Κένυα - Τανζανία - Ζανζιβάρη - Η μεγάλη μετανάστευση των ζώων| 06.08.2021 & 20.08.2021

Διάρκεια: 15 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 4190€

Ταυτότητα ταξιδιού

Τανγκανίκα, κατά τους γερμανούς αποικιοκράτες, είναι όλο το κομμάτι που απέκτησαν στην ανατολική Αφρική. Οι Τανζανοί κράτησαν το όνομα αυτό και μετά την απελευθέρωσή τους, αφού στην ουσία η λέξη Τανζανία προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων Τανγκανίκα και Ζανζιβάρη. Από όποια όμως οπτική γωνία και αν δείτε το όνομα αυτής της χώρας, σίγουρα είναι συνυφασμένο με τα πλουσιότερα σε άγρια ζωή πάρκα της Αφρικής και με ένα από τα πιο όμορφα νησιά της, τη Ζανζιβάρη. Σε όλα αυτά τα υπερθετικά που διαθέτει η χώρα αποφασίσαμε να προσθέσουμε και μερικές από τις φυλές που ζουν στην ευρύτερη περιοχή σε κάποια από τις λίμνες της και έτσι "ντύσαμε" ένα φυσιολατρικό ταξίδι σαφάρι και διακοπών σε εξωτικό νησί, με λαογραφικά και πολιτιστικά-ιστορικά στοιχεία, μια και θα επισκεφθούμε την ιστορική Πέτρινη πόλη της Ζανζιβάρης με τους κατοίκους της να έχουν συναλλαγές με τους λαούς της Μέσης Ανατολής από την αρχαιότητα.

Μόνο Στο Versus

Μετά την επιτυχία των δύο προηγούμενων ετών, που παρακολουθήσαμε τη μετανάστευση μαζί σας, συνεχίζουμε και φέτος!

 • Ο συνδυασμός των πάρκων Μασάι Μάρα και Σερενγκέτι, με πέντε συνολικά διανυκτερεύσεις σε υπέροχα lodge, αποτελεί το μεγάλο ατού του ταξιδιού!
 • Συνολικά επτά ημέρες σε πάρκα, κάθε μέρα και ένα γνήσιο απολαυστικό σαφάρι στις καλύτερες ημέρες του χρόνου και κατά τη διάρκεια της μεγάλης μετανάστευσης των ζώων.
 • Με σπάνια διαμονή 2 διαν/σεων μέσα στο Βόρειο Σερενγκέτι για να είμαστε κοντά στο φαινόμενο.
 • Σημαντική και σπάνια εμπειρία η διέλευση των συνόρων από την Τανζανία στην Κένυα μέσα από τα Πάρκα.
 • Μεσημεριανό πικνίκ μέσα στην καλδέρα του κρατήρα Νγκορονγκόρο.
 • Επίσκεψη στις νομαδικές φυλές Χατζάμπε και Ντατόγκα στη λίμνη Εγιάσι, για να γνωρίσουμε από κοντά τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής τους.
 • Επαρκής διαμονή με 3 διαν/σεις στη Ζανζιβάρη, στις εξωτικές παραλίες του νησιού, με πολλές ξεναγήσεις αλλά και ελεύθερο χρόνο για κολύμπι ή θαλάσσιες δραστηριότητες, και όχι στην πρωτεύουσα για μείωση κόστους.
 • Πλήρης διατροφή στα lodge.
 • Ημιδιατροφή στη Ζανζιβάρη.
 • Αρχηγός με τεράστια εμπειρία στην περιοχή.

 

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Ζανζιβάρη

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για τη Ζανζιβάρη.

 

2η ημέρα: Άφιξη στη Ζανζιβάρη – Παραλίες Ζανζιβάρης

Άφιξη στη Ζανζιβάρη, το νησί-παράδεισος της Τανζανίας και στη συνέχεια να μεταβούμε στις παραλίες, όπου και θα διαμείνουμε σε εξαιρετικό ξενοδοχείο στις εξωτερικές ακτές του νησιού. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Παραλίες Ζανζιβάρης – «Πέτρινη πόλη» - Δάσος Ζοζάνι – Παραλίες Ζανζιβάρης

Πρωινή ξενάγηση στη γραφική πρωτεύουσα της Ζανζιβάρης, την πανέμορφη Stonetown («Πέτρινη πόλη»). Έχοντας έντονη την αίσθηση περασμένης εποχής, θα αναζητήσουμε στα στενά της σοκάκια -μερικά έχουν πλάτος όσο το άνοιγμα των χεριών-, τα διακοσμημένα με κοράλλια σπίτια της, με τις μεγάλες, σκαλιστές, ξύλινες πόρτες, τα περίτεχνα μπαλκόνια και τις εσωτερικές αυλές, τα τζαμιά, τις πλατείες, την Αγορά των Σκλάβων με τα υγρά κελιά όπου τους στοίβαζαν αλυσοδεμένους (η Ζανζιβάρη υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εμπορίας σκλάβων στην Ανατολική Αφρική), το Αραβικό Φρούριο, τα γραφικά μαγαζιά και τα υπαίθρια παζάρια της, που είναι ο παράδεισος για τους λάτρεις της αφρικανικής τέχνης. Η παλιά «Πέτρινη πόλη» του νησιού προστατεύεται από την UNESCO.

Μετά την επίσκεψή μας θα αναχωρήσουμε για το δάσος Ζοζάνι (Jozani), με τα πολλά ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Μεταφορά σε παραλιακό ξενοδοχείο. Χρόνος ελεύθερος για μπάνια και χαλάρωση. Η Ζανζιβάρη είναι γνωστή για τις ειδυλλιακές παραλίες της και τα κοράλλια της. Τα νησιά της Ζανζιβάρης κατοικήθηκαν από φυλές της ενδοχώρας της Αφρικής 2.000 χρόνια πριν. Από τότε πέρασαν από το νησί Άραβες, Πέρσες και άλλοι έμποροι από την Ινδία και την Ασία. Εκείνη την εποχή διαδόθηκε ο ισλαμισμός και η αρχιτεκτονική του, που χαρακτηρίζει τα νησιά του αρχιπελάγους μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια τα νησιά πέρασαν στα χέρια των Πορτογάλων, των Βρετανών και, τέλος, των Αράβων. Όλες αυτές οι κουλτούρες και οι πολιτισμοί μπλέκονται μεταξύ τους και αυτό είναι το αδιαφιλονίκητο ατού της Ζανζιβάρης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Ζανζιβάρη

Ημέρα ελεύθερη για να απολαύσουμε τις υπέροχες παραλίες του Ινδικού και να αναπολήσουμε τις εμπειρίες που είχαμε σε αυτό το ταξίδι. Για όσους θέλουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, μπορούν να κάνουν snorkeling, diving, βαρκάδα στο ηλιοβασίλεμα να κολυμπήσουν με τα δελφίνια, να κάνουν ψάρεμα, ποδηλασία κ.ά. Διανυκτέρευση σε παραλιακό ξενοδοχείο της Ζανζιβάρης.

 

 

5η ημέρα: Ζανζιβάρη – Αρούσα – Εθνικό Πάρκο Λίμνης Μανιάρα (σαφάρι)

Πρωινή μετάβαση στο αεροδρόμιο από όπου θα πετάξουμε για την ηπειρωτική Τανζανία και την Αρούσα. Άφιξη και άμεση αναχώρηση για το Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Μανιάρα, έναν πραγματικό παράδεισο της φύσης. Το πάρκο έχει έκταση 330 τετρ. χλμ., εκ των οποίων τα 200 τετρ. χλμ. καλύπτει η λίμνη. Είναι γνωστό κυρίως για τους ελέφαντες και τα λιοντάρια που ξεκουράζονται στα κλαδιά των δέντρων (Tree climbing lions), καθώς και για την ποικιλία στα είδη των πουλιών (περίπου 380 είδη). Απολαμβάνουμε σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο, με εξειδικευμένους οδηγούς, που μας κατευθύνουν στα καλύτερα σημεία θέασης, παρέχοντάς μας παράλληλα όλα όσα (θα) πρέπει να γνωρίζουμε για αυτόν τον παράδεισο όπου βρισκόμαστε. Τακτοποίηση στο lodge. Διανυκτέρευση.

6η ημέρα: Εθνικό Πάρκο Λίμνης Μανιάρα – Φυλές λίμνης Εγιάσι – Νγκορονγκόρο

Νωρίς σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για τη λίμνη Εγιάσι, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε γηγενείς της περιοχής, οι οποίοι ζουν ακόμα σε πρωτόγονες συνθήκες. Θα δούμε μέλη της φυλής Χατζάμπε, που μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούν σπηλιές για τη διαμονή τους, θα παρατηρήσουμε πώς ανάβουν φωτιές και ποια δέντρα χρησιμοποιούν για αυτό, θα μας δείξουν πώς συλλέγουν μέλι και θα μας διδάξουν πώς φτιάχνουν φάρμακα από φυσικά προϊόντα που γιατρεύουν βαριές ασθένειες. Αργότερα θα επισκεφθούμε τη φυλή Ντατόγκα, η οποία ασχολείται κυρίως με την κτηνοτροφία και τρέφεται με παράγωγα των ζώων και καρπούς. Οι Ντατόγκα ζουν σαν νομάδες και μετακινούνται από μέρος σε μέρος για να βρουν τροφή για τα ζώα τους. Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να δούμε τους σιδεράδες της φυλής να φτιάχνουν όπλα, όπως μαχαίρια, τόξα με δηλητήριο και δόρατα, με τη δική τους παραδοσιακή μέθοδο.

Αναχωρούμε στη συνέχεια για το διάσημο Νγκορονγκόρο με τον απέραντο κρατήρα του που φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία θηρίων. Θα κατέβουμε τα τοιχώματα της καλδέρας για ένα μοναδικό σαφάρι σε μία από τις συγκλονιστικότερες τοποθεσίες της Αφρικής, σαν σκηνικό από ταινία. Θα απολαύσουμε ένα φαντασμαγορικό και γνήσιο αφρικανικό σαφάρι στη βάση του κρατήρα, ο οποίος αποτελεί καταφύγιο για περίπου 25.000 θηλαστικά -μεταξύ των οποίων ο υπό εξαφάνιση μαύρος ρινόκερος-, καθώς και για μια μεγάλη ποικιλία σε είδη πουλιών (περισσότερα από 380 είδη). Μεσημεριανό πικνίκ μέσα στην καλδέρα. Βραδινό θα πάρουμε στο lodge, όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

Νγκορονγκόρο

Με ανάγλυφα τα σημάδια από τις δυνάμεις της φύσης που δημιούργησαν τα τοιχώματά του, τα οποία ορθώνονται 600 μέτρα πάνω από τον επίπεδο πυθμένα, στην πραγματικότητα το Νγκορονγκόρο δεν είναι κρατήρας αλλά μια καλδέρα που σχηματίστηκε από την κατάρρευση ενός ηφαιστείου, ύψους 5.000 μέτρων, πριν από εκατομμύρια χρόνια. Με διάμετρο που ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα και έκταση περίπου 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι η μεγαλύτερη ακέραιη καλδέρα στον κόσμο που δεν έχει μετατραπεί σε λίμνη. Κοιτώντας την από πάνω φαντάζει απολύτως έρημη από ζωή. Μια πιο προσεκτική επιθεώρηση με τα κιάλια αποκαλύπτει, όμως, κάποια ίχνη ζωής. Εκείνες οι μικρές κουκκίδες που κινούνται ανεπαίσθητα στο πυθμένα της καλδέρας και μοιάζουν με μυρμήγκια είναι στην πραγματικότητα μεγάλοι μαύροι αφρικανικοί βούβαλοι, αναμφίβολα τα πιο επικίνδυνα φυτοφάγα ζώα της Αφρικής.

Κατεβαίνοντας από τα τοιχώματα και πλησιάζοντας τον πυθμένα αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις της καλδέρας και ξετυλίγεται μπροστά μας ένας συγκλονιστικός κόσμος ντοκιμαντέρ. Τα τοιχώματα της καλδέρας λειτουργούν τόσο προστατευτικά όσο και περιοριστικά, παγιδεύοντας και προστατεύοντας έναν εκπληκτικό αριθμό μεγάλων θηραμάτων.

Εδώ ζουν περίπου 30 απειλούμενοι σε εξαφάνιση μαύροι ρινόκεροι, η πιο μεγάλη συγκέντρωση του είδους στην ήπειρο. Το Νγκορονγκόρο είναι επίσης φημισμένο για τα λιοντάρια του, τα οποία έχουν κινηματογραφηθεί πολλές φορές για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Ωστόσο οι πληθυσμοί αυτοί αναπαράγονται μονίμως ενδογαμικά. Η απομόνωση της καλδέρας εμποδίζει τον ερχομό νέου αίματος από το κοντινό Σερενγκέτι. Στο μέσω της καλδέρας βρίσκεται η λίμνη Μαγκότι, μια μεγάλη αλκαλική λίμνη στην οποία συχνάζουν φλαμίνγκο – ο πληθυσμός τους ποικίλλει από μερικές εκατοντάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες όταν τα φλαμίνγκο επιστρέφουν από την αποδημία τους στη μεγάλη ρηξιγενή κοιλάδα.

Στη καλδέρα θα βρούμε τα περισσότερα γνωστά είδη της Αφρικής, με εξαίρεση τις καμηλοπαρδάλεις, για τις οποίες τα τοιχώματα είναι πάντα πολύ απότομα. Τα περισσότερα ζώα είναι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά μπορεί να δούμε ελέφαντες και βούβαλους να ξεφεύγουν από αυτήν τη γλυκιά φυλακή και να βόσκουν στο χείλος της καλδέρας. Το πάρκο είναι τόσο μεγάλο που έχει τα δικά του μικροκλίματα. Μπορεί στη μια πλευρά να υπάρχουν σύννεφα ακόμα και να βρέχει, ενώ στην άλλη να έχει λαμπρή ηλιοφάνεια.

Οι Μασάι συνηθίζουν να φέρνουν τα κοπάδια τους στην καλδέρα. Μπορεί να έρχονται εδώ για να ποζάρουν για εμάς για να κερδίσουν το φιλοδώρημά μας, αλλά έχουν επίσης δικαίωμα να ταΐζουν και να βόσκουν τα ζώα τους εδώ.

Αν αναρωτιέστε πόσο σοφό είναι να φέρνει κανείς σε μια περιοχή λιονταριών ζώα που ενδεχομένως θα ήταν για αυτά το καλύτερο γεύμα, μάθετε ότι μέσα από εμπειρίες πολλών γενεών τα λιοντάρια έμαθαν να τρέφουν έναν υγιή φόβο για τους Μασάι και συνηθίζουν να εξαφανίζονται αμέσως μόλις φτάσουν εκείνοι, προς μεγάλη απογοήτευση των οδηγών σαφάρι.

7η ημέρα: Νγκορονγκόρο – Σερενγκέτι Κεντρικό

Αναχωρούμε πρωί για το περίφημο Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι, Το Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι, που βρίσκεται σε ένα εσωτερικό, ψηλό οροπέδιο, ιδρύθηκε το 1951 και 30 χρόνια αργότερα χαρακτηρίστηκε από την UNESCO φυσικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και απόθεμα βιόσφαιρας. Καλύπτει περίπου 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το πρώτο και μεγαλύτερο από τα εθνικά πάρκα της Τανζανίας και ένα από τα πλουσιότερα πάρκα του κόσμου, αφού έχει 35 είδη ζώων που μεταναστεύουν κάθε χρόνο από τον Βορρά στον Νότο. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο lodge μας. Διανυκτέρευση.

Σημείωση: Τα ταξιδιωτικά προγράμματα επισκέπτονται συνήθως το κεντρικό τμήμα του Σερενγκέτι. Με το πρόγραμμα αυτό θα αφιερώσουμε δύο διανυκτερεύσεις στο βόρειο τμήμα του πάρκου και μία διανυκτέρευση στο κεντρικό τμήμα του, δηλαδή τρεις διανυκτερεύσεις συνολικά στο Σερενγκέτι.

 

8η ημέρα: Σερενγκέτι Βόρειο

Βρισκόμαστε στο κατάλληλο σημείο για να αναζητήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα σόου του πλανήτη, την ετήσια μεγάλη μετανάστευση, κυρίως τα επικά ποταμίσια περάσματα των ζώων. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο ο ποταμός Μάρα στο βόρειο Σερενγκέτι προσφέρει μία από τις πιο δραματικές διαβάσεις σε ποτάμια. Ατρόμητος, βαθύς και απότομος, ο ποταμός παίρνει ένα  τεράστιο φορτίο από τα εξαντλημένα άγρια ​​βοοειδή που ξεχύνονται στην καταρρακτώδη ροή του. Επιβιβαζόμαστε στα 4x4 τζιπ μας, που είναι ειδικά προσαρμοσμένα για να εντοπίζουμε τα θηράματα. Με αυτά θα ακολουθήσουμε ένα ολοήμερο σαφάρι αναζητώντας το επικό ταξίδι με ασφάλεια.

Τα μεγάλα πλήθη των γκνου, που τρέχουν μέσα στα χρυσά, ψηλά χορτάρια δημιουργούν ένα θολό παραπέτασμα σκόνης με τα ποδοβολητά τους, ενώ ταυτόχρονα τινάζουν χαρακτηριστικά τα κεφάλια τους και με τις ουρές του μαστιγώνουν τον αέρα. Κατά το ξεκίνημα της μετανάστευσης τα αρσενικά φροντίζουν να οριοθετήσουν τον ζωτικό τους χώρο, παλεύοντας για να συγκεντρώσουν γύρω τους όσα περισσότερα θηλυκά μπορούν για να ζευγαρώσουν. Καθώς η μεταναστευτική ομάδα προχωρά μπορούμε να δούμε μικρές αγέλες από τα πιο δυνατά αρσενικά να ηγούνται ίσως και 200 θηλυκών. Τα χαρακτηριστικά χαμηλής έντασης μουγκρητά τους αντηχούν πάνω από το κροτάλισμα των χιλιάδων οπλών.

Η μετανάστευση την εποχή αυτή συμβαίνει από το βόρειο τμήμα του Σερενγκέτι προς το Μασάι Μάρα προς αναζήτηση τροφής και νερού, αλλά και μέσα στο Μασάι Μάρα. Μετά από αυτό το ολοήμερο σαφάρι, μεταφορά στο lodge μας στο βόρειο Σερενγκέτι για δείπνο και διανυκτέρευση.

Σημαντική παρατήρηση: Οι οδηγοί σαφάρι που μας συνοδεύουν γνωρίζουν την περιοχή, έχουν καλή επικοινωνία μεταξύ τους και παρακολουθούν στενά τις καθημερινές κινήσεις των ζώων. Γι’ αυτό η πιθανότητα να εντοπιστεί και να βρεθεί ο αποδημητικός πληθυσμός είναι πολύ μεγάλη. Εξαρτάται από πολλούς όμως παράγοντες και κυρίως από την ίδια τη φύση, γι’ αυτό δεν μπορούμε να την εγγυηθούμε. Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή διαδρομή τους και είναι απίστευτο πώς ένα εκατομμύριο ζώα μπορεί να εξαφανιστεί στην ατελείωτη σαβάνα. Αλλά η αναζήτηση είναι από μόνη της μεγάλη ταξιδιωτική εμπειρία.

9η ημέρα: Σερενγκέτι Βόρειο

Καθώς ο ήλιος ανεβαίνει, ένας ελέφαντας ξύνει το χορτάρι με τα πόδια του και μετά το σηκώνει με την προβοσκίδα του για να τινάξει το χώμα πριν το βάλει στο στόμα του, επιβεβαιώνοντας έτσι τη φήμη του. Ξαφνικά εμφανίζεται ένας ογκώδης ινδικός βούβαλος με τα τρομακτικά κέρατα και το χαρακτηριστικό ευέξαπτο βλέμμα. Τα βλέμματά μας χαμηλώνουν, καλύτερα να μην τον προκαλέσουμε. Καμηλοπαρδάλεις τεντώνουν τους μακριούς τους λαιμούς για να τσιμπολογήσουν από τις ακακίες και παιχνιδιάρικοι μπαμπουίνοι κουτρουβαλούν και κάνουν ότι τσακώνονται. Κατά το ηλιοβασίλεμα θα νιώσουμε το κάλεσμα της Αφρικής, ακούγοντας τους βρυχηθμούς των άγριων ζώων στη διάρκεια του μαγευτικού ηλιοβασιλέματος που θα απολαύσουμε κάνοντας σαφάρι. Επιστρέφουμε στο lodge για δείπνο και διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: Σερενγκέτι Βόρειο – Μασάι Μάρα (Κένυα)

Μεγάλη μέρα και σημαντική η σημερινή. Μας περιμένει μια σπάνια ταξιδιωτική εμπειρία. Από αυτές που έχουμε συνηθίσει να βιώνουμε μαζί. Θα περάσουμε διασυνοριακά από το βόρειο Σερενγκέτι στο Μασάι Μάρα για να δούμε τι συμβαίνει από την άλλη μεριά, μια οδική διάσχιση των συνόρων των δύο χωρών. Η διαδρομή από το lodge με κατεύθυνση προς τα σύνορα με την Κένυα δεν είναι μια απλή οδική μετακίνηση. Γίνεται μέσω του πάρκου Σερενγκέτι, συνεπώς είμαστε σε ένα διαρκές σαφάρι αναζήτησης άγριας ζωής. Φτάνοντας στα σύνορα, αφού περάσουμε τους αναγκαίους συνοριακούς ελέγχους, για να αναπνεύσουμε αέρα Κένυας κινούμαστε πάλι μέσα στο ίδιο πάρκο που λέγεται πλέον Μασάι Μάρα.

Το Μασάι Μάρα είναι ένα εθνικό πάρκο στην περιοχή Ναρόκ, στην Κένυα, και εκτείνεται μέχρι την περιοχή Μάρα στην Τανζανία (εκεί όμως φέρει άλλη ονομασία – πρόκειται για το Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι). Είναι διάσημο για τους μεγάλους πληθυσμούς σε ελέφαντες, λεοπαρδάλεις και τσιτάχ και για την ετήσια μετανάστευση γκνου, γαζελών και ζεβρών από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο από και προς το Σερενγκέτι,.

Δεν σταματάμε να κάνουμε σαφάρι και μετά το μεσημεριανό μας πικνίκ, αργά το απόγευμα πια, φτάνουμε στο lodge μας. Διανυκτέρευση.

11η ημέρα: Μασάι Μάρα (πρωινό και απογευματινό σαφάρι)

Νωχελικά με την αυγή το Μασάι Μάρα ξυπνά. Τσίχλες και μπουλμπούλ κάνουν αισθητή την παρουσία τους με ήχους. Τα αδύναμα καλέσματά τους καλύπτονται από τους βαθείς λαρυγγισμούς που βγάζουν οι χήνες πετώντας χαμηλά σε όλη την περιοχή. Μακριές ουρές από γκνου σαν τους επιβάτες ενός τρένου που περιμένουν να επιβιβαστούν εμφανίζονται μέσα από το υπόλευκο φως. Στο βάθος ένα κοπάδι ελεφάντων δίνει την εικόνα ενός μεγαλιθικού μνημείου. Η καλύτερη ώρα της ημέρας για σαφάρι. Τώρα που οι άγριοι «κάτοικοι» της σαβάνας είναι στην πιο ενεργητική τους ώρα. Επιβιβαζόμαστε στα τζιπ και παρακολουθούμε τη φύση με ευλαβική σιωπή. Βρισκόμαστε στο Μασάι Μάρα, που λόγω της μικρής του έκτασης έχει το πλεονέκτημα να είναι «πυκνοκατοικημένο», δίνοντάς μας προβάδισμα στον εντοπισμό των «ενοίκων» του: λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκεροι, ζέβρες, αγριογούρουνα, αντιλόπες, γαζέλες, στρουθοκάμηλοι και αγέλες γκνου. Οι δύο ποταμοί που το διατρέχουν, ο Μάρα και ο Τάλεκ, δίνουν νερό και άρα τροφή σε θηράματα και θηρευτές. Παράλληλα είναι γεμάτοι με κροκόδειλους και ιπποπόταμους. H αφθονία νερού και τροφής, αλλά και η μεγάλη διαθεσιμότητα θηραμάτων είναι οι λόγοι που το Μασάι Μάρα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό άγριων ζώων στην Αφρική.

Μετά το πρωινό σαφάρι, επιστροφή στο lodge για μεσημεριανό και ολιγόωρη ξεκούραση. Το μεσημέρι η φύση ηρεμεί στην Αφρική. Θα ξεχυθούμε πάλι το απόγευμα, γύρω στις 16.30, σε αυτό το πανηγύρι θηρευτών και θηραμάτων. Ζέβρες κινούνται πλάι στον δρόμο σκορπίζοντας σκόνη με τις οπλές τους. Παρατηρούμε πώς γνέφουν καθώς περπατούν. Είναι μια μορφή επικοινωνίας. Καθησυχάζουν η μία την άλλη. Καθώς ο ήλιος κατεβαίνει ένα λιοντάρι καταβροχθίζει το θήραμά του. Μόλις τελειώνει, ένα σμήνος από γύπες βουτά από το γειτονικό δέντρο και αρχίζει τη μάχη για ένα κομμάτι σάρκας. Ο κυρίαρχος γύπας κερδίζει τη μάχη, αλλά απωθείται από έναν αετό. Η αέναη μάχη δυνατού και αδυνάτου στη φύση.

Επιστροφή στο lodge για βραδινό με αφρικανικές και ευρωπαϊκές γεύσεις και στη συνέχεια κουβεντούλα για τις εμπειρίες που ζήσαμε μέχρι τα βλέφαρά μας να κλείσουν κουρασμένα. Αύριο μια διαφορετική εμπειρία μάς περιμένει.

12η ημέρα: Μασάι Μάρα – Εθνικό Πάρκο Λίμνης Νακούρου

Αναχωρώντας από το Μασάι Μάρα χαράσσουμε πορεία προς τη λίμνη Νακούρου και το Εθνικό Πάρκο που δημιουργήθηκε το 1961 γύρω από τη λίμνη. Η Νακούρου είναι γνωστή για τις χιλιάδες, ή ακόμα και εκατομμύρια πολλές φορές, φλαμίνγκος που βρίσκουν ανάπαυση στην όχθη της λίμνης: συχνά μεγάλα κομμάτια της επιφάνειας της λίμνης σχεδόν δεν διακρίνονται από το πλήθος των φλαμίνγκος που βρίσκονται εδώ. Άλλοι κάτοικοι της Νακούρου είναι ο μαύρος και ο λευκός ρινόκερος, λιοντάρια, τσιτάχ και λεοπαρδάλεις. Τακτοποίηση στο lodge και διανυκτέρευση.

13η ημέρα: Νακούρου – Ναϊρόμπι

Πρωινό και αναχώρηση για την κενυατική πρωτεύουσα, το Ναϊρόμπι, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της ανατολικής Αφρικής. Το Ναϊρόμπι είναι χτισμένο στις όχθες του ομώνυμου ποταμού και σε υψόμετρο περίπου 1.600 μέτρων. Άφιξη και γνωριμία με την πρωτεύουσα. Για το βράδυ προβλέπεται δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

14η ημέρα: Ναϊρόμπι – Πτήση επιστροφής

Πρωινό ελεύθερο στο Ναϊρόμπι (check-out στις 12:00) και στη συνέχεια μετάβαση στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

15η ημέρα: Άφιξη σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

Αναχωρήσεις από Αθήνα

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4190 € 990 €
Twin Room 4190 € 990 €
Triple Room 4190 € 990 €
Single Room 4990 € 990 €
Extras

+ ΒΙΖΑ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ  :  50 €

+ ΒΙΖΑ ΚΕΝΥΑΣ  :  50 €


Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4190 € 990 €
Twin Room 4190 € 990 €
Triple Room 4190 € 990 €
Single Room 4990 € 990 €
Extras

+ ΒΙΖΑ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ  :  50 €

+ ΒΙΖΑ ΚΕΝΥΑΣ  :  50 €


Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4370 € 990 €
Twin Room 4370 € 990 €
Triple Room 4370 € 990 €
Single Room 5170 € 990 €
Σημείωση:

Παρέχεται έκπτωση -80€ για κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πριν την αναχώρηση.
H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.
Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

Extras

+ ΒΙΖΑ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ  :  50 €

+ ΒΙΖΑ ΚΕΝΥΑΣ  :  50 €


Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4370 € 990 €
Twin Room 4370 € 990 €
Triple Room 4370 € 990 €
Single Room 5170 € 990 €
Σημείωση:

Παρέχεται έκπτωση -80€ για κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πριν την αναχώρηση.
H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.
Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

Extras

+ ΒΙΖΑ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ  :  50 €

+ ΒΙΖΑ ΚΕΝΥΑΣ  :  50 €


Αναχωρήσεις από Κύπρο

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 5280 € 0 €
Twin Room 5280 € 0 €
Triple Room 5280 € 0 €
Single Room 6080 € 0 €
Σημείωση:

Με τους φόρους και το αεροπορικό Λάρνακα – Αθήνα – Λάρνακα.

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα  περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και οι αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας.  Σύμφωνα με τις πτήσεις  αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

Extras

+ ΒΙΖΑ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ  :  50 €

+ ΒΙΖΑ ΚΕΝΥΑΣ  :  50 €


Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 5280 € 0 €
Twin Room 5280 € 0 €
Triple Room 5280 € 0 €
Single Room 6080 € 0 €
Σημείωση:

Με τους φόρους και το αεροπορικό Λάρνακα – Αθήνα – Λάρνακα.

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα  περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και οι αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας.  Σύμφωνα με τις πτήσεις  αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

Extras

+ ΒΙΖΑ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ  :  50 €

+ ΒΙΖΑ ΚΕΝΥΑΣ  :  50 €


Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία  Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

QR 208

06/08/2021

ΑΘΗΝΑ – ΝΤΟΧΑ

20:45

00:55 + 1

QR 1351

07/08/2021

ΝΤΟΧΑ – ΖΑΝΖΙΒΑΡΗ

02:10

08:30

QR 1342

20/08/2021

ΝΑΪΡΟΜΠΙ – ΝΤΟΧΑ

00:45

06:30 + 1

QR 203

21/08/2021

ΝΤΟΧΑ – ΑΘΗΝΑ

08:15

12:55

 

Περιλαμβάνονται

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
 • Ξενοδοχείο 5* στη Ζανζιβάρη resort και όχι ξενοδοχείο πόλης.
 • Lodges πολυτελείας (4* και 4* sup.) στα πάρκα.
 • Πλήρης διατροφή στα σαφάρι, ημιδιατροφή στη Ζανζιβάρη. Πρωινό στο Ναϊρόμπι.
 • Σαφάρι με jeep 4X4, στη Ζανζιβάρη μεταφορές με πούλμαν.
 • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις, σαφάρι όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Τοπικός ξεναγός.
 • Έλληνας αρχηγός - συνοδός.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός - βιβλίο στα Ελληνικά Versus Travel.

Αναχωρήσεις από Κύπρο

 • Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει).

 

Δεν περιλαμβάνονται

 • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 990
 • Βίζα Τανζανίας: 50 €. Για την έκδοση απαιτούνται το λιγότερο δέκα (10) ημέρες. Δεν υφίσταται η δυνατότητα έκδοσης βίζας-εξπρές.
 • Βίζα Κένυας: 50 € (εκδίδεται ηλεκτρονικά. Για την έκδοση απαιτούνται το λιγότερο δέκα ημέρες. Απαιτούμενα δικαιολογητικά: αίτηση, σκαναρισμένη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου, σκαναρισμένο έγχρωμο διαβατήριο).

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

 • Επιβάλλεται η χρήση αμερικάνικων δολαρίων και συγκεκριμένα χαρτονομισμάτων κοπής από το 2001 και μετά.
 • Το οδικό δίκτυο της χώρας είναι υποτυπώδες, γεγονός που δυσχεραίνει τις μετακινήσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια των σαφάρι.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής. 

 


ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


Έως 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις

*Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη – Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό
μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα η πτήση είναι με Qatar
και δεν απαιτείται πέρασμα από Αθήνα.

 

Μετά την επιτυχία των δύο προηγούμενων ετών, που παρακολουθήσαμε τη μετανάστευση μαζί σας, συνεχίζουμε και φέτος!

 • Ο συνδυασμός των πάρκων Μασάι Μάρα και Σερενγκέτι, με πέντε συνολικά διανυκτερεύσεις σε υπέροχα lodge, αποτελεί το μεγάλο ατού του ταξιδιού!
 • Συνολικά επτά ημέρες σε πάρκα, κάθε μέρα και ένα γνήσιο απολαυστικό σαφάρι στις καλύτερες ημέρες του χρόνου και κατά τη διάρκεια της μεγάλης μετανάστευσης των ζώων.
 • Με σπάνια διαμονή 2 διαν/σεων μέσα στο Βόρειο Σερενγκέτι για να είμαστε κοντά στο φαινόμενο.
 • Σημαντική και σπάνια εμπειρία η διέλευση των συνόρων από την Τανζανία στην Κένυα μέσα από τα Πάρκα.
 • Μεσημεριανό πικνίκ μέσα στην καλδέρα του κρατήρα Νγκορονγκόρο.
 • Επίσκεψη στις νομαδικές φυλές Χατζάμπε και Ντατόγκα στη λίμνη Εγιάσι, για να γνωρίσουμε από κοντά τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής τους.
 • Επαρκής διαμονή με 3 διαν/σεις στη Ζανζιβάρη, στις εξωτικές παραλίες του νησιού, με πολλές ξεναγήσεις αλλά και ελεύθερο χρόνο για κολύμπι ή θαλάσσιες δραστηριότητες, και όχι στην πρωτεύουσα για μείωση κόστους.
 • Πλήρης διατροφή στα lodge.
 • Ημιδιατροφή στη Ζανζιβάρη.
 • Αρχηγός με τεράστια εμπειρία στην περιοχή.

 

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Για πρώτη φορά προσεγγίζουμε το βόρειο Σερενγκέτι.
 • Σημαντική και σπάνια εμπειρία η διέλευση των συνόρων από την Κένυα στην Τανζανία ανάμεσα από τα πάρκα.

Περίοδοι

 • Καλοκαίρι 2021

Αναχωρήσεις

6/8, 20/8Bonus Online Κράτησης

Χάρτης Ταξιδιού Κένυα - Τανζανία - Ζανζιβάρη - Η μεγάλη μετανάστευση των ζώων| 06.08.2021 & 20.08.2021

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info