fb

Κεντρική Αμερική, Κόστα Ρίκα – Παναμάς – Νικαράγουα– Ελ Σαλβαδόρ | 10.03.2024

Διάρκεια: 17 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 4590€

Ταυτότητα ταξιδιού

Η καρδιά της Κεντρικής Αμερικής είναι ένα αριστούργημα της φύσης αλλά και της υψηλής παγκόσμιας μηχανικής. Οι τέσσερις χώρες που επισκεπτόμαστε και εξερευνούμε απ’ άκρη σ’ άκρη, ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα, η Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ, διαφέρουν πολύ από τις άλλες της Λατινικής Αμερικής. Είναι πάρα πολύ ασφαλείς, πάρα πολύ πλούσιες, με υψηλό επίπεδο ζωής, αλλά και με φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς. Εμείς τις εξερευνούμε πλήρως με ένα φαντασμαγορικό οδοιπορικό, που αρχίζει από την ολοζώντανη Πόλη του Παναμά και καταλήγει στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, το όμορφο (μπελ επόκ και υπερσύγχρονο) Σαν Χοσέ.

Ενδιαμέσως, επισκεπτόμαστε και διανυκτερεύουμε σε απίθανα προστατευόμενα εθνικά πάρκα, απάτητες ζούγκλες και ηφαιστειακούς εθνικούς δρυμούς. Θα επισκεφτούμε τον οικισμό των Ινδιάνων Εμπερά, θα μείνουμε στο τροπικό και ανέγγιχτο Αρχιπέλαγος Μπόκας Ντελ Τόρο, θα μαγευτούμε από την καταπράσινη ζούγκλα Τορτουγκέρο με τις θαλάσσιες και ποταμίσιες χελώνες, θα θαυμάσουμε το εθνικό πάρκο του ηφαιστείου Αρενάλ και τη βιοποικιλότητα στον Εθνικό Δρυμό του Ηφαιστείου Μομπάτσο με τα σπάνια είδη ορχιδέας. Εξερευνούμε το Εθνικό Πάρκο Σέρο Βέρντε και τον αρχαιολογικό χώρο των Μάγιας «Τζόγια ντε Σερέν» στο Ελ Σαλβαδόρ, και στην εκπνοή του ταξιδιού ζούμε την εμπειρία της επίσκεψης στο ενεργό στρωματοηφαίστειο Ποάς στην Κόστα Ρίκα. Πρόκειται για ένα ταξίδι-υπερθέαμα, που θα σας μείνει αξέχαστο για πάντα!

 

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Το ταξίδι μας αρχίζει από την όμορφη και πολύ ζωντανή Πόλη του Παναμά και φυσικά την εντυπωσιακή Διώρυγα του Παναμά. Ακολουθεί το Εθνικό Πάρκο Τσάγρες όπου θα μας ξεναγήσουν οι Ινδιάνοι Εμπερά με τα παραδοσιακά κανό τους. Μετά θα πάμε στο τροπικό Αρχιπέλαγος Μπόκας ντελ Τόρο, το οποίο και θα εξερευνήσουμε απολαμβάνοντας την κρουαζιέρα μας. Επιστρέφοντας στην ηπειρωτική Κεντρική Αμερική ακολουθούμε διαδρομή μέσα από φυτείες καφέ και μπανάνας και άφιξη στην προστατευόμενη ζούγκλα Τορτουγκέρο με τις θαλάσσιες και ποταμίσιες χελώνες. Επόμενος σταθμός μας θα είναι το Ηφαιστειακό Πάρκο Αρενάλ που περιλαμβάνει και αυτό μία μεγάλη ζούγκλα, πριν περάσουμε τα σύνορα και βρεθούμε στη Νικαράγουα και την πανέμορφη πόλη Γρανάδα. Θα απολαύσουμε κρουαζιέρα στη Λίμνη Νικαράγουα, τη μεγαλύτερη της Κεντρικής Αμερικής, και θα εκδράμουμε στα ηφαίστεια Μομπάτσο και Μασάγια, με τα μαγευτικά φυσικά τοπία και την πλούσια βιοποικιλότητα. Επόμενος προορισμός μας το Ελ Σαλβαδόρ, όπου θα θαυμάσουμε τον εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των Μάγιας, Τζόγια ντε Σερέν, αλλά και το Εθνικό Πάρκο Σέρο Βέρντε, με τη συγκλονιστική Λίμνη Κοατεπέκ και το ηφαίστειο Ιζάλκο. Πίσω στην Κόστα Ρίκα θα γνωρίσουμε την πρωτεύουσα της χώρας, Σαν Χοσέ, θα ζήσουμε την αξέχαστη εμπειρία επίσκεψης στον κρατήρα του ενεργού Ηφαιστείου Ποάς, και θα δοκιμάσουμε τον περίφημο καφέ της Κόστα Ρίκα σε τοπική φυτεία. Κάπως έτσι ολοκληρώνουμε ένα ταξίδι που πραγματικά τα έχει όλα!

 

Μόνο Στο Versus

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus travel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

 

Ένα σπάνιο εξερευνητικό οδοιπορικό του Versus στην Κεντρική Αμερική, σε τέσσερις χώρες με πολύ πλούσια εναλλασσόμενη τροπική φύση, μεγάλη παράδοση στην κουλτούρα των ιθαγενών, πανέμορφες αποικιακές πόλεις και γραφικά χωριουδάκια, απέραντες φυτείες ανανά, καφέ και μπανάνας, ηφαίστεια και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους των Μάγιας. Αλλά και με μοναδικά επιτεύγματα της παγκόσμιας μηχανικής, όπως είναι η Διώρυγα του Παναμά. Με ειδυλλιακές διανυκτερεύσεις μέσα σε προστατευόμενα εθνικά πάρκα και στα απίθανα, ανέπαφα τροπικά νησιά Μπόκας ντελ Τόρο – μια αποκλειστική καινοτομία του Versus Travel.

Το ταξίδι μας

 • Αεροπορική εταιρεία: KLM
 • Κατανομή διανυκτερεύσεων: Πόλη Παναμά (3), Μπόκας ντελ Τόρο (2), Εθνικό Πάρκο Τορτουγκέρο (2), Ζούγκλα Σαραπίκι (2), Γρανάδα (3), Σαν Σαλβαδόρ (2), Σαν Χοσέ (1).
 • Διατροφή: Ημιδιατροφή καθημερινά. Πλήρης διατροφή στη ζούγκλα Τορτουγκέρο.
 • Μετακινήσεις: αεροπορικώς (τοπικές αεροπορικές εταιρείες), οδικώς (κλιματιζόμενα πούλμαν), ακτοπλοϊκώς (πλοιάρια).
 • Ξενοδοχεία 4*, 5*. Στις ζούγκλες Τορτουγκέρο και Σαραπίκι lodge βασικών ανέσεων. Στη Γρανάδα απλό, όμορφο ξενοδοχείο αποικιακού στυλ.

Ειδικότερα:

 • Τέλειες πτήσεις με άφιξη αυθημερόν, χωρίς διανυκτερεύσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
 • Εκτεταμένη Κόστα Ρίκα και όχι «επιδερμική» επίσκεψη για μείωση κόστους, στην πιο εντυπωσιακή από τις χώρες που επισκεπτόμαστε. Μπορεί να είναι η πιο ακριβή από τις τέσσερις, αλλά εμείς της δίνουμε τον χρόνο που της αξίζει.
 • Πρόκειται για μια πλήρη εξερεύνηση, με τμηματικές διανυκτερεύσεις σε συγκλονιστικά σημεία και εθνικά πάρκα (αρχιπέλαγος Μπόκας Ντελ Τόρο, ζούγκλα Τορτουγκέρο, ζούγκλα Σαραπίκι). Περνάμε οδικώς από τον Παναμά στην Κόστα Ρίκα και εξερευνούμε. Δεν αναλώνουμε το ταξίδι σε πόλεις με ελεύθερες ημέρες ή ανούσιες εκδρομές. ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΣΥΚΓΡΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΣΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ!
 • Δύο (2) διανυκτερεύσεις και εξερεύνηση (κρουαζιέρα), στο τροπικό αρχιπέλαγος Μπόκας ντελ Τόρο. Έναν άγνωστο παράδεισο, που πρώτο το Versus, πρότεινε στους Έλληνες ταξιδιώτες. Εκεί θα δούμε ερημικές, παραμυθένιες παραλίες, παρθένα δάση και μικρά, απομονωμένα χωριά, διάσπαρτα σε όλα τα νησιά, όπου ζουν ακόμα οι ιθαγενείς Νγκομπέ, Νάσο και Μπρίμπρι 
 • Δύο (2) διανυκτερεύσεις μέσα στο Εθνικό Πάρκο Τορτουγκέρο στην Κόστα Ρίκα, ένα από τα πιο όμορφα μέρη του πλανήτη, όπου εξερευνούμε τη σπάνια ζούγκλα με κανό.
 • Εξορμήσεις σε δύο από τα σημαντικότερα ενεργά ηφαίστεια της Κεντρικής Αμερικής, το Αρενάλ στην Κόστα Ρίκα και το Μασάγια στη Νικαράγουα.
 • Τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις στην εκπληκτική Γρανάδα (και όχι ημερήσια εκδρομή από Μανάγκουα).
 • Εξερεύνηση της εύφορης ηφαιστειακής φύσης των τροπικών στο Εθνικό Πάρκο Αρενάλ, μπάνιο σε θερμές πηγές και παρατήρηση της ζωής στη ζούγκλα από τις εναέριες γέφυρες.
 • Επίσκεψη στα γραφικά Λευκά Χωριά στη Νικαράγουα.
 • Ολοήμερη εκδρομή στους οικισμούς των Ινδιάνων Εμπερά, στους οποίους μας μεταφέρουν οι ίδιοι με τα παραδοσιακά κανό τους, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Τσάγρες, όπου θα γνωρίσουμε από κοντά τον τρόπο ζωής και τα έθιμά τους.
 • Εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο του Ηφαιστείου Ποάς, όπου θα δούμε τη Θερμή Λίμνη στον ενεργό κρατήρα.
 • Κρουαζιέρα στην πανέμορφη λίμνη Νικαράγουα, τη μεγαλύτερη της Κεντρικής Αμερικής.
 • Ξενάγηση στον εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των Μάγιας, Τζόγια ντε Σερέν, τη γνωστή και ως «Πομπηία της Αμερικής», που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1993.
 • Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Σέρο Βέρντε, με τη συγκλονιστική Λίμνη Κοατεπέκ και το ηφαίστειο Ιζάλκο.
 • Στην απίστευτη Διώρυγα του Παναμά επιλέγουμε το παρατηρητήριο Μιραφλόρες, για να δούμε πώς ανεβοκατεβαίνουν τα πλοία, σε διάφορα υψόμετρα, μέσα σε ειδικές δεξαμενές που γεμίζουν με νερό.
 • Επισκεπτόμαστε την Παλιά Πόλη του Παναμά, με την απίθανη αποικιακή αρχιτεκτονική και την ολοζώντανη ατμόσφαιρα.
 • Περιήγηση στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ, με την μπελ επόκ και την… υπερσύγχρονη αρχιτεκτονική.
 • Πλήρης διατροφή στη ζούγκλα Τορτουγκέρο. Ένα μεσημεριανό γεύμα στα νησάκια Μπόκας ντελ Τόρο, επειδή υπάρχουν πολλές επιλογές για παραδοσιακό δείπνο σε εξωτικά εστιατόρια δίπλα στα θάλασσα. Ημιδιατροφή στο υπόλοιπο πρόγραμμα.
 • Επίσκεψη σε φυτεία καφέ, σε φυτεία ανανά και φάρμα εκτροφής βουβαλιών στην Κόστα Ρίκα.
 • Περιήγηση στην παλιά πόλη του Σαν Σαλβαδόρ με τα μεγαλοπρεπή κτίρια.
 • Έμπειρος και πολύ καλά καταρτισμένος Έλληνας αρχηγός από την Αθήνα, που μας συνοδεύει και μας εξηγεί τα πάντα σε όλο το ταξίδι, και όχι τοπικός ελληνόφωνος, όπως συμβαίνει συνήθως.
 • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά Versus Travel.

 

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΠΑΝΑΜΑ ΣΙΤΙ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Πόλη του ΠαναμάΠάναμα Σίτι), το λεγόμενο και «Χονγκ Κονγκ» της Κεντρικής Αμερικής, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται από πολλούς, μια πόλη που σφύζει από ζωή και έχει κάτι για τον καθένα. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: ΠΑΝΑΜΑ ΣΙΤΙ (Ξενάγηση, Παλιά Πόλη, Διώρυγα)

Ξεκινάμε την ξενάγησή μας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έρθουμε πρώτα στα ερείπια του Παναμά Βιέχο (Panamá Viejo), του πρώτου οικισμού της χώρας από τον 16ο αιώνα, λίγο έξω από την πόλη.

Ακολουθεί η Παλιά Πόλη του Παναμά, το ιστορικό κέντρο δηλαδή, που ονομάζεται Κάσκο Βιέχο ή Σαν Φελίπε. Χτίστηκε το 1673 και συνδυάζει διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ: ισπανικό αποικιακό, αρ ντεκό, ευρωπαϊκό μοντερνιστικό, γαλλικό μπελ επόκ και το στυλ των Αντιλλών. Το στυλ των Αντιλλών, δηλαδή της Καραϊβικής, αφορά κυρίως τα σπίτια που χτίστηκαν την εποχή της διάνοιξης της Διώρυγας.

Το ιστορικό κέντρο του Παναμά περιλαμβάνει 800 ιστορικά κτίρια και είναι μνημείο της UNESCO. Μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια είναι: Το Σαλόν Μπολίβαρ που σήμερα στεγάζει το Υπουργείο Εξωτερικών. Εκεί, το 1826, έγινε το συνέδριο για την ένωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής που απελευθερώθηκαν από τον Μπολίβαρ. Το Εθνικό Θέατρο που ιδρύθηκε το 1908. Το Λας Μποβέδας, που χρησιμοποιούταν ως αποθήκες και φυλακές. Η Πλατεία της Γαλλίας, με το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους 22.000 Γάλλους εργάτες που πέθαναν κατά τη διάρκεια της διόρυξης της Διώρυγας από κίτρινο πυρετό. Θα δούμε επίσης τον Μητροπολιτικό Καθεδρικό.

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το μοντέρνο τμήμα της πόλης με τους ουρανοξύστες, που το skyline θυμίζει Μανχάταν, και το αποικιακό της τμήμα,  όπου θα περπατήσουμε ανάμεσα στα σοκάκια με τις γραφικές κατοικίες και τα μπαλκόνια ισπανο-αποικιακής τεχνοτροπίας.

Τέλος, θα φτάσουμε στο σημείο θέασης του Μιραφλόρες, ιδανικό για να παρατηρήσουμε την κίνηση των πλοίων στην περίφημη Διώρυγα του Παναμά. Η Διώρυγα αποτελεί το υγρό μονοπάτι που χώρισε στη μέση μία ήπειρο για να ενώσει τους δύο ωκεανούς, τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, και άλλαξε για πάντα το τοπίο της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας και του εμπορίου. Ο Ισθμός του Παναμά είναι το στενότερο τμήμα ξηράς ανάμεσα στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό ωκεανό.

Η διάνοιξη της Διώρυγας τελείωσε το 1914 και υπολογίζεται ότι εργάστηκαν πάνω από 80.000 άνθρωποι για την αποπεράτωσή της. Συνδέει τον κόλπο του Παναμά στον Ειρηνικό ωκεανό με τον κόλπο της Λιμόν στον Ατλαντικό ωκεανό και έχει μήκος 81.300 μέτρων. Φθάνοντας στο παρατηρητήριο στη Διώρυγα, ο αρχηγός σας θα σας εξηγήσει με ποιον τρόπο τη διαπλέουν τα πλοία από τον Ειρηνικό στον Ατλαντικό και αντίστροφα, ανεβαίνοντας δεξαμενές που γεμίζουν με νερό. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: ΠΑΝΑΜΑ ΣΙΤΙ: Εθνικό Πάρκο Τσάγρες (Ινδιάνοι Εμπερά)

Πρωινή αναχώρηση για το Εθνικό Πάρκο Τσάγρες, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Πολιτισμό των ιθαγενών Εμπερά. Θα δούμε από κοντά τις χειροτεχνίες τους, θα μας διδάξουν τις γνώσεις τους για τα βότανα και τα φυτά της περιοχής, θα απολαύσουμε τη μουσική και τους χορούς τους, που θα μας ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να χρωματίσετε το σώμα σας, όπως κάνουν οι ίδιοι, με φυτικά χρώματα - μια τεχνική γνωστή ως Jagua.

Στην κοινότητα των Εμπερά φτάνουμε με τα παραδοσιακά κανό που οδηγούν οι ιθαγενείς διασχίζοντας τον ποταμό Τσάγρες. Για τους πιο θαρραλέους, προτείνουμε μια διαφορετική εξερεύνηση, όπου θα περπατήσουμε  μέσα στην ζούγκλα στην κοίτη ενός μικρού ποταμού για να καταλήξουμε σε μια πανέμορφη λίμνη στην οποία  μπορούμε να βουτήξουμε και παράλληλα να θαυμάσουμε  τους καταρράκτες.

Επιστροφή στην Πόλη του Παναμά. Το βράδυ μάς περιμένει μια έκπληξη: θα απολαύσουμε μια βόλτα στην πόλη με το περίφημο λεωφορείο Red Devil (diablo rojo), σήμα κατατεθέν του Πάναμα Σίτι και η πιο εμβληματική μορφή δημόσιας συγκοινωνίας του Παναμά. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΠΑΝΑΜΑ ΣΙΤΙ – πτήση για ΜΠΟΚΑΣ ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ

Πρωινό ελεύθερο για να απολαύσουμε τις βόλτες μας στην Πόλη του Παναμά. Το απόγευμα θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστούμε στην πτήση με προορισμό τα νησιά Μπόκας ντελ Τόρο και το μεγαλύτερο από αυτά, το νησί Κολόν, όπου και θα διαμείνουμε.

Το αρχιπέλαγος Μπόκας ντελ Τόρο αποτελείται από 6 νησιά, καλυμμένα με τροπικά δάση. Από την πρώτη στιγμή νιώθουμε μια γαλήνια ατμόσφαιρα. Όλα μάς μεταφέρουν πίσω στον χρόνο, αφού πρόκειται για ένα μέρος γνήσιο, μη τουριστικοποιημένο, έναν ανέγγιχτο παράδεισο. Εδώ δεν θα συναντήσουμε τις πολλές ανέσεις που έχουμε συνηθίσει, αλλά ας μην ξεχνάμε πως δεν έχουμε έρθει γι’ αυτό: έχουμε έρθει για ένα ταξίδι στο παρελθόν, βιώνοντας μια αυθεντική νοσταλγική ατμόσφαιρα.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη νωχελική, άλλων εποχών, περατζάδα των ντόπιων στον κεντρικό, με έντονο χρώμα Καραϊβικής, δρόμο του Μπόκας Ίσλα, τα μικρά τοπικά μπαράκια με ρυθμούς reggae και θαλασσινή αύρα, αλλά και τα εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα. Εικόνες που όλο και περισσότερο σπανίζουν στα ταξίδια μας.

Το ίδια τα νησιά είναι ένας επίγειος παράδεισος, ένας προορισμός μοναδικού φυσικού κάλλους. Ένας νησιωτικός τόπος με τεράστιες παραλίες με άσπρη άμμο, που βρέχονται από τα καταγάλανα νερά της Καραϊβικής, δημιουργώντας τοπία ειδυλλιακά. Τα τιρκουάζ νερά του Bocas del Toro και οι δαντελωτές ακτές του φιλοξενούν ένα οικοσύστημα με παρθένους κοραλλιογενείς υφάλους και σπάνια θαλάσσια ζωή και είναι ιδανικές για εξερεύνηση του βυθού με μάσκα, για καταδύσεις ή απλά για κολύμπι στα δροσερά νερά της περιοχής. Δικαίως ονομάζονται «τα Galapagos του 21ου αιώνα». Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Μπορείτε να χαρείτε τη βραδινή σας βόλτα στο νησί, και να τιμήσετε δεόντως τα μικρά, γραφικά εστιατόρια που σερβίρουν γεύσεις Καραϊβικής και κάθε λογής ψαρολιχουδιές. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα: ΜΠΟΚΑΣ ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ (εκδρομή με βάρκα)

Βρισκόμαστε στην Καραϊβική και τον πρώτο λόγο εδώ έχει η θάλασσα, οι χρυσές παραλίες και οι εντυπωσιακοί κοραλλιογενείς σχηματισμοί. Έχουμε λοιπόν στη διάθεσή μας πολύ χρόνο στα πανέμορφα αυτά νησάκια για να ζήσουμε για λίγο κι εμείς σε έναν αληθινό παράδεισο!

Απολαμβάνουμε εκδρομή με πλοιάριο στις παραλίες των Μπόκας ντελ Τόρο, πλέοντας σχεδόν σε ολόκληρη τη διαδρομή μας σε προστατευόμενα νερά πίσω από τους κοραλλιογενείς υφάλους, έτσι ώστε το ταξίδι μας να επηρεάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο από τα κύματα και να μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και όταν πνέουν μέτριοι άνεμοι. Ξεκινήσαμε πρωί, λοιπόν, και ερχόμαστε πρώτα κοντά στο νησί Κριστόμπαλ και βλέπουμε τα δελφίνια να παίζουν και να κολυμπούν δίπλα μας στο Coral Key. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

 

6η ημέρα: ΜΠΟΚΑΣ ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ – ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΡΤΟΥΓΚΕΡΟ (Κόστα Ρίκα)

Σήμερα το πρωί αναχωρούμε από τα νησιά και αφού επιστρέψουμε ακτοπλοϊκώς στον ηπειρωτικό Παναμά, συνεχίζουμε για τα σύνορα με τη γειτονική Κόστα Ρίκα. Αφού διεκπεραιώσουμε τις τελωνειακές διατυπώσεις, συνεχίζουμε οδικώς στην Κόστα Ρίκα. Η ημέρα μας θα είναι γεμάτη, καθώς τελικός μας προορισμός είναι το Εθνικό Πάρκο Τορτουγκέρο, μέσω μιας πανέμορφης διαδρομής που περνά από φυτείες καφέ και μπανάνας και ξεχασμένα χωριουδάκια. Φτάνοντας στην προβλήτα θα συνεχίσουμε για μία ώρα εν πλω, περνώντας μέσα από τα κατάφυτα κανάλια της ζούγκλας μέχρι να φτάσουμε στο lodge που βρίσκεται στην «καρδιά» της.

Στη διάρκεια της διαδρομής ο ξεναγός μας θα μας εξηγεί το πώς δημιουργήθηκε όλο αυτό το σκηνικό στο οποίο συμμετέχουμε σήμερα. Το όνομα του πάρκου σημαίνει «καταφύγιο χελωνών» και ιδρύθηκε για την προστασία της πράσινης χελώνας της Καραϊβικής.

Ανάμεσα στον ποταμό Τορτουγκέρο και στην Καραϊβική βρίσκεται ένα πολύ μικρό χωριό που λέγεται επίσης Τορτουγκέρο. Μέσα σε 5 λεπτά μπορεί κανείς να περπατήσει από τη μια πλευρά του χωριού στην άλλη, μέσα από ένα μονοπάτι. Αυτοκίνητα δεν υπάρχουν και η μεταφορά γίνεται με κανό – ορισμένα διαθέτουν κινητήρα, αλλά τα περισσότερα κινούνται με κουπιά.

Στο χωριουδάκι θα έχουμε δύο εναλλακτικές: ή θα μεταβούμε με πλοιάριο από το ξενοδοχείο μας και θα περπατήσουμε στο γραφικό δρομάκι του ή μπορούμε να δειπνήσουμε σε εστιατόριο της περιοχής, αντιπροσωπευτικό της κουζίνας της Καραϊβικής.

Ό,τι και να επιλέξουμε, αυτό που έχει σημασία είναι πως το όλο τοπίο θα μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, μιας και το σημείο αυτό είναι εντελώς απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο και έχει διατηρήσει το έντονο χρώμα της αφροκαραϊβικής κουλτούρας. Τα παιδιά τρέχουν αμέριμνα στους χωματένιους δρόμους του, οι άνδρες περιποιούνται τα πολύχρωμα βαρκάκια τους και οι γυναίκες καθισμένες έξω από τα μισογκρεμισμένα, αλλά όμορφα στολισμένα με χρώμα, σπίτια τους χαζεύουν τους περαστικούς.

Ιδιαίτερα για τους λάτρεις της γνήσιας ταυτότητας της Κεντρικής Αμερικής, το μέρος αυτό είναι ιδανικό. Η διαμονή μας γίνεται σε lodge μέσα στη ζούγκλα, παρέχοντάς μας βασικές ανέσεις. Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΡΤΟΥΓΚΕΡΟ (βαρκάδα στα κανάλια)

Η σημερινή μας ημέρα είναι αφιερωμένη στην εξερεύνηση του Εθνικού Πάρκου του Τορτουγκέρο. Πρόκειται για ένα σύστημα φυσικών και τεχνητών καναλιών, αλλά και πλεύσιμων λιμνών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εκτείνεται στα πεδινά, με ορεινές κορυφές ηφαιστειακής προέλευσης να οριοθετούν το δυτικό τμήμα του. Με πλοιάριο θα αναζητήσουμε τους μόνιμους «κατοίκους» αυτής της καταπράσινης περιοχής: 309 είδη τροπικών πουλιών, φλώροι, γεράκια, αλκυόνες και ερωδιοί, παπαγάλοι μακάο, πίθηκοι, βραδύποδες, αλιγάτορες, πίθηκοι και άλλα ζώα.

Οι οδηγοί μας θα σταματούν την πορεία μας μέσα στη ζούγκλα κάθε φορά που θα αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάποιος ζωντανός οργανισμός που αξίζει την παρατήρησή μας.

Η περιήγηση αυτή γίνεται σε απόλυτη ησυχία, έχοντας σαν υπόκρουση τους ήχους της ζούγκλας και τα κρωξίματα των πουλιών ή τα ουρλιαχτά των πιθήκων που βουτούν με μανία στον αέρα κατά τη μεταφορά τους από το ένα δέντρο στο άλλο, και παρατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ζωτικά είδη των καναλιών. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα τροπικά δάση που έχουμε δει ποτέ στα ταξίδια μας στον κόσμο.

Επιστρέφοντας στο lodge μας θα χαλαρώσουμε περπατώντας στη φύση και ψάχνοντας στα μεγάλα φύλλα των φυτών τα μικροσκοπικά πράσινα βατραχάκια με τα κόκκινα μάτια, σήμα κατατεθέν της φύσης της Κόστα Ρίκα. Μπορεί στις φωτογραφήσεις να φαίνονται μεγαλόσωμα, αλλά έχουν το μέγεθος του νυχιού μας. Όποιος τα ανακαλύψει, ενημερώνει και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Όσο για το βραδινό μας στο lodge, καλό είναι να μην έχουμε πολλές προσδοκίες. Το αντιστάθμισμά μας σε αυτό θα είναι οι πολλές ιστορίες που θα έχουμε να διηγηθούμε από τη σημερινή ημέρα. Διανυκτέρευση.

8η ημέρα: ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΡΤΟΥΓΚΕΡΟ – ΖΟΥΓΚΛΑ ΣΑΡΑΠΙΚΙ: Φυτεία Ανανά – Φάρμα Εκτροφής Βουβαλιών

Μετά το πρωινό θα μεταφερθούμε με σκάφος πίσω στην αποβάθρα και στη συνέχεια θα φτάσουμε οδικώς στη ζούγκλα Πουέρτο Βιέχο ντε Σαραπίκι.

Μια μοναδική εμπειρία μάς περιμένει στην καρδιά της ζούγκλας. Θα επισκεφθούμε και θα ξεναγηθούμε σε φυτεία ανανά που μετράει πάνω από 30 χρόνια ζωής. Θα μάθουμε όλα τα μυστικά του γλυκού, αρωματικού και πολύ υγιεινού αυτού φρούτου για το οποίο φημίζεται η Κόστα Ρίκα. Θα δούμε το τροπικό, ποώδες φυτό ανανά, θα ενημερωθούμε για την καλλιέργειά του, τα στάδια παραγωγής, συγκομιδής, συσκευασίας και μεταφοράς του καρπού μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το σύνολο της παραγωγής ανανά της Κόστα Ρίκα εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καθώς θα περιηγούμαστε στη φυτεία ανανά θα απολαμβάνουμε το εκπληκτικό πανόραμα των γύρω ηφαιστείων. Θα συναντήσουμε σπάνια είδη πουλιών, αλλά και τα συμπαθέστατα βουβάλια της φάρμας, τα οποία έχουν βρει στην περιοχή αυτή το ιδανικό - ζεστό και υγρό - μικροκλίμα που χρειάζονται.

Μεταφορά στο lodge που θα μας φιλοξενήσει, ένας πραγματικός παράδεισος για όλους εμάς που αγαπάμε την περιπέτεια και τη φύση, καθώς βρίσκεται σε περιοχή που εκτείνεται σε περισσότερα από 500 στρέμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς τροπικού δάσους. Τα κτίρια του lodge είναι ενσωματωμένα στο τροπικό δάσος, πάνω σε υπερυψωμένες ξύλινες πλατφόρμες και διαδρόμους που εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον. Η ξενάγησή μας είναι διαφορετική σήμερα γιατί θα γίνει μέσα από τη ζούγκλα. Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να περπατάμε και να παρατηρούμε την άγρια ζωή, καθώς ο ξεναγός μας θα μας εξηγεί τα πάντα σχετικά με τα είδη ζώων, πτηνών και εντόμων που θα συναντάμε στο διάβα μας. Διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: ΖΟΥΓΚΛΑ ΣΑΡΑΠΙΚΙ: Εθνικό Ηφαιστειακό Πάρκο Αρενάλ (θερμές πηγές, εναέριες γέφυρες)

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για το Πάρκο Αρενάλ με το άκρως εντυπωσιακό ηφαίστειο. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, μια ισχυρή απόδειξη πως κάτω από τον εξωτερικό της φλοιό, η Γη δεν κοιμάται καθόλου... Μικρές εκρήξεις που συνοδεύονται από καπνούς και στάχτη είναι πολύ συχνό φαινόμενο, ενώ το θέαμα της ροής της φωτεινής κόκκινης λάβας τη νύχτα είναι σίγουρα μοναδικό. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε μαζί σας φωτογραφικές μηχανές και κάμερες για να αποτυπώσετε τη μοναδικότητα του εξαιρετικού τοπίου. Η περιοχή καταστράφηκε το 1968 και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία της αναγέννησης. Το ηφαίστειο Αρενάλ ανέρχεται σε περίπου 1.633 μέτρα αν και το ακριβές ύψος κορυφής αλλάζει συχνά λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Εμείς θα θαυμάσουμε τη θέα προς το εντυπωσιακό ηφαίστειο και θα μπούμε μέσα στην ηφαιστειακή ζούγκλα του εθνικού πάρκου. Εκεί θα κάνουμε μπάνιο σε ειδυλλιακές θερμές πηγές, θα δούμε λίμνες γεμάτες ψάρια, πεντακάθαρα ποτάμια, πανέμορφα τροπικά λουλούδια, πολύχρωμα παραδεισένια πτηνά – με δυο λόγια θα απολαύσουμε την εύφορη ηφαιστειακή φύση των τροπικών. Θα περπατήσουμε στις εναέριες γέφυρες πάνω από τη ζούγκλα και θα παρατηρήσουμε τη ζωή από ψηλά συμμετέχοντας σε αυτή.

Μετά από τη συναρπαστική εμπειρία της επίσκεψης στο Πάρκο Αρενάλ θα επιστρέψουμε στο lodge στη ζούγκλα Σαραπίκι. Διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: ΖΟΥΓΚΛΑ ΣΑΡΑΠΙΚΙ – Διάσχιση συνόρων Πένιας Μπλάνκας – ΓΡΑΝΑΔΑ (Νικαράγουα)

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για μια πανέμορφη διαδρομή προς τα σύνορα της Κόστα Ρίκα με τη Νικαράγουα. Περνώντας στο έδαφος της Νικαράγουα θα κατευθυνθούμε προς την όμορφη αποικιακή πόλη της Γρανάδας.

Η Γρανάδα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Αμερικής. Ιδρύθηκε το 1500 από τους Ισπανούς κατακτητές και αποτελεί εξαίρετο παράδειγμα αποικιακής αρχιτεκτονικής. Λόγω και του σεισμογενούς εδάφους της, τα περισσότερα σπίτια είναι χαμηλά, με κεραμιδένιες σκεπές και ξύλινες πόρτες που οδηγούν σε μεγάλη εσωτερική αυλή. Οι βόλτες μας στους δρόμους της ζωντανής αυτής πόλης θα μας ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο! Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

11η ημέρα: ΓΡΑΝΑΔΑ: Ξενάγηση – Κρουαζιέρα στη λίμνη Νικαράγουα

Ξεκινάμε με μια ξενάγηση στην πόλη της Γρανάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε την εκκλησία "La Merced", τον εντυπωσιακό, ζωγραφισμένο με φωτεινά χρώματα καθεδρικό ναό, καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου. Το μοναστήρι στεγάζει σήμερα μια εντυπωσιακή συλλογή γνήσιων προκολομβιανών γλυπτών που απεικονίζουν μορφές ανθρώπων και ζώων.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την πανέμορφη Λίμνη Νικαράγουα, όπου θα απολαύσουμε μια υπέροχη κρουαζιέρα. Η Λίμνη Νικαράγουα είναι η μεγαλύτερη της Κεντρικής Αμερικής και η 10η μεγαλύτερη στον κόσμο, και φιλοξενεί περί τα 400 νησάκια με οργιώδη βλάστηση. Έχει έκταση 8.157 τ.χλμ., μήκος 160 χλμ. και μέσο πλάτος 72 χλμ. Μετά το τέλος της κρουαζιέρας, επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας στη Γρανάδα. Διανυκτέρευση.

 

12η ημέρα: ΓΡΑΝΑΔΑ: Εθνικός Δρυμός Ηφαιστείου Μομπάτσο – Λευκά Χωριά – Ηφαιστειακό Πάρκο Μασάγια

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για μια ημερήσια εκδρομή γεμάτη φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά και εμπειρίες που δύσκολα θα ξεχάσουμε. Πρώτη μας στάση ο Εθνικός Δρυμός του Ηφαιστείου Μομπάτσο, ένα από τα πιο όμορφα τροπικά δάση που συναντάμε στη Λατινική Αμερική, με περισσότερα από 800 σπάνια είδη χλωρίδας και ενδημικά είδη πανίδας που είναι μοναδικά στον κόσμο.

Το ηφαίστειο Μομπάτσο είναι γνωστό ως «Σουλτάνος» και υψώνεται 1.345 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το δάσος παραμένει καλυμμένο με σύννεφα σχεδόν όλο τον χρόνο και είναι πάντα πράσινο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου. Το δροσερό κλίμα, οι φυτείες καφέ και η εντυπωσιακή θέα καθιστούν το ηφαίστειο Μομπάτσο μια από τις υποχρεωτικές στάσεις για κάθε επισκέπτη που φτάνει στη Νικαράγουα.

Οι πλαγιές του ηφαιστείου φιλοξενούν περισσότερους από 500 πιθήκους του γένους Alouatta, τους οποίους – αν είμαστε τυχεροί – θα εντοπίσουμε στα δέντρα, καθώς περπατάμε στα μονοπάτια του δάσους.

Μόλις φτάσουμε στη βάση του ηφαιστείου, θα επιβιβαστούμε σε οχήματα 4x4 που θα μας μεταφέρουν στο σημείο απ’ όπου ξεκινάει το μονοπάτι για τον κρατήρα. Θα συνεχίσουμε πεζή τη διαδρομή μας μέσα στο δάσος και με τη βοήθεια του φυσιοδίφη ξεναγού μας θα μάθουμε τα πάντα για την εκπληκτική βιοποικιλότητα του δρυμού και – καιρού επιτρέποντος - θα θαυμάσουμε την εκθαμβωτική θέα στη λίμνη Νικαράγουα και στα νησιά της.

Επόμενη στάση για σήμερα τα γραφικά χωριουδάκια έξω από την πόλη Μασάγια, γνωστά ως Λευκά Χωριά. «Φωλιασμένα» σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον όπου δεσπόζει το εντυπωσιακό ηφαίστειο Μασάγια και τεράστιες ηφαιστειακές λίμνες, τα Λευκά Χωριά φημίζονται για τον ήρεμο τρόπο ζωής των κατοίκων τους, οι οποίοι είναι πάντα χαμογελαστοί και φιλικοί προς τους επισκέπτες. Οι περισσότεροι είναι ειδικευμένοι στην παραδοσιακή χειροτεχνία, ιδιαίτερα στην κεραμική και την αγγειοπλαστική. Μέσα από την πώληση των προϊόντων τους εξασφαλίζουν τα προς το ζην και συντηρούν τις οικογένειές τους.

Στο χωριό Καταρίνα θα επισκεφθούμε το παρατηρητήριο, απ’ όπου θα θαυμάσουμε τη συγκλονιστική θέα προς το ηφαίστειο Μομπάτσο που… κόβει την ανάσα. Θα βυθιστούμε στα ζωντανά χρώματα και τα μεθυστικά αρώματα των τοπικών ανθαγορών με τις φρεσκοανθισμένες ορχιδέες και τα άλλα εξωτικά φυτά και λουλούδια. Θα συνεχίσουμε στο χωριό Σαν Χουάν ντε Οριέντε, γνωστό για την αγγειοπλαστική του τέχνη. Εδώ θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε επί το έργον τους τεχνίτες στα εργαστήριά τους, καθώς πλάθουν τον πηλό και του δίνουν μορφή, φτιάχνοντας αντικείμενα τέχνης που αντικατοπτρίζουν παραδόσεις αιώνων.

Στο χωριό Μασατέπε θα θαυμάσουμε την αποικιακού στιλ αρχιτεκτονική των σπιτιών και θα δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά τοπικά γλυκίσματα στις υπαίθριες αγορές.

Αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα, θα κατευθυνθούμε στο Ηφαιστειακό Πάρκο Μασάγια. Ο τεράστιος κρατήρας Σαντιάγο ύψους 635 μέτρων δεσπόζει στην περιοχή. Ο κρατήρας δημιουργήθηκε από τις συχνές ηφαιστειακές εκρήξεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1900. Το 1985 ο κρατήρας κατέρρευσε και έκτοτε βρυχάται, καπνίζοντας συνεχώς θειάφι. Ο ινδιάνικος θρύλος μιλάει για τη θεά της φωτιάς Τσακιουτίκε που την εξευμένιζαν ρίχνοντας ανθρώπους στον κρατήρα. 

