Σήμερα θα ξεκινήσουμε νωρίς για την εξαιρετικά πλούσια ξενάγησή μας στο λεγόμενο Mid & Lower Μανχάταν. Θα έχουμε διαρκώς πούλμαν στη διάθεσή μας αλλά επίσης θα περπατήσουμε για να δούμε από κοντά πολλά αξιοθέατα που θα τα χάναμε με το πούλμαν. Εν ολίγοις θα εξαντλήσουμε το κεντρικό και το νότιο τμήμα της πόλης και δούμε πολλά κτίρια και περιοχές που μας είναι ήδη γνωστές από διάσημες ταινίες, σίριαλ, ντοκιμαντέρ, περιοδικά και μυθιστορήματα.
Μεταξύ άλλων λοιπόν, σήμερα θα δούμε: Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης στην 5η Λεωφόρο, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη των ΗΠΑ μετά τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στην Ουάσιγκτον, και η 4η στον κόσμο, μετά τη βρετανική, του Κογκρέσου και της Σαγκάης. Θα δούμε επίσης τον Πύργο Τιούντορ και τον Ουρανοξύστη των Ηνωμένων Εθνών. Αμφότεροι οι δύο τελευταίοι περιλαμβάνονται στο σύμπλεγμα Τιούντορ Σίτι, το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 με σκοπό να στεγάσει αλλά και να δώσει εργασία στους άνεργους του Κραχ. Το σύμπλεγμα, είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ, το οποίο απευθυνόταν στη μεσαία και την εργατική τάξη. Ακολουθεί το διάσημο αρ ντεκό Εμπάιερ Στέιτ Μπίλντινγκ, που χτίστηκε το 1930, και μέχρι το 1970 ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.
Θα δούμε επίσης το τριγωνικό κτίριο Φλάτιρον, που χτίστηκε το 1902 και έχει 20 ορόφους. Είναι από τους πρώτους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης και ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες των αρχών του 20ου αιώνα. Την Πλατεία της Ένωσης. Η πλατεία αυτή σήμερα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της Νέας Υόρκης επειδή από εκεί ξεκίνησε η πρώτη εργατική διαδήλωση στην πόλη, στις 5 Σεπτεμβρίου του 1882.
Θα δούμε την επιβλητική αψίδα του Τζορτζ Ουάσιγκτον, την Έδρα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το Δημαρχείο, το Δικαστικό Μέγαρο (πασίγνωστο πλέον από τη σειρά «Νόμος και Τάξη») το κτίριο Γούλγορθ, που χτίστηκε το 1913 και ήταν το ψηλότερο του κόσμου μέχρι το 1930 που πήρε τη θέση του το Εμπάιερ Στέιτ.
Μετά θα πάμε στο Σημείο Μηδέν, για να δούμε από κοντά το παρεκκλήσι του Αποστόλου Παύλου που χτίστηκε το 1766 και είναι το παλιότερο στο Μανχάταν. Θα περπατήσουμε στο σημείο όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, οι οποίοι κατέρρευσαν μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Εκεί θα δούμε την αναμόρφωση του Σημείου Μηδέν. Μέσα στο πλαίσιο της αναμόρφωσης, εντάσσεται το εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο Oculus, του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, το οποίο κόστισε 4 δις δολάρια. Θα δούμε το μνημείο, και τον Πύργο της Ελευθερίας ο οποίος είναι το καινούργιο Ένα Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Θα δούμε επίσης τις 2 τεράστιες μαύρες γρανιτένιες πισίνες (μνημείο των πεσόντων), την ελληνική εκκλησία του Αγίου Νικολάου που ξαναχτίστηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση, και το παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας που είναι η παλαιότερη εκκλησία όλης της Νέας Υόρκης.
Ακολουθεί η περίφημη Γουόλ Στριτ με το κτίριο του Xρηματιστηρίου και το κτίριο του NASDAQ. Αυτά είναι τα 2 μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου. Η Γουόλ Στριτ, ήταν ο δρόμος των χρηματιστηρίων από τον 17ο αιώνα, όταν ακόμη η Νέα Υόρκη ονομαζόταν Νέο Άμστερνταμ… Και τότε είχε την ίδια ονομασία, στα ολλανδικά. Στον ίδιο δρόμο, στο Νο 23, θα δούμε το 4όροφο νεοκλασικό κτίριο, που έχτισε ο τραπεζίτης Τζ. Π. Μόργκαν το 1913 για να στεγάσει τα γραφεία του. Επίσης θα δούμε τον τεράστιο μπρούτζινο Ταύρο του Χρηματιστηρίου. Τον φιλοτέχνησε ο, ιταλικής καταγωγής, αμερικανός γλύπτης Αρτούρο ντι Μόντικα, τη Μαύρη Δευτέρα του 1987, όταν ξαφνικά κατέρρευσε το Χρηματιστήριο παγκοσμίως. Δύο χρόνια αργότερα, το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 1989, ο Ντι Μόντικα φόρτωσε τον ταύρο σε φορτηγό, και τον τοποθέτησε, παρανόμως, έξω από το Κτίριο του Χρηματιστηρίου. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, χάρισε το γλυπτό στον Δήμο της Νέας Υόρκης για να περάσει το μήνυμα πως όταν όλα καταρρέουν, πρέπει να σταθείς στα πόδια σου και να επιτεθείς στην κατάρρευση.
Ακολουθούν: Ο ουρανοξύστης 40 Γουόλ Στριτ, σημερινής ιδιοκτησίας Ντόναλντ Τραμπ. Το Κτίριο της Ομοσπονδίας, έδρα της πρώτης κυβέρνησης των ΗΠΑ, εκεί όπου ορκίστηκε ο πρώτος πρόεδρος, Τζορτζ Ουάσιγκτον. Το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν. Το τελευταίο θεωρείται η κοιτίδα γνώσης του Αμερικανικού Έθνους και λειτουργεί από το 1846. Είναι ένα σύμπλεγμα 19 μουσείων, 21 βιβλιοθηκών, 9 ερευνητικών κέντρων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ζωολογικό κήπο και σεβαστό αριθμό ιστορικών και αρχιτεκτονικών μνημείων. Εκεί βρίσκονται τα Αρχεία της Νέας Υόρκης, το Μουσείο των Ινδιάνων, το Ολλανδικό Μνημείο της εξαγοράς του Μανχάταν από τους Ινδιάνους κ.α. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Τελευταίος σταθμός στην ξενάγησή μας θα είναι αποβάθρες Μπάτερι. Το Πάρκο Μπάτερι, με τις αποβάθρες, βρίσκεται στο νότιο άκρο του Μανχάταν, πάνω στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Εκεί θα δούμε το Κάστρο Κλίντον, το οποίο ήταν ο σταθμός ελέγχου των μεταναστών στη Νέα Υόρκη μετά τη Νήσο Έλις.
Το βράδυ, θα κάνουμε μια μεγάλη βόλτα με τα πόδια, μαζί με τον αρχηγό μας, για στη μοναδικά φωτισμένη Νέα Υόρκη. Θα πάμε στην εμβληματική Τάιμς Σκουέαρ με τις τεράστιες, υπερυψηλής ανάλυσης, φωτεινές διαφημιστικές οθόνες, αλλά και στον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό του κόσμου, τον Γκραντ Σέντραλ, που χτίστηκε το 1913. Ο σταθμός εξυπηρετεί καθημερινά 750.000 επιβάτες και συγκαταλέγεται στα 10 πιο επισκέψιμα σημεία του πλανήτη.
Μετά και από αυτή την εμπειρία, θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας στην Τάιμς Σκουέαρ. Ο αρχηγός μας θα μας προτείνει πώς να απολαύσουμε και αυτό το βράδυ στη Νέα Υόρκη, αναλόγως με την αντοχή μας. Αυτές τις μέρες θα συνειδητοποιήσουμε για τα καλά τι σημαίνει πως η Νέα Υόρκη «δεν κοιμάται ποτέ». Διανυκτέρευση.