fb

Πληροφορίες για: Μαυροβούνιο

Ο Παράδεισος των Δαλματικών Ακτών
Μπλε, τιρκουάζ, πράσινο. Στα διάφανα νερά της Αδριατικής βουτούν 1.000 πράσινα νησιά, αρχαίες καστροπολιτείες και πετρόκτιστες μεσαιωνικές πόλεις κατά μήκος των άλλοτε απόκρημνων και άλλοτε χρυσαφένιων ακτών. Οι Δαλματικές Ακτές είναι ένας παράδεισος ήλιου και θάλασσας, μία καλοκαιρινή όαση με δαντελωτές παραλίες, ακτές τύπου φιόρδ, ψαρόβαρκες, μυδοκαλλιέργειες αλλά και πολυτελείς μαρίνες σκαφών. Μια καταιγιστική εναλλαγή εικόνων.

Ένα μωσαϊκό πολιτιστικής κουλτούρας
Σε ολόκληρη τη Δαλματία, οι παλιές βενετσιάνικες πολιτείες και τα παραθαλάσσια κάστρα θυμίζουν κάτι από Κέρκυρα ή Ρόδο, με καντούνια, ήχους από καμπάνες μεσαιωνικών εκκλησιών και αψιδωτές θύρες με βαριά οικόσημα, απομεινάρια ενός αριστοκρατικού παρελθόντος.

Στο κέντρο οι πλατείες με τα καφέ τους,

τις αγορές, τα ταβερνάκια και τους υπαίθριους ζωγράφους. Στα λιμανάκια οι ψαρόβαρκες λικνίζονται στα ήρεμα νερά και στα στενά σοκάκια οι χλωμοί φανοστάτες σκορπίζουν σκιές από τους ήρεμους διαβάτες.

Ντουμπρόβνικ

 

Επισκεφθείτε το Ντουμπρόβνικ, το “μαργαριτάρι” της Αδριατικής, τη νοτιότερη γωνιά των Δαλματικών Ακτών που ανήκει στην Κροατία. Δείτε το οχυρωμένο κάστρο και περιηγηθείτε στα μεσαιωνικά σοκάκια της πόλης, καθώς και στη γραφική γειτονική κωμόπολη Καβτάτ.

Σβέτι Στεφάν

Νοτιότερα, στο Μαυροβούνιο, κομμάτι της Δαλματίας αποτελεί και το γραφικό νησί – προέκταση της ξηράς Σβέτι Στεφάν, το οποίο είναι μια παλιά πόλη – ξενοδοχείο, μέσα σε ένα ρομαντικό βραχώδη Κόλπο. Από εκεί επισκεφθείτε μοναστήρια στον Κόλπο του Κοτόρ ή εξερευνήστε την πρώην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Σέτινγε.

Κορτσούλα και Χβαρ

Λίγο βορειότερα από το Ντουμπρόβνικ, επιχειρήστε μια βόλτα στα όμορφα πράσινα νησιά Κορτσούλα (Κόρκυρα Μέλαινα στα ελληνικά) και Χβαρ (ή Φάρος στα ελληνικά) με τις υπέροχες παραλίες.

Σπλιτ

Επισκεφθείτε την πόλη Σπλιτ, της οποίας το όνομα προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “Ασπάλαθος”, την καρδιά των Δαλματικών Ακτών, με τη μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα.

Τρόγκιρ

 

Περιηγηθείτε στο αρχαίο νησί των τράγων απέναντι, στο πανέμορφο Τρόγκιρ, τη δημοφιλέστερη πόλη της περιοχής με το βενετσιάνικο άρωμα.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο είναι χώρα στα Βαλκάνια, ανεξάρτητο κράτος από το 2006, με πληθυσμό 620.029 σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έχει ακτές στην Αδριατική θάλασσα στα νοτιοδυτικά και συνορεύει με την Κροατία στα δυτικά, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα βορειοδυτικά, τη Σερβία στα ανατολικά και την Αλβανία στα νότια. Πρωτεύουσα και μαγαλύτερη πόλη της είναι η Ποντγκόριτσα, ενώ η Τσετίνιε χαρακτηρίζεται ως Prijestonica, που σημαίνει η πρώην Βασιλική Πρωτεύουσα.
Τον 9ο αιώνα υπήρχαν τρία Σλαβικά πριγκιπάτα στο έδαφος του Μαυροβουνίου: η Ντούκλια, που αντιστοιχεί περίπου στο νότιο μισό, η Τραβουνία στα δυτικά και η Ράσκα στα βόρεια. Το 1042 ο άρχων Στέφαν Βόισλαβ ηγήθηκε μιας επανάστασης που είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτησία της Ντούκλια και την εγκαθίδρυση της δυναστείας Βοϊσλάβλιεβιτς. Η Ντούκλια έφθασε στη μεγαλύτερη ακμή της υπό το γιο του Βόισλαβ Μιχαήλο (1046-81).
Η χώρα έγινε τμήμα της Ομοσπονδίας Σερβίας-Μαυροβουνίου, διαδόχου κράτους της Γιουγκοσλαβίας. Δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 21 Μαΐου 2006 είχε ως αποτέλεσμα (με 55,4% των ψήφων) την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία με τη Σερβία, κάτι που αποδέχθηκε και η ίδια. Η χώρα έγινε ανεξάρτητη στις 3 Ιουνίου 2006και το 192ο μέλος του ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2006. Στις 11 Μαΐου του 2007 έγινε επίσης το 47ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το 80% περίπου του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζεται ως Μαυροβούνιοι και Σέρβοι, το 5% Αλβανοί ενώ το υπόλοιπο 15% είναι Σλάβοι μουσουλμάνοι που κατοικούν στην περιοχή Σαντζάκ, η οποία βρίσκεται μισή στο Μαυροβούνιο και μισή στη Σερβία.

Γεωγραφία

Σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, το Μαυροβούνιο είναι μία αραιοκατοικημένη χώρα στις νοτιοανατολικές Διναρίδες. Μοιράζεται σύνορα με την Κροατία, τη Σερβία , τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και την Αλβανία. Η θέση του είναι στις νότιες απολήξεις των Δειναρικών Άλπεων. Συνεπεία αυτού, το κλίμα στη χώρα είναι ορεινό, όπως και το έδαφος. Κύριοι ποταμοί είναι ο Μόρατσα και ο παραπόταμός του, Ζέτα, ο Πίβα, ο Ρίβα, ο Τάρα, ο Λιμ και ο Τσεοτίνα, όπως επίσης και ο Βογιάνας. Μέσω του Δρίνου και άλλων παραποτάμων, τα νερά του Μαυροβουνίου εκβάλλουν στο Δούναβη. Στα νότια και στα κεντρικά του Μαυροβουνίου βρίσκεται η χαμηλή κοιλάδα του Μόρατσα, που αποτελεί πηγή τροφοδοσίας και για τη λίμνη Σκόδρα (Σκούταρι). Η εν λόγω λίμνη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες λίμνες των Βαλκανίων, με έκταση 370 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ιστορικά, το έδαφός του απαρτιζόταν από το Παλαιό Μαυροβούνιο, τα Υψίπεδα, την Παλαιά Ερζεγοβίνη , το Μαυροβουνιακό Littoral ή ειδικότερα τον Όρμο του Κοτόρ και ως κάποια έκταση την Παλαιά Σερβία.

Οι ψηλότερες κορυφές βρίσκονται στο Ντούρμιτορ και η κορυφή του όρους Λόβτσεν (1.749 μέτρα) ονομάζεται από τους ντόπιους Μαύρο Βουνό, εξαιτίας των πετρωμάτων του από βασάλτη, από όπου έλαβε το όνομά της και ολόκληρη η χώρα.

περισσότερα

Με μια ματιά

Στης ακτές της Αδριατικής θα βρείτε την ομορφιά των Βαλκανίων να σας φέρνει τόσο κοντά στην δική μας Ελλάδα άλλα με έναν τρόπο τόσο διαφορετικό από αυτό που φαντάζεστε ώστε αυτός ο προορισμός θα σας κάνει να τον θυμάστε για πάντα.

Χάρτης Ταξιδιού Μαυροβούνιο

Προτεινόμενα Ατομικά Ταξίδια

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια