fb

Μπενίν – Τόγκο – Γκάνα – Φεστιβάλ Βουντού και ανεξερεύνητες φυλές της Δυτικής Αφρικής | 08.01.2023

Διάρκεια: 16 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 4490€

Ταυτότητα ταξιδιού

Ένα μοναδικό ταξίδι σε τρεις χώρες της Δυτικής Υποσαχάριας Αφρικής, στη λάμψη των αρχέγονων πολιτισμών τους που διατηρούνται ζωντανοί μέχρι σήμερα, στο μεγαλείο του φυσικού περιβάλλοντός τους και στην απαράμιλλη γοητεία των ανθρώπων τους. Ένα οδοιπορικό στη Μαύρη Αφρική στο Μπενίν, το Τόγκο και την Γκάνα, με άξονα το Φεστιβάλ Βουντού και πυλώνες τις σπάνια επισκεπτόμενες τοπικές φυλές, για ταξιδιώτες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες, παρά τις όποιες ταλαιπωρίες συνεπάγονται οι ελλείψεις ανέσεων και υποδομών σε τόπους όχι ιδιαίτερα «τουριστικούς».

 

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Ένα συναρπαστικό οδοιπορικό σε τρεις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, το Μπενίν, το Τόγκο και την Γκάνα. Το ταξίδι μας ξεκινάει από την πρωτεύουσα του Μπενίν, την Κοτονού, και το παραθαλάσσιο μέτωπο της χώρας. Κάνουμε βαρκάδα στο Γκανβί, το «χωριό του νερού», ερχόμαστε στην Αλλάντα, την παλιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Δαχομέης, την Αμπομέι, και συνεχίζουμε με το Φεστιβάλ Βουντού στην Ουιντά. Εισχωρούμε στην ενδοχώρα του Μπενίν για να γνωρίσουμε τοπικές φυλές, να δούμε χωριά των Φουλάνι και πολλών ακόμη φυλών της Δυτικής Αφρικής. Περνάμε στο γειτονικό Τόγκο και κατευθυνόμαστε ξανά προς το νότο και την πρωτεύουσα Λομέ διασχίζοντας την ενδοχώρα του Τόγκο. Η Γκάνα μάς περιμένει για την ολοκλήρωση του ταξιδιού μας, με την ιστορική Άκκρα, όπου μεταξύ άλλων θα επισκεφθούμε τα Κάστρα της Χρυσής Ακτής Κέιπ Κόουστ και Ελμίνα, και θα γνωρίσουμε την πόλη Κουμάσι, έδρα του πλούσιου βασιλείου των Ασάντι.

 

Μόνο Στο Versus

Πλούσιο πρόγραμμα σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, Μπενίν, Τόγκο και Γκάνα, σε μια εκτεταμένη εξερεύνηση που θα μας μυήσει στον κόσμο του Βουντού (επίσημη θρησκεία στο Μπενίν!) αλλά και στις φυλές της ενδοχώρας των χωρών αυτών, σε ένα οδοιπορικό-εμπειρία ζωής!

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει: 

 • Το Φεστιβάλ Βουντού στο Μπενίν ένα σπάνιο θέαμα αρχαίων παραδόσεων και δοξασιών, με την πομπή των Αρχηγών Βουντού.
 • Ξενάγηση στην παλιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Δαχομέης, την Αμπομέι.
 • Περιήγηση στο Ιερό Δάσος Κπασσέ, με τα άφθονα σύμβολα βουντού.
 • Παραδοσιακές αγορές φετίχ, με τα πανίσχυρα φυλακτά που συγκεντρώνουν το απόσταγμα των δοξασιών του Βουντού.
 • Επίσκεψη στα φημισμένα χωριά των Ασάντι.
 • Ξενάγηση στο «χωριό του νερού», το Γκανβί.
 • Επισκεπτόμαστε πολλά χωριά τοπικών φυλών, στην ενδοχώρα των χωρών που επισκεπτόμαστε. Θα δούμε φυλές Τανέκα, Φουλάνι, Σόμπα, Ταμπέρμα, Μόμπα, Καμπί, Κρόμπο.
 • Επίσκεψη στα κάστρα Κέιπ Κόουστ και Ελμίνα της Χρυσής Ακτής.
 • Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Κακούμ της Γκάνα με τις κρεμαστές γέφυρες.
 • Ξενοδοχεία 4* από τα καλύτερα της κάθε περιοχής. Στην ενδοχώρα των χωρών που επισκεπτόμαστε η τουριστική υποδομή είναι χαμηλή, εκεί έχουμε επιλέξει για τη διαμονή μας από τα καλύτερα διαθέσιμα καταλύματα.
 • Την εκδρομή συνοδεύει εμπειρότατος Έλληνας αρχηγός.

 

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΚΟΤΟΝΟΥ (Μπενίν)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιά­μεσου σταθμού για την Κοτονού (Cotonou), την μεγα­λύτερη πόλη και λιμάνι του Μπενίν (τέως Δαχομέη), που αποτελεί την διοικητική πρωτεύουσα της χώρας.

 

2η ημέρα: ΚΟΤΟΝΟΥ – ΟΥΙΝΤΑ – ΑΛΛΑΝΤΑ – ΟΥΙΝΤΑ

Άφιξη στην πόλη, μεταφορά στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

Αφού ξεκουραστούμε ξεκινάμε την πρώτη μας ημέρα στο Μπενίν με την Ουιντά. Η Ουιντά (Ouidah) θεωρείται το λίκνο της αφρικανικής παραδοσιακής θρησκείας βουντού της Δυτικής Αφρι­κής. Κατά τον 17ο και 18ο αιώνα σκλάβοι Αφρικανοί από το Μπενίν, το Τόγκο και άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής μεταφέρονταν στην Ουιντά που ήταν το μο­ναδικό λιμάνι στη χώρα μέχρι την επίσημη κατάργηση της δουλείας το 1807. Οι περισσότεροι στοιβάζονταν σε καράβια με προορισμό την Αμερική, για να ζήσουν και να πεθάνουν σαν σκλάβοι.

Φτάνοντας στην  παραλιακή πόλη με τις μεγάλες εκτά­σεις χρυσής άμμου, ξεκινάμε την γνωριμία μας με την πόλη με την «Πύλη της Μη Επιστροφής» (Portal of No Return), την σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Yves Ahouen-Gnimon αναμνηστική αψίδα, αφιερωμένη στους Αφρικανούς σκλάβους που στάλθηκαν στην Αμερική. Η «Πύλη της Μη Επιστροφής» βρίσκεται στο τέλος της Πορείας των Σκλάβων, ένα μονοπάτι στην Ουιντά που καλύπτει τα τελευταία 4 χιλιόμετρα που έ­πρεπε να πάρουν οι πάνω από ένα εκατομμύριο άν­θρωποι που απήχθησαν από την Αφρική, προτού επι­βιβαστούν στα πλοία που θα τους έφερναν στην Αμε­ρική για να γίνουν σκλάβοι. Ο χωματόδρομος εκτείνε­ται από την πλατεία αγοράς, όπου κάποτε πουλιού­νταν οι σκλάβοι, μέχρι την «Πύλη της Μη Επιστρο­φής» στις αμμουδερές παραλίες του Ατλαντικού Ωκε­ανού και περιέχει πάνω από εκατό αγάλματα και έναν αριθμό τοιχογραφιών εις ανάμνηση των θυμάτων του δουλεμπορίου.   

Επόμενη στάση μας το Μουσείο Ιστορίας της Ουιντά, που στεγάζεται σε ένα παλιό Πορτογαλικό κάστρο κτι­σμένο το 1721 και στο οποίο απεικονίζεται ο ρόλος που έπαιξε το Μπενίν στο εμπόριο των σκλάβων.

Συνεχίζουμε με την περιήγηση στο Ιερό Δάσος Κπασσέ, το μέρος ταφής του Βασιλέα του Κπασσέ, του πρώτου Βασιλέα της Ουιντά. Στο δάσος θα δούμε πολλά Σύμβολα Βουντού που εξηγούν τις διάφορες θεότητες και ειδώλια που αντιπροσωπεύουν θεότητες των βασιλιάδων και των ιδρυτών της Ουιντά.

Ο Ναός των Ιερών Πύθωνων είναι ένας τόπος ιστορι­κού και σύγχρονου συμβολισμού και πνευματικής πρακτικής στην Ουιντά. Αυτός ο ναός φιλοξενεί πύθω­νες που είναι σπουδαία θρησκευτικά σύμβολα, ιδιαί­τερα σεβαστοί από τους ντόπιους και κανείς δεν επι­τρέπεται να βλάψει.

Η ξενάγηση μας στην πόλη θα ολοκληρωθεί με Βασι­λική της Παναγίας της Άμωμης Σύλληψης και το Ανα­μνηστικό του Μεγάλου Ιωβηλαίου του 2000, κατασκευ­ασμένο εις ανάμνηση των «πρώτων αγγελιοφόρων καλών νέων στην Δαχομέη» που καλωσορίζει την επι­στροφή στη γη της Δαχομέης τους ξεχασμένους γιούς και κόρες της Αφρικανικής διασποράς.

Κατά την διάρκεια της ημέρας θα επισκεφτούμε την Αλλάντα (Allada), σαράντα χιλιόμετρα από την Ουιντά, στην κορυφή του «δρόμου των σκλάβων» κατά μήκος του οποίου μεταφέρονταν οι αιχμάλωτοι στην ακτή. Η Αλλάντα είναι μια βασιλική πόλη, με προ­έλευση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Η πε­ριουσία της Αλλάντα μειώθηκε από τις αρχές του 18ου αιώνα, όταν το δουλεμπόριο ήταν στο αποκορύφωμά του, αλλά το βουντού ασκείται έντονα εδώ και η πε­ριοχή είναι γνωστή ως «η πόλη των χιλίων φετίχ».

Την ημέρα πριν από το πιο διάσημο φεστιβάλ στην κοντινή Ουιντά, η Αλλάντα διοργανώνει το δικό της φεστιβάλ βουντού, με τελετουργικό χορό που διεξάγεται σε μια σκονισμένη πλατεία έξω από το Βασιλικό Παλάτι πα­ρουσία του βασιλιά. Μια πολύ μικρότερη τελετουργία από αυτή της Ουιντά, παρόλα αυτά παρευρίσκονται βασικοί ηγέτες βουντού από την Ουιντά, και οι βασιλικοί και θρησκευτικοί ηγέτες της.

Επιστροφή στην Ουιντά, για να απολαύσουμε το ηλιο­βασίλεμα στις μοναδικής ομορφιάς αμμουδερές ακτές της, δείπνο και διανυκτέρευση. 

3η ημέρα: ΟΥΙΝΤΑ: Φεστιβάλ Βουντού.

Σήμερα θα εμβαθύνουμε στα μυστήρια του βουντού στο ετήσιο φεστιβάλ βουντού της Ουιντά. Το 1996, η κυβέρνηση του Μπενίν ανακήρυξε το βουντού - που ασκείται από το 60% του πληθυσμού - ως επίσημη θρησκεία και κάθε 10 Ιανουαρίου γίνεται ένα μεγάλο φεστιβάλ για τον εορτασμό της θρησκείας. Αν και υπάρχουν πολλά φεστιβάλ σε όλη τη χώρα, αυτό είναι το μεγαλύτερο. Θα παρακολουθήσουμε μια πομπή των Αρχηγών Βουντού στα διάφορα παλάτια τους.

Το πρωί, οπαδοί διαφόρων λατρειών βουντού θα συγκεντρωθούν στο «Πύλη της Μη Επιστροφής». Θα δούμε οπαδούς και γνώστες των διάφορων θεών του βουντού, από τους Zangbetos, τους παραδοσιακούς βουντού φρουρούς της νύχτας στην θρησκεία Γιορούμπα με τα περίτεχνα κοστούμια, μέχρι τους οπαδούς του Kokou, που φημίζονται για τον αυτοτραυματισμό τους ως ένα τρόπο να φτάσουν στο θείο. Στις άκρες του κύριου χώρου παραστάσεων θα παρακολουθήσουμε συναρπαστικές εικόνες ομάδων από διάφορους ναούς βουντού να εκτελούν τις δικές τους ιε-ροτελεστίες και τελετουργίες.

Οι τελετές μπορούν να λάβουν πολλές μορφές, αλλά συχνά περιλαμβάνουν οπαδούς που πέφτουν σε βαθιά έκσταση ενώ κυριεύονται από πνεύματα προγόνων, συνοδευόμενοι από το χτύπημα των τύμπανων και το χορό. Συχνά γίνονται αναίσθητοι στον πόνο, κόβονται με αιχμηρά αντικείμενα ή σπάζουν μπουκάλια πάνω από το κεφάλι τους. Η θυσία παίζει επίσης ένα σημαντικό μέρος της θρησκείας, και παρόλο που είναι πιο συνηθισμένο να θυσιάζονται κοτόπουλα, πολλά άλλα πλάσματα προσφέρονται επίσης στους θεούς, όπως κατσίκες, σκύλοι και γάτες.

Μεγάλη σημασία δίνεται στα φετίχ, τα άψυχα αντικείμενα όπου λέγεται ότι κατοικούν τα πνεύματα και τα οποία μπορούν να γίνουν εστιακά σημεία για λατρεία. Κατά τη δύση του ηλίου, στην πλατεία του χωριού, θα παρευρεθούμε σε μια τελετή των χορευτών Egungun (χορευτές με μάσκες που λέγεται ότι εκπροσωπούν τους νεκρούς στην κοινωνία). Δείπνο και διανυκτέρευση.

4η ημέρα: ΟΥΙΝΤΑ – ΓΚΡΑΝΤ ΠΟΠΟ – ΠΟΣΣΟΤΟΜΕ (λίμνη ΑΧΕΜΕ) – ΟΥΙΝΤΑ – ΚΟΤΟΝΟΥ

Αφήνουμε την Ουιντά και κατευθυνόμαστε δυτικά, φτάνοντας στο Γκράντ Πόπο (Grand Popo), μια παραθαλάσσια πόλη που α­ναπτύχθηκε γύρω από το δουλεμπόριο, αλλά η διά­βρωση των ακτών έχει πλέον καταστρέψει το μεγαλύ­τερο μέρος της παλιάς πόλης. Η πόλη είναι τώρα ένα από τα κέντρα βουντού και το σπίτι σε ένα φινλανδο - αφρικανικό πολιτιστικό κέντρο, τη Villa Karo, που θα επισκεφτούμε. Οι χωμάτινοι παραλιακοί δρόμοι της κρύβουν μοναδικές εικόνες πλαισιωμένων από φοίνι­κες παραδεισένιων παραλιών στον Ατλαντικό, και ψα­ράδων που μαζεύουν τα δίχτυα τους. Συνεχίζουμε για την λίμνη Αχεμέ (Ahémé) για μια περιπλάνηση στις ό­χθες τις και στα γραφικά ψαροχώρια της, μεταξύ των οποίων το Ποσσοτομέ (Possotomé). Είναι μια από τις πλέον αυθεντικές περιοχές της χώρας με μοναδικές ει­κόνες καθημερινότητας των κατοίκων της.

Αναχώ­ρηση για την Κοτονού. Τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση. 

5η ημέρα: ΚΟΤΟΝΟΥ – ΑΜΠΟΜΕΪ ΚΕ¬ΛΑΒΙ – ΓΚΑΝΒΙ (λίμνη ΝΟΚΟΥΕ) – ΠΟΡΤΟ ΝΟΒΟ –ΚΟΤΟΝΟΥ

Η ημέρα μας ξεκινά με το πανέμορφο, πασσαλόπληκτο χωριό Γκανβί (Ganvie), στο κέντρο της λίμνης Νοκουέ (Lake Nokoué), το «χωριό του νερού», που είναι γνω­στό επίσης και ως "η Βενετία της Δυτικής Αφρικής". Εί­ναι ένας οικισμός 25.000 ανθρώπων και 3.000 οικοδο­μημάτων απομονωμένος από τη στεριά και προσβά­σιμος μόνο με βάρκα. Θα επιβιβασθούμε σε βάρκα στο Αμπομέι-Κελαβί (Abomey-Calavi) και θα περι­πλανηθούμε στη λίμνη και στο χωριό Γκανβί, ελπίζο­ντας να δούμε μια τοπική αγορά, όπου όλο το εμπό­ριο γίνεται με μικρά σκάφη. Ο θρύλος λέει ότι οι άν­θρωποι Τοφίνου (Tofinou tribe) κατέφυγαν εδώ τον 18ο αιώνα για να γλιτώσουν από τους πιο ισχυρούς Δαχομεϊανούς που αναζητούσαν σκλάβους και ότι μεταφέρθηκαν στο νέο τους σπίτι από κροκό­δειλους.

Το Γκανβί είναι ένα ενδιαφέρον μέρος για να περιηγη­θούμε μέσα σε μια βάρκα, παρατηρώντας τους ντό­πιους στην καθημερινή τους ζωή στο νερό, σταματώ­ντας σε τοπικές αγορές και παρακολουθώντας τους ψαράδες να ρίχνουν τα δίχτυα τους, μια πραγματική ευκαιρία για εξερεύνηση που απέχει πολύ από καθη­μερινότητα στις πόλεις.

Πλήρεις μοναδικών εικόνων αυτής της πανέμορφης και ενδιαφέρουσας περιοχής θα κατευθυνθούμε στο Πόρτο Νόβο (Porto Novo), την πρωτεύουσα και δεύ­τερη μεγαλύτερη πόλη του Μπενίν. Το Πόρτο Νόβο έχει εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς και χρώμα από την πολύβουη Κοτονού. Η πόλη ιδρύθηκε το 1500μΧ περί­που, από πορτογάλους εξερευνητές και διατηρεί έντο­νες μέχρι και σήμερα τις πορτογαλικές επιρροές του. Το πρώτο μας σημείο επίσκεψης είναι το Εθνογραφικό Μουσείο που ιδρύθηκε από το Ινστιτούτο Dahomey το 1957. Το Μουσείο φιλοξενεί κοστούμια, τελετουργι­κές μάσκες, τύμπανα, φετίχ, καθώς και άλλα ιστορικά αντικείμενα. Το Βασιλικό Μουσείο, γνωστό ως Μου­σείο Honme, στεγάζεται στην πρώην κατοικία του βα­σιλιά Τόφα που υπέγραψε την πρώτη συνθήκη με τους Γάλλους το 1863. Το παλάτι και η γύρω περιοχή προ­στέθηκαν στον προσωρινό κατάλογο της Παγκό­σμιας Κληρονομιάς της UNESCO στις 31 Οκτωβρίου 1996 στην κατηγορία Πολιτισμός.

Σε απόσταση αναπνοής από το Μουσείο Honme βρί­σκεται το Μουσείο Da Silva, ένα όμορφο αφρο-βραζι­λιάνικο συγκρότημα που χρονολογείται από τη δεκαε­τία του 1870 και φιλοξενεί μερικά υπέροχα αφρο-βρα­ζιλιάνικα τεχνουργήματα. Το Μεγάλο Τζαμί στο Porto-Novo, Αφρο-Βραζιλιάνικου Στυλ, προ­σφέρει εξαιρετικές εικόνες και η ιστορία πίσω από το πώς αυτή η πρώην εκκλησία έγινε τζαμί είναι συναρ­παστική.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στη Κοτονού, δείπνο και διανυκτέρευση.

6η ημέρα: ΚΟΤΟΝΟΥ – ΑΜΠΟΜΕΪ – ΝΤΑΣΣΑ

Η ημέρα μας ξεκινά με ξενάγηση της Κοτονού, κατά την διάρκεια της οποίας θα δούμε με­ταξύ των άλλων τον Καθεδρικό Ναό του 19ου αιώνα με την εντυπωσιακή πρόσοψη με τις κόκκινες και λευ­κές γραμμώσεις, το Κέντρο Καλλιτεχνών, την συνοικία με τις πολύχρωμες βίλλες, το προεδρικό μέγαρο κλπ. Θα επισκεφτούμε και την αγορά Dantokra, την μεγα­λύτερη υπαίθρια αγορά στη Δυτική Αφρική, με μια προσπάθεια θέασης του παραθαλάσσιου τμήματος αυτής, που είναι και το πλέον ενδιαφέρον.

Πλήρεις μοναδικών εικόνων από την παράκτια ζώνη του Μπενίν και τις τελετές βουντόυ, αναχωρούμε από την Κοτονού και κατευθυνόμαστε βόρεια με πρώτο προορισμό την Αμπομέι (Abomey). Η Αμπομέι ήταν από το 1625 έως το 1900 η πρωτεύουσα ενός από τα μεγαλύτερα έθνη της Αφρικής, της Δαχομέης (Dahomey), της οποίας οι κυβερνήτες ήταν ο φόβος και τρόμος των γύρω φυλών καθώς πολεμούσαν, κα­τακτούσαν γη και αιχμαλώτιζαν σκλάβους. Ήταν ένα ισχυρό βασίλειο, και προέβαλε λυσσαλέα αντίσταση στη γαλλική κατοχή, αλλά στο τέλος ηττήθηκε. Το βα­σίλειο απασχολούσε έναν μεγάλο στρατό, συμπερι­λαμβανομένων συνταγμάτων γυναικών «Αμαζόνων». Οι βασιλιάδες της έχτισαν πολλά παλάτια, από τα ο­ποία έχουν απομείνει μόνο δύο, ενώ τα υπόλοιπα κά­ηκαν ολοσχερώς όταν επιτέθηκαν οι Γάλλοι.

Το κύριο αξιοθέατο εδώ είναι τα βασιλικά ανάκτορα ή ό, τι έχει απομείνει από αυτά. Αυτές οι συστάδες πα­λαιών κτιρίων κατασκευάστηκαν από 12 διαδοχικούς βασιλιάδες και καλύπτουν μια έκταση περίπου 47 εκτα­ρίων. Τα κτίρια του παλατιού, οι βεράντες και οι ανοι­χτές αυλές έχουν περίμετρο 4 χιλιομέτρων, έναν τοίχο ύψους 10 μέτρων και μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 8.000 άτομα. Η επίσκεψή μας εδώ θα μας δώσει μια εικόνα για την ιστορία και τα κατορθώματα αυτών των βασιλιάδων πολεμιστών. Η αρχιτεκτονική είναι μονα­δική και παρόλο που τα ανάκτορα δεν κατοικούνται πλέον, δύο από αυτά χρησιμοποιούνται τώρα ως Ι­στορικό Μουσείο της Αμπομέι. Το μουσείο περιέχει πε­ρίπου 1050 λείψανα των βασιλιάδων, ενώ ένας θρόνος είναι τοποθετημένος πάνω από ανθρώπινα κρανία.

Το απόγευμα, εφ’ όσον είναι εφικτό,  θα παρακολουθή­σουμε θεαματικές χορευτικές μάσκες Gelede. Το θέαμα Gẹlẹdẹ των Γιορούμπα (Yoruba) είναι μια δημόσια προ­βολή με πολύχρωμες μάσκες που συνδυάζει τέχνη και τελετουργικό χορό για να διασκεδάσει, να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει τη λατρεία. Οι παραστάσεις Gelede θυμίζουν το δυτικό μας «θέατρο», όπου κάθε μάσκα α­ντιπροσωπεύει έναν χαρακτήρα, συχνά χιουμοριστικό ή ειρωνικό. Αυτή η θεατρική πτυχή των μασκών που μι­μούνται διηγήματα είναι εκπαιδευτική και όχι μόνο ψυχα­γωγική. Η μάσκα Gelede έχει θηλυκά χαρακτηριστικά, αλλά φοριέται από άνδρες ντυμένους σαν γυναίκες και χορεύουν απίστευτες ερμηνείες: ένας χορός που απο­τελείται από περισσότερες από 20 τραγουδιστές που χορεύουν σε έναν μεγάλο κύκλο με δύο μεγάλα τύ­μπανα στη μέση, το κοινό γύρω, χαρούμενος και εν­θουσιασμένο, τραγουδώντας μαζί, γελώντας και χτυ­πώντας τα χέρια. Τα χρώματα κυριαρχούν στη σκηνή με τους χορευτές ντυμένους με πολύχρωμα ρούχα να κυ­κλοφορούν συνεχώς.

Μετά το Αμπομέι θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας με προ­ορισμό την Ντασσά (Dassa). Άφιξη, μεταφορά και τα­κτοποίηση στο κατάλυμά μας. Δείπνο και διανυκτέ­ρευση.

7η ημέρα: ΝΤΑΣΣΑ – ΣΑΒΑΛΟΥ – Φετίχ ΝΤΑΝΚΟΛΙ – χω¬ριά φυλής ΤΑΝΕΚΑ – ΝΑΤΙΤΙΓΚΟΥ

Είμαστε στο κέντρο του Μπενίν και σήμερα κατευθυνόμαστε βόρεια σε ένα διαφορετικό τοπίο, όπου το Ισλάμ αντικαθιστά το Βουντού ως κυρίαρχη θρησκεία. Σταματάμε καθοδόν στο φετίχ Ντάνκολι, το πιο ισχυρό φετίχ στο Μπενίν, όπου μπορεί να δούμε να γίνονται θυσίες για να ζητήσουμε την εύνοια των θεών. Τα φετίχ και τα ιερά αφθονούν κατά μήκος των δρόμων του Μπενίν, αλλά κανένα δεν είναι τόσο φημισμένο και ισχυρό όσο το φετίχ Dankoli. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το σπουδαιότερο και ισχυρότερο φετίχ της Αφρικής και α¬ποτελεί πολύ δημοφιλή τόπο προσκυνήματος. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται εδώ από τις γειτονικές χώρες όπως το Τόγκο, η Νιγηρία και η Γκάνα, αλλά επίσης και από μακρινές χώρες όπως η Βραζιλία και η Καραϊβική.

Χιλιάδες μικρά ξύλα σπρώχνονται μέσα στο φετίχ σαν μάρτυρες των αναρίθμητων προσευχών που γίνονται στον τοπικό θεό από τους έμπειρους, ώστε να ικανο-ποιήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες: μια καλή σοδειά, έναν ευτυχισμένο γάμο, κλπ. Όταν οι προσευχές τους εισακουσθούν, επιστρέφουν για να θυσιάσουν ό,τι είχαν υποσχεθεί στο φετίχ: μια κατσίκα, ένα κοτόπουλο κλπ.. Ίχνη από αίμα, αλκοόλ από φοίνικα και φοινικέλαιο στο φετίχ αποδεικνύουν ότι σε πολλούς πιστούς, οι προσευχές τους εισακούσθηκαν.

Το απόγευμα θα φτάσουμε στην περιοχή του Κοπάργκο (Copargo) και θα ανακαλύψουμε τα παλιά χωριά των Τανέκα (ή Tangba) των περήφανων και γενναίων πολεμιστών, όπως σημαίνει το όνομα τους, που βρίσκονται στο βουνό Atacora. H εθνότητα αυτή δημιουργήθηκε στο πέρασμα των αιώνων από τη συνάντηση πληθυσμών διαφορετικής καταγωγής που έχουν μετακομίσει σε αυτήν την περιοχή και έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό πολιτιστικό μείγμα.

Το πάνω μέρος του χωριού κατοικείται από νεαρούς μυημένους και τους ιερείς φετίχ, που είναι οι πνευματικοί ηγέτες, και είναι αναγνωρίσιμοι απο τα ρούχα τους, - καλύπτονται μόνο με δέρμα κατσίκας και φέρουν ένα μακρύ σωλήνα. Θα εξερευνήσουμε τη ζωή της φυλής και θα περιπλανηθούμε στα σοκάκια που οριοθετούνται από χαμηλούς πέτρινους τοίχους και μικρά καλλιεργημένα οικόπεδα, το καθένα με πολιτικό αρχηγό, πνευματικό οδηγό και με δικά του ιερά και φετίχ. Κάπου εκεί θα συναντήσουμε, αν είμαστε τυχεροί, και τον Βασιλιά Tinigassawa και τους πρίγκιπες των Τανέκα.

Στο χωριό Σαβαλού (Savalou), λίγο μετά την Ντασσά, και στα βουνά Atacora μπορεί να είμαστε τυχεροί και να συναντήσουμε ανθρώπους Φουλάνι (Fulani), της νομαδικής φυλής που υιοθέτησε το Ισλαμ, και εγκαθίστανται όπου υπάρχει ελεύθερη γη και χόρτο, καθώς ζουν με την εκτροφή και την πώληση ζώων.

Οι Φουλάνι φημίζονται για την ομορφιά τους, η «Fulani» σημαίνει «ομορφιά». Τα όμορφα τατουάζ στο πρόσωπό τους στέλνουν μηνύματα στους ανθρώπους που καταλαβαίνουν τη γλώσσα. Όμορφα λεπτά σώματα που κοιτάζουν τα κοπάδια τους στέκονται σαν κουκκίδα στον ορίζοντα, όμορφα μάτια ικανά να περιέχουν τόσα πολλά τοπία που συλλογίστηκαν κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεών τους για να βρουν βοσκή. Η ομορφιά τους είναι ανάλογη με τη βραδύτητα τους, μυστηριώδεις φιγούρες,  φαίνεται να είναι πιο αργές από οποιονδήποτε άλλο και ταυτόχρονα κινούνται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Εδώ βρίσκεται το μυστήριο ενός λαού που έμαθε πώς να δαμάζει τον χρόνο και τον χώρο, την ιστορία και τη γεωγραφία.
Άφιξη, δείπνο και διανυκτέρευση στη Νατιτίγκου (Natitingou) μια πολυφυλετική πόλη κοντά στα σύνορα με το Τόγκο.

8η ημέρα: ΝΑΤΙΤΙΓΚΟΥ – ΝΤΕΦΑΛΕ (Τόγκο)

Πρωινό ξύπνημα και μετά από μια επίσκεψη στο Μουσείο και μια βόλτα στις αγορές της Νατιτίγκου θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση της γύρω περιοχής.

Τα χωριά των κατοίκων Σόμπα και Ταμπέρμα- που ανήκουν στην εθνότητα Μπαταμαρίμπα (Tammari) -, που απλώνονται στα σύνορα μεταξύ Τόγκο και Μπενίν, είναι ένα από τα αναμφισβήτητα αξιοθέατα της περιοχής. Η ομάδα που ζει στο Μπενίν προσδιορίζεται με το όνομα Σόμπα (Somba), ενώ η ομάδα του Τόγκο είναι γνωστή ως Tamberma. Οι δύο ομάδες ανήκαν αρχικά στον ίδιο πληθυσμό και έτσι εμφανίζουν πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά, που διαφέρουν μόνο για ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Οι Σόμπα, σε αντίθεση με τα Tamberma, έχουν δερματοστιξία και ουλές σε όλο το πρόσωπο, αλλά και στο σώμα, κυρίως στην κοιλιά, που είναι ένα είδος πλέγματος που σχηματίζεται από κάθετες και οριζόντιες γραμμές που θυμίζουν συμβολικά την χάραξη στο έδαφος για την σπορά και συμβολίζουν την ανάπτυξη και τη ζωή. Τα ίδια μοτίβα είναι επίσης χαραγμένα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών τους, των tatas somba. Οι Ταμπέρμα (Tamberma), καταλαμβάνουν την περιοχή Κουταμμάκου (Koutammakou), που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Τόγκο, που συνορεύει με το Μπενίν. Η κοιλάδα, που πήρε το όνομά του από αυτόν τον λαό, συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2004 λόγω του τρόπου με τον οποίο αυτός ο πληθυσμός ζει σε αρμονία με την επικράτειά του και των τυπικών οχυρωμένων σπιτιών που χτίζουν.

Οι Μπαταμαρίμπα, ήταν κάποτε διάσημοι για το γυμνό τους, οι αυξανόμενες όμως εξωτερικές επιρροές συνέβαλαν στην κάλυψη τους σήμερα, αν και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να φορούν παραδοσιακά στολίδια. Είναι κυνηγοί και αγρότες και δεν είναι ασυνήθιστο να συναντήσει κανείς ομάδες ανδρών να επιστρέφουν από κυνήγι με τα τόξα και τα βέλη τους, και να φορούν καλύμματα κεφαλής από κέρατα αντιλόπης και κόκαλα στα χείλη τους. Κέρατα αντιλόπης χρησιμοποιούν και οι γυναίκες στα καπέλα τους και επίσης τοποθετούνται πάνω από την εξώπορτα των σπιτιών.

Το μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο είναι η φανταστική αρχιτεκτονική των σπιτιών της περιοχής. Κάθε σπίτι είναι χτισμένο σαν ένα φρούριο, ικανό να αμυνθεί ενάντια στις επιδρομές των έμπορων σκλάβων και ικανό να θωρακίσει μια ολόκληρη οικογένεια και τα ζώα της από τους εισβολείς Παρόμοια σε μορφή με τα μεσαιωνικά κάστρα, λόγω των επικλινών πυργίσκων, είναι από τα πιο όμορφα δείγματα αφρικανικής αρχιτεκτονικής. Το στυλ τους εντυπωσίασε τον πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Λε Κορμπυζιέ που τα περιγράφει ως «γλυπτική αρχιτεκτο-νική». Η παραδοσιακή κατοικία Τακιέντα (Takienta), συμπεριλαμβανομένης της περίφημης Tata Somba, είναι συνήθως χτισμένη από λάσπη, κλαδιά και άχυρο. Ένα είδος αισθησιακής χειρονομίας που συν-δυάζει δύναμη, φροντίδα και ομορφιά. Μεγάλα ιερά - φαλλικής μορφής - στην είσοδο των σπιτιών τους δεί-χνουν τις ανιμιστικές τους πεποιθήσεις.

Ένας πληθυσμός που ασκεί ανιμιστική θρησκεία, οι Μπαταμαρίμπα προστατεύουν τα σπίτια τους με φετίχ και βωμούς στους οποίους κάνουν θυσίες στα πνεύματα. πιστεύουν επίσης σε έναν θεό του ήλιου και μια θεά της γης υπεύθυνη για τη γονιμότητα.

Με την άδεια των γερόντων θα  μπούμε στα σπίτια τους για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο ζωής τους.

Οι Ταμπέρμα εκτελούν περίτεχνες τελετές κηδείας, ιδιαίτερα ο χορός Tibent, ή ο χορός των τυμπάνων, είναι ένας χορός θανάτου που έχει το καθήκον να τιμήσει τους νεκρούς. Αυτοί που αντιπροσωπεύουν αυτόν τον περίτεχνο χορό είναι μια ομάδα ανθρώπων που ασχολείται ειδικά με αυτό το περίπλοκο τελετουργικό με φώτα, θέματα και μια τέλεια επιλογή χρόνου. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού των κηδειών, το σπίτι του νεκρού ντύνεται και η κυκλική επίπεδη πέτρα στο κέντρο της βεράντας, που συνήθως χρησιμοποιείται ως τραπέζι, αφαιρείται και χρησιμοποιείται ως ταφόπλακα.

Πλήρεις εντυπώσεων για αυτόν τον μοναδικό λαό και τα χωριά του, όπως επίσης και τα όμορφα τοπία, θα κατευθυνθούμε στην Ντεφαλέ (Defale) όπου και θα δια¬νυκτερεύσουμε. (ή στην πόλη Κάρα).

9η ημέρα: ΝΤΕΦΑΛΕ – ΣΟΚΟΝΤΕ

Σήμερα το πρωί κάνουμε μια εύκολη βόλτα στα χωριά Kabye και Moba. Οι Μόμπα (Moba) είναι γνωστοί για τις ικανότητές τους στο κυνήγι και το ψάρεμα. Πολλοί άντρες Moba φέρουν δερματοστιξία με γραμμές στο πρόσωπο τους και λιμάρουν τα δόντια τους κάνοντας τα αιχμηρά για να φαίνονται πιο τρομακτικοί. Οι Moba δημιουργούν αφηρημένα αγάλματα ανθρώπινης φιγούρας, που κυμαίνονται σε μεγέθη, για διάφορους σκοπούς. Οι μικρές φιγούρες είναι για προσωπική προστασία, συχνά τοποθετούνται σε βωμούς και είναι κατασκευασμένες από ξύλο ή σίδηρο. Οι μεσαίες φιγούρες, κατασκευασμένες από ξύλο, αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό πρόγονο της οικογένειας, τοποθετούνται στο βωμό του σπιτιού και δίνονται θυσίες. Οι μεγάλες φιγούρες, που έχουν σχεδόν φυσικό μέγεθος, αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό ιδρυτή της φυλής, τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους και προστατεύουν ολόκληρο το χωριό.

Συνεχίζουμε την περιπλάνηση μας στα βουνά για να συναντήσουμε την εθνική ομάδα Καμπί (Kabye). Οι κατοικίες Kabye που ονομάζονται Sukala (Σουκαλά) αποτελούνται από πολλές πλίθινες καλύβες που ενώνονται με έναν τοίχο - κάθε κατοικία είναι ιδιοκτησία μιας πατριαρχικής οικογένειας. Στα χωριά που βρίσκονται στην κορυφή των βουνών, οι γυναίκες είναι αγγειοπλάστες χρησιμοποιώντας μια προγονική τεχνική χωρίς τον τροχό, ενώ οι άνδρες είναι σιδηρουργοί που εξακολουθούν να δουλεύουν τον σίδερο με βαριές πέτρες αντί για σφυριά και αμόνι, όπως στην αρχή της Εποχής του Σιδήρου. Το βράδυ θα παρακολουθήσουμε έναν χορό της φωτιάς. Στο κέντρο του χωριού μια μεγάλη φωτιά φωτίζει τα πρόσωπα των συμμετεχόντων, οι οποίοι χορεύουν στον υπνωτικό ρυθμό των τυμπάνων και τελικά πηδούν στη λαμπερή χόβολη. Μαζεύουν αναμμένα κάρβουνα και τα περνούν πάνω από το σώμα τους και μάλιστα τα βάζουν στο στόμα τους χωρίς να τραυματιστούν ή να δείξουν σημάδια πόνου. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις μια τέτοια απόδοση. Ίσως όντως είναι τα φετίχ που τους προστατεύουν από τη φωτιά.

Μετά την περιήγησή μας στα χωριά θα κατευθυνθούμε στην Σοκοντέ (Sokode), την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Τόγκο και σημαντικό εμπορικό κέντρο στο βόρειο τμήμα της χώρας λόγω της στρατηγικής του θέσης, όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

10η ημέρα: ΣΟΚΟΝΤΕ – ΑΤΑΚΠΑΜΕ – ΛΟΜΕ

Σήμερα κατευθυνόμαστε νότια, επισκεπτόμενοι κάποια χωριά και πιθανώς κάποιες αγορές στο δρόμο. Αυτοί οι πληθυσμοί ήρθαν αρχικά από τα βόρεια της χώρας και διατήρησαν τις παραδόσεις τους που τους κρατούν δεμένους με τη γη των προγόνων τους.

Θα κάνουμε μια στάση στο Ατακπαμέ (Atakpame), μια τυπική αφρικανική πόλη χτισμένη σε ένα λόφο όπου ό­που μπορούμε να βρούμε όλα τα προϊόντα από τα κο­ντινά δάση. Χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, βρίσκε­ται κατά μήκος του κύριου σιδηροδρόμου που συνδέει τη Λομέ με τη Blitta και αρχικά κατοικήθηκε από τους Ewe και τους Yoruba. Βρίσκεται στο κέντρο μιας σημα­ντικής βαμβακοκαλλιεργητικής περιοχής, και εδώ είναι που οι άνδρες της περιοχής, με την επιδέξια δουλειά τους σε μικρούς αργαλειούς υφαντικής, φτιάχνουν το ύφασμα με έντονα χρώματα που ονομάζεται «Kente».

Συνεχίζουμε για την πρωτεύουσα του Τόγκο Λομέ (Lome) που είναι η μόνη αφρικανική πόλη που αποικίστηκε από Γάλλους, Βρετανούς και Γερμανούς. Ιδρύθηκε από τους Ewe τον 18ο  αιώνα και έγινε η πρω­τεύουσα της γερμανικής Togoland υπό αποικιακή κα­τοχή. Τα επίσημα αξιοθέατα της Λομέ είναι σχετικά λίγα, αλλά περιλαμβάνουν το Grand Marche της, που φη­μίζεται για τις πλούσιες επιχειρηματίες κλωστοϋφα­ντουργίας, γνωστές ως «Nana Benz», που μονοπω­λούν την πώληση υφασμάτων στη χώρα. Η Λομέ έχει πολλά κτίρια που χρονολογούνται από την αποικιακή περίοδο, συμπεριλαμβανομένου ενός καθεδρικού ναού σε γοτθικό στιλ του 19ου αιώνα, τον Καθεδρικό Ναό της Ιερής Καρδιάς, ο οποίος φαίνεται μάλλον πα­ράταιρος σε μια πόλη της Δυτικής Αφρικής, από τον οποίο θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας το πρωί.

Θα συνεχίσουμε με την Πλατεία Ανεξαρτησίας και την ζωντανή και πολύχρωμη αγορά. Στη συνέχεια, κατευ­θυνόμαστε στη συναρπαστική - αν και μάλλον φρικια­στική - αγορά φετίχ Ακοντεσέουα (Akodessewa), την μεγαλύτερη αγορά βουντού στη Δυτική Αφρική, ένα μέρος που κανείς επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει. Εκεί μέρη ζώων πωλούνται για χρήση ως παραδοσιακά φάρμακα και οι θεραπευτές και οι επαγγελματίες του Voodoo είναι σε ετοιμότητα για διαβουλεύσεις. Σί­γουρα ασυνήθιστο θέαμα για έναν Δυτικό, με «πραμά­τεια» που σπάνια συναντάται: κρανία μαϊμούδων, κρο­κοδείλων, δέρματα ερπετών και πουλιών, και γενικά ο­τιδήποτε χρησιμοποιεί η τοπική λαϊκή κουλτούρα για την άσκηση βουντού. Στην περιπλάνηση μας στην πόλη θα ήταν παράλειψη να μην περιληφθεί και μια βόλτα στην πανέμορφη παραλία της Λομέ. Δείπνο και Διανυκτέ­ρευση στη Λομέ.

 

11η ημέρα: ΛΟΜΕ – ΚΡΟΜΠΟ – ΚΟΦΟΡΙΝΤΟΥΑ (Γκάνα)

Αφήνουμε σήμερα το ιδιαίτερα ενδιαφέρον Τόγκο και διασχίζοντας τα σύνορα περνάμε στην Γκάνα και συνεχίζουμε για την περιοχή Volta. Επισκεπτόμαστε την περιοχή της φυλής Κρόμπο (Krobo) που φημίζεται παγκοσμίως για τις χάντρες της. Οι Κρόμπο παράγουν και φορούν γυάλινες χάντρες για τελετές λατρείας και αισθητικούς σκοπούς. Θα επισκεφτούμε μια κοινότητα παραγωγής χάντρας, θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παραγωγής, και θα φτιάξουμε τις δικές μας χάντρες. Συνεχίζουμε για την Κοφορίντουα (Koforidua). Δείπνο και διανυκτέρευση.

12η ημέρα: ΚΟΦΟΡΙΝΤΟΥΑ – ΚΟΥΜΑΣΙ

Πρωινό ξύπνημα και αναχώρηση για το Κουμάσι (Κουμάσι), ιστορική και πνευματική πρωτεύουσα της Γκάνα, έδρα του πλούσιου βασιλείου των Ασάντι (Ashanti), μιας από τις ισχυρότερες φυλές της Αφρικής μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι Ασάντι, οι "Πρώσσοι" της Δυτικής Αφρικής ήταν κάποτε ο φόβος και ο τρόμος όλης της περιοχής. Περιφρόνησαν τους αποίκους, ανέπτυξαν μεγάλη στρατιωτική οργάνωση και υπέταξαν τις γειτονικές φυλές, μέχρι το 1874, όταν οι Βρετανοί προσάρτησαν το βασίλειο τους στην αποικία τους στη Χρυσή Ακτή. Το βασίλειο ήταν διάσημο για τον χρυσό, τα δικαιώματα, την τελετή και την ανάπτυξη ενός γραφειοκρατικού δικαστικού συστήματος. Ο βασιλιάς τους ήταν ο απόλυτος άρχοντας και χαίρει του σεβασμού όλων των φυλών. Ακόμα και στις μέρες μας κανένας πρόεδρος της Γκάνας δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς την υποστήριξη του "χρυσού βασιλιά". Τα μέλη της φυλής φημίζονται για τα περίτεχνα χειροποίητα σκεύη, κοσμήματα και υφάσματα που δημιουργούν. Σήμερα οι Ασάντι ζουν το λυκόφως του λαμπερού πολιτισμού τους εξαιτίας ακριβώς του ίδιου στοιχείου που τους ανέδειξε, του χρυσού.

Το Κουμάσι είναι η ιστορική και πνευματική πρωτεύουσα του Βασιλείου Ασάντι. Με πληθυσμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου, είναι μια μεγάλη πόλη με μια φανταστική κεντρική αγορά, την Kejetia, όπου έμποροι από όλη την Αφρική έρχονται για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Κάθε είδος χειροτεχνίας Ασάντι (δερμάτινα είδη, αγγεία, ύφασμα kente) βρίσκεται εδώ, μαζί με σχεδόν κάθε είδους τροπικά φρούτα, λαχανικά και προμήθειες. Θα απολαύσουμε την εμπειρία περιπλάνησης αυτής της αγοράς και στην συνέχεια θα επισκεφθούμε το Εθνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Γκάνας, που στεγάζεται σε μια αναπαραγωγή ενός παραδοσιακού βασιλικού σπιτιού Ασάντι, και φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή των αντικειμένων των Ασάντι. Δείπνο και δια-νυκτέρευση στο Κουμάσι.

13η ημέρα: ΚΟΥΜΑΣΙ – ΑΣΣΙΝ ΜΑΝΣΟ – ΕΛΜΙΝΑ

Σήμερα το πρωί συνεχίζουμε την περιήγησή μας στο Κουμάσι, με επίσκεψη στο Μουσείο του Βασιλικού Παλατιού Manhyia, που φιλοξενεί μια μοναδική συλλογή από χρυσά κοσμήματα που φορούσε η αυλή Ασάντι. Αν υπάρχει χρόνος θα επισκεφτούμε και χωριά των Ασάντι, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τους καλλιτέχνες εν δράσει και να αγοράσουμε κάτι που τυχόν θα μας αρέσει απευθείας από αυτούς. Ίσως είμαστε αρκετά τυχεροί και να παρακολουθήσουμε μια κηδεία Ασάντι - μια πολύχρωμη και πληθωρική τελετή που δίνει μια ισχυρή εικόνα για την περίπλοκη κουλτούρα αυτού του άλλοτε ισχυρού βασιλείου. Αναχώρηση για την Ελμίνα με  μια σύντομη στάση στο Ασσίν Μανσό (Assin Manso). Το Assin Manso Ancestral Slave River Park ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκλαβοπάζαρα για τη συγκέντρωση ανθρώπων για να πουληθούν ως σκλάβοι κατά τη διάρκεια του διαβόητου υπερατλαντικού δουλεμπορίου. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο στην Ελμίνα, δείπνο και διανυκτέρευση.

14η ημέρα: ΕΛΜΙΝΑ – ΚΕΪΠ ΚΟΟΥΣΤ – ΑΚΚΡΑ

Ημέρα εντυπώσεων και συγκίνησης η σημερινή στην Ελμίνα (Elmina), αφού θα μας μεταφέρει στην απάν­θρωπη εποχή του δουλεμπορίου. Η ακτή που βρισκό­μαστε στον Κόλπο της Γουινέας, εκτός από το έντονο τροπικό της χρώμα έχει στο ενεργητικό της μια πολύ­χρονη ιστορία δουλεμπορίου. Εδώ έφτασαν για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι αναζητώντας χρυσό. Από τα κάστρα που δεσπόζουν κατά μήκος της ακτογραμ­μής της, αναδύεται το άρωμα της εποχής των Πορτο­γάλων, των Γάλλων, των Ολλανδών και των Βρετανών που τα κατασκεύασαν και στη συνέχεια επιδόθηκαν στην εκμετάλλευση των ιθαγενών, στέλνοντας καρα­βάνια Μαύρων στις αποικίες τους. Από τα εκατό περί­που κάστρα που βρίσκονται στην περιοχή, θα επι­σκεφθούμε το εκπληκτικό Κάστρο Ελμίνα, γνωστό και ως Κάστρο Αγίου Γεωργίου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1482 και αποτελεί το πρώτο Ευρωπαϊκό κτίριο της υποσαχάριας Αφρικής που χρησιμοποιήθηκε κάποτε για να φυλακίζουν σκλάβους.

Το Κάστρο και το μουσείο του παρουσιάζουν σημα­ντικό ενδιαφέρον και η πόλη είναι τώρα ένα πολύ­χρωμο ακμάζον λιμάνι ψαρέματος όπου είναι αγκυρο­βολημένα εκατοντάδες πολύχρωμες ξύλινες βάρκες ψαρέματος. Η καλύτερη ώρα για να δούμε το λιμάνι είναι το πρωί, όταν οι ψαράδες επιστρέφουν με τα αλι­εύματά τους και οι έμποροι συνωστίζονται στην πε­ριοχή. Βλέπουμε επίσης τα μοναδικά ιερά Posuban, που χτίστηκαν από παραδοσιακές τοπικές κοινωνίες που κάποτε ήταν υπεύθυνες για την άμυνα των πό­λεων κατά μήκος της ακτής της Γκάνας για την προ­στασία των ψαράδων, το Ολλανδικό Κάστρο (Fort St Jago) που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου ως προστατευτικό μέτρο ενάντια στον βομβαρδισμό του κάστρου από ψηλά, και περιδιαβαίνουμε στην παλιά συνοικία της Ελμίνας.

Επόμενη στάση μας το εξαιρετικά ενδιαφέρον Κάστρο του Κέιπ Κόουστ (Cape Coast), το οποίο κατασκευά­στηκε το 1653 και στο οποίο στεγάζεται από το 1994 το Ιστορικό Μουσείο Δυτικής Αφρικής.

Αναχώρηση για την Άκκρα και καθ’ οδόν – εφ’ όσον είναι εφικτό λόγω ώρας– επίσκεψη στο Κάστρο Άμστερνταμ (Fort Amsterdam), ένα πρώην οχυρό σκλάβων, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Δείπνο και διανυκτέρευση. 

15η ημέρα: ΑΚΚΡΑ – Πτήση Επιστροφής

Η πρωτεύουσα Άκκρα (Accra) της Γκάνα είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αφρικής, με την αναπόφευ­κτη κίνηση, τον θόρυβο και το χάος. Παρά το γεγονός ότι είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη, ζωντανή πόλη, οι άνθρωποι είναι φιλικοί και φιλόξενοι και διατηρούν πολλές πτυχές των αφρικανικών φυλών τους. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στην πόλη θα δούμε με­ταξύ άλλων την πλατεία της Ανεξαρτησίας και το Kwame Nkrumah Memorial Park, αφιερωμένο στον Κβάμε Νκρούμαχ, τον πρώτο πρωθυπουργό (1957-1960) και πρώτο πρόεδρο (1960-1966) της ανεξάρτη­της Γκάνας, γνωστού και για τις προσπάθειές του να διαδοθούν οι ιδέες του παναφρικανισμού.

Σειρά έχει η παλιά συνοικία του Τζέιμσταουν (Jamestown), που είναι η καρδιά της παλιάς αποικια­κής πόλης (βρετανική προστατευόμενη περιοχή) και κατοικήθηκε από τον λαό Ga, που ίδρυσε την Άκκρα τον 16ο αιώνα. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο Arts Centre, μια μεγάλη αγορά, όπου βρίσκει κανείς χειρο­τεχνήματα όχι μόνο από τη Γκάνα, αλλά και από ολό­κληρη τη Δυτική Αφρική. Επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μεταβούμε στο προάστιο Teshie, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την κατασκευή χειροποί­ητων … φέρετρων σε διάφορα σχήματα, όπως ψάρια, αυτοκίνητα, ζώα και αεροπλάνα, ανάλογα με το επάγ­γελμα ή τα ενδιαφέροντα του εκλιπόντος!

Το απόγευμα μετάβαση στο αεροδρόμιο για την πτήση αναχώρησης μας προς Αθήνα.

 

16η ημέρα: Άφιξη σε ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙ-ΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση

Αναχωρήσεις από Αθήνα

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4490 € 1020 €
Twin Room 4490 € 1020 €
Triple Room 4490 € 1020 €
Single Room 5315 € 1020 €

Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4710 € 1020 €
Twin Room 4710 € 1020 €
Triple Room 4710 € 1020 €
Single Room 5535 € 1020 €
Σημείωση:

Παρέχεται έκπτωση -80€ για κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πριν την αναχώρηση H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα. Aπαιτείται 1 διανυκτέρευση στην Αθήνα. Για την διαμονή και τις μεταφορές σας στην Αθήνα δείτε την ειδική προσφορά «StopOver Athens»

 

Αναχωρήσεις από Κύπρο

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 5760 € 0 €
Twin Room 5760 € 0 €
Triple Room 5760 € 0 €
Single Room 6585 € 0 €
Σημείωση:
Με τους φόρους και το αεροπορικό Λάρνακα – Αθήνα – Λάρνακα.
Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.
 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία

Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα

Άφιξης

ΤΚ 1844

08/01/2023

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

10:00

12:25

ΤΚ 561

08/01/2023

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΚΟΤΟΝΟΥ

18:15

02:45 +1

ΤΚ 630

22/01/2023

ΑΚΡΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

21:10

07:05 +1

ΤΚ 1843

23/01/2023

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:45

09:10

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης
 • Ξενοδοχεία 4*, 5* ή από τα καλύτερα διαθέσιμα της όπου η τουριστική υποδομή είναι χαμηλή 
 • Ημιδιατροφή καθημερινά.
 • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
 • Τοπικός ξεναγός
 • Έλληνας αρχηγός
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 

Αναχωρήσεις από Κύπρο

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει)

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Φόροι αεροδρομίων, Βίζες (Εκδίδονται κατά την είσοδο σε κάθε μία από τις 3 χώρες), επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων. 1020 (περιλαμβάνονται και οι βίζες)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

 • Το εμβόλιο για τον κίτρινο πυρετό είναι υποχρεωτικό. Πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την αναχώρηση. Αντενδείκνυται για άτομα άνω των 60 ετών.
 • Η τουριστική υποδομή στις χώρες που επισκεπτόμαστε είναι αρκετά χαμηλή. Στην ενδοχώρα μάλιστα, εκτός δηλαδή των μεγάλων πόλεων, τα διαθέσιμα καταλύματα είναι χαμηλού επιπέδου, πολύ μακριά από τις ανέσεις και την πολυτέλεια που γνωρίζουμε. Στο ταξίδι αυτό λοιπόν δεν πρέπει να αναζητούμε και να αναμένουμε πολυτέλεια και πολλές ανέσεις.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 • Η κράτησή σας πραγματοποιείται είτε ηλεκτρονικά στο www.versustravel.eu, είτε στα γραφεία μας τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία, με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κ.λπ.).
 • Το e-mail σας είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να σας στέλνουμε μικρά ή μεγάλα μυστικά προετοιμασίας που έχουμε εδώ και χρόνια συλλέξει.
 • Με την κράτησή σας προσκομίστε στο e-mail [email protected] ή με φυσική παρουσία στα γραφεία μας φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και τη σύμβαση ταξιδιού υπογεγραμμένη. Χωρίς αυτά δεν είναι έγκυρη η κράτησή σας και δεν είναι δυνατή η ασφάλεια της προκαταβολής που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του.
 • Σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε το φαξ για την αποστολή του διαβατηρίου σας, μια και δεν είναι ευκρινή όλα τα πεδία του.
 • Η οριστικοποίηση της κράτησής σας, καθώς και των εκάστοτε προσφορών μας, γίνεται με κατάθεση της προκαταβολής (πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση συμμετοχής σας). Η προκαταβολή για το συγκεκριμένο ταξίδι ορίζεται στα 1.000€.
 • Σας παρακαλούμε δηλώστε ως αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο ενός από τα άτομα που ταξιδεύει, έτσι ώστε το ποσό να αντιστοιχιστεί στη δική σας κράτηση.  
 • Πληρωμές μπορούν να γίνονται και στα γραφεία μας με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες. Στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας, για την προκαταβολή η χρέωση αυτής γίνεται εφάπαξ.
 • ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν από την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στο φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε.
 • Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Versus Travel.

 

12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

 • Το υπόλοιπο μπορεί να αποπληρωθεί και με 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, με χρήση πιστωτικής κάρτας (Πρόγραμμα έως 18 άτοκες δόσεις για ταξίδια κόστους άνω των 2.500€, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Για ποσά μικρότερα των 2.500€ γίνονται μέχρι και 12 άτοκες δόσεις). Ενημερωθείτε έγκαιρα από τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων και ελέγχετε με την τράπεζά σας το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών της κάρτας σας.
 • Πληρωμές με πιστωτική κάρτα μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας μια ειδική αίτηση που μπορούμε να σας αποστείλουμε.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

 • Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
 • Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
 • Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

 • Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
 • Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
 • Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
 • Οι ταξιδιώτες μη ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, προκειμένου να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
 • Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων.
 • Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα, και ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής που αναγράφονται στα έντυπά μας και στο site μας στο Ίντερνετ. Αν θέλετε να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.

 

Έως 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Όλες οι τιμές για αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν το αεροπορικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Θεσσαλονίκη στο οποίο οφείλεται και η διαφορά στην τιμή.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετε το κόστος αυτό
μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Aπαιτούνται 2 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και οι αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας.  Σύμφωνα με τις πτήσεις  αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “StopoverAthens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πλούσιο πρόγραμμα σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, Μπενίν, Τόγκο και Γκάνα, σε μια εκτεταμένη εξερεύνηση που θα μας μυήσει στον κόσμο του Βουντού (επίσημη θρησκεία στο Μπενίν!) αλλά και στις φυλές της ενδοχώρας των χωρών αυτών, σε ένα οδοιπορικό-εμπειρία ζωής!

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει: 

 • Το Φεστιβάλ Βουντού στο Μπενίν ένα σπάνιο θέαμα αρχαίων παραδόσεων και δοξασιών, με την πομπή των Αρχηγών Βουντού.
 • Ξενάγηση στην παλιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Δαχομέης, την Αμπομέι.
 • Περιήγηση στο Ιερό Δάσος Κπασσέ, με τα άφθονα σύμβολα βουντού.
 • Παραδοσιακές αγορές φετίχ, με τα πανίσχυρα φυλακτά που συγκεντρώνουν το απόσταγμα των δοξασιών του Βουντού.
 • Επίσκεψη στα φημισμένα χωριά των Ασάντι.
 • Ξενάγηση στο «χωριό του νερού», το Γκανβί.
 • Επισκεπτόμαστε πολλά χωριά τοπικών φυλών, στην ενδοχώρα των χωρών που επισκεπτόμαστε. Θα δούμε φυλές Τανέκα, Φουλάνι, Σόμπα, Ταμπέρμα, Μόμπα, Καμπί, Κρόμπο.
 • Επίσκεψη στα κάστρα Κέιπ Κόουστ και Ελμίνα της Χρυσής Ακτής.
 • Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Κακούμ της Γκάνα με τις κρεμαστές γέφυρες.
 • Ξενοδοχεία 4* από τα καλύτερα της κάθε περιοχής. Στην ενδοχώρα των χωρών που επισκεπτόμαστε η τουριστική υποδομή είναι χαμηλή, εκεί έχουμε επιλέξει για τη διαμονή μας από τα καλύτερα διαθέσιμα καταλύματα.
 • Την εκδρομή συνοδεύει εμπειρότατος Έλληνας αρχηγός.

 

Highlights

 • Το Φεστιβάλ Βουντού στην Ουιντά του Μπενίν.
 • Τα κάστρα Κέιπ Κόουστ και Ελμίνα της Χρυσής Ακτής.
 • Η επίσκεψη στους Ασάντι, μία από τις πιο σημαντικές φυλές στη Δυτική Αφρική!
 • Το «χωριό του νερού», το Γκανβί στο Μπενίν.
 • Βόλτα στην αγορά Ακοντεσέβα, τη μεγαλύτερη αγορά φετίχ (βουντού) της Δυτικής Αφρικής.
 • Τα χωριά των τοπικών φυλών στον βορρά του Μπενίν και του Τόγκο, με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική που επηρέασε αρχιτέκτονες όπως ο Λε Κορμπυζιέ.
 • Η Άκκρα, η πολύχρωμη πρωτεύουσα της Γκάνα.

 

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Το Φεστιβάλ Βουντού στο Μπενίν ένα σπάνιο θέαμα αρχαίων παραδόσεων και δοξασιών, με την πομπή των Αρχηγών Βουντού.
 • Ξενάγηση στην παλιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Δαχομέης, την Αμπομέι.
 • Περιήγηση στο Ιερό Δάσος Κπασσέ, με τα άφθονα σύμβολα βουντού.
 • Επίσκεψη στα φημισμένα χωριά των Ασάντι.

 

Περίοδοι

 • Χριστούγεννα 2022 - Πρωτοχρονιά 2023

Αναχωρήσεις

8/1Bonus Online Κράτησης

Χάρτης Ταξιδιού Μπενίν – Τόγκο – Γκάνα – Φεστιβάλ Βουντού και ανεξερεύνητες φυλές της Δυτικής Αφρικής | 08.01.2023

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info