Πάσχα στη Λακωνία- Με τον Μυστρά και το «νησί» του Πάρη και της Ελένης | 17.04.2020

Διάρκεια: 5 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 359€

Μόνο Στο Versus

 
 
 

 

1η ημέρα Μ. Παρασκευή 17.04: Αθήνα – Μυστράς – Μυσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη) – Γύθειο

Αναχώρηση από την Αθήνα στις 07.00 και με ενδιάμεσες στάσεις θα βρεθούμε στην περίφημη καστροπολιτεία του Μυστρά, που υποδέχεται καθημερινά επισκέπτες για να εξερευνήσουν από κοντά έναν τόπο βγαλμένο από την ιστορία της Ελλάδας. Θα περιηγηθούμε σε βυζαντινές εκκλησίες, και τείχη και θα ακολουθήσουμε τα βήματα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου ο οποίος ξεκίνησε από εδώ το ταξίδι του για την Κωνσταντινούπολη, το 1449.  Ελεύθερος χρόνος για το γεύμα μας, στα ταβερνάκια του Νέου Μυστρά.

Θα συνεχίσουμε με την Σπάρτη και με το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Το μουσείο παρουσιάζει τη μακραίωνη ιστορία των δύο αγαθών και παράλληλα αναδεικνύεται η πολύπλευρη σημασία τους για τον ελλαδικό χώρο, σε πεδία όπως η οικονομία, η διατροφή, η υγιεινή, οι λατρευτικές συνήθειες, τα λαϊκά έθιμα.

Άφιξη στο  ξενοδοχείο και τακτοποίηση. Προ του Επιταφίου θα προσφερθούν ελαφρά εδέσματα. Παρακολούθηση του Επιταφίου στο Γύθειο. Νηστίσιμο δείπνο και διανυκτέρευση.

 

 

 

2η ημέρα Μεγάλο Σάββατο 18.04: Μοναδική εμπειρία στο άγνωστο Σπήλαιο Καστανιάς & στο Μουσείο Νέαπολης (βίντεο από το βυθισμένο Παυλοπέτρι -Η ελληνική Πομπηϊα βυθισμένη εδώ και 5.000 χρόνια!)-Μονεμβασιά

Πλούσιο πρόγευμα και ξεκινάμε νωρίς για το μοναδικό και πανέμορφο χερσαίο σπήλαιο Καστανιάς, άγνωστο στο ευρύ κοινό. Φωλιάζει κυριολεκτικά στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου. Καταπράσινη ορεινή διαδρομή για το σπήλαιο ακολουθεί την ανατολική απόληξη του Πάρνωνα που σβήνει στο ακρωτήριο του Μαλέα. Το σπήλαιο κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη! Τρία εκατομμύρια χρόνια χρειάστηκε η φύση για να δημιουργήσει τον απαράμιλλο λιθοματικό διάκοσμο και να πλάσει σώματα και μορφώματα μιας φαντασίας αμύθητης. Ανάμεσα στους σβήνει στο ακρωτήριο του Μαλέα!  Πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, το θεόρατους κόκκινους και λευκούς «καταρράκτες», τις γιγάντιες πολύσχημες κολώνες, τις «κουρτίνες» και τα «σεντόνια» που ξεχύνονται σαν κέρινα ομοιώματα απ’ την οροφή, φωλιάζουν «χταπόδια» και «κοράλια», «ελεφαντάκια», «μανιτάρια», «πουλιά» και καρικατούρες, «εξωτικά φυτά» και μνημειώδη πλάσματα. Η έκταση του Σπηλαίου είναι 1.500 τ.μ., χωρίζεται σε δύο επίπεδα και ο επισκέπτης το περιέρχεται με μια διαδρομή 500 μ. Δίσκοι, επίπεδοι σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και ελικτίτες, αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της ξενάγησης! Με λίγη τύχη, ίσως να συναντήσετε έναν ευγενή μόνιμο κάτοικο του σπηλαίου, το τυφλό και κουφό δολιχόποδο(σπάνια σπηλαιόβια ακρίδα)! Πριν μερικά χρόνια, το σπήλαιο Καστανιάς αποτέλεσε σκηνικό για τα γυρίσματα ιταλικής ταινίας! Διάρκεια ξενάγησης: περίπου 45’. 

Συνεχίζουμε για το Αρχαιολογικό μουσείο Νέαπολης Βοϊών. Θα δούμε ευρήματα αλλά και προβολή ντοκιμαντέρ, από την μοναδικής αρχαιολογικής αξίας, βυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι (την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου!) που μπορεί εύκολα να εξερευνηθεί κολυμπώντας με μια απλή μάσκα. Παρατηρώντας κανείς τη γεωμορφολογία της περιοχής καθώς και τα αρχαιολογικά ευρήματα, διαπιστώνει ότι η Ελαφόνησος ανήκε σε κοινό φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον με τον κοντινό βυθισμένο οικισμό στο Παυλοπέτρι. Το έργο της αρχαιολογικής ομάδας συγκεντρώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το BBC το 2011. Είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου μπορείς κυριολεκτικά να κολυμπήσεις κατά μήκος ενός βυθισμένου δρόμου μιας αρχαίας πόλης ή να κοιτάξεις μέσα σε έναν τάφο! Από άλλους θεωρείται ότι το Παυλοπέτρι ποντίσθηκε το 375 μ.Χ. από τον ίδιο σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο. Θεωρείται ότι το παραθαλάσσιο έδαφος σε μεγάλη έκταση μετακινήθηκε και έτσι έγινε αποκοπή της τότε χερσονήσου στην οποία βρισκόταν και έτσι δημιουργήθηκε το σημερινό νησί της Ελαφόνησου! Η αρχαία ονομασία του νησιού, όταν ήταν ακόμα χερσόνησος, ήταν “Όνου γνάθος”, εξαιτίας του σχήματός της. Γεύμα ελεύθερο στη Νεάπολη.

Θα συνεχίσουμε για τη Μονεμβασιά του Γιάννη Ρίτσου, το «Γιβραλτάρ της Ελλάδας» μας περιμένει. Το ίδιο και το σπίτι και ο τάφος του. Το λέει και το όνομά της: Έχει μία «μόνη εμβασία» (είσοδο) μετά από την αποκοπή της από την υπόλοιπη Πελοπόννησο, από τον ισχυρό σεισμό του 375μ.χ! Μέσα στα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς βρίσκεται μια από τις πιο καλοδιατηρημένες και ζωντανές καστροπολιτείες στην Ελλάδα! Πάνω από 40 εκκλησίες, αρχοντικά πλούσιων εμπόρων, κρήνες, χαμάμ και καλντερίμια διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, διαφυλάσσοντας ατόφια την ατμόσφαιρα αυτού του οικισμού που από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι το 19ο αιώνα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

 Επιστροφή στο ξενοδοχείο και ετοιμασία για να παρακολουθήσουμε την Αναστάσιμη Ακολουθία. Μετά την Ανάσταση θα ακολουθήσει δείπνο με παραδοσιακή μαγειρίτσα.

3n ημέρα, Κυριακή του Πάσχα 19.04: Γύθειο – Ιερά Μονή Ζερμπίτσης (Ακολουθία Αγάπης)

Χρόνια Πολλά! Σήμερα θα έχουμε χρόνο ελεύθερο να χαρούμε τις ανέσεις του ξενοδοχείου μας. Το μεσημέρι θα γευματίσουμε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου με Πασχαλινά εδέσματα και μουσική. Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα γίνει σούβλισμα αρνιού, αλλιώς θα προσφερθεί αρνάκι στο φούρνο. Το απόγευμα γύρω στις 16.30 θα αναχωρήσουμε για την Ιερά Μονή Ζερμπίτσης για να παρακολουθήσουμε την Ακολουθία της Αγάπης.

Η Μονή Ζερμπίτσης είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Εξέχουσα θέση στο εσωτερικό του ναού κατέχει και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Μέσα στο κατανυκτικό κλίμα οι μοναχές θα ψάλλουν την Ακολουθία της Αγάπης και στο τέλος θα απολαύσουμε τη θέα από τις ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου.

Στην διαδρομή για την Μονή υπάρχει κάτι άγνωστο στους περισσότερους! Σε μια γαλάζια παραλία στέκει το «πλοίο φάντασμα» για πολλούς, με το όνομα «Δημήτριος», ναυαγισμένο από το 1981 στην παραλία της Σελινίτσας, στον λακωνικό κόλπο (περιοχή Βαλτάκι)! Εντυπωσιακό, σκουριασμένο ναυάγιο, με ιστορία που θα ακούσουμε και που κατασκευάσθηκε από μάρμαρο του Ταινάρου και το ναό του Αγίου Πέτρου. θα σταματήσουμε για να αποτυπώσουμε και αυτή την πλευρά της Ιστορίας.

Αργά το απόγευμα, επιστροφή στο ξενοδοχείο.

4η ημέρα, Δευτέρα του Πάσχα 20.04: Απόσκιερη Μάνη (Αρεόπολη-Σπήλαια Δυρού – Κυπάρισσος – Γερολιμένας – Βάθεια – Πόρτο Κάγιο)

Πλούσιο πρόγευμα και ξεκινάμε νωρίς το πρωί για την ιδιαίτερα άγρια ομορφιά της Μάνης, από την πλευρά που δεν επισκεφθήκαμε μέχρι σήμερα.   Στην είσοδο της Λακωνικής Μάνης βρίσκεται η Αρεόπολη ,που πήρε το όνομά της είτε από τον θεό του πολέμου Άρη, ή γιατί είναι εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους. Το παλιό της όνομα μέχρι το 1836 ήταν Τσίμοβα.

 Είναι ένας ιστορικός οικισμός που διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας και είναι πατρίδα των Μαυρομιχαλέων.  Έχει κριθεί διατηρητέος κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα της Μάνης.

Προχωράμε πάντα νότια, και συνεχίζουμε ευθεία, για τον Πύργο του Διρού. Τα διάσημα σπήλαια του Διρού που είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο.

Στην περιοχή υπάρχουν δύο σπήλαια, της Βλυχάδας και την Αλεπότρυπας. Η ύπαρξη του σπηλαίου Βλυχάδας ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα από τα οποία, τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία και η περιήγησή τους διαρκεί περίπου 25 λεπτά.

Σημαντική σημείωση: Απαγορεύεται αυστηρά η αποκόλληση πετρωμάτων εκ του Σπηλαίου. Κάθε τέτοια ενέργεια διώκεται ποινικά. Παρακαλούμε να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των λεμβούχων. Θυμηθείτε! Τα σπήλαια είναι αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συνεχίζουμε για Κυπάρισσο και Γερολιμένα, με τους μόλις 50 κατοίκους(!)που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως το «ιερό λιμάνι» της Μάνης . Ελεύθερος χρόνος για γεύμα. Ακολουθεί η υπέροχη Βάθεια, η πυργοπολιτεία που στέκει αγέρωχη ,ως βασίλισσα στο θρόνο του Λακωνικού κόλπου και είναι το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης! Οι πύργοι της είναι μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη την Ελλάδα, «υφαίνουν» το πιο όμορφο χαλί της Μάνης! Από εδώ απέκρουαν τις ληστρικές πειρατικές επιθέσεις. Το ύψος μάλιστα κάθε εμβληματικού πύργου, είχε να κάνει με το κύρος της κάθε οικογένειας που τον είχε! Συνεχίζουμε για Πόρτο Κάγιο, ένα ονομαστό κρησφύγετο πειρατών. Ωστόσο, το όνομά του το πήρε από τα νέφη των ορτυκιών που έρχονται και σταθμεύουν στο πέρασμά τους .Προς τα νότια, ο δρόμος συνεχίζει και οδηγεί στο ακρωτήριο Ταίναρο, στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης!  Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ημέρα, Τρίτη 21.04: Γύθειο – Κρανάη – Αθήνα

Μετά το πρωινό μας και σε περιπατική απόσταση από το ξενοδοχείο μας βρίσκεται η Κρανάη (Μαραθονήσι).  Μέσω του λιμενοβραχίονα, θα πάμε για μια περιπατητική ξενάγηση εκεί όπου -πάντα σύμφωνα με τη μυθολογία- ο Πάρης ξέχασε το κράνος του και αποτέλεσε το καταφύγιό του με την ωραία Ελένη, όπου πέρασαν την πρώτη τους νύχτα, πριν φύγουν για την Τροία!  Στην Κρανάη, θα δούμε τον πύργο Τζανετάκη, τον οκτάγωνο φάρο της Κρανάης ύψους 23μ., που κατασκευάσθηκε από μάρμαρο του Ταινάρου και το ναό του Αγίου Πέτρου.

Επιβίβαση στο λεωφορείο και παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής με ενδιάμεσες στάσεις.

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

Περιλαμβάνονται

 • Μετακινήσεις/μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Τέσσερις διανυκτερεύσεις στο νεόδμητο Infinity Hotel 3* στο Γύθειο
 • Ημιδιατροφή καθημερινά
 • Καλωσόρισμα στο ξενοδοχείο με σαγκριά και τοπικό χύμα κρασί
 • Αναστάσιμο δείπνο στην θέση της ημιδιατροφής
 • Πασχαλινό γεύμα στην θέση της ημιδιατροφής
 • Καλαθάκι με κόκκινα αυγά, τσουρέκια και λαμπάδα στο δωμάτιο
 • Απεριόριστη κατανάλωση τοπικού χύμα κρασιού (όχι ετικέτες)
 • Επισκέψεις-περιηγήσεις, όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Είσοδος στο μοναδικό σπήλαιο της Καστανιάς.
 • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Φάκελος χαρτιών και πληροφοριών
 • Φ.Π.Α


 

Δεν περιλαμβάνονται

 • Είσοδοι σε χώρους επισκέψεων (πέραν του Σπηλαίου Καστανιάς).
 • Γεύματα εκτός ξενοδοχείου
 • Ποτά κατά τη διάρκεια των δείπνων στο  ξενοδοχείο (ετικέτες, αναψυκτικά, μπύρες κτλ)
 • Ατομικά έξοδα
 • Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στα περιλαμβανόμενα.
 • Φόρος διαμονής*

*ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Από 01/01/18 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος φόρος διαμονής βάσει του άρθρου 53 του Ν. 4389/2016. Στις αναγραφόμενες τιμές των ξενοδοχείων δεν περιλαμβάνεται, και θα πρέπει να καταβάλλεται από τον πελάτη απευθείας στο ξενοδοχείο.

Ο φόρος διαμορφώνεται για ξενοδοχεία:

2*, 0,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

3*, 1,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

4*, 3,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

5*, 4,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

 

Σημειώσεις εκδρομής:

 • Το νεόκτιστο ξενοδοχείο μας διαθέτει 3 ορόφους, που δεν υποστηρίζονται από ασανσέρ. Κάθε όροφος διαθέτει περίπου 10σκαλιά. Σε περίπτωση ατόμων με δυσχέρεια στην κίνηση, παρακαλούμε ενημερώστε μας
 • Η επίσκεψη στο Μουσείο της Νεάπολης δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του προγράμματος, καθώς υπάρχουν κάποια λειτουργικά θέματα που αφορούν το μουσείο.
 • Η επιτυχής έκβαση του προγράμματος της 4ης ημέρας, εξαρτάται από την πολύ πρωινή αναχώρηση και από τις καιρικές συνθήκες που ίσως δεν επιτρέψουν να διανύσουμε τη διαδρομή μέχρι πέρας.

 

 
 
 

 

Highlights

 

 

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Τέσσερις διανυκτερεύσεις στο νεόκτιστο ξενοδοχείο Infinity 3* στο Γύθειο
 • Ημιδιατροφή (Πρωινό και δείπνο μπουφέ καθημερινά στο ξενοδοχείο)
 • Αναστάσιμο δείπνο στην θέση της ημιδιατροφής
 • Πασχαλινό γεύμα στην θέση της ημιδιατροφής
 • Είσοδος στο μοναδικό σπήλαιο της Καστανιάς.

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info