Η μαγική 10ήμερη Πολωνία του Versus - Από τη Κρακοβία στο Γκντανσκ | Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2021

Διάρκεια: 10 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 1020€

Ταυτότητα ταξιδιού

Ένα πρόγραμμα με ταυτότητα Versus

Ένα απίστευτο ταξίδι-εμπειρία ζωής στην πατρίδα του Σοπέν που παρέχει αποκλειστικά το Versusμε όλη την απαραίτητη μεγαλοπρέπεια που του αξίζει. Ένα ταξίδι με πλούσιες ξεναγήσεις, πληροφορίες, επισκέψεις και διανυκτερεύσεις, σε όλους τους υψίστης σημασίας σταθμούς της Πολωνίας και πάντα με άξονα τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και την ιστορία από τον μεσαίωνα ως σήμερα.

Πόλεις ζωντανά μουσεία όπως η Βαρσοβία και η Κρακοβία εξετάζονται με κάθε λεπτομέρεια. Σε κάθε βήμα μας ξαναζούμε την ιστορία τους. Φρικιαστικοί θρύλοι όπως το ’ουσβιτς και το Λιμέρι του Λύκου στην Οσόβκα, ξετυλίγονται μπροστά μας ολοζώντανοι. Το μεσαιωνικό κάστρο του Ξιάζ, που προοριζόταν για κατοικία του Χίτλερ μας περιμένει να το εξερευνήσουμε. Αλλά και το θαυμαστό και απίστευτα φαντασμαγορικό υπόγειο Αλατωρυχείο Βιελίτσκα βρίσκεται εδώ, για να μας δείξει ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να δημιουργήσει και εξωπραγματικά θαύματα!

Αυτό το ταξίδι όμως στην Πολωνία περιλαμβάνει και μία ακόμη αποκλειστική έκπληξη του Versus: 1σπάνια διανυκτέρευση σε πολυτελές ξενοδοχείο στην πόλη-διαμάντι Βρότσλαβ, που είναι χτισμένη πάνω σε νησάκια και έχει χαρακτηριστεί ως η Βενετία της Πολωνίας. Μία πόλη με απίστευτα μπαρόκ και αναγεννησιακά κτίρια, εξαιρετικής ομορφιάς, που θεωρείται μία από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζήσεις και η οποία διαθέτει ένα μνημειώδες πανεπιστήμιο από τα οποίο έχουν αποφοιτήσει 9 Νομπελίστες!

Σημείωση: Στο απίθανο αυτό 10ήμερο ταξίδι του Versus στην Πολωνία, ακολουθούμε τα βήματα του Πικάσο όταν εκείνος επισκέφτηκε τη χώρα το 1948 και δήλωσε ότι πέρασε τις 2 πιο ευτυχισμένες εβδομάδες της ζωής του. Οι σταθμοί του Πικάσο, ήταν οι πόλεις-ορμητήρια που επιλέγει καινοτομώντας το Versus: Βαρσοβία, Κρακοβία, Βρότσλαβ.

Γιατί επιλέγουμε 3ήμερη διαμονή στην Κρακοβία

Επιλέγουμε αποκλειστικά 3 διανυκτερεύσεις  σε πολυτελές ξενοδοχείο στην ακριβή Κρακοβία για να απολαύσουμε το πιο λαμπερό αρχιτεκτονικό διαμάντι της Ευρώπης! Δίνουμε έμφαση στο αιώνιο πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο της Πολωνίας, που ταυτίζεται με την εθνική ιστορία της χώρας και για 500 χρόνια υπήρξε πρωτεύουσά της. Ολόκληρη η πόλη αποτελεί μνημείο της UNESCO. Η Παλιά Πόλη της Κρακοβίας έχει πλούσια αρχιτεκτονική, ως επί το πλείστον αναγεννησιακή με ορισμένα δείγματα μπαρόκ και γοτθικά. Τα παλάτια, οι εκκλησίες και τα μέγαρά της έχουν να δείξουν πλούτο χρωμάτων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, βιτρώ, έργων ζωγραφικής, γλυπτών και επιπλώσεων. Δίπλα στο κέντρο της Παλιάς Πόλης βρίσκεται και το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα της Βάβελ, ιστορικό αξιοθέατο που θεωρείται εθνικό ορόσημο για τους Πολωνούς. Η Κρακοβία είναι πόλος έλξης για τους συντηρητές μνημείων που φθάνουν από όλο τον κόσμο για την αναπαλαίωση και συντήρηση των πολυάριθμων αναγεννησιακού και νεοκλασικού ρυθμού οικοδομημάτων της.

 

Γιατί επιλέγουμε 2ήμερη διαμονή στο Γκντανσκ

Το Γκντανσκ πέρα από σημαντικότερο λιμάνι της Πολωνίας είναι και η πόλη που σημάδεψε την ιστορία ολόκληρου του κόσμου τον 20ο αιώνα! Από εκεί πυροδοτήθηκε η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, όταν την κατέλαβαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Το Γκντανσκ είναι μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη με πάρα πολλά αξιοθέατα που αξίζει να τη γνωρίσουμε σε βάθος. Επίσης είναι η πόλη απ΄όπου το 1980 άρχισαν οι ιστορικές απεργίες του συνδικάτου «Αλληλεγγύη» οι οποίες τελικά οδήγησαν τον πρωτεργάτη Λεχ Βαλέσα στην προεδρία της χώρας το 1990. Όμως με ορμητήριο το Γκντανσκ μας δίνεται η ευκαιρία, άνετα και ξεκούραστα, να αφιερώσουμε μία ημερήσια εκδρομή με εμπεριστατωμένη και προγραμματισμένη ξενάγηση στο μεγαλύτερο μεσαιωνικό κάστρο του κόσμου, το Μάλμπορκ! Επίσης μας δίνεται η ευκαιρία να επισκεφτούμε το σπίτι του Σοπέν στο χωριό-φέουδο Ζελάσοβα Βόλα αλλά να κάνουμε και μία ανεπανάληπτη 4ωρη κρουαζιέρα στις λίμνες και στα ποτάμια της Πολωνίας, με πλοιάριο που μετατρέπεται σε… τραίνο!

 

Τόρουν, η πατρίδα του Κοπέρνικου!

Το Τόρουν είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Πολωνίας (Μνημείο της UNESCO) η οποία ιδρύθηκε από το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών. Το 2007 η Παλιά Πόλη προστέθηκε στον κατάλογο των Επτά Θαυμάτων της Πολωνίας. Επίσης το περιοδικό National Geographic κατέταξε την παλιά αγορά της πόλης και το γοτθικό δημαρχείο ως ένα από τα «30 πιο όμορφα μέρη στον κόσμο». Και φυσικά είναι η πατρίδα του μεγαλύτερου αστρονόμου της ιστορίας, Νικόλαου Κοπέρνικου. Το Τόρουν έχει πολλά αρχιτεκτονικά μνημεία και φημίζεται για το ότι διατηρεί σχεδόν ακέραια τη μεσαιωνική διάταξη της πόλης και πολλά γοτθικά κτίρια, όλα χτισμένα από τούβλο. Μερικά μόνο από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία του είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίας και του Αγίου Ιακώβου (14ος αιώνας), με μνημειώδεις τοιχογραφίες και γοτθικούς πάγκους. Το Παλιό Δημαρχείο, που άρχισε να χτίζεται το 1274. Η οχύρωση της πόλης η οποία άρχισε τον 13ο αιώνα. Ένα γοτθικό σπίτι του 15ου αιώνα (σήμερα μουσείο), όπου εικάζεται ότι γεννήθηκε ο Κοπέρνικος. Τα ερείπια του Κάστρου των Τευτόνων Ιπποτών του 13ου αιώνα και πολλά άλλα.

 

 

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Το ταξίδι μας αρχίζει από την ακριβή Κρακοβία στην οποία αφιερώνουμε τρεις διανυκτερεύσεις και δύο ξεναγήσεις! Επιπλέον, με ορμητήριο της Κρακοβία επισκεπτόμαστε το ’ουσβιτς και το φαντασμαγορικό Αλατωρυχείο Βιελίτσκα. Εν συνεχεία πηγαίνουμε στο παραμυθένιο Βρότσλαβ, στο οποίο πραγματοποιούμε μία σπάνια διανυκτέρευση για να το απολαύσουμε όπως του αξίζει. Τελευταίο και πολύ σημαντικό ορμητήριο αυτού του ταξιδιού είναι το ιστορικό λιμάνι Γκντανσκ στη Βόρεια Πολωνία. Επόμενος σταθμός μας η γενέτειρα του Νικόλαου Κοπέρνικου, η πόλη Τόρουν και από εκεί καταλήγουμε στη Βαρσοβία για δύο πολυτελείς διανυκτερεύσεις. 

Μόνο Στο Versus

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Ισχύουν όροι και υπάρχουν προϋποθέσεις δείτε αναλυτικά στο: www.versustravel.eu/apolytiprostasia

 

Ένα πλούσιο 10ήμερο πρόγραμμα στην Πολωνία, με πολλές επισκέψεις και εκδρομές (Κάστρο Ξιάζ, Αλατωρυχείο Βιελίτσκα, ’ουσβιτς, υπόγεια πόλη Οσόβκα-αρχηγείο του Χίτλερ κ.ά.).

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει:

 • Απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Βαρσοβία.
 • Έξυπνος σχεδιασμός ταξιδιού! Βλέπουμε σωστά τις 4 πόλεις (Γκντανσκ, Βαρσοβία, Κρακοβία, Βρότσλαβ) με 10 ημέρες & 9 νύχτες.  
 • Περιλαμβάνονται οι είσοδοι στο Αλατωρυχείο, στο Κάστρο Μάλμπορκ  και στο Άουσβιτς (προαγορασμένη είσοδος για να έχουμε σωστή ξενάγηση), καθώς και οι ξεναγήσεις με ειδικούς ξεναγούς.
 • Επίσκεψη και διανυκτέρευση στο Πόζναν, για να γνωρίσουμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.
 • Διαμονή στο Westin 5* ή στο Sheraton 5* στη Βαρσοβία, σε πολύ καλό κεντρικό 4* Sup. στην Κρακοβία, στο πολύ καλό κεντρικό ξενοδοχείο Double Tree by Hilton 4* Sup. (και σε σπάνιες περιπτώσεις όμοιό του) στο Βρότσλαβ και σε ξενοδοχείο 4* sup στο Γκντανσκ.
 • Το μόνο πρόγραμμα με 3 διανυκτερεύσεις στο διαμάντι της Ευρώπης, την ακριβή Κρακοβία για να την απολαύσουμε!
 • Επίσκεψη στο  χωριό Ζελάσοβα Βόλα και στο μουσείο – σπίτι του Σοπέν.
 • Αφιερώνουμε 2 διανυκτερεύσεις στην πρωτεύουσα της Πολωνίας για να τη γνωρίσουμε και να μην κάνουμε ένα απλό πέρασμα. Επιπλέον πραγματοποιούμε μια δεύτερη ξενάγηση στην πόλη χωρίς να προσφέρουμε προαιρετικές εκδρομές με επιπλέον κόστος.
 • Επισκεπτόμαστε και διαμένουμε στο μοναδικό Βρότσλαβ (στο Double Tree by Hilton 4*sup). Η «Βενετία της Πολωνίας» όπως το αποκαλούν, είναι κτισμένη σε 12 νησιά πάνω στον ποταμό Όντερ, εκεί όπου συναντιέται η πολωνική, η τσέχικη και η γερμανική αρχιτεκτονική. Πόλη έμπνευσης για τον Πικάσο, με την υπέροχη πλατεία Ρίνεκ, μία από τις ωραιότερες πλατείες της Ευρώπης. Μία πόλη που χαρακτηρίζεται από υπέροχα κτίρια με έντονα στοιχεία πρωσικής επιρροής, την οποία πρώτο το Versus πριν από χρόνια ενέταξε στο βασικό πρόγραμμα της Πολωνίας.
 • 2 διανυκτερεύσεις στο μεγαλύτερο λιμάνι της Πολωνίας, το πανέμορφο Γκντανσκ, με την τεράστια σημασία για την παγκόσμια ιστορία του 20ου αιώνα.
 • Δύο δείπνα στο Γκντανσκ και ένα δείπνο στο Βρότσλαβ (συνολικά 3 δείπνα) που εξασφαλίζουν απόλυτο έλεγχο στο κόστος του ταξιδιού.
 • Eπίσκεψη στο μοναδικό Αλατωρυχείο Βιελίτσκα, όπου θα δούμε ανάγλυφο σε αλάτι τον Μυστικό Δείπνο του Ντα Βίντσι!
 • Επίσκεψη στο Άουσβιτς, το διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και στο μυστικό αρχηγείο του Χίτλερ στην Οσόβκα, όπου πέρασε 800 ημέρες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 • Κρουαζιέρα με πλοιάριο που μετατρέπεται σε… τραίνο στις λίμνες και στα ποτάμια της Πολωνίας!
 • Επίσκεψη στο επιβλητικό κάστρο Ξιάζ, που ο Χίτλερ ετοίμαζε για κατοικία του.
 • Επίσκεψη στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Φρεντερίκ Σοπέν.
 • Επίσκεψη στην Τόρουν, τη γενέτειρα του Νικόλαου Κοπέρνικου.
 • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός στα ελληνικά έκδοσης Versus.
 • Προσοχή: Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού θα είναι συνεχώς μαζί σας Έλληνας έμπειρος αρχηγός και όχι τοπικοί ελληνόφωνοι συνοδοί. Επιπλέον του Έλληνα αρχηγού, προσφέρονται διπλωματούχοι, έμπειροι τοπικοί ξεναγοί για σωστές ξεναγήσεις, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο!

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ημέρα: Αθήνα – Βαρσοβία - Κρακοβία

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Βαρσοβία. Μετά την άφιξη μας αναχώρηση για την Κρακοβία το αιώνιο πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο της Πολωνίας, που ταυτίζεται με την ιστορία της χώρας. Μετά την άφιξη μας ξεκινά η ξενάγηση της πόλης. Το πρώτο οχυρό στην περιοχή ανεγέρθηκε στον λόφο Βάβελ την εποχή του πρώιμου μεσαίωνα, και σταδιακά η πόλη απλώθηκε στην κοιλάδα του Βιστούλα. Από το 1038 έως το 1569 υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας. Σήμερα η Παλιά Πόλη της Κρακοβίας έχει πλούσια αρχιτεκτονική, ως επί το πλείστον αναγεννησιακή, με ορισμένα δείγματα μπαρόκ και γοτθικά. Τα παλάτια, οι εκκλησίες και τα μέγαρα της Κρακοβίας έχουν να δείξουν πλούτο χρωμάτων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, βιτρώ, έργων ζωγραφικής, γλυπτών και επιπλώσεων.  Δίπλα στο κέντρο της Παλιάς Πόλης βρίσκεται και το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα της Βάβελ, ιστορικό αξιοθέατο που θεωρείται εθνικό ορόσημο για τους Πολωνούς. Τα σημαντικότερα τμήματα του αρχιτεκτονικού αυτού συμπλέγματος είναι το βασιλικό κάστρο και ο Καθεδρικός Ναός της Κρακοβίας (η βασιλική των αγίων Στανισλάβος και Βάκλαβ). Μερικά από τα παλαιότερα πέτρινα κτίρια της. Βάβελ, όπως η ροτόντα της Παρθένου Μαρίας, χρονολογούνται από το 960. Υπάρχουν επίσης και ξύλινες κατασκευές οι οποίες χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα. Φυσικά ολόκληρη η Κρακοβία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη αυτή είναι πόλος έλξης για τους συντηρητές μνημείων που φθάνουν από όλο τον κόσμο για την αναπαλαίωση και συντήρηση των πολυάριθμων αναγεννησιακού και νεοκλασικού ρυθμού οικοδομημάτων της. Η συντήρηση πραγματοποιείται σε κάθε κτίριο με επιστημονική ακρίβεια και μεγάλες δαπάνες, που αναλαμβάνει το πολωνικό κράτος μαζί με την UNESCO. Στη συνέχεια στο στόχαστρο μας ο λόφος Βάβελ και η γοτθικού ρυθμού μητρόπολη, όπου γινόταν η στέψη και ο ενταφιασμός των Πολωνών Βασιλέων. Θα συνεχίσουμε περπατώντας  προς την κεντρική πλατεία Ρίνεκ Γκλόβνι, τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, όπου θα δούμε τον πύργο του Δημαρχείου, την παλιά υφασματαγορά Σουτσένιτσε και τα κτίρια των παλιών πανεπιστημίων όπου φοίτησε ο Νικόλαος Κοπέρνικος. Σε όλη τη διαδρομή θα περάσουμε από πολλά ενδιαφέροντα κτίρια, στοές, γραφικά καφέ και μαγαζάκια. Ακολουθούν τα τείχη Μπάρμπικαν και η παλιά εβραϊκή συνοικία Κάζιμιρτζ, που αποτέλεσε το σκηνικό για τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «Η λίστα του Σίντλερ».  Διανυκτέρευση στην Κρακοβία.

 

2η ημέρα: Κρακοβία - Αλατωρυχείο Βιελίτσκα – Κρακοβία ( Περιπατητική ξενάγηση)

Ξυπνάμε μέσα σε μια ιστορική υπέροχη πόλη και μετά το πρωινό μας και τις κουβεντούλες μας για το τι έχουμε να δούμε σήμερα  αναχωρούμε για  το φαντασμαγορικό αλατωρυχείο της Βιελίτσκα που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης! Η εξόρυξη του αλατιού άρχισε το 1290 και συνεχιζόταν απρόσκοπτα μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλήθηκαν τα αποθέματα. Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, με περισσότερες από 2.040 αίθουσες, στοές 300 χλμ., που είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες.  Το 1950, το αλατωρυχείο μετατράπηκε σε μουσείο. Η περιήγηση στους φαντασμαγορικούς χώρους του έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες και γίνεται συνοδεία ξεναγού, σε μία διαδρομή περίπου 2 χλμ. πεζή. Το σπουδαιότερο αξιοθέατο μέσα στο ορυχείο είναι το μουσείο, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο και σε βάθος 130 μέτρων. Επί σειρά ετών, οι αλατωρύχοι έφτιαχναν από αλάτι εντυπωσιακά έργα τέχνης, που κοσμούν σήμερα τις αίθουσες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πλούσια διακοσμημένο είναι το Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα, ένας καθεδρικός ναός διαστάσεων 54 μ. επί 17 μ. και με ύψος 12 μέτρα. Η κατασκευή αυτού του υπόγειου ναού διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια (1896 - 1927) και για την ολοκλήρωσή της χρησιμοποιήθηκαν 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού. Όλα τα αντικείμενα μέσα στον ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από αλάτι.  Επίσης ξεχωρίζει και το έξοχο μπαρόκ Παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου, που καθαγιάστηκε το 1698. Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με ανάγλυφες παραστάσεις, ενώ υπάρχουν πολλά αγάλματα φτιαγμένα από αλάτι, από τα οποία ξεχωρίζει η Παναγία με το Βρέφος Άγιο Αντώνιο, προστάτη των μεταλλωρύχων. Το πιο αξιόλογο ίσως ανάγλυφο μέσα σε ολόκληρο το αλατωρυχείο είναι ο σκαλιστός Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Άλλα αγάλματα από αλάτι είναι της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων, του Νικολάου Κοπέρνικου, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' και πολλών διασημοτήτων. Επιστροφή στην Κρακοβία και περιπατητική ξενάγηση με τον αρχηγό μας για να εξερευνήσουμε γωνιές της που δεν είδαμε την προηγούμενη ημέρα ή σας δείξουμε ομορφιές της που έχουμε ανακαλύψει στα πολύχρονα ταξίδια μας στην Πολωνία.  Διανυκτέρευση στην Κρακοβία.

 

3η ημέρα: Κρακοβία – Άουσβιτς – Κρακοβία (βόλτα στην πόλη)

Σήμερα το πρωί, μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο θα επισκεφτούμε το κορυφαίο σύγχρονο μνημείο βαρβαρότητας και ανθρώπινης φρίκης: τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, όπου βρήκαν τον θάνατο περισσότεροι από 4.000.000 άνθρωποι, 28 διαφορετικών εθνοτήτων. Οι Πολωνοί αποκαλούν το Άουσβιτς «το μεγαλύτερο αόρατο νεκροταφείο στον κόσμο» και δυστυχώς δεν έχουν άδικο. Στην επίσκεψή μας θα μπούμε και στις δύο πτέρυγες του στρατοπέδου, Άουσβιτς Ι και Άουσβιτς ΙΙ(ή Μπίρκεναου), όπου θα δούμε πολλούς διασωθέντες χώρους, το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Μπίρκεναου καθώς και θα παρακολουθήσουμε ρεαλιστικές περιγραφές της ναζιστικής θηριωδίας. Η επίσκεψη αυτή είναι μία εμπειρία ζωής και γι αυτό είναι ήδη προγραμματισμένη προτού ξεκινήσουμε για το ταξίδι μας για να γίνει σωστά και με την κατάλληλη ξενάγηση. Επιστροφή στην Κρακοβία και βόλτα με τον αρχηγό μας στην πόλη για μια περιπατητική ξενάγηση. Διανυκτέρευση στην Κρακοβία.

4η ημέρα: Κρακοβία– Σβίτνιτσα – Οσόβκα (Υπόγειο Αρχηγείο Χίτλερ) – Κάστρο Ξιαζ - Βρότσλαβ

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας τη Κρακοβία με προορισμό το Βρότσλαβ. Καθ’ οδόν όμως μας περιμένουν πολλές και απίθανες εκπλήξεις! Πρώτος σταθμός μας για σήμερα είναι η γραφική μεσαιωνική πόλη Σβίντνιτσα, στην περιοχή της πρώην Σιλεσίας. Η πόλη αυτή φημίζεται για την πανέμορφη αρχιτεκτονική της αλλά κυρίως για τους δύο ξύλινους ναούς της που κατασκευάστηκαν τον μεσαίωνα και αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μετά τη Σβίντνιτσα θα συνεχίσουμε την οδική διαδρομή μας με προορισμό την πανέμορφη Κρακοβία. Επόμενη στάση μας θα είναι το μεγαλοπρεπές κάστρο Ξιάζ, ένα από τα μεγαλύτερα στην Πολωνία. Είναι κτισμένο πάνω σε έναν ψηλό και απότομο βράχο με θέα στον ποταμό Πελτσνίκα, περιβάλλεται από πυκνό δάσος και χαρακτηρίζεται ως το «μαργαριτάρι της Σιλεσίας». Χτίστηκε τον 13ο αιώνα σε ρυθμό μπαρόκ, γοτθικό και ροκοκό ως βασιλική κατοικία. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το κάστρο κατελήφθη από τα γερμανικά στρατεύματα τα οποία ανέλαβαν την ανακαίνισή του με σκοπό να το μετατρέψουν σε κατοικία του Χίτλερ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής οι εργασίες διεξάγονταν σε απάνθρωπες συνθήκες από αιχμαλώτους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μετά το τέλος του πολέμου το κάστρο Ξιάζ κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό. Επί Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο και αυτή τη χρήση διατηρεί μέχρι σήμερα. Στις υπόγειες στοές του όμως στεγάζεται η Πολωνική Ακαδημία των Επιστημών και πραγματοποιεί μετρήσεις για τη βαρύτητα της Γης.

Επόμενος σταθμός μας είναι η Οσόβκα, μια υπόγεια ναζιστική κατασκευή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που προοριζόταν για αρχηγείο και μυστικό καταφύγιο του Χίτλερ και είχε την κωδική ονομασία Το Λημέρι του Λύκου. Τα υπολείμματα του καταφυγίου βρίσκονται κοντά στο χωριό Γκέρλιτς, στην πρώην γερμανική επαρχία της ανατολικής Πρωσίας, η οποία, μετά το 1945, αποτελεί τμήμα της Πολωνίας. Το καταφύγιο αποτελείτο από ένα σύμπλεγμα οχυρών, αποθηκών και ενισχυμένων κτιρίων σε πυκνή δασώδη περιοχή, και ήταν προστατευμένο με σειρές αγκαθωτού σύρματος, αμυντικές θέσεις και ναρκοπέδια, ενώ ένα κοντινό αεροδρόμιο εξυπηρετούσε τον Χίτλερ στις μετακινήσεις του. Επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση, τη λεγόμενη «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» στις 22 Ιουνίου του 1941 και εγκαταλείφθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1945, όταν τα στρατεύματα της Σοβιετικής Πρώτης Γραμμής έφτασαν σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων. Ο Χίτλερ μπήκε για πρώτη φορά στο καταφύγιο τη νύχτα της 21ης Ιουνίου του 1941, και αναχώρησε για τελευταία φορά στις 20 Νοεμβρίου του 1944. Διέμεινε εκεί συνολικά πάνω από 800 ημέρες κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Στο οχυρό αυτό, ο Συνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ είχε κάνει απόπειρα να σκοτώσει τον Χίτλερ με βόμβα στις 20 Ιουλίου 1944, αλλά απέτυχε. Στο τέλος το καταφύγιο ανατινάχτηκε από τον γερμανικό στρατό όταν αυτός υποχωρούσε υπό την πίεση των Σοβιετικών και έπαθε σοβαρές ζημιές. Από το 1945 ως το 1956 τα ναρκοπέδια εκκαθαρίστηκαν από τον πολωνικό στρατό, και έτσι σήμερα στο συγκρότημα αυτό στεγάζεται μουσείο, που δέχεται επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Στη συνέχεια αφιξη στο Βρότσλαβ, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Ελεύθερος χρόνος για μια χαλαρή βόλτα στην πόλη.  Διανυκτέρευση στο Βρότσλαβ.

5η ημέρα: Βρότσλαβ ( Ξενάγηση ) - Πόζναν

Βρισκόμαστε στο παραμυθένιο Βρότσλαβ. Το Βρότσλαβ είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Σιλεσίας και πέρασε στην κατοχή της Πολωνίας το 1945 στον καταμερισμό εδαφών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για μία πανέμορφη αρχιτεκτονικά πόλη, χτισμένη σε μικρά και μεγαλύτερα νησιά πάνω στον ποταμό Όντερ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της UNESCO και στεγάζει ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 9 απόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ από διάφορους τομείς είναι κάτοχοι του Βραβείου Νομπέλ! Άφιξη στην πόλη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Ελεύθερος χρόνος για μία πρώτη βόλτα στο πανέμορφο, ειδυλλιακό και νεανικό Βρότσλαβ. Θα πάμε στην κεντρική πλατεία Ρίνεκμε τα πολύχρωμα κτίρια, τον καθεδρικό ναό, το δημαρχείο και το πανεπιστήμιο. Θα πάμε στο νησί Πιάσεκστον ποταμό Όντερ αλλά και στο υπέροχο νησί του καθεδρικού ναού Όστροβ Τούμσκι. Σε αυτόν τον ναό θα δούμε και ένα… βλήμα όλμου, σε ένδειξη μνήμης, από τον Β’ Παγκοσμίο Πολέμο. Αν ο χρόνος το επιτρέπει, προτείνουμε μια βαρκάδα στον ποταμό Όντερ, επίσκεψη στον ξεχωριστό ζωολογικό κήπο της πόλης ή στο παρακείμενο Μέγαρο της Εκατονταετηρίδας. Το τελευταίο ανεγέρθηκε το 1913 και είναι ένα από τα πρώτα κτίσματα της εξπρεσιονιστικής αρχιτεκτονικής από μπετόν στην Πολωνία το οποίο σήμερα αποτελεί μνημείο της UNESCO. Εκεί δίπλα βρίσκεται και το διάσημο Σιντριβάνι Multimediaπου εκτοξεύει νερό μετά μουσικής Σοπέν τους θερινούς μήνες.  Μετά την γνωριμία μας με την πόλη συνεχίζουμε για το Πόζναν, μια από τις παλαιότερες πόλεις της Πολωνίας και για μικρό διάστημα πρωτεύουσα της. Άφιξη και διανυκτέρευση .

 

6η ημέρα: Πόζναν – Τορούν – κάστρο Μάλμπορκ - Γκντάνσκ

Πρωινή ξενάγηση στο Πόζναν, για να γνωρίσουμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης και συνεχίσουμε για το  την παραμυθένια πόλη Τόρουν, τη γενέτειρα του μεγαλύτερου αστρονόμου όλων των εποχών, του Νικόλαου Κοπέρνικου.  Το Τόρουν είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Πολωνίας. Το 2007 η Παλιά Πόλη προστέθηκε στον κατάλογο των Επτά Θαυμάτων της Πολωνίας. Επίσης το περιοδικό National Geographic κατέταξε την παλιά αγορά της πόλης και το γοτθικό δημαρχείο ως ένα από τα «30 πιο όμορφα μέρη στον κόσμο». Το Τόρουν έχει πολλά αρχιτεκτονικά μνημεία και φημίζεται για το ότι διατηρεί σχεδόν ακέραια τη μεσαιωνική διάταξη της πόλης και πολλά γοτθικά κτίρια, όλα χτισμένα από τούβλο. Μερικά μόνο από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία είναι ο Καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή, η εκκλησία της Αγίας Μαρίας, μια πρώην φραγκισκανική τρίκλιτη αίθουσα που χτίστηκε τον 14ο αιώνα και η εκκλησία του Αγίου Ιακώβου, μια βασιλική του 14ου αιώνα, με μνημειώδεις τοιχογραφίες και γοτθικούς πάγκους. Το Παλιό Δημαρχείο, που άρχισε να χτίζεται το 1274 και επεκτάθηκε στο τέλος του 16ου αιώνα. Η οχύρωση της πόλης η οποία άρχισε τον 13ο αιώνα. Ένα γοτθικό σπίτι του 15ου αιώνα (σήμερα μουσείο), όπου εικάζεται ότι γεννήθηκε ο Κοπέρνικος. Τα ερείπια του Κάστρου των Τευτόνων Ιπποτών του 13ου αιώνα και πολλά άλλα.  Εν συνεχεία θα αναχωρήσουμε για το Κάστρο του Μάλμπορκ που θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου! Κατασκευάστηκε από το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσαιωνικού οχυρού − όταν ολοκληρώθηκε το 1406 ήταν ήδη το μεγαλύτερο πλίνθινο κάστρο στο κόσμο. Φυσικά έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της UNESCO και είναι ένα από τα δύο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στη περιοχή τα οποία σχετίζονται με τους Τεύτονες Ιππότες, με το άλλο να είναι η μεσαιωνική πόλη Τόρουν, η οποία ιδρύθηκε το 1231 ως το κάστρο του Τόρουν – και θα την επισκεφτούμε την επόμενη μέρα. Μετά την ξενάγησή μας στο εντυπωσιακό και δαιδαλώδες Κάστρο του Μάλμπορκ θα αναχωρήσουμε για την ιστορική πόλη Γκντανσκ. Το Γκντανσκ πέρα από υψίστης σημασίας λιμάνι, όπως είπαμε στην αρχή, είναι και η πόλη που σημάδεψε την ιστορία ολόκληρου του κόσμου τον 20ο αιώνα! Είναι η πόλη από την οποία πυροδοτήθηκε η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, όταν την κατέλαβαν τα ναζιστικά στρατεύματα.

Η ιστορία του Γκντανσκ ξεκινά τον 9ο αιώνα και χαρακτηρίζεται από αναρίθμητες μάχες μεταξύ Γερμανών και Σλάβων. Μεγάλο εμπορικό κέντρο και είσοδος της Βαλτικής Θάλασσας, το λιμάνι κίνησε το ενδιαφέρον των γύρω αυτοκρατοριών ήδη από τους μεσαιωνικούς χρόνους και τελικά έγινε μέλος της Χανσεατικής Ένωσης. Εν συνεχεία αποτέλεσε τμήμα Γκντανσκτου Βασιλείου της Πρωσίας από το 1793, με ένα μικρό διάλειμμα στους Ναπολεόντιους Πολέμους που ήταν αυτόνομο (1807-1813), έως το 1919 όταν με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών ανακηρύχτηκε ελεύθερη πόλη υπό την προστασία της Κοινωνίας των Εθνών. Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την αποχώρηση των Γερμανών καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, εν συνεχεία όμως ανοικοδομήθηκε επί ΕΣΣΔ, εξελίχθηκε σε τεράστιας σπουδαιότητας λιμάνι και ανέκτησε την παλιά αίγλη του. Και το 1980 επανήλθε στο παγκόσμιο προσκήνιο ως η πόλη εφαλτήριο του Ανεξάρτητου Αυτοδιοικούμενου Συνδικάτου «Αλληλεγγύη» που δημιουργήθηκε στα Ναυπηγεία του Γκντανσκ υπό την καθοδήγηση του Λεχ Βαλέσα. Η Αλληλεγγύη ήταν το πρώτο συνδικάτο που δεν ελέγχονταν από το κομμουνιστικό κόμμα στις χώρες του συμφώνου της Βαρσοβίας. Το συνδικάτο διοργάνωσε τεράστιες απεργίες κατά της γραφειοκρατίας και υπέρ της αλληλεγγύης των εργατών και τελικά οδήγησε τον Λεχ Βαλέσα στην προεδρία (1990-1995) μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος. Άφιξη στο Γκντανσκ, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στο Γκντανσκ.

7η ημέρα: Γκντάνσκ – Σοπότ - Γκντάνσκ

Σήμερα η ημέρα θα αρχίσει με μία πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Γκντανσκ το οποίο ονομάζεται και Μαργαριτάρι της Βαλτικής, λόγω του αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού πλούτου του. Θα επισκεφθούμε την πανέμορφη παλιά πόλη με τα στενά δρομάκια και τις γραφικές εκκλησίες. Θα δούμε μεταξύ άλλων τον καθεδρικό ναό της Παναγίας του 14ου αιώνα, το βασιλικό παρεκκλήσι, τη βασιλική οδό με τα σπίτια των ευγενών, το μέγαρο της αδελφότητας του Αγίου Γεωργίου, το παλιό Δημαρχείο και τις πύλες της παλιάς πόλης που βρίσκονται δίπλα στον ποταμό Βοτλάβα. Η παλιά πόλη κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη. Χτισμένη στις όχθες ενός καναλιού, μοιάζει σαν να μην έχει αλλάξει τετρακόσια χρόνια τώρα. Πολυώροφα σπίτια βαμμένα σε παλ χρώματα, κολλημένα το ένα με το άλλο και διακοσμημένα με περίτεχνα ψηφιδωτά και γλυπτά − προσέξτε τις υδρορροές τους που καταλήγουν σε κεφάλια δράκων! Πλακόστρωτα δρομάκια, ιδανικά για περιπάτους. Πλατείες γεμάτες λουλούδια και κομψά αγάλματα − ανάμεσά τους και του Ποσειδώνα, που θεωρείται το σύμβολο της πόλης. Ο περίπατός μας στην οδό Ντλούγκα, έναν από τους κεντρικούς δρόμους της παλιάς πόλης, θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία: χρωματιστά σπίτια που μοιάζουν με θεατρικό σκηνικό και μπροστά τους ένα ποτάμι ανθρώπων που πηγαινοέρχεται και ακούει μουσική (σε κάθε γωνιά κι ένας οργανοπαίκτης), χαζεύει πλανόδιους μίμους και μάγους, μασουλάει γευστικότατα πολωνέζικα παγωτά ή τεράστιες βάφλες με σαντιγί και φρούτα του δάσους.  Μετά το πέρας της ξενάγησής μας θα αναχωρήσουμε για το Σοπότ, ένα από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά θέρετρα της χώρας στη Βαλτική. To Σοπότ είναι μια υπέροχη λουτρόπολη, η οποία ήδη από τον 19ο αιώνα προσήλκυε όλη την αριστοκρατία της Πολωνίας. Εμείς στη βόλτα μας σήμερα εκεί θα δούμε μεταξύ άλλων την εντυπωσιακή αποβάθρα που ξεπερνάει σε μήκος τα 500 μέτρα και είναι η μεγαλύτερη ξύλινη της Ευρώπης. Επιστροφή στο Γκντάνσκ. Διανυκτέρευση στο Γκντανσκ.

 

8η ημέρα: Γκντάνσκ – κανάλι Έλμπαγκ – Ζελάσοβα Βόλα - Βαρσοβία

Εν συνεχεία θα αναχωρήσουμε για μία ακόμη μοναδική εμπειρία, αυτή τη φορά, στην υπέροχη φύση της Πολωνίας. Πτώτη στάση μας για σήμερα είναι η πόλη Έλμπαγκ. Η Έλμπαγκ είναι η αρχαιότερη πόλη της βόρειας Πολωνίας και ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα ως κέντρο και φρούριο του Τάγματος των Τευτόνων Ιπποτών. Πέρα από την εκπληκτική αρχιτεκτονική και ιστορία της, η πόλη έχει και πολύ ενδιαφέρουσα γεωγραφική τοποθέτηση. Βρίσκεται στις όχθες του ομώνυμου ποταμού ο οποίος καταλήγει στη λιμνοθάλασσα του Βιστούλα και σχηματίζει τη λίμνη Ντρούζνο. Εμείς λοιπόν σήμερα, αφού δούμε την πανέμορφη Έλμπαγκ, θα επιβιβαστούμε για μία απίθανη κρουαζιέρα στο ποτάμι και στις λίμνες που θα μας μείνει αξέχαστη! Κι αν απορείτε γιατί… ιδού η απάντηση: η κρουαζιέρα γίνεται με ειδικά πλοιάρια που κατά τόπους μετατρέπονται σε… τραίνα (!) τα οποία κυλούν πάνω σε ράγες… Έτσι θα μεταφερόμαστε από λίμνη σε λίμνη, όποτε υπάρχει υψομετρική διαφορά. Κατά τη διάρκεια αυτής της φαντασμαγορικής  κρουαζιέρας θα απολαύσουμε όλο το μεγαλείο της καταπράσινης πολωνικής φύσης με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά!

 

Συνεχίζουμε για το όμορφο χωριό Ζελάσοβα Βόλα, τη γενέτειρα του Νο1 εθνικού σταρ καλλιτέχνη της Πολωνίας, του Φρεντερίκ Σοπέν (1810 - 1849). Ο γνωστός σε όλους μας πολωνός συνθέτης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στη μουσική και από τους μεγαλύτερους πιανίστες του 19ου αιώνα. Το χωριό Ζελάσοβα Βόλα αναφέρεται για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα ως ιδιόκτητο φέουδο μαζί με μεγάλη έκταση γης. Τότε στον οικισμό υπήρχαν 8 σπίτια. Στην πορεία των αιώνων το φέουδο άλλαξε χέρια και τελικά στο γύρισμα του 18ου προς τον 19ο το αγόρασε η οικογένεια Σκάρμπεκ που ήταν παλιοί ευγενείς Πολωνοί, με ρίζες από τον 11ο αιώνα. Ο πατέρας του Σοπέν, Μικολάι Σοπέν, ήταν ο καθηγητής των παιδιών των Σκάρμπεκ, και κατοικούσε σε μία έπαυλη παραχωρημένη από την αριστοκρατική οικογένεια, κοντά στο υποστατικό. Εκεί γεννήθηκε το 1810 ο Φρεντερίκ Σοπέν. Το πατρικό του περιβάλλεται από ένα εθνικό πάρκο 68 στρεμμάτων. Εμείς σήμερα σε αυτή την πρώτη στάση μας θα επισκεφτούμε την έπαυλη, που λειτουργεί ως μουσείο. Όπως βλέπετε το ταξίδι μας στην Πολωνία συνεχίζεται  με τον πιο συναρπαστικό και… μουσικό τρόπο! Η διαδρομή μας σήμερα καταλήγει στην Βαρσοβία.

 

 

9η ημέρα: Βαρσοβία (1η Ξενάγηση)

Σήμερα στην ξενάγησή μας στη Βαρσοβία θα ξεκινήσουμε από την περίφημη Βασιλική Οδό που συνδέει το Παλάτι Βιλάνοφ του 17ου αιώνα με το κάστρο της Παλιάς Πόλης. Το τελευταίο της κομμάτι της Βασιλικής Οδού είναι πεζοδρομημένο και απολαυστικότατο: Περνά από σπουδαία κτήρια της πόλης, ναούς, hightech παγκάκια που… παίζουν Σοπέν, υπαίθριες εκθέσεις τέχνης, καφέ με θέα στις όχθες του Βιστούλα και καταλήγει στην πλατεία του Κάστρου, όπου αρχίζει η Παλιά Πόλη. Στην ξενάγησή μας λοιπόν θα θαυμάσουμε τα υπέροχα κτήρια των πανεπιστημίων της πόλης, το προεδρικό μέγαρο, τους επιβλητικούς ναούς-αμαλγάματα αρχιτεκτονικών ρυθμών όπως η Αγία Άννα και ο Τίμιος Σταυρός στον οποίο φυλάσσεται η…καρδιά του Σοπέν. Φτάνοντας στη διάσημη πλατεία Ζάμκοβι με την κολώνα του Σιγισμούνδου θα απολαύσουμε τη θέα της πόλης, του παλατιού, του ποταμού Βιστούλα, του εντυπωσιακού σταδίου της Βαρσοβίας. Διασχίζοντας τον καθεδρικό ναό θα φτάσουμε στην Πλατεία Αγοράς και θα μάθουμε τον μύθο της πόλης και τον λόγο για τον οποίο η γοργόνα έγινε το έμβλημα της Βαρσοβίας. Βγαίνοντας από την παλιά πόλη θα δούμε τα ημικυκλικά τείχη Μπάρμπακαν και θα μπούμε στη νέα πόλη. Εκεί βρούμε το σπίτι της νομπελίστριας φυσικο-χημικού Μαρί Κιουρί, το δικαστικό μέγαρο με το εντυπωσιακό μνημείο της αιματοβαμμένης εξέγερσης της Βαρσοβίας, το παλάτι Κρασίσνκι με τους πολύχρωμους Πήγασους αλλά και τα απομεινάρια του τείχους του γκέτο. Μετά την Παλιά Πόλη θα συνεχίσουμε με προορισμό το Πάρκο Λαζιένσκι όπου βρίσκεται το ομώνυμο μπαρόκ παλάτι. Το ανάκτορο Λαζιένσκι χτίστηκε κατά παραγγελία του πρίγκιπα Λουμπορμίνσκι, πάνω σε νησάκι, ανάμεσα σε λίμνες, στα πρότυπα της λουτρόπολης Μπαθ στη Βρετανία. Τον 18ο αιώνα όμως μετατράπηκε σε θερινή βασιλική κατοικία. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα γερμανικά στρατεύματα άνοιξαν τρύπες στους τοίχους και στις κολώνες στήριξης με σκοπό την πλήρη κατεδάφιση του οικοδομήματος. Ωστόσο δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το καταστροφικό σχέδιό τους και μεταπολεμικά το ανάκτορο αναστηλώθηκε και επισκευάστηκε. Το παλάτι αυτό, επειδή είναι χτισμένο πάνω στη λίμνη ονομάζεται και Παλάτι στο Νερό. Το κτίσμα περιβάλλεται από ειδυλλιακούς κήπους με παγώνια, μνημεία δίπλα σε λίμνες με κύκνους, ένα μπαρόκ μουσείο-κόσμημα του 19ου αιώνα, βασιλικά περίπτερα κ.α. Μερικά ακόμη αξιοθέατα που θα δούμε στη σημερινή ξενάγησή μας είναι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο Σαξονικός Κήπος του 17ου αιώνα που διαμορφώθηκε κατά το πρότυπο των Βερσαλλιών και είναι από τους πρώτους δημόσιους κήπους στον κόσμο, το Εθνικό Θέατρο του 18ου αιώνα, το Μνημείο Εξέγερσης του Γκέτο, που δεσπόζει μπροστά από το Εβραϊκό Μουσείο, αλλά και το σταλινικό μεγαλειώδες Παλάτι Τεχνών και Επιστημών, που παραπέμπει στις 7 αδελφές της Μόσχας. Συγκεκριμένα ο Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος αποφάσισε προσωπικά την ανέγερσή του, το κατέγραψε ως της 8η αδελφή. Το εν λόγω παλάτι συνδυάζει τη σοβιετική με την μπαρόκ αρχιτεκτονική της Πολωνίας και στεγάζει πανεπιστήμιο, 4 θέατρα και πολλά μουσεία.  Το υπόλοιπο της ημέρας είναι ελεύθερο. Προαιρετικά σας προτείνουμε μια επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Πολίν, το Μουσείο της Εξέγερσης, το Μουσείο του Κοπέρνικου.

 

 

10η ημέρα: Βαρσοβία (2η Ξενάγηση) - Αναχώρηση

Πρωινή δεύτερη ξενάγηση της Βαρσοβίας, το υπέροχο Πάρκο Βιλάνοβ και την εργατική, πρώην κακόφημη, νυν μποέμ και καλλιτεχνική συνοικία Πράγκα στην απέναντι όχθη του Βιστούλα. Αυτή είναι η λεγόμενη εναλλακτική Βαρσοβία… Στην συνέχεια επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας που ιδρύθηκε το 1862 ως βασιλικό μουσείο. Σήμερα το μουσείο αυτό περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή αρχαίας τέχνης (αιγυπτιακή, ελληνική, ρωμαϊκή), με περίπου 11.000 εκθέματα, μια εκτενή γκαλερί πολωνικής ζωγραφικής από τον 16ο αιώνα και μια συλλογή ξένης ζωγραφικής (ιταλική, γαλλική, φλαμανδική, ολλανδική, γερμανική και ρωσική), συμπεριλαμβανομένων ορισμένων έργων από την ιδιωτική συλλογή του Αδόλφου Χίτλερ, που παραχωρήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές στη μεταπολεμική Γερμανία. Φιλοξενεί επίσης νομισματικές συλλογές, μια γκαλερί εφαρμοσμένων τεχνών και ένα τμήμα ανατολικής τέχνης, με τη μεγαλύτερη συλλογή κινεζικών εκθεμάτων στην Πολωνία, που αριθμεί περίπου 5.000 αντικείμενα. Σε κάθε περίπτωση, πριν ολοκληρώσουμε αυτή τη βόλτα-εμπειρία στην πανέμορφη Βαρσοβία, θα κάνουμε και τις τελευταίες αγορές μας στα γραφικά καταστήματα ή και στο πολύ μεγάλο εμπορικό κέντρο Zlote Tarazy. Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση επιστροφής για την Αθήνα.

(Αφήνουμε τα δωμάτιά μας, Check out, στις 12:00)

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται περίπου 3-5 ημέρες πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

 

Αναχωρήσεις από Αθήνα

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 1020 € 305 €
Twin Room 1020 € 305 €
Triple Room 1020 € 305 €
Single Room 1510 € 305 €

Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 1110 € 305 €
Twin Room 1110 € 305 €
Triple Room 1110 € 305 €
Single Room 1600 € 305 €
Σημείωση:

Παρέχεται έκπτωση -40€ για κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πριν την αναχώρηση
H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετε το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα. Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα

Αναχωρήσεις από Κύπρο

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 1485 € 0 €
Twin Room 1485 € 0 €
Triple Room 1485 € 0 €
Single Room 1975 € 0 €
Σημείωση:

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα  περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και οι αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας.  Σύμφωνα με τις πτήσεις  αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “StopΟver Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

A3 870

19/09/2021

ΑΘΗΝΑ –    ΒΑΡΣΟΒΙΑ

08:30

10:05

A3 873

28/09/2021

ΒΑΡΣΟΒΙΑ – ΑΘΗΝΑ

18:10

21:45

 

Περιλαμβάνονται

 • Αεροπορικά εισιτήρια σε οικονομική θέση.
 • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* sup., στη Βαρσοβία 5*.
 • Eίσοδοι στο Αλατωρυχείο, στο Κάστρο Μάλμπορκ  και στο ’ουσβιτς (προαγορασμένη είσοδος για να έχουμε σωστή ξενάγηση), καθώς και οι ξεναγήσεις με ειδικούς ξεναγούς.
 • Κρουαζιέρα με πλοιάριο που μετατρέπεται σε… τραίνο στις λίμνες και στα ποτάμια της Πολωνίας!
 • Πρωινό καθημερινά.
 • Δύο δείπνα στο Γκντανσκ και ένα δείπνο στο Βρότσλαβ (συνολικά 3 δείπνα) που εξασφαλίζουν απόλυτο έλεγχο στο κόστος του ταξιδιού.
 • Όλες οι μετακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα.
 • Έλληνας αρχηγός.
 • Διπλωματούχοι τοπικοί ξεναγοί (επιπλέον του Έλληνα αρχηγού) όπου κρίνουμε σκόπιμο ότι χρειάζεται.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως.

 

Αναχωρήσεις από Κύπρο             
Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει) εκτός από:

 • Είσοδοι σε μουσεία, αξιοθέατα κ.λπ., εκτός από το ’ουσβιτς και τα αλατωρυχεία, που είναι εντός της τιμής.
 • Έξοδα προσωπικής φύσεως, ποτά αναψυκτικά κ.λπ.

Δεν περιλαμβάνονται    
(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

 • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 305€
 • Είσοδοι σε αξιοθέατα κλπ., εκτός από το Αουσβιτς,  και των αλατωρυχείων, που είναι εντός της τιμής

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής. 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. 

 

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 

 

Έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Όλες οι τιμές για αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν το αεροπορικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη - Αθήνα – Θεσσαλονίκη στο οποίο και οφείλεται η διαφορά στην τιμή. Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Δεν απαιτούνται   διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και οι αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας.  Σύμφωνα με τις πτήσεις  αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Ισχύουν όροι και υπάρχουν προϋποθέσεις δείτε αναλυτικά στο: www.versustravel.eu/apolytiprostasia

 

Ένα πλούσιο 10ήμερο πρόγραμμα στην Πολωνία, με πολλές επισκέψεις και εκδρομές (Κάστρο Ξιάζ, Αλατωρυχείο Βιελίτσκα, ’ουσβιτς, υπόγεια πόλη Οσόβκα-αρχηγείο του Χίτλερ κ.ά.).

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει:

 • Απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Βαρσοβία.
 • Έξυπνος σχεδιασμός ταξιδιού! Βλέπουμε σωστά τις 4 πόλεις (Γκντανσκ, Βαρσοβία, Κρακοβία, Βρότσλαβ) με 10 ημέρες & 9 νύχτες.  
 • Περιλαμβάνονται οι είσοδοι στο Αλατωρυχείο, στο Κάστρο Μάλμπορκ  και στο Άουσβιτς (προαγορασμένη είσοδος για να έχουμε σωστή ξενάγηση), καθώς και οι ξεναγήσεις με ειδικούς ξεναγούς.
 • Επίσκεψη και διανυκτέρευση στο Πόζναν, για να γνωρίσουμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.
 • Διαμονή στο Westin 5* ή στο Sheraton 5* στη Βαρσοβία, σε πολύ καλό κεντρικό 4* Sup. στην Κρακοβία, στο πολύ καλό κεντρικό ξενοδοχείο Double Tree by Hilton 4* Sup. (και σε σπάνιες περιπτώσεις όμοιό του) στο Βρότσλαβ και σε ξενοδοχείο 4* sup στο Γκντανσκ.
 • Το μόνο πρόγραμμα με 3 διανυκτερεύσεις στο διαμάντι της Ευρώπης, την ακριβή Κρακοβία για να την απολαύσουμε!
 • Επίσκεψη στο  χωριό Ζελάσοβα Βόλα και στο μουσείο – σπίτι του Σοπέν.
 • Αφιερώνουμε 2 διανυκτερεύσεις στην πρωτεύουσα της Πολωνίας για να τη γνωρίσουμε και να μην κάνουμε ένα απλό πέρασμα. Επιπλέον πραγματοποιούμε μια δεύτερη ξενάγηση στην πόλη χωρίς να προσφέρουμε προαιρετικές εκδρομές με επιπλέον κόστος.
 • Επισκεπτόμαστε και διαμένουμε στο μοναδικό Βρότσλαβ (στο Double Tree by Hilton 4*sup). Η «Βενετία της Πολωνίας» όπως το αποκαλούν, είναι κτισμένη σε 12 νησιά πάνω στον ποταμό Όντερ, εκεί όπου συναντιέται η πολωνική, η τσέχικη και η γερμανική αρχιτεκτονική. Πόλη έμπνευσης για τον Πικάσο, με την υπέροχη πλατεία Ρίνεκ, μία από τις ωραιότερες πλατείες της Ευρώπης. Μία πόλη που χαρακτηρίζεται από υπέροχα κτίρια με έντονα στοιχεία πρωσικής επιρροής, την οποία πρώτο το Versus πριν από χρόνια ενέταξε στο βασικό πρόγραμμα της Πολωνίας.
 • 2 διανυκτερεύσεις στο μεγαλύτερο λιμάνι της Πολωνίας, το πανέμορφο Γκντανσκ, με την τεράστια σημασία για την παγκόσμια ιστορία του 20ου αιώνα.
 • Δύο δείπνα στο Γκντανσκ και ένα δείπνο στο Βρότσλαβ (συνολικά 3 δείπνα) που εξασφαλίζουν απόλυτο έλεγχο στο κόστος του ταξιδιού.
 • Eπίσκεψη στο μοναδικό Αλατωρυχείο Βιελίτσκα, όπου θα δούμε ανάγλυφο σε αλάτι τον Μυστικό Δείπνο του Ντα Βίντσι!
 • Επίσκεψη στο Άουσβιτς, το διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και στο μυστικό αρχηγείο του Χίτλερ στην Οσόβκα, όπου πέρασε 800 ημέρες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 • Κρουαζιέρα με πλοιάριο που μετατρέπεται σε… τραίνο στις λίμνες και στα ποτάμια της Πολωνίας!
 • Επίσκεψη στο επιβλητικό κάστρο Ξιάζ, που ο Χίτλερ ετοίμαζε για κατοικία του.
 • Επίσκεψη στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Φρεντερίκ Σοπέν.
 • Επίσκεψη στην Τόρουν, τη γενέτειρα του Νικόλαου Κοπέρνικου.
 • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός στα ελληνικά έκδοσης Versus.
 • Προσοχή: Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού θα είναι συνεχώς μαζί σας Έλληνας έμπειρος αρχηγός και όχι τοπικοί ελληνόφωνοι συνοδοί. Επιπλέον του Έλληνα αρχηγού, προσφέρονται διπλωματούχοι, έμπειροι τοπικοί ξεναγοί για σωστές ξεναγήσεις, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο!

Highlights

 • Περιηγηθείτε στο υπέροχο Βρότσλαβ, τη «Βενετία της Πολωνίας», με τις γέφυρες και τα εντυπωσιακά της κτίρια να καθρεφτίζονται στα νερά του ποταμού Όντερ
 • Επίσκεψη και στους δύο επισκέψιμους χώρους του ’ουσβιτς: ’ουσβιτς Ι και ’ουσβιτς ΙΙ (Μπίρκεναου)
 • Κρουαζιέρα με πλοιάριο που μετατρέπεται σε… τραίνο στις λίμνες και στα ποτάμια της Πολωνίας
 • Θαυμάστε την ωραιότερη πόλη της Πολωνίας, την Κρακοβία, με τα πολυάριθμα αναγεννησιακού και νεοκλασικού ρυθμού κτίριά της
 • Εξερευνήστε τα μοναδικά αλατωρυχεία της Βιελίτσκα
 • Περπατήστε στα αναρίθμητα υπερπολυτελή δωμάτια του κάστρου Ξιάζ

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Έλληνας αρχηγός που θα είναι συνεχώς μαζί σας σε ένα πλούσιο 10ήμερο πρόγραμμα στην Πολωνία, με πολλές επισκέψεις και εκδρομές  
 • Προαγορασμένη είσοδος στο  Αουσβιτς για σωστή ξενάγηση

Περίοδοι

 • Καλοκαίρι 2021
 • Οκτώβριος - Νοέμβριος 2021

Αναχωρήσεις

10/10Bonus Online Κράτησης

Χάρτης Ταξιδιού Η μαγική 10ήμερη Πολωνία του Versus - Από τη Κρακοβία στο Γκντανσκ | Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2021

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info