από άλλες χώρες, όπως ο λωτός (Ν Ασία), η αροκάρια (Νήσοι Νόρφολκ), το γιασεμί (Μαλαισία), η ορτανσία (Κίνα), ο υάκινθος (Κεντρική Αμερική), ο βασιλικός, η μαντζουράνα κ.ά. Τέλος στη χώρα φύονται πάνω από 1.200 συνολικά ενδημικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και το Άγιο Όρος.

Πανίδα
Ο ζωικός κόσμος της Ελλάδας έχει μεσογειακό χαρακτήρα, με πολυπληθέστερα τα παραθαλάσσια και θαλάσσια ζώα. Έχουν καταμετρηθεί 50 είδη θηλαστικών, 362 πτηνών, 300 είδη ψαριών και πολλά άλλα θαλάσσια είδη και ερπετά. Γενικά έχουν καταγραφεί 1.500 είδη ζώων.
Η επέκταση της ανθρώπινης δραστηριότητας έχει περιορίσει πολύ την άγρια πανίδα: τα άγρια ζώα, όπως ο λύκος, η αρκούδα, το αγριογούρουνο, το ελάφι, το αγριοκάτσικο και το τσακάλι, είναι σπάνια σήμερα. Από τα ήμερα συνήθη είναι τα πρόβατα, τα ιπποειδή, τα βοοειδή, οι κατσίκες και διάφορα άλλα κατοικίδια.
Τα πτηνά είναι κυρίως αποδημητικά (χελιδόνια, αγριόπαπιες, ερωδιοί, πελαργοί, ορτύκια, τρυγόνια κ.α.). Υπάρχουν όμως και ενδημικά αρπακτικά (γύπας, αετός, γεράκι, κουκουβάγια) και αλεκτοροειδή. Ιδιαίτερα αφθονούν τα είδη των ερπετών.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Λέσβος (Μυτιλήνη): Το νησί της αρμονίας και της ομορφιάς!

Χάρτης Ταξιδιού Λέσβος (Μυτιλήνη)