Πληροφορίες για: Ιράν

Μια σύντομη περιγραφή
Ενώ τοπικά η χώρα ήταν γνωστή ως Ιράν από την αρχαιότητα, έως το 1935 η επικρατούσα ονομασία παγκοσμίως ήταν Περσία. Μετά το 1935 χρησιμοποιούνταν διεθνώς και οι δύο ονομασίες, ο όρος Ιράν όμως καθιερώθηκε έκτοτε ως επίσημη ονομασία της χώρας. Η Γη των Αρίων,όπως ονομάζεται, είναι μια συναρπαστική χώρα με μεγάλο ενδιαφέρον, χάρη στις πολυάριθμες ιστορικές και καλλιτεχνικές μαρτυρίες της. Ένα κράτος στα όρια της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Οι δυναστείες των Αχαιμενίδων, των Σασσανιδών, των Σαφαβιδών και των Κατζάρων, ο Σάχης και ο Χομεϊνί, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Τζέκιγκς Χαν και ο Ταμερλάνος, ο Ζωροαστρισμός και το Ισλάμ, οι ποιητές, οι φιλόσοφοι, οι επιστήμονες, οι αρχιτέκτονες και οι καλλιτέχνες, τα βουνά, οι έρημοι, οι οάσεις, οι παραμυθένεις πόλεις, τα μεγαλοπρεπή παλάτια, τα εκπληκτικά τζαμιά, οι παραδείσιοι κήποι και τα ανατολίτικα σκεπαστά παζάρια, αποτελούν κομμάτια της ιστορίας ενός κράτους με πανάρχαιο πολιτισμό.


Άνθρωποι ζεστοί και φιλόξενοι
Αν σας αρέσουν οι άνθρωποι, θα σας αρέσει και το Ιράν. Διαθέτει μια βαθιά, πηγαία κουλτούρα φιλοξενίας, που πηγάζει αυτονόητα, διακριτικά και χωρίς καμιά έπαρση, ως γνήσια έκφραση ανθρωπιάς. Οι Ιρανοί είναι ένα έθνος  που αποτελείται από πολλές εθνοτικές ομάδες και επηρεαζόταν για χιλιάδες χρόνια από  Έλληνες, Άραβες και Μογγόλους κατακτητές. Πέρα από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που έχουν διαμορφωθεί γύρω απο το Ιράν, η πραγματική εικόνα του Ιράν και των κατοίκων του θα κάνει και τον πιο δύσπιστο να αναθεωρήσει. Σίγουρα, υπάρχουν οι εξαιρέσεις, ωστόσο στο Ιράν μπορεί να νοιώσει ο καθένας πως είναι μέλος της οικογένειας των Ιρανών.


Τα παγκοσμίου φήμης χαλιά της
Η προέλευση της τέχνης των χαλιών χάνεται μέσα στους αιώνες και η αξία τους γίνεται αντιληπτή μόνον αν εξεταστεί προσεκτικά το υφάδι τους. Προκαλεί πραγματικά κατάπληξη ο απίστευτος αριθμός κόμπων και ποικιλία χρωματισμών που απαιτεί η ύφανση ενός χαλιού, έστω και μικρών διαστάσεων, φτιαγμένου σύμφωνα με την αρχαία τεχνική, που μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά μέσα στους αιώνες.Τα χαλιά παίρνουν συνήθως το όνομα της πόλης ή της περιοχής όπου κατασκευάζονται (Ισφαχάν, Ταμπρίζ, Κασάν, Χαμαντάν κλπ.) και κάθε περιοχή του Ιράν έχει να παρουσιάσει μια διαφορετική ποιότητα. Ο ισλαμισμός απαγόρευσε στο χαλί την απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής και γι΄ αυτό ως τον 19ο αιώνα αυτή εμφανίζεται αρκετά στυλιζαρισμένη. Αργότερα η λαϊκή τέχνη ξαναγύρισε στις αρχαίες παραδόσεις και στα θέματα εμφανίστηκαν και πάλι οι φανταστικές μορφές των βασιλιάδων, των ηρώων και τα μοτίβα των όμορφων κοριτσιών. Ακόμα και σήμερα, η τεχνική για τη χρωματική βαφή του χαλιού, η εκλογή του σχεδίου και η ύφανση δεν διαφέρουν από εκείνες που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Πέρσες.

Τεχεράνη

Η Τεχεράνη είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του Ιράν. Αποτελεί το οικονομικό και διοικητικό κέντρο του Ιράν. Εκεί βρίσκονται οι μεγάλες αγορές και εκεί διαμορφώνεται το προφίλ της χώρας στον κόσμο. Το Ιράν ειναι μια χώρα πλούσια σε ιστορία και αύτο έχει αντίκτυπο στα μουσεία και τα μνημεία της κάθε πόλης της. Παρόλο που η Τεχεράνη ειναί σχετικά μια καινούρια πολη (σε σχέση με άλλες αρχαίες πόλεις του Ιραν που έχουν ιστορία χιλιάδων χρόνων) έχει πολλά για να δείτε. Το μεγαλύτερο τζαμί της πόλης, το Sepahsalar ή Motahari είναι μια καλή αρχή. Πρόκειται για ένα μοναδικό κτίσμα του 19ου αι. με οκτώ μιναρέδες, το οποίο πήρε το όνομά του από ήρωα της Ισλαμικής Επανάστασης. Ένα ακόμη τζαμί στο οποίο αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας είναι εκείνο του Ιμάμη Χομεϊνί. Συνεχίζοντας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το παλάτι Golestan, το οποίο αποτελείται από επτά κτήρια με πολλούς ιστορικούς χώρους. Ο σημαντικότερος είναι το μουσείο Shams-al Emarat, κράμα της ευρωπαϊκής και περσικής αρχιτεκτονικής. Στα βόρεια προάστια βρίσκεται το μουσειακό συγκρότημα Sa'd Abad. Μεταξύ άλλων, εκεί είναι εγκατεστημένο και το τελευταίο παλάτι του Σάχη, το λεγόμενο Λευκό Παλάτι. Τέλος, στην Τεχεράνη μπορείτε να επισκεφθείτε το Εθνικό Μουσείο Κοσμημάτων, όπου στεγάζεται ο περίφημος Θρόνος του Παγωνιού, καθώς και μία εξαίσια συλλογή κοσμημάτων, των οποίων η αξία κρίνεται ανεκτίμητη. Όσο για τους λάτρεις των χειροποίητων χαλιών, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν το περίφημο μουσείο χαλιών της Τεχεράνης.

Ισφαχάν

Το Ισφαχάν ή Ισπαχάν είναι σημαντική πόλη και παλιά πρωτεύουσα της Περσίας, του σημερινού Ιράν. Η πόλη είναι διάσημη για την ισλαμική αρχιτεκτονική της, με πολλές όμορφες λεωφόρους, σκεπαστές γέφυρες, παλάτια, τζαμιά και μιναρέδες. Οι Ιρανοί την ονομάζουν "Esfahān nesf-e jahān ast", που σημαίνει "Το ήμισυ του κόσμου". Με αυτή τους τη φράση εννοούν ότι αν κάποιος δει το Ισφαχάν είναι σαν να έχει δει τον μισό κόσμο. Ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικά αξιοθέατά του Ισπαχάν είναι η πλατεία Naqsh-e Jahan. Η πλατεία "Εικόνα του κόσμου", όπως σημαίνει το όνομά της, περιέχει το τζαμί Masjed-e Shah, Το τζαμί του Ιμάμη του Ισπαχάν, που είναι γνωστό για τα εκπληκτικά όμορφα ψηφιδωτά πλακάκια των επτά χρωμάτων και τις καλλιγραφικές επιγραφές, το τζαμί Sheikh Lotfollah, το παλάτι Ali Qapu. Το Παζάρι του Ισφαχάν είναι μια ιστορική αγορά, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα παζάρια στη Μέση Ανατολή, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Το παζάρι είναι ένας θολωτός δρόμος δύο χιλιομέτρων, που συνδέει την παλιά πόλη με τη νέα. Υφαντά, κεραμικά, χρυσά κοσμήματα, ασημικά, είδη λαϊκής τέχνης, μεταξωτά, μπαχαρικά, είναι μερικά μόνο από τα αγαθά που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στο στο παζάρι της πλατείας Naqsh-e Jahan. Μέσα από την πόλη του Ισφαχάν διέρχεται ο ποταμός Zayandehου, ο "δωρητής της ζωής", ο μεγαλύτερος ποταμός στο Ιράν. Στα σημεία της πόλης,  πουδιέρχεται ο ποταμός, έχουν κατασκευαστεί γέφυρες, ενώ τα πάρκα, τα παραδοσιακά καφενεία και τα εστιατόρια αποτελούν σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα. Τέλος, εντυπωσιακό είναι το Chehel Sotoun-Παλάτι με τις 40 κολώνες, που ονομάστηκε έτσι γιατί έχει 20 λεπτούς ξύλινους κίονες στην είσοδό του, οι οποίοι αντανακλώνται στο νερό της πισίνας και φαίνονται 40. Είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες και ζωγραφική σε κεραμικά και κατασκευάστηκε από τον Σάχη Abbas ΙΙ.

