fb

Πληροφορίες για: Ταλίν

Ταλίν, η παραμυθένια πρωτεύουσα του Βορρά!
Το Ταλίν είναι η πρωτεύουσα της Εσθονίας. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Φιλανδούς το 2ο αιώνα μ.Χ. και η συγκεκριμένη θέση επιλέχθηκε εξ’ αιτίας της στρατηγικής και εμπορικής σημασίας της. Σήμερα είναι μία σύγχρονη πόλη με μεγάλους εμπορικούς δρόμους όμοιους με αυτούς των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, ενώ από το 1997 έχει καταγραφεί στη λίστα.

Ιστορικό Κέντρο του Ταλίν

Το Τάλιν είναι μια πανέμορφη πρωτεύουσα με επιρροές από την δύση και την ανατολή και αποτελεί μία από της πιο καλά διατηρημένες μεσαιωνικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Το ιστορικό του κέντρο είναι πραγματικά βγαλμένο από παιδικό παραμύθι, πλακόστρωτο, γοτθικό, μεσαιωνικό, ένα πραγματικό στολίδι. Η παλαιότερη ονομασία του από τον 13ο αιώνα ως την Ναζιστική Κατοχή ήταν Ρεβάλ, και υπήρξε μια εμπορική πόλη με μαγαζιά, σπίτια και εκκλησίες, που παραμένουν ανέπαφα μέχρι και σήμερα χάρη στα τείχη και τα φρούρια που περικλείουν την πόλη.

Στην Κάτω Πόλη, το μέρος που άλλοτε κατοικούσαν οι έμποροι και οι καλλιτέχνες, ξεχωρίζει το κτίριο του δημαρχείου, του 1371, με τον ψηλό πύργο του που είναι ορατός απ’ τα  περισσότερα σημεία. Σήμερα το κτίριο έχει γίνει μουσείο. Ο λόφος Tοόμπεα είναι ένα από τα πολλά αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου της πόλης, ο οποίος κατά τον 13ο αιώνα υπήρξε η κατοικία της δανέζικης αριστοκρατίας. Αξιόλογες είναι επίσης και οι εκκλησίες της περιοχής, όπως η Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η εκκλησία του Saint Olav.

Το μαγευτικό ιστορικό κέντρο μέσα στα μεσαιωνικά τείχη σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Οι γοτθικοί πύργοι και πλακόστρωτα σοκάκια, κάνουν τη βαλτική πρωτεύουσα μία απ’ τις ομορφότερες κυρίες της Ευρώπης.

 

Εθνογραφικό Μουσείο - Ανάκτορα - Πάρκο Καντριόργκ

Το παλάτι του Καντριόργκ χτίστηκε από τον Τσάρο Πέτρο τον ‘Α για την γυναίκα του Κατερίνα. Μάλιστα η ονομασία του στα εσθονικά και στα γερμανικά σημαίνει η κοιλάδα της Κατερίνας. Το παλάτι, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1725 χτίστηκε στα πρότυπα των ιταλικών βιλών, σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Μικέτι και αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο και δύο ακόμα πλαϊνά κτίσματα και αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη. Μετά τον θάνατο του Τσάρου Πέτρου, η Κατερίνα δεν επισκεπτόταν πολύ συχνά το παλάτι, αν αργότερα το παλάτι του Καντριόργκ υπήρξε η θερινή κατοικία των περισσότερων Ρώσους ευγενών, από την Ελισάβετ, κόρη του Πέτρου, της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας ως το Νικόλαο τον ‘Β, τον Ρωμανό.

Από την ανεξαρτησία της Εσθονίας, το παλάτι του Καντριόργκ στεγάζει το Εθνογραφικό Μουσείο του Ταλίν, και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Μουσείο Τέχνης της Εσθονίας. Στη μεγάλη συλλογή του υπάρχουν πάνω από 900 πίνακες ζωγράφων της Δυτικής Ευρώπης αλλά και Ρώσων από τον 16ο ως τον 20ο αι, γλυπτά και πολύτιμοι λίθοι. Αξιοθέατο επίσης αποτελούν, οι υπέροχοι κήποι μπροστά στο παλάτι σε μία έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων με λουλούδια και δύο αντικριστών λιμνών.

Κάστρο Τοόμπεα

Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας στο Τάλιν, βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο το κάστρο Τοόμπεα, το οποίο υπολογίζεται ότι χτίστηκε πιθανότατα τον 10ο ή τον 11ο αιώνα από κατοίκους της αρχαίας Εσθονίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο λόφος ολόκληρος φτιάχτηκε πέτρα-πέτρα από τα χέρια της Λίντα, την μητέρα ενός γίγαντα, Η πρώιμη οχύρωση του κάστρου αρχικά ήταν από ξύλα, αλλά το 1219, το κάστρο κατέλαβαν Δανοί Σταυροφόροι, υπό την ηγεσία του Βάλντεμαρ Β’ και έτσι το κάστρο ξαναχτίστηκε, σε πέτρινο οχυρό. Μάλιστα στους αιώνες που πέρασαν το κάστρο γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές, ενώ έχει περάσει από τα χέρια πολλών κατακτητών, από Δανούς, Σουηδούς, Πολωνούς και Ρώσους. Από το 1917, και την διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Εσθονίας, στα ερείπια του περίφημου κάστρου Τοόμπεα, στέκεται το κτίριο της Βουλής των Εσθονών.

 

Πληροφορίες για τις Χώρες

Εσθονία

Η Δημοκρατία της Εσθονίας (εσθ. Eesti Vabariik) είναι χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και μία από τις τρεις βαλτικές χώρες. Συνορεύει με τη Λετονία και τη Ρωσία. Έχει έκταση 45.226 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.312.252 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2015.
Πρωτεύουσα της Eσθονίας είναι το Τάλλιν (401.821 κάτοικοι). Η Εσθονία διαθέτει περισσότερες από 1400 λίμνες (οι περισσότερες πολύ μικρές). Περίπου το 70% του πληθυσμού είναι Εσθονοί, ενώ υπάρχει σημαντική ρωσική μειονότητα. Επίσημη γλώσσα είναι η εσθονική, η οποία είναι συγγενής με τη φινλανδική και την ουγγρική. Επίσημο νόμισμα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2011 το Ευρώ, το οποίο αντικατέστησε την εσθονική κορώνα.
Η Εσθονία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ τον Αύγουστο του 1991 και την 1η Μαΐου 2004 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, βάσει της Συνθήκης της Λισσαβώνας, αντιπροσωπεύεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 22 Ευρωβουλευτές.

Γεωγραφία

Συνορεύει Ανατολικά με τη Ρωσία και βρέχεται Βόρεια απ' το Φιννικό κόλπο, Δυτικά απ' τη Βαλτική θάλασσα και νοτιοδυτικά απ' τη θάλασσα του κόλπου της Ρίγας.
Έχει έκταση 45.000 τετ. χλμ. και πληθυσμό 1.600.000 κατοίκους (εκ των οποίων το 62% είναι Εσθονοί και το 30% Ρώσοι).
Έχει πολλά νησιά (1500 περίπου) με κυριότερα τα Σάρεμα, Χίουμα, Μούχου και Βόρμσι.
Το μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους της είναι πεδινό και το ύψος του απ' την επιφάνεια της θάλασσας δεν ξεπερνά τα 100 μ. Έχει πολλές λίμνες αλλά μικρές σε μέγεθος. Οι μεγαλύτεροι ποταμοί της είναι ο Νάρβα, ο Εμαίιγκι και ο Πιάρνου. Τα δάση καλύπτουν το 1/5 της έκτασής της με δένδρα κυρίως κωνοφόρα.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Ταξιδέψτε σε έναν από τους πιο υποτιμημένους προορισμούς της Ευρώπης. Ένα ταξίδι έκπληξη για τον κάθε ταξιδιώτη.

Χάρτης Ταξιδιού Ταλίν