fb

Πληροφορίες για: Λουξεμβούργο

«Τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια»
Το όνομά του είναι μεγαλύτερο από ό,τι η έκταση που καταλαμβάνει στους χάρτες! Με μήκος μόλις 82 χλμ., πλάτος 57 χλμ. και πληθυσμό που δεν αγγίζει το μισό εκατομμύριο. Η χώρα έχει το προνόμιο να διατηρεί το υψηλότερο στον κόσμο κατά κεφαλήν εισόδημα, ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως συστήματα στοιχειώδους και επαγγελματικής εκπαίδευσης, παράλληλα με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Η οικονομία του Λουξεμβούργου βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες, ενώ επιπλέον ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας αφορά στον τραπεζικό τομέα, έναν από τους ισχυρούς πυλώνες στήριξης της ευημερίας του δουκάτου. Άλλη σημαντική οικονομική πρόσοδος προέρχεται από τα πλούσια σιδηρομεταλλεύματα που υπάρχουν στο υπέδαφός του. Τα κοιτάσματα αυτά τροφοδοτούν τις αναπτυγμένες βιομηχανίες, οι περισσότερες των οποίων βρίσκονται στην πρωτεύουσα της χώρας, το Λουξεμβούργο. Υπάρχουν βιομηχανίες μεταλλομηχανουργίας, τροφίμων, χημικών προϊόντων, καπνών κ.ά. Στη βιομηχανική περιοχή της Ες-συρ-Αλζέτ λειτουργούν πολλά εργοστάσια χαλυβουργίας. Σημαντικά εισοδήματα αποφέρει και η εκμετάλλευση των δασών. Από τα γεωργικά προϊόντα σπουδαιότερα είναι τα δημητριακά, οι πατάτες, τα οπωρολαχανικά και τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, όμως η συμμετοχή της γεωργίας στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν μειώνεται διαρκώς. Μια άλλη βασική πηγή εισοδήματος είναι και ο τουρισμός. Η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου αποτελεί την έδρα πολλών διεθνών οικονομικών και πολιτικών οργανισμών, καθώς και μέρους των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Eurocontrol).

Πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό
Ο πληθυσμός της χώρας αγγίζει τις 450.000, με τους αλλοδαπούς να αποτελούν το 1/3. Ανθρωποι από 120 εθνότητες ζουν και εργάζονται αρμονικά εδώ. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους διαθέτουν ξένο διαβατήριο, ενώ κάθε χρόνο περίπου 1.000 άτομα αποκτούν τη λουξεμβουργιανή υπηκοότητα. Ο μόνιμος πληθυσμός της πρωτεύουσας υπολογίζεται στους 80.000 κατοίκους, από τους οποίους οι μισοί είναι ξένοι - κυρίως υπάλληλοι οργανισμών και τραπεζών. Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι που ζουν στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο και μετακινούνται καθημερινά προς την πόλη του Λουξεμβούργου.

Το ιστορικό κέντρο
Το ιστορικό κέντρο του Λουξεμβούργου μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Κατάφυτο από οξιές, βελανιδιές και πλατάνια είναι χωρισμένο σε δύο επίπεδα: το άνω τμήμα είναι κτισμένο πάνω σ' ένα βραχώδες ύψωμα 300 μ., ενώ στους πρόποδες, εκεί που κυλούν τα νερά τους οι ποταμοί Petrusse και Alzette, απλώνονται οι συνοικίες της παλιάς πόλης Grund και Clausen. Περνώντας τη Γέφυρα του Αδόλφου (την πιο γνωστή από όλες) μπαίνετε ουσιαστικά στα όρια του άνω ιστορικού κέντρου. Κάντε την πρώτη σας στάση στην Place de la Constitution (πλατεία Συντάγματος), την οποία κοσμεί το μνημείο της Χρυσής Κυρίας, αφιερωμένο στους πεσόντες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Φρούριο των τριών βελανιδιών


Το Φρούριο Τούνγκεν που χτίστηκε το 1732, πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό αρχιστράτηγο του φρουρίου, Βαρόνο του Τούνγκεν, αποτελούσε μέρος της οχύρωσης της πόλης του Λουξεμβούργου. Μια βαθιά τάφρος περιέβαλε το φρούριο, το οποίο ήταν προσβάσιμο μόνο μέσω μιας υπόγειας σήραγγας μήκους 170 μέτρων μέσα από τους βράχους. Καταστράφηκε περίπου 1870 μετά την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου και από αυτό σήμερα στέκονται οι τρείς Πύργοι, γνωστοί ως τρία βελανίδια, από τις βελανιδιές, ισάριθμες με τους πύργους. Την δεκαετία, του 1990 το φρούριο αναστηλώθηκε και σήμερα στεγάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λουξεμβούργου.

 

Καθεδρικός του Λουξεμβούργου

Πρόκειται για έναν Ιησουητικό ναό που είναι ο Ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός της πόλης. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης και η ανέγερσή του τοποθετείται στα 1613. Ακολουθεί γοτθικό ρυθμό έχοντας συγχρόνως πολλές επιρροές από της αναγέννηση. Από το 18ο αιώνα στο ναό φυλάσσεται η κατά πολλούς θαυματουργή εικόνα της Παναγίας(Maria Consolatrix Afflictorum) που θεωρείται προστάτιδα της πόλης και όλου του έθνους. Το 1870 ολόκληρος ο ναός αφιερώθηκε στην Παναγία και μετονομάστηκε από τον πάπα Πίο ΙΧ σε "Notre-Dame Cathedral". Στο χώρο του κοιμητηρίου του ναού βρίσκεται το εθνικό μνημείο της αντίστασης η βάση του οποίου κοσμείται από το διάσημο χάλκινο άγαλμα του γλύπτη Lucien Wercollier που ονομάζεται "Ο πολιτικός κρατούμενος".

Κάστρο του Λουξεμβούργου

Το Κάστρο του Λουξεμβούργου, η οχύρωση, της πρωτεύουσας του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Το φρούριο ήταν μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο του Ρήνου, των Κάτω Χωρών, και τη συνοριακή περιοχή μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Το Κάστρο χτίστηκε σταδιακά σε διάστημα εννέα αιώνων, από λίγο μετά την ίδρυση της πόλης τον δέκατο αιώνα έως το 1867. Μέχρι το τέλος της Αναγέννησης, το Λουξεμβούργο ήταν ήδη ένα από τα ισχυρότερα φρούρια της Ευρώπης, ενώ πολλοί το αποκαλούσαν το Γιβραλτάρ του βορρά. Το Κάστρο έπεσε σε πολλούς κατακτητές από τους Βουργουνδούς, τους Γάλλους, τους Αυστριακούς, τους  Ισπανούς και τους Πρώσσους.

Η Συνθήκη του Λονδίνου του 1867 απαιτούσε το φρούριο του Λουξεμβούργου να γκρεμιστεί και το Λουξεμβούργο να τεθεί σε διαρκή ουδετερότητα, σηματοδοτώντας το τέλος της χρήσης της πόλης ως στρατιωτικό χώρο. Από τότε, τα ερείπια των οχυρώσεων έχουν γίνει σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης για την πόλη. Το 1994, το κάστρο και η παλιά συνοικία της πόλης καταχωρήθηκαν ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

 

Κάτω Χώρες, ένα ταξίδι στην Ολλανδία το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο σαν παραμύθι

Λέγονται και Benelux από τα αρχικά των τριών χωρών, και αυτή η ονομασία αφορά ένα είδος εμπορικής ένωσης η οποία πλέον έχει αντικατασταθεί από την ΕΕ. Στον όρο «εμπορική» κρύβεται όμως όλη η δύναμη των χωρών αυτών. Εδώ αναπτύχθηκε το μεγάλο εμπόριο του μεσαίωνα, συγκεντρώθηκαν όλα τα χρήματα των αυτοκρατοριών της εποχής, άνθισε και το χρηματιστήριο. Αυτή η οικονομική ευρωστία  οδήγησε και σε πολιτισμό. Άρα το ταξίδι αυτό, στις Κάτω Χώρες είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο ταξίδι, σε αξιοθέατα, σε εμπειρίες, σε οικονομική και πολιτική ιστορία, στην ομορφιά της τέχνης, της φύσης και της αρχιτεκτονικής.
Πρώτος σταθμός η Ολλανδία, όπου περνάμε από το Άμστερνταμ, διανυκτερεύουμε στη Χάγη (διοικητική πρωτεύουσα της Ολλανδίας), επισκεπτόμαστε το Ντελφτ ή αλλιώς «Πόλη των Πριγκίπων» και πατρίδα του μεγάλου ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ και περιηγούμαστε στο περίφημο θεματικό πάρκο Έφτελινγκ που δημιουργήθηκε στο 1952 και είναι διπλάσιο σε μέγεθος από την Ντίσνεϊλαντ.
Δεύτερος σταθμός το Βέλγιο. Εκεί θα επισκεφτούμε την Αμβέρσα, το ιστορικό εμπορικό λιμάνι και χρηματιστηριακό κέντρο, όπου άνθισαν οι τέχνες και η περίφημη φλαμανδική ζωγραφική. Θα διανυκτερεύσουμε στην Μπρυζ ή αλλιώς «Βενετία του Βορρά», όπου θα περιηγηθούμε στα πανέμορφα κανάλια και στο σπουδαίο ιστορικό κέντρο της. Θα πάμε επίσης στη Γάνδη, άλλη μία συναρπαστική πόλη, όπου θα δούμε από κοντά τη μεγαλειώδη ζωγραφική των θρύλων: Ρούμπενς, Ιερώνυμου Μπος, και των αδελφών Χιούμπερτ και Γιαν Βαν Άικ στον Καθεδρικό Ναό. Εν συνεχεία θα περάσουμε από τις Βρυξέλλες, με την πανέμορφη Μεγάλη Πλατεία, όπου έζησε και έγραψε ο γάλλος συγγραφέας Βικτόρ Ουγκό (στο νούμερο 16 πάνω στην Πλατεία).
Από κει θα μεταβούμε και πάλι στην Ολλανδία, και θα επισκεφτούμε το Μάαστριχτ, που πήρε την ονομασία του από τη ρωμαϊκή γέφυρα που χτίστηκε επί αυτοκρατορίας Αυγούστου Καίσαρα για να ενώσει τις δύο όχθες του ποταμού Μεύση που διαπερνά την πόλη. Θα απολαύσουμε μια βόλτα στον μαγικό παραπόταμο Ουρθ, θα επισκεφτούμε το μεσαιωνικό χωριό Ντυρμπύ και θα κατευθυνθούμε προς Λουξεμβούργο. Στην Πόλη του Λουξεμβούργου μεταξύ άλλων θα δούμε το παλάτι του Μεγάλου Δούκα και θα κάνουμε βόλτα στο Μεσαιωνικό Κάστρο που παραπέμπει σε ταινία εποχής.
Και μετά επιστρέφουμε στην Ολλανδία για να επισκεφθούμε δύο ακόμη ξεχωριστές πόλεις: την πολύχρωμη Χερτόγκενμπος ή Ντεν Μπος –που αποτελεί ολόκληρη ένα μουσείο αρχιτεκτονικής– και τη μεσαιωνική Ουτρέχτη, με τα γραφικά κανάλια, τον πανύψηλο καθεδρικό ναό 112,5μ. και το εντυπωσιακό κάστρο Ντε Χααρ που λόγω της πρόσφατης αποκατάστασής του μοιάζει με ζωντανό παραμύθι!

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Λουξεμβούργο

Ανεξάρτητο κράτος της κεντροδυτικής Ευρώπης. Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και αποτελεί, μαζί με την Ολλανδία και το Βέλγιο, ιδρυτικό μέλος της τελωνειακής ένωσης της Μπενελούξ (ιδρύθηκε το 1944) και μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ιδρύθηκε το 1958. Συνορεύει βόρεια και δυτικά με το Βέλγιο, ανατολικά με τη Γερμανία και νότια με τη Γαλλία.
Η συνολική του έκταση ανέρχεται στα 2.586 τ. χλμ. και κατέχει την 167η παγκόσμια θέση. Συγκριτικά, η έκταση της χώρας είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή της Ανδόρας και περίπου 3,5 φορές μικρότερη από αυτή της Κύπρου. Το Λουξεμβούργο είναι η 7η μικρότερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης, μετά την πόλη του Βατικανού, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο, το Λιχτενστάιν, τη Μάλτα και την Ανδόρα. Αποτελεί επίσης το μικρότερο σε έκταση κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2002, ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται σε 448.569 κατοίκους. Ως προς τον πληθυσμό η χώρα κατέχει την 160ή θέση στον κόσμο και την 37η στην Ευρώπη. Η πυκνότητα του πληθυσμού φτάνει τους 173 κατοίκους ανά τ. χλμ. και είναι διπλάσια σχεδόν από αυτή της Ελλάδας.

Γεωγραφία

Μορφολογία εδάφους
Το έδαφος της χώρας αποτελεί τμήμα της μεγάλης πεδιάδας της Βόρειας Ευρώπης και κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι πεδινό. Μπορούμε να διακρίνουμε δύο φυσιογραφικές περιοχές: την Έσλινγκ στα βόρεια και την Γκούτλαντ στα νότια. Η Έσλινγκ περιλαμβάνει ένα μέρος των νότιων απολήξεων των Αρδενών και αποτελείται από ένα επίπεδο οροπέδιο, του οποίου το υψόμετρο κυμαίνεται από 400 έως 490 μ. Στο βορειότερο άκρο της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, βρίσκεται το ψηλότερο σημείο της χώρας, το Μπούργκπλαατζ, το οποίο φτάνει τα 559 μ. Γενικά πρόκειται για μια τραχιά, βραχώδη περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από λίγα δάση. Σε αντίθεση με το βορρά, στο νότο της χώρας απλώνεται η Γκούτλαντ (=Καλή Γη), μία πεδινή - στο μεγαλύτερο μέρος της- περιοχή, με μέσο υψόμετρο 270 μ. Αποτελείται από προσχωσιγενή και εύφορα εδάφη, τα οποία σχηματίζουν ομαλούς λόφους και πλατιές κοιλάδες, που διαρρέονται από τους ποταμούς Μοζέλα και Συρ.

περισσότερα

Με μια ματιά

Με το αυτοκίνητο, με το ποδήλατο ή με τα πόδια, μέσα σε λιβάδια, σε δάση ή απλά χαλαρώνοντας στη very chic πρωτεύουσα, το σίγουρο είναι ότι δεν αρκούν μερικές μέρες για να απολαύσεις την ατμόσφαιρα του κρατιδίου.

Χάρτης Ταξιδιού Λουξεμβούργο

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια