fb

Πληροφορίες για: Σλοβενία

«Ευρώπη σε μικρογραφία»
Είναι το προσονύμιο που την αποδίδιουν κάποιοι καθώς αυτή η τόσο μικρή χώρα –με μόλις δύο εκατιομύρια κατοίκους έχει κάτι το ξεχωριστό. Τόσα πολλά αλλά και διαφορετικά μεταξύ τους.

Η πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα,
στην καρδιά της, θα σας αιχμαλωτίσει με πανέμορφα μπαρόκ και βιενέζικα κτίρια αλλά και με το παραμυθένιο κάστρο της.

Ο βενετσιάνικος ρυθμός στις πόλεις,
η παρείσφρυση των Άλπεων. Τα χιονοδρομικά κέντρα, οι βόλτες με τις γόνδολες, το ράφτινγκ και τα ιαματικά λουτρά είναι λίγα μονο απο τα πολλά που μπορείτε να γευτείτε στην χώρα αυτή.

Λιουμπλιάνα

Από τις μικρότερες και γοητευτικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Λιουμπλιάνα είναι μια ήρεμη και φιλόξενη πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ατμόσφαιρα που συνδυάζει αρμονικά τα χαρακτηριστικά της Κεντρικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Maribor

Το Maribor, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας, βρίσκεται στα βορειοανατολικά – έχει πανέμορφο ιστορικό κέντρο, πολλούς αμπελώνες τριγύρω και το χιονοδρομικό κέντρο του βουνού Pohorje περίπου σε walking distance. 

Ptuj

Το Ptuj, βγαλμένο σχεδόν από καρτ ποστάλ γιορτάζει την Αποκριά με το καρναβάλι Kurentovanje και τους καρναβαλιστές ντυμένους με ολόσωμες φουσκωτές στολές από προβιές ζώων.

Σλοβενία, τα εκπληκτικά Σπήλαια Πόστοϊνα

Τα Σπήλαια Πόστοϊνα είναι ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα από σπηλιές, σήραγγες και περάσματα συνολικού μήκους περίπου 24 χιλιομέτρων και ηλικίας… δύο εκατομμυρίων ετών! Είναι δημιούργημα του ποταμού Πίβκα, που διασχίζει ένα υπόγειο πέρασμα, κοντά στην είσοδο των σπηλαίων. Η πρώτη καταγραφή που υπάρχει και που μιλά για τα σπήλαια αυτά μάς φέρνει πίσω στον 17ο αιώνα, αν και πρέπει να ήταν ήδη γνωστά στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για πολύ περισσότερο: αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν επιγραφές που βρέθηκαν μέσα στα σπήλαια και που χρονολογούνται γύρω στις αρχές του 13ου αιώνα.
Η τουριστική αξιοποίηση ξεκίνησε σχετικά νωρίς, το 1819, αν και φυσικά όχι με την έννοια που σήμερα αντιλαμβανόμαστε όταν λέμε «τουριστική αξιοποίηση». Αφορμή στάθηκε η επιθυμία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου να επισκεφθεί την Πόστοϊνα . Η συνέχεια υπήρξε μάλλον γρήγορη και σίγουρα εντυπωσιακή: το 1872 τοποθετήθηκαν σιδηροτροχιές για τους επισκέπτες, ενώ σκεφθείτε μόνο τα σπήλαια της Πόστοϊνα ηλεκτροδοτήθηκαν το 1884, πριν ακόμα φτάσει το ηλεκτρικό ρεύμα στην Λιουμπλιάνα!
Από τα περίπου 24 χιλιόμετρα των σπηλαίων, τα πέντε είναι επισκέψιμα.

Η επίσκεψη στα Σπήλαια Πόστοϊνα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Versus!

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Σλοβενία

Νεοσύστατο ανεξάρτητο κράτος της Νότιας Ευρώπης στη Βαλκανική χερσόνησο. Έχει έκταση 20.273 τ. χλμ. και πληθυσμό 1.932.917 κατ. (2002). Τόσο ως προς την έκταση όσο και ως προς τον πληθυσμό αποτελεί το μικρότερο κράτος των Βαλκανίων.

Η Σλοβενία βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χερσονήσου των Βαλκανίων και το σχήμα της είναι ακανόνιστο. Συνορεύει στα δυτικά με την Ιταλία, στα ανατολικά με την Ουγγαρία, στα νότια με την Κροατία και στα βόρεια με την Αυστρία. Στα νοτιοδυτικά έχει παράλια ελάχιστων χιλιομέτρων στην Αδριατική θάλασσα και συγκεκριμένα στον κλειστό κόλπο της Τεργέστης.

Γεωγραφία

Το έδαφος της Σλοβενίας είναι κατά κύριο λόγο ορεινό και κατάφυτο από δάση και παρά την περιορισμένη έκταση της χώρας εμφανίζει μεγάλες μορφολογικές αντιθέσεις λόγω της παρουσίας πολλών ποτάμιων υδάτων και εύφορων κοιλάδων. Οι τελευταίοι βραχίονες των Άλπεων διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το έδαφος της Σλοβενίας, στο βορειοδυτικό τμήμα της οποίας υψώνεται μέρος των Ιουλιανών Άλπεων, που απλώνονται μέχρι το νότο σχηματίζοντας άλλα ορεινά συγκροτήματα. Το πιο ψηλό όρος των Ιουλιανών Άλπεων είναι το Τρίγκλαβ, που φτάνει σε ύψος 2.863 μ. και διαμορφώνει τοπία εντυπωσιακής ομορφιάς. Οι νότιες υπώρειες των Ιουλιανών ή Ανατολικών Άλπεων κατέρχονται στην περιοχή της Λουμπλιάνας, από όπου ανέρχεται η οροσειρά των Δειναρικών Άλπεων, που απλώνεται σε μεγάλο μήκος. Στη βόρεια Σλοβενία συναντάται η οροσειρά Καραβάνκεν, γνωστή παλαιότερα ως "όρη των Κροατών", με ψηλότερη την κορυφή Γκρίνταβετς (2.558 μ.), που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Σλοβενία και στην Αυστρία. Πιο νότια και νοτιοανατολικότερα απαντούν τα όρη Κάμνικ. Με διεύθυνση από τη δύση προς την ανατολή εκτείνεται το όρος Προχόριε που φτάνει σε υψόμετρο 1.503 μ. και με τη λοφώδη περιοχή Κόζιακ χωρίζουν τη λεκάνη του Δράβου από τη λεκάνη του Σάβου. Στην κεντρική και βορειοανατολική Σλοβενία συναντούνται τα εύφορα βυθίσματα της Λουμπλιάνα και του Μάριμπορ αντίστοιχα και στο ανατολικό τμήμα απλώνεται μια εκτεταμένη πεδινή έκταση, που διακόπτεται από λόφους και συνδέεται με το Παννονικό Λεκανοπέδιο.

περισσότερα