fb

Πληροφορίες για: Ρουμανία

Όχι απλά μια χώρα των Βαλκανίων
Η Ρουμανία των θρύλων και των παραμυθιών είναι μια χώρα διαφορετική: Δεν πρόκειται απλά για μια χώρα με ωραία βαλκανικά τοπία, γραφικά χωριά και ιδιαίτερη λαϊκή μουσική. Είναι μια μεγάλη και πλούσια σε αξιοθέατα χώρα, με πληθώρα μεσαιωνικών πόλεων και οικισμών, που συναγωνίζονται επάξια τις αντίστοιχες της κεντρικής Ευρώπης. Έχει επίσης υπέροχα και καλοδιατηρημένα κάστρα, καταπληκτική φύση, ενδιαφέρουσα λαογραφία και το πλουσιότερο φολκλόρ της Ευρώπης. Με αυτό το ταξίδι θα γνωρίσουμε τα σημαντικότερα μοναστήρια της Μολδοβλαχίας και τις μεσαιωνικές πόλεις των Καρπαθίων, θα "ζήσουμε" το μυστήριο του Κόμη Δράκουλα, θα μάθουμε για τους θρύλους των Καρπαθίων και της Τρανσυλβανίας.

Ο Πολιστισμός της Ρουμανίας
Στο ρουμανικό πολιτισμό ανιχνεύονται αρκετές και σημαντικές επιρροές από γειτονικούς πληθυσμούς και από άλλους πολιτισμούς που άσκησαν έλξη και γοητεία στους Ρουμάνους. Εξέχουσα θέση κατέχουν στη λαϊκή ρουμανική παράδοση οι λαϊκοί μύθοι και δοξασίες, τα παραμύθια και τα τραγούδια που αναφέρονται σε σημαντικά γεγονότα της ιστορίας, που διαμόρφωσαν την εθνική συνείδηση και την πολιτιστική ταυτότητα των Ρουμάνων. Σε πολλές από αυτές τις φολκλοριστικές εκδηλώσεις εντοπίζονται στοιχεία που είναι κοινά σε όλους σχεδόν τους βαλκανικούς λαούς, απόδειξη του ενιαίου πολιτισμικού χώρου της Βαλκανικής χερσονήσου, στον οποίο διαμορφώθηκαν οι επιμέρους ιστορικές συνειδήσεις. Σημαντικό ρόλο στη λαϊκή ψυχή κατέχει η μουσική, που ως κύριο όργανο έχει το βιολί και τους αυλούς. Η μεσαιωνική ζωγραφική της Ρουμανίας έχει θρησκευτικό περιεχόμενο και είναι επηρεασμένη από τη βυζαντινή τέχνη. Απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της Ρουμανίας, ενώ στα κάστρα και στα ανάκτορα αντανακλάται η πολυτάραχη ιστορία της χώρας. Όπως και η λογοτεχνία, έτσι και οι εικαστικές τέχνες έφτασαν στο απόγειό τους το 19ο αι. και ωρίμασαν τον 20ό αι., με ζωγράφους όπως ο Τεοντόρ Αμάν, ο Νικολάε Γκριγκορέσκου και ο Γκαμπριέλ Πόπα. Οι Ρουμάνοι συμβάδισαν με τις τάσεις του 20ού αιώνα και ο γλύπτης Κονσταντίν Μπρανκούσι είναι αυθεντικός εκπρόσωπος της σύγχρονης τέχνης. Στο Τίργκου Ζίου, το χωριό που γεννήθηκε, σε ένα καλλιτεχνικό πάρκο εκτίθενται διάφορα έργα του. Όμως η τέχνη που κυρίως χαρακτηρίζει τους Ρουμάνους είναι η μουσική, η οποία καλλιεργείται ιδιαίτερα στη χώρα, τόσο η λαϊκή όσο και η κλασική και η σύγχρονη. Ο βιολονίστας Τζόρτζε Ενέσκου, οι πιανίστες Ράντου Λούπου και Ντίνου Λιπάτι, αλλά και ο διάσημος Γκεόργκε Ζαμφίρ με τους αυλούς του Πανός είναι γνωστοί εκπρόσωποι της ρουμανικής μουσικής. Στη Ρουμανία υπάρχουν πολλά μουσεία, τα οποία εκθέτουν κάθε μορφή ρουμανικής τέχνης. Εκτός από τα μεγαλύτερα μουσεία, όπως το Εθνικό Μουσείο Τέχνης, το Μουσείο Συλλογών Τέχνης, το Μουσείο του Χωριού (Μουζέου Σάτουλουι) (στη μεγάλη ανοικτή έκταση του οποίου παρουσιάζονται περισσότερα από 300 σπίτια με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους), το Μουσείο του Ρουμάνου Αγρότη και το Μουσείο Μπρούκενταλ στο Σιμπίου, υπάρχουν και πολλά μικρότερα.

Έλληνες στη Ρουμανία
Η Ελληνική παρουσία στη Ρουμανία υπάρχει επί τουλάχιστον 27 αιώνες. Αλλοτε, όπως κατά την εποχή των Φαναριωτών, η παρουσία αυτή έφθασε στην ηγεμονία, άλλοτε (όπως σήμερα) οι Ελληνες ήταν απλώς μια από τις πολλές εθνικές μειονότητες της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τη Ρουμανική απογραφή του 2002 η Ελληνική κοινότητα αριθμούσε 6.472 άτομα, τα περισσότερα στο Βουκουρέστι και στη γύρω περιοχή. Στη σειρά ακολουθούν οι νομοί Τούλτσεα και Κωνστάντζας και οι επί του Δούναβη Βραΐλας και Γκαλάτσι. Η απογραφή όμως του 1992 είχε καταμετρήσει 19.594 Έλληνες, γεγονός που δείχνει την τάση των Ελλήνων της διασποράς να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και να μεταναστεύουν στην Ελλάδα ως ομογενείς. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού (υπηρεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών) η Ελληνική κοινότητα στη Ρουμανία αριθμεί 14.000. Η Ελληνική Ένωση της Ρουμανίας, ιδρυθείσα το 1990, είναι εθνικό μειονοτικό πολιτικό κόμμα, που εκπροσωπεί την Ελληνική κοινότητα. Συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1990 και παρότι πήρε το 0,04% των ψήφων, κέρδισε μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, που επιτρέπει στα πολιτικά κόμματα, που εκπροσωπούν ομάδες εθνικών μειονοτήτων να εξαιρούνται από το όριο εκλογής. Έτσι κερδίζει από τότε μια έδρα σε κάθε εκλογή.

Βουκουρέστι

Το Βουκουρέστι είναι η πρωτεύουσα και το πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Ρουμανίας. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και βρίσκεται στις όχθες του Ποταμού Ντιμπόβιτσα, λιγότερο από 70 χλμ. βόρεια του Ποταμού Δούναβη. Το Βουκουρέστι έχει αξιοθέατα κτίρια και μνημεία. Το επιφανέστερο ίσως από αυτά είναι το Παλάτι της Βουλής, χτισμένο τη δεκαετία του 1980, επί της ηγεσίας του Κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου. Το μεγαλύτερο κτίριο Βουλής στον κόσμο, στεγάζει το Ρουμανικό Κοινοβούλιο (τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία) καθώς και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα στον κόσμο.Αλλο αξιοθέατο στο Βουκουρέστι είναι η Arcul de Triumf (Αψίδα του Θριάμβου), χτισμένη στη σημερινή μορφή της το 1935 με πρότυπο την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. Νεότερο αξιοθέατο της πόλης είναι το Μνημείο της Αναγέννησης, μια στυλιζαρισμένη μαρμάρινη στήλη, που αποκαλύφθηκε το 2005 για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της Ρουμανικής Επανάστασης του 1989, που ανέτρεψε τον Κομμουνισμό. Το αφηρημένο μνημείο προκάλεσε αντιπαραθέσεις, όταν έγιναν τα αποκαλυπτήριά του και βαφτίστηκε με ονόματα όπως "η ελιά στην οδοντογλυφίδα", ("măslina-n scobitoare"), καθώς πολλοί υποστήριξαν ότι δεν ταίρειαζε με τον περιβάλλοντα χώρο του και πίστευαν ότι η επιλογή του βασιζόταν σε πολιτικούς λόγους. Το κτίριο του Ρουμανικού Αθήναιου θεωρείται σύμβολο του Ρουμανικού πολιτισμού και από το 2007 είναι στον κατάλογο των τόπων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς. Το Ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ είναι πολυόροφο ξενοδοχείο πέντε αστέρων κοντά στην Πλατεία του Πανεπιστημίου και είναι επίσης αξιοθέατο της πόλης. Είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε κάθε δωμάτιό του έχει μοναδική πανοραμική θέα της πόλης. Αλλοι πολιτιστικοί χώροι είναι το Εθνικό Μουσείο Τέχνης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας "Grigore Antipa", το Αγροτικό Μουσείο της Ρουμανίας (Muzeul țăranului Român), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Στρατιωτικό Μουσείο.

Το Δέλτα του Δούναβη

Το Δέλτα του Δούναβη, βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία (το μεγαλύτερο μέρος του) και την Ουκρανία και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος (μετά το Δέλτα του Βόλγα) και ο καλύτερα συντηρημένος από όλους τους σχηματισμούς Δέλτα της Ευρώπης, καλύπτοντας μια περιοχή 3446 τετρ. χλμ. Κάθε χρόνο οι αποθέσεις του ποταμού αυξάνουν το εύρος του Δέλτα κατά 40 περίπου μέτρα, διαμορφώνοντας την περιοχή σε έναν δυναμικό γεωλογικό σχηματισμό. Στις διάφορες λίμνες και βαλτότοπους του Δέλτα, ζουν 1.200 ποικιλίες φυτών, 300 είδη πτηνών και 45 είδη ψαριών του γλυκού νερού. Το Δέλτα του Δούναβη αποτελεί τμήμα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και της προστασίας της Βιόσφαιρας.

Πόλη Sighișoara

Η Sighişoara είναι μια πόλη στο ποταμό Târnava Mare στην επαρχία Mureş της ιστορικής περιοχής της Τρανσυλβανίας. Γερμανοί βιοτέχνες και έμποροι, οι Σάξονες της Τρανσυλβανίας, κλήθηκαν εδώ από τον βασιλιά της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα, για να εγκατασταθούν και να υπερασπιστούν τα σύνορα. Στο κέντρο της πόλης έχουν διατηρηθεί με υποδειγματικό τρόπο τα χαρακτηριστικά μιας μικρής μεσαιωνικής οχυρωμένης πόλης, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κάθε χρόνο τον Ιούλιο, στην παλιά ακρόπολη, λαμβάνει χώρα ένα Μεσαιωνικό Φεστιβάλ. Η πόλη αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της καλά διατηρημένης εντός των τειχών παλιάς πόλης και ορόσημο της είναι ο Πύργος του Ρολογιού, ένας 64 μέτρων πύργος, κατασκευής του 1556, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Ιστορίας.

Πόλη Timișoara

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας και το πιο σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στο δυτικό τμήμα της χώρας, αποτελεί «απόλαυση» στα μάτια των ταξιδιωτών. Είναι επίσης γνωστή με το όνομα «Μικρή Βιέννη», λόγω του ότι βρισκόταν υπό την αυτοκρατορία των Αψβούργων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κτήρια στο κέντρο της πόλης, είναι από την εποχή του Κάιζερ και μοιάζουν πολύ με την παλιά Βιέννη. Επίσης θα δείτε πολλές εκκλησίες, μία εβραϊκή συνοικία, μια μπαρόκ πλατεία και μια πεζοδρομημένη περιοχή στο κέντρο της πόλης. Χάρη στο ήπιο κλίμα της, η Timișoara έχει πολλές δημόσιες πλατείες και καταπράσινα σημεία για βόλτες. Το πάρκο Roses είναι το ιδανικό μέρος για έναν ρομαντικό περίπατο, όπως και ο Βοτανικός Κήπος. Ένας ακόμη πολύ καλός τρόπος για να περάσετε ένα ηλιόλουστο απόγευμα, είναι να κάνετε μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού Bega. Μπορείτε να εξερευνήσετε την πόλη εύκολα με τα πόδια και θα ανακαλύψετε πολλά «κρυμμένα» μέρη και μικρά καφέ σε κάθε γωνιά της. Τέλος, η πόλη φιλοξενεί όλο το χρόνο μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και έχει γκαλερί, μουσεία και έντονη νυχτερινή ζωή.

Το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα

Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Τρανσυλβανίας και Βλαχίας και είναι ευρέως γνωστό ως «Κάστρο του Δράκουλα» (αν και πολλά ακόμη κάστρα συνδέονται με το μύθο του Δράκουλα, όπως το κάστρο Poenari και το κάστρο Hunyad), προς τιμήν του χαρακτήρα του Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ. Υπάρχει πάντως σύγχυση μεταξύ του Δράκουλα και του Βλαντ Γ΄ Τσέπες (Παλουκωτή), ηγεμόνα της Βλαχίας, δεδομένου ότι τα δύο πρόσωπα δεν ταυτίζονται. Το πρώτο είναι απλά ένας μυθικός χαρακτήρας και το δεύτερο δεν έχει να κάνει με τον Δράκουλα. Το Κάστρο Μπραν, ονομάστηκε «Κάστρο του Κόμη Δράκουλα», πριν από τρεις δεκαετίες, όταν οι τουρίστες που έφταναν στην Τρανσυλβανία, ψάχνοντας ίχνη του Δράκουλα, είδαν το κάστρο και σκέφτηκαν ότι έμοιαζε με το κάστρο που περιγράφεται στο βιβλίο του Στόκερ ως «Κάστρο του Κόμη Δράκουλα». Το 2009, το κάστρο επανεκχωρήθηκε στην οικογένεια της πριγκίπισσας Ιλεάνα και ανακαινίστηκε θεαματικά: μια ειδική αίθουσα αφιερώθηκε στον Δράκουλα και ονομάστηκε «Bram Stoker», ενώ σε ένα άλλο δωμάτιο μπορείτε να δείτε βίντεο προβολές από τα Εθνικά Αρχεία, σχετικά με την Βασίλισσα Μαρία και την πριγκίπισσα Ιλεάνα. Την 1η Ιουνίου, το κάστρο άνοιξε εκ νέου για το κοινό.

Κάστρα Peleș και Pelișor

Αποτελώντας σήμερα ένα ιστορικό μνημείο, το κάστρο Peleș ήταν κάποτε κατοικία για διάφορες ρουμανικές μοναρχικές οικογένειες. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Sinaia -44 χλμ. από το Μπρασόβ- στη μεσαιωνική οδό που συνδέει την Τρανσυλβανία και τη Βλαχία και χτίστηκε μεταξύ 1873 και 1883. Το κάστρο διαθέτει πάνω από 160 δωμάτια και είναι χτισμένο από ξύλο, πέτρα, τούβλα και μάρμαρα. Οι επτά βεράντες που το περιβάλλουν, είναι διακοσμημένες με αγάλματα, μάρμαρο και πέτρινες βρύσες. Το πολυτελές εσωτερικό του, είναι επίσης πλούσια διακοσμημένο με έργα ζωγραφικής, αγάλματα, κεραμικά, χρυσά και ασημένια ελάσματα, κρύσταλλα, βιτρό παράθυρα και γλυπτά από ελεφαντόδοντο. Κοντά στο κάστρο Peles, βρίσκεται και το μικρό Peleș, το κάστρο Pelişor, με 70 δωμάτια. Ο διάδοχος του Καρόλου Α', σκόπευε να το χρησιμοποιήσει ως θερινή κατοικία, καθώς θεωρούσε το Peleș υπερβολικό και ήθελε μια πιο διακριτική, σε στυλ art-nouveau κατοικία.

Πόλη Sibiu

Γνωστή και με το γερμανικό της όνομα, Hermannstadt, η γραφική αυτή πόλη έχει καταφέρει να διατηρήσει την ατμόσφαιρα της μακράς ιστορίας της, που αντικατοπτρίζεται σε μια πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Το μεσαιωνικό της φρούριο επέζησε στους δύο παγκόσμιους πολέμους και στο κομμουνιστικό καθεστώς. Η πόλη έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος, γεωγραφικής και πολιτισμικής αξίας, όπως το ορεινό θέρετρο Paltinis, τα βουνά Fagaras βουνά και τα χωριά που βρίσκονται τριγύρω. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική που ξεχωρίζει στην πόλη και την κεντρική της θέση στη χώρα, που την καθιστά εύκολα προσβάσιμη, κάνει το Sibiu έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό. Το 2007, το Sibiu ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μαζί με το Λουξεμβούργο και η χρονιά αυτή έκανε την πόλη γνωστή στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, ο αριθμός των εισερχόμενων τουριστών αυξάνεται, με τους περισσότερους να είναι ξένοι τουρίστες. Η μεσαιωνική γοητεία της πόλης, αλλά και η πλούσια πολιτιστική ζωή της, την καθιστούν ένα γνήσιο «μαργαριτάρι» στην καρδιά της Ρουμανίας.

Πόλη Brașov

Το Brașov είναι η 7η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας και περιβάλλεται από τα Καρπάθια Όρη, 176 χιλιόμετρα μακριά από το Βουκουρέστι. Η πόλη προσφέρει έναν συνδυασμό ενός υπέροχου, ορεινού τοπίου (του κοντινού θέρετρου Poiana Braşov) και μεσαιωνικής ιστορίας με γερμανικές επιρροές στην παλιά πόλη. Το Braşov, η πόλη Sinaia και τα γύρω ορεινά θέρετρα, τα πιο επισκέψιμα μέρη της Τρανσυλβανίας και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Το Braşov μπορεί να υπερηφανεύεται για τα πάντα: από μια δυναμική σύγχρονη ζωή, μέχρι μια παλιά παγκόσμια γοητεία και ένα συναρπαστικό φυσικό τοπίο. Είναι μια πόλη καθαρή, με καλό σύστημα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και εξαιρετικό φαγητό.

 

 

Poiana Brasov

Στην περιοχή της Τρανσυλβανίας βρίσκεται η παραμυθένια Πιάνα Μπράσωφ. Το χιονοδρομικό της κέντρο απέχει μόλις 12 km από την πόλη και είναι ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο. Διαθέτει διαθέτει 10 πίστες διαφορετικού βαθμού δυσκολίας που εκτείνονται σε μήκος 20 χιλιομέτρων και είναι σημαντικό κέντρο συνάντησης των φίλων του σκι.

Apre Ski: Χαλαρωτικά σπα θα ομορφύνουν την διαμονή σας στην Πιάνα Μπρασώφ. Πολλά παραδοσιακά εστιατόρια και έντονη νυχτερινή ζωή δεν σας αφήνουν να πλήξετε στην όμορφη πόλη.

Must: Βόλτα στα γραφικά καλντερίμια της πόλης. Όλα τα αξιοθέατα είναι κοντά σας.

 

Μολδαβία

Άγνωστη, απομονωμένη και μυστηριώδης, σφηνωμένη ανάμεσα στην Ρουμανία και την Ουκρανία, η Μολδαβία αποτελεί ένα ταξιδιωτικό διαμάντι για τον επισκέπτη που ψάχνει τόπους και χώρες ανέγγιχτες από το χρόνο και τις ορδές των τουριστών.
Πρόκειται για από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, που δεν στράφηκαν με ορμή προς τη Δύση μετά την ανεξαρτητοποίησή τους, με αποτέλεσμα να διατηρήσει πολλά στοιχεία της τότε εποχής, και αρχιτεκτονικά, αλλά και ως προς τον τρόπο ζωής των κατοίκων της.
Η καταπράσινη πρωτεύουσα Κισινάου μοιάζει να έχει παραμείνει στην δεκαετία του 1970 και η υπόλοιπη χώρα αρκετές δεκαετίες πιο πίσω, κάτι που κάνει την περιήγηση στη Μολδαβική επικράτεια ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο.
Η δε ημιανεξάρτητη επαρχία Υπερδνειστερία, με έντονο ρωσικό στοιχείο, μοιάζει με ένα κομμάτι της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης, παγωμένο στο χρόνο.
Η Μολδαβία είναι μια από τις 20 κορυφαίες οινοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο και διαθέτει τους δικούς της «δρόμους του κρασιού». Ακολουθώντας τους, οι λάτρεις του κρασιού μπορούν να γνωρίσουν τους εξαιρετικούς αμπελώνες της και τα μεγαλύτερα οινοποιεία της χώρας.
Αρχαία μοναστήρια, οθωμανικά κάστρα, μουσεία για το ταραγμένο παρελθόν της χώρας και μια ενδιαφέρουσα κουζίνα, συμπληρώνουν ένα από τα πιο «εξωτικά» ταξίδια που μπορεί να κάνει κάποιος εντός της Ευρώπης.

...

περισσότερα

Το Παλάτι του Λαού

Το Παλάτι του Λαού στο Βουκουρέστι, χτισμένο σ’ έναν λόφο της ρουμανικής πρωτεύουσας, κοντά στην πλατεία Ουνίρι (Unirii), είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης και το δεύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο, μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α.
Άρχισε να κατασκευάζεται το 1984, με εντολή του κομμουνιστή προέδρου της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου (1918-1989), με σκοπό να στεγάσει τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του Κ. Κ. Ρουμανίας, το γραφείο του προέδρου, καθώς και διάφορα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες. Μέχρι το 1989, όταν ο Τσαουσέσκου ανατράπηκε, μόνο η στέγη του έμενε να ολοκληρωθεί. Μέσα στα πέντε χρόνια της οικοδόμησής του, από το 1984 ως το 1989, εργάστηκαν ασταμάτητα 20.000 εργάτες σε τρεις εναλλασσόμενες 24ωρες βάρδιες των οκτώ ωρών.
Η σχεδίαση του οικοδομήματος, σε ψευδονεοκλασικό ρυθμό, ανατέθηκε από τον ίδιο τον Τσαουσέσκου σε μια νεαρή και άγνωστη αρχιτεκτόνισσα, την Άνκα Πετρέσκου, πλην όμως στην κατασκευή του συμμετείχαν περισσότεροι από 700 αρχιτέκτονες. Προκειμένου να κτιστεί το κολοσσιαίο αυτό μέγαρο, ισοπεδώθηκε το 20% του ιστορικού κέντρου της ρουμανικής πρωτεύουσας. Ιστορικά μνημεία κατεδαφίστηκαν: δώδεκα έξοχης αρχιτεκτονικής εκκλησίες και δύο συναγωγές, καθώς και 7.000 περίπου σπίτια, απελευθερώνοντας μια έκταση πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το Παλάτι του Λαού, όπως λέγεται, το εμπνεύστηκε ο Τσαουσέσκου από μια επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, όπου εντυπωσιάστηκε από την επιβλητική μεγαλοπρέπεια των κυβερνητικών κτιρίων. Το σοσιαλιστικής έμπνευσης αυτό κτίριο, ύψους 80 περίπου μέτρων και επιφάνειας 330.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει 14 ορόφους με 3.200 δωμάτια, 60 διαδρόμους, 60 αίθουσες υποδοχής και είκοσι μέτρα κάτω από τη γη ένα τεράστιο αντιπυρηνικό καταφύγιο. Είναι φτιαγμένο από μάρμαρο, 3.500 τόνους κρύσταλλο και 900.000 τόνους ξύλο. Το κόστος της οικοδόμησής του ανήλθε στο 30% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Ρουμανίας.

...

περισσότερα

Ρουμανία – Φιλική Εταιρεία

Η Ελληνική Επανάσταση στην πραγματικότητα ξεκίνησε πριν την 25η Μαρτίου 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο της τότε Μολδοβλαχίας και σημερινής Ρουμανίας.

Μάχες έγιναν σε πολλές περιοχές με πιο σημαντικές την κατάληψη του Βουκουρεστίου και τη μάχη του Δραγατσανίου, η οποία δυστυχώς είχε τραγική κατάληξη για την πρώιμη επανάσταση.

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Ιάσιο ήταν ένα απ' τα κέντρα του ελληνισμού και κατόπιν μια σημαντική βάση δραστηριότητας της Φιλικής Εταιρείας.

Κάποτε είχε το προσωνύμιο «η πόλη με τις εκατό εκκλησίες», ενώ τα ζωγραφισμένα μοναστήρια, και οι τεράστιες πλατείες του το καθιστούν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς στη Ρουμανία.

Σήμερα το Ιάσιο έχει ένα σημαντικό πανεπιστήμιο το οποίο είναι έργο Ελλήνων Φαναριωτών και είναι μια ζωντανή φοιτητούπολη με πολλές επιλογές φαγητού, εξόδου και διασκέδασης.

Άλλες πόλεις της Ρουμανίας με ελληνικό ενδιαφέρον είναι η Τούλτσεα, η οποία ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα από Έλληνες αποίκους και η Βραίλα, το Γαλάτσι και η Κωνστάντζα στις οποίες γνώρισαν μεγάλη ακμή ελληνικές παροικίες εμπόρων και εφοπλιστών καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

...

