fb

Πληροφορίες για: Ισλανδία

Γεωλογικό φαινόμενο
Αναδύθηκε ως ηφαίστειο πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια μέσα από τα ανταριασμένα κύματα του Ατλαντικού, γεγονός που την κάνει τη νεότερη γεωλογικά χώρα του κόσμου. Το απομονωμένο νησί της Ισλανδίας παραμένει μέχρι και σήμερα ένα γεωλογικό φαινόμενο σε εξέλιξη που χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο αντιθετικών στοιχείων, του νερού και της φωτιάς. Ενεργά ηφαίστεια, καυτά ποτάμια λάβας και εντυπωσιακοί θερμοπίδακες συνυπάρχουν με αρχαίους παγετώνες, δυνατούς καταρράκτες, γαλάζιες λίμνες και ορμητικούς ποταμούς, συνθέτοντας το μοναδικό τοπίο της άγριας, απροσπέλαστης και ανόθευτης ισλανδικής φύσης, η οποία συγκλονίζει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Το φαντασμαγορικό Βόρειο Σέλας
Δεν χρειάζεται να πάτε στην ακτή του πουθενά για να δείτε μια από τις πιο μαγευτικές… παραστάσεις της φύσης. Σύμφωνα με επιστήμονες της NASA, το βόρειο  -το οποίο είναι ορατό κατά τη διάρκεια του χειμώνα- βρίσκεται στα πιο… λαμπρά του, εδώ και 50 χρόνια, λόγω της αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας. Κι επειδή πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Μπορείτε όμως να αυξήσετε τις πιθανότητες να το δείτε, επιλέγοντας μια κρύα, καθαρή νύχτα, μακριά από τεχνητές πηγές φωτός.

Το κλίμα θα σας εκπλήξει
Όπως είναι φυσικό, το κλίμα είναι ψυχρό και το 10% της έκτασης του νησιού είναι καλυμμένο από παγετώνες. Παρόλα αυτά, το Ρεύμα του Κόλπου περνάει από τις ακτές τις χώρας και κάνει το κλίμα κάπως πιο ήπιο. Τα καλοκαίρια είναι ξηρά και δροσερά, ενώ οι χειμώνες σχετικά ήπιοι, για το γεωγραφικό πλάτος της χώρας, και με αρκετά ισχυρούς ανέμους. Η μέση θερμοκρασία στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ είναι 11˚C τον Ιούλιο και -1 °C το Φεβρουάριο.

Ρέικιαβικ

Το Ρέικιαβικ είναι η πρωτεύουσα της Ισλανδίας, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και, ταυτόχρονα, η βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η ονομασία της πόλης είναι ισλανδική και σημαίνει «Κόλπος Καπνού», προφανώς από τους ατμούς των ζεστών πηγών. Σήμερα, ολόκληρο το Ρέικιαβικ χρησιμοποιεί αποκλειστικά τη γεωθερμική ενέργεια για τη θέρμανσή του.  Η λίστα με τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ισλανδικής πρωτεύουσας περιλαμβάνει το δημαρχιακό μέγαρο, τη φουτουριστική εκκλησία Hallgramskirkja, τη μεγαλύτερη εκκλησία της χώρας και ταυτόχρονα το πιο ψηλό κτίριο του Ρέικιαβικ (75 μ. ύψος), το υπερμοντέρνο κτίριο Perlan, όπου φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, η μικρή λίμνη Tjornin και τα ξύλινα σπίτια της παλιάς πόλης, που είναι όλα βαμμένα με έντονα χρώματα. Ο μεγάλος αριθμός μουσείων, θεάτρων και γκαλερί στο Ρέικιαβικ φανερώνει μια πολιτιστικά ανήσυχη πόλη που έχει να προσφέρει πολλά στους επισκέπτες που αγαπούν την τέχνη και τον πολιτισμό.

Βόρεια Ισλανδία

Δεν υπάρχει υπερβολή να περιγράψουμε το βόρειο μέρος της Ισλανδίας ως ολόκληρη η χώρα σε μικρογραφία. Πρόκειται για μια περιοχή των άκρων: Οι πλούσιες εκτάσεις των Skagafjordur και Eyjafjörður, τα τραχιά βουνά του Tröllaskagi πολλά από τα οποία είναι καλυμμένα από μικρούς  παγετώνες, οι σχεδόν ερημικές τοποθεσίες της βορειοανατολικής ακτής, και το Grímsey που βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο. Η περιοχή στο σύνολό της χαρακτηρίζεται από μεγάλους κολπίσκους και φιόρδ, περιβάλλεται από βουνά και στις δύο πλευρές. Είναι ίσως η καταλληλότερη περιοχή στην Ισλανδία για υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά περιέχει επίσης ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά της. Ως δεύτερη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Ισλανδίας, το Akureyri είναι ένα σημαντικό κέντρο για την τέχνη και το εμπόριο. Πολλά από τα μικρότερα χωριά προσφέρουν μια ρουστίκ και αγροτική εμπειρία με βαθιές παραδόσεις  στη γεωργία και την αλιεία.

Νότια Ισλανδία

Η γοητεία νότια της Ισλανδίας έγγυται  στους  πολλούς ,μεγάλους  και εντυπωσιακούς καταρράκτες και  παγετώνες του, στη  μοναδική γεωλογία και συναρπαστική μεσαιωνική ιστορία. Το ανατολικό τμήμα της Νότιας Ισλανδίας κυριαρχείται από τον παγετώνα Vatnajökull και τα υδάτινα συστήματα που συνδέονται με αυτόν. Μεγάλα ποτάμια ρέουν από τον παγετώνα προς όλες τις κατευθύνσεις και έχουν δημιουργήσει μεγάλα υδάτινα επίπεδα κατά μήκος της νότιας ακτής. Ο παγετώνας, καθώς και μερικές από τις γύρω περιοχές συνθέτουν το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στην Ισλανδία. Ο Νότος  δεν αποτελεί  μια αλιευτική ζώνη. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει σχεδόν καθόλου φυσικά λιμάνια. Στην πραγματικότητα, η νότια ακτογραμμή από το  Thorlakshofn στα δυτικά μέχρι το  Höfn στα ανατολικά περιέχει μια σχεδόν αδιάσπαστη αμμουδιά ανοικτή άμεσα με τον επίβουλο  Ατλαντικό Ωκεανό. Επιβάλλεται επίσης μια επίσκεψη στη γαλάζια λίμνη Jokusarlon, για να θαυμάσετε τα παγόβουνα που αποκολλώνται από τον παγετώνα Vatnajokull και επιπλέουν στα νερά της λίμνης. Άλλα μέρη τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε είναι:

  • Hvolsvöllur: Μια μικρή πόλη 800 κατοίκων, στην οποία διαδραματίζεται ένα από τα σημαντικότερα ισλανδικά έπη, το Njal’s Saga. Το Saga Centre είναι ένα μουσείο στην πόλη αφιερωμένο στην ιστορία του συγκεκριμένου έπους.
  • Núpsstaður: Πρόκειται στην ουσία για ένα υπαίθριο μουσείο με παραδοσιακά σπιτάκια, με τοίχους καλυμμένους με τύρφη και μια πολύ γραφική διατηρητέα εκκλησία. Μάλιστα, είχαν συγκεντρώσει σε μια γωνίτσα και στάχτη από το ηφαίστειο και μπορούσες να πάρεις αν ήθελες μαζί σου.
  • Εθνικό Πάρκο Skaftafell: Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη έκταση όπου σας δίνεται η δυνατότητα για όλες τις πιθανές δραστηριότητες στη φύση. Πεζοπορία, κατασκήνωση, παρατήρηση χλωρίδας και πανίδας και όλα αυτά με τον παγετώνα σε απόσταση βολής. 

Ισλανδία - Μπλε Λίμνη

Μια από τις πιο αραιοκατοικημένες και απομονωμένες χώρες του πλανήτη περιμένει τον ταξιδιώτη της περιπέτειας να ανακαλύψει τα καλά κρυμμένα μυστικά της, αποκομίζοντας μια αυθεντική εμπειρία ζωής.
Τα γεωλογικά θαύματα της χώρας είναι αμέτρητα. Γεωθερμικοί πίδακες καυτού νερού σχηματίζουν ζεστές λίμνες, όπου οι ντόπιοι απολαμβάνουν φυσικό spa από τότε που η χώρα πρωτοκατοικήθηκε.
Η Μπλε Λίμνη (Blue Lagoon),  το πιο διάσημο από αυτά, δημιουργήθηκε στην καρδιά ενός ηφαιστειακού τοπίου, από ένα ατύχημα όταν μια υπερχείλιση νερού από ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας σχημάτισε μια φυσική πισίνα η οποία σιγά σιγά μεγάλωσε.
Η φήμη των ιαματικών ιδιοτήτων του γαλακτώδους γαλάζιου νερού και της λευκής λάσπης, πλούσιας σε πυρίτιο, στον πυθμένα της λίμνης, άρχισε να προσελκύει τους ντόπιους κολυμβητές και κατόπιν τους επισκέπτες της χώρας που την έκαναν ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Παρά την πολυκοσμία πάντα υπάρχει μια ήσυχη γωνιά για να απολαύσει κανείς το ζεστό μπάνιο του στην πάντα σταθερή θερμοκρασία των 38 βαθμών κελσίου με όλες τις περιποιήσεις, για να νιώσει αναζωογονημένος σωματικά και πνευματικά.
Η επίσκεψη στη Μπλε Λίμνη γίνεται μια πραγματικά απόκοσμη και συγκλονιστική εμπειρία αν τύχει και συνδυαστεί με τη νυχτερινή μαγεία που δημιουργεί το Βόρειο Σέλας στον Ισλανδικό ουρανό.

...

περισσότερα

Το βύθισμα του Ντανακίλ, Αιθιοπία

Είναι το πιο θερμό μέρος στον πλανήτη, μία καυτή έρημος από θείο, ψαμμίτη και ασβεστόλιθο, που η ζωή δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Το Βύθισμα του Ντανακίλ θεωρείται από τις πιο αφιλόξενες εκτάσεις στον κόσμο: εδώ μετρώνται οι υψηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 50ο C την ημέρα, κι αυτό σε μία έκταση που φτάνει περίπου τα 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου στο μέγεθος της Κούβας ή της Ισλανδίας. Η ζέστη είναι τέτοια που ο μοναδικός ποταμός της περιοχής, ο Αβάς, δεν καταφέρνει ποτέ να εκβάλλει στη θάλασσα, καθώς στεγνώνει σταδιακά περνώντας μέσα από μια σειρά από αλμυρές λίμνες, χωρίς ποτέ να φτάσει στον ωκεανό.
Είναι παράλληλα και από τις περιοχές με το χαμηλότερο υψόμετρο, καθώς κατά τόπους το έδαφος φτάνει και τα 116 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Αυτός ο τόσο ιδιαίτερος κόσμος είναι δημιούργημα διαρκούς ηφαιστειακής και τεκτονικής δραστηριότητας. Εδώ στη βορειοανατολική Αφρική συναντώνται τρεις τεκτονικές πλάκες, η αφρικανική και η αραβική κατά κύριο λόγο, που αμφότερες δέχονται την πίεση της ευρασιατικής από τον βορρά. Σ’ αυτή τη δραστηριότητα οφείλεται η ασυνεχής διάβρωση των εδαφών που καθιστά τόσο δύσκολη, έως αδύνατη, τη διαβίωση σ’ αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Η ηφαιστειακή δράση είναι αδιάκοπη, σχηματίζοντας στο πέρασμα του χρόνου και μία σειρά από λίμνες από ροές λάβας. Κάποιες από αυτές, όπως η λίμνη Αφρέρα, έχουν αποθέσεις αλατιού στις όχθες τους, στοιχείο που αποτελεί τη μοναδική επαγγελματική δραστηριότητα για τους μόνους (και εξαιρετικά τολμηρούς) κατοίκους της περιοχής, τη φυλή Αφάρ. Αυτό το αλάτι συλλέγεται προσεκτικά, και με καραβάνια μεταφέρεται σε κοντινές αγορές προς πώληση.

Στο Ντανακίλ εντοπίζεται και η μοναδική πραγματική λίμνη λάβας στον κόσμο, στο ενεργό ηφαίστειο Έρτα Άλε, ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα που όσο συγκλονιστικό ακούγεται, άλλο τόσο είναι και στην πραγματικότητα.

Σε ένα τόσο αφιλόξενο τόπο η ζωή δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολη. Κι όμως, εκεί που για εμάς μπορεί να φαίνεται μία κόλαση, για τους επιστήμονες είναι ένας σωστός παράδεισος: έρχονται εδώ για προσομοιώσεις της ζωής στον πλανήτη Άρη, για να κατανοήσουν πώς ζουν και αντιδρούν μικροοργανισμοί αστροβιολογικού ενδιαφέροντος και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν μπορεί κανένα εργαστήριο να δώσει.

Για το τέλος, κρατήστε κάτι ακόμα: καθώς τίποτα σ’ αυτόν τον κόσμο δεν είναι παντοτινό, η τεκτονική δραστηριότητα στην Αφρική συνεχίζεται αδιάκοπη, και επιστήμονες σημειώνουν πως η αφρικανική ήπειρος σιγά-σιγά σπάει στα δύο, με ένα ρυθμό εξαιρετικά αργό για τα ανθρώπινα δεδομένα, αλλά μάλλον ασυνήθιστα γρήγορο για τα δεδομένα του πλανήτη μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάποια στιγμή στο (όχι ανθρώπινα άμεσο) μέλλον, η Ερυθρά Θάλασσα θα πλημμυρίσει το Ντανακίλ που από άγονη έρημος, θα μετατραπεί σε τεράστια λίμνη, αλλάζοντας για πάντα την όψη της βορειοανατολικής Αφρικής…

...

περισσότερα

Γέλοουστοουν, το πρώτο εθνικό πάρκο στον κόσμο, ΗΠΑ

Αν θεωρούσατε ότι η Ισλανδία διαθέτει τους πιο διάσημους και ψηλούς θερμοπίδακες στον κόσμο, τότε η επίσκεψη στην καρδιά των Βραχωδών Ορέων θα σας προβληματίσει...
Το Γέλοουστοουν, που άνοιξε τις πύλες του το 1872, με νομοθετική πράξη του τότε προέδρου Ulysses S. Grant, φιλοξενεί περίπου 10.000 γεωθερμικά θαύματα, 300 από τους 500 θερμοπίδακες που υπάρχουν σε όλη τη γη και την Μεγάλη Πρισματική Θερμή Πηγή με τα εξωπραγματικά χρώματα (φωτό).
Εδώ το θέαμα είναι μεγαλειώδες. Οι θερμοπίδακες εκρήγνυνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με απίστευτη πίεση και σε τεράστιο ύψος, κάνοντας τους επισκέπτες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.
Όλοι αυτοί οι θερμοπίδακες αντλούν ενέργεια από ένα υπερηφαίστειο που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια και εξερράγη για τελευταία φορά πριν από 600.000 χρόνια.
Το Γέλοουστοουν αποτελεί επίσης, ιδανικό καταφύγιο για τεράστιες αρκούδες γκρίζλι, βίσωνες, άλκες, λύκους, εκατοντάδες είδη θηλαστικών και πτηνών. Απλωμένο σε μια έκταση 9.000 τετραγωνικών μέτρων, γεμάτο από λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια και αιώνια χιονισμένες οροσειρές, διεκδικεί επάξια μία από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα μεγαλύτερα φυσικά θαύματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

...

περισσότερα

Νησιά Φερόε - Τα ψαροχώρια των Βίκινγκς

Παραμυθένια φιόρδ, ζεν ατμόσφαιρα, «άγρια» παρθένα ομορφιά, ανέγγιχτη φύση, βαθύ μπλε του ωκεανού, σκανδιναβικός πεντακάθαρος αέρας, επιβλητικά βράχια στη θάλασσα, γραφικές κοιλάδες και πελώρια καταπράσινα βουνά. Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβει κανείς ότι βρίσκεται στον Παράδεισο; Αν σας κούρασε η αστική καθημερινότητα και θέλετε να ξεφύγετε από όλα, τότε οι Νήσοι Φερόε αποτελούν ένα ταξιδιωτικό «διαμάντι», έναν  εναλλακτικό προορισμό με αντιτουριστικό χαρακτήρα, όπως μόνο το Versus Travel ξέρει να προσφέρει, αποκλειστικά για αληθινούς εξερευνητές και φυσιολάτρεις ταξιδιώτες. Κάπου μεταξύ Σκωτίας, Νορβηγίας και Ισλανδίας συσπειρώνονται τα πανέμορφα ηφαιστειακά Νησιά Φερόε (Faroe Ιslands). Πράσινα, τραχιά και ανεμοδαρμένα από την απεραντοσύνη του βόρειου Ατλαντικού. Tα δεκαοκτώ ομιχλώδη νησάκια -εκ των οποίων τα δεκαεπτά είναι κατοικήσιμα- δεν μοιάζουν με τίποτε άλλο στην Ευρώπη. Μερικές φορές μάλιστα, η ομίχλη του καλοκαιριού δημιουργεί ένα άκρως μυστικιστικό τοπίο. Μια προσεκτική ματιά στον χάρτη φανερώνει την κοσμογονία που κάποτε συνέβη εδώ. Τα νησιά του συμπλέγματος ήταν ένα, αλλά κατακερματίστηκαν, με αποτέλεσμα να χωρίζονται από στενά φιορδ, των οποίων το πλάτος επιτρέπει την κατασκευή υποθαλάσσιων τούνελ. Έτσι, βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους, που δεν καταλαβαίνει κανείς ότι πέρασε από το ένα νησί στο άλλο. Σήμερα, αποτελούν αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία που ανήκει στο βασίλειο της Δανίας. Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε είναι τα σπίτια των χωριών. Ξύλινα, βαμμένα με έντονα χρώματα ή με το παραδοσιακό μαύρο, ενώ οι στέγες είναι συχνά σκεπασμένες με χλοοτάπητα. Οι κάτοικοι, λόγω της απομόνωσης των νησιών, έχουν διατηρήσει τη δική τους παραδοσιακή σκανδιναβική κουλτούρα, ενώ έχουν και τη δική τους γλώσσα η οποία έχει τις ρίζες της από την εποχή των Βίκινγκς. Άλλωστε, οι σύγχρονοι Φερόες είναι απόγονοι των Βίκινγκς. Τα νησιά είναι συνδεδεμένα με σκανδιναβικούς θρύλους, ιστορίες ψαράδων και μύθους διαφόρων μοναχών. Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους λέει ότι οι δύο πέτρινες στήλες που ξεπροβάλλουν από τη θάλασσα, δημιουργήθηκαν όταν δύο γίγαντες προσπάθησαν να σύρουν τα νησιά προς το δικό τους νησί (τη σημερινή Ισλανδία). Ακόμα, η πρωτεύουσα των νησιών, Τόρσχαβν (Tórshavn), φημίζεται πως έχει πάρει το όνομά της από τον Thor, τον Νορβηγό θεό του κεραυνού και της αστραπής. Επίσης, λέγεται ότι τον 6ο αιώνα μ.Χ. ένας Ιρλανδός μοναχός που έφθασε εκεί, τα χαρακτήρισε ως παράδεισο των πουλιών και των προβάτων. Κι έτσι πήραν το όνομά τους. Μάλιστα, στα τέλη του 7ου αιώνα, μοναχοί από την Ιρλανδία επισκέφθηκαν τα νησιά προς αναζήτηση ερημητηρίων για μοναχισμό. Σήμερα, στα νησιά υπάρχουν περίπου 70.000 πρόβατα και σχεδόν 2 εκατ. ζεύγη σπάνιων πτηνών. Εξερευνούμε σημεία στα οποία έχουν γίνει γυρίσματα για τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», κάνουμε πεζοπορία με φόντο απόκοσμα τοπία, επισκεπτόμαστε αρχαία παραπήγματα των Βίκινγκς τα οποία έχουν ξεμείνει στο νησί από Νορβηγούς θαλασσοπόρους, που ήταν από τους πρώτους ενοίκους των νησιών. Δοκιμάζουμε την παραδοσιακή φεροέζικη κουζίνα που αποτελείται από εξαιρετικά θαλασσινά και βιολογικό αρνί, απολαμβάνουμε αχνιστό καφέ με φόντο τα κύματα του Ατλαντικού, ενώ φεύγοντας προμηθευόμαστε με εξαιρετικά προϊόντα που κατασκευάζονται από μαλλί υψηλής ποιότητας. 

...

περισσότερα

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Ένας προορισμός που τον χαρακτηρίζουν τα μεγαλειώδη, μαγευτικά και ακαταμάχητα γοητευτικά τοπία. Αντικρουόμενα στοιχεία - πάγος και φωτιά - συνθέτουν μια απέριττη, άγρια, ακατέργαστη και επιβλητική ομορφιά. Μια φύση μοναδική στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Η Ισλανδία, η "χώρα των πάγων",το δεύτερο μεγαλύτερο νησί και η πιο αραιοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης, είναι από τη φύση καταδικασμένη στην απομόνωση: τα πιο κοντινά της μέρη είναι η Γροιλανδία που απέχει 290 km, τα νησιά Φερόες (420 km) και η Σκωτία (800 km), ενώ από την ηπειρωτική Ευρώπη η κοντινότερη χώρα είναι η Νορβηγία που απέχει 970 km.Μια "νέα γη" που ξεπήδησε από τους ατμούς και τη λάβα και τροφοδότησε τους θρύλους των Βίκινγκς. Μια χώρα περίφημη για την παρθένα φύση της και τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά της χαρακτηριστικά: θερμές πηγές, μεγαλοπρεπείς παγετώνες, ενεργά και ανενεργά ηφαίστεια, χιονοσκεπή βουνά, θερμοπίδακες (γκέιζερ), παγωμένες θάλασσες, ονειρικές λίμνες, ορμητικά ποτάμια, βροντώδεις καταρράκτες, απόκρημνα βράχια, βαθιές κοιλάδες, δαντελωτές ακτογραμμές, πολυσχιδή φιόρδ,σουρεαλιστικοί σχηματισμοί λάβας... Πέρα από αυτά όμως, είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία, λογοτεχνία και λαϊκές παραδόσεις.
Το ταξίδι μας είναι αφιερωμένο στο μυστήριο της χώρας αυτής, στην ομορφιά των τοπίων της και στα αμέτρητα φυσικά της φαινόμενα. Ένα εκπληκτικό ταξίδι στη βορειότερη άκρη της Ευρώπης, που προσφέρει εικόνες αναπάντεχης ομορφιάς και συναρπαστικές εμπειρίες.

...

περισσότερα

Ισλανδία - Γροιλανδία

Η Ισλανδία είναι ένα κομμάτι εξωτισμού δίπλα στη Ευρώπη. Είναι πολύ σπάνιο σε ένα ταξίδι και μέσα σε λίγες μέρες, ο ταξιδιώτης να περνά από ηφαιστειακή γη, σε παγετώνες, σε ορεινά περάσματα ή στην παρατήρηση φαλαινών.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να εξερευνήσουμε ενδελεχώς αυτή τη γη των μυστηρίων της φύσης και να προσθέσουμε και τη παραμικρή λεπτομέρεια . Βέβαια η Ισλανδία μας εκπλήσσει σε κάθε χιλιόμετρο που κάνουμε, είτε με έναν καταρράκτη ακόμα, είτε με έναν παγετώνα που ξεπροβάλει σε μια ηφαιστειακή πλάγια, είτε μια παραλία που έχει σχηματιστεί από αρχαία λάβα.
Απαραίτητο συμπλήρωμα, ή ίσως αποκορύφωμα του ταξιδιού είναι το πέρασμα μας από τη Γροιλανδία. Η εικόνα των θρυμματισμένων παγόβουνων καθώς φτάνουμε στην άγονη γη της Γροιλανδίας είναι μοναδική και αιχμαλωτίζουν τη σκέψη μας. Στο τεράστιο αυτό παγωμένο νησί ζουν οι Ινουίτ, οι αυτόχθονες της Αρκτικής, με τα περίφημα σκυλιά τους , ένας λαός που ζει ακόμα από το κυνήγι της φώκιας. Η κάθε ώρα στη Γροιλανδία είναι πολύτιμη για τον ταξιδιώτη, που προσπαθεί να συνειδητοποιήσει που έχει φτάσει και τι βλέπει γύρω του.
Αν δούμε συνολικά σαν επιλογή τη Ισλανδία με τη Γροιλανδία, είναι μια από τις πιο όμορφες ταξιδιωτικές κατακτήσεις και από τις πιο έντονες και ουσιαστικές ταξιδιωτικές αναμνήσεις. Ένα προσκύνημα στην αμόλυντη φύση και στα μοναδικά της μνημεία.

...

περισσότερα

Γροιλανδία - Η χώρα της φωτιάς και του πάγου

Ψυχρή και μετά από λίγο «καυτή», άστατη μέσα στην  ηρεμία της και γι αυτό και εξόχως προκλητική, η Ισλανδία είναι φτιαγμένη από τα υλικά που συγκινούν τους εραστές της διαφορετικότητας.
Επτά ώρες μόνο. Τόσο κρατά το ταξίδι από τη δική μας πραγματικότητα στην «Game of Thrones» απόκοσμη γοητεία της Ισλανδίας. Ευτυχώς οι συγκινήσεις και οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη σταδιακά... Ξαφνικά αρχίζουμε να μπαινοβγαίνουμε και να περπατάμε σε παγετώνες, να βολτάρουμε πάνω τους με σούπερ τζιπ, να «λιώνουμε» στη θέα ενός θερμοπίδακα Γκέιζερ, να συναντούμε φάλαινες και μαύρες παραλίες, να κολυμπάμε σε αχνιστές γαλάζιες λίμνες κάνοντας γεωθερμικό σπα.
«Κερασάκι» στην τούρτα των «παγωμένων» ταξιδιωτικών εκπλήξεων η απόβαση στη Γροιλανδία, που κάποιοι τυχεροί θα θυμούνται για όλη τους τη ζωή...
Κάπου στα τέλη του 9ου αιώνα, όταν τα καράβια των Βίκινγκς ξεκίνησαν από τη σκανδιναβική χερσόνησο με κατεύθυνση τον Βορρά και προορισμό το «απώτερο άκρο του κόσμου», κατέληξαν σ’ ένα παγωμένο νησί όπου από τις ακτές του υψώνονταν έντονοι καπνοί από τις εκεί θερμές πηγές και στο εσωτερικό του απλώνονταν μεγαλοπρεπείς παγετώνες, βροντώδεις καταρράκτες, ηφαίστεια και θερμοπίδακες.
Εδώ, λοιπόν, που η λάβα έσμιξε με τον πάγο και γέννησαν τοπία μεγαλειώδη, τροφοδοτώντας τους θρύλους των Βίκινγκς, εδώ που οι άνθρωποι γνωρίζουν τι «διαμάντι» ακατέργαστο κληρονόμησαν από τον Θεό και τους προγόνους και κυρίως πώς να το περάσουν στους επόμενους χωρίς να το «χαράξουν» και να το «πληγώσουν», ας ξεκινήσουμε και εμείς την εξερευνητική αυτή περιπέτεια, που μας υπόσχεται δρόμους μαγικούς, μέσα από πάγους, βράχους, θάλασσες και φωτιές, μέχρι να φτάσουμε στη Γροιλανδία και σχεδόν να αγγίξουμε την άκρη του κόσμου.
Ένα ταξίδι αφιερωμένο στο μυστήριο αυτής της χώρας, στην ομορφιά των τοπίων της και στα αμέτρητα φυσικά της φαινόμενα. Ένα ταξίδι με έντονη την ταυτότητα Versus, που εκτελεί μια πλήρη κυκλική διαδρομή, με διανυκτερεύσεις σε  διαφορετικά σημεία και όχι με περιορισμένης εμβέλειας ημερήσιες εξορμήσεις από την πρωτεύουσα. Ο λόγος προφανής, για να έχουμε περισσότερο χρόνο αλλά και όρεξη να εξερευνήσουμε τη χώρα. Επιπρόσθετα, η Γροιλανδία προσεγγίζεται στο πιο ενδιαφέρον σημείο της, το Ιλούλισατ, εκεί που μοιάζει με την Ανταρκτική.
Ο σχεδιασμός του επιτρέπει διάρκεια μοιρασμένη ακριβοδίκαια, με ένα πρόγραμμα γεμάτο από εκδρομές και δραστηριότητες και όχι ελεύθερες ημέρες, σε έναν από τους πιο ακριβούς προορισμούς παγκοσμίως.

...

περισσότερα

Ο Χρυσός Καταρράκτης και η Σίγκριντουρ

Ο Καταρράκτης Γκούλφος είναι παγκοσμίως διάσημος για αρκετούς λόγους. Πρώτον είναι μάλλον ο εντυπωσιακότερος σε ολόκληρη την Ισλανδία. Δεύτερον αναφέρεται σε βιβλία και εμφανίζεται σε πλείστες ταινίες και τηλεοπτικά σήριαλ, μεταξύ των οποίων και το παιδικό Άβαταρ. Τρίτον φιγουράρει στο εντυπωσιακό εξώφυλλο του δίσκου Porcupine (1983), του βρετανικού συγκροτήματος Echo and the Bunnymen. Τέταρτον, και αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος, συνδέεται με μία μεγάλη δικαστική διαμάχη. Το 1907, μία βρετανική εταιρεία αγόρασε την περιοχή με σκοπό να κατασκευάσει υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Όταν όμως άρχισαν τα έργα, η Σίγκριντουρ, η κόρη του πρώην ιδιοκτήτη, ο οποίος ήταν βοσκός και είχε πουλήσει τη γη του στη βρετανική εταιρεία, παρατήρησε ότι η ορμή των υδάτων μειωνόταν δραματικά. Κινήθηκε λοιπόν, δικαστικά, προκειμένου να παύσει η εκμετάλλευση του καταρράκτη. Η διαδικασία ήταν μακρά και επίπονη. Η Σίγκριντουρ, η οποία δεν είχε πάει καν σε σχολείο, διένυε περπατώντας την απόσταση ως το Ρέικιαβικ (120 χλμ.) προκειμένου να στήνεται καθημερινά στις διάφορες κυβερνητικές και νομικές υπηρεσίες, για να βγάλει άκρη. Τελικά τα κατάφερε, με τη βοήθεια του δικηγόρου Σβέιν Μπγιόρνσον, ο οποίος μετά έγινε ο πρώτος κυβερνήτης της Ισλανδίας.

...

περισσότερα

Ισλανδία – Sky Lagoon

Μια από τις πιο αραιοκατοικημένες και απομονωμένες χώρες του πλανήτη περιμένει τον ταξιδιώτη της περιπέτειας να ανακαλύψει τα καλά κρυμμένα μυστικά της, αποκομίζοντας μια αυθεντική εμπειρία ζωής.

Τα γεωλογικά θαύματα της χώρας είναι αμέτρητα. Γεωθερμικοί πίδακες καυτού νερού σχηματίζουν ζεστές λίμνες, όπου οι ντόπιοι απολαμβάνουν φυσικό spa από τότε που η χώρα πρωτοκατοικήθηκε.

Ένα από αυτά τα θαύματα της ισλανδικής φύσης θα ζήσουμε στη Sky Lagoon, έναν παράδεισο ηρεμίας, χαλάρωσης και ευεξίας ανάμεσα σε… θάλασσα και ουρανό! Πρόκειται για ένα πολυτελές θέρετρο στον όρμο της πόλης Kópavogur, νότια του Ρέικιαβικ, ένα ολοκαίνουργιο γεωθερμικό καταφύγιο μπροστά στον ωκεανό.

Το ιαματικό νερό θερμαίνεται κυρίως με γεωθερμική ενέργεια. Φυσικό ζεστό νερό που προέρχεται από μεγάλο βάθος κάτω από την επιφάνεια της γης τροφοδοτεί τη γεωθερμική πισίνα, η οποία διατηρεί τη θερμοκρασία του νερού στους 38-40 °C περίπου. Εκεί που τελειώνει η Sky Lagoon, σε έναν απόκρημνο γκρεμό ύψους, 70 μέτρων ξεκινά ο ωκεανός. Κι αυτό σημαίνει ένα πράγμα: κάνοντας το μπάνιο μας στα θερμά αυτά νερά και απολαμβάνοντας τις ιαματικές τους ιδιότητες, θαυμάζουμε συγχρόνως την εντυπωσιακή θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό!

Και εάν το φόντο του απέραντου γαλάζιου δεν ικανοποιεί κάποιον από τους επισκέπτες, υπάρχει πάντα η απέραντη θέα στα αστέρια του Βορρά και το ηλιοβασίλεμα.

 

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ισλανδία

Ανεξάρτητο ευρωπαϊκό νησιωτικό κράτος στο βόρειο Ατλαντικό, με έκταση 103.000 τ.χλμ. και πληθυσμό 279.384 κατοίκους (εκτίμ. 2002). Βρίσκεται ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Γροιλανδία και εκτείνεται σε γεωγραφικό πλάτος 63°15΄-66°30΄ Β και σε γεωγραφικό μήκος 13°45΄-24°15΄ Δ. Βρέχεται βόρεια από τη Θάλασσα της Γροιλανδίας, νότια και δυτικά από τον Ατλαντικό ωκεανό και ανατολικά από τη Νορβηγική θάλασσα. Η χώρα είναι τρεις φορές μικρότερη από την Ιταλία, ενώ ο πληθυσμός της εκατόν ενενήντα εφτά φορές μικρότερος. Σε σύγκριση με το Βέλγιο έχει έκταση σχεδόν τριπλάσια, ο πληθυσμός της όμως είναι τριανταοκτώ φορές μικρότερος. Πρωτεύουσά της είναι το Ρέυκιαβικ.

Γεωγραφία

Μορφολογία εδάφους
Η Ισλανδία είναι ένα ηφαιστειογενές, σχετικά επίπεδο νησί, το οποίο βρίσκεται στα όρια της ευρασιατικής και της βορειοαμερικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας. Οι δύο αυτές λιθοσφαιρικές πλάκες αποκλίνουν προκαλώντας συχνούς αλλά όχι ισχυρούς σεισμούς, ενώ το κενό που δημιουργείται καλύπτεται από βασαλτικό υλικό. Το 1963 από μια υποθαλάσσια έκρηξη δημιουργήθηκε κοντά στις νότιες ακτές το μικρό νησάκι Σούρτσεϊ, ενώ μια έκρηξη του ηφαιστείου Λάκι το 1783 είχε πάνω από 9.000 θύματα. Τα τρία τέταρτα της έκτασής της καλύπτονται από παγετώνες, λίμνες και ηφαιστειακό υλικό. Στην Ισλανδία υπάρχουν πάνω από 100 ηφαίστεια, ενώ στους ιστορικούς χρόνους έχουν σημειωθεί συνολικά πάνω από 25 εκρήξεις ηφαιστείων. Οι βόρειες περιοχές της Ισλανδίας καλύπτονται από χαμηλά βουνά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ηφαίστεια, ενεργά η σβησμένα: Έκλα, Άσκγια, Κφέρκφγετλ, Μπλάφελ, Σνάιφετλ κ.ά., ενώ οι ακτές της χώρας σχηματίζουν απόκρημνα φιόρδ. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από παγετώνες - σ` αυτούς μάλιστα οφείλει το όνομά του: "Ισλανδία" = "Η χώρα των πάγων". Οι νότιες ακτές είναι χαμηλές και αμμώδεις, με παράκτιες πεδιάδες, ενώ εδώ βρίσκεται και το ψηλότερο βουνό του νησιού, η κορυφή Χβάναδαλσχνουκουρ (2.119 μ.)


Υδρογραφία
Οι περισσότεροι ποταμοί σχηματίζουν στην πορεία τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, όπως ο Γκούλφος, το όνομα του οποίου σημαίνει "καταρράκτης χρυσού". Μεγαλύτερος ποταμός είναι ο Θγιόρσα με μήκος 230 χλμ και λεκάνη απορροής 7.530 τ.χλμ., ενώ η μέση ετήσια παροχή του ανά δευτερόλεπτο είναι 370 κυβικά μέτρα νερού. Άλλοι ποταμοί είναι ο Γέκουλσαου άου Μπρου, ο Μπλάντα και ο Κβίτα. Πολλές είναι και οι λίμνες, με μεγαλύτερη τη Θινγκβάλαβατν (έκταση 120 τ.χλμ.). Άλλες λίμνες: Θόρισβατν, Μύβατν. Εξάλλου στην ηφαιστειογενή προέλευση του νησιού οφείλονται τα γκέιζερ, πίδακες δηλ. ζεστού νερού που φτάνουν μέχρι και τα 60 μ. και χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στην Ισλανδία ως μορφή ενέργειας.


Κλίμα
Οι βόρειες ακτές της Ισλανδίας επηρεάζονται διαρκώς από το ψυχρό αρκτικό Ρεύμα της Ανατολικής Γροιλανδίας, το οποίο σωρεύει παγόβουνα αποσπασμένα από το Βόρειο Πόλο. Αντίθετα η δυτική και νότια πλευρά της επηρεάζεται από το θερμό ρεύμα του Κόλπου, το Γκολφ Στρημ, με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι σχετικά θερμό. Έτσι μόνο η ανατολική παραλία είναι κατοικήσιμη, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -10°C και 20°C, ενώ στο εσωτερικό του νησιού οι θερμοκρασίες πέφτουν στους -35°C το χειμώνα και ποτέ δεν ξεπερνούν τους 10°C το καλοκαίρι. Στο Ρέικιαβικ λόγου χάρη η μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου και Iουλίου είναι 1°C και 11°C αντίστοιχα. Στην ίδια πόλη οι μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις είναι 860 mm, ενώ στην υπόλοιπη χώρα κυμαίνονται μεταξύ 3.000mm και 750 mm. Η μεγαλύτερη ημέρα φτάνει τις 21 ώρες και η μικρότερη τις 4 ώρες, από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο όμως στο βόρειο τμήμα του νησιού δεν υπάρχει νύχτα: επειδή το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στο Βόρειο Πόλο και ο Ήλιος δεν πέφτει πολύ κάτω από τον ορίζοντα, διατηρείται συνεχώς ένα μισόφωτο που μοιάζει πολύ με το δικό μας δειλινό.


Χλωρίδα-πανίδα
Ο φυτικός και ζωικός κόσμος της Ισλανδίας είναι φτωχός. Η βλάστηση είναι πολύ περιορισμένη: μόνο το 1% του εδάφους καλύπτεται από δάση με σημύδες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές υπάρχουν μόνο λίγα φυτά, κυρίως χλόη, λειχήνες και μικροί θάμνοι. Στις παράκτιες περιοχές ωστόσο υπάρχουν βοσκότοποι, ενώ από ζώα κυριαρχούν οι τάρανδοι, διάφορα είδη υδρόβιων πουλιών, η μπλε αλεπού, ποντίκια και σπανιότερα λευκές αρκούδες. Οι θάλασσες, τα ποτάμια και οι λίμνες της όμως είναι πολύ πλούσιες σε ψάρια (σολομοί, πέστροφες, βακαλάοι, φάλαινες κ.ά.), η αλιεία των οποίων άλλωστε αποτελεί τη βάση της οικονομίας της χώρας.

περισσότερα

Με μια ματιά

Σμιλεμένη από πάγο και λάβα, η Ισλανδία, το βορειότερο κράτος της Γηραιάς ηπείρου, καμαρώνει για τα συναρπαστικά καπρίτσια της τοπικής φύσης και υποστηρίζει σθεναρά ότι οι διαχρονικοί θεματοφύλακες του πολιτισμού της είναι γνήσιοι απόγονοι των Βίκινγκς

Χάρτης Ταξιδιού Ισλανδία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια