3η ημέρα: Απόσκιερη Μάνη (Αρεόπολη – Σπήλαια Διρού – Κυπάρισσος – Γερολιμένας – Βάθεια)
Πλούσιο πρόγευμα και ξεκινάμε για την ιδιαίτερα άγρια ομορφιά της Μάνης, από την πλευρά που δεν επισκεφθήκαμε μέχρι σήμερα. Στην είσοδο της Λακωνικής Μάνης βρίσκεται η Αρεόπολη, που πήρε το όνομά της, είτε από τον θεό του πολέμου Άρη, είτε γιατί είναι εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους. Το παλιό της όνομα μέχρι το 1836 ήταν Τσίμοβα.
Είναι ένας ιστορικός οικισμός που διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας και είναι πατρίδα των Μαυρομιχαλέων. Έχει κριθεί διατηρητέος κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα της Μάνης.
Προχωράμε πάντα νότια και συνεχίζουμε ευθεία, για τον Πύργο του Διρού. Τα διάσημα σπήλαια του Διρού, από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο.
Στην περιοχή υπάρχουν δύο σπήλαια, της Βλυχάδας και της Αλεπότρυπας. Η ύπαρξη του σπηλαίου Βλυχάδας ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα από τα οποία, τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία και η περιήγησή τους διαρκεί περίπου 25 λεπτά. (είσοδος με ατομικά έξοδα).
Σημαντική σημείωση: Απαγορεύεται αυστηρά η αποκόλληση πετρωμάτων από το σπήλαιο. Κάθε τέτοια ενέργεια διώκεται ποινικά. Παρακαλούμε να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των λεμβούχων. Θυμηθείτε! Τα σπήλαια είναι αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συνεχίζουμε για Κυπάρισσο και Γερολιμένα, με τους μόλις 50 κατοίκους(!), που κάποιοι χαρακτηρίζουν το «ιερό λιμάνι» της Μάνης. Ακολουθεί η υπέροχη Βάθεια, η πυργοπολιτεία που στέκει αγέρωχη, σαν βασίλισσα στον θρόνο του Λακωνικού Κόλπου και είναι το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης! Οι πύργοι της, μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη την Ελλάδα, «υφαίνουν» το πιο όμορφο χαλί της Μάνης! Από εδώ απέκρουαν τις ληστρικές πειρατικές επιθέσεις. Το ύψος μάλιστα κάθε εμβληματικού πύργου είχε να κάνει με το κύρος της οικογένειας που τον είχε! Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.