fb

Μεγάλη Κολομβία, με τους μυστηριώδεις αρχαιολογικούς χώρους Σαν Αγκουστίν – Τιερραδέντρο – Ποπαγιάν | 20.11.2024

Διάρκεια: 15 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 3390€

Ταυτότητα ταξιδιού

Το απόλυτο ταξίδι στην Κολομβία, μια χώρα που παραδόξως δεν αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες. Ξεκινάμε από την Μπογκοτά, την πρωτεύουσα της χώρας με τα ιστορικά μνημεία, τις πολύχρωμες γειτονιές και φυσικά το περίφημο Μουσείο Χρυσού που δεν γίνεται να παραλείψουμε.

Η συνέχεια είναι τουλάχιστον μοναδική, αφού ανακαλύπτουμε και εξερευνούμε μέρη άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως η έρημος Τατακόα που για πρώτη φορά προσφέρεται σε ελληνικό πρόγραμμα μόνο από το Versus, το Σαν Αγκουστίν, το Τιερραδέντρο και η Ποπαγιάν. Συνεχίζουμε με το Μεντεγίν, την πρώην έδρα του Εσκομπάρ, και κάνουμε μία πολύ ιδιαίτερη ξενάγηση στην κοινωνική μεταρρύθμιση της πόλης.

Για το τέλος έχουμε αφήσει την Καρθαγένη, την ωραιότερη πόλη της Λατινικής Αμερικής, στην οποία έχουμε τρεις διανυκτερεύσεις μέσα στην παλιά πόλη, για να ολοκληρωθεί το ταξίδι μας με την πιο γλυκιά γεύση.  

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει όλα όσα θα ήθελε να δει ένας ταξιδιώτης που πατάει για πρώτη φορά το πόδι του στην πανέμορφη αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής, αλλά και πολλά περισσότερα που μόνο το Versus γνωρίζει.

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Το ταξίδι μας αρχίζει από την Μπογκοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας, με τους ανέλπιστους θησαυρούς, την οποία γνωρίζουμε με πλούσια ξενάγηση. Θα επισκεφτούμε τα υπόγεια αλατωρυχεία της Ζιπακίρα και θα πάρουμε την πτήση για τη Νέιβα απ’ όπου θα επισκεφτούμε το συγκλονιστικό τοπίο στην έρημο Τατακόα. Συνεχίζουμε με το τεράστιας σημασίας και σπάνιο αρχαιολογικό πάρκο Σαν Αγκουστίν, με τη μεγαλύτερη συλλογή μεγαλιθικών γλυπτών της ηπείρου και το εντυπωσιακό Τιερραδέντρο με τον υπόσκαφο αρχαιολογικό χώρο του. Μετά θα περάσουμε στην πανέμορφη Ποπαγιάν, με την εντυπωσιακή μπαρόκ αρχιτεκτονική και την παραδοσιακή αγορά της Σίλβια. Συνεχίζουμε με το Μεντεγίν, την πρώην «πρωτεύουσα» των ναρκωτικών και βάση του διάσημου βαρόνου Εσκομπάρ. Επόμενος σταθμός μας η πόλη Κάλι με τις τεράστιες χασιέντες και τα ορυχεία χρυσού, ενώ τέλος φτάνουμε στην ωραιότερη, για πολλούς, πόλη της Λατινικής Αμερικής, την Καρθαγένη, για τον ιδανικότερο επίλογο σε ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες και εμπειρίες!

Μόνο Στο Versus

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Το πληρέστερο πρόγραμμα για την Κολομβία, το μοναδικό που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε σε βάθος αυτή τη συναρπαστική χώρα που οι περισσότεροι ταξιδιώτες τώρα μόλις αρχίζουν να ανακαλύπτουν. Το πρόγραμμα της Μεγάλης Κολομβίας είναι το μόνο που μας προσφέρει τη δυνατότητα να επισκεφθούμε μέρη άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως την Ποπαγιάν, το Σαν Αγκουστίν, το Τιερραδέντρο και την απόκοσμη έρημο Τατακόα, μια ευκαιρία που για πρώτη φορά προσφέρεται σε ελληνικό πρόγραμμα!

Το πληθωρικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Μόνο στο Versus Travel εξαιρετικές πτήσεις με την KLM για Μπογκοτά και επιστροφή από Καρθαγένη για να αποφύγετε τα άσκοπα πισωγυρίσματα, τη μεγάλη ταλαιπωρία και τις περιττές αεροπορικές διαδρομές στη Λατινική Αμερική.
 • Σπάνιες διανυκτερεύσεις στην Καρθαγένη στην παλιά πόλη για να έχετε τα πάντα στα πόδια σας.
 • Αφιερώνουμε τρεις διανυκτερεύσεις στην Καρθαγένη και όχι λιγότερες.
 • Εκδρομή από την Καρθαγένη στο μικρό ψαροχώρι Λα Μποκουίλα, και  βαρκάδα με κανό στο τοπικό οικοσύστημα με τα μακρόβια.
 • Επίσκεψη στο μυστηριώδες Σαν Αγκουστίν, έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Νότιας Αμερικής, με το «Δάσος των Αγαλμάτων». Το Versus ανοίγει δρόμους με την επίσκεψη αυτού του πάρκου. Το αινιγματικό αυτό αρχαιολογικό πάρκο παρόλο που είναι ένας από τους πιο συγκλονιστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αμερικής συνήθως παραλείπεται διότι είναι εξαιρετικά απομακρυσμένο. Το Versus όμως πάντα αναζητά κρυμμένα διαμάντια στον πλανήτη μας και σας τα προτείνει.
 • Ημιδιατροφή καθημερινά.
 • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* και τα καλύτερα διαθέσιμα ανά περιοχή. Το ξενοδοχείο μας στην Ποπαγιάν ήταν πρώην μοναστήρι και ανήκει στο ιστορικό θρησκευτικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα Σαν Φρανσίσκο που είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης. Στο Τιερραδέντρο και στο Σαν Αγκουστίν, όπου δεν υπάρχει τουριστική υποδομή,  απλά ξενοδοχεία 3* από τα καλύτερα διαθέσιμα.
 • Ξενάγηση στην Καρθαγένη, ίσως την ωραιότερη πόλη της Λατινικής Αμερικής.
 • Επίσκεψη και διαμονή στην πόλη Κάλι με τις τεράστιες χασιέντες και τα ορυχεία χρυσού.
 • Η πεμπτουσία της εξερεύνησης με διαμονή και επίσκεψη στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο του Τιερραδέντρο (θησαυρός της UNESCO) με τους κατάγραφους τοίχους, έργα εξελιγμένων προκολομβιανών πολιτισμών.
 • Επισκεπτόμαστε την έρημο Τατακόα στη νότια Κολομβία για να δούμε τα... μυστηριώδη παλάτια από κόκκινη άμμο! Στην έρημο Τατακόα φτάνουμε από την πόλη Νέιβα στο νότο της Κολομβίας.
 • Ξενάγηση και διαμονή στην Ποπαγιάν, από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Νότιας Αμερικής.
 • Ξενάγηση στην Μπογκοτά, με τα πανέμορφα μπαρόκ κτίρια.
 • Επίσκεψη στο Μουσείο Χρυσού με τους καταπληκτικούς θησαυρούς και στο Μουσείο Μποτέρο ένα από τα ωραιότερα μουσεία της χώρας.
 • Ειδική καινοτομική ξενάγηση στα πρώην λημέρια του βαρόνου της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ στο Μεντεγίν, τα οποία σήμερα είναι οι πιο κουλ καλλιτεχνικές περιοχές της πόλης, χάρη στο ειδικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης της Κολομβίας.
 • Επίσκεψη στη διάσημη Ζιπακίρα με τα υπόγεια αλατωρυχεία και τον ιστορικό ναό που είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένος από αλάτι!
 • Επίσκεψη στους εντυπωσιακούς καταρράκτες Σάλτο ντελ Μορτίνιο.
 • Επίσκεψη στον τεράστιο μετεωρίτη του Γκουαταπέ που ξεφυτρώνει μέσα από τις τεχνητές λίμνες.
 • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός - βιβλίο στα Ελληνικά Versus Travel.
   

Εμπειρίες που θα ζήσουμε με το Versus

Γιατί στη Μεγάλη Κολομβία με το Versus

Μια ολοκληρωμένη, πλήρης πρόταση για την Κολομβία, μία χώρα που παραδόξως δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες. Επιλέγουμε τρεις διανυκτερεύσεις στην Καρθαγένη, μέσα στην παλιά πόλη, παρά το υψηλό κόστος, για πολλούς την ωραιότερη πόλη της Λατινικής Αμερικής. Έτσι μπορούμε να την περπατήσουμε και να την απολαύσουμε. Αφιερώνουμε δύο διανυκτερεύσεις στο Μεντεγίν, μια πόλη-σταθμός της Κολομβίας, με την περίφημη συνοικία Comuna 13 που με οχήματα την τέχνη, το γκράφιτι και τη χιπ χοπ μουσική μεταμορφώθηκε ριζικά και πλέον αποτελεί κύριο τουριστικό σημείο της πόλης.

Παράλληλα, ανακαλύπτουμε και εξερευνούμε μέρη άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως είναι η Ποπαγιάν, το Σαν Αγκουστίν και η έρημος Τατακόα, μια ευκαιρία που για πρώτη φορά προσφέρεται σε ελληνικό πρόγραμμα μόνο από το Versus! Διασχίζουμε πρώτοι στην Ελλάδα την Κολομβία από τον Ειρηνικό Ωκεανό έως τον Ατλαντικό και την Καραϊβική θάλασσα.

Το μυστηριώδες Σαν Αγκουστίν

Ξεναγούμαστε στο εξαιρετικής σημασίας Αρχαιολογικό Πάρκο του Σαν Αγκουστίν, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που συστήνει στον σημερινό άνθρωπο έναν προκολομβιανό πολιτισμό χαμένο εδώ και πολλούς αιώνες. Εκεί θα δούμε τη μεγαλύτερη συλλογή θρησκευτικών μνημείων και μεγαλιθικών γλυπτών σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Επίσης είναι η μεγαλύτερη νεκρόπολη στον κόσμο! Τα αγάλματα είναι πέτρινα και τεράστια (ύψους 7 μ). Το αρχαιολογικό πάρκο καταλαμβάνει έκταση 50 τ. χλμ. και μέσα σε αυτό βρίσκονται περί τα 500 τέτοια αγάλματα.

Καρθαγένη, η ωραιότερη πόλη της Λατινικής Αμερικής

Η Καρθαγένη, επισήμως Καρθαγένη των Ινδιών, ιδρύθηκε το 1533 και υπήρξε στρατηγικής σημασίας λιμάνι για τους ισπανούς κονκισταδόρες. Από το λιμάνι της εμπορεύονταν κυρίως περουβιανό χρυσό και εισήγαγαν σκλάβους από την Αφρική. Και προκειμένου οι Ισπανοί να την προφυλάξουν από τους πειρατές, την περιέκλεισαν με τείχη, τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα. Τα τείχη και ολόκληρη η Παλιά Πόλη που περιβάλλεται από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το απίθανο Μεντεγίν

Το Μεντεγίν, παρότι είναι μια πόλη ορεινή, έχει ήπιο κλίμα και δικαίως φέρει τον τίτλο «Η πόλη της αιώνιας άνοιξης». Θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο κέντρο της πόλης με την υπέροχη πλατεία Μποτερό, την οποία κοσμούν τα γλυπτά του διάσημου καλλιτέχνη με την ιδιαίτερη αισθητική, ενώ θα μάθουμε για την πλούσια ιστορία της και πώς από άντρο των ναρκωτικών και του βαρόνου Εσκομπάρ κατέληξε σήμερα, μετά από χρόνια προσπαθειών, να αποτελεί πόλη-παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά την εξέλιξη και την καινοτομία.

Μπογκοτά, η «Αθήνα της αμερικανικής ηπείρου».

Η Μπογκοτά είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Κολομβίας. Βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και είναι χτισμένη σε οροπέδιο, σε υψόμετρο 2.640 μέτρων. Είναι μια πόλη γεμάτη πάθος και ζωντάνια. Στην ιστορική συνοικία Λα Καντελαρία βρίσκονται συγκεντρωμένα μερικά από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της πόλης: η Νομισματική Συλλογή, το Μουσείο Τέχνης, η βιβλιοθήκη Luis Angel Arango και το Μουσείο Μποτέρο, ενώ γύρω από την κεντρική πλατεία Plaza de Bolivar συνυπάρχουν αρχιτεκτονικά ο ισπανικός αποικιοκρατικός ρυθμός, ο γαλλικός κλασικισμός, ο αμερικανικός εκλεκτικισμός και ο μοντερνισμός.

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΜΠΟΓΚΟΤΑ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, γνωριμία με την ταξιδιω­τική μας ομάδα και πτήση για την Μπογκοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα αστικά κέντρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Μπογκοτά τοποθετείται γεωγραφικά σχεδόν στο κέντρο της χώρας, σε ένα οροπέδιο στη λεγόμενη Σαβάνα της Μπογκοτά. Χτισμένη μάλιστα στα 2.640 μ. από το επίπεδο της θάλασσας, αποτελεί την τρίτη ψηλότερη πρωτεύουσα του κόσμου (μόνο η Λα Πας της Βολιβίας και το Κίτο του Ισημερινού βρίσκονται ψηλότερα!) Χάρη στην πλούσια και εύφορη γη, η Μπογκοτά άνθισε γρήγορα, η υφα­ντουργία της μάλιστα παρουσίαζε εξαιρετικά δείγματα ήδη από την εποχή των πρώτων ιθαγενών. Πριν ακόμη φτάσουν στη νότια Αμερική οι Ισπανοί κονκισταδόρες, η Μπογκοτά είχε φτάσει να αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολυπλη­θές πολιτιστικό κέντρο με επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1538 και από τότε εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα από τα με­γάλα αστικά κέντρα της ισπανικής αποικιακής εξουσίας του Νέου Κόσμου. Το 1819, με την απελευθέρωσή της από τον Σιμόν Μπολίβαρ, η Μπογκοτά έγινε η πρωτεύουσα της Μεγάλης Κολομβίας, μιας συνομοσπονδίας που περιλάμ­βανε τα εδάφη των σημερινών χωρών του Παναμά, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας και του Ισημερινού. Μετά τη διάλυση της συνομοσπονδίας, έμεινε πρωτεύουσα της Νέας Γρανάδας − η αποικιακή ονομασία της Κολομβίας.

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στην Μπογκοτά.

2η ημέρα: ΜΠΟΓΚΟΤΑ – ΖΙΠΑΚΙΡΑ – ΜΠΟΓΚΟΤΑ: ξενάγηση – Μουσείο Χρυσού

Αφού πάρουμε το πρωινό μας αναχωρούμε αμέσως για τα βόρεια της χώρας, με προορισμό μας τη Ζιπακίρα (Zipaquirá). Στη διαδρομή θα θαυμάσουμε αμέτρητα λιβάδια γεμάτα με λουλούδια. Η καλλιέργεια λουλουδιών προσφέρει σημαντικά έσοδα στην τοπική κοινωνία.

Μετά από περίπου μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά, θα φτάσουμε στη Ζιπακίρα και πρώτα θα επισκεφθούμε το πιο αξιοθαύμαστο μνημείο της περιοχής: μια πελώρια εκκλησία χωρητικότητας 8.400 ατόμων, όχι χτισμένη στο επίπεδο του εδάφους, αλλά λαξεμένη στα έγκατα ενός αλατωρυχείου! Πραγματικό επίτευγμα της μηχανικής, η Ζιπακίρα οφείλει το όνομά της στον Ζίπα, τον αρχηγό της φυλής Μουίσκα στους οποίους ανήκαν τα αλατωρυχεία. Ο πελώριος σταυρός από αλάτι (16 μ. ύψος και 10 μ. πλάτος) που δημιούργησε ο Κολομβιανός καλλιτέχνης Κάρλος Ενρίκε Ροντρίγκεζ, ο τρίκλιτος ναός, ο απίστευτος καθρέφτης νερού με τα οπτικά εφέ στον λαξευμένο αλατούχο βράχο αλλά κυρίως η απερίγραπτη αίσθηση πως βρίσκεσαι σε έναν διαφορετικό, αλλόκοτο κόσμο είναι που κάνουν την Ζιπακίρα μοναδική, μία αληθινή εμπειρία ζωής! 

Επιστροφή στο κέντρο της Μπογκοτά και πάμε να γνωρίσουμε τα περίφημα αποικιακά κτίρια της πόλης, που ώθησαν πολλούς κατά τον 17ο και τον 18ο αι. στο να αποκαλέ­σουν την Μπογκοτά  «Αθήνα της Νότιας Αμερι­κής».

Θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας από το ιστορικό κέντρο, τη λεγόμενη Καντελαρία. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι όλο το ιστορικό κέντρο θεωρείται εξαιρετικό δείγμα της ισπανικής αποικιακής αρ­χιτεκτονικής.

Εκεί βρίσκεται η Μεγάλη Πλα­τεία της Καντελαρίας, η Πλατεία Μπολίβαρ με το μεγα­λειώδες άγαλμα του απελευθερωτή της Λατινικής Αμερι­κής. Στα χρόνια της ισπανικής αποικιοκρατίας (16ος-19ος αιώνας) η Μεγάλη Πλατεία εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς, λειτουργούσε ως μεγάλη αγορά και επίσης διέ­θετε αρένα για ταυρομαχίες. Και φυσικά ήταν τόπος εκτέ­λεσης των εγκληματιών και των αντιφρονούντων.

Στην ανατολική πλευρά της πλατείας είναι ο περίφημος Καθε­δρικός Ναός, ο οποίος χτίστηκε πάνω στην πρώτη εκκλησία της πόλης η οποία οικοδομήθηκε το 1539 και διαφυλάσσει μεγάλο αριθμό χειροτεχνημάτων, υφαντών και καλλιτεχνη­μάτων των 4 αιώνων ιστορίας της. To δε παρακείμενο πα­ρεκκλήσι Nτε Σαγκράριο έχει χαρακτηριστεί ως διαμάντι της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και στεγάζει πολύτιμες αγιο­γραφίες του Ισπανού Γκρεγκόριο Βάσκες, που είναι ο βα­σικός εκφραστής της ισπανικής μπαρόκ ζωγραφικής. Πλησίον βρίσκεται επίσης το Καπιτώλιο, δείγμα της αναγεννησιακής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1847 και 1926 και είναι το πρώτο αρχιτεκτονικό δείγμα κυβερνη­τικών κτιρίων στη Δημοκρατία της Κολομβίας. Στο κέντρο του Καπιτωλίου βρίσκεται το Ελλειπτικό Μέγαρο, στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συνεδριάσεις της Βουλής και της Γε­ρουσίας. Εκεί εκτίθενται και προτομές των προηγούμενων προέδρων της χώρας, με προεξάρχοντα τον Στρατηγό Το­μάς Σιπριάνο Μποσκέρα που εξέτισε 4 θητείες. Εκεί βρίσκε­ται και η προτομή του συνθέτη Ραφαέλ Νούνιες που συνέ­θεσε τον εθνικό ύμνο της Κολομβίας. Κατά την ξενάγησή μας, θα δούμε πως τα Ισπανικά αποικιακά οικοδομήματα στέκουν επάξια δίπλα σε μοντέρνα κτήρια όπως καφέ και μουσεία, ενώ πολλά από αυτά είναι διακοσμημένα εξωτερικά με γκράφιτι.

Σειρά έχει το Μουσείο του Χρυσού όπου θα δούμε τη μό­νιμη συλλογή που απαρτίζεται από 32.000 εκθέματα και 20.000 πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους! Ας μην ξε­χνάμε ότι τα εδάφη της Κολομβίας είναι εξαιρετικά πλούσια σε κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων και πετραδιών, ιδιαιτέ­ρως σμαραγδιών… Στο μουσείο αυτό όμως θα δούμε και πολλά κεραμικά και υφαντά των ιθαγενών Κιμπάγια, Κά­λιμα, Ταϊρόνα, Σινού, Μουίσκα, Τολίμα, Τουμάκο και Μα­γκταλένα. Οι πολιτισμοί αυτών των προκολομβιανών φυ­λών καταστράφηκαν με την έλευση των κονκισταδόρες. Το Μουσείο του Χρυσού λειτουργεί από το 1939 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως!

Επόμενος σταθμός στην ξενάγησή μας είναι το Μουσείο Φερνάντο Μποτέρο, το οποίο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο αποικιακό σπίτι. Ο Μποτέρο είναι μάλλον ο διασημότερος παγκοσμίως κολομβιανός ζωγράφος και γλύπτης της εποχής μας. Έργα του έχουν εκτεθεί και στην Ελλάδα και βρίσκονται σε μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Χαρακτηριστικό της ζωγραφικής αλλά και της γλυπτικής του είναι τα παχύσαρκα αλλά πολύ χαριτωμένα και κωμικά μοντέλα. Στο Μουσείο θα δούμε πολλά δικά του έργα αλλά και σπουδαία δείγματα της προσωπικής του συλλογής που περιλαμβάνει έργα του Πικάσο, του Ρενουάρ, του Νταλί, του Ματίς, του Μονέ και του Τζιακομέτι.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: ΜΠΟΓΚΟΤΑ – πτήση για ΝΕΪΒΑ – ΕΡΗΜΟΣ ΤΑΤΑΚΟΑ – ΣΑΝ ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο της Μπογκοτά, απ’ όπου θα πετάξουμε για την πόλη Νέιβα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ουίλα.

Με την άφιξή μας αναχωρούμε οδικώς για την έρημο Τατακόα διασχίζοντας ένα υπέροχο σκηνικό στη λε­κάνη απορροής του ποταμού Μαγκνταλένα. Φτάνοντας στην Τατακόα αντικρίζουμε ένα τοπίο διάστικτο από φυσικούς κίονες και πελώριους κάκτους, σε ένα πορτοκαλόχρωμο σκηνικό που μοιάζει εξωπραγμα­τικό!

Συνεχίζουμε για το Σαν Αγκουστίν, Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΣΑΝ ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ: ολοήμερη ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Πάρκο – Καταρράκτης Σάλτο ντελ Μορτίνιο

Σήμερα θα αφιερώσουμε ολόκληρη την ημέρα μας στο ε­ξαιρετικής σημασίας Αρχαιολογικό Πάρκο του Σαν Αγκου­στίν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νε­κρόπολη στον κόσμο με την πλουσιότερη συλλογή θρησκευτικών μνημείων και μεγαλιθικών γλυπτών σε ολό­κληρη τη Λατινική Αμερική.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Σαν Αγκουστίν περιλαμβάνει εξαιρετικά σπάνια δείγματα προκολομβιανής τέχνης, με πολύ μεγάλη συγκέντρωση θρησκευτικών μνημείων και με­γαλιθικών αγαλμάτων: θεοί και μυθικά πλάσματα, όλα αναπαρίστανται με ιδιαίτερη τεχνική που μάλιστα ποικίλλει, από τη ρεαλιστική αναπαράσταση έως την αφηρημένη τέ­χνη... Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα ευρήματα του πάρκου χρονολογούνται από τον 1ο έως και τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Καλλιτέχνες και κατασκευαστές δυστυχώς παραμέ­νουν άγνωστοι, το ίδιο και ο πολιτισμός εκείνης της περιό­δου. Το πρόβλημα με τους προκολομβιανούς πολιτισμούς είναι ότι δεν είχαν αναπτύξει τη γραφή, οπότε σήμερα οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να έχουν καμία πληροφορία γι’ αυτούς, πέρα από τα ευρήματα.

Τα αγάλματα που θα δούμε σήμερα τα περιέγραψε πρώ­τος o Ισπανός μοναχός και εξερευνητής Χουάν ντε Σάντα Γκερτρούντις τον 18ο αιώνα στην τετράτομη αναφορά του με τίτλο «Θαύματα της Φύσης». Είναι πέτρινα και τεράστια (ύψους 7 μ.), τοποθετημένα κατά τόπους στο φαράγγι Μα­γκνταλένα. Το αρχαιολογικό πάρκο καταλαμβάνει έκταση 50 τ. χλμ. και μέσα σε αυτό βρίσκονται περί τα 500 τέτοια αγάλματα. Επίσης, το πάρκο συνδέεται με μία μεγάλη νε­κρόπολη, στην οποία σώζονται απίθανες τοιχογραφίες πολλά ανάγλυφα και αγάλματα. Γενικώς φαίνεται ότι τα α­γάλματα αυτά φιλοτεχνήθηκαν για να προστατεύουν τους νεκρούς.

Τα αγάλματα, τα ανάγλυφα και οι τοιχογραφίες αναπαρι­στούν ανθρώπινες και ζωόμορφες φιγούρες (κροκοδεί­λους, νυχτερίδες, τζάγκουαρ) με πολύ κοντά πόδια. Στο πα­ρελθόν ήταν όλα επιζωγραφισμένα με έντονα χρώματα: κυρίως κίτρινο και φωτεινό κόκκινο μαζί με λευκό και μαύρο. Σήμερα βέβαια στα περισσότερα ευρήματα δεν σώζεται το χρώμα.

Θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Πάρκο Alto de los Ídolos που συγκεντρώνει τους περισσότερους τάφους και αγάλματα μετά το αρχαιολογικό πάρκο Σαν Αγκουστίν, και στη συνέχεια θα δούμε το αρχαιολογικό πάρκο Alto de las Piedras όπου θα δούμε το αινιγματικό άγαλμα «Διπλό Εγώ». Στον δρόμο της επιστροφής στο Σαν Αγκουστίν θα κάνουμε μια στάση στους εντυπωσιακούς καταρράκτες Σάλτο ντελ Μορτίνιο (Salto del Mortiño), ύψους σχεδόν 180 μέτρων.

Διανυκτέρευση στο Σαν Αγκουστίν.

5η ημέρα: ΣΑΝ ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ – ΤΙΕΡΡΑΔΕΝΤΡΟ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση οδικώς με προορισμό το Τιερραδέντρο.

Συγγενής με τον προκολομβιανό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στο σημερινό Σαν Αγκουστίν είναι και ο αντίστοιχος που άνθησε στο γειτονικό Τιερραδέντρο, περίπου 100 χλμ. από το Ποπαγιάν. Η λέξη «Τιερραδέντρο» σημαίνει «Μέσα στη Γη», και αμέσως κατανοεί κανείς περί τίνος πρόκειται: εδώ λοιπόν βρέθηκαν υπόγειοι τάφοι ορισμένοι εκ των οποίων αποτελούνται από ολόκληρη εγκατάσταση.

Φυσικά πρόκειται για ακόμα ένα μνημείο της UNESCO, που χρήζει μάλιστα ιδιαίτερης φροντίδας καθώς λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών, το μνημείο συγκαταλέγεται στα 100 περισσότερο απειλούμενα μνημεία του κόσμου.

Άφιξη στο Τιερραδέντρο, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

6η ημέρα: ΤΙΕΡΡΑΔΕΝΤΡΟ: Επίσκεψη στο αρχαιολογικό πάρκο – ΠΟΠΑΓΙΑΝ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε για το αρχαιολογικό πάρκο Τιερραδέντρο, έναν από τους αρχαίους προκολομβιανούς πολιτισμούς της χώρας, ο οποίος άρχισε να ακμάζει γύρω στο 200 π.Χ. στα βουνά της νοτιοδυτικής Κολομβίας και συνέχισε μέχρι τον 17ο αιώνα. Το Τιερραδέντρο μάλιστα βρίσκεται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995. Εδώ θα θαυμάσουμε τις υπόγειες στοές (162 συνολικά) και τους τάφους σε διάφορα σημεία της περιοχής, όλα διακοσμημένα με ζωγραφιές οι οποίες αναπαριστούν ανθρώπους, ζώα και άλλα γεωμετρικά σχήματα. Μαζί με το Σαν Αγκουστίν θεωρούνται από τις μεγαλύτερες νεκροπόλεις στον κόσμο!

Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τα αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά μουσεία, ενώ ανάλογα με τον χρόνο που θα έχουμε στην διάθεσή μας, ενδέχεται να επισκεφτούμε έναν από τους γειτονικούς λόφους για να απολαύσουμε μια πανοραμική θέα στην περιοχή.

Μετά το τέλος της ξενάγησής μας στο αρχαιολογικό πάρκο Τιερραδέντρο, θα μεταφερθούμε οδικώς στην Ποπαγιάν, ακολουθώντας μια διαδρομή διάρκειας περίπου 3 ωρών. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: ΠΟΠΑΓΙΑΝ – αγορά ΣΙΛΒΙΑ – ΠΟΠΑΓΙΑΝ: ξενάγηση

Σήμερα μετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας στη μικρή πόλη Σίλβια. Πρόκειται για μια εύκρατη ορεινή περιοχή κοντά στην Ποπαγιάν, η οποία αποτελείται από όμορφα γραφικά σπίτια που περιβάλλονται από τεράστιες φυτείες ζαχαροκάλαμου. Η περιοχή κατοικείται από τους ιθαγενείς Γκουαμπιάνο, η κοινότητα των οποίων μετρά πληθυσμό 12.000 κατοίκων. Κάθε Τρίτη είναι η ημέρα που έχουν το εβδομαδιαίο παζάρι και έτσι η πόλη μετατρέπεται σε ένα πολύχρωμο και πολυσύχναστο τόπο, όπου οι ντόπιοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές έρχονται στην αγορά της περιοχής από τα γύρω χωριά για να πουλήσουν φρούτα, λαχανικά και διάφορες χειροτεχνίες.

Επιστροφή στο Ποπαγιάν και ξενάγηση στην πόλη η οποία ιδρύθηκε το 1537. Ξεκινάμε από το ιστορικό κέντρο όπου θα δούμε την εντυπωσιακή μπα­ρόκ αποικιακή αρχιτεκτονική σε όλο της το μεγαλείο. Η Πο­παγιάν ονομάζεται και Λευκή Πόλη, λόγω των λευκών κτι­ρίων της.

Εμείς θα δούμε το κατάφυτο Πάρκο Κάλντας του 16ου αιώνα που σχεδιάστηκε μαζί με την ίδρυση της πόλης και αρχικά φιλοξενούσε τη δημοτική αγορά. Γύρω από αυτό χτίστηκαν τον 16ο αιώνα τα βα­σικά θρησκευτικά και κυβερνητικά κτίρια, όλα σε μπαρόκ αποικιοκρατικό στυλ. Αυτά θεωρούνται σήμερα το ορό­σημο της Ποπαγιάν, με προεξάρχοντα τον Πύργο του Ρο­λογιού που πρωτολειτούργησε το 1737. Ο μηχανισμός του ρολογιού είχε κατασκευαστεί στην Αγγλία. Μετά τον σει­σμό του 1983 που κατέστρεψε μέρος της πόλης, το ρολόι επισκευάστηκε από το ίδιο βρετανικό εργοστάσιο και επα­νατοποθετήθηκε στον Πύργο.

Επόμενος σταθμός μας είναι η Γέφυρα Ουμιγιαδέρο που κατασκευάστηκε το 1873 από τον Ιταλό μοναχό Σεραφίν Μπαρμπέτι και έναν Γερμανό μηχανικό. Η γέφυρα αυτή είναι πολύτιμη για την πόλη και τους κατοί­κους της επειδή συνδέει το κέντρο με την πυκνοκατοικημένη συνοικία Μπολίβαρ. Ένα μεγάλο ρήγμα που δημιουργήθηκε από σεισμό χωρίζει τις δύο συνοικίες. Πριν την κατασκευή της γέφυ­ρας οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να διασχίζουν μπουσουλώντας το ρήγμα. Εξ ου και μετά τον θάνατο των κατασκευαστών, οι δύο σοροί ταριχεύθηκαν και τώρα φυλάσσονται στο Μουσείο Θρησκευτικής Τέχνης της Πο­παγιάν.

Μετά τη γέφυρα θα περάσουμε έξω από τον ναό Λα Ερμίτα, το θέατρο Γκιγέρμο Βαλένσια και τον μπαρόκ ναό Σάντο Ντομίνγκο τον οποίο σχεδίασε ο φημισμένος στην εποχή του Ισπανός αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαρσία, κατά παραγγελία της ισχυρής πολιτικής οικογένειας Αρμπο­λέδα, στα μέσα του 19ου αιώνα. Σήμερα θεωρείται η πλέον εμβληματική εκκλησία στην πόλη. Ακόμα θα δούμε την Βασιλική του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας, την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, που θεωρείται από τις ομορφότερες εκκλησίες μπαρόκ στιλ στην πόλη, τον Παρθενώνα των Ηγετών της Ανεξαρτησίας, καθώς και πολλά ακόμα μουσεία και αξιοθέατα. Αν έχουμε χρόνο θα ανηφορήσουμε προς τον λόφο, απ’ όπου η θέα είναι μαγευτική.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

8η ημέρα: ΠΟΠΑΓΙΑΝ – ΚΑΛΙ: ξενάγηση

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο θα αναχωρήσουμε οδικώς προς την πόλη Σαντιάγο ντε Κάλι, γνωστή και ως Κάλι, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας. Πρόκειται για την πρωτεύουσα του διαμερίσματος Βάγια δελ Κάουκα και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας μετά την Μπογκοτά και το Μεντεγίν.

