Πληροφορίες για: Νέα Καληδονία

Μια Γαλλική υπερπόντια κτήση στον Ειρηνικό
Είναι η πιο απομακρυσμένη από τις Γαλλικές θαλάσσιες κτήσεις: ένα σύνολο νησιών στις Νότιες Θάλασσες που κατοικούνται από περήφανους κατοίκους.

 

Αποτελείται από

το κυρίως νησί, το μεγαλύτερο και το πιο πυκνοκατοικημένο, - το Grande Terre με πρωτεύουσα τη Noumea, έδρα του διεθνούς αεροδρομίου - και περιτριγυρίζεται από μικρά νησιά, όπως τα Lifou, Mare και τα lle des Pins, με εξαιρετικές παραλίες που προστατεύονται από κοραλλιογενείς υφάλους μήκους 1.600 χλμ και έκτασης 22.000 τετρ.χλμ - οι μεγαλύτεροι στον κόσμο. Απέχει 1.500 χλμ από την κοντινότερη γη της Αυστραλίας και πήρε το όνομά της από τον James Cook, ο οποίος παρατήρησε πολλές ομοιότητες με τη Σκωτία (Καληδονία είναι το αρχικό όνομα της Σκωτίας).

 

Bιοποικιλότητά

Χάρη στην απομόνωσή της διατήρησε την εξαιρετική βιοποικιλότητά της. Από τα 3.400 υπάρχοντα φυτά, τα 2.500 ευδοκιμούν εδώ.

Grande Terre

Το Grande Terre, που είναι το κύριο νησί του αρχιπελάγους, ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ το 1774 και ο οποίος το ονόμασε Νέα Καληδονία. Στο Grande Terre, που οι ντόπιοι αποκαλούν "Le Caillou"-"Ο βράχος" βρίσκεται η Νουμέα, η πρωτεύουσα της Νέας Καληδονίας.Το ανάγλυφο του Grande Terre συνίσταται σε παράκτιες πεδιάδες, με βουνά στο εσωτερικό του. Το χαμηλότερο σημείο βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, με υψόμετρο μηδέν μέτρων και το υψηλότερο σημείο είναι το Mont panie, μία από τις πέντε κορυφές της οροσειράς που διατρέχει το νησί, με υψόμετρο 1.628 μέτρων. Η ανατολική ακτή καλύπτεται από πλούσια βλάστηση, ενώ η δυτική ακτή με μεγάλες σαβάνες και πεδιάδες. Η λιμνοθάλασσα της Νέας Καληδονίας, με μια συνολική έκταση 24.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι μία από τις μεγαλύτερες λιμνοθάλασσες στον κόσμο. Περιτριγυρίζεται από τον Κοραλλιογενή Ύφαλο της Νέας Καληδονίας.

Isle of Pines

Το Isle of Pines είναι ένα μαγευτικό τροπικό νησί και δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται "Το πιο κοντινό στον παράδεισο νησί". Πλούσιο σε πανίδα, φιλοξενεί μερικά από τα πιο ασυνήθιστα πλάσματα στον κόσμο. Ανέγγιχτη φύση, λευκές αμμουδερές παραλίες, με τα κωνοφόρα να χαρίζουν τη σκιά τους και γαλάζια νερά γεμάτα με κοράλλια και τροπικά ψάρια.

ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ - Noumea

Ανακαλύπτοντας τη Μελανησία

Επίσκεψη στο Πολιτιστικό κέντρο Jean Marie Tjibaou στη χερσόνησο Tina, που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και αποτελεί μια μαρτυρία της αρχαίας και μοντέρνας Μελανησιακής κουλτούρας.

Οι πρώτοι ιθαγενείς κάτοικοι του νησιού ήταν οι Kanaki, ο μοναδικός αυτόχθων πληθυσμός πριν την άφιξη των ιεραποστολών. Το πολιτιστικό κέντρο Jean Marie Tjibaou (ντόπιος αυτονομιστής ηγέτης που σκοτώθηκε το 1989) εμπνεύστηκε από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Νέας Καληδονίας: 10 στρογγυλά σπίτια το καθένα από τα οποία είναι αφιερωμένο σε μια δραστηριότητα και μια διαφορετική τέχνη του ντόπιου πληθυσμού (θρύλοι και διηγήσεις, σύγχρονη τοπική λογοτεχνία, αγγειοπλαστική, διακοσμήσεις). Ένα ζωντανό πολιτιστικό κέντρο, γοητευτικό, πλούσιο σε περιεχόμενο και που διαρκώς καινοτομεί.

Στάση στον οικισμό Qua Tom και τυπικό γεύμα kanak μαγειρεμένο κάτω από πέτρες και τυλιγμένο σε φύλλα μπανάνας.

Noumea Explorer

Ο πιο απλός και οικονομικός τρόπος για να επισκεφθείτε την πόλη της Noumea είναι ένα χαρακτηριστικό λεωφορείο που γυρίζει την πόλη με δυνατότητα να κατεβαίνει και να ξανανεβαίνει κανείς σε όλες τις στάσεις. Το εισιτήριο έχει ισχύ για μία ημέρα και οι στάσεις που προβλέπονται είναι η Anse Vata, Baie des Citrons, Baie Moselle, Place des Cocotiers, η αγορά με είδη λαϊκής τέχνης, ο βοτανικός και ζωολογικός κήπος και το πολιτιστικό κέντρο Tjibaou.

Τα νησάκια γύρω από τη Noumea

Μια ενδιαφέρουσα εκδρομή είναι η περιήγηση με φουσκωτό στα κοντινά νησάκια γύρω από τη Noumea - τα νησιά Goeland και Larengere - και σνόρκελινγκ στα πεντακάθαρα νησιά της λιμνοθάλασσας.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Γαλλία

Η Γαλλία (γαλλ. France, πλήρες όνομα République Française) είναι χώρα της Δυτικής Ευρώπης αλλά περιλαμβάνει και εδάφη που βρίσκονται σε άλλες ηπείρους. Συνορεύει βόρεια με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, Βορειοανατολικά με τη Γερμανία, ανατολικά με την Ελβετία και την Ιταλία, Νότια με την Ισπανία και με την Ανδόρρα. Βορειοδυτικά βρέχεται από τη Βόρεια θάλασσα, δυτικά από τη Μάγχη και τον Ατλαντικό και Νότια από τη Μεσόγειο θάλασσα. Έχει έκταση 547.026 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 64.057.792 κατοίκων, εκ των οποίων οι 62.150.775 βρίσκονταν στη μητροπολιτική Γαλλία (εκτιμήσεις για το 2009). Πρωτεύουσα είναι το Παρίσι ενώ οι μεγαλύτερες πόλεις της είναι ηΜασσαλία, η Λυών, η Τουλούζ, η Νίκαια, το Μπορντό, το Στρασβούργο, η Λιλ, η Ναντ και η Ρουέν. Επίσημη ονομασία της χώρας είναι Γαλλική Δημοκρατία. Επίσημη γλώσσα είναι ταΓαλλικά και η θρησκεία που επικρατεί είναι το Χριστιανικό ρωμαιοκαθολικό δόγμα, ανεπίσημα όμως, διότι στη Γαλλία δεν υπάρχει επίσημη θρησκεία. Άλλες θρησκείες που εκπροσωπούνται είναι η προτεσταντική, η ιουδαϊκή και η μουσουλμανική. Νομισματική μονάδα είναι το Ευρώ. Το France δημιουργήθηκε από τη λέξη francon ήταν ένα δόρυ των Φράγκων το οποίο χρησιμοποιούσαν και του έδωσαν το όνομά τους. Η λέξη Frank αργότερα συνδέθηκε με την ελευθερία , άλλωστε οι Φράγκοι ήταν πραγματικά ελεύθερη φυλή αφού υπέταξε και τους Γαλάτες. Καί το Γαλλία βγήκε από τους Γαλάτες , το όνομα της Κέλτικης Φυλής.

Γεωγραφία

Τα σπουδαιότερα βουνά είναι οι Γαλλικές Άλπεις που βρίσκονται στη Νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, με ψηλότερη κορυφή το «Λευκό Όρος» (4 810μ.) ακολουθούν τα Πυρηναία, τα Ιούρα και τα Βόσγια. Οι κυριότερες πεδινές περιοχές της Γαλλίας είναι: το πράσινο λεκανοπέδιο, οι πεδινές εκτάσεις της Καμπανίας, της Πικαρδίας, της Νορμανδίας, του Λίγηρα, της Κεντρικής Γαλλίας, το λεκανοπέδιο του Ροδανού και η πεδιάδα της Αλσατίας. Χαρακτηριστικό των ποταμών είναι ότι αυτοί που ρέουν προς τα Βόρεια έχουν συνήθως ήρεμη ροή, ενώ όσοι ρέουν προς τα Νότια είναι ορμητικοί και πολλές φορές χειμαρρώδεις. Σπουδαιότεροι ποταμοί είναι οι εξής: ο Σηκουάνας (Seine), που χαρακτηρίζεται σαν «υδάτινη λεωφόρος». Αποτελεί τον επιμηκέστερο πλωτό ποταμό της χώρας, ξεκινά από το Ανατολικό τμήμα της και ρέει προς τα Βορειοδυτικά. Περνά από το Παρίσι και χύνεται στη θάλασσα της Μάγχης, στη Χάβρη. Ο Λίγηρας (Loire), ο μακρύτερος ποταμός της Γαλλίας, ξεκινά από Νοτιότερα και η αρχική του ροή έχει κατεύθυνση προς τα Βορειοδυτικά μέχρι την Ορλεάνη. Από εκεί και πέρα στρέφεται προς τα Δυτικά και χύνεται στον Ατλαντικό, στο Σαιν Ναζαίρ. Ο Γαρούνας (Garonne) είναι ορμητικότερος από τους προηγούμενους, πηγάζει από τα Πυρηναία και χύνεται στον Ατλαντικό. Ο Ροδανός (Rhône) είναι δυσκολότερα πλωτός από τους προηγούμενους και οι εκβολές του σχηματίζουν μεγάλο Δέλτα. Ο Ρήνος (Rhin) αρδεύει 180 περίπου χιλιόμετρα της Ανατολικής παραμεθόριας περιοχής. Οι μεγαλύτεροι ποταμοί της Γαλλίας συνδέονται μεταξύ τους, καθώς και με τους μεγάλους ποταμούς της Ευρώπης με διώρυγες συνολικού μήκους 4.800 χιλιομέτρων. Ποικίλη μορφολογία παρουσιάζουν οι ακτές και οι παραλίες της χώρας. Αυτές που βρίσκονται στη Βόρεια θάλασσα είναι χαμηλές, πεδινές και αμμώδεις, ενώ οι ακτές της Μάγχης είναι βραχώδεις. Όσες βρίσκονται στη Μεσόγειο είναι χαμηλές και πλαισιωμένες με λίμνες, ενώ οι ακτές της Προβηγκίας είναι ψηλότερες και έχουν πολλές κολπώσεις. Ειδικά οι ακτές της Νορμανδίας παρουσιάζουν την ιδιομορφία της εναλλαγής αμμωδών επίπεδων παραλιών με απότομες βραχώδεις ακτές με κλίση σχεδόν κάθετη (ακτές Νορμανδικού τύπου). Το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού ζει στις αστικές περιοχές. Εκτός από το Παρίσι οι μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας είναι η Λυών (Lyon) (445.400 κατ.), η Μασσαλία (Marseilles) (798.300 κατ.), η Τουλούζη (Toulouse) (390.000 κατ.), το Μπορντό (Bordeaux) (215.363 κατ.), η Νάντη(Nantes) (270.000 κατ.) και το Στρασβούργο (Strasbourg) (264.115).

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Κοραλλιογενή και ασβεστολιθικά νησιά, ύφαλοι, ατόλλες και ηφαιστειακά νησιά-αυτό είναι η Νέα Καληδονία.

Χάρτης Ταξιδιού Νέα Καληδονία