Πλούσιο πρωινό πρόγευμα και ξεκινάμε νωρίς (07.00-07.30) για να γνωρίσουμε την ομορφιά της λίμνης, κινούμενοι παραλίμνια και κατευθυνόμενοι ανατολικά προς το Κορυφούδι και το χωριό της Κερκίνης. Η Κερκίνη είναι ένα πανέμορφο ψαροχώρι χτισμένο στο βορειοανατολικό άκρο της ομώνυμης λίμνης. Αποτελεί έδρα του Κέντρου Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνης, όπου αφού παρακολουθήσουμε παρουσίαση για τη λίμνη και περιηγηθούμε στην έκθεση, θα ζήσουμε την εμπειρία παρατήρησης πουλιών στη Λιβαδιά Σερρών (περίπου 2ώρες). Με τηλεσκόπια θα παρατηρήσουμε τα πουλιά «κατά μόνας», κυρίως ερωδιούς να «τσιμπάνε» ψάρια από την ακτή, στο φυσικό τους χώρο, δηλαδή μέσα στους καλαμιώνες και στα νούφαρα!
Με το πέρας της «παρατήρησης», επιστροφή στο χωριό Κερκίνη, όπου από το λιμανάκι της αναχωρούν οι παραδοσιακές βάρκες(πλάβες = μονόξυλο με επίπεδο πάτο, ιδανικό για λίμνες και ήσυχες επιφάνειες όπως ποτάμια) για βόλτα στη λίμνη (σε κάθε πλάβα10-12άτομα). Η βαρκάδα μας θα διαρκέσει περίπου μιάμιση ώρα, όπου θα δούμε αποκλειστικά τα κοπάδια των πελεκάνων, τα πολυάριθμα κοπάδια κορμοράνων στα λασποτόπια της Κερκίνης! Και φυσικά θα δούμε τα αυθεντικά ελληνικά ροζ φλαμίνγκο!!
Θα δούμε ακόμα μεγάλο αριθμό από παρυδάτια πουλιά, όπως οι αβοκέτες και οι καλαμιοκανάδες! Σε όλα αυτά θα μας «μυήσει» ο φύλακας-ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης! Έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον 300 είδη πουλιών στην λίμνη και στα βουνά πoυ την περιβάλλουν από τα oπoία 50 περιλαμβάvovται στo Κόκκινο Βιβλίο για τα πουλιά της Ελλάδας (με τα επαπειλούμενα είδη). Συvoλικά 10 είδη πουλιών φωλιάζoυv σε μικτές απoικίες στo παραπoτάμιo δάσoς, σε σημαvτικoύς αριθμoύς για τηv Ελλάδα και τηv Ευρώπη. Επίσης, στηv περιoχή της λίμvης υπάρχει o μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα, ζώα προσαρμοσμένα vα ζoυv σε υγρότoπoυς.
Η τεχνητή λίμνη της Κερκίνης είναι ένας από τους 10 ελληνικούς υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας, γνωστοί και ως υγρότοποι της Συνθήκης Ραμσάρ, σχηματίζεται από τα νερά του ποταμού Στρυμόνα. Δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή ενός φράγματος κοντά στο χωριό Λιθότοπος και την κατασκευή αναχωμάτων στα ανατολικά και δυτικά. Σκοπός της δημιουργίας της λίμνης ήταν η ανάσχεση και συγκράτηση των πλημμυρικών παροχών του Στρυμόνα, η συγκράτηση των φερτών υλών καθώς και η άρδευση της πεδιάδας των Σερρών. Στην περιοχή υπάρχουν εκτροφεία βουβαλιών, παραγωγής, τυποποίησης και διακίνησης βουβαλίσιου κρέατος. Θα έχουμε επίσκεψη σε φάρμα βουβαλιών, στην περιοχή της λίμνης, όπου ο ιδιοκτήτης-εκτροφέας-καθηγητής θα μας εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ «ανατροφής» και «εκτροφής» βουβαλιών. Επίσης, θα μας «μυήσει» στις ιδιαιτερότητες του σπάνιου ζωικού αυτού είδους, του οποίου η εκτροφή ανθεί την τελευταία 10ετία. Μπορούμε να πλησιάσουμε τα μωρά βουβάλια μόνο! Θα μας υποδεχθούν με τσίπουρο, βουβαλίσιο καβουρμά και θα γευθούμε βουβαλίσιο τυρί.
Και εκεί που συνεχίζεις το ταξίδι σου βόρεια, αφήνοντας πίσω σου το έναν μετά τον άλλο τους εγκαταλελειμμένους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς –κάποιοι πραγματικά στολίδια- μια απρόσμενη και ευχάριστη έκπληξη σε περιμένει μόλις το τραίνο φτάσει στην Βυρώνεια Σερρών, στους πρόποδες του Μπέλες και δίπλα στον σπάνιο βιότοπο της Κερκίνης! Πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη ιστορία, αφού το καλοκαίρι του 1913 και κατά την τελική φάση του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, εγκαταστάθηκε στον μικρό σιδηροδρομικό σταθμό το Ελληνικό Στρατηγείο όπου έγινε η συνάντηση του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, μετά το αίτημα των Βουλγάρων για συνθηκολόγηση.
Η χάλκινη επιγραφή στο αιωνόβιο πλατάνι θυμίζει ακριβώς αυτή τη συνάντηση τους! Εκατό χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2013, με ιδιωτική πρωτοβουλία το εγκαταλελειμμένο συγκρότημα του σταθμού της Βυρώνειας, μετατράπηκε στον… «Μεθοριακό Σταθμό», αποδεικνύοντας τι μπορεί να πετύχουν άνθρωποι με ιδέες και μεράκι.
Στον «Μεθοριακό Σταθμό», η παλαιά Αίθουσα Αναμονής είναι πλέον ένα γραφικό μεζεδοπωλείο, με μοναδικά πιάτα από τοπικά προϊόντα, ενώ το πρώην Γραφείο του Σταθμάρχη μετατράπηκε σε μικρό παντοπωλείο! Γεύμα ελεύθερο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.