Πληροφορίες για: Σουδάν

Η πολιτιστική ζωή της χώρας
παρουσιάζει πολλά ισλαμικά και αφρικανικά στοιχεία. Ο σουδανικός λαός σέβεται και προστατεύει το πολιτιστικό του παρελθόν. Η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Σουδάν είναι υπεύθυνη για τις αρχαιολογικές συλλογές του Εθνικού Μουσείου του Χαρτούμ και των μουσείων των πόλεων Μαράουι και Ουμπαϊγίντ. Στο Εθνογραφικό μουσείο του Χαρτούμ γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια διαφύλαξης της εθνικής ταυτότητας της χώρας. Αξιόλογο είναι και το μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Χαρτούμ.

Πότε να πάτε
Αποκλείστε την περίοδο από Νοέμβρη μέχρι Μάρτη, καθώς η ζέστη είναι ανυπόφορη. Οι ανεμοθύελλες στη Σαχάρα σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Σε γενικές γραμμές, τα καλοκαίρια στο Σουδάν είναι πολύ ζεστά, ενώ οι χειμώνες αρκετά δροσεροί, ειδικότερα στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Χαρτούμ: Στο σταυροδρόμι των Νείλων
Στο σημείο όπου ο Λευκός ενώνεται με τον Γαλάζιο Νείλο βρίσκεται απλωμένο το Χαρτούμ, η «τριμερής πρωτεύουσα» του Σουδάν, που παρουσιάζει έναν διττό χαρακτήρα, τον αποικιακό και τον τοπικό αφρικανικό.
 

Χαρτούμ

Στο al-Mogran στο Χαρτούμ, εκεί όπου ενώνονται τα δύο «κομμάτια» του Νείλου, πριν προχωρήσουν προς την Αίγυπτο ως ένα ποτάμι. Στο υπεράκτιο ναυπηγείο του Omdurman, στη δυτική πλευρά του Νείλου, θα δείτε επίσης πώς κατασκευάζονται οι παραδοσιακές βάρκες.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Σουδάν

Η δημοκρατία του Σουδάν είναι ανεξάρτητο κράτος της Ανατολικής Αφρικής. Εκτείνεται στο ανατολικό τμήμα της γεωγραφικής περιοχής του Σουδάν και είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος χώρα της Αφρικής με έκταση 2.505.813 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το Σουδάν καταλαμβάνει περίπου το 8,3% του εδάφους της Αφρικανικής ηπείρου και είναι κατά 19 φορές μεγαλύτερο από την Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2002 ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 37.090.298 κατοίκους. Πρωτεύουσά του είναι το Χαρτούμ.

Η χώρα καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής και Κεντροανατολικής Αφρικής και ορίζεται από τις γεωγραφικές συντεταγμένες 22° ως 3° 36΄ βόρειο πλάτος και 21° 49΄ ως 38° 36΄ ανατολικό μήκος. Εκτείνεται από τον Ατλαντικό ωκεανό ως την Ερυθρά θάλασσα στα βορειοανατολικά, από την οποία βρέχεται σε μήκος 870 χλμ., και από την έρημο της Σαχάρας ως την περιοχή της Γουινέας. Έχει χερσαία σύνορα με εννέα χώρες. Συγκεκριμένα, έχει βόρεια σύνορα μήκους 1.260 χλμ. με την Αίγυπτο, βορειοδυτικά σύνορα μήκους 380 χλμ. με τη Λιβύη και δυτικά σύνορα μήκους 1.300 χλμ. με το Τσαντ. Ακόμη συνορεύει νοτιοδυτικά με τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής (σε μήκος 1.070 χλμ. νότια με το Ζαΐρ (σε μήκος 660 χλμ.) με την Ουγκάντα (σε μήκος 460 χλμ.) και με την Κένυα (240 χλμ.). Δυτικά συνορεύει με την Αιθιοπία και την Ερυθραία (συνολικό μήκος συνόρων 2.210 χλμ.).

Γεωγραφία

Το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας καλύπτεται από έρημο, ωστόσο υπάρχουν και γόνιμες πεδιάδες και τροπικά δάση. Η μορφολογία του σουδανικού εδάφους χωρίζεται σε τρεις περιοχές: τη βόρεια, την κεντρική και τη νότια (κατά το γεωγραφικό πλάτος). Η βόρεια ζώνη εκτείνεται από τα βόρεια σύνορα με την Αίγυπτο μέχρι το Χαρτούμ. Το έδαφος καλύπτεται από έρημο, που είναι τμήμα της μεγάλης Λιβυκής ερήμου. Το ανάγλυφο της περιοχής είναι χαμηλό ιδιαίτερα γύρω από το Νείλο, όπου σχηματίζονται μεγάλες και εύφορες οάσεις, όπως είναι η Σελίμα στα δυτικά του ποταμού. Ανάμεσα στο Νείλο και στη θάλασσα εκτείνεται η έρημος της Νουβίας.

Η κεντρική ζώνη καταλαμβάνει την περιοχή από το Χαρτούμ μέχρι το Μαλακάλ. Περιλαμβάνει ερημικά, ημιερημικά και γόνιμα εδάφη, τα οποία αποτελούν την πιο εύφορη και πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας και είναι η μεγάλη κοιλάδα του Νείλου.

Η νότια ζώνη εκτείνεται από το Μαλακάλ μέχρι τα νότια σύνορα του Σουδάν (με το Ζαΐρ, την Ουγκάντα και την Κένυα). Θυμίζει τις τροπικές αφρικανικές χώρες και παρουσιάζει εναλλαγή σαβανών και δασών. Το ανάγλυφο της νότιας ζώνης περιλαμβάνει μια μεγάλη λεκάνη, που στα νότια οριοθετείται από τα όρη, που εκτείνονται ανάμεσα στις ερήμους Μπαϊούντα και Νουβίας.

Γενικά τα πεδινά υψίπεδα του Σουδάν αποτελούνται από ισχυρά στρώματα ψαμμιτικών κυρίως πετρωμάτων, που στηρίζονται σε υποστρώματα κρυσταλλοπαγών πετρωμάτων του αρχαιοζωικού και παλαιοζωικού αιώνα.

Τα σπουδαιότερα όρη του Σουδάν εντοπίζονται στην ανατολή, στη δύση και στο νότο. Από το βορρά μέχρι το νότο υψώνονται δύο σημαντικές οροσειρές. Η μια βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας και σε αυτήν περιλαμβάνονται τα όρη: Αντάρ (ύψος 1606 μ.), Ις (1851 μ.), Αμπαντάμπ (ύψος 1596 μ.) και το υψηλότερο Σαμπιντάνα (ύψος 1906 μ.). Η άλλη οροσειρά εκτείνεται κατά μήκος των ακτών και έχει μεγαλύτερο μέσο όρο υψόμετρο. Από βορρά προς νότο, εμφανίζονται τα βουνά Ασοτρίμπα (2216 μ.), Έρμπα (2217 μ.), Όντα (2259 μ.) και το υψηλότερο Χαμογιέτ με την κορυφή Φανγκάγκα (ύψος 2780 μ.).

Στα δυτικά του Σουδάν υψώνεται η Νταρφούρ, μια περιοχή οροπεδίων, που αποτελείται από μια σειρά βοουνών, που εκτείνεται σε μήκος 160 χλμ. από βορρά προς νότο και περιλαμβάνει τα βουνά: Μαρρά (ύψος 3088 μ.) και το Γκουργκέι (ύψος 2397 μ.). Ακολουθούν τα χαμηλότερα: Τέλγιο (1954 μ.), Κόλι (1276 μ.), Κόντο (1441 μ.) και Μουν (1309 μ.). Οι γειτονικοί προς τη Νταρφούρ ορεινοί όγκοι είναι αυτοί του Αχαγκάρ και του Ταμπεστί.

Στο εσωτερικό του Σουδάν τα όρη είναι λίγα και χαμηλά. Στο Καρντοφάν υπάρχουν τα όρη Γκουλούντ (ύψος 1104 μ.), Εντ Νταΐρ (ύψος 1412 μ.) και Νούμπα (1325 μ.). Το όρος Μπαρκάς στην καμπύλη του Νείλου έχει ιστορική αξία για το Σουδάν. Στο νότο της χώρας βρίσκεται η πιο ψηλή σουδανική οροσειρά Λολιμπάι της οποίας η κορυφή Κινουέτι φτάνει τα 3187 μέτρα ύψος.

περισσότερα

Με μια ματιά

Στο ταξίδι αυτό θα έχουμε την δυαντότητα να γνωρίσουμε

πολιτισμούς του Νείλου και τους άγνωστους Μαύρους Φαραώ

Χάρτης Ταξιδιού Σουδάν

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια