Γεωργία – Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν με επέκταση στη Μεστιά | Μάιος - Νοέμβριος 2021

Διάρκεια: 18 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 2490€

Ταυτότητα ταξιδιού

Ένα ταξίδι που προέκυψε από επιτόπια αναζήτηση και αποκρυσταλλώνει τη διάθεση των ταξιδιωτών του Versus να θέλουν να τα βλέπουν όλα.

Επισκεπτόμαστε μέρη άγνωστα και  πρωτότυπα, όπως τη δασωμένη περιοχή του Ντιλιτζάν στη Βόρεια Αρμενία, το Γκόρις, τη  λίμνη Σεβάν και έχουμε δύο διανυκτερεύσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στο αποκλειστικό αυτό ταξίδι του Versus διασχίζουμε ένα μεγάλο μέρος της Γεωργίας επισκεπτόμενοι την  υπόσκαφη πολιτεία Βάρτζια και μένοντας στην περιοχή του Κουτaΐσι.

Έτσι, το ταξίδι μας  αποκτά πολύ μεγαλύτερη ποικιλία, διακόπτονται οι τεράστιες διαδρομές και το βασικότερο,  γνωρίζουμε πολύ περισσότερες τοποθεσίες.

Αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή του Versus,  που έχει ως γνώμονα την πραγματική και εις βάθος εξερεύνηση των χωρών που  επισκέπτεται.

Για πρώτη φορά παρουσιάζουμε την πόλη της Μεστιά, στη Γεωργία, με τα μεσαιωνικά πυργόσπιτα!

Η επιστροφή από Μπατούμι που αποφεύγει τα πισωγυρίσματα, θα πρέπει να προστεθεί στα αδιαφιλονίκητα ατού του προγράμματος, ενώ τα μοναστήρια στην Αρμενία και στη Γεωργία, κτισμένα στα πιο όμορφα τοπία της Υπερκαυκασίας, θα σας επιβραβεύσουν για την επιλογή του ταξιδιού αυτού.

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Ένα ταξίδι στα μέρη που σκιάζει ο Καύκασος

Ο Καύκασος, καταφύγιο ενός μωσαϊκού εθνοτήτων, υπήρξε ανέκαθεν ένα φυσικό οχυρό αλλά και «μήλο της Έριδος» για Πέρσες, Οθωμανούς, Άραβες και Ρώσους.

Στις απότομες πλαγιές του φώλιασαν από νωρίς λαοί σκληροτράχηλοι, που μέσα στους αιώνες ανέπτυξαν διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες.

Στο ταξίδι μας αυτό θα γνωρίσουμε τρεις γειτονικές αλλά τόσο διαφορετικές χώρες του Καυκάσου, που οι Ρώσοι τις ονόμασαν Υπερκαυκασία (Transcaucasia, το νότιο τμήμα της περιοχής μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας), με αρχαίες πόλεις, μοναστήρια, κάστρα και τζαμιά, μνημεία του Σοβιετικού παρελθόντος και μοναδικά τοπία, καθώς και την αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ (ή Αρτσάχ).

Ένα ταξίδι από τον Μύθο στην Ιστορία…

 

Μόνο Στο Versus

Εξερευνητικό ταξίδι που επισκέπτεται κρυμμένα μυστικά του Καυκάσου! Η ταυτότητα ενός μοναδικού προγράμματος στον Καύκασο!!!          
 

 • Διανυκτερεύσεις σε μέρη άγνωστα και πρωτότυπα: Ντιλιτζάν, Γκόρις, Λίμνη Σεβάν, Γκιουμρί.  Με την οδική μας διαδρομή από το Μπακού στην Τιφλίδα, έχουμε την ευκαιρία να δούμε την ενδοχώρα του Αζερμπαϊτζάν και να διανυκτερεύσουμε σε μια από τις πιο δημοφιλείς και παλιές πόλεις της χώρας, το Σέκι, σταθμό στον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού, που διατηρεί αναλλοίωτο τον μεσαιωνικό του χαρακτήρα.
 • Η είσοδος και η έξοδος από τη Γεωργία προς την Αρμενία γίνονται από διαφορετικά σημεία, και έτσι γνωρίζουμε το μεγαλύτερο μέρος των χωρών αυτών.
 • Επισκεπτόμαστε την υπόσκαφη πολιτεία Βάρτζια, την περιοχή του Κουταΐσι, καθώς και χωριά του Καυκάσου στη βόρεια Γεωργία, όπως το Καζμπέγκι, σε υψόμετρο 1.750 μ.
 • Διαδρομή με jeep 4x4 στο Κασμπέγκι.
 • Κινούμαστε δίπλα στην περιοχή της Νότιας Οσετίας και πάνω στον ιστορικό στρατιωτικό δρόμο, μέσω  του οποίου οι Ρώσοι προσέγγισαν την Υπερκαυκασία στις αρχές του 19ου αιώνα. Αγγίζουμε τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις υψηλότερες κορυφές του Καυκάσου.
 • Επισκεπτόμαστε τα βασικότερα αξιοθέατα του Ναγκόρνο Καραμπάχ (δύο διανυκτερεύσεις).
 • Το μόνο πρόγραμμα με την Μεστιά και τα πυργόσπιτά της.
 • Επιλέγουμε πτήση επιστροφής από Μπατούμι και όχι από Τιφλίδα, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία και το πήγαινε-έλα στην πρωτεύουσα.
 • Οινογευσία στη Μτσχέτα και στο Ερεβάν.
 • Παρασκευή του παραδοσιακού ψωμιού lavash της Αρμενίας.
 • Διαδρομή με τελεφερίκ στην Τιφλίδα και στη Μεστιά.
 • Διαδρομή με τζιπ στην Μεστιά.
 • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός.

 

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ΗΜΕΡΑ: AΘHNA/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ - ΜΠΑΚΟΥ

Συγκέντρωση στο αεροδρόµιο και πτήση µέσω ενδιάµεσου σταθµού για το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερµπαϊτζάν, µιας χώρας που συνδυάζει το άρωµα της ανατολής µε αυτό του πετρελαίου. Το "Ντουµπάι της Κασπίας", το Μπακού, η ανατολικότερη πρωτεύουσα της ∆ύσης, είναι µια από τις ταχύτερα αναπτυσσόµενες περιοχές του πλανήτη. Από εδώ ξεκινούν οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εδώ είναι το νέο Ελντοράντο, η περιοχή µε τις µεγάλες ευκαιρίες. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο µας. Υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο. ∆ιανυκτέρευση.

 

2η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΑΚΟΥ - ΓΚΟΜΠΟΥΣΤΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ

Το Μπακού είναι ένα µεγάλο λιµάνι της Κασπίας Θάλασσας και βρίσκεται στο βάθος του οµώνυµου κόλπου στη νότια ακτή της χερσονήσου Αµπσερόν. Η παλιά πόλη είναι καταχωρηµένη στον κατάλογο των µνηµείων παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς της UNESCO, ενώ η σύγχρονη µητρόπολη µε τους µεγάλους δρόµους και τους ουρανοξύστες, εκτείνεται κοντά στο παλαιό κέντρο που περιβάλλεται από τείχη του 12ου αι.

Η ημέρα μας ξεκινάει με μια εκδρομή κατά µήκος της Κασπίας προς την περιοχή του Γκοµπουστάν µε τους περίεργους ηφαιστειακούς σχηµατισµούς και τις περισσότερες από 4.000 βραχογραφίες νεολιθικής εποχής. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τα εκπληκτικά ηφαίστεια λάσπης, που βρίσκονται πολύ κοντά στο Γκομπουστάν. Το Αζερμπαϊτζάν, άλλωστε, διαθέτει τα περισσότερα ηφαίστεια λάσπης στον κόσμο (περίπου 300) που εντοπίζονται διάσπαρτα στις ακτές, μέσα στη θάλασσα αλλά και στα νησάκια της χώρας. Η επίσκεψή μας στην περιοχή θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε από πολύ κοντά τα ενεργά αυτά ηφαίστεια! Στη συνέχεια επιστρέφουμε στο Μπακού, για να επισκεφθούµε το ιστορικό κέντρο της πόλης µε τα τείχη και τους πύργους, να περπατήσουµε στα καλντερίµια και να δούµε τζαµιά και παλάτια, επαύλεις των "βαρόνων του πετρελαίου", καραβάν σεράι και χαµάµ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο µας. ∆ιανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΑΚΟΥ - ΣΑΜΑΚΙ - ΚΙΣ - ΣΕΚΙ

Πρωινή αναχώρηση από το Μπακού, με πρώτο μας σταθμό την πόλη Σαμάκι (Shamakhi), σπουδαίο οινοπαραγωγικό κέντρο αλλά κάποτε και πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Σιρβάν (9ος-16ος αι.). Στη στάση μας στην πόλη θα δούμε ορισμένα από τα σημαντικά της αξιοθέατα, όπως τα μαυσωλεία Γιέντι Γκουμπέζ και Ντίρι Μπάμπα: το τελευταίο μοιάζει με τεράστια φωλιά αετού σκαλισμένη στον βράχο. Συνεχίζουμε κατόπιν για το χωριό Κις (Kish), γνωστό για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, που αποτυπώνεται καλύτερα στον πελώριο ναό του 6ου αι. Στο αρχαίο νεκροταφείο φαίνονται ακόμη τα απομεινάρια των αρχαίων κατοίκων της περιοχής, που αποκαλείται μάλιστα και  «η γη της Ατλαντίδας». Συνεχίζουμε για το Σέκι, µια από τις πιο δηµοφιλείς αλλά και παλαιότερες πόλεις της χώρας, σταθµό στον περίφηµο ∆ρόµο του Μεταξιού, που διατηρεί αναλλοίωτο τον µεσαιωνικό της χαρακτήρα. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο µας. ∆ιανυκτέρευση.

 

4η ΗΜΕΡΑ: ΣΕΚΙ - ΣΙΓΚΝΑΓΚΙ - ΜΠΟΝΤΜΠΕ - ΤΙΦΛΙΔΑ (ΓΕΩΡΓΙΑ)

Το Σέκι είναι η παλαιότερη πόλη στο Αζερμπαϊτζάν. Τα χρόνια που τα καραβάνια ακολουθούσαν τον Δρόμο του Μεταξιού στην Κεντρική Ασία, το Σέκι αποτελούσε σημαντικό σταθμό. Ο αέρας εκείνης της εποχής πνέει ακόμη δυνατά στην ταυτότητα της πόλης, αποτυπώνεται μάλιστα εξαιρετικά στο παλάτι του Χαν, με τις χρωματιστές προσόψεις, άλλες διακοσμημένες με περίτεχνα σχέδια, άλλες με φρέσκο και λουλούδια. 

Μετά την περιήγησή μας συνεχίζουμε για τη δεύτερη χώρα του ταξιδιού μας, τη Γεωργία. Μετά τις συνοριακές διατυπώσεις φτάνουμε στην όμορφη πόλη του Σινγκνάγκι, στη γεωργιανή επαρχία Κακέτι. Η πόλη διατηρεί ένα μέρος των τειχών του 18ου αιώνα, ενώ από υψόμετρο 790 μ. ατενίζει τις κοιλάδες Αλαζάνι αλλά και τα όρη του Καυκάσου.

Επόμενος σταθμός μας το Μοναστήρι Μπόντμπε, ένα ορθόδοξο μοναστήρι του 9ου αιώνα, πριν φτάσουμε εντέλει στην πρωτεύουσα της Γεωργίας (ή Σακαρτβέλο, όπως ονοµάζουν τη χώρα τους οι κάτοικοί της), την Τιφλίδα, που στα γεωργιανά ονοµάζεται Τµπιλίσι και σηµαίνει «ζεστή πηγή».

Η Τιφλίδα είναι απλωµένη ανάµεσα σε λοφώδεις πλαγιές που κατεβαίνουν στον ποταµό Μκτβάρι (Κούρα), κατά µήκος της σιδηροδροµικής γραµµής που συνδέει το Μπακού στην Κασπία µε τον Εύξεινο Πόντο και στη συµβολή διαφόρων σηµαντικών αρτηριών. Η πόλη παρουσιάζει µια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αφού έχει επηρεαστεί από Βυζαντινούς, Πέρσες, Οθωµανούς και Ρώσους. Άφιξη και ξενάγηση στην παλιά και στη σύγχρονη πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούµε τον Καθεδρικό Ναό Σαµέµπα (Αγίας Τριάδας), τη µεγαλύτερη εκκλησία όχι µόνο της χώρας αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Καυκάσου, που ολοκληρώθηκε το 2004 και χτίστηκε προς τιµήν του εορτασµού των 1.500 χρόνων της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, τις εκκλησίες Σιόνι και Ανχισκάτι (6ου, 7ου αι.), το κάστρο Ναρικάλα που δεσπόζει στην πόλη, τη λεωφόρο Ρουσταβέλι µε τα πολυτελή καταστήµατα και τα επιβλητικά κτίρια, την Όπερα, το Κοινοβούλιο κ.ά. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο µας. ∆ιανυκτέρευση.

 

5η ΗΜΕΡΑ: ΤΙΦΛΙΔΑ - ΑΝΑΝΟΥΡΙ - ΚΑΖΜΠΕΓΚΙ

Πρωινή αναχώρηση για να απολαύσουμε τα εκπληκτικά τοπία του Καυκάσου με προορισμό την κωμόπολη Καζμπέγκι, που είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Τέγκρι (υψόμετρο: 1.750 m). Κατά τη διαδρομή μας θα επισκεφθούμε το φρούριο και μοναστήρι Ανανούρι (16ου-17ου αι.) με χαρακτηριστικά στοιχεία του τέλους του μεσαίωνα. Φθάνοντας στο Καζμπέγκι θα επιβιβαστούμε σε αυτοκίνητα 4X4 για να επισκεφθούμε το Γκεργκέτι, ναό της Αγίας Τριάδας (14ου αι.,  υψόμετρο: 2.170 m). Καιρού επιτρέποντος, θα καταφέρουμε να θαυμάσουμε από εκεί έναν από τους ομορφότερους παγετώνες του Καυκάσου. Επιστροφή στο Καζμπέγκι. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

6η ΗΜΕΡΑ: ΚΑΖΜΠΕΓΚΙ - ΓΚΟΡΙ - ΟΥΠΛΙΣΤΙΚΕ - ΜΤΣΧΕΤΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ

Σήμερα θα κινηθούμε πάνω στον ιστορικό στρατιωτικό δρόμο μέσω του οποίου οι Ρώσοι προσέγγισαν την Υπερκαυκασία στις αρχές του 19ου αι. Προορισμός μας το Γκόρι, η γενέτειρα του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουκασβίλι, γνωστότερου με το όνομα Στάλιν. Θα επισκεφθούμε το μουσείο του Στάλιν, όπου θα δούμε προσωπικά του αντικείμενα και θα γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές της ζωής του. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στην περίφημη "λαξεμένη πόλη" Ουπλιστίκε, που είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Μκτβάρι. Επόμενος σταθμός της σημερινής μας ημέρας θα είναι στην πόλη-μουσείο Μτσχέτα, πρωτεύουσα της Ιβηρίας (δηλ. της αρχαίας και μεσαιωνικής κεντρικής Γεωργίας), γνωστή για τις παλιές εκκλησίες Σβετστικοβέλι ("παλιά ρίζα") και Τζβάρι ("Τίμιος Σταυρός"), οι οποίες είναι ενταγμένες στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Επιστροφή στην Τιφλίδα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

7η ΗΜΕΡΑ: ΤΙΦΛΙΔΑ - ΑΚΧΤΑΛΑ - ΝΤΙΛΙΤΖΑΝ (ΑΡΜΕΝΙΑ)

Σήµερα το πρωί θα επισκεφθούµε το Εθνικό Μουσείο της Τιφλίδας. Ο… «μαγνήτης» που θα μας τραβήξει στο μουσείο αυτό δεν είναι άλλος από τη μεγάλη συλλογή που αποκαλείται «Τα Χρυσά της Κολχίδας», απότοκο του θρύλου των Αργοναυτών με τον Ιάσωνα και το χρυσόμαλλο δέρας. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουµε για τα σύνορα Γεωργίας-Αρµενίας (Sadakhlo-Bagratashen). Μετά από τις σχετικές διατυπώσεις και συνεχίζοντας τη διαδροµή µας εντός Αρµενικού πλέον εδάφους, θα σταµατήσουµε στην Ακχτάλα, όπου θα επισκεφθούµε το οµώνυµο καστροµονάστηρο. Συνεχίζουµε τη διαδροµή µας για το Ντιλιτζάν, την "Ελβετία της Αρµενίας" µια πόλη - θέρετρο µε ήπιο κλίµα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο µας. Διανυκτέρευση. 

8η ΗΜΕΡΑ: ΝΤΙΛΙΤΖΑΝ - ΛΙΜΝΗ ΣΕΒΑΝ - ΣΕΒΑΝΑΝΚ - ΝΤΑΝΤΙΒΑΝΚ - ΣΤΕΠΑΝΑΚΕΡΤ (ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ)

Πρωινή αναχώρηση για μια πανέμορφη διαδρομή προς τη λίμνη Σεβάν, τη μεγαλύτερη της Αρμενίας και διάσημο παραθεριστικό προορισμό. Αφού επισκεφθούμε το μοναστήρι Σεβαναβάνκ ("μοναστήρι της Σεβάν") κινούμαστε παραλίμνια και περνάμε σιγά-σιγά στην επικράτεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ή Αρτσάχ, όπως το αποκαλούν οι Αρμένιοι. Πρώτος μας σταθμός είναι το μοναστήρι του Νταντιβανκ (9ος-13ος αι.), πριν φτάσουμε στην πρωτεύουσα Στεπανάκερτ.

Ναγκόρνο στα ρώσικα σημαίνει "ορεινός" και Καραμπάχ στα τούρκικα σημαίνει "μαύρος κήπος"). Είναι μια περιοχή παραδοσιακά Αρμενική, που επί Σοβιετίας παραχωρήθηκε στους Αζέρους υπό καθεστώς μερικής αυτονομίας, σύμφωνα πάντα με τη σταλινική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", αγνοώντας τη συντριπτική αρμενική πλειονότητα του πληθυσμού του. Τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

 

9η ΗΜΕΡΑ: ΣΤΕΠΑΝΑΚΕΡΤ (ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ/ΑΡΤΣΑΧ) - ΓΚΑΝΤΖΑΣΑΡ - ΤΙΚΡΑΝΑΚΕΡΤ - ΣΤΕΠΑΝΑΚΕΡΤ

Σήμερα θα επισκεφθούμε το ιστορικό μουσείο του Αρτσάχ, όπου θα δούμε πλήθος εκθεμάτων, όπως χειροτεχνήματα, χριστιανικά χειρόγραφα, αντικείμενα από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο αλλά και από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του Καραμπάχ. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Γκαντζασάρ, έδρα του Αρχιεπισκόπου του Αρτσάχ, όπου θα επισκεφθούμε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της Χριστιανοσύνης, στο οποίο φυλάσσονται αντικείμενα που σύμφωνα με τις παραδόσεις ανήκουν στον Ιωάννη τον Βαπτιστή και στους γονείς του Ζαχαρία και Ελισάβετ. Θα επισκεφθούμε επίσης τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Τικρανάκερτ (1ος αι. π.Χ.), πριν επιστρέψουμε στην Στεπανάκερτ. Διανυκτέρευση.

 

10η ΗΜΕΡΑ: ΣΤΕΠΑΝΑΚΕΡΤ - ΣΟΥΣΙ - ΧΝΤΖΟΡΕΣΚ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΑΤΕΒ - ΓΚΟΡΙΣ

Αναχωρούμε από το Στεπανάκερτ για να επισκεφθούμε πρώτα την πολιτιστική πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Σουσί, τόπο σφοδρών μαχών κατά το 1992, όπου θα δούμε την εκκλησία Ghazanchetsots του 19ου αι. και το Μνημείο της Ανεξαρτησίας. Καθώς επιστρέφουμε στην (ας το πούμε έτσι) «καθαυτή» Αρμενία, επισκεπτόμαστε το χωριό Χντζορέσκ, έναν ορεινό οικισμό με την εντυπωσιακή κρεμαστή γέφυρα. Δεν συστήνεται για… υψοφοβικούς!

Η επόμενη στάση μας θα είναι στο μοναστήρι Τατέβ (9ος-13ος αι.), που θεωρείται το ομορφότερο της Αρμενίας. Χτισμένο σε μια απόκρημνη βραχώδη πλαγιά που ατενίζει το φαράγγι του ποταμού Βοροτάν, εναρμονίζεται τέλεια με το βραχώδες τοπίο γύρω του. Μετά την επίσκεψή μας θα αναχωρήσουμε για την πόλη Γκόρις, το όνομα της οποίας σημαίνει "βραχώδης τόπος" (υψόμετρο: 1.385 μ.). Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

11η ΗΜΕΡΑ: ΓΚΟΡΙΣ - ΝΟΡΑΒΑΝΚ - ΧΟΡ ΒΙΡΑΠ - ΕΡΕΒΑΝ

Πρωινή αναχώρηση για το μοναστήρι Νοραβάνκ, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της μεσαιωνικής Αρμενίας, χτισμένο σε μια τοποθεσία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Επίσκεψη και αναχώρηση για το Χορ Βιράπ, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Αραράτ και είναι ως τις μέρες μας ιερός τόπος προσκυνήματος. Στο Χορ Βιράπ (Βαθύς Λάκκος) φυλακίστηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής, ο ιδρυτής και πρώτος επίσκοπος της Αρμενικής εκκλησίας, το όνομα και το έργο του οποίου έχει συνδεθεί με τον εκχριστιανισμό του Αρμενικού λαού. Παρά τα 13 χρόνια εγκλεισμού του στον λάκκο, ο Γρηγόριος (Κρικόρ) όχι μόνο επέζησε, αλλά  θεράπευσε τον βασιλιά Τιριδάτη, με εντολή του οποίου είχε φυλακιστεί. Κατόπιν αυτού ο Τιριδάτης αποδέχθηκε τη νέα πίστη, βαφτίστηκε χριστιανός από τον Γρηγόριο και το 301 με βασιλική διαταγή ανακήρυξε τον χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του αρμενικού κράτους. Αφού απολαύσουμε την εκπληκτική θέα των δίδυμων κορυφών του βιβλικού Αραράτ και του ποταμού Αράξη, θα συνεχίσουμε για την πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν, μια πανέμορφη πόλη χτισμένη στις όχθες του ποταμού Χραζντάν, με φαρδιές λεωφόρους, μνημειώδεις πλατείες, επιβλητικά κτίρια, καταπράσινους κήπους κλπ. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

12η ΗΜΕΡΑ: ΕΡΕΒΑΝ - ΓΚΑΡΝΙ - ΓΚΕΓΚΧΑΡΝΤ - ΕΡΕΒΑΝ

Η πόλη αποκαλείται από τους Αρμενίους Γερεβάν, δηλαδή "η ορατή", επειδή, σύμφωνα με τον μύθο, ήταν η πρώτη τοποθεσία που είδε ο Νώε μετά τον Κατακλυσμό. Πόλη με αξιοσημείωτη ιστορική σπουδαιότητα, συνδεδεμένη με τις περιπέτειες του αρμενικού λαού. Μια πόλη με μοντέρνα ατμόσφαιρα και πανάρχαια ιστορία, με δεκάδες θέατρα, αίθουσες συναυλιών γκαλερί και κλαμπ με ζωντανή μουσική. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας θα επισκεφθούμε το κρατικό ινστιτούτο χειρογράφων Ματενανταράν, που περιέχει 12.000 αρμένικα και 3.000 ξενόγλωσσα χειρόγραφα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, καθώς και το μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας (1915). Θα δούμε επίσης την πλατεία Δημοκρατίας, την όπερα που φέρει το όνομα του μεγάλου συνθέτη Αλεξάντερ Σπεντιαριάν, το Κασκαντέ κ.ά. Συνεχίζουμε για τον ναό του Γκαρνί, ένα πραγματικό κόσμημα ελληνιστικής αρχιτεκτονικής και το λαξεμένο σε βράχο μοναστήρι Γκεγκχάρντ. Επιστρέφοντας στο Ερεβάν θα επισκεφθούμε εργοστάσιο παραγωγής κονιάκ - το αρμενικό κονιάκ είναι γνωστό διεθνώς και ήταν το αγαπημένο ποτό του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

 

13η ΗΜΕΡΑ: ΕΡΕΒΑΝ - ΖΒΑΡΤΝΟΤΣ - ΕΤΣΜΙΑΤΖΙΝ - ΓΚΙΟΥΜΡΙ

Πρωινή αναχώρηση για το Ζβάρτνοτς, όπου θα επισκεφθούμε τα ερείπια του καθεδρικού ναού του 7ου αι. Συνεχίζουμε για το Ετσμιατζίν, το θρησκευτικό κέντρο της χώρας και έδρα του Αρμενικού Πατριαρχείου, το ''Βατικανό'' της Αρμενίας. Η μικρή αυτή πόλη, περίπου 20 km από το Ερεβάν, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία όταν η Αρμενία ανακήρυξε τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του κράτους, μετά από ένα όραμα του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή που είδε τον Ιησού Χριστό να κατεβαίνει από τον ουρανό και να δείχνει το σημείο όπου το 301 θεμελιώθηκε η Αγία Έδρα, στη θέση ενός ειδωλολατρικού ναού - το όνομα Ετσμιατζίν στα αρμενικά σημαίνει "κάθοδος του Μονογενούς". Τελικός προορισμός μας για σήμερα είναι το Γκιουμρί, μια από τις ομορφότερες πόλεις της Υπερκαυκασίας. Φθάνοντας θα περπατήσουμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και θα νιώσουμε την αίγλη του λαμπρού παρελθόντος της. Στις αρχές του 19ου αι. ήταν ένα απλό χωριό που ονομαζόταν Κουμαϊρί και σχεδόν μέσα σε μια δεκαετία αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους σιδηροδρομικούς κόμβους ολόκληρου του Καύκασου. Όταν το 1837 ο Ρώσος τσάρος Νικόλαος επισκέφθηκε το Κουμαϊρί, το μετονόμασε σε Αλεξαντροπόλ προς τιμήν της συζύγου του, Αλεξάνδρας Φιοντόροβνα. Τρία χρόνια αργότερα η πόλη δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις σύγχρονες της εποχής της. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

14η ΗΜΕΡΑ: ΓΚΙΟΥΜΡΙ - ΒΑΡΤΖΙΑ - ΚΟΥΤΑΪΣΙ (ΓΕΩΡΓΙΑ)

Πρωινή αναχώρηση για τα σύνορα της Αρμενίας με τη Γεωργία. Μετά τις συνοριακές διατυπώσεις θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μας για να επισκεφθούμε ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας, το περίφημο συγκρότημα τρωγλοδυτικών εκκλησιών της Βάρτζια (12ος-13ος αι.). Συνεχίζουμε για το Κουταϊσί, την πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Κολχίδας. Βρίσκεται  στην καρδιά της Γεωργίας και είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

15η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΥΤΑΪΣΙ - ΜΕΣΤΙΑ

Μετά το πρωινό μας επισκεπτόμαστε το κέντρο της πόλης του Κουταΐσι, όπου θα δούμε και την τοπική αγορά (food market). Αναχωρούμε οδικώς για τα δυτικά της Γεωργίας, με προορισμό μας την πόλη Μεστιά. Η Μεστιά είναι το κέντρο της επαρχίας Άνω Σβανέτι, μία από τις πιο ιστορικές επαρχίες της Γεωργίας, στο βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας. Η περιοχή «αγκαλιάζεται» από πανύψηλες βουνοκορφές, κάποιες από αυτές ξεπερνούν τα 3.000 μέτρα και άλλες ακόμα και τα 5.000! Το οχυρό Σβανέτι, που χτίστηκε για να προστατεύει τον ντόπιο πληθυσμό, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Άφιξη και τακτοποίηση στη Μεστιά. Διανυκτέρευση.

 

16η ΗΜΕΡΑ: ΜΕΣΤΙΑ - ΟΥΣΓΚΟΥΛΙ - ΜΕΣΤΙΑ

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε με jeep θα φτάσουμε στο Ουσγκούλι, ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Γεωργίας, στην περιοχή του φαραγγιού Ενγκούρι. Στο τέλος της ημέρας επιστρέφουμε στη Μεστιά. Διανυκτέρευση.

 

17η ΗΜΕΡΑ: ΜΕΣΤΙΑ (τελεφερίκ) - ΖΟΥΓΚΝΤΙΝΤΙ - ΜΠΑΤΟΥΜΙ

Ξεκινάμε την ημέρα γνωρίζοντας καλύτερα πόλη της Μεστιά. Με τον αρχηγό μας θα πάρουμε και το τελεφερίκ για να απολαύσουμε και την πανοραμική όψη της πόλης.
Αναχωρούμε στη συνέχεια για την πόλη Ζουγκντίντι, στην ιστορική επαρχία του Σαμεγκρέλο. Εδώ θα επισκεφθούμε το ανάκτορο Νταντιάνι, των παλαιών δουκών του Σαμεγκρέλο, που σήμερα φιλοξενεί πάνω από 50.000 σπάνια εκθέματα στο μουσείο του. Στα πιο πολύτιμα εκθέματά του βρίσκεται και μία νεκρική μάσκα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
Στη συνέχεια αναχωρούμε για το  ιστορικό Μπατούµι, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τµήµα της Γεωργίας, της πανέµορφης αυτής χώρας του Καύκασου, που γνωρίζουµε από τους µύθους του Προµηθέα, του Φρίξου και της Έλλης, του Ηρακλή, των Αργοναυτών και του Χρυσόµαλλου ∆έρατος. Το Μπατούµι είναι πρωτεύουσα της αυτόνοµης ∆ηµοκρατίας της Αζαρίας και σηµαντικό λιµάνι της χώρας στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου καταλήγει ο πετρελαιαγωγός του Μπακού. Χάρη στην προνοµιούχα τοποθεσία του, αποτελεί φηµισµένο κέντρο παραθερισµού. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο µας. ∆ιανυκτέρευση.

18η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΑΤΟΥΜΙ - ΦΡΟΥΡΙΟ ΓΚΟΝΙΟ - ΜΠΑΤΟΥΜΙ (ξενάγηση) - ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Ξεκινάμε την ημέρα μας με επίσκεψη στο φρούριο Γκόνιο (περίπου 12 χλμ. έξω από την πόλη, και επιστρέφουμε στο Μπατούμι για να ξεναγηθούμε στην πόλη. Ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφέροντα σημεία που θα περάσουμε, ξεχωρίζει το σύμπλεγμα της Μήδειας, που μας υπενθυμίζει την ιστορία των Αργοναυτών και του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Θα κάνουμε επίσης μία βόλτα στην παραλιακή λεωφόρο του Μπατούμι, πριν μεταβούμε στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστούμε στην πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

19η ΗΜΕΡΑ: ΑΦΙΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

Οι πτήσεις ισχύουν για όλες τις αναχωρήσεις.

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

TK 1842

1η Ημέρα

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

05:40

07:10

TK 332

1η Ημέρα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΜΠΑΚΟΥ

08:10

12:00

TK 391

18η Ημέρα

ΜΠΑΤΟΥΜΙ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

10:25

11:30

TK 1849

18η Ημέρα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

13:10

14:45

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονοµικής θέσης µε ενδιάµεσο σταθµό.  
 • Ξενοδοχεία 4* & 5*, από τα καλύτερα στις περιοχές χωρίς τουριστική υποδοµή.
 • Ηµιδιατροφή. 
 • Όλες οι µεταφορές, µετακινήσεις, εκδροµές και ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραµµα.
 • Τοπικοί ξεναγοί. 
 • Έµπειρος Έλληνας αρχηγός-συνοδός του γραφείου µας.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει)

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Φόροι αεροδροµίων, επιβάρυνση καυσίµων, φιλοδωρήµατα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήµατος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισµού λόγω ατυχήµατος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήµατος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρµακευτικές και νοσοκοµειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τµήµα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε µια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 670 €.

Βίζες: Θα πρέπει να προσκοµίσετε στο Γραφείο µας το διαβατήριό σας, το οποίο θα πρέπει απαραίτητα να έχει 6µηνη ισχύ καθώς και 4 έγχρωµες πρόσφατες φωτογραφίες διαβατηρίου τουλάχιστον 9 εργάσιμες ηµέρες πριν από την αναχώρηση του ταξιδιού.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ VISA

Θα πρέπει να προσκομίσετε στο Γραφείο μας το διαβατήριό σας, το οποίο θα πρέπει απαραίτητα να έχει 6μηνη ισχύ καθώς και 4 έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες διαβατηρίου τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την αναχώρηση του ταξιδιού.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Η κράτηση γίνεται μόνο με την αποστολή του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. 

 

 

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


Έως 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Όλες οι τιμές για αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν το αεροπορικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Θεσσαλονίκη στο οποίο οφείλεται και η διαφορά στην τιμή. Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετε το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

 

Απαιτούνται 2 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα. Για την διαμονή και τις μεταφορές σας στην Αθήνα δείτε παρακάτω την ειδική προσφορά «StopOver Athens»

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας.  Σύμφωνα με τις πτήσεις  αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “StopoverAthens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

Εξερευνητικό ταξίδι που επισκέπτεται κρυμμένα μυστικά του Καυκάσου! Η ταυτότητα ενός μοναδικού προγράμματος στον Καύκασο!!!          
 

 • Διανυκτερεύσεις σε μέρη άγνωστα και πρωτότυπα: Ντιλιτζάν, Γκόρις, Λίμνη Σεβάν, Γκιουμρί.  Με την οδική μας διαδρομή από το Μπακού στην Τιφλίδα, έχουμε την ευκαιρία να δούμε την ενδοχώρα του Αζερμπαϊτζάν και να διανυκτερεύσουμε σε μια από τις πιο δημοφιλείς και παλιές πόλεις της χώρας, το Σέκι, σταθμό στον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού, που διατηρεί αναλλοίωτο τον μεσαιωνικό του χαρακτήρα.
 • Η είσοδος και η έξοδος από τη Γεωργία προς την Αρμενία γίνονται από διαφορετικά σημεία, και έτσι γνωρίζουμε το μεγαλύτερο μέρος των χωρών αυτών.
 • Επισκεπτόμαστε την υπόσκαφη πολιτεία Βάρτζια, την περιοχή του Κουταΐσι, καθώς και χωριά του Καυκάσου στη βόρεια Γεωργία, όπως το Καζμπέγκι, σε υψόμετρο 1.750 μ.
 • Διαδρομή με jeep 4x4 στο Κασμπέγκι.
 • Κινούμαστε δίπλα στην περιοχή της Νότιας Οσετίας και πάνω στον ιστορικό στρατιωτικό δρόμο, μέσω  του οποίου οι Ρώσοι προσέγγισαν την Υπερκαυκασία στις αρχές του 19ου αιώνα. Αγγίζουμε τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις υψηλότερες κορυφές του Καυκάσου.
 • Επισκεπτόμαστε τα βασικότερα αξιοθέατα του Ναγκόρνο Καραμπάχ (δύο διανυκτερεύσεις).
 • Το μόνο πρόγραμμα με την Μεστιά και τα πυργόσπιτά της.
 • Επιλέγουμε πτήση επιστροφής από Μπατούμι και όχι από Τιφλίδα, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία και το πήγαινε-έλα στην πρωτεύουσα.
 • Οινογευσία στη Μτσχέτα και στο Ερεβάν.
 • Παρασκευή του παραδοσιακού ψωμιού lavash της Αρμενίας.
 • Διαδρομή με τελεφερίκ στην Τιφλίδα και στη Μεστιά.
 • Διαδρομή με τζιπ στην Μεστιά.
 • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός.

 

Highlights

 • Περπατήστε στα καλντερίμια της Παλιάς Πόλης του Μπακού.
 • Τα μεσαιωνικά πυργόσπιτα της Μεστιά.
 • Απολαύστε τα εκπληκτικά τοπία του Καυκάσου και τα πανέμορφα χωριά του. Κινηθείτε στον ιστορικό στρατιωτικό δρόμο, μέσω του οποίου οι Ρώσοι  προσέγγισαν την Υπερκαυκασία στις αρχές του 19ου αιώνα 
 • Επισκεφθείτε το μουσείο του Στάλιν στη γενέτειρά του Γκόρι.
 • Εξερευνήστε την περίφημη «λαξευμένη πόλη» Ουπλιστίκε.
 • Αναζητείστε παλιά μοναστήρια της Αρμενίας κτισμένα σε τοποθεσίες ιδιαίτερης  φυσικής ομορφιάς (Χαγκαρτσίν, Τατέβ, Νοραβάνκ κ.ά.).
 • «Εισβάλετε» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και μάθετε την ιστορία της πολύπαθης αυτής περιοχής.
 • Θαυμάστε την εκπληκτική θέα των δίδυμων κορυφών του βιβλικού Αραράτ από το Χορ Βιράπ.

 

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Το μόνο πρόγραμμα με την απόμακρη Μεστιά, την πόλη με τα πυργόσπιτα που «αγκαλιάζεται» από τον Καύκασο. 
 • Διανυκτερεύουμε σε μέρη άγνωστα και πρωτότυπα: Ντιλιτζάν, Γκόρις, Λίμνη Σεβάν, Γκιουμρί

Χάρτης Ταξιδιού Γεωργία – Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν με επέκταση στη Μεστιά | Μάιος - Νοέμβριος 2021

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info