fb

Χίος - Μυτιλήνη (Ψαρά-Αντίψαρα-Οινούσσες) |Άνοιξη - Καλοκαίρι - Φθινόπωρο 2021

Διάρκεια: 6, 7, 10 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 359€

Ταυτότητα ταξιδιού

Ένα νέο, ολοκαίνουριο πρόγραμμα Versus για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου,  τη Λέσβο και τη Χίο. Επισκεπτόμαστε δύο από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου (ή και μόνο ένα από αυτά, ανάλογα με το ποια εκδοχή του ταξιδιού θα επιλέξετε) και σεργιανάμε σε μεσαιωνικά χωριά, γεωλογικά φαινόμενα, παραδοσιακές γεύσεις, απομακρυσμένα νησάκια, μοναδικές παραλίες, σε δρόμους πολιτισμού και… ηφαιστείων!

 

Μόνο Στο Versus

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει:

  • Στη Χίο το Versus Travel διαμένει στο πολυτελές ξενοδοχείο CHIOS CHANDRIS HOTEL 4* το καλύτερο της Χίου.
  • Στη Μυτιλήνη διαμένουμε στο HELIOTROPE HOTEL 4*
  • Εκδρομή στα Ψαρά και στα Αντίψαρα.
  • Εκδρομή στις Οινούσσες, με την τεράστια ναυτική παράδοση!
  • Επισκέψεις σε μεσαιωνικά χωριά, όπως η Βολισσός και  ο Ανάβατος
  • Επίσκεψη στα Μαστιχοχώρια της Χίου, το Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί και στα Μεστά.
  • Ξενάγηση στην πόλη της Χίου.
  • Ξενάγηση στο Μουσείο Ούζου της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη, στο Πλωμάρι.
  • Επίσκεψη στην ορεινή Αγιάσο, με τα παραδοσιακά καφενεία και την πλούσια λαογραφική παράδοση.
  • Επίσκεψη στο Ελαιουργείο-Μουσείο Βρανά, στον Παπάδο της Λέσβου.
  • Εκδρομή στον γραφικό Μόλυβο, από τα ωραιότερα χωριά του Αιγαίου.
  • Επισκέψεις στα μοναστήρια του Ταξιάρχη, στον Μανταμάδο, και του Αγίου Ραφαήλ στη Θερμή.
  • Επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι.
  • Ξενάγηση στην πόλη της Μυτιλήνης, με τα δεκάδες αρχοντικά και τα παραδοσιακά μαγαζιά.
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-συνοδός.

 

1η ημέρα: Πειραιάς – Χίος

Συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά και αναχώρηση ακτοπλοϊκώς για τη Χίο. Γνωστό και ως «το νησί της μαστίχας» αλλά και του Ομήρου, το νησί της Χίου είναι το πέμπτο σε έκταση νησί της χώρας μας, πλούσιο σε μοναδικές παραδόσεις, σε απροσδόκητα τοπία, σε πολιτισμό, γεύσεις και αξιοθέατα. Άφιξη νωρίς τα ξημερώματα στο λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, τη Χίο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

2η ημέρα: Χίος – Βολισσός – εκδρομή στα Ψαρά και στα Αντίψαρα – Βολισσός – Ανάβατος – Χίος

Η γνωριμία μας με το νησί ξεκινά σήμερα το πρωί. Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε οδικώς για τα δυτικά και το χωριό Βολισσός, από τους μεγαλύτερους οικισμούς της Χίου. Στην κορυφή του χωριού δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο που κατά τις εκτιμήσεις χτίστηκε από τον Βελισάριο, στρατηγό του Ιουστινιανού. Και ο ίδιος ο οικισμός ωστόσο είναι ένας παράδεισος για εξερεύνηση, με τα στενά καλντερίμια, τα αρχοντόσπιτα και τους ανεμόμυλους που χαρακτηρίζουν το τοπίο. Αφού κάνουμε τη βόλτα μας στη Βολισσό θα κατεβούμε στο λιμανάκι των Λημνιών από όπου θα πάρουμε το καραβάκι για να περάσουμε στα ιστορικά Ψαρά (η εκδρομή περιλαμβάνεται)

Μόνο οι πραγματικά αποφασισμένοι ταξιδιώτες καταφέρνουν να φτάσουν στα Ψαρά, καθώς η πρόσβαση στο νησί δεν είναι από τις πλέον εύκολες, με πολλές ώρες ταξιδιού που συχνά μάλιστα δεν πραγματοποιείται λόγω των μποφόρ. Τα Ψαρά ωστόσο είναι ένα υπέροχο νησάκι, με λίγους κατοίκους και έναν οικισμό, τα ομώνυμα Ψαρά, καταμεσής του Αιγαίου.

Θα κάνουμε τη βόλτα μας στο λιμανάκι για να πιούμε και τον καφέ μας, και στη συνέχεια τολμάμε να φτάσουμε ακόμα παραπέρα: με καραβάκι περνάμε στα μικροσκοπικά Αντίψαρα, ένα νησάκι μόλις 4 τ.χλμ., ορεινό και άνυδρο, αλλά με υπέροχη άγρια ομορφιά. Εδώ θα απολαύσουμε το μπάνιο μας σε παρθένα παραλία, σαν να βρισκόμαστε κάπου εντελώς ιδιωτικά! Στη συνέχεια επιστρέφουμε στα Ψαρά και από εκεί στα Λημνιά, στη Χίο.

Πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας θα κάνουμε μία στάση και στο χωριό Ανάβατος, έναν σχεδόν εγκαταλειμμένο μεσαιωνικό οικισμό (στην τελευταία απογραφή του 2011 μετρούσε μόλις έναν κάτοικο!). Τον έχουν αποκαλέσει και «ο Μυστράς του Αιγαίου» χάρη στη φρουριακή του αρχιτεκτονική, με τα δύο φαράγγια του και τη μία μόνο είσοδο στον οικισμό. Η αίσθηση να σεργιανάς στα χορταριασμένα καλντερίμια ενός μεσαιωνικού χωριού δεν περιγράφεται με λόγια. Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στη Χίο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Χίος – Οινούσσες (προαιρετικά) – Χίος

Αν η παγκόσμια ναυτιλία έπρεπε να έχει μία και μόνη «πρωτεύουσα», οι Οινούσσες θα έθεταν πολύ σοβαρή υποψηφιότητα. Αυτό το μικρό νησάκι των μόλις 15 τ.χλμ. έχει τεράστια ναυτική παράδοση, με πολλές γενεές ναυτικών να έχουν γαλουχηθεί σ’ αυτήν. Η ελληνική ναυτιλία οφείλει πολλά στην τοπική παράδοση, δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός πως λειτουργούν εδώ Ναυτικό Λύκειο και Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού! Στην προαιρετική αυτή εκδρομή (κόστος δεν περιλαμβάνεται) απολαμβάνουμε τη γνωριμία μας με τις Οινούσσες, επισκεπτόμαστε το τοπικό Ναυτικό Μουσείο για να μάθουμε τα πάντα για τη ναυτική παράδοση των νησιών, και χαιρόμαστε το μπάνιο μας σε κοντινή παραλία! Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στη Χίο και στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Χίος – Μουσείο Μαστίχας – Μεστά – Μαύρα Βόλια – Πυργί – Χίος

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για να γνωρίσουμε το πιο ευωδιαστό κομμάτι της Χίου, τη θρυλική μαστίχα. Ερχόμαστε λοιπόν στο νότιο κομμάτι του νησιού και τα ονομαστά Μαστιχοχώρια, ένα σύμπλεγμα 24 μεσαιωνικών οικισμών που έχουν το αποκλειστικό προνόμιο της καλλιέργειας της μαστίχας. Θα επισκεφθούμε το Μουσείο Μαστίχας Χίου, λίγο έξω από το χωριό Πυργί, για να μάθουμε τα πάντα για το μοναδικό «λευκό δάκρυ» που ευδοκιμεί μόνο στη Χίο και πουθενά αλλού στον κόσμο, και έπειτα θα σεργιανίσουμε στα Μαστιχοχώρια, κάνοντας στάση στα Μεστά με την περίτεχνη αρχιτεκτονική, ένα από τα ωραιότερα χωριά στο Αιγαίο. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας με ένα μπάνιο στα διάσημα Μαύρα Βόλια, την περίφημη παραλία με τα σκούρα βότσαλα  ηφαιστειακής προέλευσης που φιγουράρει στις λίστες με τις καλύτερες ακτές της χώρας μας. Θα επισκεφθούμε επίσης το «ζωγραφιστό χωριό», το Πυργί, μια αληθινή Κιβωτός λαογραφικής, αρχαιολογικής, γλωσσολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα δούμε τα περίφημα «ξυστά», τις ζωγραφικές παραστάσεις στις προσόψεις των σπιτιών και τις «δοξαράδες», τις αψίδες με τις οποίες συνδέονται πολλά από αυτά. Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στη Χίο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ημέρα: Χίος (πόλη)

Ημέρα αφιερωμένη στην πόλη της Χίου η σημερινή. Θα επισκεφθούμε το Ναυτικό Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη της Χίου Αδαμάντιος Κοραής, το Λαογραφικό Μουσείο Φίλιππου Αργέντη, το μικρό παλάτι του Ιουστινιάνη, θα σεργιανίσουμε στα δρομάκια της Χώρας, θα δούμε το κάστρο, θα δοκιμάσουμε τοπικές γεύσεις, όπως τους λουκουμάδες του Μανάρα, στο τουρσάδικου του Σίμου, τα τοπικά ούζα Απαλαρίνα του Λεωνίδα, το μπακάλικο εδώδιμων αποικιακών στην Ελευθερίου Βενιζέλου, και πολλά άλλα ακόμα. Δείπνο και διανυκτέρευση στη Χίο.

6η ημέρα: Χίος (ελεύθερη ημέρα) – αναχώρηση για Πειραιά

Ημέρα ελεύθερη στη Χίο σήμερα, και στη συνέχεια θα επιβιβαστούμε στο πλοίο για την επιστροφή μας στον Πειραιά (check-out στις 11:00).

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Όσοι ταξιδιώτες το επιθυμούν, μπορούν να επιλέξουν επέκταση του ταξιδιού τους στη Λέσβο. Στην περίπτωση αυτή το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

6η ημέρα: Χίος – Μυτιλήνη – Παππάδος – Πλωμάρι – Αγιάσος - Μυτιλήνη

Πρωινή αναχώρηση από τη Χίο για τη Μυτιλήνη. Άφιξη στο λιμάνι του νησιού και αναχώρηση για το νότιο κομμάτι του νησιού. Πρώτος μας σταθμός είναι το κεφαλοχώρι του Παππάδου, για να επισκεφθούμε το Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά. Καθώς τα χωριά της Γέρας είχαν μεγάλη παράδοση στην ελαιουργεία και τη σαπωνοποιία, κατασκευάστηκαν διαδοχικά πολλές και μεγάλες εργοστασιακές μονάδες παραγωγής, κληροδοτώντας στη Λέσβο μία σπουδαία παράδοση βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το Ελαιουργείο Βρανά, όπου μετά την πλήρη αρχιτεκτονική και μηχανολογική αποκατάστασή του, και την πλαισίωση των χώρων του με κατάλληλο εποπτικό υλικό, έχει «ζωντανέψει» και αφηγείται εύγλωττα τη βιομηχανική παράδοση της Λέσβου.

Συνεχίζουμε για το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νησιού, μετά την πρωτεύουσα Μυτιλήνη, το Πλωμάρι, την πατρίδα του ούζου. Και τι καλύτερο μέρος φυσικά για να επισκεφθούμε μία τοπική ποτοποία και μάλιστα από τις καλύτερες για να μάθουμε τα μυστικά της παραγωγής του ούζου; Θα έρθουμε λοιπόν στην ποτοποιία Βαρβαγιάννη για να μυηθούμε στα μυστικά του αγαπημένου ποτού των Μυτιληνιών: πώς παράγεται, τους βαθμούς της κάθε ετικέτας αλλά κυρίως το… πώς πίνεται!

Μετά τη γνωριμία μας με το Πλωμάρι και τη βόλτα μας στο χωριό, θα συνεχίσουμε για τον ωραιότερο ορεινό οικισμό της Λέσβου, τη γραφική Αγιάσο.

Χτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου, η Αγιάσος είναι ξεχωριστή σε όλα της: στην ντοπιολαλιά, στα τοπικά της έθιμα και τις παραδόσεις, στη μουσική τεχνοτροπία των καλλιτεχνών της, σε όλα ξεχωρίζει από τα άλλα χωριά του νησιού. Καύχημα του χωριού είναι η μεγάλη εκκλησία της Παναγίας, η Αγία Σιών, από την οποία πήρε και το όνομά του το χωριό, που είναι και το μεγαλύτερο προσκύνημα του νησιού τον Δεκαπενταύγουστο. Στη βόλτα μας στο χωριό θα σεργιανίσουμε σε όμορφα καλντερίμια (η Αγιάσος είναι από τους πιο φωτογενείς οικισμούς στο νησί), θα πιούμε καφεδάκι στη συνοικία Σταυρί στο παραδοσιακό καφενείο του «Παπέλ’» αλλά και το τοπικό ρόφημα «καϊνάρι», ένα είδος τσαγιού. Θα δοκιμάσουμε επίσης και το παραδοσιακό γλυκό «μπλατζέντα», που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα, θα το συναντήσουμε ωστόσο και εκτός εποχής και αξίζει να το δοκιμάσουμε. Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στη Μυτιλήνη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

7η ημέρα: Μυτιλήνη – Πέτρα – Μόλυβος – Σκάλα Συκαμιάς – Μανταμάδος (Μονή Ταξιάρχη) – Μονή Αγίου Ραφαήλ – Μυτιλήνη

Πρωινό και αναχώρηση για τη γραφική Πέτρα, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Σήμα-κατατεθέν του χωριού είναι ο πελώριος βράχος (από τον οποίο μάλλον πήρε και το χωριό το όνομά του) στο μέσον του οικισμού. Στην κορυφή του, εκεί όπου οδηγούν 99 σκαλοπάτια, είναι χτισμένη η εκκλησία της Παναγιάς Γλυκοφιλούσας, σπουδαίο προσκύνημα της Λέσβου.

Συνεχίζουμε για τον Μόλυβο ή Μήθυμνα, αναμφισβήτητα το πιο όμορφο χωριό στη Λέσβο, σίγουρα το πιο τουριστικό αλλά παράλληλα και από τους καλοδιατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς. Οι αρχές έχουν φροντίσει να διατηρήσουν το ιδιαίτερο χρώμα τους επιτρέποντας τη δόμηση και την αναδόμηση μόνο με παραδοσιακά υλικά (ξύλο και πέτρα),  και έτσι ο Μόλυβος γλίτωσε από την κακόγουστη «ανάπτυξη» άλλων οικισμών του Αιγαίου. Τα σοκάκια του είναι ένα έργο τέχνης, το κάστρο του μας χαρίζει υπέροχη πανοραμική θέα στο Αιγαίο και το γραφικό του λιμανάκι με τις ταβερνούλες είναι το απόλυτο σημείο για να απολαύσουμε τον καφέ ή το φαγητό μας.

Επόμενη στάση μας είναι η γραφική Σκάλα Συκαμιάς, στο βορειοανατολικό άκρο της Λέσβου. Γενέτειρα του Στρατή Μυριβήλη, η Σκάλα Συκαμιάς έγινε γνωστή από την περίφημη μουριά, στον ίσκιο της οποίας ο τοπικός θρύλος θέλει τον Μυριβήλη να γράφει κάποια από τα πιο εμβληματικά έργα του, όπως το «Η Ζωή εν Τάφω». Στην άκρη του μικρού λιμανιού θα δείτε το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας, που επίσης ενέπνευσε τον Μυριβήλη.

Αφού κάνουμε τη βόλτα μας στο παραθαλάσσιο χωριό, συνεχίζουμε για τον Μανταμάδο, από τα πιο σημαντικά χωριά στο νησί, με τεράστια παράδοση στην κεραμική και την τυροκομία. Τα «κουμαράδικα», τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής δηλαδή, ήταν κάποτε δεκάδες στο χωριό, σήμερα ωστόσο ελάχιστοι είναι όσοι έχουν απομείνει ακόμα να ασκούν την τέχνη. Καμάρι του Μανταμάδου είναι το μοναστήρι του Ταξιάρχη, προστάτη της Λέσβου και ιερό προσκύνημα για όλο το Αιγαίο. Θα επισκεφθούμε το μοναστήρι, θα δούμε το μοναδικό γλυπτό με τη μορφή του Αγίου, φτιαγμένο από πηλό (και αίμα σύμφωνα με την παράδοση) και θα καθίσουμε στη δροσιά του άλσους του, πριν συνεχίσουμε για ένα ακόμα σπουδαίο προσκύνημα στη Λέσβο, τη μονή του Αγίου Ραφαήλ, στη Θερμή. Η φήμη του θαυματουργού Αγίου έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, όπως μαρτυρούν τα αμέτρητα αφιερώματα πιστών που έχουν έρθει στον Άγιο Ραφαήλ αναζητώντας ίαση. Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στη Μυτιλήνη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

8η ημέρα: Μυτιλήνη – Σκάλα Καλλονής – Σίγρι – Σκάλα Ερεσού – Μεσότοπος - Μυτιλήνη

Σήμερα ξεκινάμε για να φτάσουμε στο άλλο άκρο του νησιού, διασχίζοντας όλη τη Λέσβο σε ευθεία σχεδόν γραμμή. Θα κάνουμε πρώτα μία στάση στη Σκάλα Καλλονής, το επίνειο της «συμπρωτεύουσας» της Λέσβου, της Καλλονής. Η Καλλονή (και κυρίως η Σκάλα της) είναι γνωστή για τις αλυκές της, οι δεύτερες μεγαλύτερες στην Ελλάδα μετά του Μεσολογγίου, για την πλούσια ορνιθοπανίδα που προσελκύει παρατηρητές από όλο τον κόσμο που έρχονται για να δουν τα φλαμίνγκος, αλλά φυσικά και για τη σαρδέλα της, που αλιεύεται κυρίως τον Αύγουστο στα νερά του ομώνυμου κόλπου!

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας, φτάνουμε λοιπόν στο «ακριτικό» Σίγρι, στο δυτικότερο άκρο της νήσου, τον «παράδεισο του Καμύ». Ο νομπελίστας Γάλλος συγγραφέας είχε ερωτευθεί το μικρό ψαροχώρι και είχε γράψει ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για το «χωριό των θεών», όπως το ονόμασε. Στο Σίγρι και στην ευρύτερη περιοχή του συναντάμε το διάσημο απολιθωμένο δάσος, ένα από τα δύο μεγαλύτερα στον πλανήτη. Η επισκέψιμη περιοχή είναι τεράστια, ο καλύτερος τρόπος για να το δούμε ωστόσο είναι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, μέσα στον οικισμό. Η περιήγηση στον χώρο του απολιθωμένου δάσους, με τους πελώριους κορμούς από σεκόιες ηλικίας είκοσι εκατομμυρίων ετών, είναι ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο!

Επόμενη στάση μας είναι στη Σκάλα Ερεσού, κορυφαίο παραθεριστικό κέντρο στη Λέσβο. Η αχανής αμμουδιά που απλώνεται στα δυτικά της Σκάλας προσφέρει απεριόριστο χώρο για οργανωμένη παραλία, θαλάσσιες δραστηριότητες και «ιδιωτικό» χώρο για να απλώσει κανείς την πετσέτα του, ενώ τα μαγαζιά που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά ικανοποιούν τις απαιτήσεις του επισκέπτη για φαγητό, ποτό και χαλάρωση. Όχι τυχαία, η Ερεσός, γενέτειρα και της «9ης μούσας» λυρικής ποιήτριας Σαπφούς, είναι προορισμός με απόλυτα καλοκαιρινά vibes…

Καθοδόν για την επιστροφή μας στη Μυτιλήνη θα περάσουμε από το γραφικό χωριό Μεσότοπος, φημισμένο για τους μαστόρους του και για την καλλιτεχνική του παράδοση: οι χορευτές του Μεσοτόπου είναι περιζήτητοι σε όλη την Ελλάδα! Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στη Μυτιλήνη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

9η ημέρα: Μυτιλήνη (πόλη) – Βαρειά – αναχώρηση για Πειραιά

Ημέρα αφιερωμένη στη Μυτιλήνη η σημερινή. Η μεγαλύτερη πόλη στο Αιγαίο είναι μία αρχοντική μητρόπολη, με καταπληκτικά αρχοντικά σπίτια, με έντονη ζωή όλο τον χρόνο (καθότι και έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου), με παραδοσιακά μαγαζιά, με σημαντικά μουσεία και με αναρίθμητα σημεία ενδιαφέροντος. Ο εμπορικός πεζόδρομος της Ερμού είναι η καρδιά της πόλης, με κάθε λογής μαγαζιά, παραδοσιακά και σύγχρονα, όπως το εμβληματικό καφενείο του Ερμή, στην Επάνω Σκάλα, ή το μπακάλικο του Σκοπελίτη. Θα δούμε επίσης τον ναό του Αγίου Θεράποντα με τον τρούλο του που δεσπόζει σε όλη τη Μυτιλήνη, τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου αλλά και το Κάστρο της Μυτιλήνης, το μεγαλύτερο στο Αιγαίο!

Βγαίνοντας για λίγο εκτός πόλης, περνάμε από τη συνοικία της Σουράδας, με τα περίφημα παλιά αρχοντικά σπίτια, και ερχόμαστε στο προάστιο της Βαρειάς. Εδώ θα επισκεφθούμε το Μουσείο του Θεόφιλου. Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ υπήρξε σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη (έζησε επίσης και τριάντα χρόνια στο Πήλιο) και ζωγράφιζε πάνω σε κάθε επιφάνεια που έβρισκε, συνήθως για ένα κομμάτι ψωμί. Την αξία του αναγνώρισε ο Μυτιληνιός τεχνοκριτικός Στρατής Ελευθεριάδης Τεριάντ. Πήρε υπό την προστασία του τον Θεόφιλο και του εξασφάλισε ό,τι χρειαζόταν για να δημιουργεί απερίσπαστος. Όλα τα έργα του Θεόφιλου που σώζονται προέρχονται από εκείνη την περίοδο, στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και αρχές της δεκαετίας του ’30. Το ταπεινό στην όψη μουσείο του είναι ένας ανεκτίμητος καλλιτεχνικός θησαυρός, όπως επίσης και το παρακείμενο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ, που εκτός από έργα του Θεόφιλου φιλοξενεί και πρωτότυπες εκδόσεις του περιοδικού Verve, μία καινοτόμος έκδοση με πρωτότυπα ζωγραφικά έργα που εξέδιδε ο Τεριάντ στο Παρίσι προκαλώντας καλλιτεχνικό σεισμό στην Πόλη του Φωτός.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιβίβασή μας στο πλοίο για την επιστροφή μας στον Πειραιά.

 

6 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Όσοι ταξιδιώτες το επιθυμούν, μπορούν να επιλέξουν να πραγματοποιήσουν μόνο το τμήμα του ταξιδιού στη Λέσβο. Στην περίπτωση αυτή, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Περιλαμβάνονται:
  • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια οικονομικής θέσης, μετακινήσεις/μεταφορές με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Διαμονή συνολικά 4 διανυκτερεύσεων στη Χίο, ή 4 διανυκτερεύσεων στη Χίο και 3 στη Μυτιλήνη, ή 3 στη Μυτιλήνη (ανάλογα με τη διάρκεια του προγράμματος)
  • Στη Χίο το Versus Travel διαμένει στο πολυτελές ξενοδοχείο CHIOS CHANDRIS HOTEL 4* το καλύτερο της Χίου.
  • Στη Μυτιλήνη διαμένουμε στο HELIOTROPE HOTEL 4*
  • Ημιδιατροφή καθημερινά
  • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας
  • Φάκελος χαρτιών & πληροφοριών
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης 
  • ΦΠΑ.

Δεν περιλαμβάνονται

  • Τα εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων & Μουσεία
  • Γεύματα  
  • Ποτά κατά τη διάρκεια των δείπνων
  • Προσωπικά έξοδα 
  • Κόστος προαιρετικής εκδρομής στις Οινούσσες: €20 το άτομο
  • Φόρος διαμονής*

Το ταξίδι πραγματοποιείται σε μικρές ταξιδιωτικές ομάδες.
Διπλανή θέση στο πούλμαν κενή, εκτός αν είστε οικογένεια.


 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Versus Travel.

 


ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει:

  • Στη Χίο το Versus Travel διαμένει στο πολυτελές ξενοδοχείο CHIOS CHANDRIS HOTEL 4* το καλύτερο της Χίου.
  • Στη Μυτιλήνη διαμένουμε στο HELIOTROPE HOTEL 4*
  • Εκδρομή στα Ψαρά και στα Αντίψαρα.
  • Εκδρομή στις Οινούσσες, με την τεράστια ναυτική παράδοση!
  • Επισκέψεις σε μεσαιωνικά χωριά, όπως η Βολισσός και  ο Ανάβατος
  • Επίσκεψη στα Μαστιχοχώρια της Χίου, το Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί και στα Μεστά.
  • Ξενάγηση στην πόλη της Χίου.
  • Ξενάγηση στο Μουσείο Ούζου της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη, στο Πλωμάρι.
  • Επίσκεψη στην ορεινή Αγιάσο, με τα παραδοσιακά καφενεία και την πλούσια λαογραφική παράδοση.
  • Επίσκεψη στο Ελαιουργείο-Μουσείο Βρανά, στον Παπάδο της Λέσβου.
  • Εκδρομή στον γραφικό Μόλυβο, από τα ωραιότερα χωριά του Αιγαίου.
  • Επισκέψεις στα μοναστήρια του Ταξιάρχη, στον Μανταμάδο, και του Αγίου Ραφαήλ στη Θερμή.
  • Επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι.
  • Ξενάγηση στην πόλη της Μυτιλήνης, με τα δεκάδες αρχοντικά και τα παραδοσιακά μαγαζιά.
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-συνοδός.

 

Εμπειρία

Η μυροβόλος Χίος, το νησί της μαστίχας και του Ομήρου, είναι -απροσδόκητα σίγουρα- ένας μάλλον ανεξερεύνητος προορισμός. Γνωστή για τους καπεταναίους της, όπως και τα γειτονικά Ψαρά και οι Οινούσσες, η Χίος ποτέ δεν είχε ως πρώτη της προτεραιότητα τον τουρισμό, όμως τα χαρίσματα που μας αποκαλύπτει είναι πραγματικά ατελείωτα. Το ευλογημένο «δάκρυ» της μαστίχας, τα μεσαιωνικά χωριά με την απίστευτη αρχιτεκτονική, τα περίφημα «ξυστά», οι παραλίες της με πρώτη και καλύτερη τα Μαύρα Βόλια, οι γεύσεις από τα γλυκά του κουταλιού και τόσα άλλα, κάνουν τη Χίο έναν προορισμό που υπόσχεται πολλά και εκπληρώνει ακόμη περισσότερα!

Η Λέσβος, η πατρίδα του ούζου και της ελιάς, είναι μία μικρή ήπειρος. Λένε πως αν κάποιος ψάχνει να κάνει το διδακτορικό του στη γαστρονομία, τη μουσική, τη λαογραφία, τη γεωλογία, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, την κεραμική, την απόσταξη, την ηφαιστειολογία, τα λαϊκά έθιμα, την ιατρική, την Ιστορία θα έρθει σίγουρα στη Λέσβο: το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το νησί σε όλα αυτά είναι τεράστιο και οι πηγές της ανεξάντλητες.

 

 

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

  • Εκδρομή στα Ψαρά και στα Αντίψαρα
  • Εκδρομή στις Οινούσσες και στον γραφικό Μόλυβο
  • Επισκέψεις σε μεσαιωνικά χωριά, στην ορεινή Αγιάσο

Χάρτης Ταξιδιού Χίος - Μυτιλήνη (Ψαρά-Αντίψαρα-Οινούσσες) |Άνοιξη - Καλοκαίρι - Φθινόπωρο  2021

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info