Η πόλη είναι χτισμένη στη κοιλάδα του ποταμού Κάουκα, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και είναι η μόνη μεγάλη πόλη της Κολομβίας με πρόσβαση στην ακτή του Ειρηνικού. Ιδρύθηκε το 1536 από τον Ισπανό κονκισταδόρ Σεμπαστιάν δε Μπελαλκάθαρ, και θεωρείται η πρωτεύουσα της μουσικής σάλσα. Η πόλη Κάλι είναι γνωστή για το ζεστό της κλίμα και τους φιλόξενους και φιλικούς της ανθρώπους.

Στην ξενάγησή μας στην πόλη θα γνωρίσουμε τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά της αξιοθέατα, όπως το Δημοτικό Θέατρο Ενρίκε Μπουεναβεντούρα που χτίστηκε τον 19ο αιώνα, και το παρατηρητήριο στην ιστορική συνοικία Σαν Αντόνιο απ’ όπου θα απολαύσουμε τη μαγευτική θέα της πόλης. Εδώ θα δούμε και την ομώνυμη αρχαία εκκλησία, με την πολύ ενδιαφέρουσα και άριστα συντηρημένη διακόσμηση.

Θα συνεχίσουμε με τις εκκλησίες Σεμπαστιάν δε Μπελαλκάσαρ και δε λα Ερμίτα, ενώ θα δούμε επίσης το θρησκευτικό συγκρότημα La Merced, στο παρεκκλήσι του οποίου έγινε η πρώτη λειτουργία μετά την ίδρυση του Κάλι το 1536. Αφού επισκεφτούμε και την κεντρική πλατεία του Κάλι, Plaza de Caycedo, θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο για τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

9η ημέρα: ΚΑΛΙ – πτήση για ΜΕΝΤΕΓΙΝ: ξενάγηση

Μεταφορά στο αεροδρόμιο της πόλης από όπου θα πετάξουμε για το Μεντεγίν, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Κολομβίας μετά την Μπογκοτά. 

Συχνά αποκαλείται Πόλη της Συνεχούς Άνοιξης, Πρωτεύουσα των Βουνών, Πόλη των Λουλουδιών, Πρωτεύουσα των Ορχιδέων και Όμορφο Χωριό. Από το 1957 οργανώνεται εδώ το περίφημο Φεστιβάλ των Λουλουδιών, που είναι η κύρια ατραξιόν της πόλης. Επίσης είναι η πόλη στην οποία δραστηριοποιήθηκε ο βαρόνος της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ αλλά και η γενέτειρα του παγκοσμίου φήμης κολομβιανού γλύπτη Φερνάντο Μποτέρο. 

Άφιξη και πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα το Μεντεγίν. Μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ το 1993, το Μεντεγίν από επικίνδυνο κέντρο ναρκωτικών, στο οποίο είχε υποβαθμιστεί από τη δεκαετία του 1980, αναγεννήθηκε, και έως το 2000 εξελίχθηκε βάσει οργανωμένου κρατικού προγράμματος, σε ένα σπουδαίο πολιτιστικό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο. Αναβαθμίστηκαν οι συγκοινωνίες, ανανεώθηκαν οι κακόφημες γειτονιές, άνοιξαν εργοστάσια και λειτούργησαν νέες κρατικές υπηρεσίες για να δώσουν δουλειά στους κατοίκους, άνοιξαν μουσεία, θέατρα, σχολεία, πανεπιστήμια. Ευνοήθηκαν το εμπόριο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από το 2003 και μετά το αρνητικό κοινωνικό κλίμα αντιστράφηκε πλήρως. Σήμερα το Μεντεγίν είναι μία πόλη-πρότυπο κρατικής οργάνωσης, ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής ευημερίας. Μ’ άλλα λόγια είναι μία πόλη που αναγεννήθηκε από τις στάχτες της.

Η σημερινή μας ξενάγηση θα έχει ως άξονα αυτή τη σπουδαία κοινωνική μεταρρύθμιση. Θα αρχίσουμε από τα σημαντικότερα τοπόσημα της δεκαετίας του 1980, όταν βασίλευε ο Εσκομπάρ και τα καρτέλ κοκαΐνης είχαν μετατρέψει το Μεντεγίν σε μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο, και θα φτάσουμε στο νέο πρόσωπο του σήμερα – μία μητρόπολη που σφύζει από ζωή.

Θα πάμε στο πλέον πρωτοποριακό μέσο μεταφοράς της πόλης που δεν είναι άλλο από τις έξι ηλεκτρικές σκάλες που συνδέουν την πρώην Νο 1 κακόφημη περιοχή του Μεντεγίν, την Κομούνα 13, με το κέντρο της πόλης. Σήμερα η Κομούνα 13 είναι μία πραγματικά ενδιαφέρουσα περιοχή γεμάτη με γκράφιτι, υπαίθριες αγορές και καλλιτέχνες του δρόμου, η οποία ζει μια δεύτερη ζωή. Βεβαίως τα σπίτια παραμένουν φαβέλες. Αλλά πλέον οι κάτοικοι δεν ντρέπονται να πουν ότι ζουν εκεί.

Όπως καταλαβαίνετε, η σημερινή ιδιαίτερη ξενάγηση στο Μεντεγίν είναι ένα ζωντανό μάθημα σύγχρονης κοινωνικής και αστικής ιστορίας. Πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικά χρήσιμο για κάθε ταξιδιώτη.

Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: ΜΕΝΤΕΓΙΝ – ΓΚΟΥΑΤΑΠΕ – ΕΛ ΠΕΝΙΟΛ – ΜΕΝΤΕΓΙΝ

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία όμορφη ημερήσια εκδρομή στο γειτονικό χωριό Γκουαταπέ και στον μυστηριώδη βράχο Ελ Πενιόλ. Η οδική διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Το Γκουαταπέ είναι ένα παλιό γραφικό χωριό στις Άνδεις, πρώην βασίλειο των ιθαγενών μέχρι την έλευση των κονκισταδόρες το 1811. Ο τελευταίος βασιλιάς του χωριού ονομαζόταν Γκουαταπέ και προς τιμήν του οι Ισπανοί ονόμασαν έτσι το χωριό. Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι τα πανέμορφα χρωματιστά σπίτια – που κάνουν κάθε γειτονιά να μοιάζει με καρτ ποστάλ. Το χωριό μέχρι προσφάτως ήταν καθαρά αγροτικό και είχε ορυχεία. Όμως τη δεκαετία του 1970 κατασκευάστηκε στα περίχωρα ένα μεγάλο κρατικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, το οποίο δημιούργησε τεχνητές λίμνες και άλλαξε ριζικά την ταυτότητά του. Το εργοστάσιο αυτό τροφοδοτεί με ενέργεια όλη την Κολομβία.

Σε μία από τις λίμνες στα περίχωρα του Γκουαταπέ βρίσκεται και ο μυστηριώδης γρανιτένιος βράχος με την ονομασία Ελ Πενιόλ. Κάποιοι λένε ότι είναι μετεωρίτης λόγω του τεράστιου μεγέθους του. Ο βράχος έχει ύψος 200 μέτρα και για να ανέβει κανείς στην κορυφή του υπάρχουν 740 σκαλοπάτια. Στην κορυφή βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία και παγκάκια για ξεκούραση και παρατήρηση της απίστευτης θέας. Στη βάση του υπάρχουν ντόπιοι μικροπωλητές που πουλάνε φρούτα, χυμούς και σουβενίρ. 

Εν συνεχεία θα κάνουμε τον γύρο της τεχνητής λίμνης με σκάφος, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στις όχθες της και να χαλαρώσουμε. Αφού απολαύσουμε ένα παραδοσιακό γεύμα σε τοπικό εστιατόριο, θα επιστρέψουμε στο Μεντεγίν για ξεκούραση και διανυκτέρευση.

11η ημέρα: ΜΕΝΤΕΓΙΝ – πτήση για ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ

Σήμερα αμέσως μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο του Μεντεγίν, απ’ όπου θα πάρουμε την πτήση για την Καρθαγένη, από τις ωραιότερες αποικιακές πόλεις της Λατινικής Αμερικής.

Η Καρθαγένη, επισήμως Καρθαγένη των Ινδιών (ως γνωστόν ο Κολόμβος όταν ανακάλυψε την Αμερική νόμιζε ότι βρισκόταν στις Ινδίες…), ιδρύθηκε το 1533 και υπήρξε στρατηγικής σημασίας λιμάνι για τους Ισπανούς κονκισταδόρες. Διαμέσου των ποταμών Μαγκνταλένα και Σινού που διασχίζουν την Κολομβία και εκβάλλουν στην Καραϊβική Θάλασσα μπορούσαν να ελέγξουν όλη τη χώρα (τότε Νέα Γρανάδα) και να αναπτύξουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Ισπανία και τις υπερπόντιες κτήσεις της. Από το λιμάνι της Καρθαγένης εμπορεύονταν κυρίως περουβιανό χρυσό και εισήγαγαν σκλάβους από την Αφρική βάσει της νομοθεσίας ασιέντο, η οποία επέτρεπε στους Ισπανούς το μονοπώλιο σκλάβων από τα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής προς τις κτήσεις τους στον Νέο Κόσμο. Και προκειμένου οι Ισπανοί να προφυλάξουν την Καρθαγένη από τους πειρατές, την περιέκλεισαν με τείχη, τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα. Τα τείχη και ολόκληρη η Παλιά Πόλη που περιβάλλεται από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και χρόνος για μια πρώτη γνωριμία με τον αρχηγό μας στην πόλη. Διανυκτέρευση στην Καρθαγένη.

12η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ: ξενάγηση

Σήμερα θα αρχίσουμε την ξενάγησή μας απολαμβάνοντας μια πανοραμική θέα της πόλης από την εκκλησία και μοναστήρι La Popa, γνωστό και ως Popa del Galeon, το οποίο φημίζεται ότι μοιάζει με την πρύμνη γαλέρας. Κατασκευάστηκε το 1606 και από εκεί μπορεί κανείς να δει μέχρι και το λιμάνι της Καρθαγένης, ένα από τα σημαντικότερα της Καραϊβικής.

Στη συνέχεια θα περάσουμε στο φρούριο Σαν Φελίπε Λόπες, το οποίο έλαβε αυτή την ονομασία προς τιμήν του ντόπιου ποιητή Δον Λουίς Κάρλος Λόπες (1883-1950), που θεωρείται εμβληματικός για τη Λατινική Αμερική και έγραψε το διάσημο σονέτο με τίτλο: «Για την γενέτειρά μου». Η σημασία αυτού του ποιητή για τη λατινοαμερικανική λογοτεχνία είναι μεγάλη διότι, σύμ­φωνα με τους κριτικούς, περιέγραψε καλύτερα από κάθε άλλον τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα της Καρθαγένης και γενικότερα της Κολομβίας. Το φρούριο βρίσκεται πάνω στον λόφο Σαν Λασάρο και κατασκευάστηκε για να προ­στατευτεί η πόλη-λιμάνι από την πειρατεία. Θα περπατή­σουμε πάνω στο φρούριο και κατά την ξενάγηση θα πλη­ροφορηθούμε τον τρόπο που χτίστηκε, θα μάθουμε για τα μυ­στικά και υπόγεια περάσματά του, τις μηχανολογικές και­νοτομίες του κ.α.

Εν συνεχεία θα περάσουμε στην Παλιά Πόλη, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO. Εκεί θα επισκεφτούμε τον ναό και χώρο προσηλυτισμού Σαν Πέδρο Κλαβέρ, ο ο­ποίος χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Ο συγκεκριμένος άγιος είναι ο προστάτης των σκλάβων. Μετά θα πάμε στην περιοχή των τεχνιτών, τη λεγόμενη Μποβέδας. Εκεί θα δούμε μία σειρά από αψιδωτές πύλες. Πίσω από αυτές υ­πάρχουν αποθήκες στις οποίες μέχρι τον 18ο αιώνα φυ­λάσσονταν ο οπλισμός της Καρθαγένης. Αργότερα και μέ­χρι τον 19ο αιώνα λειτουργούσαν ως φυλακές. Σήμερα σε αυτές τις αποθήκες στεγάζονται τεχνίτες που κατασκευά­ζουν ποικίλα τεχνουργήματα.

Το απόγευμα θα επισκεφτούμε την αποικιακή περιοχή της πόλης, ξεκινώντας από το πάρκο Μπολίβαρ, που σκιάζεται από μεγάλα δέντρα, διαθέτει τέσσερα σιντριβάνια και στο κέντρο του δεσπόζει το άγαλμα του μεγάλου απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ. Κοντά στην πλατεία βρίσκεται το παλάτι της Ιεράς Εξέτασης, το οποίο ξεχωρίζεται από την μεγάλη εντυπωσιακή πόρτα του σε μπαρόκ στυλ. Εδώ πραγματοποιούνταν οι συνεδριάσεις της Ιεράς Εξέτασης, ενώ υπήρξε επίσης φυλακή και χώρος βασανιστηρίων των υποτιθέμενων αιρετικών και αντιπάλων της Καθολικής Εκκλησίας.

Η βόλτα μας συνεχίζεται στην εκκλησία του Αγίου Δομινίκου, τον Καθεδρικό ναό, ενώ θα τελειώσει στην εναλλακτική περιοχή Γκετσεμάνι. Πρόκειται για την παλιά εργατική συνοικία, η οποία είναι γεμάτη με πολύ­χρωμα σπιτάκια και πλέον θεωρείται η πιο cool περιοχή της Καρθαγένης. Βρίσκεται ακριβώς έξω από τα τείχη στις πα­ρυφές της Σάντα Μάρτα. Η βόλτα εκεί το ηλιοβασίλεμα είναι must τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Στην πλατεία Τρινιδάδ κάθε σούρουπο συγκε­ντρώνονται καλλιτέχνες του δρόμου και πλανόδιοι μικρο­πωλητές με μοχίτο και όλων των ειδών το street food. Επί­σης η περιοχή Γκετσεμάνι είναι γεμάτη με εντυπωσιακά γκράφιτι. Στους τείχους (ειδικά της οδού Σιέπρε) θα δούμε ζωγραφι­σμένα τοπικά φυτά και ζώα, τροπικά τοπία, γυναίκες με πο­λύχρωμες φορεσιές που πουλάνε φρούτα σε καλάθια που στηρίζονται στο κεφάλι. Εν ολίγοις στα γκράφιτι της Γκετσε­μάνι εικονογραφείται όλη η ζωή, η ιστορία και η κουλτούρα της Καρθαγένης με σπρέι.

Διανυκτέρευση στην Καρθα­γένη.

13η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ: εκδρομή στη ΛΑ ΜΠΟΚΟΥΙΛΑ

Σήμερα θα αφήσουμε για λίγο πίσω μας την Καρθαγένη και θα ταξιδέψουμε (περίπου 20 λεπτά) μέχρι το κοντινό ψαροχώρι Λα Μποκουίλα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την τοπική κουλτούρα αλλά και να γίνουμε ένα με το πλούσιο φυσικό τοπίο. Πρόκειται για ένα μέρος με σπουδαία ιστορία, όπου θα γνωρίσουμε την αφρικανική κοινότητα, η οποία έχει επενδύσει στη διάσωση και τη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων της αφρικανικής κληρονομιάς της.

Μόλις φτάσουμε θα ξεκινήσουμε αμέσως για μια βόλτα με κανό στη λίμνη Ciénaga de Juan Polo, για να γνωρίσουμε το πλούσιο οικοσύστημα στο μαγκρόβιο δάσος που την περιβάλει (μαγκρόβιο λέγεται ένα είδος δάσους των υποτροπικών και τροπικών θαλάσσιων ακτών που κυριαρχείται από ανεκτικά στο αλάτι ξυλώδη φυτά). Το ταξίδι μας μέσα στο εντυπωσιακό αυτό δάσος θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, και θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την πλούσια πανίδα της περιοχής, περνώντας μέσα από φυσικές σήραγγες, στις οποίες οι ντόπιοι έχουν δώσει διάφορα ονόματα, όπως το Τούνελ της Φιλίας, της Αγάπης και της Τύχης.

Παράλληλα, θα δούμε τους ψαράδες που ζουν περιμετρικά και εκμεταλλεύονται τη ζωή της λίμνης, ενώ και διάφορα είδη πτηνών και καβουριών. Αν είμαστε τυχεροί μπορεί να εμφανιστεί στις ακτές κάποιο ρακούν ή ένας από τους υπέροχους πράσινους παπαγάλους.

Επιστρέφοντας στο κέντρο της Λα Μποκουίλα, θα περπατήσουμε κατά μήκος της παραλίας και θα δούμε πώς ζουν οι ντόπιοι, πριν επιστρέψουμε ξανά στη βάση μας.
Επιστροφή στην Καρθαγένη και διανυκτέρευση.

14η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ – Πτήση Επιστροφής

Πρωινό ελεύθερο στην Καρθαγένη (check-out στις 12:00) και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας.

15η ημέρα: Άφιξη σε ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ

Πλούσιοι σε εμπειρίες και γεμάτοι με εικόνες που θα μείνουν χαραγμένες βαθιά μέσα μας για μια ζωή, επιστρέφουμε σπίτι μας ψάχνοντας ήδη για τον επόμενο προορισμό!

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση. 

Αναχωρήσεις από Αθήνα

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 3390 € 990 €
Twin Room 3390 € 990 €
Triple Room 3390 € 990 €
Single Room 4480 € 990 €

Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 3610 € 990 €
Twin Room 3610 € 990 €
Triple Room 3610 € 990 €
Single Room 4700 € 990 €
Σημείωση:

Παρέχεται έκπτωση -80€ για κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πριν την αναχώρηση.
H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα. Απαιτείται 1 διανυκτέρευση στην Αθήνα.
Για την διαμονή και τις μεταφορές σας στην Αθήνα δείτε την ειδική προσφορά «StopOver Athens».

Αναχωρήσεις από Κύπρο

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4630 € 0 €
Twin Room 4630 € 0 €
Triple Room 4630 € 0 €
Single Room 5720 € 0 €
Σημείωση:

Με τους φόρους και το αεροπορικό Λάρνακα – Αθήνα – Λάρνακα.
Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας.  Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50€ το άτομο με μεταφορές.

Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

KL 1952

20/11/2024

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

06:00

08:35

KL 741

20/11/2024

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΜΠΟΓΚΟΤΑ

09:35

14:30

KL 749

03/12/2024

ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

18:55

10:45 (+1)

KL 1955

04/12/2024

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

12:25

16:35

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
 • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4*. Στο Τιερραδέντρο και στο Σαν Αγκουστίν, όπου δεν υπάρχει τουριστική υποδομή, απλά ξενοδοχεία 3* από τα καλύτερα διαθέσιμα.
 • Μεταφορές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Τοπικός ξεναγός.
 • Έλληνας έμπειρος αρχηγός.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά Versus Travel.

Αναχωρήσεις από Κύπρο              
Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει).

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ        

Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 990€

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 • Η κράτησή σας πραγματοποιείται είτε ηλεκτρονικά στο www.versustravel.eu, είτε στα γραφεία μας τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία, με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κ.λπ.).
 • Το e-mail σας είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να σας στέλνουμε μικρά ή μεγάλα μυστικά προετοιμασίας που έχουμε εδώ και χρόνια συλλέξει.
 • Με την κράτησή σας προσκομίστε στο e-mail [email protected] ή με φυσική παρουσία στα γραφεία μας φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και τη σύμβαση ταξιδιού υπογεγραμμένη. Χωρίς αυτά δεν είναι έγκυρη η κράτησή σας και δεν είναι δυνατή η ασφάλεια της προκαταβολής που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του.
 • Σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε το φαξ για την αποστολή του διαβατηρίου σας, μια και δεν είναι ευκρινή όλα τα πεδία του.
 • Η οριστικοποίηση της κράτησής σας, καθώς και των εκάστοτε προσφορών μας, γίνεται με κατάθεση της προκαταβολής (πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση συμμετοχής σας). Η προκαταβολή για το συγκεκριμένο ταξίδι ορίζεται στα €1.000 κατ’ άτομο.
 • Σας παρακαλούμε δηλώστε ως αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο ενός από τα άτομα που ταξιδεύει, έτσι ώστε το ποσό να αντιστοιχιστεί στη δική σας κράτηση.  
 • Πληρωμές μπορούν να γίνονται και στα γραφεία μας με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες. Στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας, για την προκαταβολή η χρέωση αυτής γίνεται εφάπαξ.

12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

 • Το υπόλοιπο μπορεί να αποπληρωθεί και με 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, με χρήση πιστωτικής κάρτας (Πρόγραμμα έως 18 άτοκες δόσεις για ταξίδια κόστους άνω των 2.500€, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Για ποσά μικρότερα των 2.500€ γίνονται μέχρι και 12 άτοκες δόσεις). Ενημερωθείτε έγκαιρα από τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων και ελέγχετε με την τράπεζά σας το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών της κάρτας σας.
 • Πληρωμές με πιστωτική κάρτα μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας μια ειδική αίτηση που μπορούμε να σας αποστείλουμε.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων-οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ

 • Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
 • Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
 • Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
 • Οι ταξιδιώτες μη ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, προκειμένου να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το VersusTravel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
 • Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτεσχετικά από τοτμήμα πωλήσεων.
 • Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα, και ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής που αναγράφονται στα έντυπά μας και στο σάιτ μας στο Ίντερνετ. Αν θέλετε να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.

Έως 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις

*Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετε το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα. Απαιτείται 1 διανυκτέρευση στην Αθήνα. Για την διαμονή και τις μεταφορές σας στην Αθήνα δείτε την ειδική προσφορά «StopOver Athens»

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “StopoverAthens"
από 50 € το άτομο με μεταφορές

Σημείωση: Οι τιμές για τις αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη και Κύπρο είναι ενδεικτικές και εξαρτώνται από τις τιμές των εισιτηρίων μετάβασης στην Αθήνα. Οι τελικές τιμές διαμορφώνονται κατά την κράτησή σας, κατόπιν διαθεσιμότητας

 

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Το πληρέστερο πρόγραμμα για την Κολομβία, το μοναδικό που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε σε βάθος αυτή τη συναρπαστική χώρα που οι περισσότεροι ταξιδιώτες τώρα μόλις αρχίζουν να ανακαλύπτουν. Το πρόγραμμα της Μεγάλης Κολομβίας είναι το μόνο που μας προσφέρει τη δυνατότητα να επισκεφθούμε μέρη άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως την Ποπαγιάν, το Σαν Αγκουστίν, το Τιερραδέντρο και την απόκοσμη έρημο Τατακόα, μια ευκαιρία που για πρώτη φορά προσφέρεται σε ελληνικό πρόγραμμα!

Το πληθωρικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Μόνο στο Versus Travel εξαιρετικές πτήσεις με την KLM για Μπογκοτά και επιστροφή από Καρθαγένη για να αποφύγετε τα άσκοπα πισωγυρίσματα, τη μεγάλη ταλαιπωρία και τις περιττές αεροπορικές διαδρομές στη Λατινική Αμερική.
 • Σπάνιες διανυκτερεύσεις στην Καρθαγένη στην παλιά πόλη για να έχετε τα πάντα στα πόδια σας.
 • Αφιερώνουμε τρεις διανυκτερεύσεις στην Καρθαγένη και όχι λιγότερες.
 • Εκδρομή από την Καρθαγένη στο μικρό ψαροχώρι Λα Μποκουίλα, και  βαρκάδα με κανό στο τοπικό οικοσύστημα με τα μακρόβια.
 • Επίσκεψη στο μυστηριώδες Σαν Αγκουστίν, έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Νότιας Αμερικής, με το «Δάσος των Αγαλμάτων». Το Versus ανοίγει δρόμους με την επίσκεψη αυτού του πάρκου. Το αινιγματικό αυτό αρχαιολογικό πάρκο παρόλο που είναι ένας από τους πιο συγκλονιστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αμερικής συνήθως παραλείπεται διότι είναι εξαιρετικά απομακρυσμένο. Το Versus όμως πάντα αναζητά κρυμμένα διαμάντια στον πλανήτη μας και σας τα προτείνει.
 • Ημιδιατροφή καθημερινά.
 • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* και τα καλύτερα διαθέσιμα ανά περιοχή. Το ξενοδοχείο μας στην Ποπαγιάν ήταν πρώην μοναστήρι και ανήκει στο ιστορικό θρησκευτικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα Σαν Φρανσίσκο που είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης. Στο Τιερραδέντρο και στο Σαν Αγκουστίν, όπου δεν υπάρχει τουριστική υποδομή,  απλά ξενοδοχεία 3* από τα καλύτερα διαθέσιμα.
 • Ξενάγηση στην Καρθαγένη, ίσως την ωραιότερη πόλη της Λατινικής Αμερικής.
 • Επίσκεψη και διαμονή στην πόλη Κάλι με τις τεράστιες χασιέντες και τα ορυχεία χρυσού.
 • Η πεμπτουσία της εξερεύνησης με διαμονή και επίσκεψη στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο του Τιερραδέντρο (θησαυρός της UNESCO) με τους κατάγραφους τοίχους, έργα εξελιγμένων προκολομβιανών πολιτισμών.
 • Επισκεπτόμαστε την έρημο Τατακόα στη νότια Κολομβία για να δούμε τα... μυστηριώδη παλάτια από κόκκινη άμμο! Στην έρημο Τατακόα φτάνουμε από την πόλη Νέιβα στο νότο της Κολομβίας.
 • Ξενάγηση και διαμονή στην Ποπαγιάν, από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Νότιας Αμερικής.
 • Ξενάγηση στην Μπογκοτά, με τα πανέμορφα μπαρόκ κτίρια.
 • Επίσκεψη στο Μουσείο Χρυσού με τους καταπληκτικούς θησαυρούς και στο Μουσείο Μποτέρο ένα από τα ωραιότερα μουσεία της χώρας.
 • Ειδική καινοτομική ξενάγηση στα πρώην λημέρια του βαρόνου της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ στο Μεντεγίν, τα οποία σήμερα είναι οι πιο κουλ καλλιτεχνικές περιοχές της πόλης, χάρη στο ειδικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης της Κολομβίας.
 • Επίσκεψη στη διάσημη Ζιπακίρα με τα υπόγεια αλατωρυχεία και τον ιστορικό ναό που είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένος από αλάτι!
 • Επίσκεψη στους εντυπωσιακούς καταρράκτες Σάλτο ντελ Μορτίνιο.
 • Επίσκεψη στον τεράστιο μετεωρίτη του Γκουαταπέ που ξεφυτρώνει μέσα από τις τεχνητές λίμνες.
 • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός - βιβλίο στα Ελληνικά Versus Travel.
   

Εμπειρίες που θα ζήσουμε με το Versus

Γιατί στη Μεγάλη Κολομβία με το Versus

Μια ολοκληρωμένη, πλήρης πρόταση για την Κολομβία, μία χώρα που παραδόξως δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες. Επιλέγουμε τρεις διανυκτερεύσεις στην Καρθαγένη, μέσα στην παλιά πόλη, παρά το υψηλό κόστος, για πολλούς την ωραιότερη πόλη της Λατινικής Αμερικής. Έτσι μπορούμε να την περπατήσουμε και να την απολαύσουμε. Αφιερώνουμε δύο διανυκτερεύσεις στο Μεντεγίν, μια πόλη-σταθμός της Κολομβίας, με την περίφημη συνοικία Comuna 13 που με οχήματα την τέχνη, το γκράφιτι και τη χιπ χοπ μουσική μεταμορφώθηκε ριζικά και πλέον αποτελεί κύριο τουριστικό σημείο της πόλης.

Παράλληλα, ανακαλύπτουμε και εξερευνούμε μέρη άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως είναι η Ποπαγιάν, το Σαν Αγκουστίν και η έρημος Τατακόα, μια ευκαιρία που για πρώτη φορά προσφέρεται σε ελληνικό πρόγραμμα μόνο από το Versus! Διασχίζουμε πρώτοι στην Ελλάδα την Κολομβία από τον Ειρηνικό Ωκεανό έως τον Ατλαντικό και την Καραϊβική θάλασσα.

Το μυστηριώδες Σαν Αγκουστίν

Ξεναγούμαστε στο εξαιρετικής σημασίας Αρχαιολογικό Πάρκο του Σαν Αγκουστίν, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που συστήνει στον σημερινό άνθρωπο έναν προκολομβιανό πολιτισμό χαμένο εδώ και πολλούς αιώνες. Εκεί θα δούμε τη μεγαλύτερη συλλογή θρησκευτικών μνημείων και μεγαλιθικών γλυπτών σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Επίσης είναι η μεγαλύτερη νεκρόπολη στον κόσμο! Τα αγάλματα είναι πέτρινα και τεράστια (ύψους 7 μ). Το αρχαιολογικό πάρκο καταλαμβάνει έκταση 50 τ. χλμ. και μέσα σε αυτό βρίσκονται περί τα 500 τέτοια αγάλματα.

Καρθαγένη, η ωραιότερη πόλη της Λατινικής Αμερικής

Η Καρθαγένη, επισήμως Καρθαγένη των Ινδιών, ιδρύθηκε το 1533 και υπήρξε στρατηγικής σημασίας λιμάνι για τους ισπανούς κονκισταδόρες. Από το λιμάνι της εμπορεύονταν κυρίως περουβιανό χρυσό και εισήγαγαν σκλάβους από την Αφρική. Και προκειμένου οι Ισπανοί να την προφυλάξουν από τους πειρατές, την περιέκλεισαν με τείχη, τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα. Τα τείχη και ολόκληρη η Παλιά Πόλη που περιβάλλεται από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το απίθανο Μεντεγίν

Το Μεντεγίν, παρότι είναι μια πόλη ορεινή, έχει ήπιο κλίμα και δικαίως φέρει τον τίτλο «Η πόλη της αιώνιας άνοιξης». Θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο κέντρο της πόλης με την υπέροχη πλατεία Μποτερό, την οποία κοσμούν τα γλυπτά του διάσημου καλλιτέχνη με την ιδιαίτερη αισθητική, ενώ θα μάθουμε για την πλούσια ιστορία της και πώς από άντρο των ναρκωτικών και του βαρόνου Εσκομπάρ κατέληξε σήμερα, μετά από χρόνια προσπαθειών, να αποτελεί πόλη-παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά την εξέλιξη και την καινοτομία.

Μπογκοτά, η «Αθήνα της αμερικανικής ηπείρου».

Η Μπογκοτά είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Κολομβίας. Βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και είναι χτισμένη σε οροπέδιο, σε υψόμετρο 2.640 μέτρων. Είναι μια πόλη γεμάτη πάθος και ζωντάνια. Στην ιστορική συνοικία Λα Καντελαρία βρίσκονται συγκεντρωμένα μερικά από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της πόλης: η Νομισματική Συλλογή, το Μουσείο Τέχνης, η βιβλιοθήκη Luis Angel Arango και το Μουσείο Μποτέρο, ενώ γύρω από την κεντρική πλατεία Plaza de Bolivar συνυπάρχουν αρχιτεκτονικά ο ισπανικός αποικιοκρατικός ρυθμός, ο γαλλικός κλασικισμός, ο αμερικανικός εκλεκτικισμός και ο μοντερνισμός.

Highlights

 • Η πόλη-μουσείο της Καρθαγένης, με τα μπαρόκ μέγαρα και το απαράμιλλο παραδοσιακό χρώμα.
 • Το Μουσείο Χρυσού με τους εκτυφλωτικούς θησαυρούς στην πρωτεύουσα Μπογκοτά.
 • Ο αινιγματικός αρχαιολογικός χώρος του Σαν Αγκουστίν, από τους πλουσιότερους και πλέον εντυπωσιακούς της Νότιας Αμερικής, που πρώτο το Versus επισκέπτεται!
 • Το παζάρι των ιθαγενών με τις μπλε φούστες στο ορεινό χωριό Σίλβια των Άνδεων.
 • Η πόλη Ποπαγιάν, εξαιρετικά σπάνια και πανέμορφη, στη Νότια Κολομβία.
 • Ο σπάνιος αρχαιολογικός χώρος του Τιερραδέντρο.
 • Η συγκλονιστική έρημος Τατακόα με το εξωπραγματικό τοπίο.
 • Το μοναστήρι και η εκκλησία La Popa στην Καρθαγένη που το κτήριο μοιάζει με πρύμνη πλοίου.
 • Το παραδοσιακό ψαροχώρι Λα Μποκουίλα όπου θα γίνουμε ένα με τους ντόπιους.
 • Οι αρχαιολογικοί τόποι Alto de los Ídolos και Alto de Las Piedras στο Σαν Αγκουστίν.
 • Η πολύχρωμη Καντελαρία, από τις πιο όμορφες γειτονιές της Μπογκοτά.
 • Οι πανέμορφες γειτονιές με τα γκράφιτι σε Μπογκοτά, Μεντεγίν και Καρθαγένη.

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Μόνο στο Versus Travel εξαιρετικές πτήσεις με την KLM για Μπογκοτά και επιστροφή από Καρθαγένη.
 • Σπάνιες διανυκτερεύσεις στην Καρθαγένη στην παλιά πόλη για να έχετε τα πάντα στα πόδια σας
 • Επίσκεψη στο μυστηριώδες Σαν Αγκουστίν.

Περίοδοι

 • Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2024

Αναχωρήσεις

20/11Bonus Online Κράτησης

Χάρτης Ταξιδιού Μεγάλη Κολομβία, με τους μυστηριώδεις αρχαιολογικούς χώρους Σαν Αγκουστίν – Τιερραδέντρο – Ποπαγιάν | 20.11.2024

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info