Ζαγοροχώρια, ο εξωπραγματικός παράδεισος της Ηπείρου | Καλοκαίρι - Νοέμβριος 2022

Διάρκεια: 4 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 335€

Ταυτότητα ταξιδιού

Ένα εναλλακτικό οδοιπορικό Versus για να δούμε κρυφές ομορφιές της Ηπείρου με τη λεπτομέρεια που πρέπει. Εξερευνούμε άγνωστα σημεία και μυστικά μονοπάτια στα celebrity Zαγοροχώρια, ενώ κάνουμε «σαφάρι» γεφυριών! Περνάμε από ειδυλλιακές διαδρομές και καρτποσταλικά χωριά, χτισμένα πάνω σε λόφους, με εντυπωσιακά αρχοντικά, καθώς παραδινόμαστε στην ονειρική ησυχία του δάσους, στην αυθεντική φυσική ομορφιά και το παραδοσιακό χρώμα, που μοιάζει να παραμένει αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου. Θέα που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις, πυκνή βλάστηση και συγκλονιστικές εικόνες που δημιουργούνται καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται πάνω σε πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Η απεραντοσύνη της φύσης και η πνευματικότητα, συνδιαλέγονται με τρόπο μοναδικό, καθώς μάς αποκαλύπτουν το μεγαλείο τους...

 

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ξεκινάμε ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο για να ανακαλύψουμε το αρχαιότερο μαντείο στην Ελλάδα που ήταν αφιερωμένο στον Δία! Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο ιστορικό Καλπάκι και το Πολεμικό Μουσείο, μια τοποθεσία που από μόνη της αποτελεί ζωντανό κομμάτι στην ιστορία της Ελλάδας. Σειρά έχει το καρτποσταλικό Μονοδένδρι, στο κεντρικό Ζαγόρι, ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά της περιοχής, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση μας.

Εξερευνούμε το Μεγάλο Πάπιγκο, το χωριό-σταρ του δυτικού Ζαγορίου, αλλά και το αδερφάκι του, Μικρό Πάπιγκο, φωλιασμένο στους πρόποδες της Αστράκας, σε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό σκηνικό! Κάνουμε αμέτρητες βόλτες στην «καρδιά» της γραφικής Αρίστης, γύρω από την κεντρική πλατεία της με τον χαρακτηριστικό πλάτανο, ενώ απολαμβάνουμε την όμορφη θέα προς τις βουνοκορφές.

Συνεχίζουμε για να ανακαλύψουμε κρυμμένους θησαυρούς στα Κάτω Πεδινά και την Βίτσα, μέχρι να φτάσουμε στη Μονή της Αγίας Παρασκευής, στο Μονοδένδρι, για να χορτάσουμε αγνάντι από ψηλά στο φαράγγι του Βίκου, το βαθύτερο του κόσµου! Ανακαλύπτουμε τα κουκλίστικα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου, Καπέσοβο, Βραδέτο, Δίλοφο, ενώ συνεχίζουμε για τον Γυφτόκαμπο στην ορεινή τοποθεσία της Τύμφης, όπου θα δούμε την μοναδική Σαρακατσάνικη Στάνη.

Ακολουθεί το χωριό Νεγάδες, ένα από τα πιο ξακουστά αρχοντοχώρια του Ζαγορίου, ενώ στο δρόμο μεταξύ των χωριών Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι επισκεπτόμαστε το φημισμένο γεφύρι του Κόκκορη! Συνεχίζουμε για το χωριό Κήποι -το οποίο είναι ξακουστό για τους πανέμορφους κήπους του- στο κεντρικό Ζαγόρι, εκεί όπου συναντιούνται τα όρη Μιτσικέλι και Τύμφη της βόρειας Πίνδου.

Τέλος, αναχωρούμε για την ρομαντική πόλη των Ιωαννίνων και μεταξύ άλλων, κάνουμε στάση στη λίμνη Παμβώτιδα, που έγινε ξακουστή με τον θρύλο της Κυρα-Φροσύνης και του Αλή Πασά!

 

Μόνο Στο Versus

Ένα εξερευνητικό ταξίδι του Versus για να γνωρίσουμε αυτόν τον εξωπραγματικό παράδεισο της Ηπείρου, τα Ζαγοροχώρια και την μαγική φύση που τον περιβάλει. Πρόκειται για μια εκδρομή που επικεντρώνεται αποκλειστικά στα Ζαγοροχώρια. Αντιμετωπίζεται το κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι σαν οντότητα την οποία και εξερευνούμε.   Το ταξίδι αυτό είναι διαφορετικό από άλλα ταξίδια που επισκέπτονται τα Ζαγοροχώρια και λόγω της διαμονής του. Δεν διαμένουμε σε οικονομική πόλη ορμητήριο αλλά μέσα στα Ζαγοροχώρια σε παραδοσιακό ξενώνα. Έτσι δεν χάνουμε τον χρόνο μας για πήγαινε έλα με αποτέλεσμα να κερδίζουμε χρόνο για απόλαυση.

Ένα χορταστικό εξερευνητικό ταξίδι με τη λεπτομέρεια που του αξίζει. Όλη μας η εμπειρία αποκρυσταλλώνεται σε αυτό το οδοιπορικό, καθώς εξερευνούμε το κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι, μέσα από τα περίφημα χωριά «πασπαλισμένα» με χρυσόσκονη, αλλά και μέσα από άλλα σχεδόν απάτητα. Ανακαλύπτουμε κρυμμένους θησαυρούς και μυστικά μονοπάτια, επισκεπτόμαστε απόκοσμες μονές και εντυπωσιακά γεφύρια, ενώ επιχειρούμε σπάνια ξενάγηση στον ακατοίκητο Γυφτόκαμπο, σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρων, ο οποίος είναι γνωστός για την Σαρακατσάνικη Στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του ανοιχτό λαογραφικό μουσείο. Αποκορύφωμα αποτελεί η εξαιρετικά σπάνια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης, με το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο. Τα Ζαγοροχώρια έχουν όλα όσα αγαπάμε στην Ήπειρο, και κάτι παραπάνω: άπλετο χρόνο που κυλά αργά. Και μας τον χαρίζουν απλόχερα, για να τα ανακαλύψουμε...

 

Δυνατά σημεία του προγράμματος:

 • Περιλαμβάνεται ειδική ξενάγηση στο αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης με διπλωματούχο ξεναγό επιπλέον του Έλληνα αρχηγού. Το κόστος του ξεναγού περιλαμβάνεται.
 • Διαμονή στο πανέμορφο πετρόκτιστο χωριό Τσεπέλεβο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του.
 • Ανακαλύπτουμε το δημοφιλές Δυτικό Ζαγόρι: Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, τα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή της Γκαμήλας και τις ξακουστές Δρακόλιμνες (το καλοκαίρι), την Αρίστη, τα Κάτω Πεδινά, τη Βίτσα και το χωριό Βίκος.
 • Eπίσκεψη στη Μονή Αγίας Παρασκευής, όπου από το παρατηρητήριο στη θέση Οξιά, θα απολαύσουμε θέα που «κόβει την ανάσα» πάνω από το μεγαλειώδες χάος της χαράδρας του Βίκου (ρεκόρ Guinness 1997)!
 • Ατελείωτη περιηγήση στα πιο όμορφα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου, από το αμφιθεατρικά  χτισμένο Καπέσοβο, μέχρι το απόμερο Βραδέτο, το «ψηλότερο» χωριό του Ζαγορίου!
 • Τραβάμε καρτποσταλικές φωτογραφίες στην περίφημη Σκάλα του Βραδέτου, το πιο εντυπωσιακό καλντερίμι της Ηπείρου. Η «σκάλα» φιδογυρίζει στην πλαγιά με τα 1.100 σκαλοπάτια της, ένα πραγματικό «έργο τέχνης»!
 • Ανακαλύπτουμε τους Κήπους και τις Νεγάδες, δύο ατμοσφαιρικά χωριά με φόντο το αυθεντικό ηπειρώτικο τοπίο!
 • Κάνουμε «σαφάρι» γεφυριών, από το περίφημο Καλογερικό με τα τρία τόξα του, το Γεφύρι του Κοντοδήμου, και το σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής, το Γεφύρι του Κόκκορη!
 • Επίσκεψη στο ιστορικό Καλπάκι και το Πολεμικό Μουσείο, μια τοποθεσία που από μόνη της αποτελεί ζωντανό κομμάτι στην ιστορία της Ελλάδας.
 • Σπάνια επίσκεψη στον Γυφτόκαμπο, σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων, όπου αν και ακατοίκητος, είναι γνωστός για την Σαρακατσάνικη Στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του υπαίθριο λαογραφικό μουσείο.
 • Στάση στη ρομαντική πόλη των Ιωαννίνων, όπου θα απολαύσουμε βόλτα στη λίμνη Παμβώτιδα, που έγινε ξακουστή με τον θρύλο της Κυρα-Φροσύνης και του Αλή Πασά!

 

Ημέρα 1η: Αναχώρηση από Αθήνα – Aρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης – Επίσκεψη στο ιστορικό Καλπάκι και το Πολεμικό Μουσείο – Μονοδένδρι – Κήποι – διαμονή στο Τσεπέλοβο

Αναχωρούμε νωρίς το πρωί από Αθήνα και ξεκινάμε το ταξίδι μας στην Ήπειρο με μια ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, η οποία πραγματοποιείται με διπλωματούχο ξεναγό! Η Δωδώνη ήταν διάσημη κατά την αρχαιότητα χάρη στο περίφημο μαντείο της, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Δία και αποτελούσε το αρχαιότερο μαντείο στην Ελλάδα. Με επίκεντρο την Ιερή βελανιδιά, από το θρόισμα των φύλλων της και σε συνδυασμό με άλλους φυσικούς ήχους δινόντουσαν οι χρησμοί. Στο τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα χτίστηκε μικρός ναός, ενώ την εποχή της βασιλείας του Πύρρου κατασκευάζονται πολλά κτήρια όπως το βουλευτήριο, το πρυτανείο αλλά και το μεγάλης χωρητικότητας θέατρο. Η περιοχή υπέστη δύο μεγάλες καταστροφές, από τους Αιτωλούς το 219 π.Χ. και από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Το μαντείο συνέχισε τη λειτουργία του, χωρίς όμως ποτέ να ανακτήσει την παλιά του αίγλη. Ένας από τους τελευταίους χρησμούς δόθηκε το 362 μ.Χ. και λίγα χρόνια αργότερα, το μαντείο σταμάτησε να λειτουγεί, ερήμωσε και ξεχάστηκε από τους ανθρώπους, μέχρι να ανακαλυφθεί από αρχαιολογική σκαπάνη στα τέλη του 19ου αιώνα. Θα δούμε το περίφημο αρχαίο θέατρο, την Ιερά Οικία, το κτήριο που περιέκλειε την ιερή βελανιδιά του μαντείου, τους ναούς της Διώνης, της Θέμιδος, του Ηρακλή και της Αφροδίτης, το Βουλευτήριο και το Πρυτανείο, διοικητικά κτήρια της εποχής, το αρχαίο στάδιο και την ακρόπολη της Δωδώνης. Στη συνέχεια, αφού αφουγκραστούμε την ιστορία του τόπου, κατευθυνόμαστε για μια επίσκεψη στο ιστορικό Καλπάκι και το Πολεμικό Μουσείο. Η τοποθεσία που βρίσκεται το Μουσείο από μόνη της αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Το Μουσείο ανεγέρθηκε το 1975 και περιλαμβάνει εκθέματα-κειμήλια της Μάχης του Καλπακίου και όχι μόνο. Πρόκειται για έναν τόπο γνωστό από τις ηρωικές μάχες που έγιναν εδώ από την Όγδοη Μεραρχία Πεζικού στην πρώτη φάση του Ελληνοϊταλικού πολέμου κατά το 1940-41, όπου οι ελληνικές δυνάμεις κατόρθωσαν να συντρίψουν τις δυνάμεις του Μουσολίνι και να αποτρέψουν την διείσδυση του εχθρού στην Ήπειρο. Σειρά έχει το φωτογενές Μονοδένδρι, στο κεντρικό Ζαγόρι, ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά της περιοχής. Απολαμβάνουμε καφέ στην πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και επισκεπτόμαστε τη Ριζάρειο Σχολή, τη χειροτεχνική σχολή-οικοτροφείο του Ριζαρείου Ιδρύματος που λειτουργεί στο χωριό από το 1979. Η ωραιότερη βόλτα που θα κάνουμε είναι στο καλντερίμι που οδηγεί έπειτα από δέκα λεπτά στη Μονή Αγίας Παρασκευής, για να χορτάσουμε αγνάντι από ψηλά στο φαράγγι του Βίκου, το βαθύτερο του κόσμου (ρεκόρ  Guinness 1997)! Γεμάτοι από υπέροχες εικόνες, αναχωρούμε για το ξενοδοχείο μας στο Τσεπέλοβο.

 

Ημέρα 2η: Δυτικό Ζαγόρι, ΣΠΑΝΙΑ εξόρμηση στα Ζαγοροχώρια

Μονές και γεφύρια, Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο – Αρίστη – Κάτω Πεδινά – Βίτσα – Μονοδένδρι – Μονή Αγίας Παρασκευής – Φαράγγι του Βίκου – Πέτρινα γεφύρια

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για τα Ζαγοροχώρια και τα περίφημα Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Οι δύο πέτρινοι οικισμοί βρίσκονται στην σκιά της επιβλητικής Αστράκας (όρος Γκαµήλα) και χαρακτηρίζονται από λιθόστρωτα καλντερίµια. Εντύπωση προκαλούν ο ναός των Ταξιαρχών στο πρώτο και εκείνος του Αγίου Βλασίου µε το εξάγωνο καµπαναριό στην είσοδο του δεύτερου. Συνεχίζουμε με την Αρίστη, κεφαλοχώρι στο δυτικό Ζαγόρι, τα Κάτω Πεδινά, αμφιθεατρικά χτισμένα στα 940 μ. και που μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι τα λένε Κάτω Σουδενά (όνομα το οποίο προέρχεται από σλαβική ρίζα, πιθανώς σημαίνει «κρύος τόπος»), φθάνοντας στη Βίτσα  Ζαγορίου. Συνεχίζουμε για το Μονοδένδρι, χτισμένο στο βόρειο άκρο του Ζαγορίου στα 1.060 μέτρα, κοντά στον παραπόταμο του Αώου, τον Βοϊδομάτη, και τη μονή της Αγίας Παρασκευής που στέκει εκεί αγέρωχη για πάνω από 600 χρόνια. Έχοντας κατηφορίσει στο μονοπάτι, βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, πάνω από τη χαράδρα του Βίκου! Η ανάσα κόβεται, καθώς το Φαράγγι του Βίκου -που είναι το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους, πλάτους, ύψους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness!- βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας! Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και είναι ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μια μεγάλη ποικιλία σπάνιων ενδημικών ειδών. Ο Βοϊδομάτης (γνωστός και ως «ποτάμι του Βίκου») έχει τις πηγές του κάτω από το χωριό Βίκος. Με συνολικό μήκος 15 χλμ. η ονομασία του προέρχεται από τις σλαβικές λέξεις voda (=νερό) και mati (=πηγή), και όχι από την καθιερωμένη παρετυμολογία βόιδι δηλ. βόδι και μάτι (μάτι του βοδιού). Το Ζαγόρι, όμως, φημίζεται και για τα πέτρινα γεφύρια του. Το περίφημο γεφύρι του Κόκκορη ή Νούτσου με τον κατακόρυφο βράχο δίπλα του και το ποτάμι να ρέει από κάτω, αλλά και τη σπηλιά δίπλα του, που λέγεται ότι είχε κρυφτεί ο λήσταρχος Νταβέλης, θα μας εντυπωσιάσουν. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στο Τσεπέλοβο. Διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 3η: Κεντρικό Ζαγόρι, Μονοδένδρι – Χωριά κεντρικού Ζαγορίου

Καπέσοβο,Βραδέτο, Δίλοφο, Γυφτόκαμπο (υπαίθριο μουσείο Σαρακατσαναίων)

Αναχωρούμε νωρίς το πρωί για μια αξέχαστη ξενάγηση στα πιο όμορφα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου. Ξεκινώντας από το αμφιθεατρικά χτισμένο Καπέσοβο με φόντο πανέμορφα αρχοντικά, συνεχίζουμε προς το απόμερο χωριό Βραδέτο, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και θεωρείται το «ψηλότερο» χωριό του Ζαγορίου! Μέχρι το 1973 μοναδική δίοδος επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν η περίφημη Σκάλα Βραδέτου, που αναρριχάται στην κόψη του γκρεμού και σύμφωνα με τους ντόπιους έχει μήκος 6 χλμ., ενώ διαθέτει 1605 καλντεριμωτά σκαλοπάτια. Απολαμβάνουμε βόλτα στην καρδιά της φύσης, λίγο πριν συνεχίσουμε για το Δίλοφο, το μοναδικό ίσως χωριό στο Ζαγόρι που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη τη Ζαγορίτικη αρχιτεκτονική του. Όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο, γι’ αυτό τον λόγο το χωριό έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, όπου μόνο ανακατασκευάζονται ή αναστηλώνονται παλιά κτήρια. Είναι χτισμένο πάνω σε δύο λόφους και αναπτύσσεται γύρω από την Κεντρική Πλατεία (Μεσοχώρι), από όπου ξεκινούν οι τρεις βασικοί πεζόδρομοι, που οδηγούν στις τρεις συνοικίες, Πάνω Μαχαλάς, Κάτω Μαχαλάς και Πέρα Μαχαλάς. Πέτρινες βρύσες, λιθόστρωτα καλντερίμια, μικρά εκκλησάκια και αρχοντικά κυριαρχούν παντού, ανάμεσα στα οποία και η ψηλότερη κατοικία στα Ζαγοροχώρια, ύψους 13,5 μέτρων, το αρχοντικό Μακρόπουλου (Λουμίδη). Ενδιαφέρον έχει και ο λόγος για τον οποίο χτίστηκε αυτό το πανύψηλο σπίτι. Σύμφωνα με την παράδοση, ο γιος ενός πλούσιου Ζαγορίτη παντρεύτηκε μία κοπέλα από το γειτονικό χωριό Κουκούλι. Όταν εγκαταστάθηκαν στο σπίτι του γαμπρού στο Δίλοφο, η κοπέλα εξέφρασε έντονη νοσταλγία για το χωριό της. Τότε λοιπόν, ο σύζυγός της έχτισε το πανύψηλο αρχοντικό για να μπορεί η γυναίκα του να αγναντεύει το χωριό της από τα ψηλότερα πατώματά του! Συνεχίζουμε με επίσκεψη στον Γυφτόκαμπο, σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρων, όπου αν και ακατοίκητος είναι γνωστός για την Σαρακατσάνικη Στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του ανοιχτό λαογραφικό μουσείο. Σε έκταση περίπου 20 στρεμμάτων δημόσιου δάσους, κατάφυτου από έλατα και πεύκα, που παραχωρήθηκε κατά χρήση στην Αδελφότητα από το Υπουργείο Γεωργίας, κατασκευάστηκε ένα σύμπλεγμα που προσπαθεί να αποδώσει όσο γίνεται πιο πιστά το περιβάλλον της σαρακατσάνικης ζωής. Με κύριο χαρακτηριστικό τη νομαδική κτηνοτροφία από την Πίνδο στις πεδιάδες της Ηπείρου, έχει στηθεί ένας πραγματικά εξαιρετικός υπαίθριος χώρος από κονάκια, μαντρί, στρούγκα, κιόσκι, αργαλειό, τυροκομείο και άλλα. Μετά από ένα σύντομο ταξίδι στο παρελθόν, παίρνουμε το δρόμο για το ξενοδοχείο μας.

 

4η Ημέρα: Ημέρα 4η: Νεγάδες – Γεφύρι του Κόκκορη – Κήποι – Ιωάννινα – Επιστροφή Αθήνα

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε για ξενάγηση νωρίς στο χωριό Νεγάδες. Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά αρχοντοχώρια του Ζαγορίου, στο οποίο συνυπάρχει αρμονικά το στοιχείο της φύσης και του πολιτισμού. Σκουρόχρωμα σπίτια με σκεπές ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, αρχοντικά μιας άλλης εποχής, γεφύρια και βρύσες αναδεικνύουν το μεγαλείο των Νεγάδων. Σειρά έχει το φημισμένο γεφύρι του Κόκκορη, πάνω στον κεντρικό δρόμο για το Ζαγόρι, μεταξύ των χωριών Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι που πρωτοχτίστηκε το 1750 και έχει μήκος σχεδόν 24 μέτρα και ύψος 13 μέτρα. Λέγεται γεφύρι του Κόκκορη (ή του Κόκκορου), καθώς ο Κόκκορος από το χωριό Κουκούλι, που είχε μύλο εκεί, διέθεσε το 1910 χρήματα για την επισκευή του. Δίπλα στο γεφύρι στέκει ένας επιβλητικός κατακόρυφος βράχος, ενώ από κάτω ρέει ο Βίκος με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά του. Δίπλα στο γεφύρι βρίσκεται και μια σπηλιά που λέγεται ότι είχε κρυφτεί ο λήσταρχος Νταβέλης μαζί με άλλους δύο ληστές. Συνεχίζουμε για το χωριό Κήποι, το οποίο όπως καταλαβαίνει κανείς από το όνομά του, είναι ξακουστό για τους ωραίους κήπους του! Βρίσκεται στην καρδιά του Κεντρικού Ζαγορίου, εκεί όπου συναντιούνται τα όρη Μιτσικέλι και Τύμφη της βόρειας Πίνδου, σε απόσταση 39 χλμ. από τα Ιωάννινα. Το χωριό των περίπου 70 κατοίκων έχει πέτρινες βρύσες και καλντερίμια, ένα ψηλό καμπαναριό με ρολόι στο προαύλιο του ναού του Αγίου Νικολάου, καθώς και ορισμένα ξακουστά γεφύρια, όπως του Κοντοδήμου στην είσοδο του χωριού, αλλά και το τρίτοξο Καλογερικό του 1748, γνωστό και ως «κινούμενη κάμπια». Στη συνέχεια, αναχωρούμε για μια ειδυλλιακή επίσκεψη στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων. Κάνουμε στάση για βόλτα στη λίμνη Παμβώτιδα, που έγινε ξακουστή με τον θρύλο της Κυρα-Φροσύνης και του Αλή Πασά, με φόντο το καταπράσινο τοπίο της. Χρόνος για σύντομη επίσκεψη στο νησάκι για φωτογραφίες. Αφού περιηγηθούμε στους σύγχρονους δρόμους αλλά και τα γραφικά πλακόστρωτα της πόλης, θαυμάζοντας ορθόδοξες εκκλησίες και τζαμιά, παλιά αρχοντικά και εντυπωσιακά νεόκτιστα κτήρια, κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό των Ιωαννίνων.

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση
.
 

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 335 € 0 €
Twin Room 335 € 0 €
Single Room 435 € 0 €
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 335 € 0 €
Twin Room 335 € 0 €
Single Room 435 € 0 €
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 335 € 0 €
Twin Room 335 € 0 €
Single Room 435 € 0 €
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 335 € 0 €
Twin Room 335 € 0 €
Single Room 435 € 0 €

Περιλαμβάνονται

 • Μετακινήσεις/μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν κατά τη διάρκεια της εκδρομής.
 • Διαμονή ξενοδοχείο Δρακολίμνη, Τσεπέλοβο.
 • Ημιδιατροφή καθημερινά.
 • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Φάκελος χαρτιών & πληροφοριών
 • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται

 • Η είσοδος σε μουσεία, μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους & σημεία ενδιαφέροντος.
 • Γεύματα που δεν περιγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Ποτά κατά τη διάρκεια των δείπνων.
 • Φόρος διαμονής.
 • Ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.
   

ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Από 01/01/18 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος φόρος διαμονής βάσει του άρθρου 53 του Ν. 4389/2016. Στις αναγραφόμενες τιμές των ξενοδοχείων δεν περιλαμβάνεται, και θα πρέπει να καταβάλλεται από τον πελάτη απευθείας στο ξενοδοχείο.

Ο φόρος διαμορφώνεται για ξενοδοχεία:

2*, 0,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

3*, 1,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

4*, 3,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

5*, 4,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Versus Travel.

 


ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


Ένα εξερευνητικό ταξίδι του Versus για να γνωρίσουμε αυτόν τον εξωπραγματικό παράδεισο της Ηπείρου, τα Ζαγοροχώρια και την μαγική φύση που τον περιβάλει. Πρόκειται για μια εκδρομή που επικεντρώνεται αποκλειστικά στα Ζαγοροχώρια. Αντιμετωπίζεται το κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι σαν οντότητα την οποία και εξερευνούμε.   Το ταξίδι αυτό είναι διαφορετικό από άλλα ταξίδια που επισκέπτονται τα Ζαγοροχώρια και λόγω της διαμονής του. Δεν διαμένουμε σε οικονομική πόλη ορμητήριο αλλά μέσα στα Ζαγοροχώρια σε παραδοσιακό ξενώνα. Έτσι δεν χάνουμε τον χρόνο μας για πήγαινε έλα με αποτέλεσμα να κερδίζουμε χρόνο για απόλαυση.

Ένα χορταστικό εξερευνητικό ταξίδι με τη λεπτομέρεια που του αξίζει. Όλη μας η εμπειρία αποκρυσταλλώνεται σε αυτό το οδοιπορικό, καθώς εξερευνούμε το κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι, μέσα από τα περίφημα χωριά «πασπαλισμένα» με χρυσόσκονη, αλλά και μέσα από άλλα σχεδόν απάτητα. Ανακαλύπτουμε κρυμμένους θησαυρούς και μυστικά μονοπάτια, επισκεπτόμαστε απόκοσμες μονές και εντυπωσιακά γεφύρια, ενώ επιχειρούμε σπάνια ξενάγηση στον ακατοίκητο Γυφτόκαμπο, σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρων, ο οποίος είναι γνωστός για την Σαρακατσάνικη Στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του ανοιχτό λαογραφικό μουσείο. Αποκορύφωμα αποτελεί η εξαιρετικά σπάνια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης, με το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο. Τα Ζαγοροχώρια έχουν όλα όσα αγαπάμε στην Ήπειρο, και κάτι παραπάνω: άπλετο χρόνο που κυλά αργά. Και μας τον χαρίζουν απλόχερα, για να τα ανακαλύψουμε...

 

Δυνατά σημεία του προγράμματος:

 • Περιλαμβάνεται ειδική ξενάγηση στο αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης με διπλωματούχο ξεναγό επιπλέον του Έλληνα αρχηγού. Το κόστος του ξεναγού περιλαμβάνεται.
 • Διαμονή στο πανέμορφο πετρόκτιστο χωριό Τσεπέλεβο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του.
 • Ανακαλύπτουμε το δημοφιλές Δυτικό Ζαγόρι: Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, τα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή της Γκαμήλας και τις ξακουστές Δρακόλιμνες (το καλοκαίρι), την Αρίστη, τα Κάτω Πεδινά, τη Βίτσα και το χωριό Βίκος.
 • Eπίσκεψη στη Μονή Αγίας Παρασκευής, όπου από το παρατηρητήριο στη θέση Οξιά, θα απολαύσουμε θέα που «κόβει την ανάσα» πάνω από το μεγαλειώδες χάος της χαράδρας του Βίκου (ρεκόρ Guinness 1997)!
 • Ατελείωτη περιηγήση στα πιο όμορφα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου, από το αμφιθεατρικά  χτισμένο Καπέσοβο, μέχρι το απόμερο Βραδέτο, το «ψηλότερο» χωριό του Ζαγορίου!
 • Τραβάμε καρτποσταλικές φωτογραφίες στην περίφημη Σκάλα του Βραδέτου, το πιο εντυπωσιακό καλντερίμι της Ηπείρου. Η «σκάλα» φιδογυρίζει στην πλαγιά με τα 1.100 σκαλοπάτια της, ένα πραγματικό «έργο τέχνης»!
 • Ανακαλύπτουμε τους Κήπους και τις Νεγάδες, δύο ατμοσφαιρικά χωριά με φόντο το αυθεντικό ηπειρώτικο τοπίο!
 • Κάνουμε «σαφάρι» γεφυριών, από το περίφημο Καλογερικό με τα τρία τόξα του, το Γεφύρι του Κοντοδήμου, και το σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής, το Γεφύρι του Κόκκορη!
 • Επίσκεψη στο ιστορικό Καλπάκι και το Πολεμικό Μουσείο, μια τοποθεσία που από μόνη της αποτελεί ζωντανό κομμάτι στην ιστορία της Ελλάδας.
 • Σπάνια επίσκεψη στον Γυφτόκαμπο, σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων, όπου αν και ακατοίκητος, είναι γνωστός για την Σαρακατσάνικη Στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του υπαίθριο λαογραφικό μουσείο.
 • Στάση στη ρομαντική πόλη των Ιωαννίνων, όπου θα απολαύσουμε βόλτα στη λίμνη Παμβώτιδα, που έγινε ξακουστή με τον θρύλο της Κυρα-Φροσύνης και του Αλή Πασά!

 

Highlights

 • Πλούσια ξενάγηση με διπλωματούχο ξεναγό στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα!
 • Ανακαλύπτουμε το δημοφιλές Δυτικό Ζαγόρι: Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, τα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή της Γκαμήλας και τις ξακουστές Δρακόλιμνες (το καλοκαίρι), την Αρίστη, τα Κάτω Πεδινά, τη Βίτσα και το χωριό Βίκος.
 • Eπίσκεψη στη Μονή Αγίας Παρασκευής, όπου από το παρατηρητήριο στη θέση Οξιά, θα απολαύσουμε θέα που «κόβει την ανάσα» πάνω από το μεγαλειώδες χάος της χαράδρας του Βίκου (ρεκόρ Guinness 1997)!
 • Ατελείωτη περιήγηση στα πιο όμορφα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου, από το αμφιθεατρικά  χτισμένο Καπέσοβο, μέχρι το απόμερο Βραδέτο, το «ψηλότερο» χωριό του Ζαγορίου!
 • Τραβάμε καρτποσταλικές φωτογραφίες στην περίφημη Σκάλα του Βραδέτου, το πιο εντυπωσιακό καλντερίμι της Ηπείρου. Η «σκάλα» φιδογυρίζει στην πλαγιά με τα 1.100 σκαλοπάτια της, ένα πραγματικό «έργο τέχνης»!
 • Ανακαλύπτουμε τους Κήπους και τις Νεγάδες, δύο ατμοσφαιρικά χωριά με φόντο το αυθεντικό ηπειρώτικο τοπίο!
 • Κάνουμε «σαφάρι» γεφυριών, από το περίφημο Καλογερικό με τα τρία τόξα του, το Γεφύρι του Κοντοδήμου, και το σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής, το Γεφύρι του Κόκκορη!
 • Επίσκεψη στο ιστορικό Καλπάκι και το Πολεμικό Μουσείο, μια τοποθεσία που από μόνη της αποτελεί ζωντανό κομμάτι στην ιστορία της Ελλάδας.
 • Σπάνια επίσκεψη στον Γυφτόκαμπο, σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων, όπου αν και ακατοίκητος, είναι γνωστός για την Σαρακατσάνικη Στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του υπαίθριο λαογραφικό μουσείο.
 • Στάση στη ρομαντική πόλη των Ιωαννίνων, όπου θα απολαύσουμε βόλτα στη λίμνη Παμβώτιδα, που έγινε ξακουστή με τον θρύλο της Κυρα-Φροσύνης και του Αλή Πασά!

 

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Διαμονή στο καταπληκτικό ξενοδοχείο Δρακολίμνη 4*, στο Τσεπέλοβο
 • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας

Περίοδοι

 • Καλοκαίρι 2022
 • Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2022

Αναχωρήσεις

25/6, 23/9, 27/10, 11/11Bonus Online Κράτησης

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info