fb

Η άγνωστη Αιτωλοακαρνανία και η πόλη-τρόπαιο της Νικόπολης| Ιούνιος - Οκτώβριος 2023

Διάρκεια: 5 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 409€

Ταυτότητα ταξιδιού

Μια φαντασμαγορική ακτογραμμή 100 χιλιομέτρων στο απόλυτο τιρκουάζ, πανέμορφα χωριά, λιθόστρωτοι δρόμοι, αρχαίες πολιτείες, φαράγγια που διασχίζονται από μυθικά ποτάμια, καταπράσινες διαδρομές, αλλά και ειδυλλιακοί κολπίσκοι. Βολτάρουμε σε πλακόστρωτα σοκάκια, αγναντεύουμε τα γαλήνια νερά του Αμβρακικού και ανακαλύπτουμε άγνωστα μυστικά στις ατμοσφαιρικές λιμνοθάλασσες. Ξεκλειδώνουμε το καλά κρυμμένο μυστικό της λίμνης Ζηρού και της αρχαίας Κασσώπης, σεργιανίζουμε στη ρωμαϊκή Νικόπολη, την πόλη-τρόπαιο που ίδρυσε ο Οκταβιανός όταν κατόρθωσε να γίνει Αυτοκράτορας της Ρώμης,  το ηρωικό Ζάλογγο και τόσα άλλα...

Βάση μας η Άρτα, η πόλη με το θρυλικό γεφύρι με τον πασίγνωστο θρύλο με τη γυναίκα του πρωτομάστορα, το γεφύρι-σύμβολο της τέχνης των ηπειρωτών μαστόρων!

Κι όσο για δράση στη φύση; Kάνουμε πεζοπορία μέσα στο σπάνιο δάσος του Φράξου και στην κοιλάδα του ποταμού Αχελώου ενώ περνάμε από παραμυθένια χωριά φωλιασμένα μέσα σε ατελείωτα έλατα, καρυδιές, καστανιές και πανύψηλα πλατάνια. Ένα εναλλακτικό εξερευνητικό ταξίδι του Versus Travel αποκλειστικά για «ψαγμένους» ταξιδιώτες που λατρεύουν την περιπέτεια. Ένα ξεχωριστό μέρος που ζει στους δικούς του ρυθμούς. Σας καλούμε να το ανακαλύψετε μαζί μας...

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Έχοντας ως βάση μας την πόλη με το θρυλικότερο γεφύρι της ελληνικής παράδοσης, την Άρτα, ξεκινάμε ένα υπέροχο ταξίδι! Το καλά κρυμμένο μυστικό του ταξιδιού μας αποτελεί η απόκοσμη λίμνη Ζηρού, μια άγνωστη λίμνη, που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε στους τουριστικούς  χάρτες. Επισκεπτόμαστε την αρχαία Νικόπολη, γνωστή και ως «Πόλη της Νίκης», ο αρχαιολογικός χώρος της οποίας αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας. Συνεχίζουμε για την αρχαία Κασσώπη, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ηπείρου, μέχρι που φτάνουμε στο Μνημείο του Ζαλόγγου, με τις πέτρινες λευκές Σουλιώτισσες να στέκουν αγέρωχες και να ατενίζουν το Ιόνιο Πέλαγος. Εδώ, διαδραματίστηκε ο λεγόμενος «Χορός του Ζαλόγγου», ένα από τα συγκλονιστικότερα περιστατικά της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

Κάνουμε πεζοπορία στο σπάνιο δάσος του Φράξου και διασχίζουμε το δέλτα του Αχελώου, ανακαλύπτουμε τον αρχαιολογικό χώρο των Οινιάδων και τη λίμνη Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, μέχρι που φτάνουμε στο θέατρο της αρχαίας Πλευρώνας. Επισκεπτόμαστε την ιστορική ποτοποιία Τρικενέ, βλέπουμε το μουσείο των πρωθυπουργών Σπυρίδωνα και Χαρίλαου Τρικούπη και το σπίτι όπου έζησε ο ποιητής Κωστής Παλαµάς, ενώ απολαμβάνουμε τη λιµνοθάλασσα γνωρίζοντας τον πλούσιο υδροβιότοπο στο νησί της Τουρλίδας. Ανακαλύπτουμε το γραφικό Αιτωλικό, έναν ειδυλλιακό και μοναδικό στον κόσμο «νερένιο» οικισμό, ενώ μαθαίνουμε την ιστορία του αυγοτάραχου και φτάνουμε έως τις Ρωμαϊκές Θέρμες του Αγίου Θωμά...

 

Μόνο Στο Versus

Ενάντια στα προγράμματα άλλων ταξιδιωτικών γραφείων, το Versus Travel δίνει σημασία στη λεπτομέρεια. Μια χορταστική πενθήμερη εξερεύνηση από άκρη σε άκρη, που σχεδιάστηκε για ταξιδιώτες που τους αρέσει να ανακαλύπτουν κρυφές γωνιές και τοπία κοσμογονίας. Ψάχνουμε κρυμμένους θησαυρούς σε μυστηριακές λίμνες, εξερευνούμε σπάνια δάση με ειδικό οικοξεναγό και περιδιαβαίνουμε σε λιθόστρωτα σοκάκια αναζητώντας τα απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού...

Δυνατά σημεία του προγράμματος:

 • Σπάνια εξερεύνηση στην άγνωστη λίμνη Ζηρού, που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε στους τουριστικούς χάρτες!
 • Επίσκεψη στην αρχαία Νικόπολη, ο αρχαιολογικός χώρος της οποίας αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας!
 • Ξενάγηση στην αρχαία Κασσώπη, την πόλη της Ηπείρου που συμμάχησε με τον Μέγα Αλέξανδρο και πολέμησε μέχρι τα βάθη της Ασίας!
 • Επίσκεψη στο Μνημείο του Ζαλόγγου, με τις πέτρινες λευκές Σουλιώτισσες που στέκουν αγέρωχες και ατενίζουν το Ιόνιο Πέλαγος.
 • Σπάνια εξερεύνηση στο δάσος Φράξου, ένα διατηρητέο «Μνημείο της Φύσης», απολαμβάνοντας πεζοπορία μέσα στο καταπράσινο δάσος του Φράξου και σε απάτητα μέρη!
 • Εξερευνούμε την Κοιλάδα του Αχελώου στο Δέλτα του ποταμού.
 • Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Οινιάδων, όπου θα απολαύσουμε εκπληκτική θέα στην παλιά κοίτη του Αχελώου και τις παράκτιες περιοχές.
 • Εξερεύνηση της λίμνης Τριχωνίδας, της μεγαλύτερης λίμνης της Ελλάδας,  γεμάτη από αιωνόβια πλατάνια, ιτιές, φράξους, λεύκες, λυγαριές, κυπαρίσσια, δάφνες και πικροδάφνες!
 • Περπατήστε πάνω στο θρυλικό γεφύρι της Άρτας.
 • Ξενάγηση στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, όπου δεσπόζουν τα µνηµεία των ηρώων της ιστορικής εξόδου του 1826.
 • Επίσκεψη στη Δηµοτική Πινακοθήκη, όπου φυλάσσονται πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και κειμήλια της ιστορικής Εξόδου του 1826.
 • Ξενάγηση στην αρχαία πόλη της Πλευρώνας του 3ου αιώνα π.Χ.
 • Γυρίζουµε πίσω στο χρόνο στην παραδοσιακή ποτοποιία Αφοί Τρικενέ, που δραστηριοποιείται στο Μεσολόγγι από το 1901.
 • Εξερευνούμε τον πλούσιο υδροβιότοπο στο νησί της Τουρλίδας και επισκεπτόμαστε το εκπληκτικό Μουσείο Άλατος (είσοδος περιλαμβάνεται)!
 • Βόλτα στην ειδυλλιακό Αιτωλικό, τη μοναδική στον κόσμο «νερένια» πόλη!

1η ημέρα: Αθήνα – Δάσος Φράξου (πεζοπορία) – Δέλτα Αχελώου (πεζοπορία) – αρχαίες Οινιάδες – Άρτα

Συγκέντρωση νωρίς το πρωί και αναχώρηση οδικώς από την Αθήνα για την Άρτα, με τις απαραίτητες καθοδόν στάσεις.

Περνάμε τη Διώρυγα της Κορίνθου και ακολουθώντας την Αθηνών-Πατρών φτάνουμε στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου από όπου και θα περάσουμε στην Αιτωλοακαρνανία. Φτάνοντας λοιπόν στην αιτωλική γη θα κάνουμε στάση στο πανέμορφο Δάσος Φράξου.

Μέρος του πανευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 και αναγνωρισμένο ως «Μνημείο της Φύσης» από το 1985, το Δάσος Φράξου μάς συγκινεί με τον φυτικό πλούτο του, κυρίως από υπεραιωνόβιους φράξους, φτελιές, δάφνες και λεύκες που καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 600 στρεμμάτων. Βρισκόμαστε στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Αχελώου και η επίδραση του θρυλικού ποταμού έχει τεράστια σημασία για τη διαβίωση και διατήρηση αυτού του πανέμορφου δάσους, στο οποίο θα περπατήσουμε για να το γνωρίσουμε από πρώτο χέρι.

Συνεχίζουμε κατά μήκος της Κοιλάδας του Αχελώου, στο Δέλτα του ποταμού, εδώ όπου ο χρόνος κυλάει με αργούς ρυθμούς, αφήνοντας ανόθευτη τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Ο Αχελώος έχει άλλωστε τον μεγαλύτερο όγκο νερών από τα ποτάμια της Ελλάδας και το τοπίο μας προκαλεί για περιπέτεια! Κάνουμε λοιπόν πεζοπορία ανακαλύπτοντας τις εκπλήξεις της περιοχής και γνωρίζουμε θρησκευτικά μνημεία και ιστορικές τοποθεσίες.

Ακολουθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Οινιάδων, βόρεια του ποταμού Αχελώου, σε μια στρατηγική θέση. Ο μυθικός ιδρυτής των Οινιάδων θεωρείται ο μητροκτόνος Αργείος Αλκαιών, ο οποίος μετά από χρησμό του μαντείου των Δελφών, ήρθε στην πόλη προκειμένου να ξεφύγει από τις Ερινύες. Θα δούμε το Θέατρο, το Ναυπηγείο, καθώς και άλλα κτήρια και ευρήματα. Ειδικά από το Θέατρο, το οποίο είναι χτισμένο κοντά στην Αγορά, θα απολαύσουμε εκπληκτική θέα προς τις γύρω πεδινές εκτάσεις, την παλιά κοίτη του Αχελώου και τις παράκτιες περιοχές.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στην πόλη της Άρτας. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η ημέρα: Άρτα – αρχαία Νικόπολη – αρχαία Κασσώπη – Ζάλογγος – Άρτα

Μετά το πρωινό μας θα προσεγγίσουμε την πόλη της Πρέβεζας για να επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της αρχαίας Νικόπολης με τα καταπληκτικά αποκλειστικά ευρήματα από την πόλη-σύμβολο για τη νίκη του Οκταβιανού στη ναυμαχία του Ακτίου. Πρόκειται για την «Πόλη της Νίκης», ο αρχαιολογικός χώρος της οποίας αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας.

Η Νικόπολη χτίστηκε κατ’ εντολή του αυτοκράτορα Αυγούστου Οκταβιανού (ή Οκτάβιου), πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, προκειμένου να τιμήσει τους θεούς, κυρίως τον «Άκτιο Απόλλωνα» για τη νίκη του εναντίον του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ. Η Νικόπολη στο σύνολό της αποτελεί ένα σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για το οποίο τα τελευταία χρόνια γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την ένταξή της στον κατάλογο της UNESCO. Θα δούμε τα Ρωμαϊκά Τείχη, το Ρωμαϊκό Θέατρο, το Μνημείο του Αυγούστου, αλλά και το Ρωμαϊκό Ωδείο, κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο.

Συνεχίζουμε με επίσκεψη στην αρχαία Κασσώπη (25 χλμ βόρεια της Πρέβεζας), την πόλη της Ηπείρου που συμμάχησε με τον Μέγα Αλέξανδρο και πολέμησε μέχρι τα βάθη της Ασίας! Κρυμμένη στα ιστορικά βουνά του Ζαλόγγου και σε στρατηγική θέση με πανοραμική θέα σε όλο το Ιόνιο πέλαγος, η Κασσώπη υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ηπείρου. Αφού θαυμάσουμε το Καταγώγειο, τα Τείχη, τη Βόρεια Στοά, τη Δυτική Στοά, το Πρυτανείον, το Ωδείον, το Θέατρο, το Ναό και τον Βωμό της Αφροδίτης, και το Βωμό του Απόλλωνα, συνεχίζουμε προς ένα ιδιαίτερο μνημείο της περιοχής.

Σε μικρή απόσταση, πάνω στις καταπράσινες πλαγιές της Σαμαρίνας, θα δούμε το Μνημείο του Ζαλόγγου, με τις πέτρινες λευκές Σουλιώτισσες που στέκουν αγέρωχες και ατενίζουν το Ιόνιο Πέλαγος. Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, διαδραματίστηκε ο λεγόμενος «Χορός του Ζαλόγγου», ένα από τα συγκλονιστικότερα περιστατικά της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, απ' όπου, σύμφωνα με την ιστορία, 63 Σουλιώτισσες με τα παιδιά τους σέρνοντας το 1803 τον χορό του θανάτου, έπεσαν στο κενό, για να μην πέσουν στα χέρια των ανδρών του Αλή πασά. Το μονοπάτι που οδηγεί από το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου μέχρι τα τεράστια αγάλματα των Σουλιωτισσών στην βουνοκορφή του Ζαλόγγου είναι απαιτητικό, η θέα αποζημιώνει ωστόσο για την προσπάθεια! Αργά το απόγευμα επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Άρτα – λίμνη Ζηρού – Άρτα

Ξεκινάμε τη μέρα μας με επίσκεψη στην περιοχή της Φιλιππιάδας και συγκεκριμένα σε ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Ελλάδας, μια άγνωστη λίμνη, που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε στους τουριστικούς  χάρτες. Πρόκειται για την Λίμνη Ζηρού, πολύ κοντά στην πόλη των πελαργών, τη Φιλιππιάδα. Η ειδυλλιακή λίμνη Ζηρού αναφέρεται και ως Ζηρός, ενώ το όνομά της προέρχεται από την σλαβική λέξη «οζερό» που σημαίνει λίμνη. Στα δυτικά της υψώνονται τα Θεσπρωτικά όρη και πολύ κοντά στα ανατολικά της κυλάει ο ποταμός Λούρος με τον οποίο επικοινωνεί υπογείως. Ο μικρός αυτός παράδεισος βρίσκεται σε υψόμετρο 40 μέτρων και η έκτασή του είναι περίπου 400 στρέμματα. Έχει ελλειψοειδές σχήμα που μοιάζει με ένα γιγάντιο μάτι και το μέγιστο βάθος είναι 70 μέτρα. Γύρω από τη λίμνη δεσπόζουν καταπράσινα πλατάνια, βελανιδιές και πανέμορφες λεύκες, ενώ εδώ ζούνε γερακίνες, φιδαετοί, πετρίτες, ξεφτέρια και βραχοκιρκίνεζα.

Η δημιουργία της λίμνης σχετίζεται με τα βιβλικά Σόδομα και Γόμορρα. Ο μύθος λέει ότι στην περιοχή υπήρχε η πολιτεία Ζηρόπολη στην οποία ζούσανε δύο αδελφές, μία ζηλόφθονη πλούσια και μία ενάρετη φτωχή. Τα παιδιά της πλούσιας ήταν πολύ αδύνατα και ασθενικά, ενώ αυτά της φτωχής ήταν εύρωστα και υγιή με αποτέλεσμα η πλούσια αδερφή να ζηλέψει και να διώξει την φτωχή. Τότε παρουσιάστηκε άγγελος στη φτωχή αδερφή και της είπε να μη γυρίσει πίσω να δει την καταστροφή γιατί θα μετατραπεί σε στήλη άλατος. Σε λίγο έγινε σεισμός και η περιοχή κατέρρευσε με αποτέλεσμα να καταπιεί το σπίτι και την οικογένεια της πλούσιας αδερφής. Η φτωχή αδερφή τρόμαξε και γυρίζοντας πίσω πέτρωσε μαζί με τα παιδιά και τα ζώα της. Από τότε κάποιοι λένε ότι οι μορφές τους αποτυπώνονται στους βράχους της λίμνης. Το ομορφότερο όμως που θα μας καθηλώσει είναι η αντανάκλαση του αλπικού τοπίου που περιβάλλει την λίμνη πάνω στα καταγάλανα νερά της…

Θα κάνουμε λοιπόν τη βόλτα μας στη περιμετρικά της λίμνης όπου θα έχουμε χρόνο για χαλάρωση. Στην επιστροφή μας στην Άρτα θα πάμε φυσικά να δούμε το πολυτραγουδισμένο γεφύρι της που στέκει εκεί αγέρωχο, στο πείσμα των αιώνων. Αμέτρητοι οι θρύλοι που το συνοδεύουν, με κορυφαίο τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα, αφήγηση που περιβάλλει πολλά από τα πέτρινα γεφύρια των Βαλκανίων του 19ου αιώνα. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

 

4η ημέρα: Άρτα – λίμνη Τριχωνίδα – Μεσολόγγι (Δημοτική Πινακοθήκη – Κήπος των Ηρώων – Ποτοποία Τρικενέ – Μουσείο Τρικούπη – Σπίτι Κ. Παλαμά) – Τουρλίδα (Μουσείο Άλατος) – Άρτα

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε για τη λίμνη Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, μεταξύ των επαρχιών Μεσολογγίου και Τριχωνίδας, γεμάτη από αιωνόβια πλατάνια, ιτιές, φράξους, λεύκες, λυγαριές, κυπαρίσσια, δάφνες και πικροδάφνες.

Σύμφωνα με την παράδοση, στα αρχαία χρόνια υπήρχε μέσα στη λίμνη μια πόλη που βυθίστηκε. Η πόλη αυτή είχε τρεις κώνους και ίσως από εκεί πήρε το όνομά της η λίμνη: τρεις κώνοι – Τριχωνίδα. Μια άλλη εκδοχή, μάλλον η επικρατέστερη, είναι ότι πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη Τριχώνιο, που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη.

Συνεχίζουμε για το Μεσολόγγι όπου θα ξεναγηθούµε στον Κήπο των Ηρώων, με τα μνημεία των ηρώων της ιστορικής εξόδου του 1826, καθώς και φιλελλήνων όπως του Λόρδου Βύρωνα. Εν συνεχεία, επισκεπτόμαστε τη Δηµοτική Πινακοθήκη, όπου φυλάσσονται πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και κειμήλια της Εξόδου αλλά και της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Θα έρθουμε στην παραδοσιακή ποτοποιία Αφοί Τρικενέ, που δραστηριοποιείται στο Μεσολόγγι από το 1901. Θα δούμε στη συνέχεια το μουσείο των πρωθυπουργών Σπυρίδωνα και Χαρίλαου Τρικούπη και το σπίτι του ποιητή Κωστή Παλαµά (εξωτερικά). Βγαίνοντας από το Μεσολόγγι, μπαίνουμε στους κόλπους της λιμνοθάλασσας γνωρίζοντας τον πλούσιο υδροβιότοπο στο νησί της Τουρλίδας. Μπορούµε να κολυµπήσουµε στα ιαµατικά λουτρά της Αγίας Τριάδας ή στην ανανεωµένη ακτή του νησιού. Στην Τουρλίδα επιβάλλεται να δούμε το καταπληκτικό Μουσείο Άλατος για να μάθουμε από τους ειδικούς πολλά για οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι. Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ημέρα: Άρτα – Αιτωλικό (βόλτα και επίσκεψη στο Μουσείο Χαρακτικών «Βάσω Κατράκη» – εργαστήριο αυγοτάραχου – αλυκές Μεσολογγίου – αρχαία Πλευρώνα – ρωμαϊκές θέρμες Αγίου Θωμά – Αθήνα

Πλούσιο πρωινό και αναχώρηση προς τη μοναδική «νερένια» πολιτεία στον κόσμο. Είναι το γραφικό Αιτωλικό, όπου οι ψαράδες ένωσαν τις ακτές τους με ξύλινα γεφυράκια και με τον χρόνο αυτά ενώθηκαν δημιουργώντας το πρώτο ενιαίο νησί.  Τα δύο πέτρινα γεφύρια που ενώνουν το νησί του Αιτωλικού με τη στεριά και εξασφαλίζουν την πρόσβαση οχημάτων και πεζών είναι κατασκευασμένα την περίοδο 1882-1885.

Εδώ εκτός από τη μακραίωνη ιστορία του, θα ξεναγηθούμε στην ιστορία του αυγοτάραχου. Πώς δηλαδή τα πολύτιμα αβγά του κέφαλου, μέσα στο φυσικό σάκο τους, επιλέγονται προσεκτικά και αλατίζονται ελαφρά με φρέσκο φυσικό θαλασσινό αλάτι και μας δίνουν το ελληνικό χαβιάρι. Επί δεκαετίες το αυγοτάραχο Στέφου, βασισμένο σε παραδοσιακή σπιτική συνταγή, ήταν γνωστό σε έναν μικρό τοπικό κύκλο που το εκτιμούσε και το απολάμβανε ως νόστιμη και θρεπτική καθημερινή τροφή αλλά και ως πολύτιμο γιορτινό κέρασμα! Ένα προϊόν που παρέχουν σε ικανοποιητικές ποσότητες οι ελληνικές λιμνοθάλασσες και που αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες και εκλεκτές λιχουδιές, και όχι άδικα, καθώς η γεύση του είναι μοναδική!

Μετά την απολαυστική γευσιγνωσία θα επισκεφθούμε το Μουσείο Χαρακτικών «Βάσω Κατράκη». Η πολυβραβευμένη χαράκτρια κατάγεται από το Αιτωλικό και κληροδότησε το έργο της στην πόλη.

Συνεχίζουμε για τις Αλυκές Μεσολογγίου, τις διάσημες σωρούς αλατιού που σχηματίζουν μικρούς και μεγάλους λόφους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, 11.500 στρεμμάτων με δυναμικότητα παραγωγής περί τις 120.000 τόνους άλατος ετησίως που καλύπτει το 60% της πανελλήνιας παραγωγής.

Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε για τους πρόποδες του βουνού Αράκυνθου. Εκεί βρίσκεται η πολύ σπουδαία αρχαία πόλη της Πλευρώνας, Ακολουθούμε τον αρχηγό μας ώστε να θαυμάσουμε τον πολεοδομικό ιστό και τα κτήρια που έχουν διασωθεί, καθώς και την ακρόπολη της Πλευρώνας.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τις Ρωμαϊκές Θέρμες του Αγίου Θωμά που εντάσσονται στην περιοχή της αρχαίας Αλίκυρνας και η ύπαρξή τους ήταν γνωστή από το 19ο αιώνα, εφόσον αναφέρονται από περιηγητές της εποχής. Πρόκειται για ένα μεγάλο δημόσιο συγκρότημα ρωμαϊκών θερμών (λουτρών), οι τοίχοι του οποίου σώζονται σε μέγιστο ύψος 7 μ.!

Στη συνέχεια αναχωρούμε οδικώς για την επιστροφή μας στην Αθήνα, με ενδιάμεσες στάσεις.

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 429 € 0 €
Twin Room 429 € 0 €
Triple Room 429 € 0 €
Single Room 579 € 0 €
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 409 € 0 €
Twin Room 409 € 0 €
Triple Room 409 € 0 €
Single Room 559 € 0 €
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 409 € 0 €
Twin Room 409 € 0 €
Triple Room 409 € 0 €
Single Room 559 € 0 €
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 409 € 0 €
Twin Room 409 € 0 €
Triple Room 409 € 0 €
Single Room 559 € 0 €
Περιλαμβάνονται
 • Μετακινήσεις/μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν
 • Διαμονή σε επιλεγμένο ξενοδοχείο Vyzantino Arta  4* με ημιδιατροφή
 • Πρωινό και δείπνο καθημερινά (ημιδιατροφή, 4 πρωινά & 4 δείπνα).
 • Εκδρομές και μεταφορές όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
 • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου.
 • Τσάντα, στυλό, luggage tag Versus, ενημερωτικό εκδρομής.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
Δεν περιλαμβάνονται
 • Είσοδοι σε μουσεία, αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους.
 • Ποτά, αναψυκτικά στα γεύματα.
 • Προσωπικά έξοδα.
 • Φόρος διαμονής, πληρώνεται τοπικά στο ξενοδοχείο.
 • Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στα περιλαμβανόμενα.
 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Από 01/01/18 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος φόρος διαμονής βάσει του άρθρου 53 του Ν. 4389/2016. Στις αναγραφόμενες τιμές των ξενοδοχείων δεν περιλαμβάνεται, και θα πρέπει να καταβάλλεται από τον πελάτη απευθείας στο ξενοδοχείο.

 

Ο φόρος διαμορφώνεται για ξενοδοχεία:

2*, 0,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

3*, 1,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

4*, 3,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

5*, 4,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

Σημαντικές παρατηρήσεις

 • Με την κράτησή σας χρειάζεται να αποστείλετε και φωτοτυπία της ταυτότητάς σας.
 • Στην κράτησή σας δηλώνετε αν θέλετε διπλό κρεββάτι ή δύο ξεχωριστά, αν υπάρχει κάποια αλλεργία ή διατροφική συνήθεια ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να γνωρίζουμε πχ κάποιο κινητικό πρόβλημα κλπ.
 • Περιορισμένος αριθμός μονόκλινων & τρίκλινων δωματίων, ενημερώνεστε πρώτα από τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο.
 • Στο πρόγραμμα υπάρχουν ανηφορικές πεζοπορικές διαδρομές, συνίσταται η χρήση άνετων παπουτσιών.

 

Ενάντια στα προγράμματα άλλων ταξιδιωτικών γραφείων, το Versus Travel δίνει σημασία στη λεπτομέρεια. Μια χορταστική πενθήμερη εξερεύνηση από άκρη σε άκρη, που σχεδιάστηκε για ταξιδιώτες που τους αρέσει να ανακαλύπτουν κρυφές γωνιές και τοπία κοσμογονίας. Ψάχνουμε κρυμμένους θησαυρούς σε μυστηριακές λίμνες, εξερευνούμε σπάνια δάση με ειδικό οικοξεναγό και περιδιαβαίνουμε σε λιθόστρωτα σοκάκια αναζητώντας τα απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού...

Δυνατά σημεία του προγράμματος:

 • Σπάνια εξερεύνηση στην άγνωστη λίμνη Ζηρού, που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε στους τουριστικούς χάρτες!
 • Επίσκεψη στην αρχαία Νικόπολη, ο αρχαιολογικός χώρος της οποίας αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας!
 • Ξενάγηση στην αρχαία Κασσώπη, την πόλη της Ηπείρου που συμμάχησε με τον Μέγα Αλέξανδρο και πολέμησε μέχρι τα βάθη της Ασίας!
 • Επίσκεψη στο Μνημείο του Ζαλόγγου, με τις πέτρινες λευκές Σουλιώτισσες που στέκουν αγέρωχες και ατενίζουν το Ιόνιο Πέλαγος.
 • Σπάνια εξερεύνηση στο δάσος Φράξου, ένα διατηρητέο «Μνημείο της Φύσης», απολαμβάνοντας πεζοπορία μέσα στο καταπράσινο δάσος του Φράξου και σε απάτητα μέρη!
 • Εξερευνούμε την Κοιλάδα του Αχελώου στο Δέλτα του ποταμού.
 • Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Οινιάδων, όπου θα απολαύσουμε εκπληκτική θέα στην παλιά κοίτη του Αχελώου και τις παράκτιες περιοχές.
 • Εξερεύνηση της λίμνης Τριχωνίδας, της μεγαλύτερης λίμνης της Ελλάδας,  γεμάτη από αιωνόβια πλατάνια, ιτιές, φράξους, λεύκες, λυγαριές, κυπαρίσσια, δάφνες και πικροδάφνες!
 • Περπατήστε πάνω στο θρυλικό γεφύρι της Άρτας.
 • Ξενάγηση στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, όπου δεσπόζουν τα µνηµεία των ηρώων της ιστορικής εξόδου του 1826.
 • Επίσκεψη στη Δηµοτική Πινακοθήκη, όπου φυλάσσονται πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και κειμήλια της ιστορικής Εξόδου του 1826.
 • Ξενάγηση στην αρχαία πόλη της Πλευρώνας του 3ου αιώνα π.Χ.
 • Γυρίζουµε πίσω στο χρόνο στην παραδοσιακή ποτοποιία Αφοί Τρικενέ, που δραστηριοποιείται στο Μεσολόγγι από το 1901.
 • Εξερευνούμε τον πλούσιο υδροβιότοπο στο νησί της Τουρλίδας και επισκεπτόμαστε το εκπληκτικό Μουσείο Άλατος (είσοδος περιλαμβάνεται)!
 • Βόλτα στην ειδυλλιακό Αιτωλικό, τη μοναδική στον κόσμο «νερένια» πόλη!

Highlights

 • Σπάνια εξερεύνηση στην άγνωστη λίμνη Ζηρού, που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε στους τουριστικούς χάρτες!
 • Επίσκεψη στην αρχαία Νικόπολη, ο αρχαιολογικός χώρος της οποίας αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας!
 • Ξενάγηση στην αρχαία Κασσώπη, την πόλη της Ηπείρου που συμμάχησε με τον Μέγα Αλέξανδρο και πολέμησε μέχρι τα βάθη της Ασίας!
 • Επίσκεψη στο Μνημείο του Ζαλόγγου, με τις πέτρινες λευκές Σουλιώτισσες που στέκουν αγέρωχες και ατενίζουν το Ιόνιο Πέλαγος.
 • Σπάνια εξερεύνηση στο δάσος Φράξου, ένα διατηρητέο «Μνημείο της Φύσης», απολαμβάνοντας πεζοπορία μέσα στο καταπράσινο δάσος του Φράξου και σε απάτητα μέρη!
 • Εξερευνούμε την Κοιλάδα του Αχελώου στο Δέλτα του ποταμού.
 • Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Οινιάδων, όπου θα απολαύσουμε εκπληκτική θέα στην παλιά κοίτη του Αχελώου και τις παράκτιες περιοχές.
 • Εξερεύνηση της λίμνης Τριχωνίδας, της μεγαλύτερης λίμνης της Ελλάδας,  γεμάτη από αιωνόβια πλατάνια, ιτιές, φράξους, λεύκες, λυγαριές, κυπαρίσσια, δάφνες και πικροδάφνες!
 • Περπατήστε πάνω στο θρυλικό γεφύρι της Άρτας.
 • Ξενάγηση στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, όπου δεσπόζουν τα µνηµεία των ηρώων της ιστορικής εξόδου του 1826.
 • Επίσκεψη στη Δηµοτική Πινακοθήκη, όπου φυλάσσονται πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και κειμήλια της ιστορικής Εξόδου του 1826.
 • Ξενάγηση στην αρχαία πόλη της Πλευρώνας του 3ου αιώνα π.Χ.
 • Γυρίζουµε πίσω στο χρόνο στην παραδοσιακή ποτοποιία Αφοί Τρικενέ, που δραστηριοποιείται στο Μεσολόγγι από το 1901.
 • Εξερευνούμε τον πλούσιο υδροβιότοπο στο νησί της Τουρλίδας και επισκεπτόμαστε το εκπληκτικό Μουσείο Άλατος (είσοδος περιλαμβάνεται)!
 • Βόλτα στην ειδυλλιακό Αιτωλικό, τη μοναδική στον κόσμο «νερένια» πόλη!

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Διαμονή σε επιλεγμένο ξενοδοχείο Vyzantino Arta 4*
 • Επίσκεψη στην αρχαία Νικόπολη με τον τεράστιο αρχαιολογικό χώρο
 • Δάσος Φράξου, Ζάλογγος, Λίμνη Ζηρού, Λίμνη Τριχωνίδα, Αιτωλικό
 • Μουσείο άλατος & εργαστήριο αυγοτάραχου 

Περίοδοι

 • Μάιος - Ιούνιος 2023
 • Καλοκαίρι 2023
 • Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2023

Αναχωρήσεις

3/6, 24/6, 22/9, 25/10Bonus Online Κράτησης

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info