fb

Πληροφορίες για: Βρυξέλλες

Η διοικητική πρωτεύουσα της Ευρώπης
Σήμερα οι Βρυξέλλες θεωρούνται το διοικητικό κέντρο και η πρωτεύουσα της Ευρώπης καθώς φιλοξενούν δύο από τα κεντρικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επιπλέον από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικότατο κέντρο για τη διεθνή πολιτική. Συγκεκριμένα αποτελεί έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) καθώς και μιας σειράς άλλων διεθνών οργανισμών. Το χαρακτηριστικό αυτό μετατρέπει τις Βρυξέλλες σε τόπο διαμονής ανθρώπων από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και της δίνει έναν ξεχωριστό πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.


Οι πληθωρικές Βρυξέλλες

Η μεσαιωνική κεντρική πλατεία της πόλης, Grand’Place για τους γαλλόφωνους ή Grote Markt για τους φλαμανδόφωνους, με πολλά κτίρια του 17ου αιώνα και αγορές λουλουδιών που λειτουργούν καθημερινά, είναι πράγματι μεγαλόπρεπη και επιβλητική όπως υπονοεί και το όνομά της. Το Atomium είναι για τις Βρυξέλες ό,τι είναι ο πύργος του Άιφελ για το Παρίσι και άνοιξε ξανά τις πύλες του για το κοινό το 2006. Πρόκειται για μια γιγαντιαία αναπαράσταση της κρυσταλλικής δομής ενός μορίου σιδήρου με εννέα ατσάλινες σφαίρες στις κορυφές και στο κέντρο ενός κύβου. Οι επισκέπτες μπορούν να μετακινηθούν από σφαίρα σε σφαίρα και να απολαύσουν την πανοραμική θέα της πόλης από την υψηλότερη σφαίρα της κατασκευής αλλά και εξαιρετικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στις κατώτερες σφαίρες. Οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής πρέπει να επισκεφθούν το μουσείο Horta, κατοικία του σημαντικού Βέλγου αρχιτέκτονα Victor Horta. Στο κέντρο της πόλης, στη συνοικία Saint-Gery, τα κλαμπ και τα μπαρ είναι ασφυκτικά γεμάτα όλες τις εποχές του χρόνου.


Φεστιβάλ μπύρας
 Στο Βέλγιο η μπύρα είναι μέρος της παράδοσης της χώρας. Η ιστορία της μπύρας πάει πίσω στη ρωμαϊκή εποχή, στον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ. Τα μοναστήρια, την εποχή του μεσαίωνα, είχαν ήδη αρχίσει την παραγωγή μπύρας, κυρίως για τη δική τους κατανάλωση και των καλεσμένων τους. Η μοναστική ζυθοποιία έγινε πιο ευρέως διαδεδομένη από τα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ τον 20ο αιώνα η μικρή αυτή χώρα είχε περίπου 3.000 μικρό-ζυθοποιίες. Οι ποικιλίες πολλές, τα χρώματα υπέροχα και οι γεύσεις κάνουν τις βελγικές μπύρες μοναδικές στον κόσμο. Αν και οι μπύρες στο Βέλγιο αποτελούν πόλο έλξης όλο τον χρόνο, το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το Belgian Beer Festival. Το φεστιβάλ ξεκίνησε για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες με περισσότερες από 40 ζυθοποιίες  μικρές και μεγάλες να παρουσιάζουν τις καλύτερες μπύρες τους στο Grand-Place.

Το κέντρο των Βρυξελλών

Το κέντρο των Βρυξελλών χωρίζεται σε δύο περιοχές. Η κάτω πόλη κατοικείτο από εργάτες και μετανάστες και περιλαμβάνει την παλιά πόλη του 17ου αιώνα, τη Μεγάλη πλατεία, καθώς και την κοσμοπολίτικη Πλατεία Μπροουκέρ και την ιστορική εργατική συνοικία Μαρόλ. Η 'Ανω πόλη είναι μία κομψή συνοικία, η οποία περικυκλώνει το πάρκο Μπρίξελ. Την περιοχή διασχίζει η Λεωφόρος Royale, που καταλήγει στο Βασιλικό Παλάτι του 18ου αιώνα, όπου στεγάζονται μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης της πόλης. Οι Βρυξέλλες είναι η δίγλωσση πρωτεύουσα του Βελγίου. Αυτό σημαίνει ότι και τα γαλλικά αλλά και τα ολλανδικά είναι επίσημες γλώσσες της πόλης. Επιπλέον, είναι μία κοσμοπολίτικη πόλη όπου πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί ζουν μαζί και όπου διάφορες γλώσσες μπορούν να ακούγονται σε κάθε δρόμο. Η ίδια ποικιλομορφία και διαφορά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και στα διαφορετικά αρχιτεκτονικά στιλ που μπορείτε να βρείτε στις Βρυξέλλες.

Η Μεγάλη Πλατεία

Η καρδιά των Βρυξελλών και το μέρος για να αρχίσετε να γνωρίζετε την πόλη είναι το Grand' Place (Grote Markt). Αυτή η ιστορική εμπορική συνοικία με τις μεγαλοπρεπείς συντεχνίες και το εντυπωσιακής γοτθικής ομορφιάς Δημαρχείο, έχει ευρέως θεωρηθεί ως μία από τις πιο όμορφες συνοικίες στην Ευρώπη. Η Μεγάλη Πλατεία είναι σημείο αναφοράς για όσους επισκέπτονται τις Βρυξέλλες. Αρκετούς αιώνες μετά τη δημιουργία της, η πολύβουη πλακόστρωτη πλατεία συγκεντρώνει τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα της βελγικής αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα με ένα εκπληκτικό συγκρότημα φλαμανδικών αναγεννησιακών κτηρίων.

Βασιλικό παλάτι

Το Βασιλικό παλάτι είναι το σημαντικότερο από αυτά που βρίσκονται γύρω από το πάρκο Μπρίξελ. Εδώ διαμένει ο Βέλγος μονάρχης. Το 1820 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ανέγερση του σύγχρονου παλατιού στο μέρος όπου βρισκόταν το παλάτι Κουντενπέρ. Τον 20ο αιώνα έγιναν αλλαγές στο εσωτερικό του παλατιού και αναστηλώθηκαν παλαιότερα τμήματά του. Από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο μπορείτε να περιηγηθείτε στις πολυτελείς αίθουσες του. Αξίζει να δείτε την αίθουσα του θρόνου, τη σάλα με τους καθρέφτες.

Η Αψίδα του θριάμβου (Arc de Triomphe)

Ένα από τα πολύ σημαντικά αξιοθέατα, φυσικά, είναι η αψίδα του θριάμβου. Αυτή η αψίδα χτίστηκε με σκοπό να απεικονίσει το λαμπρό παρελθόν των Βρυξελλών. Επίσης λειτούργησε ως η νέα πύλη εισόδου στο κέντρο, για ανθρώπους που έμπαιναν από την ανατολική πλευρά των Βρυξελλών, δια μέσου του νεόχτιστου δρόμου Tervurenlaan/Avenue de Tervueren. Η αψίδα αυτή βασίστηκε στην Αψίδα του Θριάμβου του Παρισιού. Δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως για τους εορτασμούς της 50ης Επετείου, αλλά τελείωσε το 1905. Βρίσκεται στο πάρκο Σενκαντενέρ μαζί με δύο εκθεσιακούς χώρους που μετατράπηκαν σε μουσεία, το Βασιλικό μουσείο ιστορίας και τέχνης και το Στρατιωτικό μουσείο.

Καθεδρικός Ναός Αγίου Μιχαήλ και Αγίας Γουδούλης

Ο καθεδρικός του Αγίου Μιχαήλ και της Αγίας Γουδούλης είναι η μητρόπολη του Βελγίου. Αποτελεί το ωραιότερο σωζόμενο δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής της Βραβάντης. Οι εργασίες ανέγερσης του γοτθικού καθεδρικού ναού ξεκίνησαν το 1226 επί Ερρίκου του Α΄, Δούκα της Βραβάντης, και συνεχίστηκαν για περισσότερο από 300 χρόνια. Τελικά, το κτίσμα ολοκληρώθηκε με την κατασκευή των δύο πρόσθιων πύργων, στις αρχές του 16ου αιώνα. Το εσωτερικό του είναι εντελώς απογυμνωμένο. Αυτό οφείλεται στις λεηλασίες των προτεσταντών εικονοκλαστών το 1597-80 και των Γάλλων επαναστατών το 1783. Ύστερα από σειρά εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης, παραδόθηκε στο κοινό λαμπρότερο και εντυπωσιακότερο. Αξίζει να παρατηρήσετε το παράθυρο της Δευτέρας Παρουσίας, τον μπαρόκ άμβωνα.

Βασιλική Σακρέ-Κερ

Το Κέκελμπεργκ είναι ένα μικρό και δημοφιλές προάστιο των Βρυξελλών. Από τα αξιοθέατα του ξεχωρίζει η Βασιλική του Σακρέ-Κερ. Η εκδρομή αξίζει για όσους ενδιαφέρονται για ένα από τα καλύτερα δείγματα αρ ντεκό. Ο Βασιλιάς Λεοπόλδος ο Β΄ ήθελε να χτίσει μία γιγαντιαίων διαστάσεων εκκλησία, δεδομένου ότι ο πληθυσμός των Βρυξελλών αυξανόταν ραγδαία στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ανάθεση του έργου έγινε το 1904, αλλά οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1970. Τα αρχικά σχέδια έγιναν από τον Πιερ Λανζερόκ, αλλά το τελικό κατασκεύασμα από αμμόλιθο και τερακότα οφείλεται στον 'Αλμπερτ βαν Χούφελ. Αυτή η σύγχρονη εκκλησία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μεσαιωνικά θρησκευτικά κτίσματα στο κέντρο της πόλης και έχει αφιερωθεί σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα, ιδιαίτερα στους χιλιάδες Βέλγους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Ο τεράστιος πρασινοχάλκινος τρούλος, που υψώνεται 90 μέτρα πάνω από το έδαφος, είναι χωρίς καμιά αμφιβολία το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του ναού. Αν δεν καταφέρετε να επισκεφθείτε το ναό, μπορεί να θαυμάσετε τον τρούλο του από διάφορα σημεία στην πόλη. Είναι σίγουρο ότι η θέα θα σας μείνει αξέχαστη.

 

Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες θεωρούνται μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης. Πέρα από το κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και γεγονότων, είναι και μια πόλη γραφική, με πλακόστρωτα σοκάκια και τόσα γοτθικά και σε μπαρόκ ρυθμό κτίρια, που κατευθείαν θα σε μεταφέρει σε άλλες εποχές. Η πλατεία της, Grand Place, είναι μία από τις ομορφότερες της Ευρώπης και θα σας ενθουσιάσει με την αρχιτεκτονική των κτιρίων που την περιβάλλουν, όπως το Δημαρχείο, το Μέγαρο των Αρτοποιών και άλλα. Θα μαγευτείτε ακόμη περισσότερο επισκεπτόμενοι πόλεις και χωριουδάκια έξω από το κέντρο, όπως είναι η Γάνδη και η Μπρυζ. Πέρα από την ομορφιά αυτών των πόλεων θα σας ενθουσιάσει και η φύση της περιοχής. Η νύχτα στις Βρυξέλλες δεν είναι ποτέ ήσυχη. Στο Βέλγιο αγαπούν πολύ την τζαζ και οι κάτοικοί της είναι πολύ φιλότεχνοι. Σε πολλά μπαράκια θα μπορέσετε να απολαύσετε ζωντανή μουσική, καθώς και τις υπέροχες βέλγικες μπίρες σε μεγάλη ποικιλία, αφού η χώρα παράγει πάνω από 300 διαφορετικούς τύπους μπίρας. Για άλλο ένα ακόμα προϊόν είναι γνωστό το Βέλγιο και αυτό δεν είναι άλλο από τη σοκολάτα. Ναι, είστε στη χώρα της σοκολάτας! Μοναδική ευκαιρία για να απολαύσετε την αγαπημένη σας λιχουδιά σε όλο της το μεγαλείο και στην καλύτερη ποιότητα.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Βέλγιο

Το Βασίλειο του Βελγίου (Ολλανδικά: Koninkrijk België, Γαλλικά: Royaume de Belgique, Γερμανικά: Königreich Belgien) είναι χώρα στην βορειοδυτική Ευρώπη και συνορεύει με την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Έχει πληθυσμό πάνω από δέκα εκατομμύρια κατοίκους σε μια έκταση 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρίσκεται στα πολιτιστικά σύνορα μεταξύ της γερμανικής και της ρωμανικής Ευρώπης και είναι γλωσσικά και πολιτιστικά διαιρεμένο. Δύο είναι οι βασικές γλώσσες που ομιλούνται στο Βέλγιο: η Ολλανδική - που αποκαλείται μερικές φορές ανεπισήμως Φλαμανδική και ομιλείται στη Φλάνδρα στα βόρεια, και η Γαλλική που ομιλείται στη Βαλλωνική Περιοχήστα νότια. Η πρωτεύουσά του, οι Βρυξέλλες, είναι επισήμως δίγλωσση, ενώ η πλειονότητα των κατοίκων της μιλά Γαλλικά. Στα ανατολικά βρίσκεται μια επισήμως αναγνωρισμένη μειονότητα Γερμανόφωνων. Η γλωσσική αυτή ποικιλία οδηγεί συχνά σε πολιτικές διαμάχες, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στο πολυσύνθετο σύστημα διακυβέρνησης και στην πολιτική ιστορία του Βελγίου. Ιστορικά, το Βέλγιο είναι μέρος των λεγόμενων "Κάτω Χωρών", στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Από το τέλος του Μεσαίωνα μέχρι τον δέκατο έβδομο αιώνα ήταν ακμάζον κέντρο εμπορίου και πολιτισμού. Από τον δέκατο έκτο αιώνα μέχρι την ανεξαρτησία του το 1830, το Βέλγιο, αποκαλούμενο την εποχή εκείνη Νότιες Κάτω Χώρες, υπήρξε το πεδίο πολλών μαχών μεταξύ ευρωπαϊκών δυνάμεων. Τα πρόσφατα χρόνια, το Βέλγιο υπήρξε ιδρυτικό μέλος τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης, φιλοξενώντας τα αρχηγεία της, καθώς και τα αρχηγεία άλλων μεγάλων διεθνών οργανισμών, όπως του ΝΑΤΟ. Το Βέλγιο πήρε το όνομά του από τους πρώτους κατοίκους του, τους Βέλγους (Belgae), μια ομάδα κυρίως Κελτικών φυλών, που έδωσαν το όνομά τους και στην ρωμαϊκή επαρχίαGallia Belgica (Βελγική Γαλατία).

Γεωγραφία

Το Βέλγιο, με έκταση 30.528 χλμ², έχει τρεις βασικές γεωγραφικές περιοχές: την παράκτια πεδιάδα στα βορειοδυτικά, το κεντρικό οροπέδιο, και τις Αρδέννες στα ορεινά στα νοτιοανατολικά. Η παράκτια πεδιάδα αποτελείται κυρίως από σωρούς άμμου και εκχερσωμένα τμήματα γης. Τα τμήματα αυτά (γνωστά ως πόλντερ) είναι περιοχές γης, κοντά ή κάτω από το επίπεδο της θάλασσας που έχουν εκχερσωθεί, και προστατεύονται από τη θάλασσα από προχώματα ή, πιο εσωτερικά, από πεδία που έχουν αποξηρανθεί με κανάλια. Η δεύτερη γεωγραφική περιοχή, το κεντρικό οροπέδιο, βρίσκεται πιο μέσα στην ενδοχώρα. Πρόκειται για μια επίπεδη, ελαφρά ανυψωμένη περιοχή που έχει πολλές γόνιμες κοιλάδες και αρδεύεται από πολλά κανάλια. Εδώ μπορεί να βρει κανείς επίσης και πιο εκτραχυμένη γη, όπως σπηλιές. Η τρίτη γεωγραφική περιοχή, αποκαλούμενη Αρντέν, είναι περισσότερο τραχεία από τις δύο προηγούμενες. Είναι ένα πυκνά δασωμένο οροπέδιο, πολύ βραχώδες και όχι πολύ καλό για αγροτική εκμετάλλευση, το οποίο εκτείνεται στην βόρεια Γαλλία. Εδώ μπορεί να βρεθεί μεγάλο μέρος της άγριας ζωής του Βελγίου. Το υψηλότερο σημείο του Βελγίου, το Σινιάλ ντε Μποτράνζ βρίσκεται στην περιοχή αυτή και είναι μόλις 694 μέτρα.

περισσότερα

Με μια ματιά

Γεμάτη αντιθέσεις και αντιφάσεις που ιντριγκάρουν όχι μόνο τους επισκέπτες της, αλλά μερικές φορές και τους ίδιους τους κατοίκους της, αποτελεί έναν από τους ενδιαφέροντες ακόμη προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης. Η ανέμελη ατμόσφαιρα της πόλης αλλά και η σταθερή μεταξύ άλλων ποιότητα της καθημερινής ζωής εκεί, θα σας σαγηνεύσουν.

Χάρτης Ταξιδιού Βρυξέλλες

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια