Πληροφορίες για: Νικαράγουα

Νικαράγουα: Η πόλη μιας ξεχασμένης αποικιοκρατίας
Φιλική, φιλόξενη, σαν διαμάντι μέσα στα κάρβουνα μοιάζει να ζει μακριά από αντάρτες, πολέμους και εγκληματικότητα. Μια από τις πιο ασφαλείς χώρες της Αμερικής, η Νικαράγουα κερδίζει συνεχώς έδαφος με τα ορεινά τοπία της, τις αμμώδεις παραλίες της και τα πολλά μουσεία της.

Μια μίξη πολτιτισμών
Στη χώρα αυτή θα δείτε έντονα το συνδυασμό της κληρονομιάς των αυτόχθονων Ινδιάνων με την ιδιοσυγκρασία των Ευρωπαίων και κυρίως των Ισπανών κατακτητών.

Μια «Μεγάλη Σουλτάνα» στη Νότια Αμερική
Η αποικιακή πόλη Γρανάδα είναι εξαίρετο παράδειγμα αποικιακής αρχιτεκτονικής του 1524. Λόγω και του σεισμογενούς εδάφους της, τα περισσότερα σπίτια είναι χαμηλά, με κεραμιδένιες σκεπές και ξύλινες πόρτες που οδηγούν σε μεγάλη εσωτερική αυλή.

Γρανάδα

Είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Αμερικής. Ιδρύθηκε το 1500 από τους Ισπανούς κατακτητές, ενώ η Γρανάδα είναι ένας θησαυρός γοητείας στους πρόποδες του ηφαιστείου. Η επίσκεψη στους πολυσύχναστους δρόμους, στις εκκλησίες αποικιακού στυλ, στα σπίτια και τα καταστήματα, θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο!

Λεόν

Ακόμα και η πιο μικρή γειτονιά έχει ιστορικό ενδιαφέρον. Όπως το θέτει το Lonely Planet "Πολλοί άνθρωποι ερωτεύονται τη Γρανάδα, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αφήνουν την καρδιά τους στην πόλη Λεόν." Η μαγευτική αποικιακή πόλη ξεχειλίζει από γκαλερί τέχνης, παλιές εκκλησίες, πολιτικά γκράφιτι και υπέροχα καφέ."

Hφαίστειο Κονσεπσιόν

Άπειρες αναρριχήσεις ηφαιστείων! Εκπληκτικό είναι το ηφαίστειο Κονσεπσιόν, που εξακολουθεί να είναι ενεργό. Μην ανησυχείτε, θα σας πάρει μόνο 7 ως 10 ώρες για να το περπατήσετε!

Somoto Canyon

Είναι χωρίς αμφιβολία η πρωτεύουσα της περιπέτειας! Αν η αναρρίχηση σε ηφαίστειο ή η πεζοπορία σε ένα τροπικό δάσος, δεν είναι το φόρτε σας, να πάτε οπωσδήποτε στο Somoto Canyon, που παρέμενε παντελώς άγνωστο μέχρι το 2004.

Solentiname Islands

Οι νήσοι Solentiname Islands, ένα σύμπλεγμα 36 νησιών στην μεγαλύτερη λίμνη της Κεντρικής Αμερικής έχουν το δικό τους στυλ τέχνης που ονομάζεται πρωτογονικό, χάρη σε έναν ιερέα που εκπαίδευσε τους ιθαγενείς κατά τη δεκαετία του '60. Σας κινήθηκε η περιέργεια; Μπορείτε να τους γνωρίσετε!

Πληροφορίες για τις Χώρες

Νικαράγουα

Ανεξάρτητο κράτος της Κεντρικής Αμερικής. Ορίζεται από τις γεωγραφικές συντεταγμένες 10° 45΄ έως 15° βόρειο πλάτος και 83° 40΄ έως 87° 35΄ δυτικό μήκος. Είναι η μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής και έχει σχήμα ακανόνιστου τετραπλεύρου. Συνορεύει βόρεια με την Ονδούρα και νότια με την Κόστα Ρίκα, ενώ ανατολικά βρέχεται από την Καραϊβική θάλασσα και δυτικά από τον Ειρηνικό ωκεανό.
Η Νικαράγουα έχει συνολική έκταση 129.494 τ. χλμ. και κατέχει την 96η παγκόσμια θέση και τη 13η μεταξύ των χωρών της Αμερικής. Συγκριτικά με άλλες χώρες, η έκταση της Νικαράγουα είναι λίγο μικρότερη από αυτή της Ελλάδας, διπλάσια από την έκταση της Λιθουανίας και περίπου ίση με το 1/3 της έκτασης της Ζιμπάμπουε. Είναι η μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής και καταλαμβάνει το 25% του εδάφους της.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2002, ο συνολικός πληθυσμός της Νικαράγουα ανέρχεται σε 5.023.818 κατοίκους, κατατάσσοντας τη χώρα στην 111η παγκόσμια θέση και στην 20ή μεταξύ των χωρών της Αμερικής. Αναλογικά με την έκταση, ο πληθυσμός της χώρας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, με αποτέλεσμα η Νικαράγουα να είναι μια αραιοκατοικημένη χώρα. Το 2002 η πυκνότητα πληθυσμού έφτανε τους 38,7 κατοίκους ανά τ. χλμ.

Γεωγραφία

Από γεωμορφολογική άποψη το ανάγλυφο της χώρας μπορεί να χωριστεί σε τρεις περιοχές: τη βόρεια, την ανατολική και τη δυτική. Η βόρεια περιοχή, που είναι και η περισσότερο ορεινή, περιλαμβάνει την οροσειρά Κορδιλιέρα Εντρέ Ρίος, η οποία εκτείνεται από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά, κατά μήκος των συνόρων της χώρας με την Ονδούρα. Το όρος Μογκοτόν στην Κορδιλιέρα Εντρέ Ρίος φτάνει τα 2.107 μ. και αποτελεί το ψηλότερο σημείο της χώρας. Ακόμη νοτιότερα και σε παράλληλη σχεδόν διάταξη με την Κορδιλιέρα Εντρέ Ρίος, εκτείνονται οι οροσειρές Κορδιλιέρα Ισαβέλα και Κορδιλιέρα Νταριέν, η οποία καλύπτει το βορειοκεντρικό τμήμα της χώρας. Η ανατολική περιοχή περιλαμβάνει μια σειρά ομαλές χαμηλές πεδιάδες, που έχουν πλάτος μεγαλύτερο από 80 χλμ. και φτάνουν μέχρι τις ακτές της Καραϊβικής, σχηματίζοντας σε αρκετά σημεία τους έλη και βάλτους. Οι συνθήκες εκεί είναι ιδανικές για την ανάπτυξη και εξάπλωση των κουνουπιών, γι` αυτό και η περιοχή είναι γνωστή με την ονομασία Μοσκιτία ή Ακτή του Κουνουπιού. Στα νοτιοανατολικά το ανάγλυφο γίνεται περισσότερο έντονο και καταλήγει στην οροσειρά Κορδιλιέρα δε Γιολάινα. Η δυτική περιοχή παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς σ` αυτήν είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Κατά μήκος των δυτικών ακτών εκτείνεται μια σειρά από 40 περίπου ηφαίστεια, από τα οποία άλλα είναι ενεργά και άλλα σβησμένα. Διακρίνονται σε δύο ομάδες: τη βόρεια, η οποία ονομάζεται Κορδιλιέρα δε λος Μαράβιος και περιλαμβάνει τα ηφαίστεια Κοσιγκουίνα (859 μ.), Σαν Κριστόμπαλ (1.745 μ.), Τελίκα (1.010 μ.) και Μομοτάμπο (1.280 μ.) και τη νότια, η οποία ονομάζεται Μεσέτας δε λος Πουέμπλος και περιλαμβάνει τα ηφαίστεια Ντιριόμο (1.224 μ.), Κονσεπσιόν (1.610 μ.) και Μαδέρα (1.394 μ.). Τα δύο τελευταία ανήκουν στο νησί Ομετέπε, το οποίο βρίσκεται στη λίμνη Νικαράγουα. Την αλυσίδα των ηφαιστείων διαδέχεται ανατολικότερα ένα εκτεταμένο βαθύπεδο, το οποίο σήμερα καλύπτεται από τα νερά των λιμνών Μανάγκουα και Νικαράγουα. Παλαιότερα, στη διάρκεια του Τριτογενούς, στη θέση των λιμνών υπήρχε ένας εκτεταμένος μυχός, ανοιχτός προς το μέρος της θάλασσας, ο οποίος αργότερα αποκόπηκε από τον Ειρηνικό, λόγω της συσσώρευσης ηφαιστειακών υλικών, και σχημάτισε μια μεγάλη εσωτερική λεκάνη, η οποία αργότερα χωρίστηκε σε δύο λίμνες από τα ηφαιστειακά υλικά που συσσωρεύτηκαν στο κέντρο. Η περιοχή, εξαιτίας της παρουσίας των ηφαιστείων, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και συχνά πλήττεται από σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις που προκαλούν πολλές καταστροφές. Ανατολικά από το βαθύπεδο εκτείνεται μια ορεινή αλυσίδα, η οποία με κατεύθυνση από βορρά προς νότο διασχίζει το κεντρικό τμήμα της χώρας. Αποτελείται από τις μικρού μήκους αλλά απόκρημνες οροσειρές Ουαπί και Σιέρα δε Αμερίκε, οι οποίες προς τα ανατολικά είναι πιο ομαλές και σχηματίζουν το μεγάλο κεντρικό οροπέδιο.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Η Νικαράγουα είναι τροπική, με πλούσια ιστορία και εξωτικό λατινικό πολιτισμό που ξυπνάει την πικάντικη πλευρά σας! Οι ειδικοί στα ταξίδια λένε ότι θα γίνει hotspot τα επόμενα χρόνια!

Χάρτης Ταξιδιού Νικαράγουα

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια