Πληροφορίες για: Τουρκμενιστάν

Μια παράξενη πατρίδα
Στο Τουρκμενιστάν συμβαίνουν πολλά, μα πάρα πολλά παρίεργα «φαινόμενα»! Οι πολίτες διώκονται από το Υπουργείο Εντιμότητας. Για να πάρουν δίπλωμα οδήγησης, επιβάλλεται να μελετήσουν το  «Βιβλίο της Ψυχής» και έχουν μια περίεργη αργία την οποία ονομάζουν «Ημέρα του Πεπονιού»;

Φυσικός Πλούτος
Με τα πλουσιότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο κι έναν χωρίς ιστορικό προηγούμενο εκκεντρικό όσο και στυγνό δικτάτορα, το μετασοβιετικό Τουρκμενιστάν σίγουρα δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα.

Λησμονημένα ευρήματα ύψιστης τέχνης
...που κοσμούν βιτρίνες άδειων μουσείων. Κι ένας αινιγματικός πολιτισμός χιλιετιών, που με δουλειά μυρμηγκιού αποσπάει μέσα από την αγκαλιά της άμμου ο κορυφαίος Ρωσοπόντιος σκαπανέας Βίκτορας Σαρηγιαννίδης. 

Ασγκαμπάτ

Το Ασγκαμπάτ είναι η πρωτεύουσα και πιο μεγάλη πόλη του Τουρκμενιστάν με πληθυσμό 827.500 και βρίσκεται στο νότιο Τουρκμενιστάν απέχοντας μόλις 25 χλμ. από τα σύνορα με το Ιράν. Το όνομα της πρωτεύουσας, Ασγκαμπάτ, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «πόλη της αγάπης» ή «η πόλη όπου οικοδομήθηκε η αγάπη». Η πόλη έχει τα δικαιώματα του βιλαέτιου.

Η πύλη της κολάσεως

Ονομάζεται Νταρβάζα ή αλλιώς «πύλη της κολάσεως». Η απόκοσμη όψη του, θα μπορούσε να θυμίζει σκηνή από τον κρατήρα του «σκοτεινού» ηφαιστείου Μάουντ Ντουμ στην τριλογία «Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών». Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για έναν γιγάντιο κρατήρα στην έρημο Καρακούμ, στο Τουρκμενιστάν, ο οποίος δημιουργήθηκε από γεωλόγους που μελετούσαν την περιοχή πριν από περίπου 40 χρόνια.

Η πύλη της κολάσεως βρίσκεται περίπου 260 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ. Η χρυσαφένια της λάμψη είναι ορατή σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από το χωριό Νταρβάζα (που σημαίνει πύλη) στο οποίο βρίσκεται.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Με μια ματιά

Αν υπάρχει επί γης παράδεισος της άγνωστης αρχαιολογίας, τότε αυτός σίγουρα βρίσκεται στο Τουρκμενιστάν.

Χάρτης Ταξιδιού Τουρκμενιστάν

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια