fb

Καστοριά και Πρέσπες με εκδρομή στον Γράμμο | Νοέμβριος 2023

Διάρκεια: 5 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 419€

Ταυτότητα ταξιδιού

Καστοριά και Πρέσπες
με ειδική εκδρομή στον Γράμμο

Τι να πρωτοπεί κανείς για την αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη με τη μαγευτική θέα στη λίμνη από σχεδόν κάθε σημείο της; Για τα επιβλητικά αρχοντικά της, την πνιγμένη στο πράσινο φύση της; Ή τις 72 μεταβυζαντινές και νεότερες εκκλησίες; Δεν είναι όμως μόνο η λίμνη που της προσδίδει την περιβόητη ομορφιά και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος. Είναι τα βουνά που την περικλείουν, το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους με τις πολυποίκιλες διαβαθμίσεις του, τα δάση και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η σπάνια βιοποικιλότητά της με τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του υδροβιότοπού της και την πλούσια ορνιθοπανίδα. Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 1974, ενώ ταυτόχρονα είναι επίσημα ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας «Natura 2000».

 

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Ταξιδεύουμε στην Καστοριά, μία από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις στην Ελλάδα και λίγες ελληνικές πρωτεύουσες νομών, που το πανέμορφο τοπίο αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολεοδομικού της ιστού. Με τα υπέροχα παραδοσιακά αρχοντικά της, τα γραφικά στενά της, τις αμέτρητες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες μνημεία τέχνης, τα ήρεμα νερά της λίμνης σε συνδυασμό με τη μαγική φύση και την προϊστορία της περιοχής, η Καστοριά δεν είναι απλά ένας τόπος που απευθύνεται απλώς σε εναλλακτικούς και «ψαγμένους» weekenders. Είναι ένας άλλος τρόπος να ζεις και να βιώνεις έναν τόπο παλιό, μεταιχμιακό, αβάσταχτα όμορφο... Με βάση μας την πόλη, ερχόμαστε στις μαγικές Πρέσπες, ανεβαίνουμε στον ιστορικό και πολύ όμορφο Γράμμο και απολαμβάνουμε καλοκαρινές και φθινοπωρινές βόλτες στην πανέμορφη φύση.

 

 

Μόνο Στο Versus

Ένα ολοκληρωμένο πενθήμερο πρόγραμμα με τη λεπτομέρεια που του αξίζει. Η εκθαμβωτική Καστοριά με τη λίμνη Ορεστιάδα, οι παραμυθένιες Πρέσπες με το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, ο ιστορικός Γράμμος και ο προϊστορικός λιμναίος οικισμός στο Δισπηλιό μάς ταξιδεύουν σε μια υπέροχη πλευρά της Ελλάδας, με καλλιτεχνήματα του ανθρώπου της φύσης.

 

Δυνατά σημεία του προγράμματος:

 • Το Versus εξασφάλισε για εσάς διαμονή στο Esperos Palace Luxury & Spa Hotel 4* με ημιδιατροφή καθημερινά (πρωινό & δείπνο).
 • Ολοήμερη εκδρομή στις Πρέσπες: στη Μικρή Πρέσπα με το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου (το ένα από τα δύο νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα με μόνιμους κατοίκους) και τη Μεγάλη Πρέσπα, με τον οικισμό των Ψαράδων και του Αγίου Γερμανού.
 • Ολοήμερη εκδρομή στον Γράμμο, ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία της Ελλάδας και σπάνια επισκέψιμο. Θα περιηγηθούμε σε μέρη απερίγραπτης ομορφιάς στην καρδιά του βουνού.
 • Θα δούμε από κοντά το Δισπηλιό και τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό που μαρτυρά ότι η περιοχή κατοικούνταν από τα νεολιθικά χρόνια. Θα επισκεφτούμε επίσης το νέο ενυδρείο της Καστοριάς, το μεγαλύτερο γλυκού νερού στα Βαλκάνια.
 • Επίσκεψη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας.
 • Επίσκεψη στα Μετέωρα, καθοδόν προς την Καστοριά.
 • Βόλτα στα Τρίκαλα, κατά την επιστροφή μας, μία από τις πιο όμορφες πόλεις στην Ελλάδα.
 • Με έμπειρο Έλληνα αρχηγό-συνοδό.

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ – ΜΕΤΕΩΡΑ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Αναχώρηση νωρίς το πρωί από Αθήνα για να φτάσουμε στην Καστοριά. Ενδιάμεση στάση στα θεόρατα βράχια των Μετεώρων. Χρόνος να δούμε κάποια μοναστήρια και να απολαύσουμε το φαγητό μας (έξοδά ατομικά). Θα συνεχίσουμε για την πραγματική «αρχόντισσα» της Μακεδονίας, την πανέμορφη Καστοριά. Χτισμένη δίπλα στη λίμνη, με τα αρχοντικά της και την πλούσια ιστορία της, μας υποδέχεται για να μας φιλοξενήσει. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, το πολύ καλό Esperos Palace Luxury & Spa Hotel 4*, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η ΗΜΕΡΑ: ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΡΕΣΠΕΣ, ΆΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ, ΆΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΨΑΡΑΔΕΣ

Πλούσιο πρωινό και αναχώρηση για τις «Διεθνείς Πρέσπες», τα «υδάτινα» σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και την Αλβανία. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή λόγω του φυσικού κάλλους της, της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της. Στη Μικρή Πρέσπα βρίσκουμε το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, όπου με πλωτή γέφυρα δίνεται η δυνατότητα να το επισκεφτούμε. Θα σταματήσουμε στο χωριό Άγιος Γερμανός με την ομώνυμη βασιλική εκκλησία. Ο παραδοσιακός οικισμός Ψαράδες είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Δοκιμάστε ψάρια της λίμνης, πιπεριές Φλωρίνης αλλά και πολλές άλλες ντόπιες λιχουδιές. Όσοι επιθυμούν μπορούν να έχουν μια λιμναία περιήγηση με βάρκα για να δουν τα ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας. Επιστροφή στην Καστοριά και στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ (ΝΕΣΤΟΡΙΟ, ΠΕΥΚΟΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ, ΟΜΟΡΦΟΚΛΗΣΙΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΓΑΛΜΑ)

Πλούσιο πρόγευμα και στη συνέχεια αναχώρηση για ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία της Ελλάδας, που είναι σπάνια επισκέψιμο, στο όρος Γράμμος. Θα περιηγηθούμε σε μέρη απερίγραπτης ομορφιάς στην καρδιά του βουνού και θα νιώσουμε την ηρωική, αλλά και αιματηρή, ιστορία που κρατά μέσα του ο Γράμμος. Στα μονοπάτια, στις απόκρημνες χαράδρες, στα υψώματα, στις πλαγιές και τις εσοχές του βουνού γράφτηκε η ιστορία ενός φρικτού εμφύλιου πολέμου (1946 – 1949), αλλά και ηρωικών στιγμών κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Περνώντας το Νεστόριο, θα θαυμάσουμε τον ποταμό Αλιάκμονα, τον μεγαλύτερο ποταμό της Ελλάδας, που πηγάζει στη χώρα μας. Αριστερά είναι οι καταπράσινες πλαγιές  που φτάνουν μέχρι ψηλά, ενώ δεξιά απότομα βράχια και πλαγιές γεμάτες  βαλανιδιές, πλατάνια, καστανιές, πεύκα και οξιές.

Σε     Σε 15 χιλιόμετρα από το Νεστόριο θα φτάσουμε στο χωριό Πεύκος και το πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, στο οποίο θα κάνουμε ξενάγηση. Επιστρέφοντας στην Καστοριά θα επισκεφτούμε την Ομορφοκλησιά. Στην άκρη του χωριού βρίσκεται ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου. Το χωριό είναι παλιό και φαίνεται ότι αναπτύχθηκε σταδιακά γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Ο ναός χτίστηκε τον 12ο αι. και στον νάρθηκα του κυρίως ναού βρέθηκαν εντοιχισμένα οστά που ανήκουν στην αρχαιότητα.  Οι τοιχογραφίες του ανάγονται στον 13ο και τον 14ο αιώνα, και είναι σε δύο στρώσεις.  Οι τοιχογραφίες του ναού σχετίζονται με τη δυναστεία των Παλαιολόγων. Η φήμη αυτού του εξαιρετικού βυζαντινού ναού βασίζεται στη μοναδική στο είδος της ξύλινη, με βαθύ ανάγλυφο, γλυπτή εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Το τεράστιο ξύλινο άγαλμα-εικόνα του αγίου, ύψους 3 μέτρων, απεικονίζει τον άγιο όρθιο με στρατιωτική στολή με φωτοστέφανο που φέρει την επιγραφή «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο τροπαιοφόρος». Επιστρέφουμε στην Καστοριά, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: ΚΑΣΤΟΡΙΑ (ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ – ΔΙΣΠΗΛΙΟ, ΛΙΜΝΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ – ΝΕΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ – ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ)

Πλούσιο πρωινό. Σήμερα η μέρα μας είναι αφιερωμένη στα πολλά αξιοθέατα της Καστοριάς που κανείς επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει. Στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας παρουσιάζονται σκηνές καθημερινού βίου του λαού μας, αναπαριστώντας ήθη και έθιμα πανελλαδικά. Θα συνεχίσουμε για το Δισπηλιό και τον λιμναίο οικισμό που μαρτυρά πως η περιοχή κατοικούνταν από τα νεολιθικά χρόνια. Το νέο ενυδρείο της Καστοριάς είναι το μεγαλύτερο γλυκού νερού των Βαλκανίων και εκτείνεται σε ένα διώροφο κτίριο 450 τ.µ. Η Σπηλιά του Δράκου πήρε το όνομά της από την είσοδο που έχει τη μορφή στόματος δράκου, ενώ, σύμφωνα με την παράδοση, στο σπήλαιο υπήρχε ένα χρυσωρυχείο που το φύλαγε ένας άγρυπνος δράκος. Στο σπήλαιο, από τα εντυπωσιακότερα της χώρας μας, έχουν βρεθεί οστά αρκούδας των σπηλαίων ηλικίας 10.000 ετών. Πιο δίπλα συναντάμε το Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ: ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΤΡΙΚΑΛΑ – ΑΘΗΝΑ

Πλούσιο πρωινό. Αφού αφήσουμε πίσω μας την όμορφη πόλη της Καστοριάς, φτάνουμε στα Τρίκαλα. Η πανέμορφη πόλη των Τρικάλων δεσπόζει στο κέντρο της Ελλάδας, με τον Ληθαίο ποταμό να τη διασχίζει. Είναι μια πόλη που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τις ανέσεις μιας σύγχρονης πόλης. Χρόνος για καφέ και φαγητό. Πορεία προς Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις.

 

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 419 € 0 €
Twin Room 419 € 0 €
Triple Room 419 € 0 €
Single Room 569 € 0 €

Περιλαμβάνονται

 • Μετακινήσεις/μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Διαμονή στο Esperos Palace and Luxury Spa Hotel 4* sup. στην Καστοριά.
 • Πρωινό και βραδινό καθημερινά (ημιδιατροφή 4 πρωινά και 4 δείπνα).
 • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας.  
 • Τσάντα, στυλό, luggage tag Versus, ενημερωτικό εκδρομής.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

 

Δεν περιλαμβάνονται

 • Είσοδοι σε μουσεία, αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους.
 • Ποτά, αναψυκτικά στα γεύματα.
 • Προσωπικά έξοδα.
 • Φόρος διαμονής, πληρώνεται τοπικά στο ξενοδοχείο.
 • Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στα περιλαμβανόμενα.

*ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Από 01/01/18 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος φόρος διαμονής βάσει του άρθρου 53 του Ν. 4389/2016. Στις αναγραφόμενες τιμές των ξενοδοχείων δεν περιλαμβάνεται, και θα πρέπει να καταβάλλεται από τον πελάτη απευθείας στο ξενοδοχείο.

Ο φόρος διαμορφώνεται για ξενοδοχεία:

2*, 0,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

3*, 1,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

4*, 3,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

5*, 4,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

 

Σημαντικές παρατηρήσεις

 • Με την κράτησή σας χρειάζεται να αποστείλετε και φωτοτυπία της ταυτότητάς σας.
 • Στην κράτησή σας δηλώνετε αν θέλετε διπλό κρεββάτι ή δύο ξεχωριστά, αν υπάρχει κάποια αλλεργία ή διατροφική συνήθεια ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να γνωρίζουμε πχ κάποιο κινητικό πρόβλημα κλπ.
 • Περιορισμένος αριθμός μονόκλινων & τρίκλινων δωματίων, ενημερώνεστε πρώτα από τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• Εώς 5 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων. Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 

 

Ένα ολοκληρωμένο πενθήμερο πρόγραμμα με τη λεπτομέρεια που του αξίζει. Η εκθαμβωτική Καστοριά με τη λίμνη Ορεστιάδα, οι παραμυθένιες Πρέσπες με το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, ο ιστορικός Γράμμος και ο προϊστορικός λιμναίος οικισμός στο Δισπηλιό μάς ταξιδεύουν σε μια υπέροχη πλευρά της Ελλάδας, με καλλιτεχνήματα του ανθρώπου της φύσης.

 

Δυνατά σημεία του προγράμματος:

 • Το Versus εξασφάλισε για εσάς διαμονή στο Esperos Palace Luxury & Spa Hotel 4* με ημιδιατροφή καθημερινά (πρωινό & δείπνο).
 • Ολοήμερη εκδρομή στις Πρέσπες: στη Μικρή Πρέσπα με το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου (το ένα από τα δύο νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα με μόνιμους κατοίκους) και τη Μεγάλη Πρέσπα, με τον οικισμό των Ψαράδων και του Αγίου Γερμανού.
 • Ολοήμερη εκδρομή στον Γράμμο, ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία της Ελλάδας και σπάνια επισκέψιμο. Θα περιηγηθούμε σε μέρη απερίγραπτης ομορφιάς στην καρδιά του βουνού.
 • Θα δούμε από κοντά το Δισπηλιό και τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό που μαρτυρά ότι η περιοχή κατοικούνταν από τα νεολιθικά χρόνια. Θα επισκεφτούμε επίσης το νέο ενυδρείο της Καστοριάς, το μεγαλύτερο γλυκού νερού στα Βαλκάνια.
 • Επίσκεψη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας.
 • Επίσκεψη στα Μετέωρα, καθοδόν προς την Καστοριά.
 • Βόλτα στα Τρίκαλα, κατά την επιστροφή μας, μία από τις πιο όμορφες πόλεις στην Ελλάδα.
 • Με έμπειρο Έλληνα αρχηγό-συνοδό.

Highlights

 • Η παλιά πόλη της Καστοριάς με τα πλούσια αρχοντικά!
 • Οι παραλίμνιες βόλτες στην Ορεστιάδα, τη λίμνη όπου είναι χτισμένη η Καστοριά.
 • Οι μαγικές Πρέσπες, η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα, από τα πιο υπερβατικά τοπία.
 • Ο προϊστορικός λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού, ένα «παράθυρο στο παρελθόν»
 • Η επίσκεψη στον Γράμμο, βουνό υπέροχης ομορφιάς και μεγάλης ιστορίας

 

 

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Διαμονή στο εξαιρετικό, κεντρικό Esperos Palace Luxury&Spa Hotel 4*
 • Ολοήμερη εκδρομή στον Γράμμο και τα μοναδικά χωριά του
 • Επίσκεψη στις Πρέσπες, στον Άγ. Αχίλλειο και Αγ. Γερμανό
 • Επίσκεψη σε Μετέωρα και Τρίκαλα 

Περίοδοι

 • Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2023

Αναχωρήσεις

10/11Bonus Online Κράτησης

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info