fb

Πληροφορίες για: Κεντρική Αμερική

Παναμάς
Ο Παναμάς με την πολύχρωμη, αλέγρα και κοσμοπολίτικη πρωτεύουσά του, στην οποία δεσπόζει η περίφημη Διώρυγα, που ενώνει δύο ωκεανούς… και δύο κόσμους! 

Κόστα Ρίκα
Η καταπράσινη Κόστα Ρίκα, για να γνωρίσουμε την τεράστια ποικιλία σε χλωρίδα και πανίδα και να έρθουμε σε επαφή με το πλουσιότερο σε βλάστηση σημείο στη γη μετά τον Αμαζόνιο! Θα έχουτε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα δύο διάσημα εθνικά πάρκα: το Τορτουγκέρο και το Μανουέλ Αντόνιο! Οι εικόνες θα σας μαγέψουν και θα σας εντυπωσιάσουν!

Σαν Σαλβαδόρ
Ο Ναός των Μάγια στο Tazumal είναι ο μοναδικός ναός του είδους του στο Ελ Σαλβαδόρ. Ο ναός αυτός μπορεί να σε ομορφιά δεν μετρούν μέχρι το ναό του είδους του στη Γουατεμάλα και το Μεξικό, όμως, ο ναός είναι μια επίσκεψη σίγουρα αξίζει ένα μικρό μουσείο για το λόγους που μπορεί κανείς να δει σκαλίζω την ιστορία αυτού του ναού και βρίσκει όλα τα είδη των ανασκαφεί αντικείμενα.

Zούγκλα της Ονδούρας

Η Ονδούρα είναι ταξιδιωτικός παράδεισος, με ομιχλώδη δάση, εθνικά πάρκα με οργιώδη βλάστηση, άγρια ποτάμια για απίθανες εμπειρίες ράφτινγκ, θαυμάσιες παραλίες πνιγμένες στους κοκκοφοίνικες, αρχαιολογικούς χώρους των Μάγιας και ανθρώπους που, είτε είναι απόγονοι των Μάγιας είτε απόγονοι των Ισπανών κατακτητών, είναι καλοσυνάτοι και ρομαντικοί. Σχεδιάζοντας ένα ταξίδι στην Ονδούρα ζητείστε μας να συνδυάσουμε για σας τα νησάκια της θάλασσας της Ονδούρας, με διαμονή στη ζούγκλα της ηπειρωτικής χώρας. Και παράλληλα να περιλάβουμε έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους των Μάγιας, το Κοπάν, ή και μια επέκταση στη Γουατεμάλα, με τη λίμνη των ηφαιστείων Αττιτλάν, την Ινδιάνικη αγορά Τσιτσικαστενάγκο, αλλά και μια από τις ομορφότερες αποικιακές πόλεις της Κεντρικής Αμερικής, την κουκλίστικη Αντίγκουα με τα πολύχρωμα σπιτάκια της. Επίσης το ταξίδι αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τα γειτονικά κράτη, όπως το Σαλβαδόρ με τα ηφαίστεια, τη Νικαράγουα με την υπέροχη αποικιακή πόλη Γρενάδα στην καταπράσινη λίμνη Νικαράγουα, το Μπελίζ ή την Κόστα Ρίκα. Ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική με το Versus είναι ένα ταξίδι με τους πλέον ειδικούς στον πολιτισμό, στη φύση και στους θαλάσσιους θησαυρούς της.

Πόλη του Παναμά

Το ταξίδι αυτό μπορεί να επεκταθεί στην Πόλη του Παναμά με τους ουρανοξύστες, μία από τις πιο κοσμοπολίτικες πρωτεύουσες του κόσμου, περικυκλωμένη από αξιοθέατα απίστευτου πλούτου και ομορφιάς. Μια πόλη με εξαιρετική νυχτερινή ζωή, μουσικές, φαγητό, ελιτίστικη ατμόσφαιρα και φοβερή θέα προς τους ουρανοξύστες. Μην παραλείψετε να πάτε για φαγητό, live jazz και κεντρο-αμερικάνικη μουσική στο Panama Viejo!

Ζούγκλα Τορτουγκέρο

Μην παραλείψετε να προσθέσετε τουλάχιστον μία - δύο διανυκτερεύσεις σε ότι πιο εντυπωσιακά όμορφο έχει να επιδείξει η Κόστα Ρίκα: τη ζούγκλα του ποταμού Τορτουγκέρο στην Καραϊβική της Κόστα Ρίκα! Η μεταφορά στη ζούγκλα του Τορτουγκέρο γίνεται από το Σαν Χοσέ οδικώς και με πλοιάριο, μέσα από μια μαγευτική διαδρομή στα κανάλιαπου οδηγούν στο Εθνικό Πάρκο του Τορτουγκέρο. Το Εθνικό Πάρκο ιδρύθηκε το 1970 και προστατεύει πάνω από 350 είδη από πουλιά και θηλαστικά, περιλαμβάνοντας πράσινους παπαγάλους Macaw, τζάγκουαρς και πολλές θαλάσσιες χελώνες. Τα Λόντζ όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε, βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι, έχουν βασικές ανέσεις, αλλά αξίζει να θυσιάσει κανείς τα καλά του πολιτισμού για να απολαύσει το μαγευτικό περιβάλλον που δημιουργεί η πυκνή τροπική βλάστηση, ο ήρεμος ποταμός, οι ήχοι της ζούγκλας και το κελάιδισμα των πουλιών.

Η Μπλε Τρύπα

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα της χώρας και του κοραλλιογενούς υφάλου του Μπελίζ είναι η “μπλε τρύπα”. Υπάρχουν πολυάριθμες μπλε τρύπες σε όλο τον κόσμο, αλλά καμία τόσο εκπληκτική όπως αυτή.

Ελ Σαλβαδόρ: Το κόσμημα της Σερέν

Ονομάζεται και «Πομπηία της Αμερικής» εν μέρει χάρη στην τεχνική του σοβατίσματος που ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές. Ο σοβάς που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των κτιρίων είναι παρόμοιος με αυτόν της Πομπηίας στην Ιταλία. Η διεθνής ονομασία του εντυπωσιακού αυτού αρχαιολογικού χώρου είναι πάντως Τζόγια ντε Σερέν που στα ισπανικά σημαίνει Κόσμημα της Σερέν. Και είναι πράγματι ένα κόσμημα!
Είναι ίσως ο καλύτερα σωζόμενος οικισμός της Κλασικής Περιόδου (200 μ.Χ. - 900 μ.Χ) και το γεγονός αυτό οφείλεται στην καταστροφική έκρηξη του κοντινού ηφαιστείου Λόμα το έτος 600. Επρόκειτο για έναν αγροτικό οικισμό των Μάγια που εγκαταλείφθηκε ένα απόγευμα, μετά το πέρας των εργασιών και πριν τον βραδινό ύπνο. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι φωτιές μαγειρέματος δεν είχαν σβηστεί και τα στρώματα ύπνου δεν είχαν ανοιχτεί. Εκεί ζούσαν 200 άνθρωποι μαζί με τα ζώα τους. Η έκρηξη συνέβη Αύγουστο ή Σεπτέμβριο. Πριν από αυτήν έγινε ένας προειδοποιητικός σεισμός έντασης 4 Ρίχτερ και από το ηφαίστειο βγήκαν ζεστές αναθυμιάσεις. Οι κάτοικοι κατάλαβαν ότι κάτι κακό θα συνέβαινε και έφυγαν από το χωριό όπως όπως. Δεν περίμεναν την καταστροφή, διότι τα νοικοκυριά και τα δημόσια κτίρια έμειναν τακτοποιημένα. Τρόφιμα, εργαλεία και λοιπά χρήσιμα αντικείμενα τα άφησαν στις αποθήκες και στους άλλους χώρους φύλαξης. Ενδεχομένως οι κάτοικοι πήγαν να προφυλαχθούν σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος και ίσως από κει είχαν θέαση των όσων ακολούθησαν στο χωριό τους. Το ηφαίστειο εξερράγει και η λάβα κάλυψε όλο τον οικισμό σχηματίζοντας ένα απίστευτο μονωτικό κέλυφος στα κτίρια πάχους 4-8 μέτρων. Κάτω από αυτό το κέλυφος έμειναν όλα ανέγγιχτα, ακόμα και οι σπόροι, τα τρόφιμα, τα πάντα. Όπως φάνηκε, 1400 χρόνια μετά, οι Μάγια εκείνου του χωριού καλλιεργούσαν ταπιόκα, γκουάβα, αγαύη και κακάο. Ασχολούνταν με το ανταλλακτικό εμπόριο και αντάλλασσαν τα προϊόντα τους με εργαλεία από γειτονικά χωριά.
Η Τζόγια ντε Σερέν ανακαλύφθηκε τυχαία το 1976 από έναν οδηγό μπουλντόζας. Είχε πάει να ανακατέψει το χώμα της περιοχής στο πλαίσιο ενός κρατικού αγροτικού προγράμματος. Ο εκσκαφέας χτύπησε κάτι σκληρό και ο οδηγός ειδοποίησε τις αρχές. Τις πρώτες έρευνες διεξήγε ο καθηγητής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Πέισον Στις, το 1978 και το 1980. Ο Σιτς εξειδικεύεται στον πολιτισμό των Μάγια στην Κεντρική Αμερική. Οι ανασκαφές συνεχίζονται από το 1988 ως σήμερα. Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί από τη λάβα 70 κτίρια που περιλαμβάνουν κουζίνες, αποθήκες, σπίτια, εργαστήρια, έναν λατρευτικό χώρο και μία δημόσια σάουνα. Ο αρχαιολογικός χώρος καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Σερέν στην οποία εκτελούνται ανασκαφές αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

...

περισσότερα

Ζούγκλα Μποκέτε, ο παράδεισος στις αποχρώσεις του πράσινου, Παναμάς

Αν τα Μπόκας ντελ Τόρο είναι το ειδυλλιακό, τυρκουάζ πρόσωπο του Παναμά, το Μποκέτε είναι το ακριβώς αντίθετο: άκρως γοητευτικό αλλά χωμένο στη βαθιά ζούγκλα, καταπράσινο και ατμοσφαιρικό, ο «ορεινός» παράδεισος του Παναμά! Δυσκολεύεται να πιστέψει κανείς πώς δύο τόσο διαφορετικές εικόνες βρίσκονται στην ίδια χώρα κι όμως είναι αλήθεια και εμείς είμαστε έτοιμο να την απολαύσουμε στο έπακρο!
Το Μποκέτε φωλιάζει σε μια κοιλάδα στις παρυφές του ηφαιστείου Μπάρου. Είναι μια μικρή, γοητευτική ορεινή πόλη καρτποσταλικής ομορφιάς, ωστόσο είναι το περιβάλλον που πραγματικά αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη. Οι πλαγιές και η ευρύτερη περιοχή καλύπτονται από τα έντονα χρώματα των τροπικών (κυρίως με πράσινο βέβαια!) και με φυτείες καφέ.
Οι επισκέπτες που έρχονται στο Μποκέτε ξανά και ξανά λατρεύουν την περιήγηση στη ζούγκλα, τη βόλτα στις κρεμαστές γέφυρες, τις ευκαιρίες για αναρρίχηση, για ράφτινγκ στον ποταμό Καλντέρα και την επαφή με την αγνή, αμόλυντη φύση που μόνο η Κεντρική Αμερική μπορεί να προσφέρει!

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Γουατεμάλα

Η Γουατεμάλα (επίσημη ονομασία: Δημοκρατία της Γουατεμάλας) είναι μια χώρα με έκταση 108.890km² και πληθυσμό 13.354.000 με βάση εκτιμήσεις για τον Ιούλιο του 2009. Το όνομα της πρωτεύουσας είναι Πόλη της Γουατεμάλας. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Άλβαρο Κολόμ. Το όνομα της χώρας προήλθε από τη λέξη της Nahuatl Cuauhtēmallān, δηλαδή «τόπος πολλών δέντρων», μια μετάφραση του «πολλά δέντρα» (δηλ. δάσος), στη γλώσσα των Μάγιας. Το όνομα της χώρας προέρχεται από το Nahuatl Cuauhtēmallān, που σημαίνει «θέση πολλών δέντρων», σε απλή μετάφραση «πολλά δέντρα» (δηλαδή «δάσος»). Το όνομα το έδωσαν οι Ινδιάνοι της περιοχής.

Γεωγραφία

Η χώρα συνορεύει στα βόρεια και βορειοδυτικά με το Μεξικό (962 χιλιόμετρα σύνορα), στα βορειοανατολικά με το Μπελίζε (266 χλμ σύνορα), και στα νοτιοανατολικά με το Ελ Σαλβαδόρ (203 χλμ σύνορα) και την Ονδούρα (256 χλμ σύνορα). Βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό (νοτιοδυτικά) και από την Καραϊβική Θάλασσα (ανατολικά). Το συνολικό μήκος των ακτογραμμών φτάνει τα τετρακόσια χιλιόμετρα, κυρίως στο Ειρηνικό ωκεανό. Τα μοναδικά φυσικά όρια της χώρας είναι οι ακτές της. Τα σύνορα με το Μεξικό και τις υπόλοιπες χώρες είναι τεχνητά. Το κύριο χαρακτηριστικό της χώρας είναι η Αμερικανική Κορδιλιέρα. Η οροσειρά αυτή χωρίζεται σε μια οροσειρά που αποτελείται από 33 επιβλητικά ηφαίστεια, κάποια από αυτά ενεργά, με ψηλότερο από όλα το Ταχουμούλκο (4.220μ.), την ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Αμερικής, και στους ορεινούς όγκους Κουτσουματάνες, Τσάμας και Λα Μίνας, οι οποίοι βρίσκονται βόρεια της ηφαιστειακής οροσειράς. Ένα μεγάλο τμήμα της χώρας εκτείνεται στα υψίπεδα της χερσονήσου Γιουκατάν. Υπάρχουν επίσης πεδινές περιοχές, μια πεδινή έκταση πλάτους 20 με 50 χιλιόμετρα στην ακτή του Ειρηνικού και μια προς τις ακτές της Καραϊβικής. Το έδαφος γενικά είναι τραχύ. Υδρολογικά, το έδαφος της Γουατεμάλας χωρίζεται σε τρεις λεκάνες, τη λεκάνη του Ειρηνικού, του Κόλπου του Μεξικού (η μεγαλύτερη) και της Καραϊβικής. Η λεκάνη του Ειρηνικού αποστραγγίζει τη νότια Γουατεμάλα, της Καραϊβικής την κεντρική και του Κόλπου του Μεξικού τη βόρεια. Μακρύτερος (486 χλμ) και κύριος ποταμός της είναι ο Μοτάγουα, ο οποίος εκβάλλει στον Κόλπο της Ονδούρας. Υπάρχουν επίσης περίπου 20 λίμνες, από τις οποίες μόνο πέντε έχουν σημαντική έκταση. Το νερό σε όλες τις λίμνες είναι γλυκό, αλλά όχι πόσιμο. Η μεγαλύτερη λίμνη είναι η Λάγο ντε Ιζαμπάλ, η οποία έχει έκταση 590 χλμ² και βρίσκεται κοντά στις ακτές της Καραϊβικής. Άλλες σημαντικές λίμνες είναι η λίμνη Ατιτλάν, η Ελ Γκοφέτε, η λάγο Πετέν Ίζτα και η λίμνη Αματιτλάν.

περισσότερα

Ελ Σαλβαδόρ

Η Δημοκρατία του Ελ Σαλβαδόρ (Ισπανικά: República de El Salvador), που σημαίνει στα Ισπανικά "Ο Σωτήρας" και ήταν γνωστή προϊσπανικά ως Κουσκατλάν (Cuscatlán), είναι χώρα της Κεντρικής Αμερικής με πληθυσμό 7.185.218 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009. Κατατάσσεται 98ο σε πληθυσμό στον κόσμο. Είναι το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος στην αμερικανική ενδοχώρα (ιδιαίτερα η πρωτεύουσά του, το Σαν Σαλβαδόρ). Επίσης, είναι η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα στην περιοχή.

Γεωγραφία

Το Ελ Σαλβαδόρ συνορεύει στα νότια και νοτιοδυτικά με τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, βόρεια και βορειοδυτικά με την Γουατεμάλα και βόρεια-βορειοανατολικά με την Ονδούρα. Στα νοτιοανατολικά ο Κόλπος του Φονσέκα το χωρίζει από την Νικαράγουα. Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η μικρότερη κεντροαμερικανική χώρα στην περιοχή και η μόνη που δεν διαθέτει ακτογραμμή στην Καραϊβική Θάλασσα. Οι γεωγραφικές του συντεταγμένες είναι 13°50′Β 88°55′Δ. Μαζί με την υπόλοιπη Μέση Αμερική (περιοχή που συμπεριλαμβάνει κυρίως το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική) είναι μια από τις πιο σεισμικά δραστήριες χώρες του πλανήτη, αφού η χώρα βρίσκεται πάνω σε τρεις από τις μεγάλες τεκτονικές πλάκες που απαρτίζουν τον γήινο φλοιό. Η κίνηση των πλακών αυτών προκαλεί τόσο τους σεισμούς της περιοχής όσο και για την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

περισσότερα

Κόστα Ρίκα

Η Κόστα Ρίκα (República de Costa Rica, Πλούσια Ακτή στα Ισπανικά) είναι μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής, με έκταση 51,1 km² και πληθυσμό (κατατάσσεται 118η στον κόσμο) 4.253.877 κατοίκους το 2009. Συνορεύει βόρεια με την Νικαράγουα και νοτιοανατολικά με τον Παναμά, ενώ ανατολικά βρέχεται από την Καραϊβική, και νότια και δυτικά από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η χώρα χωρίζεται σε επτά διαμερίσματα. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η πόλη Σαν Χοσέ.

Γεωγραφία

Μορφολογία εδάφους
Το ανάγλυφο της Κόστα Ρίκα χαρακτηρίζεται από τις εκτεταμένες πεδιάδες, που ξεκινούν από τα νοτιοδυτικά παράλια της χώρας, στον Ειρηνικό ωκεανό, υψώνονται σταδιακά στα κεντρικά και κατέρχονται βαθμιαία προς την πλευρά της Καραϊβικής. Οι κυριότερες οροσειρές που διασχίζουν τη χώρα από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά είναι η Κορδιλιέρα δε Γκουανακάστε, η Κορδιλιέρα Σεντράλ και η Κορδιλιέρα δε Ταλαμάνκα. Οι δύο πρώτες είναι προέκταση μιας ηφαιστειογενούς οροσειράς που ξεκινά από τα σύνορα με τη Νικαράγουα και καταλήγει στα κεντρικά της χώρας, στο οροπέδιο Μεσέτα Σεντράλ (Βάγε Σεντράλ). Ο ηφαιστειακός χαρακτήρας των οροσειρών αυτών οφείλεται σε μια σειρά γεωλογικών διεργασιών που κατά το παρελθόν ένωσαν το βόρειο και νότιο τμήμα της Αμερικανικής ηπείρου. Καθώς προχωράμε από το βόρειο προς το νότιο τμήμα της χώρας το ύψος τους βαθμιαία αυξάνεται (ηφαίστειο Ρινκόν 1.500μ. - ηφαίστειο Ιραθού 3.452μ.) και καταλήγει στο όρος Τσιριπό Γκράνδε της οροσειράς Κορδιγέρα δε Ταλαμάνκα, το οποίο έχει ύψος 3.819μ. (η ψηλότερη κορυφή της χώρας). Η οροσειρά αυτή δεν είναι ηφαιστειακή.


Ηφαίστεια
Το ηφαιστειογενές έδαφος της χώρας δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι η Νικαράγουα κινδυνεύει περισσότερο από ό,τι η Κόστα Ρίκα από τις σεισμικές δονήσεις και τις εκρήξεις των ηφαιστείων. Παρ` όλα αυτά έντονα είναι τέτοια φαινόμενα στο υψίπεδο Μεσέτα Σεντράλ. Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός άφησε πίσω του 1.750 νεκρούς και συνέβη στο Καρτάγκο, τον Απρίλιο του 1910.


Υδρογραφία
Το μικρό πλάτος της χώρας και το γεγονός πως οι οροσειρές βρίσκονται πολύ κοντά στη θάλασσα, έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία μικρών μόνο ποταμών. Τα ποτάμια ρεύματα έχουν δύο κυρίως κατευθύνσεις, είτε προς την Καραϊβική θάλασσα είτε προς τον Ειρηνικό ωκεανό. Στην πρώτη εκβάλλουν ο Σαν Χουάν, που καθορίζει τα σύνορα με τη Νικαράγουα, και ο παραπόταμός του Σαν Κάρλος, ο Τσιριπό, ο Ρεβεντασόν, ο Σισαόλα, ο Πακουάρε και άλλοι μικρότεροι. Προς τον Ειρηνικό ωκεανό, από την άλλη μεριά, ρέει ο κυριότερος ποταμός της χώρας, ο Γκράντε δε Τέραμπα.


Ακτογραφία
Οι βορειοανατολικές ακτές της χώρας έχουν μήκος 300 χλμ., ενώ οι νοτιοδυτικές 1.013 χλμ. Οι ακτές που βρίσκονται προς την Καραϊβική θάλασσα είναι ομοιόμορφες και σχετικά χαμηλές, με μοναδικό αξιόλογο λιμάνι αυτό της Λιμόν. Αντίθετα, οι ακτές προς τον Ειρηνικό ωκεανό παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ξεκινώντας από τα βόρεια, στα σύνορα με τη Νικαράγουα, βρίσκεται ο όρμος Σάντα Ελένα και πιο κάτω ο κόλπος Παπαγκάγιο. Νοτιότερα συναντάμε τη χερσόνησο Νικόγια με τον ομώνυμο κόλπο, όπου είναι χτισμένη και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κόστα Ρίκα, η Πουνταρένας. Συνεχίζοντας προς το νότο συναντάμε τον όρμο Κορονάδο, τη χερσόνησο Όσα και τον κόλπο Ντούλσε, όπου βρίσκεται το λιμάνι Γκολφίτο. Στα σύνορα με τον Παναμά βρίσκεται το ακρωτήριο Μπουρίκα.

περισσότερα

Μπελίζ

Μικρό ανεξάρτητο κράτος στο βορειοανατολικό τμήμα της Κεντρικής Αμερικής. Παλαιότερα ήταν γνωστό με την ονομασία Βρετανική Ονδούρα. Συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με το Μεξικό, δυτικά και νότια με τη Γουατεμάλα, ενώ ανατολικά βρέχεται από την Καραϊβική θάλασσα και νοτιοανατολικά από τον κόλπο της Ονδούρας.

Η συνολική έκταση του κράτους φτάνει τα 22.965 τ. χλμ. Όσον αφορά την έκταση κατέχει την 149η παγκόσμια θέση και είναι το μικρότερο μετά το Ελ Σαλβαδόρ κράτος της Κεντρικής Αμερικής. Συγκριτικά με άλλες χώρες, η έκταση του Μπελίζ είναι περίπου διπλάσια από αυτήν της Γκάμπια, ίση με το μισό της έκτασης της Εσθονίας και κατά 5,7 φορές μικρότερη από την έκταση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2002 ο πληθυσμός του Μπελίζ ανέρχεται σε 262.999 κατοίκους, κατατάσσοντας τη χώρα στην 170ή παγκόσμια θέση. Αναλογικά με την έκταση, ο πληθυσμός του κράτους είναι πολύ μικρός, με αποτέλεσμα το Μπελίζ να είναι η πιο αραιοκατοικημένη χώρα της Κεντρικής Αμερικής και μια από τις πιο αραιοκατοικημένες του κόσμου. Το 2002 η πυκνότητα του πληθυσμού έφτανε μόλις τους 11,45 κατοίκους ανά τ. χλμ.

Γεωγραφία

Η χώρα έχει γενικά ομαλό ανάγλυφο, το οποίο αποτελείται από ένα ελώδες βαθύπεδο στα βόρεια και από χαμηλά βουνά στο νότιο τμήμα. Οι μόνες αξιόλογες εδαφικές εξάρσεις εντοπίζονται στα νοτιοκεντρικά, όπου κυριαρχούν τα όρη Μάγια. Η οροσειρά τους, Κόκσκοουμ, φτάνει τα 1.122 μ. (κορυφή Βικτόρια) και αποτελεί το ψηλότερο σημείο της χώρας.

περισσότερα

Νικαράγουα

Ανεξάρτητο κράτος της Κεντρικής Αμερικής. Ορίζεται από τις γεωγραφικές συντεταγμένες 10° 45΄ έως 15° βόρειο πλάτος και 83° 40΄ έως 87° 35΄ δυτικό μήκος. Είναι η μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής και έχει σχήμα ακανόνιστου τετραπλεύρου. Συνορεύει βόρεια με την Ονδούρα και νότια με την Κόστα Ρίκα, ενώ ανατολικά βρέχεται από την Καραϊβική θάλασσα και δυτικά από τον Ειρηνικό ωκεανό.
Η Νικαράγουα έχει συνολική έκταση 129.494 τ. χλμ. και κατέχει την 96η παγκόσμια θέση και τη 13η μεταξύ των χωρών της Αμερικής. Συγκριτικά με άλλες χώρες, η έκταση της Νικαράγουα είναι λίγο μικρότερη από αυτή της Ελλάδας, διπλάσια από την έκταση της Λιθουανίας και περίπου ίση με το 1/3 της έκτασης της Ζιμπάμπουε. Είναι η μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής και καταλαμβάνει το 25% του εδάφους της.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2002, ο συνολικός πληθυσμός της Νικαράγουα ανέρχεται σε 5.023.818 κατοίκους, κατατάσσοντας τη χώρα στην 111η παγκόσμια θέση και στην 20ή μεταξύ των χωρών της Αμερικής. Αναλογικά με την έκταση, ο πληθυσμός της χώρας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, με αποτέλεσμα η Νικαράγουα να είναι μια αραιοκατοικημένη χώρα. Το 2002 η πυκνότητα πληθυσμού έφτανε τους 38,7 κατοίκους ανά τ. χλμ.

Γεωγραφία

Από γεωμορφολογική άποψη το ανάγλυφο της χώρας μπορεί να χωριστεί σε τρεις περιοχές: τη βόρεια, την ανατολική και τη δυτική. Η βόρεια περιοχή, που είναι και η περισσότερο ορεινή, περιλαμβάνει την οροσειρά Κορδιλιέρα Εντρέ Ρίος, η οποία εκτείνεται από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά, κατά μήκος των συνόρων της χώρας με την Ονδούρα. Το όρος Μογκοτόν στην Κορδιλιέρα Εντρέ Ρίος φτάνει τα 2.107 μ. και αποτελεί το ψηλότερο σημείο της χώρας. Ακόμη νοτιότερα και σε παράλληλη σχεδόν διάταξη με την Κορδιλιέρα Εντρέ Ρίος, εκτείνονται οι οροσειρές Κορδιλιέρα Ισαβέλα και Κορδιλιέρα Νταριέν, η οποία καλύπτει το βορειοκεντρικό τμήμα της χώρας. Η ανατολική περιοχή περιλαμβάνει μια σειρά ομαλές χαμηλές πεδιάδες, που έχουν πλάτος μεγαλύτερο από 80 χλμ. και φτάνουν μέχρι τις ακτές της Καραϊβικής, σχηματίζοντας σε αρκετά σημεία τους έλη και βάλτους. Οι συνθήκες εκεί είναι ιδανικές για την ανάπτυξη και εξάπλωση των κουνουπιών, γι` αυτό και η περιοχή είναι γνωστή με την ονομασία Μοσκιτία ή Ακτή του Κουνουπιού. Στα νοτιοανατολικά το ανάγλυφο γίνεται περισσότερο έντονο και καταλήγει στην οροσειρά Κορδιλιέρα δε Γιολάινα. Η δυτική περιοχή παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς σ` αυτήν είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Κατά μήκος των δυτικών ακτών εκτείνεται μια σειρά από 40 περίπου ηφαίστεια, από τα οποία άλλα είναι ενεργά και άλλα σβησμένα. Διακρίνονται σε δύο ομάδες: τη βόρεια, η οποία ονομάζεται Κορδιλιέρα δε λος Μαράβιος και περιλαμβάνει τα ηφαίστεια Κοσιγκουίνα (859 μ.), Σαν Κριστόμπαλ (1.745 μ.), Τελίκα (1.010 μ.) και Μομοτάμπο (1.280 μ.) και τη νότια, η οποία ονομάζεται Μεσέτας δε λος Πουέμπλος και περιλαμβάνει τα ηφαίστεια Ντιριόμο (1.224 μ.), Κονσεπσιόν (1.610 μ.) και Μαδέρα (1.394 μ.). Τα δύο τελευταία ανήκουν στο νησί Ομετέπε, το οποίο βρίσκεται στη λίμνη Νικαράγουα. Την αλυσίδα των ηφαιστείων διαδέχεται ανατολικότερα ένα εκτεταμένο βαθύπεδο, το οποίο σήμερα καλύπτεται από τα νερά των λιμνών Μανάγκουα και Νικαράγουα. Παλαιότερα, στη διάρκεια του Τριτογενούς, στη θέση των λιμνών υπήρχε ένας εκτεταμένος μυχός, ανοιχτός προς το μέρος της θάλασσας, ο οποίος αργότερα αποκόπηκε από τον Ειρηνικό, λόγω της συσσώρευσης ηφαιστειακών υλικών, και σχημάτισε μια μεγάλη εσωτερική λεκάνη, η οποία αργότερα χωρίστηκε σε δύο λίμνες από τα ηφαιστειακά υλικά που συσσωρεύτηκαν στο κέντρο. Η περιοχή, εξαιτίας της παρουσίας των ηφαιστείων, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και συχνά πλήττεται από σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις που προκαλούν πολλές καταστροφές. Ανατολικά από το βαθύπεδο εκτείνεται μια ορεινή αλυσίδα, η οποία με κατεύθυνση από βορρά προς νότο διασχίζει το κεντρικό τμήμα της χώρας. Αποτελείται από τις μικρού μήκους αλλά απόκρημνες οροσειρές Ουαπί και Σιέρα δε Αμερίκε, οι οποίες προς τα ανατολικά είναι πιο ομαλές και σχηματίζουν το μεγάλο κεντρικό οροπέδιο.

περισσότερα

Ονδούρα

Κράτος της Κεντρικής Αμερικής, με έκταση 112.090 τ. χλμ. και πληθυσμό 6.560.608 κατ. (εκτίμηση 2002). Εκτείνεται σε πλάτος 13° -16° 30΄ Β και μήκος 83° - 89° 41΄Δ. Βόρεια βρέχεται από την Καραϊβική θάλασσα, νοτιοανατολικά συνορεύει με τη Νικαράγουα και βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό, δυτικά συνορεύει με τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαντόρ. Είναι η δεύτερη σε έκταση χώρα της Κεντρικής Αμερικής, μετά τη Νικαράγουα. Πρωτεύουσα του κράτους είναι η Τεγκουσιγκάλπα με πληθυσμό 670.000 κατοίκους. Στην Ονδούρα ανήκει και η ομάδα των νησιών Μπαΐα στην Καραϊβική, απέναντι από τις βόρειες ακτές της χώρας.

Γεωγραφία

Από άποψη μορφολογίας του εδάφους η χώρα μπορεί να χωριστεί σε τρεις μεγάλες ζώνες: α) τη βόρεια ακτή, που βρέχεται από την Καραϊβική και εκτείνεται σε μήκος 640 χιλιόμετρα, β) την κεντρική ορεινή περιοχή, όπου δεσπόζουν μεγάλες οροσειρές που ξεκινούν από το Μεξικό, και γ) τη νότια ακτή, που έχει μήκος 64 χιλιόμετρα και βρέχεται από τον Ειρηνικό. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας (περίπου τα 3/4) είναι ορεινές εκτάσεις. Πεδιάδες σχηματίζονται κοντά στις ακτές και στις κοιλάδες των ποταμών. Ξεχωρίζουν η κοιλάδα του ποταμού Τσολουτέκα στο νότο και οι κοιλάδες των ποταμών Ουλούα, Αγκουάν και Πατούκα στο βορρά. Τα βουνά της Ονδούρας έχουν ηφαιστειακή προέλευση, δεν προκαλούν ωστόσο επικίνδυνες εκρήξεις. Το ψηλότερο από αυτά είναι το Εσπίριτου Σάντου, που έχει υψόμετρο 3.000 μέτρα. Στη νότια ακτή σχηματίζεται ο κόλπος Φονσέκα, όπου βρίσκεται το σημαντικό λιμάνι Αμαπάλα. Η βόρεια ακτή διακρίνεται στο δυτικό τμήμα, όπου βρίσκονται μεγάλες πόλεις, όπως η Λα Σέιμπα και το Πουέρτο Κορτές, και στο ανατολικό, το οποίο ονομάζεται και ακτή Μοσκίτος, και όπου σχηματίζονται αρκετές λιμνοθάλασσες, με πιο σημαντική την Καρατάσκα.

περισσότερα

Παναμάς

Η Δημοκρατία του Παναμά είναι ανεξάρτητο κράτος της Κεντρικής Αμερικής, το οποίο βρίσκεται στον ισθμό που ενώνει τη Νότια με την Κεντρική και Βόρεια Αμερική. Ιδρύθηκε το 1903 και εξαιτίας της γεωπολιτικής της σημασίας ήταν πάντα υπό τον, περισσότερο ή λιγότερο έμμεσο, έλεγχο των ΗΠΑ. Συνορεύει δυτικά με την Κόστα Ρίκα και ανατολικά με την Κολομβία, ενώ βρέχεται βόρεια από τη θάλασσα της Καραϊβικής και νότια από τον Ειρηνικό ωκεανό. Έχει έκταση 78.200 τ. χλμ. (περιλαμβανομένης της Ζώνης της Διώρυγας του Παναμά) και πληθυσμό 2.882.329 κατ. (2002), με πυκνότητα 36,8 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Πρωτεύουσα του Παναμά είναι η πόλη του Παναμά.

Γεωγραφία

Ο Παναμάς είναι μια ορεινή χώρα, κατά μήκος της οποίας αναπτύσσονται αρκετές οροσειρές. Στο δυτικό άκρο της χώρας υψώνεται η οροσειρά Τσιρίκι, η ψηλότερη κορυφή της οποίας είναι ηφαιστειακή και φτάνει σε ύψος 3.475 μ. Ανατολικά της οροσειράς Τσιρίκι σχηματίζεται, σε παράλληλη κατεύθυνση με τη θάλασσα, η οροσειρά Ταμπασάρα, που εκτείνεται ως το κεντρικό τμήμα της χώρας. Στο ανατολικό ήμισυ του Παναμά υψώνονται βόρεια οι οροσειρές Σαν Μπλας και Νταριέν και νότια οι παράλληλες οροσειρές Μάχε, Χουνγκουρούδ και Σάπο, που φτάνουν ως τα σύνορα με την Κολομβία. Ανάμεσα στις οροσειρές αυτές εκτείνονται οροπέδια, εύφορες κοιλάδες και μικρές πεδιάδες. Στις νότιες ακτές της χώρας, στον Ειρηνικό ωκεανό, σχηματίζεται η χερσόνησος Ασουέρο, όπου υψώνεται το όρος Σέρο Καμπουτάλ.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Εξορμήσεις στα ηφαίστεια Αρενάλ στην Κόστα Ρίκα και Μασάγια στη Νικαράγουα και διαμονή σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του πλανήτη, στο Τορτουγκέρο
 

Χάρτης Ταξιδιού Κεντρική Αμερική

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια