Πληροφορίες για: Μπρουνέι

Λίγα λόγια για το Μπρουνέι
Το Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, το σουλτανάτο του Μπρουνέι όπως είναι ευρύτερα γνωστό,είναι ο ισλαμικός θύλακας που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό,στη βόρεια ακτή του Βόρνεο, στη θαλάσσια περιοχή της Ν.Α Ασίας. H χλιδή του πετρελαιοπαραγωγού σουλτανάτου με τα μεγαλόπρεπα τζαμιά και τα πλωτά χωριά, μας μεταφέρει σε κόσμους μαγικούς και παραμυθένιους, μια και εδώ έχει αναπτυχθεί μια κοινωνική δομή που μόνο σε παραμύθια μπορούμε να συναντήσουμε. Στο πλούσιο σουλτανάτο φαίνεται να βασιλεύει μια καλά προστατευμένη ηρεμία που ξεκίνησε με τον πρώτο σουλτάνο της δυναστείας. Ιδιαίτερη αδυναμία φαίνεται να έχουν στο χρυσό οι κάτοικοι του Μπρουνέι, αν κρίνει κανείς από τα εκθέματα του Μουσείου (RoyalRegaliaBuilding), με τα βασιλικά προσωπικά αντικείμενα, αλλά και από τους τρούλους που δεσπόζουν στο επιβλητικό τέμενος που κτίσθηκε για την 25η επέτειο της μοναρχίας του Σουλτάνου.

Το πλούσιο σουλτανάτο
Το σουλτανάτο ήταν πάντα πλούσιο. Μπορεί να κατέχουν μόλις 5.765 τ. χλμ από το τεράστιο Βόρνεο, αλλά βρίσκονται σε ένα σημείο που εκτός από κομβικό, καθώς είναι κοντά στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, την Κίνα και την Ιαπωνία, μοιάζει πραγματικά ευλογημένο. Από το 1932 εμπορεύεται το πετρέλαιό του, ενώ από τον Απρίλιο του 1973 κατάφερε να επεξεργάζεται τα κοιτάσματα, τα οποία πλέον μπορεί να στείλει με πλοία σε κάθε γωνιά της γης. Μέσα στις επιχειρηματικές επιτυχίες της χώρας συγκαταλέγεται και η κοινοπραξία που δημιούργησε με τις εταιρείες Shell και Mitsubishi. Ο πλούτος της χώρας τροφοδοτεί το Κράτος Πρόνοιας και εξασφαλίζει την ευλαβική υπακοή των πολιτών, χαρίζει όμως και τη δυνατότητα στο Σουλτάνο να ζει πραγματικά πέρα από τα όρια της χλιδής. Το παλάτι του είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ονομάζεται «Παλάτι της Γνώσης».

Το κλίμα στο Μπρουνέι
Η χώρα έχει κλίμα τροπικό, με αυξημένη υγρασία και ζέστη. Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος παίζουν οι μουσώνες που πνέουν από το δυτικό Ειρηνικό ωκεανό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 27° C και η μέση υγρασία κυμαίνεται σε ποσοστό 67% - 97%.

Μπαντάρ Σερί Μπαγκαουάν

Πρωτεύουσα του σουλτανάτου είναι η Μπαντάρ Σερί Μπαγκαουάν, που είναι και η γενέτειρα του σουλτάνου. Εκεί, στις όχθες μιας τεχνητής λίμνης στην οποία πλέει ένα αντίγραφο του βασιλικού σκάφους, βρίσκεται το ολόλαμπρο τζαμί του Ομάρ Αλί Σαϊφουντιέν, που είναι χτισμένο από λευκό μάρμαρο και φυσικά διαθέτει χρυσούς τρούλους. Τη νύχτα σκάφος και τζαμί φωτίζονται μαγευτικά, ενώ στην απέναντι όχθη της λίμνης η σύγχρονη εποχή έχει τη δική της θέση, με διάφορους «εκπροσώπους» της, όπως τα «KFC». Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα βρίσκεται ένα άλλο τζαμί, ακόμη μεγαλύτερης χλιδής από το προηγούμενο, το οποίο, όπως αναφέρει το γερμανικό «Stern», δεν θα το έλεγε κανείς κιτς, αλλά ούτε και μουσουλμανική Disneyland - απλώς θα το περιέγραφε ως υπερβολικά μεγάλο για ένα τόσο μικρό κράτος. Το τζαμί αυτό διαθέτει ένα χώρο για να προσεύχεται αποκλειστικά ο σουλτάνος, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος που πηγαίνει εκεί για να προσευχηθεί πρέπει να ανέβει είκοσι εννέα σκαλιά αφού ο σουλτάνος είναι ο 29ος στην ιστορία της χώρας του. Πολύ περισσότερα όμως είναι τα σκαλιά που πρέπει να ανέβουν όσοι θέλουν να θαυμάσουν από ψηλά το μοναδικής ομορφιάς εθνικό πάρκο Ούλου-Τέμπουρονγκ αφού τον περιμένουν 1.226 σκαλιά και άλλα 200 μικρότερα!Τέλος, τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψει κανείς το υπερχλιδάτο «Empire Hotel» που ανήκει στον σουλτάνο και η κατασκευή του οποίου κόστισε 2,7 δισ. δολάρια - το «Burj al-Arab» στο Ντουμπάι κόστισε... μόνο 1 δισ. Η ακριβότερη διανυκτέρευση αγγίζει τα 7.000 ευρώ και προσφέρει στους επισκέπτες τα πάντα, εκτός από αλκοόλ. Άξια αναφοράς έχουν επίσης:

  • η ανοιχτή αγορά
  • το Μουσείο του Μπρουνέι
  • το Κτίριο των Βασιλικών Εμβλημάτων
  • το μουσουλμανικό τέμενος ΤζέιμΑσρΧασανάλΜπολκιάχ, γνωστό και ως Τέμενος Κιαρόνγκ

 

Μπρουνέι
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΣΣΑΛΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ - ΒΑΡΚΑΔΑ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

Πραγματοποιήστε ξενάγηση στην πόλη για να δείτε την ανοιχτή αγορά, το Μουσείο του Μπρουνέι, όπου παρουσιάζονται τα ήθη και έθιμα του λαού και μία εκπληκτική συλλογή όπλων και κανονιών, το Κτίριο των Βασιλικών Εμβλημάτων, ένα από τα πιο σημαντικά ισλαμικά μνημεία σε ολόκληρη την περιοχή - το μουσουλμανικό τέμενος, ένα τεράστιο μαρμάρινο οικοδόμημα, που οικοδομήθηκε ως ανάμνηση της 25ης επετείου της ανάρρησης του σουλτάνου Χασανάλ Μπολκιάχ στο θρόνο - καθώς και το Κάμπονγκ Άγιερ, το μεγαλύτερο πλωτό χωριό στον κόσμο, που οι Ευρωπαίοι αποκαλούν "Βενετία της Ανατολής". Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι ζουν μέσα σε σπίτια που στέκουν πάνω σε πασσάλους στη θάλασσα και στριμώχνονται σ’ έναν λαβύρινθο από ξύλινες διαβάσεις, που συνδέουν τις κατοικίες τους με την αγορά, τα σχολεία, τα τζαμιά, τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά τμήματα και την πυροσβεστική.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Αργά το βράδυ προτείνουμε περιπλάνηση στη φωταγωγημένη πολιτεία για να θαυμάσετε το τζαμί Τζέιμ Ασρ Χασανάλ Μπολκιάχ με τους 29 θόλους του από χρυσάφι 24 καρατίων, που λάμπουν σαν αστέρια μέσα στη νύχτα, αλλά και στη νυχτερινή αγορά με τις προκλητικές λιχουδιές της τοπικής κουζίνας, όπου οι κάτοικοι αγοράζουν το βραδινό τους.

Μια φωτογραφία στο φωταγωγημένο, κομψό τζαμί του σουλτάνου Ομάρ Αλί Σαϊφουντιέν, που πήρε το όνομά του από τον 28ο σουλτάνο του Μπρουνέι, θα μας θυμίζει για πάντα την ομορφιά της πόλης αυτής.

ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

Για όσους όμως θέλουν να παρατείνουν την παραμονή τους στο Σουλτανάτο πέραν των κλασσικών δύο διανυκτερεύσεων, προτείνουμε διαμονή στο Rainforest lodge, που βρίσκεται στο εξαιρετικό δάσος της βροχής Ulu Temburong National Park, όπου θα έχουν δυνατότητες για διάφορες δραστηριότητες στην παρθένα ζούγκλα.

 

Πληροφορίες για τις Χώρες

Μπρουνέι

Ανεξάρτητο κράτος των βορειοανατολικών ακτών του νησιού Βόρνεο. Το Κράτος του Μπρουνέι, Κατοικία της Ειρήνης, όπως ονομάζεται επίσημα, συνορεύει ανατολικά, νότια και δυτικά με τη Μαλαισία, ενώ βόρεια βρέχεται από τη Νότια Κινεζική θάλασσα.
Το Μπρουνέι αποτελείται από δύο εδαφικές περιοχές, μία στα δυτικά και μία στα ανατολικά της χώρας, οι οποίες όμως δε συνδέονται μεταξύ τους. Η συνολική τους έκταση ανέρχεται σε 5.770 τ.χλμ., κατατάσσοντας τη χώρα στην 163η παγκόσμια θέση. Συγκριτικά με άλλες χώρες η έκταση του Μπρουνέι είναι μικρότερη από την έκταση της Κύπρου και του Λιβάνου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2002 ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 350.898 κατοίκους, κατατάσσοντας τη χώρα στην 165η παγκόσμια θέση. Αναλογικά με την έκτασή του το Μπρουνέι έχει μεγάλο πληθυσμό, με αποτέλεσμα η χώρα να χαρακτηρίζεται σχετικά πυκνοκατοικημένη. Η πυκνότητα πληθυσμού φτάνει τους 60,81 κατοίκους ανά τ.χλμ.

Γεωγραφία

Η εδαφική περιοχή που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας περιλαμβάνει τις κοιλάδες των σημαντικότερων ποταμών της περιοχής (Μπελάιτ, Μπρουνέι και Τούτονγκ), ενώ η περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά περιλαμβάνει την κοιλάδα του ποταμού Τεμπούρονγκ. Γενικά από μορφολογική άποψη το Μπρουνέι είναι μία παράκτια πεδιάδα, με λίγα βουνά στα ανατολικά και μία λοφώδη περιοχή στα δυτικά. Στα δυτικά και βορειοανατολικά υπάρχουν επίσης αρκετοί βάλτοι.
Ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας είναι ο Μπελάιτ, ο οποίος χύνεται στη Νότια Κινεζική θάλασσα. Άλλοι ποταμοί είναι ο Τούτονγκ, ο Μπρουνέι και ο Τεμπούρονγκ.

περισσότερα

Με μια ματιά

Ατόφιο χρυσάφι, πολύτιμα μάρμαρα και πανάκριβη ξυλεία για τους λάτρεις της χλιδής. Γαλάζιες θάλασσες, γοητευτικά σπήλαια και αδιαπέραστα παρθένα δάση για τους λάτρεις της φυσικής ομορφιάς. Από το παλάτι του σουλτάνου μέχρι τα πλωτά χωριά και από τα ανεξερεύνητα βουνά μέχρι τις ατέλειωτες παραλίες, το σουλτανάτο του Μπρουνέι είναι η χαρά του τουρίστα.

Χάρτης Ταξιδιού Μπρουνέι

Προτεινόμενα Ατομικά Ταξίδια

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια