Πακιστάν - Με τη φυλή των Καλάς και τις γιορτές Ουτσάλ | 12.08.2022

Διάρκεια: 18 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 3190€

Ταυτότητα ταξιδιού

Ένα σπάνιο ταξίδι σε μια χώρα με ιδιαίτερες απαιτήσεις, που μας αποκαλύπτεται μέσα από προσεκτικό σχεδιασμό και επιλεγμένες διαδρομές. Το Πακιστάν δεν είναι από τους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, για μια σειρά από λόγους που δεν είναι καθαρά ταξιδιωτικοί, ωστόσο ένα ταξίδι στη βόρεια πλευρά του θα αποτελέσει πραγματικά μια εμπειρία ζωής. Τα τοπία σ’ αυτή την ορεινή περιοχή είναι εξωπραγματικά,  τα μνημεία που επισκεπτόμαστε χρονολογούνται σε αρκετούς αιώνες, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η επαφή μας με τη φημισμένη φυλή των Καλάς, την οποία και γνωρίζουμε εκ του σύνεγγυς και για τρεις ολόκληρες ημέρες.

 

 

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ…

…δεν μοιάζει με κανένα άλλο που ενδεχομένως έχουμε κάνει στη ζωή μας. Η χώρα παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, τόσο όσον αφορά την οργάνωση-προετοιμασία του ταξιδιού, όσο και την πραγματοποίησή του. Το ταξίδι στο Πακιστάν απευθύνεται σε έμπειρους ταξιδιώτες, προετοιμασμένους για μια διαφορετική προσέγγιση στον τόπο και τους ανθρώπους του. Οι οδικές διαδρομές είναι δύσκολες ενώ και η ξενοδοχειακή υποδομή της χώρας είναι χαμηλή, πράγμα που σημαίνει πως η διαμονή γίνεται μεν σε επιλεγμένα καταλύματα, κάποια από τα οποία δε στερούνται ανέσεων, ιδιαίτερα στις κοιλάδες της φυλής των Καλάς. Θυμόμαστε επίσης πως στο ταξίδι μας επισκεπτόμαστε τοπικές φυλές η προσέγγιση των οποίων πρέπει να γίνεται με προσοχή και απόλυτο σεβασμό. Δεν ξεχνάμε ακόμα πως το Πακιστάν είναι μία χώρα απρόβλεπτη, όπου η εκτέλεση του προγράμματος υπόκειται πολλές φορές σε αλλαγές με σκοπό την ασφάλεια των ταξιδιωτών: σε μεγάλο μέρος των διαδρομών η συνοδεία οπλισμένου αστυνομικού (ή στρατιωτικού) τμήματος είναι απαραίτητη, καθώς η πολιτική κατάσταση είναι συχνά τεταμένη. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, το πρόγραμμα μπορεί να μεταβληθεί, με γνώμονα την ασφάλεια των ταξιδιωτών.

 

Μόνο Στο Versus

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Ισχύουν όροι και υπάρχουν προϋποθέσεις δείτε αναλυτικά στο: www.versustravel.eu/apolytiprostasia

Η διαφορετικότητα του Versus

Ένα σπάνιο ταξίδι σε μια χώρα με ιδιαίτερες απαιτήσεις, που μας αποκαλύπτεται μέσα από προσεκτικό σχεδιασμό και επιλεγμένες διαδρομές.

 • Επιλεγμένα πολύ καλά ξενοδοχεία και καταλύματα.
 • Πλήρης διατροφή καθημερινά.
 • Είσοδοι σε μουσεία, κάστρα και αρχαιολογικούς χώρους περιλαμβάνονται στην τελική τιμή.
 • Εξαιρετικός Έλληνας αρχηγός με άριστη γνώση της περιοχής.
 • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο Versus Travel στα ελληνικά.

 

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Πτήση για Ισλαμαμπάντ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το Ισλαμαμπάντ.

2η ημέρα: Άφιξη στο Ισλαμαμπάντ (ξενάγηση στην πόλη)

Άφιξη το πρωί στην πρωτεύουσα του Πακιστάν. Μετά τις διατυπώσεις μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, όπου θα έχουμε χρόνο για να ξεκουραστούμε. Στη συνέχεια θα έχουμε την πρώτη γνωριμία μας με την πόλη, που σχεδιάστηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Δοξιάδη αλλά και την παλαιά πόλη την Rawalpindi. Μετά το μεσημεριανό μας στο ξενοδοχείο θα έχουμε την πρώτη μας ξενάγηση στην πόλη. Κατά την ξενάγησή μας θα επισκεφτούμε το επιβλητικό Τέμενος Φαϊσάλ (Shah Faisal Mosque), με την μοναδική σύγχρονη ισλαμική αρχιτεκτονική του, το τέταρτο μεγαλύτερο τζαμί από την άποψη της χωρητικότητας στον κόσμο. Θα συνεχίσουμε την ξενάγηση μας στο εμβληματικό Εθνικό Μουσείο (Pakistan Monument Museum) στους λόφους Σακαρπαριάν (Shakarpariyan Hills) και τη λίμνη Ραουάλ (Rawal Lake). Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Ισλαμαμπάντ – Αρχαία Τάξιλα – Μπεσάμ

Μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε οδικώς το συναρπαστικό οδοιπορικό μας στο Βόρειο Πακιστάν με πρώτο προορισμό το Μπεσάμ, βόρεια του Ισλαμαμπάντ. Καθοδόν θα κάνουμε μία στάση για περιήγηση στα Τάξιλα (Taxila), την αρχαία πόλη στην κοιλάδα του Ινδού, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις αρχές του περασμένου αιώνα. Τα Τάξιλα αναφέρονται ήδη στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς  την Ινδία, ενώ στους επόμενους αιώνες υπήρξαν ένας αληθινός παράδεισος για τους βουδιστές. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τα ερείπια της αρχαίας πολιτείας είναι γεμάτα από βουδιστικές μονές και στούπες, ενώ στο Μουσείο θα θαυμάσουμε τα μοναδικά εκθέματα Γκαντάρα (Candhara) και τους Έλληνες Βούδες. Μετά την επίσκεψη και το μεσημεριανό μας, θα συνεχίσουμε για το Μπεσάμ (Besham). Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο κατάλυμά μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Μπεσάμ – κοιλάδα Κοχιστάν – Γκιλτζίτ

Συνεχίζουμε σήμερα ακόμη βορειότερα κατευθυνόμενοι στο Γκιλτζίτ (Gilgit), σημαντικό σταθμό στο Δρόμο του Μεταξιού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οδική διαδρομή του ταξιδιού μας, στον Δρόμο του Karakorum, της πιο ενδιαφέρουσας οροσειράς του κόσμου, με τις ψηλότερες κορυφές και περισσότερους παγετώνες, εκτός των πολικών περιοχών. Θα ταξιδέψουμε κατά μήκος του θρυλικού Ινδού ποταμού, διαμέσου της Κοιλάδας του Κοχιστάν (Kohistan), και καθ’ οδό θα δούμε τις βραχογραφίες στο Σατιάλ (Shatial) και το χωριό Θαλπάν (Thalpan). Σύντομη στάση για γεύμα στο Chilas, γνωστό από την ομώνυμες βραχογραφίες που είναι διάσπαρτες στην περιοχή. Περίπου 70 χιλιόμετρα πριν το Γκιλτζίτ θα σταματήσουμε σε ένα σημείο πραγματικά μοναδικό, όσο και προνομιακό: πρόκειται για το μοναδικό μέρος από όπου μπορούμε να ατενίσουμε ταυτόχρονα τα Ιμαλάια, το Καρακορούμ (Karakorum) και το Χιντουκούς (Hindukush)! Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα δούμε και την εντυπωσιακή συμβολή των ποταμών Ινδού (Indus River) και Γκιλτζίτ (Gilgit River)! Κατόπιν συνεχίζουμε για το Γκιλτζίτ (Gilgit). (Τα δύο σημεία συμβολής των οροσειρών και των ποταμών, λόγω της μεγάλης διαδρομής της ημέρας   και του περασμένου της ώρας, υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί την επομένη ημέρα το πρωί). Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Γκιλτζίτ – Χούνζα (κάστρα Αλτίτ και Μπαλτίτ)

Πρωινό και αναχώρηση, διαμέσου του αυτοκινητόδρομου του Καρακορούμ, με προορισμό μας τη Χούνζα (Hunza), την πανέμορφη ορεινή κοιλάδα στην περιοχή Gilgit-Baltistan, στο ακραίο βόρειο τμήμα του Πακιστάν που συνορεύει με τον διάδρομο Wakhan του Αφγανιστάν και την περιοχή Xinjiang της Κίνας. Θα κάνουμε μία σύντομη στάση για τσάι στο Ρακαπόσι (Rakaposhi view point), απολαμβάνοντας παράλληλα την αίσθηση να βρισκόμαστε στους πρόποδες της μεγαλοπρεπούς κορυφής Ρακαπόσι (7.778 μ.). Συνεχίζουμε για τη Χούνζα, όπου με την άφιξή μας θα μεταβούμε για τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στην Καριμαμπάντ (Karimabad), την κυριότερη πόλη της Χούνζα. Αφού ξεκουραστούμε για λίγο, θα αναχωρήσουμε για μια επίσκεψη στα κάστρα Αλτίτ (Altit Fort) και Μπαλτίτ (Baltit Fort), που μετρούν 900 και 800 χρόνια ζωής αντίστοιχα, και πρόσφατα έχουν αναστηλωθεί από το Ίδρυμα του Αγά Χαν (Agha Khan Foundation), πνευματικού ηγέτη των Ισμαηλιτών που έχουν την έδρα τους στην πεδιάδα της Χούνζα. Αφού απολαύσουμε την μοναδική θέα των Ιμαλαΐων, από τα κάστρα, θα απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα από το σημείο Ντούικερ (Duiker), σε υψόμετρο περίπου 2.950 μέτρων. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Καριμαμπάντ Χούνζα – Γκουλμίτ – Γκουλκίν – Καριμαμπάντ Χούνζα

Ξεκινάμε σήμερα για μια ολοήμερη εκδρομή που θα μας «συστήσει» τοπία απόκοσμης ομορφιάς και μοναδικά χωριά του λαού Χούνζα, που κατοικεί στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων. Χρησιμοποιούμε ξανά τον αυτοκινητόδρομο του Καρακορούμ με κατεύθυνση προς το Γκουλμίτ, στην περιοχή της Άνω Χούνζα. Κινούμαστε κατά μήκος της νεοδημιουργηθείσας μετά από μια κατολίσθηση το 2019, λίμνης Ατααμπάντ (Attaabad Lake), όπου ανάλογα με τον καιρό θα απολαύσουμε την βαρκάδα μας το πρωί ή το απόγευμα, στην επιστροφή μας. Φτάνοντας στο Γκουλμίτ (Gulmit), ένα φιλήσυχο και γραφικό χωριό που κάποτε αποτελούσε τη χειμερινή πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χούνζα. Θα κάνουμε τη βόλτα μας στο χωριό, θα επισκεφθούμε ένα σπίτι που χρονολογείται στον 12ο αιώνα, και θα δούμε τις ντόπιες γυναίκες να υφαίνουν χαλιά και να δημιουργούν τα παραδοσιακά χειροτεχνήματα της περιοχής τους. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο γειτονικό χωριό Γκουλκίν (Ghulkin), θα δούμε τον παγετώνα Γκουλκίν/Χουσαϊνί (Ghulkin / Hussaini glacier) και θα επισκεφθούμε την περίφημη κρεμαστή γέφυρα Χουσαϊνί (Hussaini), γνωστή και ως «η γέφυρα του Ιντιάνα Τζόουνς». Για να φτάσουμε στο Πασσού (Passu), το βορειότερο σημείο της περιήγησής μας στο Βόρειο Πακιστάν για να απολαύσουμε τους μοναδικούς σχηματισμούς των βουνοκορφών, να πιούμε το τσάι μας και να επισκεφτούμε το σχολείο του χωριού. Στη επιστροφή μας και λίγο πριν την Καριμαμπάντ θα επισκεφτούμε το Γκανίς (Ganish) τον πρώτο και παλαιότερο οικισμό στον αρχαίο δρόμο του Μεταξιού και στην συνέχεια θα επιστρέψουμε στη Καριμαμπάντ για μια βόλτα στις όμορφες γειτονιές της και τα εξωτικά παζάρια της! Δείπνο και διανυκτέρευση στην Καριμαμπάντ

 

7η ημέρα: Χούνζα – Γκιλτζίτ – Κοιλάδα Γκιζάρ – Φαντέρ

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε με κατεύθυνση προς τα δυτικά και μέσω Γκιλτζίτ (Gilgit) διασχίζουμε την  περικλειόμενη από πανύψηλα βουνά πανέμορφη κοιλάδα Γκιζάρ (Ghizar) και κατοικείται από τους Ισμαηλίτες Barusho. Καθοδόν θα απολαύσουμε την καταπληκτική θέα προς τη λίμνη Αζούρε Χάλτι (Azure Khalti) και κοντά στο Γκιλτζίτ τον Kargah Buddha, λαξευμένο σε απότομο βράχο, μικρογραφία των περίφημων γλυπτών του Αφγανιστάν που καταστράφηκαν από τους Ταλιμπάν. Φτάνουμε στο Φαντέρ (Phander), όπου με την άφιξή μας θα μεταβούμε στο ξενοδοχείο μας για τακτοποίηση. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Φαντέρ – πέρασμα Σαντούρ – Μαστούζ – Τσιτράλ

Πρωινό και μετά από έναν αναζωογονητικό περίπατο στην πανέμορφη Λίμνη Phander, αναχώρηση για μια δύσκολη αλλά πανέμορφη διαδρομή ανάμεσα σε ορισμένα από τα πιο απόκοσμα τοπία που θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να αντικρίσουμε, με πολύχρωμες κοιλάδες, υπέροχα βουνά και χωριουδάκια κυριολεκτικά κρεμασμένα στα βουνά. Θα περάσουμε από το Πέρασμα Σαντούρ (Shandur), την επονομαζόμενη «Στέγη του Κόσμου» σε υψόμετρο 3.700 μέτρων και την πόλη Μαστούζ (Mastuj), μπαίνοντας πιο βαθιά στην κοιλάδα Χιντουκούς (Hindukush). Και συνεχίζουμε περνώντας από την οροσειρά Μπούνι Ζομ (Booni Zom 6.542 μ.) και το Τιρίτς Μιρ (Tirich Mir 7.706 μ.), πριν καταλήξουμε στην πόλη Τσιτράλ (Chitral). Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: Τσιτράλ – κοιλάδα Μπομπουρέτ (Φυλή Καλάς)

Μετά το πρωινό θα επισκεφτούμε το Φρούριο και το Βασιλικό Τζαμί και μετά από μια σύντομη βόλτα στο παλαιό παζάρι αναχωρούμε για μία από τις πιο συγκλονιστικές πλευρές του ταξιδιού μας: θα γνωρίσουμε την περίφημη φυλή των Καλάς (Kalash Kafirs’: άπιστοι), μια κοινότητα που αριθμεί μόλις 3.000 άτομα (η μικρότερη από τις μειονότητες στο Πακιστάν) αλλά με ιδιαίτερα έντονη παρουσία, με δικές τους θρησκευτικές δοξασίες που πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των Ελλήνων Μακεδόνων του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε αντίθεση με τις άλλες μειονότητες, ζουν αποκλειστικά σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, στις τρεις κοιλάδες Birir, Bumburet και Rumbur, που βρίσκονται στο Hindkush μεταξύ των συνόρων του Αφγανιστάν και της κοιλάδας του Chitral. Θα έρθουμε στην κοιλάδα Μπομπουρέτ (Bumburet) όπου και θα σεργιανίσουμε στον οικισμό τους, θα δούμε από κοντά σπίτια των Καλάς, τους περίεργους χώρους θρησκευτικής λατρείας και τα περίεργα νεκροταφεία καθώς και το «Μπασαλάνι (Bashalani)», την περιοχή έξω από το χωριό όπου διαμένουν οι γυναίκες όταν περνούν τις… δύσκολες μέρες του μήνα, καθώς και όταν ετοιμάζονται να γεννήσουν. Τακτοποίηση στο κατάλυμά μας. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Μπουμπουρέτ.

 

10η ημέρα: Κοιλάδα Μπομπουρέτ – ολοήμερη εκδρομή στην Κοιλάδα Ραμπούρ (Φυλή Καλάς)/ Γιορτές Ουτσάλ

Και σήμερα θα έχουμε τη χαρά να συναναστραφούμε με τη φυλή των Καλάς, αυτή τη φορά στην κοιλάδα Ραμπούρ (Rambur) όπου και θα εκδράμουμε για θα δούμε περισσότερους οικισμούς των Καλάς, θα μιλήσουμε μαζί τους και θα γίνουμε μάρτυρες συναρπαστικών τοπικών εθίμων. Είναι οι ημέρες (20-22 Αυγούστου) που οι Καλάς γιορτάζουν το φεστιβάλ Ουτσάλ (Uchal), μία από τις τρεις μεγάλες ετήσιες γιορτές των Καλάς, με την οποία εορτάζεται η σοδειά της χρονιάς και αποδίδονται οι δέουσες ευχαριστίες στον Θεό, με τη Χάρη του οποίου επετεύχθη η νέα σοδειά!  Θα παρακολουθήσουμε τις γιορτές τους με τους κυκλικούς χορούς που τόσο μοιάζουν με τους αυτούς της Μακεδονίας, και θα θαυμάσουμε τις υπέροχες πολύχρωμες φορεσιές των γυναικών. Επιστροφή στο Μπομπουρέτ, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

11η ημέρα: Κοιλάδα Μπομπουρέτ – Αγιούν

Πρωινό και χρόνος στην κοιλάδα για να απολαύσουμε τη τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, όπου θα παρακολουθήσουμε διάφορες εκδηλώσεις του φεστιβάλ και θα συναναστραφούμε μέλη της φυλής. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε από την κοιλάδα Μπομπουρέτ, με προορισμό μας το γραφικό χωριό του Αγιούν (Ayun), όπου και θα τακτοποιηθούμε στο κατάλυμά μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

12η ημέρα: Αγιούν – κοιλάδα Σουάτ – Σαντού Σαρίφ

Σήμερα θα κινηθούμε νοτιότερα, ξεκινώντας από το Αγιούν. με προορισμό μας την πόλη Σαιντού Σαρίφ (Saidu Sharif). Η διαδρομή μας φέρνει μέσω της κορυφής Lawari στην όμορφη κοιλάδα Σουάτ (Swat), μια περιοχή που μέχρι πρότινος ήταν απαγορευμένη για τους ξένους επισκέπτες. Σήμερα το καθεστώς αυτό δεν ισχύει πλέον, και μπορούμε να απολαύσουμε αυτή την ιδιαίτερη περιοχή, με το έντονο βουδιστικό παρελθόν. Άφιξη στην Σαιντού Σαρίφ, που όνομα της από την αρχαία Βουδιστική εποχή ήταν "Baligram" και είναι η πρωτεύουσα της Σουάτ. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, θα επισκεφθούμε το τοπικό παζάρι. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

13η ημέρα: Σαντού Σαρίφ – Ταχτ Ι Μπαχί – Πεσαβάρ

Μετά το πρωινό μας θα επισκεφτούμε το Jahan Abad (Shakhorai) λίγα χιλιόμετρα εξω από τη Σαντού Σαρίφ, όπου θα θαυμάσουμε την βραχογραφία του Budh Ghat (Buddha Shakhorai), το δεύτερο μεγαλύτερο άγαλμα του Βούδα, το μόνο που γλύτωσε από τους Ταλιμπάν με σχετικά μικρές ζημιές και επισκευάστηκε από Ιταλούς. Επιστρέφουμε στη Σαντού Σαρίφ όπου θα επισκεφθούμε το Μουσείο Σουάτ, για να δούμε μία εξαιρετική συλλογή Ελληνοβουδιστικής τέχνης Ghandara, όπως επίσης και μια συλλογή βουδιστικής τέχνης όπως και μια σειρά από εκθέματα εθνολογικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων και ευρημάτων της πρωτο-ιστορικής περιόδου. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε από την πόλη, με προορισμό μας το Πεσαβάρ. Θα κινηθούμε διαμέσου του περάσματος του Μαλακάντ (Malakand), θα δούμε τη γέφυρα Τσακντάρα (Chakdara) και το οχυρό που φέρει το όνομα του Ουίνστων Τσώρτσιλ (Churchill’s Piquet). Θα επισκεφθούμε επίσης το Βουδιστικό μοναστήρι Ταχτ-Ι-Μπαχί (Takht–i–Bahi), ίσως το πιο εντυπωσιακό και σίγουρα το πιο ολοκληρωμένο στο Πακιστάν, τα πιο επιβλητικά λείψανα του Βουδισμού σε όλη την Candhara, καθώς σώζονται πάμπολλα απομεινάρια που μπορούν να μας παρέχουν μια πλήρη εικόνα για την εποχή της λειτουργίας του ως βουδιστική μονή, πριν πολλούς αιώνες, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Συνεχίζουμε για την πόλη των λουλουδιών, την μαγική πόλη του Πεσαβάρ (Peshawar). Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

14η ημέρα: Πεσαβάρ (ξενάγηση)

Ολόκληρη η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο Πεσαβάρ, την πολύχρωμη, εξωτική αυτή πόλη με τις τόσες εκπλήξεις. Θα επισκεφθούμε το Μουσείο του Πεσαβάρ, με την ανεκτίμητη, μοναδική στον κόσμο, συλλογή Ελληνοβουδιστικής τέχνης Καντάρα (Candhara), το τελευταίο εναπομείναν Τέμενος Μουγκάλ του 17ου αιώνα Μαχαμπάτ Χάν (Mahabat Khan) και τον πύργο του Ρολογιού Κάνινγκαμ (Cunningham Clock tower). Θα περιδιαβούμε στις γειτονιές της με με τα όμορφα παλαιά κτίρια με την χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική με τους μοναδικούς ξυλόγλυπτους εξώστες  και θα σεργιανίσουμε στο παζάρι Κίσα Κουάνι (Qisa Khwani Bazaar), που από πολλούς αποκαλείται και ως «ο δρόμος των παραμυθάδων», και από άλλους ως «το Πικαντίλι της κεντρικής Ασίας»! Αλλά και στα Coppersmiths Bazaar, Peshawar Pottery, Bird Bazaar, Grain Bazaar, Andarshah Bazaar και  Μίνα Meena Bazaar. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

15η ημέρα: Πεσαβάρ – Ισλαμαμπάντ

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, αναχωρούμε οδικώς για το Ισλαμαμπάντ. Καθοδόν θα δούμε τη συμβολή των ποταμών Καμπούλ και Ινδού, στο Αττόκ (Attock), το σημείο που πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος. Άφιξη στο Ισλαμαμπάντ, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Το απόγευμα θα επισκεφτούμε το χωριό Σαιντπούρ (Saidpur), στις πλαγιές των λόφων Margalla στο Ισλαμαμπάντ, ένα από τα παλαιότερα χωριά του Πακιστάν, εδώ μαζεύονται όλες οι νύφες να φωτογραφηθούν!!  Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

16η ημέρα: Ισλαμαμπάντ – Φρούριο Ρόχτας – Λαχώρη

Νωρίς το πρωί αναχωρούμε από την πρωτεύουσα και μέσω του μεγάλου αυτοκινητόδρομου Grand Trunk κατευθυνόμαστε προς το Φρούριο Ρόχτας (Rohtas), κοντά στην πόλη Τζελούμ. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το κάστρο αυτό χτίστηκε το 1540, η περίμετρός του φτάνει τα πέντε χιλιόμετρα και ο αρχικός του σκοπός ήταν να αντιμετωπίσει τις τοπικές φυλές του Ποτοχάρ, που είχαν επαναστατήσει εναντίον της δυναστείας των Συρ.  Πλησίον του Φρουρίου θα δούμε και την Jhelum, την ιστορική πόλη που βρίσκεται κοντά στο χώρο της περίφημης Μάχης των Υδασπών μεταξύ των στρατών του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Raja Porus . Η πόλη ιδρύθηκε για να τιμήσει τον θάνατο του αλόγου του Αλεξάνδρου, του Βουκεφάλα. Συνεχίζουμε για τη Λαχώρη (Lahore), ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της αρχιτεκτονικής Μουγκάλ. Με θαυμάσια ισλαμικά μνημεία, εντυπωσιακά απομεινάρια από την εποχή της κυριαρχίας των Βρετανών, ένα χαοτικό παζάρι αλλά και μια ενδιαφέρουσα σύγχρονη πλευρά, η Λαχώρη αποτελεί must για τους επισκέπτες του Πακιστάν. Με την άφιξή μας στην πόλη θα επισκεφθούμε τα Μαυσωλεία Τζαχανγκίρ (Jahangir Tomb), Ασίφ Καν (Asif Khan Tomb) και Νοόρ Τζαχάν (Noor Jahan Tomb). Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

17η ημέρα: Λαχώρη (ξενάγηση) – Τελετή υποστολής σημαιών στο Γουαγκάχ

Ολόκληρη η ημέρα σήμερα είναι αφιερωμένη στη Λαχώρη (Lahore), την Πόλη των Κήπων, την ιστορική αυτή πόλη που αποτέλεσε πρωτεύουσα δύο δυναστειών, Μουγκάλ και Σιχ, ενώ έπαιξε σημαίνοντα ρόλο και κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας του Παντζάμπ. Σήμερα λοιπόν θα επισκεφθούμε το Μουσείο της Λαχώρης με την πληρέστερη συλλογή Ελληνοβουδιστικής τέχνης Καντάρα (Candhara), συλλογές τέχνης με κοσμήματα, καλλιτεχνήματα κ.α. από ολόκληρο το Πακιστάν αλλά και τον μοναδικό «Νηστεύοντα Βούδα». Συνεχίζουμε με το Τζαμί Μπαντσάνι (Badshahi Mosque), το κάστρο της πόλης και τους ξακουστούς Κήπους Σαλιμάρ (Shalimar), Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η δύση του ηλίου θα μας εύρη στα σύνορα, στην περιοχή Γουαγκάχ (Wagah), για να δούμε την τελετή υποστολής των σημαιών. Επιστροφή στη Λαχώρη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

18η ημέρα: Λαχώρη – Πτήση επιστροφής

Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε στο διεθνές αεροδρόμιο της Λαχώρης, για να επιβιβαστούμε στην πτήση επιστροφής μας. Άφιξη αυθημερόν σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα.

 

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση
.
 

 

Αναχωρήσεις από Αθήνα

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 3190 € 689 €
Twin Room 3190 € 689 €
Triple Room 3190 € 689 €
Single Room 3990 € 689 €

Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 3370 € 689 €
Twin Room 3370 € 689 €
Triple Room 3370 € 689 €
Single Room 4170 € 689 €
Σημείωση:

Παρέχεται έκπτωση -80€ για κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πριν την αναχώρηση
H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.
Απαιτούνται 2 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.
Για την διαμονή και τις μεταφορές σας στην Αθήνα δείτε την ειδική προσφορά
«StopOver Athens»

 

Αναχωρήσεις από Κύπρο

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4129 € 0 €
Twin Room 4129 € 0 €
Triple Room 4129 € 0 €
Single Room 4299 € 0 €
Σημείωση:

Με τους φόρους και το αεροπορικό Λάρνακα – Αθήνα – Λάρνακα.

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα  περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και οι αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας.  Σύμφωνα με τις πτήσεις  αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

Περιλαμβάνονται

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
 • Επιλεγμένα πολύ καλά ξενοδοχεία και καταλύματα, τα καλύτερα διαθέσιμα στην κάθε περιοχή. Οι τουριστικές υποδομές στο βόρειο Πακιστάν δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες και ο ταξιδιώτης πρέπει να αναμένει καταλύματα με βασικές ανέσεις, παρόλο που προσπαθούμε να επιλέξουμε τα καλύτερα διαθέσιμα.
 • Πλήρης διατροφή καθημερινά.
 • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Τοπικός ξεναγός.
 • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός. 
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

 

Αναχωρήσεις από Κύπρο      
Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει).

 

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 689 €

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας ΔΕΝ φέρει σφραγίδα του Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα σας επιτραπεί η είσοδος στο Πακιστάν.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Versus Travel.

 


ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


Έως 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη
H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

* Αναχωρήσεις από Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα  περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας.  Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Ισχύουν όροι και υπάρχουν προϋποθέσεις δείτε αναλυτικά στο: www.versustravel.eu/apolytiprostasia

Η διαφορετικότητα του Versus

Ένα σπάνιο ταξίδι σε μια χώρα με ιδιαίτερες απαιτήσεις, που μας αποκαλύπτεται μέσα από προσεκτικό σχεδιασμό και επιλεγμένες διαδρομές.

 • Επιλεγμένα πολύ καλά ξενοδοχεία και καταλύματα.
 • Πλήρης διατροφή καθημερινά.
 • Είσοδοι σε μουσεία, κάστρα και αρχαιολογικούς χώρους περιλαμβάνονται στην τελική τιμή.
 • Εξαιρετικός Έλληνας αρχηγός με άριστη γνώση της περιοχής.
 • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο Versus Travel στα ελληνικά.

 

Highlights

 • Τα αρχαία Τάξιλα, πόλη που υπήρξε σταθμός στην πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 • Η συμβολή του Ινδού ποταμού με τον Γκιλτζίτ.
 • Η πανέμορφη κοιλάδα της Χούνζα.
 • Η «γέφυρα του Ιντιάνα Τζόουνς» στο Γκουλκίν.
 • Η φυλή των Καλάς, την οποία γνωρίζουμε στις κοιλάδες Μπομπουρέτ (όπου και διανυκτερεύουμε) και Ραμπούρ.
 • Το Φεστιβάλ Ουτσάλ, ένα από τα τρία μεγάλα ετήσια φεστιβάλ των Καλάς.
 • Η κοιλάδα Σουάτ, απρόσιτη για τους ξένους μέχρι πριν λίγα χρόνια.
 • Το αρχαίο βουδιστικό μοναστήρι Ταχτ-Ι-Μπαχί
 • Το Πεσαβάρ, η πόλη των λουλουδιών.
 • Το εκπλητικό φρούριο Ρόχτας, μνημείο της UNESCO.
 • Η ιστορική πόλη της Λαχώρης.

 

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Επιλεγμένα πολύ καλά ξενοδοχεία και καταλύματα.
 • Πλήρης διατροφή καθημερινά.
 • Είσοδοι σε μουσεία, κάστρα και αρχαιολογικούς χώρους περιλαμβάνονται στην τελική τιμή.
 • Εξαιρετικός Έλληνας αρχηγός με άριστη γνώση της περιοχής.

 

Περίοδοι

 • Καλοκαίρι 2022

Αναχωρήσεις

12/8Bonus Online Κράτησης

Χάρτης Ταξιδιού Πακιστάν - Με τη φυλή των Καλάς και τις γιορτές Ουτσάλ | 12.08.2022

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info