8η ημέρα: ΕΛ ΚΑΛΑΦΑΤΕ: ΠΕΡΙΤΟ ΜΟΡΕΝΟ
Σήμερα, μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, θα ξεκινήσουμε για μία μοναδική εξερεύνηση του παγετώνα Περίτο Μορένο στο ομώνυμο Εθνικό Πάρκο. Θα μεταφερθούμε ως εκεί οδικώς από ασφαλτοστρωμένο δρόμο 80 χλμ. και στη διαδρομή θα απολαύσουμε τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Μεταξύ άλλων θα δούμε φλαμίνγκο, κύκνους με μαύρο λαιμό, πάπιες, νερόκοτες κ.ά.
Με το που θα φτάσουμε όμως στο Εθνικό Πάρκο και θα αντικρύσουμε τον παγετώνα Περίτο Μορένο θα τα ξεχάσουμε όλα! Είναι το λεγόμενο «8ο θαύμα του κόσμου» και έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς από την UNESCO.
Ο παγετώνας σχηματίζεται σε μια χαράδρα των Άνδεων. Έχει μήκος 35 χιλιόμετρα, πλάτος 4,5 χιλιόμετρα και υψώνεται περί τα 60 μέτρα από την επιφάνεια του νερού. Μια τεράστια μάζα πάγου, στις αποχρώσεις του λευκού και του γαλάζιου. Θα τον ατενίσουμε από διάφορα παρατηρητήρια, με άλλη θέαση κάθε φορά και πάντα καλύτερη από την προηγούμενη, ενώ η περιήγησή μας εν πλω στον παγετώνα (“Nautical Safari tour”) θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστη.
Καθώς θα παρατηρούμε τον παγετώνα να αργοκινείται θα αφουγκραζόμαστε τους τριγμούς του. Κάθε τόσο μεγάλα κομμάτια του σπάνε και κατρακυλούν στη λίμνη, δημιουργώντας μεγάλα κύματα. Η φύση στην πιο… θορυβώδη μορφή της! Μοιάζει σαν ένας ζωντανός οργανισμός και όχι ένα ποτάμι από νεκρό πάγο.
Εναλλακτικά όσοι θέλουν μπορούν να ζήσουν και την εμπειρία Minitrekking (με πικ νικ) στον ίδιο παγετώνα. Σε αυτή την περίπτωση μεταφερόμαστε οδικώς ως το λιμάνι Μπάχο λας Σόμπρας που απέχει περίπου 7 χλμ. από το πρώτο παρατηρητήριο του παγετώνα. Από εκεί επιβιβαζόμαστε σε πλεούμενο για μία 20λεπτη βόλτα και αποβιβαζόμαστε στην προβλήτα Μπράσο Ρίκο στην απέναντι όχθη. Εκεί θα συναντήσουμε εξειδικευμένους οδηγούς και θα περπατήσουμε μαζί τους στην όχθη έως τον παγετώνα. Από το σημείο που θα μας υποδείξουν οι οδηγοί θα σκαρφαλώσουμε στον παγετώνα στηριζόμενοι σε ειδικά καρφιά. Η επιφάνεια του πάγου είναι άγρια αλλά είναι σταθερή και ασφαλής. Η διαδρομή πάνω στον παγετώνα Περίτο Μορένο είναι επισήμως χαρακτηρισμένη ως μέτριας δυσκολίας. Θα περπατήσουμε για δύο ώρες και θα δούμε ρυάκια, λιμνούλες, χαράδρες, ρέματα, απίθανους σχηματισμούς από πάγο και όλες τις αποχρώσεις που προκύπτουν από το λευκό και το μπλε… Καθοδόν οι οδηγοί θα μας εξηγούν τα πάντα για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής καθώς και για το παράξενο φαινόμενο διάσπασης των πάγων. Μετά την εξερεύνηση του παγετώνα θα περάσουμε στο υποπολικό μαγγελανικό δάσος, με τις νότιες οξιές για πικ νικ με υπέροχη θέα. Εν συνεχεία θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για το Ελ Καλαφάτε. Διανυκτέρευση στο Ελ Καλαφάτε.
Σημείωση: Η εμπειρία Minitrekking απευθύνεται αυστηρά σε ηλικίες από 10 έως 65 ετών. Δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν άτομα με καρδιολογικές παθήσεις, εμφύσημα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, άσθμα και πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης η εμπειρία δεν είναι κατάλληλη για άτομα με κινητικά και ψυχολογικά προβλήματα, εγκύους και άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία.