fb

Λυών – Ντιζόν – Παρίσι | 29.12.2023

Διάρκεια: 9 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 1199€

Ταυτότητα προορισμού

Ένα ταξίδι Versus, σχεδιασμένο όπως πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη επίσκεψη στη φημισμένη Ανατολική Γαλλία και στο υπέρλαμπρο Παρίσι με τα σημαντικότερα αξιοθέατά του και τη μαγική ατμόσφαιρα, μαζί με την Κοιλάδα του Λίγηρα με τα αναγεννησιακά κάστρα! Με γεμάτες ημέρες και με έμφαση στο κρασί, στην ιστορία και τον πολιτισμό.

Ξεκινάμε με ένα συναρπαστικό και πλήρες οδοιπορικό στην Κοιλάδα του Ροδανού και στη Βουργουνδία, κάνοντας στάσεις και ξεναγήσεις στους διασημότερους αμπελώνες, κάστρα, χωριά, ρωμαϊκές και αναγεννησιακές λουτροπόλεις και αβαεία της Ανατολικής Γαλλίας. Ακολουθώντας μια διαδρομή από τη Λυών στις όχθες του Ροδανού κι από κει στη Βουργουνδία μέχρι την πρωτεύουσά της, τη Ντιζόν, γινόμαστε μάρτυρες αμέτρητων θρύλων και ιστοριών. Δεν σταματάμε, όμως, εκεί…

Συνεχίζουμε με το μαγευτικό Παρίσι, στο οποίο αφιερώνουμε τέσσερις διανυκτερεύσεις και πολλές, πλούσιες ξεναγήσεις σε αξιοθέατα και μουσεία (Λούβρο, Μουσείο Αρωμάτων). Με εξαιρετικά καταρτισμένο Έλληνα αρχηγό που ταξιδεύει μαζί μας από την Ελλάδα και που μας συνοδεύει διαρκώς και παντού. Επιπλέον πραγματοποιούμε προαιρετικά μία απίθανη ημερήσια εκδρομή στα παραμυθένια Κάστρα του Λίγηρα, πρώην κατοικίες των βασιλέων της Γαλλίας.

Και όλα αυτά με τη γνωστή ποιότητα των ταξιδιών του Versus. Με διανυκτερεύσεις, παρά το κόστος, στο ακριβό Παρίσι και σε πόλεις-διαμάντια της UNESCO (Λυών, Ντιζόν), ώστε να απολαύσουμε την ιστορική ατμόσφαιρά τους όπως τους αξίζει και να επισκεφτούμε με άνεση τις απίθανες γύρω περιοχές και τα αξιοθέατά τους.

 

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Με αφετηρία τη Λυών εξερευνούμε την Κοιλάδα του Ροδανού ποταμού με τα οινοχώρια Βιέν, Τουρνόν και Τεν λ’ Ερμιτάζ. Ακολουθούν οι μεσαιωνικές καστροπόλεις-μουσεία Ουάν και Περούζ. Θα έρθουμε στη διάσημη για τους αμπελώνες της περιοχή Μποζολέ. Μετά επισκεπτόμαστε το ιστορικό, για την εξάπλωση του χριστιανισμού στην Ευρώπη, Αβαείο Κλινύ στη Βουργουνδία. Ακολουθεί η πρωτεύουσα της Βουργουνδίας, Ντιζόν, απ’ όπου θα επισκεφτούμε τις διάσημες οινικές καστροπόλεις της Βουργουνδίας, Αβαλόν, Βεζλέ και Οσέρ καθώς εισχωρούμε βαθιά στη Βουργουνδία για να απομυζήσουμε όσο περισσότερο από το μοναδικό της άρωμα.

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας το ονειρικό Παρίσι, όπου αφιερώνουμε τέσσερις διανυκτερεύσεις και ξεναγούμαστε σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης, από τον Πύργο του Άιφελ μέχρι το Τροκαντερό. Αφιερώνουμε επίσης μία ολόκληρη ημέρα για πλήρη ξενάγηση στο υπερ-μουσείο Λούβρο αλλά και στο Μουσείο των Αρωμάτων, της ιστορικής αρωματοποιίας Fragonard. Τέλος, απολαμβάνουμε (προαιρετικά) μία ολόκληρη ημέρα στη μαγευτική Κοιλάδα του Λίγηρα με τους αμπελώνες και τις κερασιές, όπου επισκεπτόμαστε τα εκπληκτικά αναγεννησιακά βασιλικά κάστρα Σενονσό, Αμπουάζ και Σαμπόρ.

Μόνο Στο Versus

ΔΩΡΕΑΝ
Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus travel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία που συνδυάζει πολιτισμό, μεσαιωνικές καστροπολιτείες και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Ένα αποκλειστικό πρόγραμμα του Versus Travel που συμπυκνώνει τη μαγεία τριών συγκλονιστικών πόλεων της Γαλλίας…

Έχοντας ως βάση τη Λυών και την Ντιζόν, ξεκινάμε ένα οδοιπορικό στους φημισμένους δρόμους του γαλλικού κρασιού, με άξονα τον πολιτισμό και την πλούσια ιστορία της Κοιλάδας του Ροδανού και της Βουργουνδίας. Ζούμε το υπέρλαμπρο Παρίσι, όχι σαν ένα απλό city break, αλλά σαν μία ολοκληρωμένη εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Με την άρτια οργάνωση του Versus και με προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, με πλούσιες ξεναγήσεις και ξεχωριστές εμπειρίες, με εξαιρετικά καταρτισμένο Έλληνα αρχηγό που ταξιδεύει μαζί μας από την Ελλάδα και που μας συνοδεύει διαρκώς και παντού. Ένα ταξίδι που τα έχει όλα!

Το πρόγραμμα έχει τα συνήθη χαρακτηριστικά
της πληρότητας των προγραμμάτων του Versus.

Ειδικότερα:

 • Μόνο στο Versus εξαιρετικές πτήσεις με την αξιοπιστία της Air France.
 • Δύο (2) διανυκτερεύσεις στην ακριβή Λυών (μνημείο της UNESCO) με εμπεριστατωμένη περιήγηση στο διάσημο ιστορικό κέντρο της.
 • Με βάση τη Λυών θα κάνουμε ένα απολαυστικό οδοιπορικό στην Κοιλάδα του Ροδανού με τα κάστρα και τα οινικά χωριά Βιέν, Τουρνόν, Τεν λ’Ερμιτάζ
 • Δύο (2) διανυκτερεύσεις στην ακριβή Ντιζόν 
 • Με βάση την Ντιζόν θα εξερευνήσουμε σε βάθος τη Βουργουνδία και τις μεσαιωνικές καστροπόλεις Αβαλόν και Βεζλέ, φτάνοντας μέχρι την Οσέρ.
 • Τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις στο ακριβό Παρίσι.
 • Αφιερώνουμε μία ολόκληρη μέρα σε πλήρη ξενάγηση του Παρισιού και μία δεύτερη «ελεύθερη» μέρα, πάντα μαζί με τον αρχηγό μας, για εμβάθυνση στα αξιοθέατα με χαλαρές βόλτες για να απολαύσουμε όλη την ατμόσφαιρα της πόλης.
 • Ξεναγούμαστε στις μεσαιωνικές καστροπόλεις Περούζ και Ουάν που μοιάζουν με ζωντανά μουσεία
 • Ξενάγηση στο Αβαείο Κλινύ του 11ου αιώνα, απ’ όπου εξαπλώθηκε ο χριστιανισμός στη Βόρεια Ευρώπη
 • Στο Παρίσι, δίνουμε μία ολόκληρη ημέρα στο μουσείο των μουσείων: το Λούβρο. Με άρτια οργανωμένη ξενάγηση στα σπουδαιότερα αριστουργήματα του κόσμου!
 • Πηγαίνουμε και στο περίφημο Μουσείο των Αρωμάτων για να μάθουμε την ιστορία του αρώματος που άρχισε 5.000 χρόνια πριν και να δούμε τα προσωπικά αρώματα της Μαρίας Αντουανέτας!
 • Δυνατότητα συμμετοχής σε προαιρετική ολοήμερη εκδρομή και στην Κοιλάδα του Λίγηρα (προαιρετική εκδρομή) με τα εξαίσια αναγεννησιακά κάστρα! Εναλλακτικά την ημέρα αυτή παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης ημέρας στο Παρίσι για να ανακαλύψετε την Πόλη του Φωτός σε χαλαρούς ρυθμούς.
 • Έμπειρος, ειδικά καταρτισμένος, στη Γαλλία, Έλληνας αρχηγός, που μας συνοδεύει σε όλο το ταξίδι από την Αθήνα και είναι συνέχεια μαζί μας

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – πτήση για ΠΑΡΙΣΙ – πτήση για ΛΥΩΝ – ΒΙΕΝ – ΤΟΥΡΝΟΝ – ΛΥΩΝ (Κοιλάδα Ροδανού)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση για Παρίσι. Άφιξη και άμεση αναχώρηση αεροπορικώς για την πανέμορφη και ιστορική Λυών, πάνω στη συμβολή του Ροδανού με τον ποταμό Σον.

Φτάνοντας, θα ξεκινήσουμε για μία πανέμορφη εκδρομή στους φημισμένους αμπελώνες της Κοιλάδας του Ροδανού. Πρώτος σταθμός μας θα είναι η παραποτάμια πόλη Βιέν πάνω στον Ροδανό. Εκεί, στην περιήγησή μας, θα δούμε τον αρχαιολογικό χώρο στο Σεν Ρομέν αν Γκαλ, στη δεξιά όχθη του ποταμού. Στον αρχαιολογικό χώρο εντοπίστηκαν το Θέατρο, ρωμαϊκές θέρμες, ψηφιδωτά και πολλά ακόμα υπέροχα ευρήματα που παρουσιάζονται στο τοπικό μουσείο.

Στη βόλτα μας μέσα στο ιστορικό κέντρο, με τα στενά δρομάκια και τις πλατείες, θα δούμε, μεταξύ άλλων, τον εξαιρετικά καλοδιατηρημένο ρωμαϊκό ναό του Αυγούστου και της συζύγου του, Λιβίας, αλλά και τον γοτθικό καθεδρικό ναό του Αγίου Μαυρικίου.

Μετά τη Βιέν θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μας στην Κοιλάδα του Ροδανού προς τη γραφική παραποτάμια Τουρνόν, που επίσης φημίζεται για την οινική της ιστορία και τα υπέροχα κρασιά της.

Ακριβώς απέναντι από την Τουρνόν, στην άλλη όχθη του Ροδανού, υψώνεται ο λόφος με το χωριό Τεν λ’ Ερμιτάζ, ο οποίος είναι καλυμμένος με αμπελώνες. Η θέα από τον λόφο προς την Τουρνόν είναι μοναδική. Η Τουρνόν και ο Τεν λ’ Ερμιτάζ επικοινωνούν με γέφυρα που διασχίζει τον Ροδανό.

Στη βόλτα μας στην Τουρνόν θα δούμε το μεσαιωνικό κάστρο – που χρονολογείται τον 14ο αιώνα, το οποίο προσφέρει υπέροχη θέα στην κοιλάδα του Ροδανού.

Θα δούμε επίσης την εκκλησία Σεν Ζυλιάν, τον καταπράσινο Κήπο της Εδέμ και το επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο του Μαρκησίου ντε λα Τουρέτ με τους αμπελώνες του.

Επιστροφή στη Λυών, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στη Λυών.

2η ημέρα: ΛΥΩΝ: περιήγηση στην πόλη

Σήμερα θα αφιερώσουμε ολόκληρη την ημέρα στη Λυών, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας μετά το Παρίσι και τη Μασσαλία.

Θα ξεναγηθούμε στην Παλιά Πόλη της Λυών που είναι μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές-αναγεννησιακές πόλεις στην Ευρώπη. Θα περπατήσουμε στα τραμπούλ, θα περιηγηθούμε σε ένα απίστευτο σκηνικό ταινίας εποχής, θα δούμε τα κτίρια-ορόσημα αλλά και τα όμορφα καταστήματα, μπιστρό και καφέ και μετά θα πάρουμε το τελεφερίκ (δεν περιλαμβάνεται το εισιτήριο) για να ανεβούμε στην πλατεία Φουρβιέρ και να δούμε τη βασιλική της Παναγίας, με το επίχρυσο άγαλμα του 19ου αι. και την τέλεια θέα στην Κοιλάδα του Ροδανού. Εν συνεχεία θα κατηφορίσουμε στο πίσω μέρος του λόφου Φουρβιέρ.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: ΛΥΩΝ – ΟΥΑΝ – ΜΠΟΖΟΛΕ – ΑΒΑΕΙΟ ΚΛΙΝΥ – ΠΕΡΟΥΖ – ΝΤΙΖΟΝ (Βουργουνδία)

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας τη Λυών, και θα μπούμε στη φημισμένη για τα κρασιά της περιοχή της Βουργουνδίας. Τελικός προορισμός μας θα είναι μία ακόμη πόλη-κόσμημα της Νοτιοανατολικής Γαλλίας, η Ντιζόν που είναι η πρωτεύουσα της Βουργουνδίας.

Πρώτος σταθμός μας, η καστροπολιτεία Ουάν, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο με Τα Ωραιότερα Χωριά της Γαλλίας. Η Ουάν είναι χτισμένη πάνω σε λόφο. Ολόκληρη η γύρω περιοχή ονομάζεται Κοιλάδα Ουάν, και είναι γεμάτη με μικρά γραφικά οινοχώρια και αμπελώνες.

Θα δούμε πολύ καλά διατηρημένα μεσαιωνικά αξιοθέατα, όπως το παρεκκλήσι και το Δημαρχείο του 15ου αιώνα το οποίο λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Θα περπατήσουμε στα πλακόστρωτα παλιά δρομάκια και θα πάμε στα μεσαιωνικά δημόσια πλυντήρια. Όλο το χωριό, χάρη στην άριστη αναπαλαίωση, δίνει την αίσθηση ενός ζωντανού μεσαιωνικού μουσείου.

Επόμενος σταθμός μας θα είναι η λοφώδης περιοχή Μποζολέ, παγκοσμίως διάσημη για τους αμπελώνες της. Η περιοχή παράγει σπουδαίες ποικιλίες κρασιών, ωστόσο η πιο διάσημη στον πολύ κόσμο είναι η Μποζολέ Νουβό που βγαίνει κάθε φθινόπωρο και είναι αρωματική, φρουτώδης και οικονομική.

Θα συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας στη Βουργουνδία, με προορισμό το θρυλικό αβαείο του Κλινύ. Ιδρύθηκε το 910 και ήταν το μεγαλύτερο χριστιανικό κτίριο στον κόσμο μέχρι τον 16ο αιώνα, οπότε τη θέση του πήρε η βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη! Φιλοξενούσε 10.000 μοναχούς και ουσιαστικά από εκεί άρχισε η ευρεία διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη στον πρώιμο μεσαίωνα.

Στη βόλτα μας λοιπόν σήμερα, θα μάθουμε τη συναρπαστική ιστορία του αβαείου και πώς το Τάγμα του Αγίου Βενέδικτου, το οποίο ίδρυσε το μοναστήρι, προώθησε την αλλαγή θρησκεύματος και τη σύνδεση της νέας θρησκείας με την οικονομία και την πολιτική μιας ολόκληρης ηπείρου…

Μετά θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μας στη Βουργουνδία με προορισμό μία ακόμη παραμυθένια καστροπολιτεία, την Περούζ. Και η Περούζ, όπως η Ουάν, είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου και εποπτεύει τη γύρω κοιλάδα με τους αμπελώνες. Ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, άκμασε στον Μεσαίωνα όμως τον 19ο αιώνα όμως, η εξάπλωση του σιδηρόδρομου, την υποβάθμισε και τελικά στις αρχές 20ού μέσα στην καστροπολιτεία είχε απομείνει μόνο μία οικογένεια…

Η άλλοτε ένδοξη Περούζ θα μπορούσε και να έχει ρημάξει από την εγκατάλειψη, όμως και εδώ, όπως και στην Ουάν, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Στον 20ό αιώνα, άρχισε η πλήρης αναπαλαίωση του κάστρου, των δρόμων, των κατοικιών, των δημόσιων κτιρίων, με άριστα αποτελέσματα.

Έτσι η πολίχνη έγινε ένα ζωντανό μουσείο, το οποίο τελικά αξιοποιήθηκε ως σκηνικό πλείστων κινηματογραφικών ταινιών εποχής που την έκαναν διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Αφού λοιπόν περπατήσουμε μέσα στα δρομάκια της Περούζ και νιώσουμε κι εμείς λίγο σαν κινηματογραφικοί ήρωες σε μεσαιωνική ταινία, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας για την Ντιζόν, την ιστορική πρωτεύουσα της Βουργουνδίας και μία από τις σημαντικότερες πόλεις της μεσαιωνικής Ευρώπης. Άφιξη αργά το απόγευμα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στην Ντιζόν.

4η ημέρα: ΝΤΙΖΟΝ: περιήγηση στην πόλη

Σήμερα θα γνωρίσουμε την πόλη και το  μεσαιωνικό και αναγεννησιακό ιστορικό κέντρο της Ντιζόν, που είναι ολόκληρο ένα μνημείο της UNESCO.  

Η πόλη είχε την τύχη να μην καταστραφεί από τους μεγάλους πολέμους, Γαλλο-Πρωσικό και Β’ Παγκόσμιο, οπότε σήμερα σώζονται, στο ιστορικό κέντρο της, μέχρι και παλιά μεσαιωνικά σπίτια του 15ου αιώνα τα οποία κατοικούνται! Επίσης βρέχεται από κανάλια και τεχνητές λίμνες, που της χαρίζουν μία μοναδική ατμόσφαιρα. Και είναι γεμάτη με πανέμορφους βοτανικούς κήπους.

Τέλος, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της είναι οι στέγες μπουργκινιόν, που κατασκευάζονται από χρωματιστά πλακίδια και μοιάζουν με ψηφιδωτά.

Στα αξιοθέατα της πόλης ξεχωρίζουν: Ο Καθεδρικός του Αγίου Μπενίν που χτίστηκε μεταξύ 13ου και 14ου αιώνα πάνω σε προηγούμενο χριστιανικό ναό, που η κρύπτη του χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Το μεγαλοπρεπές Παλάτι του Δούκα της Βουργουνδίας, σημερινό Δημαρχείο της Πόλης. Το ανάκτορο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ντιζόν, την Πλατεία της Ελευθερίας, και σχεδιάστηκε μαζί με την πλατεία από τον αρχιτέκτονα του Γκραν Τριανόν των Βερσαλλιών.

Συνεχίζουμε τον κατάλογο των αξιοθέατων που θα δούμε: Ο Ναός της Παναγίας, με τη χαρακτηριστική μεταλλική κουκουβάγια, την οποία, παραδοσιακά, ακουμπάνε οι επισκέπτες και κάνουν μια ευχή. Ο ναός του Αγίου Μιχαήλ σε γοτθικό ρυθμό, με μια αριστουργηματική αναγεννησιακή πρόσοψη που θεωρείται η πιο όμορφη της Γαλλίας.

Θα κλείσουμε την περιήγησή μας στην Ντιζόν, με έναν απολαυστικό καφέ στους Κήπους Νταρσί, που πήραν την ονομασία τους από τον διάσημο μηχανικό της υδραυλικής Ανρί Νταρσί. Ο Νταρσί κατασκεύασε όλο το υδροαρδευτικό σύστημα της Ντιζόν με τα κανάλια και τις τεχνητές λίμνες.

Οι κήποι σχεδιάστηκαν τον 19ο αιώνα, σε νεοαναγεννησιακό στυλ και είναι οι πρώτοι που ήταν εξ αρχής ανοιχτοί για όλους τους κατοίκους.  

Διανυκτέρευση στην Ντιζόν.

5η ημέρα: ΝΤΙΖΟΝ – ΑΒΑΛΟΝ – ΒΕΖΛΕ – ΟΣΕΡ – ΠΑΡΙΣΙ

Σήμερα θα κατευθυνθούμε στην καρδιά της Βουργουνδίας, με πρώτο μας σταθμό την Αβαλόν. Η Αβαλόν που θα δούμε σήμερα είναι μία μεσαιωνική καστροπολιτεία χτισμένη πάνω σε λόφο που ατενίζει όλη τη γύρω κοιλάδα. Θα περιπλανηθούμε λοιπόν στην πόλη και θα δούμε τα πλούσια αξιοθέατά της.

Κορυφαίος ανάμεσα σε αυτά θεωρείται ο κολεγιακός ναός του Αγίου Λαζάρου που χτίστηκε τον 12ο αιώνα πάνω σε πρότερο ναό αφιερωμένο στην Παναγία. Το άλλο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της πόλης είναι ο Πύργος του Ρολογιού που χρονολογείται τον 11ο αιώνα και στηρίζεται στη βάση του πάνω σε μία αψίδα. Ο πύργος έχει ύψος 49 μέτρα, η καμπάνα ζυγίζει πάνω από 250 κιλά και στις αίθουσές του, παραδοσιακά, συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Κοντά στην Αβαλόν βρίσκεται ο επόμενος σταθμός μας στη Βουργουνδία, η θρησκευτική οινοπολιτεία και μνημείο της UNESCO, Βεζλέ, μια πανέμορφη μεσαιωνική πολίχνη, αγαπημένη σημαντικών λογοτεχνών και φιλοσόφων. Το έμβλημα της πόλης, και μνημείο της UNESCO, ο ναός της Μαρίας Μαγδαληνής, κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα, στα χρόνια που είχε στηθεί η μεγάλη εκκλησιαστική επιχείρηση της αγοραπωλησίας των ιερών λειψάνων.

Η Μαρία Μαγδαληνή της Βεζλέ έγινε αμέσως σταθμός στον δρόμο για το μεγάλο ευρωπαϊκό προσκύνημα που άρχιζε από την Αγγλία με τελικό προορισμό το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στην Ισπανία, με το αζημίωτο φυσικά. Η πόλη χάρη στους προσκυνητές αναπτύχθηκε και πλούτισε. Ήταν δε τόσο πολλοί που δεν χωρούσαν να φιλοξενηθούν στα σπίτια, οπότε διανυκτέρευαν στις αποθήκες των αμπελιών και στα κελάρια… Όλη αυτή την ιστορία θα τη δούμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας στην περιήγηση που θα κάνουμε στη Βεζλέ.

Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε βόρεια στη Βουργουνδία, με προορισμό την Οσέρ. Η Οσέρ είναι μία ακόμη ειδυλλιακή μεσαιωνική πόλη, χτισμένη πάνω στον ποταμό Ιόν, σε αρχαία ρωμαϊκά θεμέλια. Η πόλη είναι γεμάτη ναούς, με σπουδαίες τοιχογραφίες και εξαιρετική μνημειακή ρωμανική αρχιτεκτονική. Ο Καθεδρικός Σεντ Ετιέν (11ος αι.) και το Αβαείο του Αγίου Γερμενού (9ος αι.) είναι τα δύο σημαντικότερα δείγματα. Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο μεσαιωνικός Πύργος του Ρολογιού στην παλιά πόλη. Συνολικά η Οσέρ είναι ένα ζωντανό μουσείο με εξαιρετικά κτίσματα μεσαιωνικής, αναγεννησιακής και αρ ντεκώ αρχιτεκτονικής.

Μετά τη βόλτα μας στην Οσέρ, θα ανηφορίσουμε προς την πρωτεύουσα της Γαλλίας, το ονειρικό Παρίσι, που θα μας φιλοξενήσει για τις επόμενες τέσσερις νύχτες. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

6η ημέρα: ΠΑΡΙΣΙ (1η περιήγηση)

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε για μία πλήρη και πολύ εκτεταμένη ξενάγηση στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Πόλης του Φωτός. Φυσικά θα αρχίσουμε με το Νο1 έμβλημα του Παρισιού, δηλαδή τον Πύργο του Άιφελ.

Οπωσδήποτε τον γνωρίζετε, όπως και πιθανότατα τον γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι που κατοικούν αυτόν τον πλανήτη. Κα­τασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ με αφορμή τη μεγάλη Διεθνή Έκθεση του Παρι­σιού με θέμα την Τεχνολογία και την Πρόοδο που έ­γινε το 1900, αλλά και για τον εορτασμό των 100 χρό­νων από τη Γαλλική Επανάσταση. Ο πύργος έχει ύ­ψος 324 μέτρα και λειτούργησε ως η μεγάλη είσοδος στην έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως. Για την εποχή του το κτίσμα θεωρήθηκε υπερβολικά πρωτοποριακό και ακαλαίσθητο.

Οι κριτικές στις εφημερίδες ήταν ιδιαιτέρως αρνητικές. Για παράδειγμα ο σπουδαίος Γάλλος μυθιστοριογρά­φος Γκυ ντε Μωπασσάν λέγεται ότι έτρωγε το μεσημε­ριανό του γεύμα στο εστιατόριο στην κορυφή του πύργου κάθε μέρα και όταν τον ρώτησαν γιατί, απά­ντησε «επειδή είναι το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, απ’ όπου δεν μπορείς να δεις τον πύργο». Ο δε διάσημος Γάλλος ποιητής Πολ Βερλαίν άλλαζε δρόμο για να μην τον βλέπει. Σήμερα πάντως, ο Πύργος του Άιφελ θεωρείται ένα πολύ εντυπωσιακό έργο της λεγόμενης διαρθρωτικής τέχνης. Και παρότι η κατασκευή του ή­ταν προσωρινή, και το γαλλικό κράτος βάσει του συμβολαίου κτίσης, είχε τη δικαιοδοσία να τον γκρεμί­σει 20 χρόνια μετά την ανέγερσή του, αυτό δεν έγινε ποτέ…

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900 συμμετείχε και η Ελλάδα, ως νε­οσύστατο κράτος, με τα λικέρ και τα κονιάκ της πατρι­νής Ποτοποιίας Νικολάου Καλλικούνη, η οποία είχε ι­δρυθεί το 1850. Το ελληνικό περίπτερο βρισκόταν στο Grand Palais (Μεγάλο Παλάτι), το οποίο θα δούμε κατά την ξενάγησή μας αμέσως μετά. Ο Νικόλαος Καλλικούνης στην έκθεση κέρδισε το χρυσό βραβείο για την ποιότητα των προϊόντων του. Τόσο το Grand Palais όσο και το Petit Palais (Μικρό Παλάτι) που θα δούμε μαζί (βρίσκονται δίπλα το ένα στο άλλο), χτί­στηκαν ως εκθεσιακοί χώροι με αφορμή τη Μεγάλη Διεθνή Έκθεση. Σήμερα λειτουργούν αμφότερα ως μουσεία καλών τεχνών.

Επόμενος σταθμός στην περιήγησή μας είναι τα Ηλύσια Πεδία ή αλλιώς Champs Elysées. Πρόκειται για τη δια­σημότερη λεωφόρο του Παρισιού και, σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, την ωραιότερη του κό­σμου. Κατασκευάστηκε από τον Λουδοβίκο 14ο το 1667 ως συνέχεια των Κήπων του Κεραμικού. Ο Λου­δοβίκος κατοικούσε στο Παλάτι του Κεραμικού. Η ονο­μασία Ιλίσια Πεδία προέρχεται από την ελληνική μυθο­λογία. Η λεωφόρος καταλήγει στην, επίσης διάσημη, Αψίδα του Θριάμβου, που κατασκεύασε ο Ναπολέων περίπου 2 αιώνες μετά. Επέλεξε το συγκεκριμένο ση­μείο επειδή η περιοχή ήταν τόπος κατοικίας του προτού στεφθεί αυτοκράτορας.

Ακολουθεί το Μέγαρο των Απομάχων, ένα μεγαλειώ­δες σύμπλεγμα μουσείων και μνημείων, το οποίο κα­τασκευάστηκε επί Λουδοβίκου 14ου. Η αρχική χρήση των εγκαταστάσεων ήταν ως νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης των αναπήρων πολέμου. Σήμερα εκεί υπάρχει και μαυσωλείο για τους μεγάλους Γάλλους πολιτικούς και στρατηγούς, όπως ο Ναπολέων. Η δε περιοχή των Απομάχων, όσον αφορά την αγορά ακι­νήτων, είναι η πιο ακριβή σε ολόκληρο το Παρίσι, ίσως και στον κόσμο.   

Φυσικά από την ξενάγησή μας στην Πόλη του Φωτός δεν θα μπορούσε να λείπει η διάσημη Παναγία των Πα­ρισίων, ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα. Η κατασκευή της ολο­κληρώθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα. Στις 2 Δεκεμ­βρίου του 1804 στον ναό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Όμως η Παναγία των Παρι­σίων έγινε παγκοσμίως διάσημη χάρη στο ομώνυμο επικό γοτθικό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό που εκδόθηκε το 1831 και σήμερα θεωρείται ένα από τα ση­μαντικότερα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογο­τεχνίας.

Αμέσως μετά θα πάμε στο Πάνθεον, ένα από τα πιο εμβληματικά δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στο Παρίσι. Η ονομασία του είναι ελληνική και η αρχιτεκτο­νική του φέρει στοιχεία κορινθιακού ρυθμού. Χτίστηκε τον 18ο αιώνα από τον Λουδοβίκο 15ο, αρχικώς ως ναός αφιερωμένος στην Αγία Ζενεβιέβ, την πολιούχο των Παρισίων, με σκοπό να φιλοξενήσει το λείψανό της. Τελικά όμως, μετά από πολλές τροποποιήσεις, χρησιμεύει σήμερα ως ένα μη θρησκευτικό μαυσωλείο διακεκριμένων Γάλλων πολιτών (Βολτέρος, Ρουσό, Μαρά, Ζολά, Μαλρώ, Δουμάς κ.ά.)

Εν συνεχεία θα περάσουμε από τη διάσημη Αποβά­θρα Ορσέ (Quai d’ Orsay), που βρίσκεται στη Δυτική Όχθη του Σηκουάνα. Εκεί θα δούμε το Υπουργείο Εξω­τερικών της Γαλλίας όπου έγιναν οι διαπραγματεύσεις και οι διατυπώσεις για τη σύνταξη της Συνθήκης των Βερσαλλιών που έθεσε τέλος στον Α’ Παγκόσμιο Πό­λεμο το 1919. Επιπλέον ο δρόμος της αποβάθρας είναι πασίγνωστος και λόγω των ζωγράφων που στήνουν εκεί ιστορικά τα καβαλέτα τους και ζωγραφίζουν – αυτή η σκηνή είναι ορόσημο που βλέπουμε σε όλες τις ται­νίες που έχουν κατά καιρούς γυριστεί στο Παρίσι.

Ένας ακόμα σταθμός μας για σήμερα είναι το Τροκα­ντερό. Πρόκειται για τον λόφο στη Δυτική Όχθη που έ­λαβε αυτή την ονομασία το 1823, προς τιμήν της μά­χης του Τροκαντερό στην Νότια Ισπανία, στην οποία το οχυρωμένο ομώνυμο νησάκι κατελήφθη από τα γαλλικά στρατεύματα. Πριν από τότε ο λόφος ονομα­ζόταν Σαγιό. Το 1878 στο Τροκαντερό είχε χτιστεί το ο­μώνυμο παλάτι, ως εκθεσιακός χώρος για τη Διεθνή Έκθεση που έλαβε χώρα την ίδια χρονιά. Εν συνεχεία, για τους σκοπούς της Διεθνούς Έκθεσης του 1837 το Παλάτι του Τροκαντερό κατεδαφίστηκε για να χτιστεί στη θέση του το Παλάτι του Σαγιό, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα. Στους Κήπους του Τροκαντερό θα δούμε και το εντυπωσιακό Σιντριβάνι της Βαρσοβίας. Διαθέτει 12 υδάτινες στήλες που φτάνουν τα 12 μέτρα, 24 μικρότερα σιντριβάνια που το νερό τους φτάνει τα 4 μέτρα και 10 υδάτινες καμάρες. Στο άκρο που βλέπει στον Σηκουάνα, υπάρχουν 20 κανόνια νερού, που ε­κτοξεύουν με πίεση πίδακες νερού 50 μέτρων προς τον πύργο του Άιφελ.

Μετά το τέλος της χορταστικής αυτής περιήγησης θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στο Παρίσι.

7η ημέρα: ΠΑΡΙΣΙ: ξενάγηση στα Μουσεία (Λούβρο – Μουσείο των Αρωμάτων)

Το Παρίσι είναι μια παγκόσμια μητρόπολη των τεχνών και φυσικά σε αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε αυτή την εξαιρετικά σημαντική πτυχή του. Η έννοια του μουσείου εκεί ξεπερνά κατά πολύ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε ως μουσείο. Η σημερινή μας ξενάγηση λοιπόν, θα αρχίσει με το λεγόμενο μου­σείο των μουσείων, το Λούβρο, που είναι ίσως το ση­μαντικότερο του κόσμου και σίγουρα το διασημότερο.

Το Λούβρο βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, χτίστηκε το 1190 και αρχικά ήταν οχυρό. Αργότερα, μέσα στον μεσαί­ωνα, μετατράπηκε σε ανάκτορο και εκεί άρχισαν να φι­λοξενούνται οι βασιλικές συλλογές. Ως μουσείο λει­τούργησε μετά τη Γαλλική Επανάσταση και συγκεκρι­μένα τον Αύγουστο του 1793. Τότε τα 3/4 των εκθεμά­των του προέρχονταν από τις βασιλικές συλλογές και το υπόλοιπο 1/4 προερχόταν από την κατασχεθείσα εκκλησιαστική περιουσία και τη δήμευση της περιου­σίας των ευγενών της χώρας.

Εν συνεχεία τα εκθέματα αυξήθηκαν θεαματικά κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας ονειρευόταν να δημιουργήσει στο Πα­ρίσι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο. Κατά τις εκ­στρατείες του λοιπόν καθιέρωσε στους όρους ειρή­νης πολεμική αποζημίωση σε είδος και, συγκεκριμένα, σε έργα τέχνης που εκτιμούνταν από Γάλλους ειδι­κούς. Τότε προστέθηκαν στο Λούβρο αναρίθμητες αρχαιότητες από την Ιταλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές. Ανάμεσα σε όσα πήρε ο Ναπολέοντας ήταν και μια τεράστια ελαιογραφία του Πάολο Βερονέζε σε καμβά, «Ο Γάμος στην Κανά», διαστάσεων 9 Χ 6 μέ­τρων, που κοσμούσε ιταλικό μοναστήρι και την οποία ο Γάλλος ηγέτης έκοψε στα δύο ώστε να μπορέσει να τη μεταφέρει στο Παρίσι. Το έργο αυτό δεν επιστρά­φηκε ποτέ στην Ιταλία. Πέρα όμως από όσα πήρε ο Ναπολέοντας κάνοντας αφαίμαξη ειδικά στις ιταλικές συλλογές γλυπτών και ζωγραφικής, σημαντική εισ­ροή εκθεμάτων σημειώθηκε και χάρη στις ανασκαφές που έγιναν με πυρετώδεις ρυθμούς από Γάλλους αρ­χαιολόγους τον 19ο αιώνα στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή. Ανάμεσα σε αυτά τα εκθέματα είναι η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης.

Σήμερα στο Λούβρο εκτίθενται 35.000 έργα τέχνης, αλλά οι συλλογές του αριθμούν συνολικά τα 445.000 κομμάτια. Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου καταλαμ­βάνουν έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων. Οι δε ελ­ληνικές συλλογές καλύπτουν 25 αίθουσες... Όλα αυτά θα τα δούμε μαζί με τον Έλληνα αρχηγό μας ο οποίος θα μας κατατοπίσει απόλυτα για το καθετί, από αί­θουσα σε αίθουσα.

Μετά από την αξέχαστη εμπειρία του Λούβρου, ακολουθεί μία ακόμη, πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Μου­σείο των Αρωμάτων ή αλλιώς Μουσείο Fragonard. Κατ’ αρχάς το Παρίσι, εκτός από Πόλη του Φωτός εί­ναι και η Πόλη των Αρωμάτων, αφού εκεί καθιερώθηκε η έννοια του αρώματος όπως το ξέρουμε σήμερα. Ο Fragonard είναι ένας από τους πρώτους οίκους αρω­ματοποιίας του 20ού αιώνα. Ιδρύθηκε το 1926 στην πόλη Γκρας που βρίσκεται στην Κυανή Ακτή. Η Γκρας σήμερα έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολι­τιστικής κληρονομιάς από την UNESCO επειδή εκεί πα­ράγονται εδώ και αιώνες όλα τα γαλλικά αρώματα. Ο οίκος Fragonard πήρε την ονομασία του από τον διά­σημο Γάλλο ζωγράφο Ζαν-Ονορέ Φραγκονάρ που γεννήθηκε και έζησε στην Γκρας. Ιδρύθηκε από τον ευ­γενή Ευγένιο Φους και έχει ως έδρα μία από τις παλιό­τερες αρωματοποιίες της Γκρας που χτίστηκε το 1841 από τον αρωματοποιό Κλοντ Μοτέ.

Στο Μουσείο των αρωμάτων που θα επισκεφτούμε στο Παρίσι, θα δούμε μία πολύ μεγάλη συλλογή από τα σπουδαιό­τερα αρώματα στην ιστορία της αρωματοποιίας αλλά και πολλά σχετικά εκθέματα που θα μας μεταφέρουν 5.000 χρόνια πίσω. Ανάμεσα στα άλλα θα δούμε και τα αρώματα της Μαρίας Αντουανέτας.

Αν κάποιοι ταξιδιώτες δεν επιθυμούν να επισκεφθούν το Μουσείο των Αρωμάτων, μπορούν εναλλακτικά να απολαύσουν κρουαζιέρα με μπατό στον Σηκουάνα!

Μετά την ξενάγησή μας θα επιστρέψουμε στο ξενοδο­χείο μας. Διανυκτέρευση στο Παρίσι.

8η ημέρα: ΠΑΡΙΣΙ: Ημέρα ελεύθερη – Προαιρετική ολοήμερη εκδρομή στα Κάστρα του Λίγηρα (Σενονσό, Αμπουάζ, Σαμπόρ)

Ημέρα ελεύθερη για να απολαύσουμε την Πόλη του Φωτός σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, μαζί με τον αρχηγό μας. Θα κά­νουμε βόλτες στα καταστήματα, ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως βρισκόμαστε στην παγκόσμια μητρόπολη της μόδας. Θα περιηγηθούμε στη Δεξιά και στην Αριστερή Όχθη του Σηκουάνα – η δεξιά είναι η πιο αριστοκρατική, γε­μάτη παλάτια και μνημεία, και η αριστερή είναι ιστο­ρικά η αγαπημένη των διανοούμενων και των καλλιτε­χνών. Θα επισκεφτούμε αν θέλουμε την Αποβάθρα Ορσέ και τον Πύργο του Άιφελ, καθώς και πανέμορφες γραφικές συνοικίες. Γενικώς, θα γνωρίσουμε το Παρίσι από μέσα και θα ζήσουμε τη μαγική του ατμόσφαιρα. Είναι μοναδική ευκαιρία επίσης να έρθουμε στην συ­νοικία της Μονμάρτρης, την αγαπημένη όλων των καλλιτεχνών που πέρασαν ποτέ από το Παρίσι. Μπο­ρούμε να περπατήσουμε στα δρομάκια που σύχναζε η Αμελί και να ανέβουμε στον λόφο της Σάκρε Κερ με την πανέμορφη ομώνυμη εκκλησία από όπου η πανο­ραμική θέα στο Παρίσι είναι ασυναγώνιστη!

Εναλλακτικά, αντί για ελεύθερη ημέρα στο Παρίσι, σας προτείνουμε μία εκδρομή στην Κοιλάδα του Λίγηρα, στην κεντρική Γαλλία, μία έκταση 800 τ.χλμ. Αναφέρεται ως το Λίκνο και ο Κήπος της Γαλλίας, λόγω της αφθο­νίας σε αμπελώνες, οπωρώνες με κερασιές και καλ­λιέργειες αγκινάρας και σπαραγγιών, παράλληλα προς τις όχθες του ποταμού.

Η κοιλάδα αυτή που είναι αξιοσημείωτη για τις ιστορικές πόλεις, την αρχιτεκτο­νική και τα κρασιά της, κατοικείται από τη Μέση Παλαι­ολιθική περίοδο. Νο1 αξιοθέατό της όμως είναι τα πε­ρίφημα Κάστρα του Λίγηρα που χτίστηκαν στη διάρ­κεια της Γαλλικής Αναγέννησης, όταν η αυλή των Γάλ­λων βασιλέων ήταν εγκατεστημένη στην περιοχή. Για τους παραπάνω λόγους το κεντρικό τμήμα της Κοιλά­δας του Λίγηρα βρίσκεται στον κατάλογο με τα Μνη­μεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πρώτος σταθμός μας στην ειδυλλιακή κοι­λάδα είναι το Κάστρο Σενονσό κοντά στο ομώνυμο χωριό. Το κάστρο αναφέρεται σε ιστορικές πηγές για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα. Ωστόσο ξαναχτίστηκε τον 16ο αιώνα πάνω στις εγκαταστάσεις ενός νερό­μυλου και σχηματίζει γέφυρα που διασχίζει το ποτάμι, σε γοτθικό και αναγεννησιακό στυλ. Το κάστρο αυτό, μαζί με τους κήπους του, είναι το πιο επισκέψιμο στη Γαλλία μετά τις Βερσαλλίες. 

Ακολουθεί η πόλη Αμπουάζ, πολύ κοντά στο Σε­νονσό, η οποία είναι χτισμένη πάνω στις όχθες του Λίγηρα. Σήμερα θα δούμε εκεί μία πανέμορφη και ή­συχη πολίχνη, ωστόσο τον Μεσαίωνα υπήρξε έδρα της γαλλικής βασιλικής αυλής και ως εκ τούτου έζησε αρκετούς δοξασμένους αιώνες. Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το Κάστρο-Ανάκτορο Αμπουάζ και πολύ κοντά σε αυτό, το κάστρο Κλος Λισέ το οποίο επικοι­νωνεί με το Αμπουάζ με υπόγεια σήραγγα. Στο Κλος Λισέ έζησε, δημιούργησε και πέθανε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, οποίος εγκαταστάθηκε εκεί ως προσκεκλημέ­νος του βασιλιά Φραγκίσκου Α’ το 1516. Από το 1855 το κάστρο λειτουργεί ως μουσείο για τη ζωή και το έργο του Ντα Βίντσι.

Ένα άλλο καλλιτεχνικό αξιοθέατο της πόλης είναι το περίφημο σιντριβάνι του γερμανού ντανταϊστή εικα­στικού και ποιητή Μαξ Έρστ, οποίος έζησε για αρκετά χρόνια στη γειτονική Τουρέν. Το έργο κατασκευάστηκε το 1967 και βρίσκεται μπροστά στην εμπορική πλατεία της πόλης. Ο τίτλος του γλυπτού σιντριβανιού είναι «Στους κατάπτυστους, στους γελοίους, στην ιδιο­φυία»…

Τελευταίος σταθμός μας στην Κοιλάδα του Λίγηρα είναι το περίφημο Κάστρο Σαμπόρ, ένα από τα διασημότερα παγκοσμίως πάνω στην κοιλάδα, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του. Χτίστηκε κατ’ εντολή του βασιλιά Φραγκίσκου Α’ σε αναγεννη­σιακό στυλ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μάλιστα λέγεται ότι τις εργασίες και τα σχέδια ενέκρινε και ο Λε­ονάρντο ντα Βίντσι. Πάντως είναι το μεγαλύτερο κά­στρο στον Λίγηρα και χτίστηκε σαν βασιλική κατοικία για την εποχή του κυνηγιού.  Επιστροφή στο Παρίσι και διανυκτέ­ρευση.

9η ημέρα: ΠΑΡΙΣΙ – Πτήση επιστροφής

Θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο του Παρισιού για την πτήση μας προς Αθήνα.


Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

Αναχωρήσεις από Αθήνα

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 1199 € 420 €
Twin Room 1199 € 420 €
Triple Room 1199 € 420 €
Single Room 2029 € 420 €
Extras

+ Επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου :  40 €


Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 1419 € 420 €
Twin Room 1419 € 420 €
Triple Room 1419 € 420 €
Single Room 2249 € 420 €
Σημείωση:

Παρέχεται έκπτωση -80€ για κρατήσεις ΈΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πριν την αναχώρηση

H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετε το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα. Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα

 

Extras

+ Επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου :  40 €


Αναχωρήσεις από Κύπρο

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 1869 € 0 €
Twin Room 1869 € 0 €
Triple Room 1869 € 0 €
Single Room 2699 € 0 €
Σημείωση:

Με τους φόρους και το αεροπορικό Λάρνακα – Αθήνα – Λάρνακα.

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα  περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας.  Σύμφωνα με τις πτήσεις  αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens"

 

Extras

+ Επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου :  40 €


 

Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Για αυτό θα βρείτε για την κάθε αναχώρηση συγκεκριμένες πτήσεις και ώρες.

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από 
 Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

AF 1533

29/12/2023

ΑΘΗΝΑ – ΠΑΡΙΣΙ

14:45

17:20

AF 7370

29/12/2023

ΠΑΡΙΣΙ – ΛΥΩΝ

21:10

22:20

AF 1532

06/01/2024

ΠΑΡΙΣΙ – ΑΘΗΝΑ

09:30

13:45

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Μόνο στο Versus εξαιρετικές πτήσεις με την αξιοπιστία της Air France.
 • Διανυκτερεύσεις σε εξαιρετικά ξενοδοχεία 4* στη Λυών και στην Ντιζόν
 • Διανυκτέρευση σε εξαιρετικό ξενοδοχείο 4* sup στο ακριβό Παρίσι.
 • Πρωινό καθημερινά
 • Όλες οι μεταφορές, μετακινήσεις και ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν.
 • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-συνοδός.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Αναχωρήσεις από Κύπρο

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει) εκτός από:

 • Δεν περιλαμβάνονται είσοδοι όπως είσοδος στο Μουσείο Λουνγκντουνούμ, είσοδος στο Αβαείο Cluny, είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο του Saint-Roman-en-Gal και στο αρχαίο θέατρο της Βιέν αλλά και σε άλλα αξιοθέατα
 • Φιλοδωρήματα, αχθοφορικά

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

 • Φόροι, επιβάρυνση καυσίμων & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την καθεμία κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 420€
 • Δεν περιλαμβάνονται είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Ελληνόφωνη ξενάγηση στο Μουσείο του Λούβρου με ακουστικά -  από 40€ είσοδος και κόστος της προ κράτησης.

Όπερα – Τιμή γκρουπ 8€ κατ’ άτομο. Κανονική τιμή 14€.

Πύργος του Άιφελ - ατομικές τιμές χωρίς γκρουπ για όποιον επιθυμεί να τον επισκεφτεί στον ελεύθερο χρόνο. Συστήνουμε να γίνεται έγκαιρα προ κράτηση μέσα από το επίσημο site του Πύργου Άιφελ.

 • με ασανσέρ μέχρι το 2ο επίπεδο: 17,10€ (νέοι 12-24 ετών: 8,60€ - παιδιά 4-11 ετών: 4,30€ - παιδιά έως 4 ετών δωρεάν)
 • με ασανσέρ μέχρι την κορυφή: 26,80€ (νέοι 12-24 ετών: 13,40€ - παιδιά 4 -11 ετών: 6,70€ - παιδιά έως 4 ετών δωρεάν)
 • με σκάλες μέχρι το 2ο επίπεδο: 10,70€ (νέοι 12-24 ετών: 5,40€, παιδιά 4-11 ετών 2,70€ -  παιδιά έως 4 ετών δωρεάν)
 •  
 • με σκάλες μέχρι το 2ο επίπεδο & ασανσέρ μέχρι την κορυφή: 20,40€ (νέοι 12-24 ετών: 10,20€ - παιδιά 4-11 ετών: 5,10€ - παιδιά έως 4 ετών δωρεάν)

Κρουαζιέρα στο Σηκουάνα & Μονμάρτρη (Bateau Mouche) : ενδεικτική τιμή από 40€.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Η συμμετοχή στην επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου  πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνεται έγκαιρα και να επικυρώνεται (με εξόφληση της συμμετοχής) στο γραφείο μας, δηλαδή πριν την αναχώρηση από την Αθήνα. Ειδικότερα για τις ημέρες των εορτών η κρατήσεις και οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο έγκαιρες.   Αν κάποιοι ταξιδιώτες επιθυμούν εκ των υστέρων να δηλώσουν ενδιαφέρον για κάποια από τις δύο επισκέψεις, δηλαδή όταν το γκρουπ θα βρίσκεται στο Παρίσι, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η συμμετοχή τους θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα (subject to availability). Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν και εφόσον υπάρξει διαθεσιμότητα, η ακύρωση της συμμετοχής τους (εάν αλλάξουν γνώμη) δεν θα είναι δυνατή. 

Κόστος Εισόδου  € 40 κατ’ άτομο. € 15 για παιδιά και νέους κάτω των 25 ετών. Στην τιμή περιλαμβάνεται: Η είσοδος στο Μουσείο, η χρονική άδεια ξενάγησης και ο Ελληνόφωνος ξεναγός.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

 • Η κράτησή σας πραγματοποιείται είτε ηλεκτρονικά στο www.versustravel.eu, είτε στα γραφεία μας τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία, με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κ.λπ.).
 • Το e-mail σας είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να σας στέλνουμε μικρά ή μεγάλα μυστικά προετοιμασίας που έχουμε εδώ και χρόνια συλλέξει.
 • Με την κράτησή σας προσκομίστε στο e-mail [email protected] ή με φυσική παρουσία στα γραφεία μας φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και τη σύμβαση ταξιδιού υπογεγραμμένη. Χωρίς αυτά δεν είναι έγκυρη η κράτησή σας και δεν είναι δυνατή η ασφάλεια της προκαταβολής που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του.
 • Σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε το φαξ για την αποστολή του διαβατηρίου σας, μια και δεν είναι ευκρινή όλα τα πεδία του.
 • Η οριστικοποίηση της κράτησής σας, καθώς και των εκάστοτε προσφορών μας, γίνεται με κατάθεση της προκαταβολής (πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση συμμετοχής σας). Η προκαταβολή για το συγκεκριμένο ταξίδι ορίζεται στα 500€.
 • Σας παρακαλούμε δηλώστε ως αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο ενός από τα άτομα που ταξιδεύει, έτσι ώστε το ποσό να αντιστοιχιστεί στη δική σας κράτηση.  
 • Πληρωμές μπορούν να γίνονται και στα γραφεία μας με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες. Στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας, για την προκαταβολή η χρέωση αυτής γίνεται εφάπαξ.
 • ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣπριν από την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στο φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε.
 • Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το VersusTravel.

12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

 • Το υπόλοιπο μπορεί να αποπληρωθεί και με 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, με χρήση πιστωτικής κάρτας (Πρόγραμμα έως 18 άτοκες δόσεις για ταξίδια κόστους άνω των 2.500€, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Για ποσά μικρότερα των 2.500€ γίνονται μέχρι και 12 άτοκες δόσεις). Ενημερωθείτε έγκαιρα από τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων και ελέγχετε με την τράπεζά σας το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών της κάρτας σας.
 • Πληρωμές με πιστωτική κάρτα μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας μια ειδική αίτηση που μπορούμε να σας αποστείλουμε.

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων-οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ

 • Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημερομηνία εξόδου από την κάθε χώρα.
 • Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
 • Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
 • Οι ταξιδιώτες μη ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, προκειμένου να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
 • Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων.
 • Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα, και ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής που αναγράφονται στα έντυπά μας και στο σάιτ μας στο Ίντερνετ. Αν θέλετε να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.

Έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Δεν απαιτούνται  διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

ΔΩΡΕΑΝ
Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus travel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία που συνδυάζει πολιτισμό, μεσαιωνικές καστροπολιτείες και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Ένα αποκλειστικό πρόγραμμα του Versus Travel που συμπυκνώνει τη μαγεία τριών συγκλονιστικών πόλεων της Γαλλίας…

Έχοντας ως βάση τη Λυών και την Ντιζόν, ξεκινάμε ένα οδοιπορικό στους φημισμένους δρόμους του γαλλικού κρασιού, με άξονα τον πολιτισμό και την πλούσια ιστορία της Κοιλάδας του Ροδανού και της Βουργουνδίας. Ζούμε το υπέρλαμπρο Παρίσι, όχι σαν ένα απλό city break, αλλά σαν μία ολοκληρωμένη εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Με την άρτια οργάνωση του Versus και με προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, με πλούσιες ξεναγήσεις και ξεχωριστές εμπειρίες, με εξαιρετικά καταρτισμένο Έλληνα αρχηγό που ταξιδεύει μαζί μας από την Ελλάδα και που μας συνοδεύει διαρκώς και παντού. Ένα ταξίδι που τα έχει όλα!

Το πρόγραμμα έχει τα συνήθη χαρακτηριστικά
της πληρότητας των προγραμμάτων του Versus.

Ειδικότερα:

 • Μόνο στο Versus εξαιρετικές πτήσεις με την αξιοπιστία της Air France.
 • Δύο (2) διανυκτερεύσεις στην ακριβή Λυών (μνημείο της UNESCO) με εμπεριστατωμένη περιήγηση στο διάσημο ιστορικό κέντρο της.
 • Με βάση τη Λυών θα κάνουμε ένα απολαυστικό οδοιπορικό στην Κοιλάδα του Ροδανού με τα κάστρα και τα οινικά χωριά Βιέν, Τουρνόν, Τεν λ’Ερμιτάζ
 • Δύο (2) διανυκτερεύσεις στην ακριβή Ντιζόν 
 • Με βάση την Ντιζόν θα εξερευνήσουμε σε βάθος τη Βουργουνδία και τις μεσαιωνικές καστροπόλεις Αβαλόν και Βεζλέ, φτάνοντας μέχρι την Οσέρ.
 • Τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις στο ακριβό Παρίσι.
 • Αφιερώνουμε μία ολόκληρη μέρα σε πλήρη ξενάγηση του Παρισιού και μία δεύτερη «ελεύθερη» μέρα, πάντα μαζί με τον αρχηγό μας, για εμβάθυνση στα αξιοθέατα με χαλαρές βόλτες για να απολαύσουμε όλη την ατμόσφαιρα της πόλης.
 • Ξεναγούμαστε στις μεσαιωνικές καστροπόλεις Περούζ και Ουάν που μοιάζουν με ζωντανά μουσεία
 • Ξενάγηση στο Αβαείο Κλινύ του 11ου αιώνα, απ’ όπου εξαπλώθηκε ο χριστιανισμός στη Βόρεια Ευρώπη
 • Στο Παρίσι, δίνουμε μία ολόκληρη ημέρα στο μουσείο των μουσείων: το Λούβρο. Με άρτια οργανωμένη ξενάγηση στα σπουδαιότερα αριστουργήματα του κόσμου!
 • Πηγαίνουμε και στο περίφημο Μουσείο των Αρωμάτων για να μάθουμε την ιστορία του αρώματος που άρχισε 5.000 χρόνια πριν και να δούμε τα προσωπικά αρώματα της Μαρίας Αντουανέτας!
 • Δυνατότητα συμμετοχής σε προαιρετική ολοήμερη εκδρομή και στην Κοιλάδα του Λίγηρα (προαιρετική εκδρομή) με τα εξαίσια αναγεννησιακά κάστρα! Εναλλακτικά την ημέρα αυτή παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης ημέρας στο Παρίσι για να ανακαλύψετε την Πόλη του Φωτός σε χαλαρούς ρυθμούς.
 • Έμπειρος, ειδικά καταρτισμένος, στη Γαλλία, Έλληνας αρχηγός, που μας συνοδεύει σε όλο το ταξίδι από την Αθήνα και είναι συνέχεια μαζί μας

Highlights

 • Θαυμάστε τα σπουδαιότερα έργα τέχνης του κόσμου (Τζοκόντα, Νίκη της Σαμοθράκης, Αφροδίτη της Μήλου) στο υπερ-μουσείο του Λούβρου, σε μία ξενάγηση που θα σας μείνει αξέχαστη
 • Δείτε τα μπουκαλάκια με τα αρώματα της Μαρίας Αντουανέτας στο Μουσείο των Αρωμάτων της ιστορικής αρωματοποιίας Fragonard
 • Περπατήστε στην ωραιότερη λεωφόρο του κόσμου, τη Champs Elysées, λίγα βήματα με τα πόδια από το ξενοδοχείο μας!
 • Θαυμάστε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη Βιέν, με τον αρχαιολογικό χώρο Σεν Ρομέν αν Γκαλ
 • Απολαύστε το χωριό-μεσαιωνικό μουσείο Ουάν στην Κοιλάδα του Ροδανού, που βρίσκεται στη λίστα με τα Ωραιότερα Χωριά της Γαλλίας
 • «Μεθύστε» από τα αρώματα του κρασιού στην οινοπαραγωγό περιοχή Μποζολέ
 • Περιηγηθείτε στο θρυλικό Αβαείο Κλινύ του 11ου αιώνα, απ’ όπου εξαπλώθηκε η ιδέα του χριστιανισμού στην Ευρώπη

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Εξαιρετικές πτήσεις με την αξιοπιστία της Air France.
 • Δύο (2) διανυκτερεύσεις στην ακριβή Λυών (μνημείο της UNESCO) 
 • Απολαυστικό οδοιπορικό στην Κοιλάδα του Ροδανού

Περίοδοι

 • Χριστούγεννα 2023 - Πρωτοχρονιά 2024

Αναχωρήσεις

29/12Bonus Online Κράτησης

Χάρτης Ταξιδιού Λυών – Ντιζόν – Παρίσι | 29.12.2023

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info