Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα αναχωρήσουμε από τη Νιμ με κατεύθυνση νοτιοανατολικά, προς την ιστορική ρωμαϊκή λουτρόπολη Αιξ αν Προβάνς, έναν πανέμορφο προορισμό στην Προβηγκία.
Η πόλη ιδρύθηκε το 123 π.Χ. από τον Ρωμαίο ύπατο Σέξτιο Καλβίνο, ο οποίος και της έδωσε το όνομά του Aquae Sextiae. Τον Μεσαίωνα, η Αιξ αν Προβάνς, αναδείχθηκε σε πρωτεύουσα της Προβηγκίας και μετά τον 12ο αιώνα άρχισε να εξελίσσεται σε σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο και πηγή γνώσης και μόρφωσης. Σήμερα είναι μία πολύ όμορφη μεσαιωνική πόλη.
Θα περιηγηθούμε στην πόλη και θα θαυμάσουμε τα πιο εμβληματικά αξιοθέατά της, όπως είναι το Δικαστικό Μέγαρο, το δεύτερο σημαντικότερο εκτός του Παρισιού, το οποίο βρίσκεται κοντά στο πρώην Παλάτι των Κόμητων της Προβηγκίας. Επίσης εντυπωσιακό είναι το Δημαρχείο, ένα κτίριο κλασικής αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα, που περιλαμβάνει περίτεχνα ξυλόγλυπτα και ταπισερί. Δίπλα του στέκεται ένας πύργος-ρολόι, που κατασκευάστηκε το 1510. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται και οι ρωμαϊκές θερμές πηγές. Κοντά στα ρωμαϊκά λουτρά του Σέξτιου χτίστηκε και ένα SPA το 1705.
Στην περιήγησή μας θα τα δούμε όλα αυτά και φυσικά θα περπατήσουμε στα δαιδαλώδη πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης που είναι γεμάτα καφέ, εστιατόρια και ακριβές μπουτίκ. Θα περάσουμε και από το κεντρικό σιντριβάνι της Ροτόντας με τα τρία αγάλματα που συμβολίζουν τη Δικαιοσύνη, τη Γεωργία και τις Καλές Τέχνες.
Από το σημείο αυτό ξεκινά ένας από τους ωραιότερους ίσως ευρωπαϊκούς δρόμους, η οδός Μιραμπό, στην οποία θα περπατήσουμε. Είναι ένας πεζόδρομος με δύο σειρές πανύψηλα πλατάνια που διατρέχουν τις άκρες του. Η Μιραμπό είναι διακοσμημένη με πολλά σιντριβάνια. Ακολουθεί τη γραμμή των αρχαίων τειχών και χωρίζει τη νέα πόλη από τη μεσαιωνική. Στη βόλτα μας θα δούμε και την μπιραρία Deux Garçons, που χτίστηκε το 1792 και είναι διάσημη για τους θρυλικούς πελάτες της, συγγραφείς Εμίλ Ζολά και Έρνεστ Χέμινγκγουεϊ και τον ζωγράφο Πωλ Σεζάν, ο οποίος πέρασε στην Αιξ Αν Προβάνς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται το όρος Σεν Βικτουάρ που ήταν αγαπημένο θέμα στους πίνακες του Σεζάν μέχρι το τέλος της ζωής του. Κοντά στο βουνό υπάρχει ένα μικρό χωριό, που ονομάζεται Τολονέ, στο οποίο σύχναζε ο ζωγράφος. Εκεί διατηρείται ακόμη η μικρή καλύβα στην οποία έμενε για να ζωγραφίσει. Στους πρόποδες του βουνού βρίσκεται και το μεσαιωνικό κάστρο Βοβενάργκ το οποίο αγόρασε ο Πικάσο το 1958 και έζησε εκεί με τη σύζυγό του Ζακλίν ως το 1962. Το κάστρο ανήκει ακόμη στην οικογένεια Πικάσο. Ο ζωγράφος και η σύζυγός του είναι θαμμένοι στον κήπο. Αφού ολοκληρώσουμε την περιήγησή μας στην Αιξ αν Προβάνς θα επιστρέψουμε στη Νιμ για να γνωρίσουμε την πόλη και τα αξιοθέατά της.
Η Νιμ δημιουργήθηκε ως οικισμός πέριξ μιας ιερής πηγής πριν από 2.000 περίπου χρόνια. Η ονομασία της ετυμολογείται από την κελτική λέξη νεμ (=καθαγιασμένος τόπος). Η πόλη όμως που βλέπουμε σήμερα ιδρύθηκε το 121 π.Χ. από τον αυτοκράτορα Αύγουστο σύμφωνα με τα ρωμαϊκά πρότυπα και σήμερα θα κάνουμε μια ξενάγηση, για να δούμε τα πλούσια αξιοθέατά της.
Θα πάμε, μεταξύ άλλων, στη ρωμαϊκή αρένα του 1ου αιώνα μ.Χ., ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αμφιθέατρα στον κόσμο. Αναπτύσσεται σε δύο ορόφους με 60 καμάρες ο καθένας. Στις κερκίδες χωρούσαν περίπου 25.000 θεατές, οι οποίοι παρακολουθούσαν μονομαχίες και αγώνες ζώων, όπως στο Κολοσσαίο της Ρώμης.
Ένα ακόμη εντυπωσιακό αξιοθέατο της πόλης είναι ο αρχαίος ναός με την ονομασία Τετράγωνος Οίκος, ο οποίος χτίστηκε από τον Μάρκο Αγρίππα, φίλο και γαμπρό του Αυγούστου (παντρεύτηκε την, κατά πολύ νεώτερή του, κόρη του, Ιουλία), σε ελληνιστικό ρυθμό. Είναι ο μόνος πλήρως διατηρημένος αρχαίος ναός σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη Νιμ σώζεται και ο Μέγας Πύργος, το μόνο τμήμα που απέμεινε από τις οχυρώσεις του Αυγούστου. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης και δεσπόζει σε ολόκληρη την πεδιάδα. Δύο ακόμη ξεχωριστά μνημεία της πόλης είναι η ρωμαϊκή Πύλη του Αυγούστου και ο μεσαιωνικός Καθεδρικός της Παναγίας.
Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας στη Νιμ και διανυκτέρευση.