Μετά το πρωϊνό μας, το οποίο αξίζει να αναφέρουμε ότι θα είναι χειροποίητο, θα επισκεφθούμε την ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας. Το ξακουστό Μοναστήρι της Παναγίας της «Γουμένισσας» υπήρξε η αφορμή να δημιουργηθεί και η μικρή ομώνυμη πόλη, που αποτελεί και την έδρα της νεοσύστατης (από το 1991) μητροπόλεως. Η Ιερά μονή Παναγιάς στη Γουμένισσα είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Μακεδονίας ενώ ιστορικά αποτέλεσε το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της περιοχής σε ολόκληρη την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1430-1912). Η εκκλησία της Παναγίας της Γουμένισσας με τη θαυματουργή εικόνα βρίσκεται μέσα στην πόλη της Γουμένισσας και αξίζει κανείς να την επισκεφθεί. Στο προσκυνητάρι είναι τοποθετημένη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που καθιστά το ναό σημαντικό λατρευτικό κέντρο.
Κατόπιν αναχωρούμε για επίσκεψη στο οινοποιείο της οικογένειας Αϊδαρίνη, ένα από τα παραδοσιακά οινοποιεία της περιοχής. Θα γευθούμε τη «Γουμένισσα ΠΟΠ», «Ροζέ Ξινόμαυρο Πλαγιές Πάϊκου», «Λευκό Ξινόμαυρο Πλαγιές Παϊκου», και «Νεγκόσκα με αυτόχθονες ζύμες 100%» -αφιλτράριστο). Η Νεγκόσκα συγκαταλέγεται στις σπάνιες ελληνικές ποικιλίες και συμμετέχει στον ερυθρό Π.Ο.Π. Γουμένισσα,όπου κυριαρχεί το Ξινόμαυρο. Θέλοντας να αναδείξουν τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, την οινοποίησαν με αυτόχθονες ζύμες, ενώ παρέμεινε με τις οινολάσπες για αρκετούς μήνες. Η εξέλιξή της είναι ακόμη πιο θεαματική μετά από 2 χρόνια παραμονής σε δρύινα βαρέλια! Εμφιαλώθηκε χωρίς πέρασμα από φίλτρα! Εμφανίζει πυκνά αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων με νότες καπνού, βοτάνων και ξηρών καρπών, μακρά επίγευση και ικανότητα μεγάλης παλαίωσης. Θα γευθούμε μια σπιτική τυρόπιτα και άλλα παραδοσιακά τυριά που θα πλαισιώσουν την οινογευσία μας (Στο κελλάρι του πατρικού σπιτιού του ιδιοκτήτη, βρίσκεται το πατητήρι-κειμήλιο της οικογένειας, που χρονολογείται από το 1852. Ο κος Χρήστος Αϊδαρίνης, όποτε έχει το χρόνο κατά τη διαμονή μας στη Γουμένισσα, θα μας ανοίξει την οικία του, για να το δούμε).
Κατευθυνόμαστε μέσα από μια όμορφη διαδρομή για τη Λίμνη Άγρα-Βρυττών, με ενδιάμεση στάση στην Έδεσσα.Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βέρμιο, με καταπληκτική θέα στον κάμπο, άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, αλλά και με μεγάλη ιστορική κληρονομιά. Σήμα κατατεθέν της πόλης, το ρολόι, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται γύρω στο 1900. Η πόλη είναι διάσημη για τους καταρράκτες της που σχηματίζονται από τον ποταμό Εδεσσαίο ή Βόδα, ο οποίος ρέει μέσα από την πόλη. Πρόκειται για τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα! Εδώ θα δούμε και το Υπαίθριο Μουσείο Νερού -γνωστό ως περιοχή των Μύλων- όπου θα μάθουμε όλη την «υδροκίνητη» ιστορία της Έδεσσας. Αναστηλωμένα βιομηχανικά κτίρια, νερόμυλοι, κανάλια με νερό, αλλά και μηχανές που μαρτυρούν την υδροκίνητη ιστορία της πόλης.
Οδεύουμε προς την καταπληκτική λίμνη Άγρα-Βρυττών. Μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1953, στα δυτικά του νομού Πέλλας, για τις ανάγκες του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ, πάνω στην κοίτη του ποταμού Εδεσσαίου (Βόδα) στο σημείο που παλιότερα υπήρχε ένα έλος, γνωστό με την ονομασία «έλη Τιάβου». Στα βόρεια της «σηκώνεται» επιβλητικά το Καϊμάκτσαλάν και στα νότια το όρος Βέρμιο. Στα δυτικά της βρίσκεται η λίμνη Βεγορίτιδα, από την οποία ήταν υδατικά εξαρτημένη μέχρι το 1990, και στα ανατολικά, σε απόσταση 6χλμ.βρίσκεται η πόλη της Έδεσσας με τον κάμπο της. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων, η έκταση της, μαζί με τις γύρω γεωργικές και δασικές περιοχές φτάνει τα 12.000 στρεμμάτα.Το βάθος της φτάνει μέχρι τα έξι μέτρα . Τα νερά της τροφοδοτούνται από τις πηγές στο Νησί και στα Βρυττά και χειμάρρους. Πρόκειται για ένα πανέμορφο υγροβιότοπο με πολλές διαφορετικές εικόνες. Στα δυτικά της βρίσκονται οι «Πηγές» με κρυστάλλινα νερά που εκβάλλουν στη λίμνη και όμορφα αυτοσχέδια ξύλινα γεφυράκια. Οι πανέμορφοι καλαμιώνες, οι δαίδαλοι με τα κανάλια, τα υγρολίβαδα και το απροσπέλαστο εσωτερικό της, την διαφοροποιούν από πολλούς άλλους υγροβιότοπους. Η λίμνη Άγρα-Βρυττών-Νησίου είναι από τους πιο όμορφους τόπους για περπάτημα και παρατήρηση της άγριας φύσης στη Βόρεια Ελλάδα!! Θα σταματήσουμε και θα απολαύσουμε τη φύση! Μπροστά από την σημερινή λίμνη του Άγρα υπάρχει ένα κάμπος γεμάτος σήμερα -κυρίως- με κερασιές.
Οδεύουμε προς τη λίμνη Bεγορίτιδα! Μια περιοχή, που έχει χαρακτηρισθεί ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Οι απόκρημνες όχθες της αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για πλήθος άγριων πουλιών, ενώ τα νερά της φιλοξενούν πλήθος ψαριών.
Θα επισκεφθούμε το «Πιπερόκτημα» με Παραδοσιακή Βιοκαλλιέργεια Πιπεριάς Φλωρίνης. Στον Άγιο Παντελεήμονα του Νομού Φλωρίνης, σε υψόμετρο 600μ. και σε ένα ιδιαίτερο ξηρό μικροκλίμα, η οικογένια Ναουμίδη καλλιεργεί τη φημισμένη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης στο αγρόκτημά της, την οποία μεταποιεί και συσκευάζει στην πετρόκτιστη μονάδα της, ένα ζωντανό παράδειγμα αρμονικού συνδυασμού παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σύγχρονων εγκαταστάσεων. Σε περιφραγμένη έκταση 80 στρεμμάτων, αποκομμένο από άλλες καλλιέργειες, σε κοντινή απόσταση από τους φημισμένους αμπελώνες του Αμυνταίου, το πιπερόκτημα βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρρα. Το ιδιαίτερα ξηρό μικροκλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους και το πλούσιο οικοσύστημα καθιστά ιδανικές τις συνθήκες για την καλλιέργεια της πιπεριάς. Το κλίμα του πιπεροκτήματος είναι ημι-ηπειρωτικό. Η λίμνη Βεγορίτιδα και η λίμνη των Πετρών εκατέρωθεν συμβάλλουν καθοριστικά στην ηπιότητα του κλίματος η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της πιπεριάς. Το φύτευμα, η συγκομιδή της πιπεριάς και το ξεβοτάνισμα γίνονται με το χέρι. Η χρήση φυτοφαρμάκων είναι απαγορευτική και για τη λίπανση χρησιμοποιούνται μόνο κοπριά από ζώα ελεύθερης βοσκής. Ανάλογα τον αριθμό των ατόμων, το γκρουπ θα ξεναγηθεί στο πιπερόκτημα και στις μουστοπιπεριές
Γεύμα ελεύθερο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας.
Δείπνο σε τοπική ταβέρνα με εξαιρετικά παραδοσιακά φαγητά. Διανυκτέρευση.