Βόρειος Ταΰγετος - Τσακώνικα χωριά - Πάρνωνας - Κυνουρία | Ιούνιος - Νοέμβριος 2022

Διάρκεια: 4 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 295€

Ταυτότητα ταξιδιού

Παραδινόμαστε στην ονειρική ησυχία του δάσους, στην παρθένα φύση και το παραδοσιακό χρώμα, που μοιάζει αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου. Ένα σπάνιο ταξίδι Versus για να δούμε κρυφές ομορφιές της Πελοποννήσου με τη λεπτομέρεια που πρέπει. Εξερευνούμε άγνωστα σημεία που δύσκολα φτάνουν ελληνικά γκρουπ, καθώς περνάμε από ειδυλλιακές διαδρομές και καρτποσταλικά χωριά, χτισμένα πάνω σε λόφους, με εντυπωσιακά αρχοντικά, λιθόστρωτα δρομάκια, όμορφες γειτονιές και πλατείες βγαλμένες από εικονογράφηση παιδικού βιβλίου. Εκεί όπου η φύση οργιάζει, ανάμεσα σε ποτάμια που σε καλούν να ανακαλύψεις τους μύθους τους, και ερημικούς οικισμούς να προσφέρουν απλόχερα όσα έχουν να σου πουν γενεές και γενεές κάτω από αιωνόβια πλατάνια...

 

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Ξεκινάμε το ταξίδι μας με προορισμό το Aρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, λίγο έξω από την Τρίπολη, ενώ συνεχίζουμε για το χωριό Λογκανίκος, και έπειτα για το Γεωργίτσι, το «μπαλκόνι του Ταΰγετου», σε υψόμετρο περίπου 1.000μ.  

 

Έχοντας ως βάση μας τη Σπάρτη, εξερευνούμε τα χωριά του Πάρνωνα, ανάμεσα στην Αρκαδία και τη Λακωνία, ξεκινώντας από τις Καρυές. Συνεχίζουμε για την Καστάνιτσα, τον Πραστό και το χωριό Τσίντζινα (γνωστό και ως Πολύδροσο).

 

Εξερευνούμε το ιστορικό Γεράκι, που πολλοί αποκαλούν «Μικρό Μυστρά» της Λακωνίας, ενώ μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή φτάνουμε στον Κοσμά Αρκαδίας. Κάνουμε στάση στην περίφημη μονή της Παναγίας της Έλωνας, που υψώνεται επιβλητική και μεγαλοπρεπής, γαντζωμένη επάνω στον κοκκινωπό και απόκρημνο βράχο. «Καούρ Εκοκιάτε», καλώς ορίσατε δηλαδή, διαβάζουμε σε μια επιγραφή που μας υποδέχεται στο Λεωνίδιο στην τσακώνικη διάλεκτο. Επισκεπτόμαστε το Mουσείο Ελιάς στη Σπάρτη, νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε σε σκηνικό παραμυθιού καθώς ανακαλύπτουμε την καστροπολιτεία του Μυστρά, κι έπειτα συνεχίζουμε για την Πυραμίδα του Ελληνικού. Επιχειρούμε τον αρχαιολογικό γύρο της πόλης του Άργους και καταλήγουμε στον Αρχαιολογικό Χώρο Λέρνας, εκεί που ο μυθικός Ηρακλής σκότωσε την Λερναία Ύδρα!

 

Μόνο Στο Versus

 

Δυνατά σημεία του προγράμματος:

 • Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, προκειμένου να γνωρίσουμε τη μυθολογία και την ιστορία της αρχαίας Τεγέας.
 • Εξερευνούμε τον γραφικό Λογκανίκο και το Γεωργίτσι, το «μπαλκόνι του Ταΰγετου».
 • Ανακαλύπτουμε τα απόκοσμα χωριά του Πάρνωνα: Καρυές, Καστάνιτσα, Πραστό και Τσίντζινα.
 • Εξερευνούμε το ιστορικό Γεράκι, τον «Μικρό Μυστρά» της Λακωνίας και μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή φτάνουμε στον Κοσμά Αρκαδίας.
 • Επιχειρούμε κατανυκτική επίσκεψη στην Ιερή Μονή της Παναγίας της Έλωνας, που υψώνεται επιβλητική και μεγαλοπρεπής, γαντζωμένη επάνω στον κοκκινωπό και απόκρημνο βράχο!
 • Μαθαίνουμε την τσακώνικη διάλεκτο στο ιστορικό Λεωνίδιο!
 • Επισκεπτόμαστε το Mουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, όπου μεταξύ άλλων θα δούμε σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς 60.000 ετών!
 • Νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε σκηνικό παραμυθιού, καθώς ανακαλύπτουμε τη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά!
 • Ανακαλύπτουμε το αρχαιολογικό μυστήριο της Πυραμίδας του Ελληνικού, στο νοτιοδυτικό άκρο της αργολικής πεδιάδας.
 • Επιχειρούμε τον πλήρη αρχαιολογικό γύρο της πόλης του ’ργους, (Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου, Βυζαντινό Μουσείο, Στρατώνες Καποδίστρια, Αρχαίο Θέατρο, Νυμφαίο, Ωδείο, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκές Θέρμες και Λουτρά), ένα σπάνιο ταξίδι στο πέρασμα των αιώνων!
 • Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Λέρνας, εκεί που ο μυθικός Ηρακλής σκότωσε τη Λερναία Ύδρα!

 

 

1η ημέρα: Aθήνα – Aρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας – Βόρειος Ταΰγετος – Λογκανίκος –– Σπάρτη (Διαμονή)

Πρωινή αναχώρηση από την Αθήνα με προορισμό το χωριό Αλέα, περίπου 9 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης, προκειμένου να γνωρίσουμε τη μυθολογία και την ιστορία της αρχαίας Τεγέας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας στεγάζεται σε κτήριο που ανεγέρθηκε στα 1907-1908 και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα επαρχιακά μουσεία που ιδρύθηκαν στις αρχές του 20ού αι., με πρωτοβουλία της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Η πόλη της Τεγέας συγκροτήθηκε γύρω από το ιερό της Αθηνάς Αλέας, ένα από τα πλέον φημισμένα πελοποννησιακά ιερά. Θα δούμε τον δωρικό ναό της Αθηνάς Αλέας, ο οποίος οικοδομήθηκε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και δημιουργός του υπήρξε ο αρχιτέκτονας και γλύπτης Σκόπας. Τα στοιχεία που καθιστούσαν ξεχωριστό το ναό της Αθηνάς Αλέας ήταν οι εκπληκτικές αναλογίες του, η αρχιτεκτονική του εσωτερικού χώρου (ήταν ο κατεξοχήν ιερός χώρος, όπου κυριαρχούσε το λατρευτικό άγαλμα της θεάς και φυλάσσονταν αφιερώματα με έντονο συμβολισμό) και τα θαυμάσια γλυπτά των αετωμάτων του, που χαρακτηρίζονταν από τις τεχνοτροπικές ιδιαιτερότητες και τους νεωτερισμούς της τέχνης του Σκόπα. Τα αετώματα απεικονίζουν σκηνές από τοπικούς μύθους: η ανατολική εναέτια σύνθεση το κηνύγι του Καλυδωνίου κάπρου και η δυτική τη μάχη του Αρκάδα ήρωα Τήλεφου, γιου του Ηρακλή, για την υπεράσπιση της μικρασιατικής Μυσίας από την εισβολή των Ελλήνων. Πολύ κοντά στην αγορά της Τεγέας υπήρχε το θέατρο της πόλης (τη θέση του κατέχει τώρα ο ναός της Eπισκοπής).

Εδώ, θα θαυμάσουμε τους δύο μαρμάρινους θρόνους, από το αρχαίο θέατρο, στη θέση Παλαιά Eπισκοπή, οι οποίοι προορίζονταν για δημόσια πρόσωπα υψηλού κύρους και χρονολογούνται στους ύστερους κλασικούς χρόνους.

Συνεχίζουμε για το χωριό Λογκανίκος, σε υψόμετρο 750 μ. σε μια καταπράσινη πλαγιά κάτω από την ελατοσκέπαστη κορυφογραμμή του Ταΰγετου, στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Λακωνίας, στα σύνορα με τον νομό Αρκαδίας. Ένας τόπος πλούσιος σε μνημεία που παραπέμπουν στην ιστορία της εξέλιξης του βυζαντινού Χριστιανισμού προς την Πελοπόννησο τον 10o  αιώνα. Θα απολαύσουμε την παρθένα φύση και στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τον διατηρητέο και ιστορικής σημασίας ναό του Αγίου Γεωργίου (1375), με εξαιρετικές τοιχογραφίες εφάμιλλες του Μυστρά. Ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο, άγνωστο στους πολλούς. Είναι η μόνη από τις εκκλησίες του οικισμού που διατηρεί κτητορική επιγραφή, πάνω από τη νότια θύρα του ναού, όπου γίνεται μνεία στους «ευσεβεστάτους και φιλοχρίστους βασιλείς» Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγο και Ελένη, στους «ευσεβείς δεσπότες» Μανουήλ Καντακουζηνό και Μαρία, καθώς και στους δωρητές, τις οικογένειες Κουρτέση και Πελεκάση, εκπροσώπους της ντόπιας εκκλησιαστικής, πολιτικοστρατιωτικής εξουσίας και της τοπικής αριστοκρατίας. Οι τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του φιλοτεχνήθηκαν από ζωγράφους του Μυστρά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η ζωγραφική του διακόσμηση, αλλά και ο ίδιος ο ναός αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης κορυφαίων βυζαντινολόγων του 20ού αιώνα.

Συνεχίζουμε για το Γεωργίτσι, το «μπαλκόνι του Ταΰγετου», σε υψόμετρο περίπου 1.000μ. σε μια τοποθεσία απόκρημνη και καταπράσινη, με υπέροχη θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, το χωριό πήρε την ονομασία του από τον άρχοντα-γαιοκτήμονα Γεωργίτζην, ενώ λέγεται ότι πρωτοκατοικήθηκε από τους Έλληνες που κατέφυγαν στον ορεινό Ταΰγετο για να ζήσουν ελεύθεροι, μετά την υποταγή του Μυστρά στον Μωάμεθ το 1.460. Το Γεωργίτσι υπήρξε επίσης γνωστό καπετανοχώρι και καταφύγιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ενώ από εδώ κατάγονται και ονομαστοί οπλαρχηγοί. Ένα γραφικό χωριό, γεμάτο πέτρινες βρύσες, με πιο σημαντική την πηγή του Παράσχη, όπου σχηματίζεται ένας μικρός πανέμορφος καταρράκτης. Αξιοπρόσεκτα είναι το τεράστιο πέτρινο σχολείο του 1933, αλλά και το βυζαντικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Θα νιώσουμε την αύρα του τόπου κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου και έπειτα θα κατευθυνθούμε πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού για να δούμε το δάσος με τις καστανιές, τα έλατα και τα πλατάνια, προκειμένου να χορτάσουμε θέα ορεινού χωριού! Αργά το απόγευμα, έχοντας χορτάσει από όμορφες εικόνες, αναχωρούμε για το ξενοδοχείο μας στη Σπάρτη. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Τσακώνικα Χωριά – Χωριά Πάρνωνα (Καρυές, Καστάνιτσα, Πραστός, Τσίντζινα) – Επιστροφή στη Σπάρτη

Η ημέρα μας ξεκινάει με εξερεύνηση στα χωριά του Πάρνωνα. Μια χούφτα χωριά χτισμένα από πέτρα, μοιρασμένα ανάμεσα στην Αρκαδία και τη Λακωνία, ανάμεσα σε καταπράσινα δάση και άγρια ορεινή ομορφιά.

Ξεκινάμε να ανακαλύψουμε τις Καρυές, στη βορειοανατολική πλευρά του νομού Λακωνίας, 35 χλμ. από τη Σπάρτη, ένα παραδοσιακό χωριό με μεγάλη ιστορία. Οι Καρυές βρίσκονται στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης στην οποία οφείλουν το όνομά τους οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου. Θα δούμε το πιστό αντίγραφο των Καρυάτιδων του Ερεχθείου που δεσπόζει σε ψηλό βράχο, στην είσοδο του οικισμού και αποτελεί το σύμβολο του χωριού. Οι Καρυές αποτέλεσαν το «μήλο της έριδος» μεταξύ Τεγέας και Σπάρτης, εφόσον άλλαξε αρκετές φορές χέρια, για να καταλήξει τελικά στη Σπάρτη. Εδώ λέγεται πως συγκέντρωσε τον στρατό του ο βασιλιάς της Σπάρτης Μενέλαος, πριν αναχωρήσει για την Τροία. Εύλογα μπορούμε να ταυτίσουμε το πέρασμα του Μενελάου με τη φύτευση των υπεραιωνόβιων, πλέον, πλατανιών της Παναγίας, τα οποία λέγεται ότι φύτεψε ο ίδιος. Θα κάνουμε βόλτες στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα δούμε την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, θα θαυμάσουμε το Ρολόι, σε ένα ύψωμα δυτικά του οικισμού και θα περάσουμε από την τοξωτή γέφυρα του ποταμού Δειρού.

Συνεχίζουμε για την Καστάνιτσα, σκαρφαλωμένη σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές του Πάρνωνα, που διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική της. Το όνομά της προέρχεται φυσικά από τα κάστανα και το γειτονικό καστανόδασος, ενώ το χρώμα της το οφείλει στην παραγωγή ασβέστη για την οποία κάποτε ήταν ιδιαίτερα ξακουστή. Χτισμένη σε υψόμετρο 850 μέτρων, πάνω σε έναν μακρόστενο λόφο στον οποίο δεσπόζει το ύψωμα-κάστρο, με εντυπωσιακή θέα προς το χωριό. Μεγάλα πετρόκτιστα λευκά σπίτια με γκρι σκεπές από σχιστόλιθο, ξύλινα μπαλκόνια βαμμένα σε έντονα χρώματα, που σε συνδυασμό με τους ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους προσδίδουν μια ειδυλλιακή αιγαιοπελαγίτικη αύρα. Καθώς φτάνουμε στην κεντρική πλατεία του χωριού, περπατάμε σε στενά σοκάκια για να θαυμάσουμε την αυθεντική αρχιτεκτονική των σπιτιών που μετρούν έως και τρεις αιώνες ζωής, ενώ ανηφορίζουμε έως τα ερείπια του βυζαντινού πύργου Καψαμπέλη, ο οποίος δεσπόζει σ’ έναν λόφο στην κορυφή του χωριού, με πανοραμική θέα μέχρι τις κορυφές του Πάρνωνα και τον Αργολικό Κόλπο. Το 1826, όταν οχυρώθηκαν εδώ οι Καστανιτσιώτες για να γλιτώσουν από τις επιδρομές του Ιμπραήμ, ο πύργος ήταν τρίπατος. Σήμερα σώζονται μόνο μερικοί τοίχοι.

Συνεχίζουμε για τον Πραστό, την πάλαι ποτέ αρχοντική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, με τα ψηλά πέτρινα πυργόσπιτα και τις τοξωτές εξώπορτες, τις ερημικές εκκλησίες και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Από τα σπουδαία πυργόσπιτα σώζονται αυτά του Σαραντάρη, του Καλημέρη, του Μερίκα, του Καραμάνου και του Γούνελου, ενώ υπάρχουν υπολείμματα βυζαντινών ναών όπως των Ταξιαρχών, του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας, στα ερείπια της οποίας υπάρχει το ιστορικό για την πυρπόληση του Πραστού.

Η αίγλη του χωριού φαίνεται ακόμα και σήμερα τόσο από τα πλούσια αρχοντικά, όσο και από τις εκκλησίες, οι οποίες υπέστησαν σχεδόν ολοκληρωτικές ζημιές από τον στρατό του Ιμπραήμ το 1826. Αφού αφουγκραστούμε την ιστορία του τόπου, συνεχίζουμε για το χωριό Τσίντζινα (γνωστό και ως Πολύδροσο). Πρόκειται για ένα κουκλίστικο χωριό με απόκρημνη ομορφιά που αποκαλύπτεται σαν όνειρο ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.000 μ. Η ηρεμία που αποπνέει το τοπίο σε συνδυασμό με τους ήχους από τα κελαηδίσματα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων και το κελάρυσμα των νερών, είναι το κάτι άλλο... Περπατάμε στα δαιδαλώδη δρομάκια για να καταλήξουμε στην πλατεία. Εκεί, κρύβεται το μυστικό του χωριού: 9 καλοχαραγμένα μονοπάτια ξεκινούν από την πλατεία για να οδηγήσουν τους... τολμηρούς μέσα από κέδρους, έλατα και θάμνους σε πηγές ή σε εκκλησίες. Οι ντόπιοι λένε πως το ομορφότερο είναι εκείνο που καταλήγει στην Κονιακίτικη βρύση για να γυρίσει πάλι στο χωριό, μια κυκλική πορεία επτά χιλιομέτρων. Θα επισκεφθούμε το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και την εκκλησία του Αϊ-Βλάση, αγιογραφημένες διά χειρός Κόντογλου, ενώ θα ανακαλύψουμε σπήλαια, πηγές και απόκοσμους ναούς.

Πρέπει, τέλος, να αναφερθεί ότι η Τσακωνιά δεν ταυτίζεται με ολόκληρη την Κυνουρία, παρά μόνο με συγκεκριμένα χωριά, μέρος των οποίων επισκεπτόμαστε, όπως η Καστάνιτσα, ο Πραστός και το Λεωνίδιο, τα οποία θεωρούνται 100% τσακώνικα χωριά. Η ιστορία των Τσακώνων στην Κυνουρία ξεκινάει τον 8ο μ.Χ. αιώνα, όταν οι επιδρομές των Σλάβων στην Πελοπόννησο ανάγκασαν πολλούς Λάκωνες να εγκαταλείψουν τους κάμπους της Λακωνίας για να γλιτώσουν. Τότε, είχαν δύο επιλογές, είτε να καταφύγουν στα φραγκοκρατούμενα παράλια της νότιας Λακωνίας, είτε να αναζητήσουν ασφαλή πατρίδα στα βουνά. Έτσι, ένα κύμα κατέφυγε στη Μονεμβασιά και ένα άλλο στον απροσπέλαστο Πάρνωνα. Όσοι προτίμησαν τον Πάρνωνα, μετονομάστηκαν σταδιακά από Λάκωνες σε Εξωλάκωνες, όρος που με το πέρασμα των αιώνων παραφράστηκε σε Τσάκωνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκχριστιανίστηκαν περίπου το έτος 1000, καθώς πίστευαν ακόμα στους θεούς του Ολύμπου.

Η Τσακωνική διάλεκτος είναι ελληνογενής διαλεκτική ομάδα και μιλιέται στη νότια επαρχία Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας, την Τσακωνιά. Από την αρχαιότητα έως το 1912 η περιοχή της νότιας Κυνουρίας άνηκε στην αρχαία Σπάρτη. Αυτή λοιπόν η επιβίωση της αρχαίας Λακωνικής είναι το μοναδικό γλωσσικό ιδίωμα, από αυτά που κρατούν από τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους, το οποίο έμεινε ζωντανό  -δηλαδή ομιλούμενο- τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο. Έτσι, τα τσακώνικα θεωρούνται σαν παραφθορά της δωρικής διαλέκτου (διάλεκτος της αρχαίας ελληνικής) και εξέλιξη της αρχαίας Λακωνικής, αναμεμιγμένη με όλες τις επιρροές της ελληνικής γλώσσας κατά την εξέλιξή της μέχρι σήμερα. Σήμερα, η τσακώνικη διάλεκτος θεωρείται η αρχαιότερη διάλεκτος στον κόσμο! Αργά το απόγευμα, μετά από μια γεμάτη ημέρα, αναχωρούμε για το ξενοδοχείο μας στη Σπάρτη. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Γεράκι – Κοσμάς – Μετόχιο Ι.Μ Παναγίας Έλωνας – Λεωνίδιο – Επιστροφή στη Σπάρτη

Η ημέρα μας ξεκινάει με μια υπέροχη διαδρομή, μέσω της οποίας θα ανακαλύψουμε καλά κρυμμένα μυστικά της ευρύτερης περιοχής. Πρώτη μας στάση, 40 περίπου χλμ. ανατολικά της Σπάρτης, μια περιοχή όπου καλλιεργούνται κατά βάση ελιές, το ιστορικό Γεράκι, το οποίο πολλοί αποκαλούν «Μικρό Μυστρά» της Λακωνίας. Πρόκειται για έναν γραφικό μεσαιωνικό οικισμό με μνημεία μεγάλης αξίας, περίτεχνα αρχοντικά, πέτρινα καλντερίμια και μια πανέμορφη πλατεία η οποία φιλοξενεί παραδοσιακά καφενεία.

Εδώ, θα κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι πίσω στο χρόνο. Τότε που οι γυναίκες ύφαιναν στον χαρακτηριστικό «όρθιο αργαλειό» τα ονομαστά «γερακίτικα κιλίμια» με το παλαιότερο σωζόμενο υφαντό να χρονολογείται στα μέσα του 17ου αιώνα, με την ιδιαίτερη τεχνική τους να μεταλαμπαδεύεται έως σήμερα. Ανασυνθέτουμε το παρελθόν της ακρόπολης Γερονθρών, τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται σε λόφο πάνω από το Γεράκι, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα με το όνομα Γερόνθραι, όπως αναφέρει ο Παυσανίας που επισκέφθηκε την πόλη τον 2ο αι. μ.Χ. Μια ξεχωριστή ενότητα αποτελεί το μεσαιωνικό κάστρο του Γερακίου, που δεσπόζει εξίσου σε γειτονικό λόφο με πανοραμική θέα. Ακολουθώντας το μονοπάτι προς την κορυφή του κάστρου, συναντάμε κατά σειρά την Αγία Αικατερίνη, με λιγοστές φθαρμένες τοιχογραφίες, την Αγία Παρασκευή, με έξοχη αρχιτεκτονική και ενδιαφέροντα ζωγραφικό διάκοσμο, τον Άγιο Δημήτριο, ερειπωμένο ναό με λιγοστές τοιχογραφίες, τη Ζωοδόχο Πηγή (Ελεούσα), με σημαντικές τοιχογραφίες, και, τέλος, τον Άγιο Γεώργιο, με μαρμάρινο τέμπλο, μοναδικό φράγκικο προσκυνητάρι και τοιχογραφίες 13ου-14ου αι.

Συνεχίζουμε μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή και το παραδοσιακό χωριό του Κοσμά Αρκαδίας που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων. Με το που φθάσουμε στην κεντρική πλατεία του χωριού, αντικρίζουμε επτά θεόρατα υπεραιωνόβια πλατάνια που φυτεύτηκαν το 1883! Στο κέντρο δεσπόζει ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων. Πίσω από την πετρόχτιστη εκκλησία βρίσκονται τα «Λιοντάρια», τρεις παραδοσιακές βρύσες που αναβλύζουν αδιάκοπα τα νερά από τις άφθονες πηγές της περιοχής. Κάνουμε βόλτα σε λιθόστρωτα καλντερίμια και νιώθουμε τις αισθήσεις αέρινες και δαντελένιες να ανυψώνονται εκεί που το πετρόκτιστο γίνεται ένα με τη φύση. Επισκεπτόμαστε το Λαογραφικό Μουσείο Κοσμά, έναν χώρο γεμάτο μνήμες, όπου μεταξύ άλλων, θα δούμε έργα τοπικής ξυλογλυπτικής, κεραμικής, υφαντικής και κεντητικής τέχνης. Σειρά έχει η Βιβλιοθήκη – Πινακοθήκη, όπου θα καλλιεργήσουμε το πνεύμα μας και θα θαυμάσουμε έργα Ελλήνων ζωγράφων εμπνευσμένων από το φυσικό κάλλος της περιοχής. Από την κεντρική πλατεία του χωριού ακολουθούμε τις ταμπέλες για Λεωνίδιο.

Η διαδρομή 30 περίπου χιλιομέτρων από Κοσμά για Λεωνίδιο είναι πραγματικά πανέμορφη, καθώς περνάει από λαγκάδι, σε στενό δρόμο, παράλληλα με τον ποταμό Δαφνώνα. Οι καστανιές δίνουν τη θέση τους στα έλατα, ενώ όσο μεγαλώνει το υψόμετρο, κάπου στο βάθος, χωρίς να τα βλέπουμε, ακούγονται κουδούνια από πρόβατα. Από την πολυποίκιλη βλάστηση και τους πανύψηλους άγριους βράχους, σε μια καμπή του δρόμου, κάπου στα μισά της διαδρομής, θα δούμε να προβάλει ο μετέωρος βράχος της Έλωνας. Κάνουμε στάση στην περίφημη μονή της Παναγίας της Έλωνας, με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο νότιο τμήμα της οροσειράς του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 650 μ. και υψώνεται επιβλητική και μεγαλοπρεπής, γαντζωμένη επάνω στον κοκκινωπό και απόκρημνο βράχο, καθώς μοιάζει κυριολεκτικά να αιωρείται πάνω από το φαράγγι του Δάφνωνα. Η περιοχή γύρω από τη Μονή ορίζεται από αυτό το μακρύ φαράγγι στην ανατολική πλευρά του βουνού, το οποίο ξεκινά από το χωριό Κοσμάς, περνάει από τη Μονή Ελώνης και καταλήγει στο επίπεδο της θάλασσας, κοντά στο Λεωνίδιο. Το μοναστήρι ιδρύθηκε από δύο μοναχούς, τον Καλλίνικο και τον Δωσίθεο, γύρω στα 1500.

Αφού νιώσουμε την κατανυκτική ατμόσφαιρα που θυμίζει κάτι από Μετέωρα και απολαύσουμε τη συγκλονιστική θέα, συνεχίζουμε για την πρωτεύουσα της επαρχίας της Κυνουρίας, το Λεωνίδιο. «Καούρ Εκοκιάτε», καλώς ορίσατε δηλαδή, διαβάζουμε σε μια επιγραφή που μας υποδέχεται στο Λεωνίδιο στην τσακώνικη διάλεκτο, που με καμάρι διατηρούν ακόμα στην περιοχή. Και ευθύς σπεύδουμε να γνωρίσουμε τον τόπο. Η πρώτη εικόνα είναι εντυπωσιακή. Στον εύφορο κάμπο της περιοχής καλλιεργείται η περιβόητη γλυκιά τσακώνικη μελιτζάνα, ενώ τους δρόμους κοσμούν οι μοσχομυριστές πετρόκτιστες αυλές με τα γεράνια, τα αγιοκλήματα και τις λεμονιές. Το Λεωνίδιο απλώνεται μεγαλόπρεπα από τη θάλασσα μέχρι τους πρόποδες του Πάρνωνα και είναι γεμάτο από φράγκικης αισθητικής αρχοντόσπιστα που χτίστηκαν μετά την ολοσχερή καταστροφή του τόπου από τον Ιμπραήμ το 1826. Ανάμεσα στα αρχοντικά, ξεχωρίζουν ο Πύργος του Τσικαλιώτη, αλλά και τα αρχοντικά του Πολύτιμου και του Κατσικογιάννη. Επισκεπτόμαστε το καταπράσινο χωριό του Αγίου Βασιλείου, τα παραδοσιακά Πούλιθρα αλλά και τη σκαρφαλωμένη στους βράχους του Πάρνωνα, Πελετά, το αρχοντοχώρι της Κυνουρίας.

Αργά το απόγευμα, αναχωρούμε για επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στη Σπάρτη. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Mουσείο Ελιάς – Καστροπολιτεία Μυστρά – Πυραμίδα του Ελληνικού – Άργος (αρχαιολογικός γύρος της πόλης) – Αρχαιολογικός Χώρος Λέρνας –Επιστροφή στην Αθήνα

Μετά το πρωινό μας ετοιμαζόμαστε για ένα ταξίδι στον πολιτισμό, την ιστορία και την  τεχνολογία της ελαιοπαραγωγής στην Ελλάδα, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Επισκεπτόμαστε το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, όπου μεταξύ άλλων θα δούμε σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς 60.000 ετών, τα παλαιότερα ευρήματα που αποδεικνύουν την παρουσία ελαιόδενδρου στην Ελλάδα. Θα δούμε ακόμα πινακίδες Γραμμικής Β' του 14ου αιώνα π.Χ. (ακριβή αντίγραφα), με τις  πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ελιά, αλλά και πώς ο καρπός της ελιάς προσλαμβάνει συμβολική διάσταση στη μυθολογία, την τέχνη, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας.

Συνεχίζουμε με εξερεύνηση της καστροπολιτείας του Μυστρά. Νιώθουμε την πρώτη ευεργετική επίδραση καθώς περπατάμε στον αρχαιολογικό χώρο που απλώνεται στους πρόποδες του Ταΰγετου και νομίζουμε πως ξαφνικά κάπου θα δούμε δεσποσύνες και ιππότες να κυκλοφορούν… Μεταφερόμαστε σε άλλη διάσταση, στην εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Εδώ στέφθηκε το 1448 o τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος. Ο Μυστράς χωρίζεται σε τρία βασικά πολεοδομικά επίπεδα: το οχυρωμένο Κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή, ενώ ακολουθούν η Πάνω και η Κάτω Χώρα. Καθώς περιπλανιόμαστε στην βυζαντινή καστροπολιτεία που στέκει αλώβητη στο πέρασμα των αιώνων, νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε σκηνικό παραμυθιού... Τα Παλάτια των Παλαιολόγων, οι κατοικίες των ευγενών (Λάσκαρη, Φραγκόπουλου), οι επιβλητικές εκκλησίες (Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας) και τα μοναστήρια (Περιβλέπτου, Βροντοχίου) συνθέτουν ένα σκηνικό αίγλης αλλοτινών εποχών.

Καθώς κουβαλάμε μαζί μας κάτι από αυτήν την ακαταμάχητη ατμόσφαιρα, συνεχίζουμε προκειμένου να ανακαλύψουμε  ένα αρχαιολογικό μυστήριο, την Πυραμίδα του Ελληνικού, στο νοτιοδυτικό άκρο της αργολικής πεδιάδας κοντά στις πηγές του Ερασίνου ποταμού. Πρόκειται για ένα επιβλητικό μνημείο, ένα μικρό οχηρο, δομημένο από σκληρό γκρίζο ασβεστόλιθο της περιοχής από μεγάλους λιθόπλινθους. Οι ανασκαφικές μαρτυρίες και τα χαρακτηριστικά στοιχεία της δομής απέδειξαν πως η πυραμίδα χρονολογείται στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα.

Στην πορεία, κατευθυνόμαστε προς το Άργος, την αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας! Ξεκινάμε με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Ηραίου, σε απόσταση 8 χλμ. από την πόλη, που κατά την αρχαιότητα ήταν το επίσημο θρησκευτικό κέντρο της θεάς Ήρας, πολιούχου της πόλης-κράτους του Άργους. Το φημισμένο ιερό της θεάς (Ηραίο), είναι χτισμένο στη νοτιοανατολική πλαγιά ενός ομαλού υψώματος στους νότιους πρόποδες της οροσειράς Εύβοια (σημερινό Αετόβουνο), ακριβώς κάτω από την ψηλότερη κορυφή της την Ακραία. Στα δυτικά του το μικρό αυτό ύψωμα οριοθετείται από ένα χείμαρρο, το λεγόμενο «Ελευθέριον ύδωρ» (σημερινό Ρέμα του Κάστρου), που χρησιμοποιούσαν οι ιέρειες της θεάς για τον εξαγνισμό τους. Αφού νιώσουμε τη μυστηριακή ατμόσφαιρα του χώρου, κατόπιν, αναχωρούμε για την πόλη του Άργους.

Συνεχίζουμε για τους στρατώνες του Καποδίστρια, στο κέντρο της πόλης, η ιστορία των οποίων ξεκινά  το 1690, καθώς χτίστηκαν από τους Ενετούς και αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ως νοσοκομείο. Κατά την επανάσταση του 1821, το οικοδόμημα υπέστη μεγάλη καταστροφή και αναστηλώθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια λειτουργώντας ως στρατώνας ιππικού, για τους αγωνιστές που πήραν μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Στην Κατοχή, οι στρατώνες Καποδίστρια έγιναν άντρο ανακρίσεων και βασανισμών, ενώ το αίτημα για την μεταγενέστερη αξιοποίησή τους από τους τοπικούς φορείς εκκρεμούσε από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Τελικώς, κηρύχτηκαν διατηρητέοι το 1978. Σήμερα, στο συγκεκριμένο οικοδόμημα στεγάζονται το Δημοτικό Θέατρο, η Φιλαρμονική του δήμου, το 1ο Σύστημα Προσκόπων, ενώ ο υπαίθριος χώρος τους χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση των εκάστοτε πολιτιστικών εκδηλώσεων. Συνεχίζουμε για το Αρχαίο Θέατρο που είναι λαξευμένο στον βράχο, το Νυμφαίο, το ρωμαϊκό Ωδείο και την αρχαία Αγορά με την «Παλαίστρα», το «Βουλευτήριο», τα ιερά της Αφροδίτης και του Λυκείου Απόλλωνα. Ακολουθούν οι Ρωμαϊκές Θέρμες και τα Λουτρά, που δίνουν το στίγμα του περάσματος των Ρωμαίων από αυτή τη γη. Τέλος, στο λόφο της Ασπίδας, οι ναοί του Πυθίου Απόλλωνος του Δειραδιώτη και της Οξυδερκούς Αθηνάς αλλά και τα λείψανα των θαλαμωτών τάφων στο «νεκροταφείο της Δειράδας» συμπληρώνουν το σύνολο των βασικών σημείων της περιήγησής μας.

Η ιστορική μας διαδρομή ολοκληρώνεται με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας, εκεί που ο μυθικός Ηρακλής σκότωσε την Λερναία Ύδρα! Αφού ξεδιπλωθεί σχεδόν κάθε σημείο της μακραίωνης ιστορίας μπροστά μας, γεμάτοι πανέμορφες εικόνες, θα ξεκινήσουμε για την επιστροφή μας στην Αθήνα.

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση
.
 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αν κάποιο μουσείο ή επισκέψιμος χώρος είναι κλειστός λόγω αργίας, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε άλλη ημέρα του προγράμματος.

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 295 € 0 €
Twin Room 295 € 0 €
Triple Room 295 € 0 €
Single Room 375 € 0 €
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 295 € 0 €
Twin Room 295 € 0 €
Triple Room 295 € 0 €
Single Room 375 € 0 €
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 295 € 0 €
Twin Room 295 € 0 €
Triple Room 295 € 0 €
Single Room 375 € 0 €
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 295 € 0 €
Twin Room 295 € 0 €
Triple Room 295 € 0 €
Single Room 375 € 0 €

Περιλαμβάνονται

 • Μετακινήσεις/μεταφορές
  με κλιματιζόμενο πούλμαν
 • Διαμονή σε επιλεγμένο
  ξενοδοχείο στη Σπάρτη
 • Ημιδιατροφή καθημερινά (πρωινό-δείπνο)
 • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός
  του γραφείου μας
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Φάκελος χαρτιών & πληροφοριών

Δεν περιλαμβάνονται

 • Ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα
 • Είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους
  και μουσεία
 • Ποτά κατά τη διάρκεια των φαγητών
 • *Φόρος διαμονής

 

*ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Από 01/01/18 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος φόρος διαμονής βάσει του άρθρου 53 του Ν. 4389/2016. Στις αναγραφόμενες τιμές των ξενοδοχείων δεν περιλαμβάνεται, και θα πρέπει να καταβάλλεται από τον πελάτη απευθείας στο ξενοδοχείο.

 

Ο φόρος διαμορφώνεται για ξενοδοχεία:

2*, 0,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

3*, 1,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

4*, 3,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

5*, 4,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Versus Travel.

 


ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


 

Δυνατά σημεία του προγράμματος:

 • Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, προκειμένου να γνωρίσουμε τη μυθολογία και την ιστορία της αρχαίας Τεγέας.
 • Εξερευνούμε τον γραφικό Λογκανίκο και το Γεωργίτσι, το «μπαλκόνι του Ταΰγετου».
 • Ανακαλύπτουμε τα απόκοσμα χωριά του Πάρνωνα: Καρυές, Καστάνιτσα, Πραστό και Τσίντζινα.
 • Εξερευνούμε το ιστορικό Γεράκι, τον «Μικρό Μυστρά» της Λακωνίας και μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή φτάνουμε στον Κοσμά Αρκαδίας.
 • Επιχειρούμε κατανυκτική επίσκεψη στην Ιερή Μονή της Παναγίας της Έλωνας, που υψώνεται επιβλητική και μεγαλοπρεπής, γαντζωμένη επάνω στον κοκκινωπό και απόκρημνο βράχο!
 • Μαθαίνουμε την τσακώνικη διάλεκτο στο ιστορικό Λεωνίδιο!
 • Επισκεπτόμαστε το Mουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, όπου μεταξύ άλλων θα δούμε σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς 60.000 ετών!
 • Νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε σκηνικό παραμυθιού, καθώς ανακαλύπτουμε τη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά!
 • Ανακαλύπτουμε το αρχαιολογικό μυστήριο της Πυραμίδας του Ελληνικού, στο νοτιοδυτικό άκρο της αργολικής πεδιάδας.
 • Επιχειρούμε τον πλήρη αρχαιολογικό γύρο της πόλης του ’ργους, (Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου, Βυζαντινό Μουσείο, Στρατώνες Καποδίστρια, Αρχαίο Θέατρο, Νυμφαίο, Ωδείο, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκές Θέρμες και Λουτρά), ένα σπάνιο ταξίδι στο πέρασμα των αιώνων!
 • Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Λέρνας, εκεί που ο μυθικός Ηρακλής σκότωσε τη Λερναία Ύδρα!

 

 

Highlights

 • Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, προκειμένου να γνωρίσουμε τη μυθολογία και την ιστορία της αρχαίας Τεγέας.
 • Εξερευνούμε τον γραφικό Λογκανίκο και το Γεωργίτσι, το «μπαλκόνι του Ταΰγετου», σε υψόμετρο περίπου 1.000μ.
 • Ανακαλύπτουμε τα απόκοσμα χωριά του Πάρνωνα: Καρυές, Καστάνιτσα, Πραστό και Τσίντζινα.
 • Εξερευνούμε το ιστορικό Γεράκι, τον «Μικρό Μυστρά» της Λακωνίας και μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή φτάνουμε στον Κοσμά Αρκαδίας.
 • Επιχειρούμε κατανυκτική επίσκεψη στην Ιερή Μονή της Παναγίας της Έλωνας, που υψώνεται επιβλητική και μεγαλοπρεπής, γαντζωμένη επάνω στον κοκκινωπό και απόκρημνο βράχο!
 • Μαθαίνουμε την τσακώνικη διάλεκτο στο ιστορικό Λεωνίδιο!
 • Επισκεπτόμαστε το Mουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, όπου μεταξύ άλλων θα δούμε σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς 60.000 ετών!
 • Νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε σκηνικό παραμυθιού, καθώς ανακαλύπτουμε τη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά!
 • Ανακαλύπτουμε το αρχαιολογικό μυστήριο της Πυραμίδας του Ελληνικού, στο νοτιοδυτικό άκρο της αργολικής πεδιάδας.
 • Επιχειρούμε τον πλήρη αρχαιολογικό γύρο της πόλης του Άργους, (Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου, Βυζαντινό Μουσείο, Στρατώνες Καποδίστρια, Αρχαίο Θέατρο, Νυμφαίο, Ωδείο, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκές Θέρμες και Λουτρά), ένα σπάνιο ταξίδι στο πέρασμα των αιώνων!
 • Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Λέρνας, εκεί που ο μυθικός Ηρακλής σκότωσε τη Λερναία Ύδρα!

 

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Τρεις (3) διανυκτερεύσεις στο πολυτελές Menelaion Hotel 3* στη Σπάρτη
 • Επίσκεψη στην καστροπολιτεία του Μυστρά.
 • Επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη
 • Περιήγηση στα χωριά της Κυνουρίας και του Πάρνωνα

Περίοδοι

 • Καλοκαίρι 2022

Αναχωρήσεις

30/7, 27/8, 27/10, 11/11Bonus Online Κράτησης

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info