Θα φτάσουμε οδικώς, ακολουθώντας μια εύκολη διαδρομή, μέχρι το χείλος του κρατήρα του ηφαιστείου, απ’ όπου θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να κοιτάξουμε μέσα στο στόμιο και να θαυμάσουμε το θέαμα της πυρακτωμένης λάβας.

 

 

13η ημέρα: ΓΡΑΝΑΔΑ – Μανάγκουα – πτήση για ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ (Ελ Σαλβαδόρ)

Αναχωρούμε από τη Γρανάδα με προορισμό τη Μανάγκουα, την πρωτεύουσα της Νικαράγουα, που είναι χτισμένη στην ομώνυμη λίμνη και μας φέρνει έντονα στη μνήμη τις μάχες με τους Σαντινίστας και τον στρατό του Σαμόζα.

Άφιξη στο αεροδρόμιο της Μανάγκουα και επιβίβαση στην πτήση με προορισμό την πιο αναπτυγμένη βιομηχανικά πόλη της Κεντρικής Αμερικής, το Σαν Σαλβαδόρ, πρωτεύουσα του κράτους Ελ Σαλβαδόρ, που βρίθει από ηφαίστεια, λίμνες και αποικιακές πόλεις.

Αποκαλείται η γη των ηφαιστείων, καθώς υπάρχουν πάνω από 20 ηφαίστεια, μερικά από τα οποία είναι ακόμη ενεργά. Τα μοναδικής ομορφιάς φυσικά συμπλέγματα ηφαιστείων και λιμνών αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης πλήθους επισκεπτών. Τα ηφαίστεια Ισάλκο, Σάντα Άνα και Σέρο Βέρντε (1.910 μέτρα ύψος) είναι μερικά από τα ηφαίστεια που συναντάει κανείς στη χώρα.

Άφιξη στο Σαν Σαλβαδόρ, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

14η ημέρα: ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ: Τζόγια ντε Σερέν – Σέρο Βέρντε – ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ (ξενάγηση)

Σήμερα θα επισκεφτούμε έναν εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των Μάγιας, τον Τζόγια ντε Σερέν. Πρόκειται για μία πολιτεία διατηρημένη εξαιρετικά, λόγω του ότι θάφτηκε κυριολεκτικά στη λάβα. Γι’ αυτό και πολλοί την ονομάζουν «Πομπηία της Αμερικής». Ο αρχαιολογικός χώρος Τζόγια ντε Σερέν αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1993, λόγω της συμβολής του στην καλύτερη κατανόηση του πολιτισμού των Μάγια.

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το Σέρο Βέρντε, μια προστατευόμενη περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στις επαρχίες Σονσονάτε και Σάντα Άνα. Πρόκειται για ένα Εθνικό Πάρκο που προσφέρει συγκλονιστική πανοραμική θέα στη Λίμνη Κοατεπέκ και στο ηφαίστειο Ιζάλκο, ένα ανενεργό  ηφαίστειο που δεσπόζει στην περιοχή εδώ και 2.500 χρόνια.

Το ηφαίστειο, που έβγαζε καπνό και λάβα κατακτώντας τον τίτλο «Ο φάρος του Ειρηνικού», σταμάτησε έπειτα από μια συνεχή δραστηριότητα 187 ετών, το 1957. Με πλούσια βλάστηση από πεύκα, συκιές, κάκτους και φτέρες, το Σέρο Βέρντε είναι το καταφύγιο πολλών από τα 400 είδη πουλιών που ζουν σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους το σπάνιο κετσάλ και το τουκάν με τη μακριά μύτη. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στη Λίμνη Κοατεπέκ, η οποία έχει διαμορφωθεί από την κατάρρευση ηφαιστειακού κώνου. Πρόκειται για λίμνη ηφαιστειακού κρατήρα, με πλάτος 6 χλμ. και βάθος 120 μέτρων, και πολύ έντονη βλάστηση περιμετρικά.

Επιστρέφουμε στην πόλη του Σαν Σαλβαδόρ για την πανοραμική περιήγησή μας μέσα από τις λεωφόρους και τα σημαντικότερα μνημεία του. Θα δούμε το ιστορικό κέντρο με τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό, το Εθνικό Ανάκτορο, το Εθνικό Θέατρο, χτισμένο σε γαλλικό αναγεννησιακό στιλ (κηρύχθηκε εθνικό μνημείο το 1979), την Εκκλησία Ελ Ροζάριο, την πλατεία Λιμπερτάδ, την παραδοσιακή αγορά χειροτεχνίας και τη Δημοτική Αγορά Αντίγουο Κασκάτλαν. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

15η ημέρα: ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ – πτήση για ΣΑΝ ΧΟΣΕ (Κόστα Ρίκα): ξενάγηση

Νωρίς το πρωί μετάβαση στο αεροδρόμιο για την πτήση μας με προορισμό το Σαν Χοσέ, πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα.

Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας και είναι μια πολύ ήσυχη και όμορφη πόλη, με υψηλό επίπεδο ζωής. Ιδρύθηκε το 1736 και αναπτύχθηκε ταχύτατα σε αστικό κέντρο. Το 1812 έγινε για πρώτη φορά πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα και μέχρι σήμερα αποπνέει το φιλειρηνικό και έντονα κοινωνικό προφίλ της χώρας.

Με την άφιξή μας στην πόλη ξεκινάμε ξενάγηση για να δούμε τα σημαντικότερα αξιοθέατά της, όπως το Εθνικό Μουσείο στο οποίο θα ξεναγηθούμε, το Εθνικό Θέατρο (1897), αλλά και τον φυσικό «πνεύμονα» της πρωτεύουσας, το Μη­τροπολιτικό Πάρκο Λα Σαμπάνα, τον καθεδρικό ναό, το κεντρικό πάρκο και το πάρκο Μορασάν, το Μεταλ­λικό κτίριο, και το Εθνικό πάρκο με το Εθνικό μνημείο.

Μετά το τέλος της περιήγησής μας στην πόλη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυ­κτέρευση.

 

16η ημέρα: ΣΑΝ ΧΟΣΕ – Ηφαίστειο Ποάς – Φυτεία καφέ – ΣΑΝ ΧΟΣΕ – πτήση για ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Η ημέρα μας ξεκινά με μια μοναδική επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο του Ηφαιστείου Ποάς, έξω από το Σαν Χοσέ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.708 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το ηφαίστειο Ποάς είναι «στρωματοηφαίστειο», ένα κωνικού σχήματος ηφαίστειο δηλαδή, που σχηματίστηκε από πολλαπλά στρώματα λάβας και τέφρας. Η εικόνα της λίμνης στον κρατήρα του που ακόμα βγάζει καπνό είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία της Κόστα Ρίκα.

Το ηφαίστειο έχει συνεχή δραστηριότητα και από το 1989 έχει καταγραφεί αισθητά αυξημένη εκπομπή αερίων. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι επισκέπτες είναι ασφαλές να παραμένουν στον κύριο κρατήρα του ηφαιστείου Ποάς για όχι παραπάνω από 20 λεπτά.

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε μία φυτεία καφέ, όπου θα δούμε βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία, από την φύτευση του σπόρου μέχρι τη βλάστηση και τη συγκομιδή. Ξεναγοί μας σε αυτό θα είναι η οικογένεια Βάργκας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα από το 1940 και θα μας πουν τα πάντα τόσο για την ιστορία τους κτήματός τους, όσο και για τις ποικιλίες των φυτών, αλλά και τους τρόπους καλλιέργειάς τους. Θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε φρέσκο καφέ, τον περίφημο αρωματικό καφέ της Κόστα Ρίκα.

Μετά την επίσκεψή μας επιστρέφουμε στο Σαν Χοσέ, για να μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο, όπου θα πάρουμε την πτήση της επιστροφής μας για την Αθήνα μέσω Άμστερνταμ.

17η ημέρα: Άφιξη στο ΑΜΕΣΤΕΡΝΤΑΜ – Πτήση για ΑΘΗΝΑ/ ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ ΛΑΡΝΑΚΑ

Άφιξη στο Άμστερνταμ και επιβίβαση στη πτήση μας για Αθήνα, όπου θα φτάσουμε την επόμενη ημέρα τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

Αναχωρήσεις από Αθήνα

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4590 € 990 €
Twin Room 4590 € 990 €
Triple Room 4590 € 990 €
Single Room 5580 € 990 €

Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4810 € 990 €
Twin Room 4810 € 990 €
Triple Room 4810 € 990 €
Single Room 5800 € 990 €
Σημείωση:

Παρέχεται έκπτωση -80€ για κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πριν την αναχώρηση
H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα. Απαιτούνται 2 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα. Για την διαμονή και τις μεταφορές σας στην Αθήνα δείτε την ειδική προσφορά «StopOver Athens».

Αναχωρήσεις από Κύπρο

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 5830 € 0 €
Twin Room 5830 € 0 €
Triple Room 5830 € 0 €
Single Room 6820 € 0 €
Σημείωση:

Με τους φόρους και το αεροπορικό Λάρνακα – Αθήνα – Λάρνακα.

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα  περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας.  Σύμφωνα με τις πτήσεις  αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

Προσοχή!

Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Για αυτό θα βρείτε για την κάθε αναχώρηση συγκεκριμένες πτήσεις και ώρες.

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

KL 1572

10/03/2024

ΑΘΗΝΑ – AΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

06:00

08:35

KL 757

10/03/2024

AΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΠΑΝΑΜΑ ΣΙΤΙ

11:20

16:25

KL 721

25/03/2024

ΣΑΝ ΧΟΣΕ – AΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

19:10

14:15 +1

KL 1581

26/03/2024

AΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

20:55

01:05 +1

Άφιξη στην Αθήνα την 18η ημέρα (27/03/2024) τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 
 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
 • Ξενοδοχεία 4*, 5*. Στις ζούγκλες Τορτουγκέρο και Σαραπίκι lodge βασικών ανέσεων. Στη Γρανάδα απλό, όμορφο ξενοδοχείο αποικιακού στυλ.
 • Ημιδιατροφή. Στο Τορτουγκέρο πλήρης διατροφή.
 • Ξεναγήσεις, επισκέψεις, περιηγήσεις, μεταφορές, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Τοπικός ξεναγός.
 • Έλληνας έμπειρος αρχηγός.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός - βιβλίο στα Ελληνικά Versus Travel.

 

Αναχωρήσεις από Κύπρο

 • Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει)

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 990
 • Φόροι (αεροδρομίων και μη) που πληρώνονται τοπικά: περίπου 30 €.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 • Η κράτησή σας πραγματοποιείται είτε ηλεκτρονικά στο www.versustravel.eu, είτε στα γραφεία μας τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία, με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mailκ.λπ.).
 • Το e-mail σας είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να σας στέλνουμε μικρά ή μεγάλα μυστικά προετοιμασίας που έχουμε εδώ και χρόνια συλλέξει.
 • Με την κράτησή σας προσκομίστε στο e-mail [email protected] ή με φυσική παρουσία στα γραφεία μας φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και τη σύμβαση ταξιδιού υπογεγραμμένη. Χωρίς αυτά δεν είναι έγκυρη η κράτησή σας και δεν είναι δυνατή η ασφάλεια της προκαταβολής που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του.
 • Σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε το φαξ για την αποστολή του διαβατηρίου σας, μια και δεν είναι ευκρινή όλα τα πεδία του.
 • Η οριστικοποίηση της κράτησής σας, καθώς και των εκάστοτε προσφορών μας, γίνεται με κατάθεση της προκαταβολής (πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση συμμετοχής σας). Η προκαταβολή για το συγκεκριμένο ταξίδι ορίζεται στα 1.000 €.
 • Σας παρακαλούμε δηλώστε ως αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο ενός από τα άτομα που ταξιδεύει, έτσι ώστε το ποσό να αντιστοιχιστεί στη δική σας κράτηση.  
 • Πληρωμές μπορούν να γίνονται και στα γραφεία μας με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες. Στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας, για την προκαταβολή η χρέωση αυτής γίνεται εφάπαξ.

12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Το υπόλοιπο μπορεί να αποπληρωθεί και με 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, με χρήση πιστωτικής κάρτας (Πρόγραμμα έως 18 άτοκες δόσεις για ταξίδια κόστους άνω των 2.500€, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Για ποσά μικρότερα των 2.500€ γίνονται μέχρι και 12 άτοκες δόσεις). Ενημερωθείτε έγκαιρα από τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων και ελέγχετε με την τράπεζά σας το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών της κάρτας σας.

Πληρωμές με πιστωτική κάρτα μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας μια ειδική αίτηση που μπορούμε να σας αποστείλουμε.

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS

Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων - οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

 • Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ (ημέρα εξόδου από την κάθε χώρα).
 • Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
 • Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
 • Οι ταξιδιώτες μη ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, προκειμένου να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
 • Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων.
 • Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα, και ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής που αναγράφονται στα έντυπά μας και στο site μας στο Ίντερνετ. Αν θέλετε να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.

 

 

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Απαιτούνται 2 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.
Για την διαμονή και τις μεταφορές σας στην Αθήνα δείτε την ειδική προσφορά «StopOver Athens»

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus travel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

 

Ένα σπάνιο εξερευνητικό οδοιπορικό του Versus στην Κεντρική Αμερική, σε τέσσερις χώρες με πολύ πλούσια εναλλασσόμενη τροπική φύση, μεγάλη παράδοση στην κουλτούρα των ιθαγενών, πανέμορφες αποικιακές πόλεις και γραφικά χωριουδάκια, απέραντες φυτείες ανανά, καφέ και μπανάνας, ηφαίστεια και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους των Μάγιας. Αλλά και με μοναδικά επιτεύγματα της παγκόσμιας μηχανικής, όπως είναι η Διώρυγα του Παναμά. Με ειδυλλιακές διανυκτερεύσεις μέσα σε προστατευόμενα εθνικά πάρκα και στα απίθανα, ανέπαφα τροπικά νησιά Μπόκας ντελ Τόρο – μια αποκλειστική καινοτομία του Versus Travel.

Το ταξίδι μας

 • Αεροπορική εταιρεία: KLM
 • Κατανομή διανυκτερεύσεων: Πόλη Παναμά (3), Μπόκας ντελ Τόρο (2), Εθνικό Πάρκο Τορτουγκέρο (2), Ζούγκλα Σαραπίκι (2), Γρανάδα (3), Σαν Σαλβαδόρ (2), Σαν Χοσέ (1).
 • Διατροφή: Ημιδιατροφή καθημερινά. Πλήρης διατροφή στη ζούγκλα Τορτουγκέρο.
 • Μετακινήσεις: αεροπορικώς (τοπικές αεροπορικές εταιρείες), οδικώς (κλιματιζόμενα πούλμαν), ακτοπλοϊκώς (πλοιάρια).
 • Ξενοδοχεία 4*, 5*. Στις ζούγκλες Τορτουγκέρο και Σαραπίκι lodge βασικών ανέσεων. Στη Γρανάδα απλό, όμορφο ξενοδοχείο αποικιακού στυλ.

Ειδικότερα:

 • Τέλειες πτήσεις με άφιξη αυθημερόν, χωρίς διανυκτερεύσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
 • Εκτεταμένη Κόστα Ρίκα και όχι «επιδερμική» επίσκεψη για μείωση κόστους, στην πιο εντυπωσιακή από τις χώρες που επισκεπτόμαστε. Μπορεί να είναι η πιο ακριβή από τις τέσσερις, αλλά εμείς της δίνουμε τον χρόνο που της αξίζει.
 • Πρόκειται για μια πλήρη εξερεύνηση, με τμηματικές διανυκτερεύσεις σε συγκλονιστικά σημεία και εθνικά πάρκα (αρχιπέλαγος Μπόκας Ντελ Τόρο, ζούγκλα Τορτουγκέρο, ζούγκλα Σαραπίκι). Περνάμε οδικώς από τον Παναμά στην Κόστα Ρίκα και εξερευνούμε. Δεν αναλώνουμε το ταξίδι σε πόλεις με ελεύθερες ημέρες ή ανούσιες εκδρομές. ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΣΥΚΓΡΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΣΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ!
 • Δύο (2) διανυκτερεύσεις και εξερεύνηση (κρουαζιέρα), στο τροπικό αρχιπέλαγος Μπόκας ντελ Τόρο. Έναν άγνωστο παράδεισο, που πρώτο το Versus, πρότεινε στους Έλληνες ταξιδιώτες. Εκεί θα δούμε ερημικές, παραμυθένιες παραλίες, παρθένα δάση και μικρά, απομονωμένα χωριά, διάσπαρτα σε όλα τα νησιά, όπου ζουν ακόμα οι ιθαγενείς Νγκομπέ, Νάσο και Μπρίμπρι 
 • Δύο (2) διανυκτερεύσεις μέσα στο Εθνικό Πάρκο Τορτουγκέρο στην Κόστα Ρίκα, ένα από τα πιο όμορφα μέρη του πλανήτη, όπου εξερευνούμε τη σπάνια ζούγκλα με κανό.
 • Εξορμήσεις σε δύο από τα σημαντικότερα ενεργά ηφαίστεια της Κεντρικής Αμερικής, το Αρενάλ στην Κόστα Ρίκα και το Μασάγια στη Νικαράγουα.
 • Τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις στην εκπληκτική Γρανάδα (και όχι ημερήσια εκδρομή από Μανάγκουα).
 • Εξερεύνηση της εύφορης ηφαιστειακής φύσης των τροπικών στο Εθνικό Πάρκο Αρενάλ, μπάνιο σε θερμές πηγές και παρατήρηση της ζωής στη ζούγκλα από τις εναέριες γέφυρες.
 • Επίσκεψη στα γραφικά Λευκά Χωριά στη Νικαράγουα.
 • Ολοήμερη εκδρομή στους οικισμούς των Ινδιάνων Εμπερά, στους οποίους μας μεταφέρουν οι ίδιοι με τα παραδοσιακά κανό τους, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Τσάγρες, όπου θα γνωρίσουμε από κοντά τον τρόπο ζωής και τα έθιμά τους.
 • Εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο του Ηφαιστείου Ποάς, όπου θα δούμε τη Θερμή Λίμνη στον ενεργό κρατήρα.
 • Κρουαζιέρα στην πανέμορφη λίμνη Νικαράγουα, τη μεγαλύτερη της Κεντρικής Αμερικής.
 • Ξενάγηση στον εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των Μάγιας, Τζόγια ντε Σερέν, τη γνωστή και ως «Πομπηία της Αμερικής», που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1993.
 • Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Σέρο Βέρντε, με τη συγκλονιστική Λίμνη Κοατεπέκ και το ηφαίστειο Ιζάλκο.
 • Στην απίστευτη Διώρυγα του Παναμά επιλέγουμε το παρατηρητήριο Μιραφλόρες, για να δούμε πώς ανεβοκατεβαίνουν τα πλοία, σε διάφορα υψόμετρα, μέσα σε ειδικές δεξαμενές που γεμίζουν με νερό.
 • Επισκεπτόμαστε την Παλιά Πόλη του Παναμά, με την απίθανη αποικιακή αρχιτεκτονική και την ολοζώντανη ατμόσφαιρα.
 • Περιήγηση στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ, με την μπελ επόκ και την… υπερσύγχρονη αρχιτεκτονική.
 • Πλήρης διατροφή στη ζούγκλα Τορτουγκέρο. Ένα μεσημεριανό γεύμα στα νησάκια Μπόκας ντελ Τόρο, επειδή υπάρχουν πολλές επιλογές για παραδοσιακό δείπνο σε εξωτικά εστιατόρια δίπλα στα θάλασσα. Ημιδιατροφή στο υπόλοιπο πρόγραμμα.
 • Επίσκεψη σε φυτεία καφέ, σε φυτεία ανανά και φάρμα εκτροφής βουβαλιών στην Κόστα Ρίκα.
 • Περιήγηση στην παλιά πόλη του Σαν Σαλβαδόρ με τα μεγαλοπρεπή κτίρια.
 • Έμπειρος και πολύ καλά καταρτισμένος Έλληνας αρχηγός από την Αθήνα, που μας συνοδεύει και μας εξηγεί τα πάντα σε όλο το ταξίδι, και όχι τοπικός ελληνόφωνος, όπως συμβαίνει συνήθως.
 • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά Versus Travel.

 

Highlights

 • Περιηγηθείτε στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ, με την μπελ επόκ και την… υπερσύγχρονη αρχιτεκτονική.
 • Παρατηρήστε τον διάπλου των πλοίων από τη Διώρυγα του Παναμά καθώς αυτά ανεβοκατεβαίνουν μέσα σε δεξαμενές στα διαφορετικά υψόμετρα του ισθμού.
 • Αφεθείτε στη μαγεία της Καραϊβικής στα τροπικά νησάκια Μπόκας ντελ  Τόρο με τις κατάλευκες παραλίες, τα πυκνά δάση και τους πολύ φιλικούς ιθαγενείς.
 • Εξερευνήστε το μαγευτικό περιβάλλον της ζούγκλας Τορτουγκέρο, με τις προστατευόμενες θαλάσσιες και ποταμίσιες χελώνες.
 • Θαυμάστε το ηφαίστειο και την εντυπωσιακή ζούγκλα του Εθνικού Πάρκου Αρενάλ.
 • Σταθείτε στο χείλος του κρατήρα στο Εθνικό Πάρκο του ηφαιστείου Μασάγια και κοιτάξτε την πυρακτωμένη λάβα – ένα θέαμα που δύσκολα περιγράφεται με λόγια.
 • Δοκιμάστε τον πεντανόστιμο ανανά και τον αρωματικό καφέ της Κόστα Ρίκα σε τοπικές οικογενειακές φυτείες και μάθετε τα πάντα για την καλλιέργεια και τα στάδια παραγωγής τους.
 • Γνωρίστε τους Ινδιάνους Εμπερά, με τα ζωγραφιστά σώματα. Θα σας ξεναγήσουν οι ίδιοι με τα παραδοσιακά κανό τους μέσα στον οικισμό τους, στο Εθνικό Πάρκο Τσάγρες.
 • Περπατήστε στα γραφικά Λευκά Χωριά στη Νικαράγουα και δείτε τους τεχνίτες κεραμικής και αγγειοπλαστικής επί το έργο.

 

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Εκτεταμένη Κόστα Ρίκα και όχι «επιδερμική» επίσκεψη στην πιο εντυπωσιακή από τις χώρες που επισκεπτόμαστε. 
 • Δύο (2) διανυκτερεύσεις και εξερεύνηση (κρουαζιέρα), στο τροπικό αρχιπέλαγος Μπόκας ντελ Τόρο. Έναν άγνωστο παράδεισο, που πρώτο το Versus, πρότεινε στους Έλληνες ταξιδιώτες. 
 • Εξερεύνηση της εύφορης ηφαιστειακής φύσης των τροπικών στο Εθνικό Πάρκο Αρενάλ, μπάνιο σε θερμές πηγές και παρατήρηση της ζωής στη ζούγκλα από τις εναέριες γέφυρες.

Περίοδοι

 • Ιανουάριος - Μάρτιος 2024

Αναχωρήσεις

10/03Bonus Online Κράτησης

Χάρτης Ταξιδιού Κεντρική Αμερική, Κόστα Ρίκα – Παναμάς – Νικαράγουα– Ελ Σαλβαδόρ | 10.03.2024

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info