Πληροφορίες για: Ηνωμένο Βασίλειο

Τι εστί Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου είναι κράτος της βορειοδυτικής Ευρώπης, με έκταση 242.900 τ.χλμ.. Βορειοδυτικά συνορεύει με την Ιρλανδία και βρέχεται περιμετρικά από τη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για νησιωτική χώρα με μοναδικά χερσαία σύνορα 360 χλμ. περίπου με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στη νήσο Ιρλανδία. Το συνολικό έδαφος της χώρας διαμοιράζεται ανάμεσα στις Βρετανικές Νήσους -τα δύο μεγάλα νησιά του Βρετανικού Αρχιπελάγους- και τα πολυάριθμα μικρά νησιά που βρίσκονται κοντά στις βρετανικές ακτές, όπως οι Ορκάδες, οι νήσοι Σέτλαντ και οι Εβρίδες, το Άνγκλεσι και το νησί Mαν στην Ιρλανδική θάλασσα. Τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί επίσης η νήσος Γουάιτ και τα Νησιά της Μάγχης. Το Ηνωμένο Βασίλειο ως κρατική οντότητα είναι συχνά γνωστό με το αποδεκτό όνομα Μεγάλη Βρετανία και το μη αποδεκτό από τους Σκώτους, τους Ουαλούς και τους κατοίκους της Βορείου Ιρλανδίας, Αγγλία. Οι εθνότητες που περιλαμβάνει καθορίζονται από τέσσερις περιοχές: την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία (Όλστερ).

Μείγμα πολλών πολιτισμών
Κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, η Αγγλία αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς των μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονταν από τις πρώην αγγλικές αποικίες. Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των μεταναστών ήταν χώρες της Καραϊβικής, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, η Σρι Λάνκα και η Ινδία. Ο πληθυσμός της Αγγλίας ανέρχεται σε 47.026.500 κατοίκους και οι μη λευκές μειονότητες αποτελούν το 6,3%, δηλ. περίπου 2.906.500 κάτοικοι. Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας είναι και ήταν πολιτισμικό, πολυεθνικό και πολυγλωσσικό στη σύνθεση του πληθυσμού του, ακόμα και πριν την άφιξη των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων στη δεκαετία του 1950. Το 1993 από τα τρία εκατομμύρια περίπου των μη Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου οι 840.000 ήταν Ινδοί, 447.000 Πακιστανοί, 163.000 από το Μπανγκλαντές, 157.000 Κινέζοι και περίπου 891.000 ανήκαν στην μαύρη φυλή. Η πλειοψηφία όλων αυτών έχει γεννηθεί στη Βρετανία, ενώ αρκετοί δεν μιλούν καθόλου τη μητρική τους γλώσσα και η πολιτισμική τους ταυτότητα έχει πλέον διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.


Προορισμός για κάθε γούστο
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για πολλούς ταξιδιώτες. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του είναι το  Λονδίνο όπου μαζί με τη Νέα Υόρκη εκτιμόνται ως οι μόνες δύο πόλεις  πραγματικής παγκόσμιας σημασίας. Ωστόσο  πολλοί έρχονται να δουν τα γραφικά χωριά και το όμορφο και γρήγορα μεταβαλλόμενο τοπίο. Αν και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι επισκέπτες, μάλλον θα επισκεφθούν  το Λονδίνο για αγορές,επίσκεψη σε μουσεία και άλλα τοπικά αξιοθέατα,  αξίζει κάποιος περιηγηθεί εκτός της πρωτεύουσας για να πάρει μια πραγματική γεύση της περιοχής  και είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την ποικιλομορφία που μπορεί κανείς να βρει σε μόλις 50 μίλια απόσταση. Είτε πρόκειται για την ύπαιθρο, παραλίες, ιστορικές πόλεις, εθνικά πάρκα , παραδοσιακές αλιευτικές πόλεις, παραθαλάσσια θέρετρα. Μπορεί τα περισσότερα αστικά τοπία να παρουσιάζουν ενα συνηθισμένο,  μουντό πρόσωπο, υπάρχουν όμως και ορισμένες πόλεις που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την πολιτιστική τους  κληρονομια.

Μεγάλη Βρετανία

Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου.Σημείο αναφοράς είναι το Λονδίνο με τα μέτρητα μουσεία και ιστορικά αξιοθέατα, όμως  για να γνωρίσει κάποιος την πραγματική Αγγλία οφείλει να μεταφερθέι εκτός της πρωτεύουσας.  Το Γιορκσάιρ και η Κορνουάλη με τα σπουδαία αξιοθέατα, θέατρα αλλά και τη πλούσια νυχτερινή ζωή αποτελούν δημοφιλείς προορισμοί, όπως και οι ιστορικές πόλεις Υόρκη, Μπανιέρα και Λίνκολν. Μην λησμονήσετε να επισκεφθείτε το μαγευτικό Λίβερπουλ, την έδρα των Beatles, απολαμβάνοντας την πολιτιστική του αύρα και τα θαλάσσια αξιοθέατα. Αν θέλετε στιγμές απόλυτης χαλάρωσης τότε το Μπρίστολ θα ανταμοίψει και με το παραπάνω, ενώ για τους λάτρεις την υπαίθρου το Αμπλεσάιντ είναι ό,τι πρέπει. Αν θέλετε παραλίες με λευκή άμμο, τιρκουάζ θάλασσα, ατμόσφαιρα Αρθούρου τότε η Βόρεια Κορνουάλη και οι παραλίες Μπάιντφορντ Μπέι και Νορθ Ντέιβον διαθέτουν αυτά που χρειάζεστε. Οι Νότιες πόλεις της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ και του Μπράιτον σφύζουν από ζωή και προσφέρουν αμέτρητες συγκινήσεις.

Σκωτία

Η Σκωτία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα συστατικά έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου με πρωτεύουσα το Εδιμβούργο. Είναι γνωηστή για τα δραματικα τοπία των βουνών και των κοιλάδων,  τους λόφους,τα  καταπράσινα λιβάδια και τα δάση και τις  απόκρημνες ακτές. Ενώ όλοι γνωρίζουν τα Highlands για το σκοπό αυτό, η Σκωτία είναι όμορφη και στα πεδινά, τα νησιά και τις επίπεδες εκτάσεις. Διαθέτει πόλεις με μεγάλη αρχιτεκτονική σημασία, πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά με χιλιάδες μνημεία , χρονολογούμενα χιλιάδες χρόνια πριν. Μπορούμε να απολαύσουμε χειμερινά σπορ, άγρια ζωή και να αφεθούμε στην μαγεία της λίμνης Λοχ Νες «κυνηγώντας» το τέρας της, ή τουλάχιστον να το προσπαθήσουμε!  Μερικές φορές προκαλεί δέος και μεγαλοπρέπεια, άλλες φαίνεται ετοιμόρροπη και ξεθωριασμένη, προσφέρει ιστορικά αριστουργήματα και γοητεία αλλά και μοντέρνα στοιχεία. Η σκωτσέζικη μουσική είναι μια σημαντική πλευρά της σκωτσέζικης κουλτούρας, που ενσωματώνει παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία. Παραδοσιακό μουσικό όργανο της Σκωτίας είναι η γκάιντα, καθώς και το βιολί και το ακορντεόν, που χρησιμοποιούνται σε συγκροτήματα σκωτσέζικης κάντρι συνήθως μουσικής, που αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη της κάντρι μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσω των μεταναστών, που έφεραν μαζί τους τη μουσική από την αρχική τους πατρίδα.

Ουαλία

Μία από τις τέσσερις περιοχές που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι μια χώρα που μαγεύει τον επισκέπτη με το υπέροχο τοπίο της, τα καταπράσινα λιβάδια, τα ορυχεία, τους καταρράκτες και τους πέτρινους λόφους. Αποτελείται από τη χερσόνησο της Ουαλίας και το νησάκι Αγγλεσέι και διαιρείται διοικητικά σε οχτώ κομητείες. Τα κυρίοτερα αξιοθέατα είναι:

  • Σνοουντόνια (Πρόκειται για μια περιοχή που θα σας μαγέψει με το τοπίο της. Εκεί θαυμάζει κανείς τις υπέροχες λίμνες της, τα κάστρα και τα βραχώδη βουνά.)
  • Λίμνη Μπάλα (Μία από τις φυσικές λίμνες της Ουαλίας με υπέροχο τοπίο.)
  • Κοιλάδα Γουάι και Ασκ (Οι κοιλάδες αυτές βρίσκονται στα σύνορα της Ουαλίας με την Αγγλία. Πρόκειται για καταπράσινες κοιλάδες που είναι διακοσμημένες με μεσαιωνικά κάστρα που θα σας μεταφέρουν σε άλλες περασμένες εποχές.)
  • Εθνικό πάρκο Brecon Beacons (Μέσα στο Εθνικό αυτό πάρκο θα δείτε καταρράκτες, σπηλιές και φαράγγια, ενώ υπάρχει και ένα κανάλι που φτάνει μέχρι το Νιούπορτ. Το πάρκο είναι κατάλληλο για περπάτημα και η διαδρομή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κυρίως κοντά στο κανάλι και κοντά στον ποταμό Ασκ.)
  • Ποταμός Ντη – Λανγκόλεν (Δίπλα στον ποταμό Ντη είναι χτισμένη η πόλη Λανγκόλεν. Πρόκειται για μια αρχαία εμπορική κωμόπολη που δεν μειονεκτεί καθόλου σε ομορφιά από τις άλλες περιοχές της Ουαλίας.)
  • Pembrokeshire (Πρόκειται για ένα άλλο Εθνικό πάρκο της χώρας που προσφέρεται κι αυτό για πεζοπορία. Επίσης εδώ θα δείτε και μερικές όμορφες παραλίες. Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Δαβίδ.)
Βόρειος Ιρλανδία

Ευρισκόμενη στα βορειοανατολικά της Ιρλανδίας, μοιράζεται ένα κοινό  σύνορο με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στα νότια και τα δυτικά. Στο βορρειότερο σημείο της Ιρλανδίας βρίσκεται η κομητεία Donegal, αλλά και η κομητεία Fermanagh, με τις γραφικές λίμνες και τα μεγαλιθικά μνημεία. Το Belfast είναι μια ιστορική, ζωντανή πόλη και το Derry, η μόνη, πλήρως οχυρωμένη πόλη στη Δυτική Ευρώπη. Αξιοθέατα της περιοχής αποτελούν επίσης οι πανέμορφες πεδιάδες της Antrim, το παλαιότερο σε συνεχή λειτουργία αποστακτήριο στον κόσμο, Bushmills  και η έδρα του Αγίου Πατρικίου, η πόλη Armagh.  Η περιοχή Giant's Causeway(Το μονοπάτι του Γίγαντα) αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό τοπίο από βασάλτη που συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για περίπου 40.000 πέτρινους κίονες που έχουν δημιουργηθεί από την παγωμένη λάβα μιας ηφαιστειακής έκρηξης που συνέβη πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και οι οποίοι απλώνονται μέσα στη θάλασσα. Αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών και είναι ιδανικός προορισμός για τους παρατηρητές πουλιών και γενικά για τους λάτρεις της φύσης.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας (αγγλικά: United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) είναι κράτος της βορειοδυτικής Ευρώπης, με έκταση 244.820 τ.χλμ.. Βορειοδυτικά συνορεύει με την Ιρλανδία και βρέχεται περιμετρικά από τη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για νησιωτική χώρα με μοναδικά χερσαία σύνορα 360 χλμ. περίπου με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στη νήσο Ιρλανδία. Το συνολικό έδαφος της χώρας διαμοιράζεται ανάμεσα στις Βρετανικές Νήσους -τα δύο μεγάλα νησιά του Bρετανικού Aρχιπελάγους- και τα πολυάριθμα μικρά νησιά που βρίσκονται κοντά στις βρετανικές ακτές, όπως οι Ορκάδες, οι νήσοι Σέτλαντ και οι Εβρίδες, το Άνγκλεσι και το νησί Mαν στην Ιρλανδική θάλασσα. Τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί επίσης η νήσος Γουάιτ και τα Νησιά της Μάγχης. Το Ηνωμένο Βασίλειο ως κρατική οντότητα είναι συχνά γνωστό με το αποδεκτό όνομα Μεγάλη Βρετανία και το μη αποδεκτό από τους Σκώτους, τους Ουαλούς και τους κατοίκους της Βορείου Ιρλανδίας, Αγγλία. Οι εθνότητες που περιλαμβάνει καθορίζονται από τέσσερις περιοχές: την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία (Όλστερ).

Γεωγραφία

Το μήκος των ακτών της χώρας φτάνει τα 12.429 χιλιόμετρα, ενώ υψηλότερη κορυφή είναι το όρος Μπεν Νέβις με ύψος 1.343 μέτρα. Η συνολική έκταση στην οποία περιλαμβάνονται οι νήσοι Σέτλαντ και Ρόκαλ είναι 243.610 τ.χλμ., από τα οποία 241.930 τ.χλμ. καλύπτουν χερσαία έκταση και τα 1.680 υδάτινη.

Σημαντικές πόλεις

Αγγλία
• Λονδίνο (Πρωτεύουσα)
• Μπέρμιγχαμ
• Ληντς
• Σέφιλντ
• Μάντσεστερ
• Λίβερπουλ
• Μπρίστολ
• Κόβεντρι
• Λέστερ
• Νότιγχαμ
• Νιούκασλ
• Πλίμουθ
• Γουλβερχάμπτον
• Ντέρμπι
• Σαουθάμπτον


Ουαλία
• Κάρντιφ
• Σουόνσι
• Νιούπορτ


Σκωτία
• Γλασκώβη
• Εδιμβούργο
• Αμπερντήν
• Ντάντι
• Ινβερνές


Βόρεια Ιρλανδία
• Μπέλφαστ
• Ντέρι
• Λίσμπουρν

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Κοψότητα, αριστοκρατικές τοποθεσίες,μαγευτικά τοπία, γραφικά χωριά, αντιθέσεις, πολιτισμός, κουλτούρα, τέχνες, lifestyle, τεχνολογία, επιστήμες. Σκόρπιες λέξεις ,που όμως όλες μαζί μπορούν να περιγράψουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Προορισμός που συνδυάζει μια φυσιολατρική και πολυτελή επιλογή για όλους.

Χάρτης Ταξιδιού Ηνωμένο Βασίλειο

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια