Πρωινή αναχώρηση για να γνωρίσουμε την ανατολική περιοχή της Κυανής Ακτής. Πρώτος σταθμός μας θα είναι η παραθαλάσσια Αντίμπ, ανάμεσα στις Κάννες και στη Νίκαια. Η Αντίμπ, δηλαδή η αρχαία Αντίπολη, ιδρύθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα από τους Φοίνικες ως εμπορικό λιμάνι στη Μεσόγειο και στη συνέχεια πέρασε στους Ρωμαίους οπότε και αναπτύχθηκε σε κύριο λιμάνι εισόδου προς τη Γαλατία. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας άρχισαν οι συνεχείς βαρβαρικές και πειρατικές επιθέσεις. Το έτος 1000 χτίστηκαν τα τείχη που βλέπουμε σήμερα, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες. Αιώνες αργότερα, το 1926, το παλαιό κάστρο της Αντίμπ αναστηλώθηκε για να λειτουργήσει ως μουσείο. Στην Αντίμπ έζησε και έγραψε για ένα διάστημα ο Νίκος Καζαντζάκης.
Εμείς σήμερα θα περπατήσουμε στα γραφικά σοκάκια της πόλης. Θα περάσουμε από το παζάρι, από το Μουσείο Πικάσο (εξωτερικά), το σπίτι του Καζαντζάκη (εξωτερικά), τις συντεχνίες των βαφέων, ραπτών και βυρσοδεψείων, το αρχαιολογικό μουσείο με τις ελληνορωμαϊκές αρχαιότητες (εξωτερικά).
Σειρά έχει το Πριγκιπάτο του Μονακό, όπου θα κάνουμε μία ξενάγηση στην πρωτεύουσά του, το Μόντε Κάρλο. Το Μονακό στην αρχαιότητα ήταν μια περιοχή λατρείας του ημίθεου Ηρακλή, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο είχε κάποια στιγμή περάσει από εκεί. Μάλιστα υπήρχε και ναός, κάτι το οποίο δεν συνηθιζόταν για τους ημίθεους. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στο Ηρακλή Μόνοικο (με έναν οίκο) και, σύμφωνα με τους ιστορικούς, η σημερινή ονομασία του Μονακό προέρχεται από εκείνον τον ναό.
Από το Μονακό πέρασαν στην αρχαιότητα οι Λιγούριοι, οι Φοίνικες και οι Ρωμαίοι. Ακολούθησε η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία τον 13ο αιώνα παραχώρησε την περιοχή στην προστασία του Οίκου των Γκριμάλντι από τη Γένοβα.
Εμείς στην ξενάγησή μας, θα δούμε τη μαρίνα με τα πανάκριβα γιοτ, το περίφημο Καζίνο του Μόντε Κάρλο, το παρακείμενο ιστορικό ξενοδοχείο Hotel de Paris και την Όπερα του Μόντε Κάρλο, στην οποία έχει τραγουδήσει η Μαρία Κάλας, όταν μαζί με τον Αριστοτέλη Ωνάση επισκέπτονταν πολύ συχνά το πριγκιπάτο. Εν συνεχεία θα ανεβούμε με τελεφερίκ στην κορυφή του λόφου, δίπλα στο Ωκεανογραφικό Μουσείο Ζακ Ιβ Κουστό (είσοδος προαιρετική λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για την επίσκεψη). Θα πάμε στους Εξωτικούς Κήπους που σχεδιάστηκαν το 1933 και βρίσκονται στην κορυφή του λόφου. Σημειωτέον πως στο Μονακό υπάρχουν πολλοί κήποι, μικροί και μεγάλοι, που απλώνονται παντού στην πόλη. Ένας από αυτούς είναι και ο Κήπος των Ρόδων, της Γκρέις Κέλλυ με τα 5.000 τριαντάφυλλα.
Ακολουθεί εξωτερική επίσκεψη του παλατιού των Γκριμάλντι (πιθανόν να δούμε την αλλαγή φρουράς) και είσοδος στον Καθεδρικό Ναό όπου είναι θαμμένη η Γκρέις Κέλλυ.
Επόμενος προορισμός μας για σήμερα είναι η μεσαιωνική καστρόπολη Εζ, η οποία οχυρώθηκε τον 14ο αιώνα από τον Οίκο της Σαβοΐας. Πρόκειται για έναν πανέμορφο οικισμό, χτισμένο πάνω σε λόφο, με απίστευτη θέα από παντού στην Κυανή Ακτή. Πέρα από τα καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά σοκάκια, στα οποία θα περπατήσουμε, η Εζ έχει 3 χαρακτηριστικά αξιοθέατα: τον ναό του Τιμίου Σταυρού του 14ου αιώνα, τον Εξωτικό Κήπο που είναι γεμάτος με τεράστιους κάκτους (όπως άλλωστε και ολόκληρη η πόλη) και το… Μονοπάτι του Νίτσε. Ο Γερμανός φιλόσοφος έμεινε στην Εζ από τον Δεκέμβριο του 1883 έως τον Απρίλιο του 1884, με σκοπό να ξεκουραστεί και να σκεφτεί. Καθημερινά στη βόλτα του ανεβοκατέβαινε το συγκεκριμένο μονοπάτι, που οι κάτοικοι της πόλης τελικά του έδωσαν το όνομά του.
Επιστροφή στις Κάννες και διανυκτέρευση.