Πρωινή αναχώρηση από την Αθήνα με προορισμό το χωριό Αλέα, περίπου 9 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης, προκειμένου να γνωρίσουμε τη μυθολογία και την ιστορία της αρχαίας Τεγέας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας στεγάζεται σε κτήριο που ανεγέρθηκε στα 1907-1908 και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα επαρχιακά μουσεία που ιδρύθηκαν στις αρχές του 20ού αι., με πρωτοβουλία της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Η πόλη της Τεγέας συγκροτήθηκε γύρω από το ιερό της Αθηνάς Αλέας, ένα από τα πλέον φημισμένα πελοποννησιακά ιερά. Θα δούμε τον δωρικό ναό της Αθηνάς Αλέας, ο οποίος οικοδομήθηκε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και δημιουργός του υπήρξε ο αρχιτέκτονας και γλύπτης Σκόπας. Τα στοιχεία που καθιστούσαν ξεχωριστό το ναό της Αθηνάς Αλέας ήταν οι εκπληκτικές αναλογίες του, η αρχιτεκτονική του εσωτερικού χώρου (ήταν ο κατεξοχήν ιερός χώρος, όπου κυριαρχούσε το λατρευτικό άγαλμα της θεάς και φυλάσσονταν αφιερώματα με έντονο συμβολισμό) και τα θαυμάσια γλυπτά των αετωμάτων του, που χαρακτηρίζονταν από τις τεχνοτροπικές ιδιαιτερότητες και τους νεωτερισμούς της τέχνης του Σκόπα. Τα αετώματα απεικονίζουν σκηνές από τοπικούς μύθους: η ανατολική εναέτια σύνθεση το κηνύγι του Καλυδωνίου κάπρου και η δυτική τη μάχη του Αρκάδα ήρωα Τήλεφου, γιου του Ηρακλή, για την υπεράσπιση της μικρασιατικής Μυσίας από την εισβολή των Ελλήνων. Πολύ κοντά στην αγορά της Τεγέας υπήρχε το θέατρο της πόλης (τη θέση του κατέχει τώρα ο ναός της Eπισκοπής).
Εδώ, θα θαυμάσουμε τους δύο μαρμάρινους θρόνους, από το αρχαίο θέατρο, στη θέση Παλαιά Eπισκοπή, οι οποίοι προορίζονταν για δημόσια πρόσωπα υψηλού κύρους και χρονολογούνται στους ύστερους κλασικούς χρόνους.
Συνεχίζουμε για το χωριό Λογκανίκος, σε υψόμετρο 750 μ. σε μια καταπράσινη πλαγιά κάτω από την ελατοσκέπαστη κορυφογραμμή του Ταΰγετου, στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Λακωνίας, στα σύνορα με τον νομό Αρκαδίας. Ένας τόπος πλούσιος σε μνημεία που παραπέμπουν στην ιστορία της εξέλιξης του βυζαντινού Χριστιανισμού προς την Πελοπόννησο τον 10o αιώνα. Θα απολαύσουμε την παρθένα φύση και στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τον διατηρητέο και ιστορικής σημασίας ναό του Αγίου Γεωργίου (1375), με εξαιρετικές τοιχογραφίες εφάμιλλες του Μυστρά. Ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο, άγνωστο στους πολλούς. Είναι η μόνη από τις εκκλησίες του οικισμού που διατηρεί κτητορική επιγραφή, πάνω από τη νότια θύρα του ναού, όπου γίνεται μνεία στους «ευσεβεστάτους και φιλοχρίστους βασιλείς» Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγο και Ελένη, στους «ευσεβείς δεσπότες» Μανουήλ Καντακουζηνό και Μαρία, καθώς και στους δωρητές, τις οικογένειες Κουρτέση και Πελεκάση, εκπροσώπους της ντόπιας εκκλησιαστικής, πολιτικοστρατιωτικής εξουσίας και της τοπικής αριστοκρατίας. Οι τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του φιλοτεχνήθηκαν από ζωγράφους του Μυστρά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η ζωγραφική του διακόσμηση, αλλά και ο ίδιος ο ναός αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης κορυφαίων βυζαντινολόγων του 20ού αιώνα.
Συνεχίζουμε για το Γεωργίτσι, το «μπαλκόνι του Ταΰγετου», σε υψόμετρο περίπου 1.000μ. σε μια τοποθεσία απόκρημνη και καταπράσινη, με υπέροχη θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, το χωριό πήρε την ονομασία του από τον άρχοντα-γαιοκτήμονα Γεωργίτζην, ενώ λέγεται ότι πρωτοκατοικήθηκε από τους Έλληνες που κατέφυγαν στον ορεινό Ταΰγετο για να ζήσουν ελεύθεροι, μετά την υποταγή του Μυστρά στον Μωάμεθ το 1.460. Το Γεωργίτσι υπήρξε επίσης γνωστό καπετανοχώρι και καταφύγιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ενώ από εδώ κατάγονται και ονομαστοί οπλαρχηγοί. Ένα γραφικό χωριό, γεμάτο πέτρινες βρύσες, με πιο σημαντική την πηγή του Παράσχη, όπου σχηματίζεται ένας μικρός πανέμορφος καταρράκτης. Αξιοπρόσεκτα είναι το τεράστιο πέτρινο σχολείο του 1933, αλλά και το βυζαντικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Θα νιώσουμε την αύρα του τόπου κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου και έπειτα θα κατευθυνθούμε πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού για να δούμε το δάσος με τις καστανιές, τα έλατα και τα πλατάνια, προκειμένου να χορτάσουμε θέα ορεινού χωριού! Αργά το απόγευμα, έχοντας χορτάσει από όμορφες εικόνες, αναχωρούμε για το ξενοδοχείο μας στη Σπάρτη. Διανυκτέρευση.