Πλήρες Περού, Στα απάτητα μονοπάτια των Ίνκας | Φεβρουάριος - Οκτώβριος 2021

Διάρκεια: 15,26 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 4190€

Ταυτότητα ταξιδιού

Ποτέ άλλοτε δεν προτάθηκε ένα τόσο πλήρες πρόγραμμα για το Περού. Εντρυφούμε με μεγάλη λεπτομέρεια στο εντυπωσιακό και άγνωστο Βόρειο Περού, καθώς και στην περιοχή της Αρεκίπα, στο φαράγγι Κόλκα - το βαθύτερο του κόσμου - και  στο σημείο "Διάβαση του Κόνδορος".

Το ταξίδι πλαισιώνεται επίσης από τα "πολύτιμα πετράδια του Περού", το Κούσκο, το Μάτσου Πίκτσου, τη Λίμνη Τιτικάκα, τις μυστηριακές γραμμές της Νάσκα και πολλά ακόμα μέρη, που περιλαμβάνονται στο κλασσικό μας πρόγραμμα του Νότιου Περού. Εξερευνήστε την πιο εντυπωσιακή χώρα στον κόσμο, το Περού, τη χώρα του Versus Travel.

 

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Ένα ανεπανάληπτο οδοιπορικό στις γνωστές και άγνωστες πλευρές του Περού.

Μια εξερεύνηση στο εντυπωσιακό Βόρειο Περού, αλλά και στην περιοχή της Αρεκίπα και στα πολύτιμα πετράδια της χώρας - το Κούσκο, το Μάτσου Πίκτσου, τις μυστηριακές γραμμές Νάσκα και τη λίμνη Τιτικάκα.

Η απαράμιλλη ομορφιά των ορεινών τοπίων, τα ανέγγιχτα ινδιάνικα χωριά, οι πολυποίκιλοι προκολομβιανοί πολιτισμοί με τους μυστηριώδεις ναούς και το μεγαλείο του παρελθόντος που είναι παρόν σε κάθε μας βήμα, θα μας καθηλώσουν!!!

 

Μόνο Στο Versus

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Ισχύουν όροι και υπάρχουν προϋποθέσεις δείτε αναλυτικά στο: www.versustravel.eu/apolytiprostasia

Σπάνιο πρόγραμμα στο Περού με ειδικές προδιαγραφές!

 • Στο Κούσκο επιλέγουμε για τη διαμονή μας το Palacio del Inka, A Luxury Collection Hotel, ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο, ένα ιστορικό, πολυτελές ξενοδοχείο στο καλύτερο σημείο της πόλης, ένα πρώην παλάτι των Ίνκας.
 • Όλα τα ξενοδοχεία μας είναι 5* εκτός από Χουαράζ, Τσίγιο, Λαμπούντ, Τσικλάγιο, μικρές πόλεις όπου διαμένουμε στα καλύτερα διαθέσιμα 4* και 4* sup.
 • Χρησιμοποίηση εσωτερικών πτήσεων για να εκμεταλλευθούμε τον χρόνο μας στα αξιοθέατα
 • Πτήση από Ίκα στις γραμμές Νάσκα, με την οποία "γλιτώνουμε" τη μεταφορά Ίκα-Νάσκα-Ίκα
 • Πτήση για Αρεκίπα και όχι οδική μεταφορά
 • Διαμονή στο Φαράγγι του Κόνδορα, για να δούμε το πρωί τους κόνδορες της περιοχής
 • Εξονυχιστική επίσκεψη των θησαυρών του Βόρειου Περού, σε απάτητα μονοπάτια για τους Έλληνες ταξιδιώτες, όπως το Τσαβίν, το Κουελάπ και το Τσίγιο
 • Ανακαλύπτουμε τον πολιτισμό των Τσατσαπόγιας, των "Πολεμιστών των Νεφών"
 • Οι αναχωρήσεις του Versus πραγματοποιούνται! Τα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν φοβίσει τους ταξιδιώτες με τις συνεχείς ακυρώσεις μακρινών ταξιδιών. Το Versus Travel πολύ σπάνια ακυρώνει ταξίδι και αυτό για δύο λόγους: Γιατί πραγματοποιεί αναχωρήσεις με Έλληνα αρχηγό ακόμα και με μικρή συμμετοχή και γιατί έχει πολύ προσιτή τιμή. Έτσι πραγματοποιούμε το ταξίδι αυτό όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και τις πιο «δύσκολες».
 • Εξαιρετικός Έλληνας αρχηγός, με πολύχρονη εμπειρία στο Περού

…και πολλά ακόμα στοιχεία, που συνθέτουν ένα μοναδικό πρόγραμμα!!!

 

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ - ΛΙΜΑ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την πρωτεύουσα του Περού, τη Λίμα. Η πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα από τον Φρανσίσκο Πισάρο και υπήρξε πρωτεύουσα του Ισπανικού Αντιβασιλείου της Αμερικής. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

2η ΗΜΕΡΑ: ΛΙΜΑ – ΚΑΡΑΛ – ΧΟΥΑΡΑΖ

Πρωινή αναχώρηση για το μυστηριώδες Καράλ (Caral), που βρίσκεται περίπου 180 χλμ βόρεια της Λίμα. Από τις μέχρι τώρα ανακαλύψεις φαίνεται ότι ο αρχαιότερος πολιτισμός της ηπείρου αναδύθηκε στο κεντρικό Περού, επονομάστηκε Νόρτε Τσίκο (Norte Chico) και το μεγαλύτερο κέντρο του - τουλάχιστον αυτό που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα - είναι το Καράλ. Πρόκειται για έναν μεγάλο προϊστορικό οικισμό στην κοιλάδα του ποταμού Σούπε, που οι αρχαιολόγοι τον ονομάζουν "μητέρα-πόλη" επειδή θεωρείται μια από τις αρχαιότερες οργανωμένες πόλεις του κόσμου και η παλαιότερη στην Αμερική. Η χρονολόγηση με τη μέθοδο του άνθρακα 14 (C14) ανάγει το Καράλ στο 2.627 π.Χ., μία χιλιετία και πλέον πριν την εμφάνιση των Ολμέκων, του αρχαιοτέρου πολιτισμού του Μεξικού. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η χρονολογία αυτή θα αναχθεί προς το παρελθόν, καθότι οι ανασκαφές συνεχίζονται. Το Καράλ υπήρξε μια ακμάζουσα μητρόπολη, με πυραμίδες που κατασκευάστηκαν την ίδια εποχή με εκείνες της Αιγύπτου, θαυμάσιες κυκλικές πλατείες, δημόσια κτίρια κλπ. Αφού επισκεφθούμε τον εντυπωσιακό και εξαιρετικά καλοδιατηρημένο αρχαιολογικό χώρο της ιερής αυτής πόλης, που από το 2009 βρίσκεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, θα αναχωρήσουμε για το Χουαράζ (3.050 m). Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

3η ΗΜΕΡΑ: ΧΟΥΑΡΑΖ - ΤΣΑΒΙΝ ΝΤΕ ΧΟΥΑΝΤΑΡ - ΧΟΥΑΡΑΖ

Κατά τη σημερινή μας ημέρα θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο Τσαβίν ντε Χουαντάρ (υψόμετρο: 3.200 μ.), που από το 1985 βρίσκεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το αινιγματικό Τσαβίν είναι ένα μεγάλο τελετουργικό κέντρο κτισμένο σε πολλά επίπεδα, με κύρια θεότητα τον Ιαγουάρο. Αποτελείται από ένα συγκρότημα κτιρίων, πυραμιδωτών κατασκευών, υπόγειων στοών, λαβυρινθωδών διαδρόμων, επίπεδων επιφανειών και πλατειών που συνδέονται μεταξύ τους με μεγάλες σκάλες. O παλαιότερος ναός ονομάζεται "Αρχαίος Ναός" ή "Ναός του Μεγάλου Μαχαιριού" - στο κέντρο του βρίσκεται ένας σκαλισμένος γρανιτένιος μονόλιθος ύψους 4,5 μέτρων σε σχήμα μαχαιριού με τη μύτη προς τα κάτω, που απεικονίζει την ανώτατη θεότητα του Τσαβίν, τον ανθρωπόμορφο, χθόνιο Ιαγουάρο. Αργότερα προστέθηκαν και άλλα συγκροτήματα, γνωστά σήμερα σαν "Νεότερος Ναός" ή "Κάστρο" (El Castillo). Πάνω στον πέτρινο βωμό της κεντρικής ορθογώνιας πλατείας του El Castillo είναι σκαλισμένος ο ουράνιος Ιαγουάρος. Στο κέντρο αυτής της πλατείας βρέθηκε ο περίφημος οβελίσκος Tello (φέρει το όνομα του καθηγητή Τέλλο που τον ανακάλυψε το 1919). Πρόκειται για έναν μονόλιθο ύψους δύο περίπου μέτρων, που απεικονίζει δύο αιλουροειδή - ένα αρσενικό και ένα θηλυκό.  Ένα από τα ωραιότερα γλυπτά που βρέθηκαν στο Τσαβίν είναι η Στήλη Pαϊμόντι. Έχει ύψος 1,95 μέτρα, πλάτος 74 εκατοστά και πάχος 17 εκατοστά. Αυτή η στήλη είναι σκαλισμένη μόνο από τη μία πλευρά. Απεικονίζει τον θεό Ιαγουάρο, τον δημιουργό του κόσμου, προκάτοχο του Βιρακόχα. Είναι μια ανθρωπόμορφη φιγούρα με ζωόμορφα χαρακτηριστικά, πόδια και χέρια φιδιού. Τα μάτια και το στόμα της κεντρικής μορφής είναι με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα ώστε να χρησιμεύουν και στις δύο άλλες φιγούρες που είναι αντεστραμμένες. Η λατρεία του Ιαγουάρου έφθασε μέχρι την εποχή της αυτοκρατορίας των Ίνκας και το μνημειακό συγκρότημα του Τσαβίν εξακολούθησε να θεωρείται μαντείο και τόπος προσκυνήματος. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: ΧΟΥΑΡΑΖ - SECHIN - ΤΡΟΥΓΙΧΙΟ

Πρωινή οδική αναχώρηση για το Τρουχίγιο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη και πολιτιστική πρωτεύουσα του Περού. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο του Sechin που βρίσκεται κοντά στην επαρχιακή πρωτεύουσα Casma. Εδώ θα μας εντυπωσιάσουν η μεγαλιθική αρχιτεκτονική και οι χαραγμένες πέτρινες πλάκες με φιγούρες που παριστούν ανθρωποθυσίες, ενώ στο παρακείμενο μουσείο Max Uhle θα θαυμάσουμε κεραμικά προκολομβιανών πληθυσμών που ζούσαν στην περιοχή. Συνεχίζουμε για το Τρουχίγιο, την "πόλη της αιώνιας άνοιξης", που ονομάζεται έτσι λόγω της αδιάλειπτης καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους ηλιοφάνειας. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

5η ΗΜΕΡΑ: ΤΡΟΥΓΙΧΙΟ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΟΤΣΕ/ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΗΛΙΟΥ & ΣΕΛΗΝΗΣ – ΤΡΟΥΓΙΧΙΟ

Πρωινή ξενάγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε τα αποικιακού ρυθμού σπίτια με τις ιδιαίτερα διακοσμημένες προσόψεις και τα χαρακτηριστικά μπαλκόνια τους που περιβάλλουν την Πλατεία των Όπλων. Θα επισκεφθούμε τον Καθεδρικό Ναό, την εκκλησία και μοναστήρι Ελ Κάρμεν, το μουσείο Cassinelli όπου εκτίθενται κεραμικά των πολιτισμών Μοτσίκα και Τσιμού κ.ά. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την κοιλάδα Μότσε, όπου θα επισκεφθούμε τις εντυπωσιακές πυραμίδες του Ήλιου και της Σελήνης του πολιτισμού των Μοτσίκα. Ο πολιτισμός των Μοτσίκα (1ος – 7ος αι. μ.Χ.) ξεδιπλώνεται στις πλαγιές των Άνδεων και στις κοιλάδες της άγονης και στενής παράκτιας ζώνης του Βόρειου Περού. Με την αγροκαλλιέργεια και την αλιεία συντηρούσαν μια πολυπληθή και αυστηρά διαστρωμένη κοινωνία, που κατασκεύαζε αρδευτικά κανάλια, πυραμίδες, παλάτια και ναούς. Αν και δεν είχαν σύστημα γραφής, οι Μοτσίκα απαθανάτισαν καλλιτεχνικά τις δραστηριότητές τους σε όμορφα γλυπτά και αγγεία με πολυάριθμες διακοσμητικές λεπτομέρειες και αναπαραστάσεις μυθολογικές, θρησκευτικές, ιστορικές και καθημερινής ζωής, περίτεχνα υφαντά, ζωηρόχρωμες τοιχογραφίες και θαυμάσια αντικείμενα από χρυσό, ασήμι και χαλκό. Στην αρχιτεκτονική, τα σπουδαιότερα μνημεία των Mοτσίκα είναι οι μεγάλες πυραμίδες με αναβαθμίδες. Είναι φτιαγμένες από πλίνθους στεγνωμένες στον ήλιο (adobes, αντόμπες) και υψώνονται στην ανοικτή πεδιάδα ή στις κορυφές λόφων, με τα επίπεδά τους σε μια τεράστια βάση. Άφιξη και επίσκεψη στον χώρο στον οποίο δεσπόζουν οι δύο μεγάλες πυραμιδοειδείς κατασκευές, καθώς και στο μουσείο που στεγάζει ευρήματα από την περιοχή αυτή. Η Huaca del Sol, η πυραμίδα του Ήλιου με ύψος 50 m, είναι το μεγαλύτερο πλίνθινο οικοδόμημα της Αμερικής, ενώ η πυραμίδα της Σελήνης έχει διατηρηθεί σε καλύτερη κατάσταση και φέρει πολλά διακοσμητικά στοιχεία. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

6η ΗΜΕΡΑ: ΤΡΟΥΓΙΧΙΟ – ΤΣΑΝ ΤΣΑΝ - ΤΡΟΥΓΙΧΙΟ

Σήμερα το πρωί θα επισκεφθούμε την κεντρική αγορά της πόλης (Mercado Central) και στη συνέχεια θα μεταβούμε στην ουάκα (ιερό) del Dragon (huaca del Dragon) που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης. Μετά την επίσκεψή μας θα κατευθυνθούμε προς την πρωτεύουσα του ισχυρού βασιλείου των Τσιμού, το Τσαν Τσαν (Chanchan: "πόλη της Σελήνης"), την μεγαλύτερη προκολομβιανή πόλη της Νότιας Αμερικής. Παρά την καταστροφή που έχει υποστεί, στο σύμπλεγμα διακρίνονται 9 αυτόνομα συγκροτήματα (συνοικίες, σιουταντέλας), περιβαλλόμενα από τείχη που φθάνουν σε ύψος 7-12 m και μήκος 700 m. Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε πολυάριθμους και πλούσιους τάφους μαρτυρούν ότι η τεχνική και το καλλιτεχνικό αίσθημα των Τσιμού αναπτύσσεται ιδιαίτερα στην επεξεργασία των μετάλλων (χρυσού, αργύρου, χαλκού) με τα οποία έφτιαχναν ολόκληρες πανοπλίες, θώρακες, περιδέραια, ασυνήθιστα κυλινδρικά αγγεία με σχήμα ανθρώπινου προσώπου, τελετουργικά μαχαίρια (τούμι) και οικιακά σκεύη. Συνεχίζουμε για το ψαροχώρι Χουαντσάκο (Huanchaco), όπου οι ψαράδες χρησιμοποιούν ακόμα βάρκες φτιαγμένες από καλάμι τοτόρα, όπως οι αρχαίοι πρόγονοί τους. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση. 

 

 

7η ΗΜΕΡΑ: ΤΡΟΥΓΙΧΙΟ – ΕΛ ΜΠΡΟΥΧΟ – ΚΑΧΑΜΑΡΚΑ (230 χλμ)

Πρωινή οδική αναχώρηση για την Καχαμάρκα. Κατά τη διαδρομή μας θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο Ελ Μπρούχο (El Brujo) με τις 3 πυραμίδες. Στο παρακείμενο μουσείο θα δούμε τα χρυσά και ασημένια κτερίσματα που βρέθηκαν στον τάφο της "Κυρίας του Κάο" (La Dama de Cao) - μια καλοδιατηρημένη μούμια γυναικείου φύλου που ανακαλύφθηκε το 2007, στολισμένη με χρυσό, πολύτιμους λίθους και παραδόξως με όπλα. Θεωρείται ότι ήταν κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας των Μοτσίκα. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την Καχαμάρκα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.750 μέτρων. Το 1528 ο Ίνκα Χουαϊάνα Καπάκ μοίρασε την αυτοκρατορία στους δύο (από διαφορετικές συζύγους) γιους του, τον Ουάσκαρ και τον Αταουάλπα, με συνέπεια τον μεταξύ τους εμφύλιο πόλεμο. Εκείνη ακριβώς την κρίσιμη στιγμή αποβιβαζόταν στις ακτές του Περού ο Φρανσίσκο Πιζάρο, ο οποίος μέσα σε λίγα χρόνια κατέκτησε μια χώρα 6 φορές μεγαλύτερη από τη Γαλλία, τερματίζοντας τη ζωή της πανάρχαιας αυτοκρατορίας, καθιστώντας την αποικία του βασιλιά της Ισπανίας. Στις 15/11/1532 ο Αταουάλπα αιχμαλωτίστηκε στην Καχαμάρκα και στις 29/8/1533 καταδικάστηκε σε θάνατο. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

8η ΗΜΕΡΑ: ΚΑΧΑΜΑΡΚΑ – ΚΟΥΜΠΕΜΑΓΙΟ – VENTANILLAS DE OTUZCO & COMBAYO – ΚΑΧΑΜΑΡΚΑ

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για μία οδική διαδρομή περίπου μίας ώρας (20 χλμ σε χωματόδρομο) για να επισκεφθούμε το αρχαιολογικό και γεωλογικό Πάρκο Κουμπεμάγιο (Cumbemayo), που βρίσκεται σε υψόμετρο 3.500 m. Η εν συνεχεία πεζή διαδρομή μας θα ακολουθήσει ένα μονοπάτι μέσα από υψίπεδα με κωνοφόρα και σχηματισμούς βράχων με πετρογλυφικά και σπηλιές. Κατά την επιστροφή μας θα σταματήσουμε στον λόφο  Santa Apolonia για μια πανοραμική θέα στην πόλη και την γύρω κοιλάδα. Σε περίπου 30 χλμ βορειοανατολικά της Καχαμάρκα θα επισκεφθούμε τους τάφους Ventanillas de Otuzco ("Παραθυράκια του Οτούζκο") και Ventanillas de Combayo. Εδώ, δεν υπάρχουν κτίρια-τάφοι, αλλά σήραγγες σκαμμένες στην πλαγιά του ηφαιστειογενούς λόφου Γιανγκουίλ (Llanguil), διαστάσεων 8-10 m x 50-60 cm. Το ταφικό έθιμο της περιοχής προέβλεπε ταφή στο έδαφος και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μεταφορά και τοποθέτηση των οστών στα "Παραθυράκια". Το νεκροταφείο αποδίδεται στους Γιούνγκα (Yunga) και τους Κετσούα, οι οποίοι κατοικούσαν στην περιοχή πριν την άφιξη των Ίνκας - λέγεται μάλιστα ότι οι Ίνκας καθάρισαν τα "Παραθυράκια" από τα οστά, διεύρυναν τις σήραγγες για εξαερισμό και χρησιμοποίησαν τον χώρο ως αποθήκες τροφίμων. Οι σήραγγες αυτές εκτείνονται δαιδαλωδώς και αλληλοσυνδέονται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, πολλοί δε πιστεύουν ότι συνδέουν το Οτούζκο με το Κούσκο. Επιστροφή και ξενάγηση στην Καχαμάρκα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε το κελί όπου οι Ισπανοί φυλάκισαν τον Αταουάλπα. Βρίσκεται μέσα σ΄ ένα παλιό μοναστήρι και είναι γνωστό ως "η αίθουσα των λύτρων", αφού καθώς λέγεται ο βασιλιάς των Ίνκας προσφέρθηκε να το γεμίσει μια φορά με χρυσό και δύο με ασήμι με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Θα δούμε επίσης τα λουτρά των Ίνκας, την πλατεία των Όπλων με τα αποικιακά κτίρια που την περιβάλλουν, καθώς και τις υπέροχες εκκλησίες του 17ου αιώνα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση. 

 

9η ΗΜΕΡΑ: ΚΑΧΑΜΑΡΚΑ – ΣΕΛΕΝΤΙΝ – ΛΕΫΜΕΜΠΑΜΠΑ – ΤΣΙΓΙΟ

Νωρίς σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για μία υπέροχη διαδρομή μέσω Σελεντίν (Celendin) και Μπάλσα (Balsa) για τη Λεϋμεμπάμπα, όπου θα επισκεφθούμε το τοπικό μουσείο με μούμιες των Τσατσαπόγιας και των Ίνκας. Μετά την ξενάγησή μας αναχωρήσουμε για το Τσίγιο. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

10η ΗΜΕΡΑ: ΤΣΙΓΙΟ – ΚΟΥΕΛΑΠ – ΛΑΜΟΥΝΤ

Πρωινή αναχώρηση για να μεταβούμε στο κατάλληλο σημείο προκειμένου να δούμε την παράξενη νεκρόπολη του Ρεβάς (Revash), που ουσιαστικά "κρέμεται" στην πλαγιά ενός γκρεμού. Εκεί έχουν κτισθεί λίθινοι διώροφοι οικίσκοι/τάφοι, βαμμένοι με ερυθρωπή ώχρα και διακοσμημένοι με τετράγωνα, παραλληλόγραμμα και σταυρούς. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε με προορισμό το οχυρό Κουελάπ (Kuelap) του πολιτισμού των Τσατσαπόγιας (700-1500 μ.Χ.). Το Κουελάπ δικαίως συγκρίνεται με το Μάτσου Πίτσου, αφού δεν βρέθηκε ποτέ από τους Ισπανούς, αλλά ανακαλύφθηκε - κατόπιν υποδείξεως των ντόπιων - από έναν τοπικό δικαστή το 1843. Και οι δύο αυτές τοποθεσίες είναι λιθόκτιστες αλλά, σε αντίθεση προς το Μάτσου Πίτσου, το Κουελάπ είναι περιτειχισμένο και τα τείχη του φθάνουν το ύψος των 20 μέτρων. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ορθογώνιος, διαστάσεων 600x110 m, κτισμένος σε πέντε αναβαθμίδες και περιλαμβάνει κτίρια ως επί το πλείστον κυκλικής κάτοψης, κατοικίες και αποθήκες, συνολικά άνω των 400 κτισμάτων. Οι Ίνκας είχαν ονομάσει τους Τσατσαπόγιας "Πολεμιστές των Νεφών", αφού το Κουελάπ βρίσκεται σε υψόμετρο 3000 m. Συνεχίζουμε για τη μικρή και γραφική πόλη Λαμούντ. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

11η ΗΜΕΡΑ: ΛΑΜΟΥΝΤ – ΤΣΙΚΛΑΓΙΟ

Νωρίς σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για μια διαδρομή κατά μήκος του φαραγγιού του ποταμού Ουτκουμπάμπα και της κοιλάδας Μπάγκουα με προορισμό το Τσικλάγιο, την πρωτεύουσα της επαρχίας Λαμπαγιέκε (Lambayeque) και τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του Περού. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

12η ΗΜΕΡΑ: ΤΣΙΚΛΑΓΙΟ - ΤΟΥΚΟΥΜΕ - ΣΙΠΑΝ - ΤΣΙΚΛΑΓΙΟ

Πρωινή επίσκεψη στην περίφημη "αγορά των μαγισσών" και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τον αρχαιολογικό χώρο του Τουκούμε με τις 26 πυραμίδες. Αφού απολαύσουμε μια πανοραμική θέα της περιοχής από τον Cerro Purgatorio, θα κατευνθούμε προς το Λαμπαγιέκ, όπου όπου θα επισκεφθούμε το περίφημο και εκπληκτικό μουσείο Tumbas Reales de Sipan (Μουσείο Βασιλικών Τάφων), το οποίο στεγάζει ολόκληρη τη συλλογή των ευρημάτων από τον ασύλητο οικογενειακό τάφο ενός ηγεμόνα του πολιτισμού των Μοτσίκα, που οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το 1987 και τον ονόμασαν ο "Άρχοντας του Σιπάν". Λίγο πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο Huaca Rajada, όπου βρίσκονται τα αρχαιολογικά ευρήματα από τον Άρχοντα του Σιπάν. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στο Τσικλάγιο. Διανυκτέρευση.

 

13η ΗΜΕΡΑ: ΤΣΙΚΛΑΓΙΟ – ΛΙΜΑ – ΝΑΣΚΑ – ΠΑΡΑΚΑΣ

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για Λίμα. Άφιξη και άμεση αναχώρηση για μια πανέμορφη διαδρομή προς το νότο, ακολουθώντας την ακτογραμμή του Ειρηνικού ωκεανού, ανάμεσα σε καταπράσινες πεδιάδες και απόλυτα ερημικά τοπία, διασχίζοντας μεγάλες και μικρές πόλεις. Άφιξη στο Παράκας και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Στη συνέχεια θα μεταβούμε  στο αεροδρόμιο απ’ όπου πετώντας με μονοκινητήριο θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουμε από ψηλά το οροπέδιο της Νάσκα, την Πάμπα, όπου πριν από 2.000 χρόνια δημιουργήθηκαν οι μοναδικοί γεωγλυφικοί σχηματισμοί πάνω στο ξηρό και άγονο έδαφός της, σε μια περιοχή που καταλαμβάνει έκταση 525 χλμ2. Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη δημιουργία των σχηματισμών αυτών. Ο Έριχ φον Ντένικεν υποστηρίζει πως είναι έργα εξωγήινων πολιτισμών, ενώ διαπρεπείς επιστήμονες, όπως η Μαρία Ράιχε και ο Τζουζέπε Ορεφίτσι θεωρούν πως είναι έργα των κατοίκων της Νάσκα, οι οποίοι είχαν αναπτύξει έναν εξαιρετικό πολιτισμό από το 200 π.X. έως το 600 μ.X. Η πτήση σε ύψος περίπου 300 m είναι μία αλησμόνητη εμπειρία κι ένα απαράμιλλο φωτογραφικό θέμα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

14η ΗΜΕΡΑ: ΠΑΡΑΚΑΣ - ΝΗΣΙΑ ΜΠΑΓΙΕΣΤΑΣ - ΛΙΜΑ - ΑΡΕΚΙΠΑ

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για μια κρουαζιέρα με ταχύπλοο στον θαυμαστό υδροβιότοπο των νησιών Μπαγιέστας, έναν επίγειο παράδεισο για πουλιά και θαλάσσιους λέοντες. Μία σειρά από άγριες, απρόσιτες και φυσικά ακατοίκητες βραχονησίδες αποτελούν τον υδροβιότοπο αυτό, ο οποίος φιλοξενεί χιλιάδες θαλασσοπούλια, όπως γλάρους, πελεκάνους, κορμοράνους κλπ., εκατοντάδες θαλάσσιους λέοντες, πιγκουΐνους και αμέτρητα καβούρια, αστερίες, πεταλίδες κλπ. Το θέαμα και το άκουσμα είναι "στιγμές της ζωής μου φωτεινές …". Από τις νησίδες αυτές συλλέγεται ακόμα και σήμερα το γκουανό, η ευεργετική αξία του οποίου ως λίπασμα ήταν από πολύ παλιά γνωστή στους Περουβιανούς. Η αποβίβαση δεν επιτρέπεται για την αποφυγή διαταραχής της φύσης. Στη συνέχεια αναχωρούμε για τη Λίμα, από το αεροδρόμιο της οποίας θα πετάξουμε για την Αρεκίπα, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Περού, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, που είναι σε είναι κτισμένη σε υψόμετρο 2.360 μέτρων. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

15η ΗΜΕΡΑ: ΑΡΕΚΙΠΑ

Η ονομασία "Αρέκιπα" είναι αβέβαιης ετοιμολογίας, αλλά πιθανότατα στη γλώσσα των Αϋμάρα (Aymara) σημαίνει "πέρα από την κορυφή", εννοώντας την κορυφή του ηφαιστείου Ελ Μίστι (el Misti, υψόμετρο 5.822 m), ενός εκ των τριών που είναι ορατά από την πόλη. Τα άλλα δύο είναι το Τσατσάνι (Chachani, υψόμετρο 6.075 m) και το Πίτσου  (Pichu Pichu, υψόμετρο 5.669 m). Η αποικιακή αυτή πόλη, που ιδρύθηκε το 1540 από τον Γκάρσι Μανουέλ ντε Καρμπαχάλ (Garci Manuel de Carbajal), είναι γραφικότατη, με τους κώνους των τριών ηφαιστίων να υψώνονται γύρω της, αλλά και ηφαιστειογενής, δεδομένου ότι σε κοντινή απόσταση υπάρχουν περισσότερα από 80 ηφαίστεια. Άλλωστε, οι εναποθέσεις ηφαιστειακής λάβας από τα γύρω ηφαίστεια έχουν καταστήσει το έδαφος γονιμότατο και ο πλούτος της πόλης βασιζόταν ανέκαθεν στη γεωργία. Η Αρέκιπα λέγεται η "Λευκή Πόλη", καθότι κατά την οικοδόμησή της χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα το "σιλλάρ" (sillar), ένα λευκό, ελαφρύ και αδιάβροχο ηφαιστιογενές πέτρωμα. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ξενάγησής μας θα επισκεφθούμε το γυναικείο μοναστήρι της Santa Catalina, ένα μεγάλο συγκρότημα που εγκαινιάστηκε το 1580 και είναι κτισμένο σε στυλ μουντέχαρ (mudejar: μίξη ευρωπαϊκών και αραβικών στοιχείων που έφεραν οι Ισπανοί). Θα επισκεφθούμε επίσης το "Μουσείο των Ιερών των Άνδεων" (Museum Santuarios Andinos), όπου εκτίθενται μούμιες που βρέθηκαν στις Άνδεις από το Περού, τη Χιλή και την Αργεντινή. Το πλέον διάσημο έκθεμα είναι η μούμια της "Χουανίτα" (Juanita), μιας κοπέλας 13 περίπου ετών, η οποία θυσιάστηκε με χτύπημα στο κεφάλι περί το 1480, πάνω ή δίπλα στην κορυφή του ηφαιστείου Αμπάτο (Ampato, υψόμετρο 6.228 m) 100 χλμ ΒΔ της Αρεκίπα. Η μούμια βρέθηκε το 1995 στα πλαίσια μιας αρχαιολογικής αποστολής που ερευνούσε ιερά των Ίνκας και διεσώθη μέσα σε παγετώνα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

16η ΗΜΕΡΑ: ΑΡΕΚΙΠΑ - ΚΟΛΚΑ/ΤΣΙΒΑΫ

Σήμερα το πρωί κατευθυνόμαστε προς τον βορρά και το εθνικό πάρκο Salinas y Aguada Blanca, τμήμα του οποίου είναι το διάσημο φαράγγι Κόλκα. Το φαράγγι αυτό θεωρείται το βαθύτερο στον κόσμο, με 4.160 μέτρα βάθος (δύο φορές βαθύτερο από το Gran Canyon των ΗΠΑ) και στον πυθμένα του ρέει ο ομώνυμος ποταμός. Το φαράγγι φιλοξενεί 23 είδη απειλουμένων θηλαστικών και 138 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων το σπάνιο φλαμίνγκο του Περού. Θα δούμε βικούνιας, ένα είδος μη εξημερώσιμου καμηλοειδούς των Άνδεων. Στις Άνδεις υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη καμηλοειδών, τα γιάμα (llama), εμείς συνήθως τα αποκαλούμε λάμα, τα αλπάκα (alpaca), τα βικούνια και τα γκουανάκο (guanaco), τα δύο τελευταία είναι τα σπανιότερα. Θα γευματίσουμε στο Τσιβάϋ και κατόπιν θα επισκεφθούμε χωριά των τοπικών φυλών Καμπάνα (Cabana) και Κογιάκα (Collaca). Διανυκτέρευση.

 

17η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΛΚΑ - ΠΟΥΝΟ

Πολύ πρωινή έγερση σήμερα, προκειμένου να μεταβούμε στο σημείο "Διάβαση του Κόνδορος" (Cruz del Condor) για να δούμε κόνδορες εν πτήσει. Θα συνεχίσουμε την διαδρομή μας επάνω στην Κορδιλλιέρα μέχρι το Πούνο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας θα επισκεφθούμε τη Σιγιουστάνη, τη νεκρόπολη των Κόγιας και των Ίνκας, οι οποίοι επέλεξαν τον χώρο αυτό για να θάβουν τους υψηλούς νεκρούς τους. Θα ξεναγηθούμε στη νεκρόπολη, θα δούμε τον τρόπο ταφής των νεκρών, αλλά και τον τρόπο χτισίματος των ταφικών μνημείων. Στη συνέχεια θα σταματήσουμε στο σπίτι ενός ιθαγενούς της κοινότητας των Κόγιας, για να δούμε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των ιθαγενών του υψιπέδου του Περού. Συνεχίζοντας, φθάνουμε στο Πούνο, που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 3.830 μέτρων στην όχθη της λίμνης Τιτικάκα (Titicaca). Το όνομα της λίμνης πιθανόν να προέρχεται από παραφθορά των λέξεων Τίτι (:πούμα) και Κάλα (:βράχος) στη γλώσσα των Αϋμάρα, λόγω του σχήματός της. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

18η ΗΜΕΡΑ: ΠΟΥΝΟ - ΝΗΣΙΑ ΟΥΡΟΣ & ΤΑΚΙΛΕ - ΠΟΥΝΟ

Πρωινή επίσκεψη στη λίμνη Τιτικάκα. Σε υψόμετρο 3.814 m και καταλαμβάνοντας έκταση 8.560 χλμ2, η Τιτικάκα είναι η "υψηλότερη", μεγαλύτερη, πλωτή λίμνη στον κόσμο. Εκτείνεται ανάμεσα στο Περού και τη Βολιβία και σύμφωνα με το μύθο, εδώ γεννήθηκε ο Ίνκα, στο νησί του Ήλιου και η Κόγια στο νησί της Σελήνης. Το πλοιάριο θα μας φέρει στα νησιά των Ούρος, που είναι φτιαγμένα από καλάμια τοτόρα και βρίσκονται στον Κόλπο του Πούνο. Είναι πράγματι μοναδικό το φαινόμενο των πλωτών νησιών, δύο από τα οποία θα επισκεφθούμε για να δούμε πώς ζουν οι ιθαγενείς Ούρος, πώς πλέουν τα νησιά τους, πώς χτίζουν τα καλαμένια σπίτια τους, πώς κυνηγούν, πώς ψαρεύουν κτλ. Συνεχίζουμε για το "σταθερό" νησί Τάκιλε, οι κάτοικοι του οποίου διατηρούν ατόφιες τις προγονικές τους παραδόσεις. Εκστατικοί και εντυπωσιασμένοι επιστρέφουμε στο Πούνο. Διανυκτέρευση.

 

19η ΗΜΕΡΑ: ΠΟΥΝΟ – ΣΙΓΟΥΣΤΙΑΝΙ – ΚΟΥΣΚΟ

Διαδρομή πολυποίκιλη η σημερινή, με τοπία άγριας ομορφιάς συνεχώς εναλλασσόμενα και με το εντυπωσιακό υψόμετρο των 4.335 m στη Λα Ράγια, στα σύνορα ακριβώς των δυο νομών. Στη διαδρομή μας θα επισκεφθούμε το Σιγιουστάνι, τη νεκρόπολη των Κόγιας και των Ίνκας, οι οποίοι επέλεξαν τον χώρο αυτό για να θάβουν τους υψηλούς νεκρούς τους. Θα ξεναγηθούμε στη νεκρόπολη, θα δούμε τον τρόπο ταφής των νεκρών, αλλά και τον τρόπο χτισίματος των ταφικών μνημείων. Επίσης, θα σταματήσουμε στο σπίτι ενός ιθαγενούς της κοινότητας των Κόγιας, για να δούμε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των ιθαγενών του υψιπέδου του Περού. Συνεχίζοντας φθάνουμε στο Κούσκο, που το όνομά του σημαίνει «Ομφαλός της Γης». Για τον ιστορικό, τον αρχαιολόγο, τον κοινωνιολόγο, τον εθνολόγο, τον καλλιτέχνη, το φωτογράφο και τον κάθε τουρίστα, το Κούσκο προσφέρει ανεξάντλητο υλικό. Ο τόπος όπου άκμασε και καταλύθηκε ο πολιτισμός των Ίνκας διατηρεί μέσα στα πέτρινα τείχη και τις οχυρώσεις του ιστορικά μνημεία, ερείπια, μύθους και παραδόσεις. Είναι μια τυπική Ισπανική πόλη κτισμένη στα τείχη και τα θεμέλια των Ίνκας. Από το 1983 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

20η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΥΣΚΟ (ξενάγηση)

Πρωινή ξενάγηση της πόλης. Πρώτη μας επίσκεψη η Κορικάντσα, ο σημαντικότερος Ναός των Ίνκας στο Κούσκο, τόπος λατρείας του Ήλιου και των Ουράνιων σωμάτων, με θαυμαστή αρχιτεκτονική. Οι Δομινικανοί μοναχοί έχτισαν εδώ τον Ναό και το Μοναστήρι του Σάντο Ντομίνγκο. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την ομορφότερη πλατεία του Περού, αυτή των Όπλων, στο κέντρο της πόλης. Η μοναδική πολεοδομική ικανότητα των Ίνκας δημιούργησε μία από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου, σήμα κατατεθέν του Κούσκο. Εδώ βρίσκεται ο αριστουργηματικός Καθεδρικός Ναός, χτισμένος στη θέση που βρισκόταν το αυτοκρατορικό ανάκτορο των Ίνκας. Υπέροχος ναός, με μοναδικά δείγματα πρώιμης χριστιανικής αγιογραφίας της ζωγραφικής σχολής του Κούσκο. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς τον αρχαιολογικό χώρο λίγο έξω και πάνω από το Κούσκο, αφού από τα 3.300 m που βρίσκεται η πόλη, θα φθάσουμε 3.560 m, για να επισκεφθούμε το επιβλητικό φρούριο Σαξαχουαμάν, με το τριπλό κυκλώπειο τείχος, ένα μεγαλιθικό μνημείο αλησμόνητης ομορφιάς και θρησκευτικής σημασίας. Εδώ λατρευόταν ο θεός Ήλιος και ο Κεραυνός, σε τελετές που γίνονται ακόμη και σήμερα κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου. Επόμενη στάση μας είναι στο Κένκο (λαβύρινθος), ναός της Μητέρας-Γης και του Πούμα, που είναι λαξεμένος πάνω σε έναν βράχο. Περνώντας από την Πούκα Πουκάρα, ένα από τα πολλά οχυρά του αυτοκρατορικού στρατού, χτισμένα σε τακτά διαστήματα γύρω από το Κούσκο, καταλήγουμε στο Ταμποματσάι, ένα επίσης μεγαλιθικό μνημείο με τις τρεις ιερές πηγές των Ίνκας, στο οποίο καταλήγουν οι προσκυνητές του ιερού πάρκου. Η ημέρα μας δεν τελειώνει εδώ. Αφού επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο για λίγη ξεκούραση, θα ξεκινήσουμε με τα πόδια προς την πλατεία των Όπλων, για να την απολαύσουμε φωταγωγημένη και να μεταβούμε στη συνέχεια σε εστιατόριο της πόλης, στο οποίο θα έχουμε την ευκαιρία γνωρίσουμε την μουσικοχορευτική παράδοση του Κούσκο. Υπερπλήρεις εντυπώσεων απ΄ όλη την ημέρα, επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

21η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΥΣΚΟ - ΙΕΡΗ ΚΟΙΛΑΔΑ (ΟΓΙΑΝΤΑΪΤΑΜΠΟ)

Βιλκανότα ή Ιερή κοιλάδα, κατά μήκος της οποίας οι Ίνκας έχτισαν τις σημαντικότερες πόλεις τους. Μία από αυτές είναι το Πίσακ, εμπορικό κέντρο της περιοχής τότε και τώρα. Πολύχρωμη πολύβουη, πολυπληθής πολυ... πάζαρη, η αγορά του Πίσακ προσφέρεται για είδη λαϊκής περουβιανής τέχνης. Μάλλινα, ριχτάρια, καλύμματα, πήλινα, αντίκες, ξύλινα, δερμάτινα και βέβαια κόκα, είναι τα αγαθά που μπορείτε να διαλέξετε από αυτήν την αγορά. Μην παραλείψετε να γευθείτε μια εμπανάδα και τσίτσα μοράδα. Τι είναι αυτά; Θα σας εξηγήσει ο ξεναγός σας. Μία από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις των Ίνκας, η πόλη του Ογιαντάυ ή Ογιανταϊτάμπο, μας περιμένει στη συνέχεια για να μας δείξει τη θαυμαστή ακρόπολή της με ιερό αφιερωμένο στον θεό Ήλιο. Πόλη με πολύ πλούσια ιστορία, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορική πορεία της αυτοκρατορίας και στην οριστική πτώση της στα χέρια των Ισπανών κατακτητών. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

22η ΗΜΕΡΑ: ΙΕΡΗ ΚΟΙΛΑΔΑ (ΟΓΙΑΝΤΑΪΤΑΜΠΟ, ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΑ ΜΑΡΑΣ)

Αφιερώνουμε σήμερα ακόμα μία ημέρα στην Ιερή Κοιλάδα, για να γνωρίσουμε καλύτερα το Ογιανταϊτάμπο αλλά και να επισκεφθούμε τα εντυπωσιακά αλατωρυχεία στο Μάρας, που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται όπως την εποχή των Ίνκας! Παρότι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα, η περιοχή τροφοδοτούσε τον ντόπιο πληθυσμό με αλάτι ήδη πριν από την εποχή των Ίνκας, χάρη στα υψηλής αλατότητας νερά των υπόγειων ρευμάτων που διατρέχουν την περιοχή. Οι ντόπιοι το αντιλήφθηκαν πριν πολλούς αιώνες, και κατασκεύασαν στις πλαγιές πολυάριθμες μικρές δεξαμενές που λειτουργούν ως αλατωρυχεία: σχεδόν όλες αυτές οι δεξαμενές είναι τετράγωνου σχήματος, περίπου 4x4, με βάθος που συνήθως δεν ξεπερνά τα τριάντα εκατοστά, και προσεκτική ροή νερού που ελέγχεται σχολαστικά από τους απασχολούμενους εδώ. Διανυκτέρευση στην Ιερή Κοιλάδα.


 

23η ΗΜΕΡΑ: ΙΕΡΗ ΚΟΙΛΑΔΑ – ΜΑΤΣΟΥ ΠΙΤΣΟΥ – ΚΟΥΣΚΟ

Η σημαντικότερη ανάμνηση του ταξιδιού μας θα είναι σε λίγες ώρες πραγματικότητα. Αφού πραγματοποιήσουμε μία διαδρομή με πούλμαν, επιβιβαζόμαστε στο τραίνο που τρέχει παράλληλα με τον Ιερό ποταμό κατά μήκος της Ιερής Κοιλάδας, μέχρι την περιοχή Άγουας Καλιέντες (Aguas Calientes – Θερμά Νερά). Από εδώ επιβιβαστούμε σε άλλο πούλμαν, που θα μας φέρει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Μάτσου Πίτσου. Οι λέξεις είναι φτωχές να πουν και οι  φωτογραφικές μηχανές να αποτυπώσουν τη μαγεία που μόνο η ψυχή μπορεί να δει. Φωτισμένα μυαλά επέλεξαν τον χώρο στην άκρη της ιερής κοιλάδας για να χτίσουν την ιερή πόλη των Ίνκας, που εγκαταλείφθηκε λίγο πριν μπουν οι Ισπανοί στην αυτοκρατορία, διατηρώντας έτσι την απόλυτη μυστικότητά της μέχρι το 1911, όταν την ανακάλυψε ο Χάιραμ Μπίνγκαμ. Ένα σύνολο από σιωπηλά πέτρινα ερείπια ναών, ανακτόρων, σπιτιών, υδραγωγείων και πύργων, θεμελιωμένων στην κάθετη ορθοπλαγιά, μαρτυρούν το μεγαλείο ενός μοναδικού πολιτισμού. Απολαύστε τη μαγεία του τοπίου και γνωρίστε την ιστορία της πόλης από τον έμπειρο ξεναγό μας. Η επιστροφή μας στο Κούσκο με τα ίδια συγκοινωνιακά μέσα, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να καταλαγιάσουν στο νου και στην καρδιά μας όσα είδαμε και μάθαμε σήμερα, όσα με τρόπο θεϊκό δημιούργησαν η φύση και ο άνθρωπος σε μία ερωτική στιγμή. Διανυκτέρευση.

24η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΥΣΚΟ – πτήση για ΛΙΜΑ (ξενάγηση)

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για Λίμα. Άφιξη και περιήγηση της πόλης κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε τις πλατείες Σαν Μαρτίν (αφιερωμένη στον στρατηγό Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, ο οποίος κατέλαβε την πόλη από τους Ισπανούς το 1821 και συνέβαλε πάρα πολύ στην κατάλυση της αντιβασιλείας και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας το 1824) και Άρμας (των Όπλων), το Προεδρικό Μέγαρο, το Δημαρχείο, τον Καθεδρικό Ναό, το επισκοπικό μέγαρο, τον ποταμό Ρίμακ που έδωσε το όνομά του στην πόλη κ.ά. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

25η ΗΜΕΡΑ: ΛΙΜΑ (Μουσείο Λάρκο Χερέρα) – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Πριν αφήσουμε τη Λίμα και το Περού, θα επισκεφθούμε ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία της χώρας αλλά και ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, το Μουσείο Λάρκο Χερέρα (ή Λάρκο, όπως το αποκαλούν συχνότερα). Πρόκειται για μία ιδιωτική συλλογή προκολομβιανής τέχνης που στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα και μέσα από μία σειρά αναρίθμητων εκθεμάτων παρουσιάζει μία διεξοδική περιγραφή 5.000 ετών ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του Περού, μέχρι την έλευση του Κολόμβου.

Στη συνέχεια μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο, όπου θα επιβιβαστούμε στην πτήση επιστροφής μας μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

 

 

26η ΗΜΕΡΑ: ΑΦΙΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση

ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΡΟΥ

Όσοι ταξιδιώτες έχουν πραγματοποιήσει εκδρομή στο νότιο τμήμα του Περού,

 μπορούν να συμμετέχουν μόνο στο πρώτο τμήμα του προγράμματος (Βόρειο Περού)

1η -12η ΗΜΕΡΑ: Όπως περιγράφεται αναλυτικά παραπάνω

13η ΗΜΕΡΑ: ΤΣΙΚΛΑΓΙΟ - ΛΙΜΑ

14η ΗΜΕΡΑ: ΛΙΜΑ - ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ 

15η ΗΜΕΡΑ: ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 

ΝΟTΙΟ ΠΕΡΟΥ

Όσοι ταξιδιώτες έχουν πραγματοποιήσει εκδρομή στο βόρειο τμήμα του Περού,

 μπορούν να συμμετέχουν μόνο στο νότιο τμήμα του προγράμματος (Νότιο Περού)

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ – ΛΙΜΑ

2η ΗΜΕΡΑ: ΛΙΜΑ – ΝΑΣΚΑ – ΠΑΡΑΚΑΣ  

3η ΗΜΕΡΑ: ΠΑΡΑΚΑΣ – ΝΗΣΙΑ ΜΠΑΓΙΕΣΤΑΣ – ΛΙΜΑ – ΑΡΕΚΙΠΑ

4η ΗΜΕΡΑ: ΑΡΕΚΙΠΑ

5η ΗΜΕΡΑ: ΑΡΕΚΙΠΑ – ΚΟΛΚΑ/ΤΣΙΒΑΫ

6η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΛΚΑ – ΠΟΥΝΟ

7η ΗΜΕΡΑ: ΠΟΥΝΟ – ΝΗΣΙΑ ΟΥΡΟΣ & ΤΑΚΙΛΕ - ΠΟΥΝΟ 

8η ΗΜΕΡΑ: ΠΟΥΝΟ – ΣΙΓΙΟΥΣΤΑΝΙ – ΚΟΥΣΚΟ

9η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΥΣΚΟ

10η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΥΣΚΟ – ΙΕΡΗ ΚΟΙΛΑΔΑ (ΟΓΙΑΝΤΑΪΤΑΜΠΟ)

11η ΗΜΕΡΑ: ΙΕΡΗ ΚΟΙΛΑΔΑ (ΟΓΙΑΝΤΑΪΤΑΜΠΟ)

12η ΗΜΕΡΑ: ΙΕΡΗ ΚΟΙΛΑΔΑ – ΜΑΤΣΟΥ ΠΙΤΣΟΥ – ΚΟΥΣΚΟ

13η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΥΣΚΟ – ΛΙΜΑ

14η ΗΜΕΡΑ: ΛΙΜΑ - ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ 

15η ΗΜΕΡΑ: ΑΦΙΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ

 

Περιλαμβάνονται

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
 • Ξενοδοχεία μας είναι 5* εκτός από Χουαράζ, Τσίγιο, Λαμπούντ, Τσικλάγιο, μικρές πόλεις όπου διαμένουμε στα καλύτερα διαθέσιμα 4* και 4* sup.
 • Στο Κούσκο επιλέγουμε για τη διαμονή μας το Palacio del Inka, A Luxury Collection Hotel, ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο, ένα ιστορικό, πολυτελές ξενοδοχείο στο καλύτερο σημείο της πόλης, ένα πρώην παλάτι των Ίνκας.
 • Ημιδιατροφή καθημερινά
 • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, επισκέψεις στα διάφορα αξιοθέατα όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
 • Τοπικοί ξεναγοί
 • Έλληνας αρχηγός
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά Versus Travel

Αναχωρήσεις από Κύπρο      

 • Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει) εκτός από: Φόροι που πληρώνονται τοπικά, περίπου 15 $ ή σε τοπικό νόμισμα.

 

Δεν περιλαμβάνονται

 • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 900 € ( 26 ημ 999 € )
 • Φόροι που πληρώνονται τοπικά, περίπου 15 $

 

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS

Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


Έως 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη
H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.
  Απαιτούνται 2 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

. Για την διαμονή και τις μεταφορές σας στην Αθήνα δείτε  την ειδική προσφορά «StopOver Athens»

* Αναχωρήσεις από Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα  περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

 

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Ισχύουν όροι και υπάρχουν προϋποθέσεις δείτε αναλυτικά στο: www.versustravel.eu/apolytiprostasia

Σπάνιο πρόγραμμα στο Περού με ειδικές προδιαγραφές!

 • Στο Κούσκο επιλέγουμε για τη διαμονή μας το Palacio del Inka, A Luxury Collection Hotel, ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο, ένα ιστορικό, πολυτελές ξενοδοχείο στο καλύτερο σημείο της πόλης, ένα πρώην παλάτι των Ίνκας.
 • Όλα τα ξενοδοχεία μας είναι 5* εκτός από Χουαράζ, Τσίγιο, Λαμπούντ, Τσικλάγιο, μικρές πόλεις όπου διαμένουμε στα καλύτερα διαθέσιμα 4* και 4* sup.
 • Χρησιμοποίηση εσωτερικών πτήσεων για να εκμεταλλευθούμε τον χρόνο μας στα αξιοθέατα
 • Πτήση από Ίκα στις γραμμές Νάσκα, με την οποία "γλιτώνουμε" τη μεταφορά Ίκα-Νάσκα-Ίκα
 • Πτήση για Αρεκίπα και όχι οδική μεταφορά
 • Διαμονή στο Φαράγγι του Κόνδορα, για να δούμε το πρωί τους κόνδορες της περιοχής
 • Εξονυχιστική επίσκεψη των θησαυρών του Βόρειου Περού, σε απάτητα μονοπάτια για τους Έλληνες ταξιδιώτες, όπως το Τσαβίν, το Κουελάπ και το Τσίγιο
 • Ανακαλύπτουμε τον πολιτισμό των Τσατσαπόγιας, των "Πολεμιστών των Νεφών"
 • Οι αναχωρήσεις του Versus πραγματοποιούνται! Τα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν φοβίσει τους ταξιδιώτες με τις συνεχείς ακυρώσεις μακρινών ταξιδιών. Το Versus Travel πολύ σπάνια ακυρώνει ταξίδι και αυτό για δύο λόγους: Γιατί πραγματοποιεί αναχωρήσεις με Έλληνα αρχηγό ακόμα και με μικρή συμμετοχή και γιατί έχει πολύ προσιτή τιμή. Έτσι πραγματοποιούμε το ταξίδι αυτό όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και τις πιο «δύσκολες».
 • Εξαιρετικός Έλληνας αρχηγός, με πολύχρονη εμπειρία στο Περού

…και πολλά ακόμα στοιχεία, που συνθέτουν ένα μοναδικό πρόγραμμα!!!

 

Highlights

 • Ανακαλύψτε το μυστηριώδες Καράλ, τη "μητέρα-πόλη"
 • Επισκεφθείτε το αινιγματικό Τσαβίν με τον Ναό του Μεγάλου Μαχαιριού
 • Περπατείστε στους δρόμους του Τρουχίγιο, την "πόλη της αιώνιας άνοιξης"
 • Γνωρίστε την πρωτεύουσα του ισχυρού βασιλείου των Τσιμού, το Τσαν Τσαν, την μεγαλύτερη προκολομβιανή πόλη της Νότιας Αμερικής
 • Αναβιώστε στην Καχαμάρκα τις τελευταίες στιγμές της πανάρχαιας αυτοκρατορίας
 • Γνωρίστε τον πολιτισμό των Τσατσαπόγιας, των "Πολεμιστών των Νεφών" στο οχυρό Κουελάπ, που δικαίως συγκρίνεται με το Μάτσου Πίκτσου
 • Θαυμάστε από ψηλά τους εκπληκτικούς γεωγλυφικούς σχηματισμούς της Νάσκα
 • Εξερευνήστε το μοναδικό Κούσκο, τον "Ομφαλό της Γης"
 • Περιηγηθείτε στο επιβλητικό φρούριο Σαξαχουαμάν με το τριπλό κυκλώπειο τείχος
 • Απολαύστε τη μαγεία του Μάτσου Πίτσου, της ιερής πόλης των Ίνκας
 • Γνωρίστε τους ιθαγενείς Ούρος στα πλωτά νησιά τους, που είναι φτιαγμένα από καλάμια τοτόρα στη λίμνη Τιτικάκα

 

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Ξενοδοχεία 5*, 4* και 4* sup, διαμονή στο Φαράγγι του Κόνδορα
 • Χρησιμοποίηση εσωτερικών πτήσεων

Χάρτης Ταξιδιού Πλήρες Περού, Στα απάτητα μονοπάτια των Ίνκας | Φεβρουάριος - Οκτώβριος 2021

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info