περισσότερα

Τα ζωγραφισμένα μοναστήρια της Μπουκοβίνα, Ρουμανία

Τα ζωγραφισμένα μοναστήρια της Μπουκοβίνα είναι οκτώ ορθόδοξες εκκλησίες που χτίστηκαν από τα τέλη του 15ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα. Θεωρούνται ως ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς θρησκευτικής τέχνης στον κόσμο και έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Unesco. Οι εξωτερικοί τοίχοι τους είναι διακοσμημένοι με περίτεχνες τοιχογραφίες, με πορτρέτα αγίων και προφητών, σκηνές από τη ζωή του Ιησού,  εικόνες των αγγέλων και των δαιμόνων, του ουρανού και της κόλασης. Οι τοιχογραφίες δεν είναι απλές διακοσμήσεις τοίχων.  Αναπαριστούν ολοκληρωμένους κύκλους θρησκευτικών θεμάτων και σκοπός της δημιουργίας τους ήταν  να κάνουν γνωστή στους χωρικούς την ιστορία της Βίβλου και τη ζωή σημαντικών αγίων της Ορθοδοξίας, απλώς με τη χρήση της εικόνας.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ρουμανία

Η Ρουμανία (Ρουμανικά: România) είναι πρώην κομμουνιστική δημοκρατία στα βορειοανατολικά Βαλκάνια. Ο πληθυσμός της χώρας είναι 22.215.421 κάτοικοι, με βάση εκτιμήσεις για τον Ιούλιο του 2009. Η οικονομία της χώρας δεν έχει συνέλθει ακόμα πλήρως από την πτώση του τείχους και την διάλυση του ανατολικού μπλοκ. Το ΑΕΠ κατά κεφαλήν προσεγγίζει τα 11.100 ευρώ και η αύξηση του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια κυμαινόταν στο 8,8%. Οι Ρουμάνοι θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους Ρωμαίων στρατιωτών στην ρωμαϊκή επαρχία της Δακίας. Η γλώσσα της χώρας είναι τα ρουμανικά, λατινογενής γλώσσα με κάποιες σλάβικες επιρροές. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέκτησε ένα μεγάλο μέρος της Ρουμανίας, έτσι οι κάτοικοι ονομάστηκαν στη Λατινική Ονομασία (Ρουμάνοι).

Γεωγραφία

Η Ρουμανία βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου και ανήκει στις παραδουνάβιες χώρες. Συνορεύει βόρεια με την Ουγγαρίακαι την Ουκρανία, νότια με τη Βουλγαρία, δυτικά με την Ουγγαρία και τη Σερβία και ανατολικά με τη Μολδαβία, ενώ νοτιοανατολικά βρέχεται από τον Εύξεινο Πόντο. Μορφολογικά η Ρουμανία χωρίζεται σε τρεις περιοχές: στην ορεινή Τρανσυλβανία, στις πεδιάδες του Κάτω Δούναβη και της Μολδαβίας και την ενδιάμεση περιοχή των Καρπαθίων. Η Τρανσυλβανία, που καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα της Ρουμανίας, αποτελείται από σειρά οροπεδίων και βουνών, που σχηματίστηκαν από αρχαϊκούς γρανίτες και υπερβαίνουν το ύψος των 2.500 μ. Οι Τρανσυλβανικές Άλπεις με τις κορυφές Νεγκόιου (2.535 μ.) και Μολντοβεάνουλ (2.544 μ.) ενώνονται στο κέντρο της χώρας με τα Καρπάθια. Στα δυτικά φτάνουν ως τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη, στα σύνορα με τη Σερβία. Βόρεια του οροπεδίου βρίσκεται η λοφώδης περιοχή των αριστερών παραποτάμων του Δούναβη, χαρακτηριστικό της οποίας είναι οι πολλές κοιλάδες. Το τόξο των Καρπαθίων αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της Ρουμανίας. Είναι συνέχεια των Άλπεων, διαφέρει όμως από τις οροσειρές της κεντρικής Ευρώπης και ως προς το ύψος και από άποψη εδαφολογικής διαμόρφωσης. Τα Καρπάθια της Μολδαβίας είναι συνέχεια των Καρπαθίων της Ουκρανικής Γαλικίας και από βορειοδυτική διεύθυνση καταλήγουν νοτιοανατολικά. Οι σπουδαιότερες κορυφές είναι οι Πιετρόσου (2.305 μ.) και Πιετρόσουλ (2.103 μ.). Στο κέντρο περίπου της βορειοδυτικής Ρουμανίας υψώνεται ο ορεινός όγκος Μπίχορ (1.840 μ.), που πλαισιώνεται από πεδιάδες και κοιλάδες. Το δυτικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τη Σερβία και την Ουγγαρία, καταλαμβάνεται από την πεδιάδα του Τίσα. Στα ανατολικά και στα νότια των Καρπαθίων απλώνονται οι ρουμανικές πεδινές εκτάσεις που αποτελούν συνέχεια της νότιας ρωσικής στέπας. Η πεδιάδα της Βλαχίας, που βρίσκεται ανάμεσα στις Τρανσυλβανικές Άλπεις και τον Αίμο, διαρρέεται από το Δούναβη και είναι άδενδρη. Στην περιοχή της Δοβρουτσάς, ανάμεσα στα βουλγαρικά και τα μολδαβικά σύνορα, στο Δούναβη και τον Εύξεινο Πόντο, απλώνεται ένα χαμηλό οροπέδιο με γρανιτώδες έδαφος και λιμνάζοντα νερά. Με διάφορα τεχνικά έργα έχει αποξηρανθεί και παραδοθεί στην καλλιέργεια. Στα βορειοανατολικά της πεδιάδας της Δοβρουτσάς απλώνεται το δέλτα του Δούναβη με συνολική έκταση 4.300.000 στρεμμάτων. Σχηματίστηκε από τις προσχώσεις του ποταμού. Στη Βεσαραβία οι πεδιάδες διακόπτονται από χαμηλούς λοφίσκους και αρδεύονται από τους παραποτάμους του Δούναβη Προύθο και Σιρέτ. Η υδρογραφία της Ρουμανίας κυριαρχείται από τον ποταμό Δούναβη (οι Ρουμάνοι τον ονομάζουν «Ντουναρέα») και τους παραποτάμους του. Ο ποταμός σχηματίζει τα σύνορα με τη Σερβία και τη Βουλγαρία και μέσα στη χώρα διανύει σχετικά λίγα χιλιόμετρα. Μετά τη βουλγαρική Σιλίστρα στρέφεται βόρεια, μπαίνει στη Ρουμανία, στο ύψος του Γαλατσίου, στρέφεται πάλι ανατολικά και χύνεται, με πλατύ δέλτα, στον Εύξεινο Πόντο. Τα νερά των Καρπαθίων συλλέγονται από τον Τίσα ή Σόμες, που μπαίνει σε Ουγγαρία και Σερβία, όπου και χύνεται στο Δούναβη. Ο Τίμες και ο Μούρες, παραπόταμοι του Τίσα, συγκεντρώνουν τα νερά του τρανσυλβανικού οροπεδίου. Άλλος μεγάλος ποταμός της περιοχής είναι ο Ολτ (700 χλμ. μήκος), που χύνεται επίσης στο Δούναβη. Κοντά στο Γαλάτσι χύνονται ο Προύθος (704 χλμ.), φυσικό σύνορο της Ρουμανίας με τη Μολδαβία, και ο Σιρέτ (592 χλμ.), που ρέουν από το βόρεια προς τα νότια. Λίμνες υπάρχουν πολλές στις όχθες και στο δέλτα του Δούναβη, αλλά δεν είναι μεγάλες ούτε αξιόλογες από φυσική ή οικονομική άποψη. Πολλές, μάλιστα, έχουν αποξηρανθεί, ώστε οι λεκάνες τους να αποδοθούν στην καλλιέργεια.

περισσότερα

Με μια ματιά

Δεν πρόκειται απλά για μια χώρα με ωραία βαλκανικά τοπία, γραφικά χωριά και ιδιαίτερη λαϊκή μουσική. Είναι μια μεγάλη και πλούσια σε αξιοθέατα χώρα, με πληθώρα μεσαιωνικών πόλεων και οικισμών, που συναγωνίζονται επάξια τις αντίστοιχες της κεντρικής Ευρώπης.

Χάρτης Ταξιδιού Ρουμανία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια