Καστοριά Πρέσπες με εκδρομή στο Γράμμο | Φεβρουάριος - Μάρτιος 2022

Διάρκεια: 5 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 319€

Ταυτότητα ταξιδιού

Καστοριά: Η αρχόντισσα της Μακεδονίας…

Τι να πρωτοπεί κανείς για την αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη με τη μαγευτική θέα στη λίμνη από κάθε της σχεδόν σημείο; Για τα επιβλητικά αρχοντικά της, την πνιγμένη στο πράσινο φύση της; Ή τις 72 μεταβυζαντινές και νεότερες εκκλησίες; Δεν είναι όμως μόνο η λίμνη που της προσδίδει την περιβόητη ομορφιά και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος. Είναι τα βουνά που την περικλείουν, το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους με τις πολυποίκιλες διαβαθμίσεις του, τα δάση και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η σπάνια βιοποικιλότητά της με τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του υδροβιότοπού της και την πλούσια ορνιθοπανίδα. Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 1974, ενώ ταυτόχρονα είναι επίσημα ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας «Natura 2000».

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Γιατί είναι μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις στην Ελλάδα και λίγες ελληνικές πρωτεύουσες νομών, που το πανέμορφο τοπίο αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολεοδομικού της ιστού. Με τα υπέροχα παραδοσιακά αρχοντικά της, τα γραφικά στενά της, τις αμέτρητες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες μνημεία τέχνης, τα ήρεμα νερά της λίμνης σε συνδυασμό με τη μαγική φύση και την προϊστορία της περιοχής, η ΚΑΣΤΟΡΙΑ δεν είναι απλά ένας τόπος που απευθύνεται απλώς σε εναλλακτικούς και «ψαγμένους» weekenders. Είναι ένας άλλος τρόπος να ζεις και να βιώνεις έναν τόπο παλιό, μεταιχμιακό, αβάσταχτα όμορφο...

 

Μόνο Στο Versus

Το ταξίδι πραγματοποιείται σε μικρές ταξιδιωτικές ομάδες – 
Διπλανή θέση στο πούλμαν κενή, εκτός αν είστε οικογένεια.

 • Το Versus εξασφάλισε για εσάς διαμονή στο Esperos Palace Luxury & Spa Hotel 4* με ημιδιατροφή καθημερινά (πρωινό & δείπνο).
 • Επίσκεψη στις «Διεθνείς Πρέσπες», τα «υγρά» σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Στη Μικρή Πρέσπα είναι το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, το οποίο μπορούμε να επισκεφτούμε μέσω της πλωτής γέφυρας. Θα σταματήσουμε στο χωριό ’γιος Γερμανός
 • Ολοήμερη εκδρομή στον Γράμμο, ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία της Ελλάδας και σπάνια επισκέψιμο. Θα περιηγηθούμε σε μέρη απερίγραπτης ομορφιάς στην καρδιά του βουνού.
 • Θα δούμε από κοντά το Δισπηλιό και τον λιμναίο οικισμό που μαρτυρά ότι η περιοχή κατοικούνταν από τα νεολιθικά χρόνια. Θα επισκεφτούμε επίσης το νέο ενυδρείο της Καστοριάς, το μεγαλύτερο γλυκού νερού στα Βαλκάνια.

1η ημέρα: Αθήνα – Μετέωρα – Καστοριά

Αναχώρηση στις 07:00 από Αθήνα για να φτάσουμε στα θεόρατα βράχια των Μετεώρων. Χρόνος να δούμε τα μοναστήρια και να απολαύσουμε το φαγητό μας. Θα συνεχίσουμε για την πραγματική «αρχόντισσα» της Μακεδονίας, την πανέμορφη Καστοριά. Χτισμένη δίπλα στη λίμνη, με τα αρχοντικά της και την πλούσια ιστορία της, μας υποδέχεται για να μας φιλοξενήσει. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, το πολύ καλό Esperos Palace Luxury & Spa Hotel 4*, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η ημέρα: Καστοριά – Ολοήμερη εκδρομή Πρέσπες, Άγιος Αχίλλειος, Άγιος Γερμανός, Ψαράδες

Πλούσιο πρωινό και αναχώρηση για τις «Διεθνείς Πρέσπες», τα «υγρά» σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή λόγω του φυσικού κάλλους της, της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της. Στη Μικρή Πρέσπα βρίσκουμε το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, όπου με πλωτή γέφυρα δίνεται η δυνατότητα να το επισκεφτούμε. Θα σταματήσουμε στο χωριό Άγιος Γερμανός με την ομώνυμη βασιλική εκκλησία. Ψωνίστε παραδοσιακά προϊόντα και βέβαια τα ξακουστά φασόλια Πρεσπών. Ο παραδοσιακός οικισμός Ψαράδες είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Δοκιμάστε ψάρια της λίμνης, πιπεριές Φλωρίνης αλλά και πολλές άλλες ντόπιες λιχουδιές. Όσοι επιθυμούν μπορούν να έχουν μια λιμναία περιήγηση με βάρκα για να δουν τα ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας. Επιστροφή στην Καστοριά και στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Καστοριά – Ολοήμερη εκδρομή στον Γράμμο (Νεστόριο, Πεύκος, Εθνικό μνημείο Συμφιλίωσης, Ομορφοκλησιά, Βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου με το τεράστιο άγαλμα)

Πλούσιο πρόγευμα και στη συνέχεια αναχώρηση για ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία της Ελλάδας, που είναι σπάνια επισκέψιμο. Θα περιηγηθούμε σε μέρη απερίγραπτης ομορφιάς στην καρδιά του βουνού. Θα νιώσουμε την ηρωική, αλλά και αιματηρή, ιστορία που κρατά μέσα του ο Γράμμος. Στα μονοπάτια, στις απόκρημνες χαράδρες, στα υψώματα, στις πλαγιές και τις εσοχές του βουνού γράφτηκε η ιστορία ενός φρικτού εμφύλιου πολέμου (1946 – 1949), αλλά και ηρωικών στιγμών κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Περνώντας το Νεστόριο, θα θαυμάσουμε τον ποταμό Αλιάκμονα, τον μεγαλύτερο ποταμό της Ελλάδας, που πηγάζει στη χώρα μας. Αριστερά είναι οι καταπράσινες πλαγιές  που φτάνουν μέχρι ψηλά, ενώ δεξιά απότομα βράχια και πλαγιές γεμάτες  βαλανιδιές, πλατάνια, καστανιές, πεύκα και οξιές. Σε 15 χιλιόμετρα από το Νεστόριο θα φτάσουμε στο χωριό Πεύκος και το πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, στο οποίο θα κάνουμε ξενάγηση. Επιστρέφοντας στην Καστοριά θα επισκεφτούμε την Ομορφοκλησιά. Στην άκρη του χωριού βρίσκεται ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου. Το χωριό είναι παλιό και φαίνεται ότι αναπτύχθηκε σταδιακά γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Ο ναός χτίστηκε τον 12ο αι. και στον νάρθηκα του κυρίως ναού βρέθηκαν εντοιχισμένα οστά που ανήκουν στην αρχαιότητα.  Οι τοιχογραφίες του ανάγονται στον 13ο και τον 14ο αιώνα, και είναι σε δύο στρώσεις.  Οι τοιχογραφίες του ναού σχετίζονται με τη δυναστεία των Παλαιολόγων. Η φήμη αυτού του εξαιρετικού βυζαντινού ναού βασίζεται στη μοναδική στο είδος της ξύλινη, με βαθύ ανάγλυφο, γλυπτή εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Το τεράστιο ξύλινο άγαλμα-εικόνα του αγίου, ύψους 3 μέτρων, απεικονίζει τον άγιο όρθιο με στρατιωτική στολή με φωτοστέφανο που φέρει την επιγραφή «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο τροπαιοφόρος».  
Επιστρέφουμε στην Καστοριά.

4η ημέρα: Καστοριά (Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας – Δισπηλιό, λιμναίος οικισμός – Νέο Ενυδρείο Καστοριάς – Σπήλαιο του Δράκου – Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας)

Πλούσιο πρωινό. Σήμερα η μέρα μας είναι αφιερωμένη στα πολλά αξιοθέατα της Καστοριάς που κανείς επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει. Στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας παρουσιάζονται σκηνές καθημερινού βίου του λαού μας, αναπαριστώντας ήθη και έθιμα πανελλαδικά. Θα συνεχίσουμε για το Δισπηλιό και τον λιμναίο οικισμό που μαρτυρά πως η περιοχή κατοικούνταν από τα νεολιθικά χρόνια. Το νέο ενυδρείο της Καστοριάς είναι το μεγαλύτερο γλυκού νερού των Βαλκανίων και εκτείνεται σε ένα διώροφο κτίριο 450 τ.µ. Η Σπηλιά του Δράκου πήρε το όνομά της από την είσοδο που έχει τη μορφή στόματος δράκου, ενώ, σύμφωνα με την παράδοση, στο σπήλαιο υπήρχε ένα χρυσωρυχείο που το φύλαγε ένας άγρυπνος δράκος. Στο σπήλαιο, από τα εντυπωσιακότερα της χώρας μας, έχουν βρεθεί οστά αρκούδας των σπηλαίων ηλικίας 10.000 ετών. Πιο δίπλα συναντάμε το Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ημέρα: Καστοριά – Τρίκαλα – Αθήνα

Πλούσιος πρωινός μπουφές. Αφού αφήσουμε πίσω μας την όμορφη πόλη της Καστοριάς, φτάνουμε στα Τρίκαλα. Η πανέμορφη πόλη των Τρικάλων δεσπόζει στο κέντρο της Ελλάδας, με τον Ληθαίο ποταμό να τη διασχίζει. Είναι μια πόλη που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τις ανέσεις μιας σύγχρονης πόλης. Χρόνος για καφέ και φαγητό Πορεία προς Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις.
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 319 € 0 €
Twin Room 319 € 0 €
Single Room 409 € 0 €
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 319 € 0 €
Twin Room 319 € 0 €
Single Room 409 € 0 €
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 319 € 0 €
Twin Room 319 € 0 €
Single Room 409 € 0 €
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
 • Μετακινήσεις/μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Διαμονή στο Esperos Palace and Luxury Spa Hotel 4* sup.
 • Πρωινό μπουφέ και δείπνο μπουφέ καθημερινά (ημιδιατροφή).
 • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Ταξιδιωτική ασφάλιση για ταξιδιώτες μέχρι 75 ετών.
 • ΦΠΑ

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων, εκτός αν αναφέρεται ρητα στο πρόγραμμα.
 • Προσωπικά έξοδα.
 • Φόρος διαμονής*.
* Φόρος διαμονής
Στις παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνεται ο φόρος διαμονής του άρθρου 53 Ν. 4389/2016, ανά ημερήσια χρήση εκάστου δωματίου, που αναμένεται να εφαρμοσθεί από την 1/1/2018. Η χρέωση αναμένεται να είναι για το δωμάτιο τη διανυκτέρευση:
Ξενοδοχείο 3* = 1,50€
Ξενοδοχείο 4* = 3,00€
Ξενοδοχείο 5* = 4,00€
Το επιπλέον ποσό θα καταβάλλεται από τον πελάτη απευθείας στο εκάστοτε ξενοδοχείο. Αναμένουμε διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου οικονομικών, ώστε να διευκρινιστεί και ο τρόπος απόδοσης του εν λόγω φόρου. Σε περίπτωση τυχόν αλλαγής του ανωτέρω φόρου ή άλλου φόρου/τέλους, η τιμολογιακή πολιτική θα τροποποιηθεί αναλόγως.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ

Διαβατήριο ή νέου τύπου ταυτότητα, μηχανογραφημένη και με λατινικούς χαρακτήρες, είναι απαραίτητα για την είσοδο στη Βόρεια Μακεδονία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει. Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας. Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κ.λπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία. Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής. 

 

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS

Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων-οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

ΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΑΣ

• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 300 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας.

Το ταξίδι πραγματοποιείται σε μικρές ταξιδιωτικές ομάδες – 
Διπλανή θέση στο πούλμαν κενή, εκτός αν είστε οικογένεια.

 • Το Versus εξασφάλισε για εσάς διαμονή στο Esperos Palace Luxury & Spa Hotel 4* με ημιδιατροφή καθημερινά (πρωινό & δείπνο).
 • Επίσκεψη στις «Διεθνείς Πρέσπες», τα «υγρά» σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Στη Μικρή Πρέσπα είναι το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, το οποίο μπορούμε να επισκεφτούμε μέσω της πλωτής γέφυρας. Θα σταματήσουμε στο χωριό ’γιος Γερμανός
 • Ολοήμερη εκδρομή στον Γράμμο, ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία της Ελλάδας και σπάνια επισκέψιμο. Θα περιηγηθούμε σε μέρη απερίγραπτης ομορφιάς στην καρδιά του βουνού.
 • Θα δούμε από κοντά το Δισπηλιό και τον λιμναίο οικισμό που μαρτυρά ότι η περιοχή κατοικούνταν από τα νεολιθικά χρόνια. Θα επισκεφτούμε επίσης το νέο ενυδρείο της Καστοριάς, το μεγαλύτερο γλυκού νερού στα Βαλκάνια.

Highlights

 • Τα Αρχοντικά: Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής σας στην πόλη σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στις γραφικές γειτονιές και να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον αυθεντικό αέρα που αποπνέουν ορισμένα οικοδομήματα.
 • Τα γουναράδικα: Μαζί με τους θρησκευτικούς και ιστορικούς τουρίστες, η Καστοριά υποδέχεται και αρκετούς λάτρεις και επίδοξους αγοραστές γούνας, κυρίως Ρώσους. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού οι Ρώσοι νεόπλουτοι άρχισαν τα ταξίδια. Είναι και μια παράδοση που θέλει τους Ρώσους να ταξιδεύουν από τη μακρινή χώρα τους μέχρι αυτήν τη μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας μόνο και μόνο για τα ξακουστά γουναράδικά της.

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Διαμονή στο εξαιρετικό, κεντρικό Esperos Palace Luxury&Spa Hotel 4*
 • Ολοήμερη εκδρομή στον Γράμμο
 • Επίσκεψη στο Δισπηλιό 

Περίοδοι

 • Ιανουάριος - Απρίλιος 2022

Αναχωρήσεις

24/2, 3/3, 22/3Bonus Online Κράτησης

Χάρτης Ταξιδιού Καστοριά Πρέσπες με εκδρομή στο Γράμμο | Φεβρουάριος - Μάρτιος 2022

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info