Περσέπολις

Η Περσέπολη ήταν αρχαία πρωτεύουσα της δυναστείας των Αχαιμενιδών. Βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της σύγχρονης πόλης Σιράζ στο Ιράν. Το κύριο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής στην Περσέπολη είναι οι ξύλινες κολόνες. Στην Περσέπολη, η οποία υπήρξε και πρωτεύουσα της χώρας, θα συναντήσετε τα ερείπια των μοναδικών περσικών κτισμάτων της περιόδου της δυναστείας των Αχαιμενιδών. Μια επίσκεψη στο παλάτι των 100 κολόνων αλλά και στο παλάτι Apadana με τα κοιλανάγλυφα γλυπτά αρκεί, για να «μεταφερθεί» κάθε επισκέπτης στην περίοδο ακμής της Περσίας. Σημαντικό μνημείο και οι λαξευμένοι τάφοι του Δαρείου, του Ξέρξη και του Αρταξέρξη, οι οποίοι βρίσκονται στη γειτονική νεκρόπολη Νάξι Ρουστάμ.

Μασάντ

To Μασάντ θεωρείται η «ιερότερη» πόλη του Ιράν και μια από τις σπουδαίες «ιερές» πόλεις του ισλαμικού κόσμου. Η ονομασία «Μασάντ» σημαίνει «τόπος του μάρτυρα» και αποτελεί αναφορά στο μαυσωλείο του Ιμάμ Ρεζά (765-818), του όγδοου μεταξύ των Δώδεκα Ιμάμηδων κατά τον κλάδο του Σιιτισμού. Περισσότεροι από 8.000.000 προσκυνητές (όχι μόνο από το Ιράν, αλλά και από τις γειτονικές μουσουλμανικές χώρες) προσέρχονται στους ιερούς χώρους της Μασάντ για να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ευλαβικό προσκύνημα στην ιερότητα του χώρου και ενατένιση της εξαίσιας ιρανό-ισλαμικής αρχιτεκτονικής είναι τα ζητούμενα μιας επίσκεψης στο Μαυσωλείο του ιμάμη Reza, ενός από τους δώδεκα προφήτες του Ισλάμ. Ο εκτεταμένος χώρος του μαυσωλείου απλώνεται στο κέντρο της πόλης και η είσοδος επιτρέπεται σε αλλόθρησκους.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ιράν

Το Ιράν (περσικά: ايران), επίσημα Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (جمهوری اسلامی ايران) είναι χώρα της Μέσης Ανατολής στη Νοτιοδυτική Ασία. Ενώ τοπικά η χώρα ήταν γνωστή ως Ιράν από την αρχαιότητα, ως το 1935 η επικρατούσα ονομασία παγκοσμίως ήταν Περσία. Μετά το 1935 χρησιμοποιούνταν διεθνώς και οι δύο ονομασίες, ο όρος Ιράν όμως καθιερώθηκε έκτοτε ως επίσημη ονομασία της χώρας. Το όνομα Ιράν είναι συνώνυμο της Άριας λέξης που ερμηνεύεται ως "Γη των Αρίων". Είναι η 18η χώρα σε έκταση παγκοσμίως και ο πληθυσμός της αριθμεί 70 εκατομμύρια. Το Ιράν συνορεύει στα βόρεια με Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Τουρκμενιστάν, ανατολικά με Πακιστάν και Αφγανιστάν και δυτικά με Τουρκία και Ιράκ. Η πρωτεύουσα είναι η Τεχεράνη, που αποτελεί το πολιτικό, πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Το Ιράν θεωρείται τοπική υπερδύναμη και καταλαμβάνει σημαντική θέση σε θέματα παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής και οικονομίας, ως αποτέλεσμα κυρίως των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει. Η χώρα είναι επίσης μέλος του ΟΠΕΚ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ιστορικά, είναι από τις περιοχές του κόσμου όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι σημαντικοί πολιτισμοί, με τους πρώτους οργανωμένους οικισμούς το 7.000 π.Χ., ενώ από την πρώτη χιλιετία π.Χ. ως τον 7ο αιώνα μ.Χ. εγκαθιδρύθηκαν μεγάλες αυτοκρατορίες: Αχαιμενίδες, Παρθοί, Σασσανίδες. Κατά την χρυσή εποχή του Ισλάμ (7ος-11ος αιώνας) στο Ιράν άκμασαν οι επιστήμες: φιλοσοφία, ιατρική, αστρονομία, μαθηματικά καθώς και οι τέχνες και η λογοτεχνία. Το 1906 δημιουργήθηκε το πρώτο κοινοβούλιο της χώρας, ενώ από την 1 Απριλίου 1979, έγινε ισλαμική δημοκρατία. Οι τοπικοί πληθυσμοί αντί για τους όρους Ιράν ή Περσία χρησιμοποιούσαν τον όρο Αρυάναμ από την την αρχαία εποχή καθώς και Ιράν/Ερανσάχρ από την περίοδο των Σασσανιδών. Η λέξη "Αρυανάμ" είναι η αρχαία εκδοχή του Ιράν και η αρχαία γενική πληθυντικού που σημαίνει(γη) των Αρίων. Ο όρος Περσία είναι το όνομα που χρησιμοποιείτο από τις ευρωπαϊκές χώρες από της εποχή της Περσικής Αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών κατά τον 6ο αι. Π.Κ.Ε. Περσία είναι η ιστορική ονομασία του Ιράν. Η ονομασία αυτή επικράτησε στη Δύση μέσω των Ελλήνων, οι οποίοι γενίκευσαν την ονομασία της περιοχής Παρς (Παρσίς), Φαρς σήμερα, στο νότιο Ιράν, η οποία ήταν και το κέντρο της Περσικής Αυτοκρατορίας. Σημειωτέον ότι η Περσική γλώσσα λέγεται Φαρσί. Η Περσία ονομάστηκε επισήμως Ιράν από τις 21 Μαρτίου 1935, όταν ο σάχης Ρεζά Παχλεβί ζήτησε επίσημα από τη διεθνή κοινότητα να αποκαλεί τη χώρα του με την εθνική της ονομασία "Ιράν" που σημαίνει "η χώρα".

Γεωγραφία

Το Ιράν συνορεύει με τις εξής χώρες και περιοχές: Αζερμπαϊτζάν (μήκος συνόρων: 500 χλμ.), Αρμενία (35 χλμ.) βορειοδυτικά, την Κασπία Θάλασσα βόρεια, Τουρκμενιστάν (1000 χλμ.) βορειοανατολικά, Πακιστάν (909 χλμ.) και Αφγανιστάν (936 χλμ.) ανατολικά, Τουρκία (500 χλμ.) και Ιράκ (1458 χλμ.) δυτικά, και με τον Περσικού Κόλπου και τον Κόλπος του Ομάν νότια. Η συνολική έκταση του Ιράν είναι 1.648.195 τετρ. χλμ. Το τοπίο του Ιράν κυριαρχείται από υψηλές και γυμνές οροσειρές που οριοθετούν διαφορετικά υψίπεδα και λεκάνες. Το πυκνο κατοικημένο δυτικό τμήμα είναι και το πλέον ορεινό, με οροσειρές όπως τα όρη Ζάγρος και Ελμπούρζ. Τα όρη Ελμπούρζ με υψόμετρο που ξεπερνά τα 5.000 μ. διαχωρίζουν το μη έφορο Ιράν από τις βροχερές περιοχές της Κασπίας Θάλασσας. Εκεί βρίσκεται και η υψηλότερη κορυφή του Ιράν, το Νταμαβάντ στα 5.671 μ, περίπου 50 χλμ. βόρεια της Τεχεράνης. Το Νταμαβάντ είναι επίσης η υψηλότερη της Μέσης Ανατολής αλλά και το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ασίας. Στο ανατολικό μισό κυριαρχούν απέραντα οροπέδια, σε υψόμετρο 2.000 μ. περίπου. Στα οροπέδια κυριαρχούν οι έρημοι, που διακόπτονται περιστασιακά από αλμυρές λίμνες. Οι μόνες πραγματικά μεγάλες πεδιάδες βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής της Κασπίας Θάλασσας και στο βόρειο άκρο του Περσικού Κόλπου στο στόμιο του ποταμού Αρβάντ. Μικρότερες ασυνεχείς πεδιάδες βρίσκονται σκορπισμένες στις υπόλοιπες ακτές του Περσικού Κόλπου, στα Στενά του Ορμούζ, και στη Θάλασσα του Ομάν. Το ιρανικό κλίμα είναι κυρίως ξηρό, αν και υποτροπικό κατά μήκος της Κασπίας ακτογραμμής. Η ευρύτερη περιοχή του Ιράν θεωρείται μια από τις 15 πολιτείες που συνθέτουν το αποκαλούμενο λίκνο της Ανθρωπότητας.

περισσότερα

Με μια ματιά

Αν κάποιος αποφασίσει να κάνει αυτό το ταξίδι, σίγουρα θα απολαύσει σημαντικά αξιοθέατα, σε μια χώρα γεμάτη χρώματα και εντυπωσιακά κτίρια. Με πόλεις βγαλμένες κατευθείαν από τις «Χίλιες και Μια Νύχτες» και μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, με πλούσια ιστορία και εκπληκτική κουζίνα, το Ιράν είναι ένα συναρπαστικό αίνιγμα.

Χάρτης Ταξιδιού Ιράν

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια