fb

Πληροφορίες για: Λιθουανία

Τα σύνορα, η πολυπολιτισμικότητα και η πολυπληθυσμικότητα
Συνορεύει με τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Λευκορωσία και τη Λετονία. Η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα της είναι οι Λιθουανοί, παρ' όλα αυτά στη χώρα υπάρχουν και μειονότητες Πολωνών, Λευκορώσων, Ουκρανών, Εβραίων, Ρομά, Τατάρων κ.ά.
H πρωτεύουσα, Βίλνιους, δεν βρίσκεται προς τη μεριά της Βαλτικής, αντιθέτως είναι χωμένη προς τα μέσα, στην ανατολική πλευρά της Λιθουανίας. Με πληθυσμό κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο κατοίκους, το Βίλνιους στην όψη μοιάζει με ξεβαμμένη κάρτα που βρήκαμε στο συρτάρι του κομοδίνου στο πατρικό σπίτι της γιαγιάς μας. Απεικονίζει κάτι γνώριμο αλλά άγνωστο. Κουβαλάει μια δροσιά από το παρελθόν. Τα σχήματα και τα χρώματά του, οι ναοί και τα τοπόσημά του, αναδίδουν τη μυρωδιά μιας Ευρώπης περασμένης, με ρίζες που χώνουν τα νύχια τους πολλούς αιώνες πίσω και φτάνουν μέχρι τον Μεσαίωνα.

Βολτάροντας την χώρα
Αν έχετε όρεξη να περπατήσετε ανάμεσα σε παλάτια και εκκλησίες, αν θέλετε να ακονίσετε τις αρχιτεκτονικές σας γνώσεις, να διακρίνετε ποιο κτίριο είναι γκόθικ, ποιο αναγεννησιακό, ποιο μπαρόκ και ποιο νεοκλασικό, πηγαίνετε στην Παλιά πόλη του Βίλνιους. Διασχίστε την νωχελικά ή σβέλτα, βαδίστε στους ηλιόλουστους ή ημιφωτισμένους δρόμους της, αφήστε τις σκιές που σχηματίζουν οι όγκοι των παλιών κτιρίων να καταπιούν τη δική σας και συγχρονίστε τον παλμό της καρδιάς σας με εκείνον του πλήθους. Οι παλιές πόλεις έχουν μια δικιά τους λογική. Συχνά μπορούν να μας δώσουν να καταλάβουμε τι έχει περάσει ο τόπος στον οποίο βρισκόμαστε, ποιο είναι το παρελθόν του, οι αξίες του, οι θρίαμβοι και τα τραύματά του.


Γαστρονομική πρόταση: Παστά και καπνιστά κρεατικά
Η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ έφερε αλλαγές και στη σχέση των Λιθουανών με το κρέας. Πλέον δεν υφίσταται η ανάγκη συντήρησης (τουλάχιστον όχι στον βαθμό που υπήρχε παλιά), παρ' όλα αυτά ο κόσμος συνεχίζει να παστώνει και να καπνίζει τα κρεατικά. Μια ωραία λιθουανική νοστιμιά είναι το λευκό τυρί με φρέσκο μέλι ή μαγειρεμένο με μπαχαρικά συνοδεία τσαγιού.

Βίλνιους

Η Βίλνα, ή Βίλνο και σήμερα Βίλνιους, είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Έχει πληθυσμό 542.809 κατοίκους.

Κλάιπεντα

 

Η Κλάιπεντα είναι παραλιακή πόλη της Λιθουανίας. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας και έχει πληθυσμό 187.442 κατοίκους. Είναι το μοναδικό λιμάνι της χώρας και συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία.

Κάουνας

 

To Κάουνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και πρώην προσωρινή πρωτεύουσα της. Βρίσκεται στη συμβολή των δύο μεγαλύτερων ποταμών της χώρας, του Νέμουνας και του Νέρις στη λιμνοθάλασσα Κάουνας.

Ντρούσκινινκαϊ

 

Το Ντρούσκινινκαϊ είναι μια μικρή πόλη της Λιθουανίας, 30.000 περίπου κατοίκων, στη όχθη του Νέμουνα, 122 χμ νοτιοδυτικά του Βίλνιους και 120 χμ νότια του Κάουνας.

Μολετάι

 

Η Μολετάι είναι πόλη της ανατολικής Λιθουανίας. Έχει 7.221 κατοίκους. Είναι δημοφιλές θέρετρο των κατοίκων της πρωτεύουσας της χώρας, Βίλνιους. Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά ως ιδιωτική περιουσία του επισκόπου Βίλνιους.

Βαλτικές χώρες Εσθονία – Λιθουανία - Λεττονία

Τρεις χώρες του βορρά τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο συνυφασμένες μεταξύ τους που για τους περισσότερους ταξιδιώτες αποτελούν έναν κοινό συναρπαστικό προορισμό.
Σε μια σχετικά περιορισμένη γεωγραφική έκταση συναντάμε τρεις γλώσσες, κουλτούρες, παραδόσεις και λαούς αλλά και μια κοινή και ταραγμένη ιστορική πορεία με αλλεπάλληλους κατακτητές που κατέληξε στην ανεξαρτητοποίηση των τριών χωρών από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και τη ραγδαία εξέλιξή τους έκτοτε.
Παραμυθένιες πόλεις με πύργους και κάστρα πάνω σε λόφους, παμπάλαιες εκκλησίες και πλακόστρωτα στενά, ανάμεικτη αρχιτεκτονική με μεσαιωνικά, μπαρόκ, σοβιετικά και υπερσύγχρονα στοιχεία, πάρκα και πράσινο, χαρακτηρίζουν τα αστικά τοπία των τριών μικρών αλλά πανέμορφων χωρών.
Όμως και έξω από τις πόλεις, παρά την έλλειψη μεγάλων ορεινών όγκων, η φύση της περιοχής είναι απαράμιλλη. Αμμώδεις παραλίες αχανείς δασώδεις εκτάσεις, διάσπαρτες λίμνες και πηγές δημιουργούν μια παγανιστική ατμόσφαιρα η οποία σε συνδυασμό με τους λαϊκούς τοπικούς θρύλους για μάγισσες, νεράιδες και ξωτικά που ζουν στα πυκνά δάση, εξάπτουν και γοητεύουν τη φαντασία του επισκέπτη.
Ένα ταξίδι σε οποιαδήποτε από τις τρεις Βαλτικές χώρες ή ακόμα καλύτερα και στις τρεις μαζί, είναι μια εμπειρία ξεχωριστή που ανταμείβει τον επισκέπτη με εικόνες σπάνιας ομορφιάς που μένουν χαραγμένες στο μυαλό για πάντα.

...

περισσότερα

Λιθουανία – Κάστρο Τρακάι

Πόσο συχνά συναντά κανείς μια ολόκληρη πόλη – εθνικό πάρκο; Το Τρακάι, η πρώτη πρωτεύουσα  της Λιθουανίας είναι ακριβώς αυτό, και με επίκεντρο το περίφημο παραμυθένιο κάστρο του, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Λιθουανίας.
Το πέτρινο γοτθικό κάστρο που βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, πάνω σε ένα από τα 20 νησιά της λίμνης Γκάλβε, κατασκευάστηκε από κόκκινα τούβλα τον 14ο αιώνα πάνω σε τρία νησάκια καθώς το επίπεδο της λίμνης ήταν τότε δύο μέτρα υψηλότερο και αποτελεί ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο και «σήμα κατατεθέν» της χώρας διεθνώς.
Η τοποθεσία του έχει στρατηγική σημασία καθώς ήταν αδύνατο να πλησιαστεί από επίδοξους κατακτητές και λειτούργησε διαδοχικά ως κατοικία και θησαυροφυλάκιο του τότε Δούκα και φυλακή, αλλά μέχρι τον 19ο αιώνα η φθορά που είχε υποστεί ήταν πολύ σημαντική. Αναστηλώθηκε και συντηρήθηκε από τους Σοβιετικούς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μέσα στο κάστρο βρίσκεται μουσείο το οποίο λειτουργεί από το 1962 και φιλοξενεί πάνω από 400 χιλιάδες αντικείμενα και ντοκουμέντα από την ιστορία του και της περιοχής γενικότερα.
Εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες καθώς και σεμινάρια διοργανώνονται συχνά μέσα στο κάστρο.

...

περισσότερα

Κρακοβία, η… «πρώτη» Πολωνία

Τα αρχαιολογικά ευρήματα καταδεικνύουν πως η περιοχή της Κρακοβίας, δίπλα στο όρος Wawel και στην όχθη του ποταμού Βιστούλα, κατοικήθηκε ήδη κατά τη διάρκεια της παλαιολιθικής εποχής. Η πρώτη σλαβική κατοίκηση της περιοχής τοποθετείται τον 6ο μ.Χ. αι. με την παρουσία μιας σλαβικής φυλής στους πρόποδες του Wawel ενώ τον 9ο μ.Χ., όταν ο Μεθόδιος κήρυττε στην περιοχή, λέγεται πως οι κάτοικοι στις όχθες του Βιστούλα ήταν υποτελείς σε έναν μυθικό και πανίσχυρο ηγεμόνα, τον θρυλικό Κράκους, στον οποίο αποδίδεται και η ίδρυση της Κρακοβίας. Φαίνεται πως οι κάτοικοι της περιοχής ήταν από τους πρώτους σλαβικούς πληθυσμούς που οργανώθηκαν σε μια μορφή κράτους, θέτοντας τα θεμέλια της κατοπινής Πολωνίας.  Ήδη το έτος 966 η Κρακοβία αποτελούσε σπουδαίο εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της βορειοανατολικής Ευρώπης, όπως μαρτυρούν γραπτές πηγές της εποχής, ενώ η πόλη υπήρξε μάλιστα η πρώτη εστία του Χριστιανισμού στην Πολωνία, καθώς τον 11ο αι. είχε ήδη επίσκοπο. Το 1038 ο Καζιμίρ Α’ ο Αναστηλωτής διάλεξε την Κρακοβία για έδρα της επικράτειάς του, μετατρέποντάς την στην πρώτη πρωτεύουσα της Πολωνίας, στάτους που διατηρήθηκε έως το 1596, όταν ο Σεγισμούνδος Γ’ Βάσα μετέφερε την πολωνική πρωτεύουσα στη Βαρσοβία. Από το 1333 έως το 1370 ηγεμόνας της Πολωνίας ήταν ο βασιλιάς Καζιμίρ Γ’ ο Μέγας, ο μεγάλος μεταρρυθμιστής της χώρας. Η βασιλεία του κατέστησε την Κρακοβία σημαντικό εμπορικό, πολιτικό, πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο, με κορύφωση την ίδρυση του πανεπιστημίου της Κρακοβίας το 1364. Τέλος, την περίοδο 1386-1572 η εξουσία βρισκόταν στα χέρια του οίκου Ζαγκιελόν, ο πιο σημαντικός οίκος στην ιστορία της Πολωνίας. Ο γάμος μάλιστα της κόρης Λουδοβίκου του Μεγάλου με τον Μεγάλο Δούκα της Λιθουανίας είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό της Δημοκρατίας των Δύο Εθνών, Πολωνίας και Λιθουανίας: ο συνασπισμός αυτών των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων της εποχής κυριαρχούσε σε μια τεράστια έκταση από τη Βαλτική έως τον Καύκασο, με την Κρακοβία να αποτελεί το πολιτικό κέντρο αυτής της μεγάλης δύναμης.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Λιθουανία

Ανεξάρτητο κράτος της βορειοανατολικής Ευρώπης. Είναι η νοτιότερη από τις τρεις Βαλτικές χώρες και μέχρι το 1991 αποτελούσε μία από τις 15 ομόσπονδες σοσιαλιστικές δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Συνορεύει βόρεια με τη Λετονία, ανατολικά και νότια με τη Λευκορωσία, νοτιοδυτικά με την Πολωνία και τη ρωσική επαρχία Καλίνινγκραντ, ενώ δυτικά βρέχεται από τη Βαλτική θάλασσα.
Η Λιθουανία έχει συνολική έκταση 65.200 τ. χλμ. και κατέχει την 122η παγκόσμια θέση. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση από τις δύο άλλες Βαλτικές χώρες (Λετονία, Εσθονία) και καταλαμβάνει το 0,67% του ευρωπαϊκού εδάφους. Συγκριτικά με άλλες χώρες η έκταση της Λιθουανίας είναι διπλάσια από αυτήν του Βελγίου και αντίστοιχη με το μισό της έκτασης της Νικαράγουα.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2002 ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 3.601.138 κατοίκους. Η Λιθουανία ως προς τον πληθυσμό κατέχει την 117η θέση στον κόσμο και την 27η στη Ευρώπη. Σε σχέση με την έκταση ο πληθυσμός της χώρας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, με αποτέλεσμα η Λιθουανία να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αραιοκατοικημένων χωρών της Ευρώπης. Το 2002 η πυκνότητα πληθυσμού έφτανε τους 55,23 κατοίκους ανά τ. χλμ.

Γεωγραφία

Μορφολογία εδάφους
Το σημερινό ανάγλυφο της χώρας είναι αποτέλεσμα της δράσης των παγετώνων, οι οποίοι στη διάρκεια του Τεταρτογενούς κάλυπταν την περιοχή. Το βάρος των παγετώνων συνέτριψε τα υπερκείμενα πετρώματα, ενώ τα πιο μαλακά από αυτά παρασύρθηκαν κατά την αργή κίνηση των πάγων και αποτέθηκαν σε άλλες θέσεις, σχηματίζοντας σωρούς λίθων, οι οποίοι είναι γνωστοί με την ονομασία μοραίνες. Η διάβρωση του εδάφους συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια από τα νερά που προήλθαν από την τήξη των πάγων και τον άνεμο, ο οποίος κάλυψε μεγάλες εκτάσεις με το λεπτό χωμάτινο υλικό της διάβρωσης, γνωστό ως "λες". Όλες αυτές οι διεργασίες διάρκεσαν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα το ανάγλυφο της χώρας να είναι σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του πεδινό και χαμηλού γενικά υψομέτρου. Περιλαμβάνει μια χαμηλή πεδιάδα στα ανατολικά, ενώ στα νοτιοανατολικά εκτείνεται η πεδιάδα Ζιεζμάριαϊ, η οποία σχηματίστηκε από παλιούς παγετώνες που στη φάση της απόσυρσής τους εναπόθεσαν άμμο και χάλικες δημιουργώντας μοραινικές ορεινές ράχες χαμηλού ύψους. Το ανάγλυφο παρουσιάζει γενικά μια μικρή κλίση από τα ανατολικά προς τα δυτικά και ουσιαστικά δε σχηματίζει βουνά παρά μόνο χαμηλούς κυματοειδείς λόφους. Στο δυτικό τμήμα της χώρας υψώνεται ο λόφος Γιουζαπίνε, ο οποίος φτάνει τα 288 μ. και αποτελεί το ψηλότερο σημείο της χώρας.
 

Υδρογραφία
Λόγω του πεδινού εδάφους οι ποταμοί της χώρας έχουν γενικά αργή ροή και σχηματίζουν ένα εκτεταμένο υδάτινο δίκτυο, το οποίο καλύπτει κυρίως το κεντρικό τμήμα της χώρας. Μεγαλύτερος από όλους είναι ο Νιέμεν (878 χλμ. συνολικό μήκος). Πηγάζει από το ύψωμα Ντζερζίνσκι της Λευκορωσίας και αρχικά ακολουθεί δυτική κατεύθυνση. Μετά την πόλη Γκρόντνο στρέφεται βόρεια και εισχωρεί στο έδαφος της Λιθουανίας. Το πλάτος του σταδιακά αυξάνει στα 550 μ. και γίνεται πλωτός μέχρι την πόλη Κάουνας, όπου σχηματίζει τεχνητή λίμνη. Στη συνέχεια ρέει δυτικά και για αρκετά χιλιόμετρα αποτελεί το φυσικό σύνορο της Λιθουανίας με τη ρωσική επαρχία Καλίνινγκραντ. Εκβάλλει στη Βαλτική θάλασσα, σχηματίζοντας μεγάλο δέλτα. Σημαντικοί παραπόταμοί του είναι ο Νέρις και ο Ντουμπίσα. Άλλοι μικρότεροι ποταμοί που διαρρέουν τη χώρα είναι οι Γιούρα, Βέντα, Μούσα, Σβεντόνι και Βιλίγια.
Στη Λιθουανία υπάρχουν διάσπαρτες πολλές μικρές λίμνες και έλη, οι περισσότερες από τις οποίες οφείλουν τη δημιουργία τους στη δράση των παγετώνων και εντοπίζονται κυρίως στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της χώρας. Κυριότερες είναι οι Σιρίγιο, Ντούζιος, Μετέλιο και Ομπέλιγιος στα νοτιοανατολικά, Γκάλβες κοντά στην πόλη Βίλνα και Μπαλτούγιου, Στίμιους, Λουόντζιο και Σάρτου στα ανατολικά.
 

Ακτογραφία
Οι ακτές της χώρας στη Βαλτική είναι χαμηλές και έχουν αξιόλογο διαμελισμό. Η χερσόνησος Νερίνγκα σχηματίζει τον κόλπο Κουρσχσκίι, ένα τμήμα του οποίου ανήκει στη Λιθουανία και το υπόλοιπο στη ρωσική επαρχία Καλίνινγκραντ.

περισσότερα

Με μια ματιά

Λιθουανία: Η κόρη της Βαλτικής
Μία από τις τρεις χώρες της Βαλτικής, η νοτιότερη και μεγαλύτερη σε μέγεθος, αποτελεί το νεότερο μέλος της Ευρωζώνης, που μπήκε στην ταραγμένη νομισματική οικογένεια μόλις πριν από έναν χρόνο.

Χάρτης Ταξιδιού Λιθουανία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια