Πληροφορίες για: Σαρδηνία

Η χαμένη Ατλαντίδα

Τοποθετημένη πιο κοντά στην Αφρική, παρά στην Ιταλία, αλλά με τοπία που μοιάζουν ελληνικά. Οι αμμώδεις, καταγάλανες παραλίες της ανταγωνίζονται σε ομορφιά τις γρανιτένιες, βραχώδεις ακτές, αυτής της «αλίμενου» σε γενικές γραμμές νήσου. Σε κάθε σημείο γύρω της, «καρφωμένο» και ένα μικρό νησί: η τουριστική Μανταλένα και η Καπρέρα στον βορρά, αλλά και τα πιο ήσυχα Σαν Πιέντρο και Σαντ Αντίοκο στον νότο. Στην ενδοχώρα, κατάφυτες κορυφογραμμές και κοιλάδες με πορτοκαλεώνες και μοναχοί που βόσκουν πρόβατα. Και μετά τα χωριά: κάποια άχρωμα και βαρετά, με γκράφιτι στους τοίχους των πολυκατοικιών, κάποια άλλα, όπως η Μπόζα στα δυτικά, αφάνταστα γραφικά, με καλοδιατηρημένη την μεσαιωνική τους αρχιτεκτονική, μοιάζουν σα να πλέουν στο νερό.


Άραβες κουρσάροι και Καταλανοί κατακτητές
Η ιστορία της Σαρδηνίας δείχνει να μετρά περισσότερα από 400.000 χρόνια, με τους Νουράγκι, από την εποχή του χαλκού, να αποτελούν τους πρώτους της κατοίκους. Στα 800 π.Χ. στο νησί καταφτάνουν Ρωμαίοι. Αργότερα ακολουθούν επιδρομές Βανδάλων, Βυζαντινών κατακτητών και Αράβων κουρσάρων. Στον Μεσαίωνα μάχονται για την κυριαρχία στο νησί Πιζάνοι και Γενουάτες, οι οποίοι ανατρέπονται το 1323 από Καταλανούς-Αραγονούς, από τον βόρεια Ισπανία, που έμειναν στην Σαρδηνία περίπου πενήντα χρόνια. Το 1479 η Σαρδηνία γίνεται ισπανική αποικία –γεγονός που έχει αφήσει μέχρι σήμερα έντονα ισπανικά στοιχεία σε πόλεις όπως το Αλγκέρο. Με την πτώση της ισπανικής κυριαρχίας, η Σαρδηνία περνά στα χέρια του ιταλικού Βασιλείου της Σαβοΐας, μέχρι τα 1861, όταν πραγματοποιείται η οριστική ενοποίηση της Ιταλίας και το νησί πλέον υπόκειται σε ρωμαϊκή διοίκηση.

Ξαναγεννηθηκε από τις σταχτες του
Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Κάλιαρι βομβαρδίζεται και καταστρέφεται σχεδόν εξ’ολοκλήρου, όμως η ταχεία ανάπτυξη του τουρισμού μετά την λήξη του πολέμου, βοηθά το νησί όχι μόνο να ορθοποδήσει αλλά και να ανθίσει οικονομικά. Το Decreto Soru (διάταγμα Soru), βέβαια, θεσπισμένο από τον πρόεδρο του νησιού Renato Soru, δυσκολεύει την ζωή για πολλούς επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς απαγορεύει την ανοικοδόμηση σε απόσταση δύο έως τριών χιλιομέτρων από την ακτογραμμή, ενώ θεσπίζει κανόνες για την περιβαλλοντική προστασία της Σαρδηνίας.

Τροπικά νησιά, μεσαιωνικές πόλεις και πολυτελείς θαλαμηγοί
Τα τελευταία χρόνια η Σαρδηνία αποτελεί hot spot της ιταλικής -και όχι μόνο- high class, η οποία ναυλώνει θαλαμηγούς και ιστιοπλοϊκά προκειμένου να απολαύσει τα τιρκουάζ νερά στις παραλίες της και τα μαγευτικά γύρω νησάκια της. Ως προς τις παραλίες, ξεχωρίζουν σαφώς οι αμμουδερές ακτές της γαλήνιας Κόστα Βέρντε (φωτο), αλλά αν αναζητάτε την κοσμοπολίτικη πλευρά του νησιού, σπεύσατε βόρεια και επισκεφθείτε το Πόρτο Τσέρβο, το κέντρο της Κόστα Σμεράλντα, με την εντυπωσιακή μαρίνα και τις πολυτελείς θαλαμηγούς.

ΣΑΡΔΗΝΙΑ, Για λίγους και εκλεκτούς!

Με 1.800km ακτογραμμής και πολύ λίγα παραλιακά χωριουδάκια, η Σαρδηνία αποτελεί παράδεισο απομόνωσης για όποιον επισκεφθεί κάποια από τις δεκάδες ερημικές παραλίες. Αν είχαμε φτερά και πετούσαμε πάνω από το νησί, οι πρώτες εικόνες θα ήταν ένα αμάλγαμα μεσογειακής και τροπικής φυσικής ομορφιάς, εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους πολιτιστικών στοιχείων, σύγχρονου και παραδοσιακού ρυθμού ζωής. Και καθώς θα κοντεύαμε να προσγειωθούμε στην πρωτεύουσά της, το μεσαιωνικό, αλλά συνάμα κοσμοπολίτικο Κάλιαρι, θα σκύβαμε πάνω από τα χιλιάδες διάσπαρτα νουράγκι, τους αρχαίους πέτρινους κωνικούς πύργους, για να ακούσουμε μέσα από το τραγούδι των ανέμων την ιστορία της.

Βρίσκεται πιο κοντά στην Αφρική παρά στην Ιταλία, αλλά με τοπία μάλλον ελληνικά. Οι αμμώδεις παραλίες ανταγωνίζονται σε ομορφιά τις γρανιτένιες ακτές αυτής της μάλλον αλίμενου σε γενικές γραμμές νήσου. Σε κάθε σημείο γύρω της, "καρφωμένο" και ένα νησάκι: η τουριστική Μανταλένα και η Καπρέρα στο βορρά και τα πιο ήσυχα Σαν Πιέντρο και Σαντ Αντίοκο στο νότο.

Στο αρχιπέλαγος Μανταλένα με το ομώνυμο νησί, ανακαλύψτε το μοναδικής φυσικής ομορφιάς Εθνικό Πάρκο - περιοχή προστασίας σπάνιων θαλάσσιων ειδών και πτηνών.

Επιδιώξτε να βρεθείτε στην περίφημη ροζ παραλία της νήσου Μπούντελι.

Στην ενδοχώρα, κατάφυτες κορυφογραμμές, κοιλάδες με πορτοκαλεώνες και μοναχοί που βόσκουν πρόβατα. Συναντήστε το αυθεντικό πρόσωπο της Σαρδηνίας σε γραφικά χωριά, όπως η Μπόζα, με καλοδιατηρημένη τη μεσαιωνική τους αρχιτεκτονική.

Πρόσφατα η Σαρδηνία αποτελεί τον κύριο προορισμό της Ιταλικής και όχι μόνο, high class, που ναυλώνει πολυτελείς θαλαμηγούς και ιστιοπλοϊκά προκειμένου να απολαύσει τα τυρκουάζ νερά και τα μαγευτικά νησάκια της. Ως προς τις παραλίες, ξεχωρίζουν οι αμμουδερές ακτές της Κόστα Βέρντε, αλλά αν αναζητάτε την κοσμοπολίτικη πλευρά του νησιού, σπεύσατε βόρεια, στο Πόρτο Τσέρβο.

Στην κοντινή παραλία Poetto, συντροφιά στο μπάνιο θα σας κρατήσουν ροζ φλαμίνγκο, γερανοί και κορμοράνοι που κόβουν βόλτες ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική.

Επισκεφθείτε το Σάσσαρι, την "Πόλη της Δικαιοσύνης" και θαυμάστε τις περίφημες σπηλιές των μαγισσών και το γειτονικό μεσαιωνικό χωριό Αλγκέρο.

Τα γραφικά χωριά έχουν σπίτια βαμμένα σε παστέλ χρώματα και τα λιθόστρωτα δρομάκια τους θυμίζουν αυτά ενός ελληνικού χωριού, με τα παιδιά να παίζουν και τις γυναίκες στα κατώφλια να πλέκουν και να συζητούν. Εδώ θα δοκιμάσετε εκπληκτικά βιολογικά τυριά (πεκορίνο και ρικότα), λαχανικά και αλλαντικά.

Το νησί διαθέτει πλούσια σπάνια πανίδα. Στους βυθούς κατοικούν είδη όπως η φώκια Monachus Monachus, ενώ στην ενδοχώρα ζουν αγριοπρόβατα, γιγαντιαίες χελώνες και φλαμίνγκο.

Τελευταία διατυπώθηκε η άποψη πως ίσως η Σαρδηνία αποτελούσε μέρος της χαμένης Ατλαντίδας, μια θεωρία που προσδίδει ακόμα περισσότερη γοητεία, στον έτσι και αλλιώς υπέροχο αυτόν προορισμό.

Σάσσαρι

Το Σάσσαρι, είναι δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σαρδηνίας, γνωστή και ως «Πόλη της Δικαιοσύνης». Εκεί θα συναντήσετε τις περίφημες σπηλιές των μαγισσών, την κεντρική Πιάτσα Ιτάλια με τον Καθεδρικό Ναό και ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό μουσείο.

Αλγκέρο

Το Αλγκέρο είναι μία ζωντανή μεσαιωνική γειτονιά με πέτρινα σπίτια, πύργους και αμέτρητα νουράγκι, τα οποία στο παρελθόν χρησίμευαν ως κατοικίες. Αν είστε λάτρεις των extreme sports, κοντά στο Αλγκέρο θα βρείτε το εξαιρετικά οργανωμένο κέντρο καταδύσεων Capo Galera. 
 

Μπόζα

Η Μπόζα, η οποία δείχνει ξεχασμένη από τον χρόνο και αγνοημένη από τον μαζικό τουρισμό και είναι εκεί που θα δείτε το αυθεντικό πρόσωπο της Σαρδηνίας. Το κέντρο της πόλης, κάτω από το καλοδιατηρημένο κάστρο, είναι ένας μεσαιωνικός λαβύρινθος, με τα σπίτια βαμμένα σε υπέροχα παστέλ χρώματα και τα λιθόστρωτα δρομάκια να θυμίζουν αυτά ενός ελληνικού χωριού, με τα παιδιά να παίζουν και τις γυναίκες να πλέκουν στα κατώφλια και να συζητούν. Κοντά στην Μπόζα, μάλιστα, υπάρχει μία όμορφη παραλία γύρω από την οποία εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια μοντέρνα, μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενες βίλες και εστιατόρια.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ιταλία

Η Ιταλία, επισήμως, Ιταλική Δημοκρατία (Repubblica Italiana), είναι μία ενιαία κοινοβουλευτική δημοκρατία στη Νότια Ευρώπη. Αποτελείται από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα: τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Βόρεια συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία, ενώ εξκλάβιο της Ιταλίας αποτελεί και η πόλη Καμπιόνε ντ' Ιτάλια, που βρίσκεται στο έδαφος της Ελβετίας. Οι ανεξάρτητες χώρες του Σαν Μαρίνο και του Βατικανού βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος.

Γεωγραφία

Η Ιταλία αποτελείται κυρίως από μία μεγάλη χερσόνησο σε σχήμα μπότας, που εισχωρεί στην Μεσόγειο, ανάμεσα στην Αδριατική θάλασσα, το Ιόνιο πέλαγος και το Τυρρηνικό πέλαγος. Τα Απέννινα όρη διαμορφώνουν τη ραχοκοκαλιά της χερσονήσου, και φτάνουν ως τα βόρεια όπου ενώνονται με τις Άλπεις. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη πεδιάδα του ποταμού Πάδου.
Έχει επίσης 2 μεγάλα νησιά, τη Σικελία και τη Σαρδηνία.
Το ψηλότερο σημείο είναι το Λευκό Όρος με υψόμετρο 4.810 μέτρα, αλλά για την Ιταλία κυρίως γνωστά είναι τα ηφαίστεια του Βεζούβιου κοντά στη Νάπολη και της Αίτνας στη Σικελία.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Ένα αμάλγαμα μεσογειακής και τροπικής φυσικής ομορφιάς, εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους πολιτιστικών στοιχείων, σύγχρονου και παραδοσιακού ρυθμού ζωής.

Χάρτης Ταξιδιού Σαρδηνία