fb

Φυλές Δυτικής Ινδίας, Γκουτζαράτ, γιορτές Ρανν Ουτζάβ | 01.02.2020

Διάρκεια: 12, 16 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 1890€

Ταυτότητα ταξιδιού

Ένα ταξίδι-μύηση σε μια διαφορετική όψη της αγαπημένης μας Ινδίας, ένα οδοιπορικό-πρόκληση για τον ανήσυχο ταξιδιώτη, και μια πραγματική αποκάλυψη πολιτισμών, τοπίων, εικόνων. Ταξιδεύουμε λοιπόν στο Γκουτζαράτ, μια επαρχία της Ινδίας που σπάνια τραβά τα βλέμματα, κι ωστόσο μας προσφέρει τόσο πολλά. Άξονας του ταξιδιού μας είναι οι φημισμένες γιορτές Ρανν Ουτζάβ, στην περιοχή του Κουτς, γιορτές γεμάτες χρώμα, κίνηση και μουσική. Γύρω από τον άξονα αυτό γνωρίζουμε την επαρχία του Κουτς με το θαύμα της φύσης που λέγεται Μικρό και Μεγάλο Ρανν του Κούτζ, το οποίο και επισκεπτόμαστε. Και φυσικά ερχόμαστε σε επαφή με τοπικές φυλές της περιοχής, καθώς επισκεπτόμαστε τα χωριά Μπάννι και όχι μόνο, συναντώντας φυλές που διατηρούν στην καθημερινότητά τους πρακτικές απαράλλακτες για αιώνες.

 

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Σε αυτό το ταξίδι θα… ξανασυστηθούμε με την Ινδία. Η αποκάλυψη της φύσης στο Γκουτζαράτ της Δυτικής Ινδίας είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για τον ταξιδιώτη που θέλει να ατενίσει έναν κόσμο αποτραβηγμένο από την καθιερωμένη κουλτούρα της γοητευτικής αυτής υποηπείρου.

Μακριά από τα ταξιδεμένα μονοπάτια, σκύβουμε με προσοχή πάνω στην αυθεντικότητα της ζωής των φυλών που ζουν αψηφώντας τον χρόνο και τους χάρτες του σύγχρονου κόσμου. Απότοκο των πανάρχαιων παραδόσεων του Γκουτζαράτ είναι οι γιορτές Ρανν Ουτζάβ στην περιοχή του Κουτς, που προσελκύουν χιλιάδες κόσμου από όλες τις επαρχίες της Ινδίας.

 

Μόνο Στο Versus

Η διαφορετικότητα του Versus

Ένα μοναδικό, σπάνιο οδοιπορικό στη Δυτική Ινδία που μόνο το Versus προσφέρει.

Το ταξίδι περιλαμβάνει:

  • Το σπάνια προτεινόμενο Γκουτζαράτ, εδώ όπου βρίσκονται πολλές από τις πλέον αυθεντικές φυλές της Ινδίας.
  • Επίσκεψη στο άσραμ του Μαχάτμα Γκάντι στο Αχμενταμπάντ.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά στα ξενοδοχεία.
  • Επίσκεψη στο Κουτς, μια περιοχή-γεωλογικό φαινόμενο.
  • Διαμονή στην περιοχή του Κουτς τις ημέρες που κορυφώνονται οι Γιορτές Ρανν Ουτζάβ, μια παραδοσιακή γιορτή γεμάτη χρώματα και μοναδικό θέαμα.
  • Ξενάγηση στη Βομβάη (Μουμπάι)

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, γνωριμία με την ταξιδιωτική μας ομάδα και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το Αχμενταμπάντ, στη Δυτική Ινδία. Άφιξη τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας και άμεση εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας.

2η ημέρα: ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ (ξενάγηση)

Μετά από σύντομη ξεκούραση και αφού πάρουμε το πρωινό μας ξεκινάμε την ξενάγησή μας στην πόλη. Η πρωτεύουσα του Γκουτζαράτ άνθισε και ξέπεσε στο πέρασμα μόλις τριών αιώνων! Από κέντρο κουλτούρας και γνώσης τον 18ο αι., περνά στη βιομηχανική παραγωγή υφασμάτων και χάνεται τελικά από το προσκήνιο, όταν οι κάτοικοί της μεταναστεύουν μαζικά κάτω από τις επιταγές των Άγγλων. Το Αχμενταμπάντ (Ahmedabad), η πρωτεύουσα του Γκουτζαράτ για πολλούς αιώνες, χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη πόλη της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2017, χτυπώντας τόσο το Δελχί όσο και το Βομβάη. Η περιτοιχισμένη παλιά πόλη του ιδρύθηκε από τον Σουλτάνο Αχμάντ Σάχ τον 15ο αιώνα και φιλοξενεί ποικίλες κοινότητες Ινδουιστών, Ισλαμιστών και Τζάιν. Η Παλιά Πόλη χωρίζεται σε πολυάριθμα pols (ιστορικές κατοικημένες γειτονιές με λωρίδες εκκαθάρισης και ξυλόγλυπτα σπίτια). Επιπλέον, έχει μερικά από τα ωραιότερα παραδείγματα της ινδο-ισλαμικής αρχιτεκτονικής και της ινδουιστικής μουσουλμανικής τέχνης στην Ινδία.
Η γνωριμία μας με την πόλη ξεκινά με τον ινδουιστικό ναό Σβαμιναραγιάν Μαντίρ (Swaminarayan Temple), και θα συνεχιστεί στην παλαιά πόλη και στο Τζαμά Μαστζίντ (Jama Masjid) του 15ου αι., κατασκευασμένο πάνω σε ερείπια Ινδουιστικών ναών, αλλά με δεξιοτεχνία και ξεχωριστή αισθητική λαμπρότητα. Ξεχωρίζουν οι «τρεμάμενοι μιναρέδες» και το μαυσωλείο του ιδρυτή της πόλης Αχμέντ Σαχ στην ανατολική είσοδο. Συνεχίζουμε με τον Τζαϊνιστικό ναό Χάθε Σινγκ (Hathi Sing), στον οποίο θα θαυμάσουμε τον περίτεχνο διάκοσμό του από λευκό μάρμαρο, ηλικίας 150 ετών, που μοιάζει εξωτερικά με τον διάσημο ναό του Ranakpur.
Θα κλείσουμε την περιήγηση μας στο Αχμενταμπάντ με το Ασραμ του Μαχάτμα Γκάντι (Gandhi Ashram at Sabarmati), εκεί απ΄ όπου διεύθυνε την «ειρηνική επανάσταση», από το 1915 έως την οριστική ανεξαρτησία της Ινδίας. Σώζονται πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα και στον περιβάλλοντα χώρο θα δούμε να κατασκευάζουν χαρτί με τον παραδοσιακό τρόπο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα: ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ – ΠΟΣΙΝΑ (πηγάδι Adalaj, χωριά Ποσίνα, φυλή Γκαράσια)

Πρωινό και άμεση αναχώρηση με τελικό μας προορισμό για σήμερα την πόλη Ποσίνα. Καθοδόν θα κάνουμε στάση στο χωριό Adalaj για να δούμε το Adalaj Step Well, υπέροχο 5οροφο πηγάδι, κτισμένο το 1498 σε Solanki αρχιτεκτονικό στυλ, από τη βασίλισσα Ρουνταντέβι, στη μνήμη του συζύγου της. Φανταστείτε μία αντίστροφη πυραμίδα με βάθος πέντε ορόφων, με πολλαπλά σκαλοπάτια μέχρι τα χαμηλότερα επίπεδα, που παρείχε νερό για πόση, πλύση και μπάνιο. Στην αρχαία Ινδία, οι πλούσιοι έμποροι και οι βασιλικές οικογένειες συνήθιζαν να κάνουν αυτές τις δομές για τους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να χαλαρώσουν εδώ κατά τη διάρκεια των μεγάλων ταξιδιών τους και να πάρουν το πόσιμο νερό.  Άφιξη στην Ποσίνα (Poshina) και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Αργότερα ξεκινάμε την εξερεύνηση των γύρωχωριών, όπου θα γνωρίσουμε τη φυλή των Γκαράσια (Garasia).  Γύρω από την Poshina είναι χωριά της κοινότητας των φυλών Bhil και  Garasia, γνωστών για τις πολύχρωμες φορεσιές και τα καλλιτεχνικά τους στολίδια. Διανυκτέρευση στην Ποσίνα.

4η ημέρα: ΠΟΣΙΝΑ (χωριό Ντάντα, φυλή Ντούνγκρι Γκαράσια)

Μετά το πρωινό μια βόλτα στην πόλη και στην αγορά για να δούμε τα κορίτσια της φυλής Garacia που μεταφέρουν ξύλα, τα οποία φέρνουν από το κοντινό δάσος για να τα πουλήσουν στην αγορά. Τα κορίτσια και οι γυναίκες Garacia φορούν πολύχρωμες φορεσιές και είναι απόλαυση να τις βλέπεις να χορεύουν! Η αγορά είναι γνωστή για τα κοσμήματα των φυλών αφού εκεί μαζεύονται όλες οι φυλές της περιοχής για να πουλήσουν και να αγοράσουν! Οι Garacia μοιάζουν με τους  Bhil, και ζουν τόσο στο Ρατζαστάν όσο και στο Γκουτζαράτ στα βουνά και είναι ντυμένοι με πολύχρωμα ρούχα, ενώ οι Adivasis είναι απλούστεροι, αλλά όλες αυτές οι φυλές εξαρτώνται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Θα περιηγηθούμε στο χωριό Ντάντα (Danta), όπου θα γνωρίσουμε από κοντά την φυλή των Ντούνγκρι Γκαράσια (Dungri Garasias), που το όνομά τους σημαίνει «δάση στους λόφους» . Το βράδυ θα επιστρέψουμε στην Poshina για δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: ΠΟΣΙΝΑ – ΠΑΤΑΝ (Ράννι Κι Βαβ) – ΜΟΝΤΕΡΑ (Ναός του Ήλιου) – ΝΤΑΣΑΝΤΑ

Πρωινό και αναχώρηση οδικώς με τελικό μας προορισμός για σήμερα την Ντασάντα. Η πρώτη μας στάση γίνεται στο Πατάν (Patan), την πρωτεύουσα θα έλεγε κανείς των εκλεκτών υφασμάτων της Ινδίας. Τα έντονα χρώματα, τα περίτεχνα σχέδια αλλά και η ανθεκτικότητα των υφασμάτων που παράγονται εδώ είναι παροιμιώδη. Στο Πατάν θα δούμε από κοντά το Rani Ki Vav, ακόμα ένα από τα από παραδοσιακά περίτεχνα πηγάδια-δεξαμενές του Γκουτζαράτ, κτίσμα του 11ου αι. τον βασιλιά Μπιμντέβ Α’. Συνεχίζουμε για την Μοντέρα (Modhera) για να δούμε από κοντά ένα από τα λεγόμενα 7 θαύματα της Ινδίας: είναι ο Ναός του Ήλιου (Sun Temple), ένα από τα ωραιότερα δείγματα της ινδικής αρχιτεκτονικής των αρχών της περασμένης χιλιετίας (11ος αι.), αφιερωμένος στον Θεό-Ήλιο, τον Σουριά (Surya). Κάθε ίντσα του οικοδομήματος, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του, είναι υπέροχα σκαλισμένο με θεούς και θεές, πουλιά, άγρια ζώα και λουλούδια. Η μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια φαίνεται και από το γεγονός πως ο ναός σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ήλιος της αυγής να φωτίζει την εικόνα του Σουριά, την εποχή των ισημεριών. Φτάνουμε στην Ντασάντα (Dasada), τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

6η ημέρα: ΝΤΑΣΑΝΤΑ (jeep safari στο Μικρο Ραν στο Κουτς, φυλές Ραμπάρι και Μπαϊρβάντ)

Μετά το πρωινό μας θα επιβιβαστούμε στα τζιπ για ένα jeep safari στο Μικρό Ραν του Κουτς (Little Rann of Kutch) για το Wild Ass Sanctuary at Little Rann of Kutch. Πρόκειται για έναν απέραντο προστατευόμενο βιότοπο, ο πρωταγωνιστής του οποίου δεν είναι άλλος από τον σπάνιο (και ενδημικό) ασιατικό όναγρο (Asian Wild Ass), ή γκούντουρ (gudkhur), ένα ζώο που απειλείται με εξαφάνιση και μόνο σ’ αυτή εδώ την τοποθεσία μπορεί ακόμα να απολαμβάνει προστασία. Θα δούμεβέβαια και άλλα σπάνια άγρια ζώα, όπως τη μαύρη αντιλόπη, τον ινδικό λύκο, αλεπούδες της ερήμου και τσακάλια, όπως ακόμα φλαμίνγκος, γερανούς, πελεκάνους και δεκάδες ακόμη πτηνά και θηλαστικά. Το απόγευμα θα περιηγηθούμε στα χωριά γύρω από την Ντασάντα των νομάδων Vadiara, Rabari και Bharwad. Τόσο οι Rabari όσο και οι Bharawad είναι κτηνοτρόφοι βοοειδών και μπορούμε να τους δούμε ενώ αρμέγουν τις αγελάδες και τους βουβάλους τους. Οι άνδρες Bharwad φορούν μια φανταχτερή φούστα που ονομάζεται Dhoti. Διανυκτέρευση στη Ντασάντα.

7η ημέρα: ΝΤΑΣΑΝΤΑ – ΜΠΟΥΤΖ (Ατζρακπούρ, Μπουτζόντι)

Μετά το πρωινό μας συνεχίζουμε οδικώς για το βορειοδυτικό Γκουτζαράτ και το Μπουτζ. Εναλλαγές τοπίου, εικόνες καθημερινής ζωής, πλανόδιοι και νομάδες συνθέτουν πλούσιο θέαμα για τα μάτια και πρόκληση για τον φωτογραφικό φακό. Καθοδόν, θα επισκεφθούμε το χωριό Ατζρακπούρ (Ajarakhpur), λίγο έξω από την Μπουτζ.  Είναι το χωριό των καλλιτεχνών και των χειροτεχνών, πολλοί από τους οποίους εξασκούν στην τελειότητα Της την παραδοσιακή τέχνη της εκτύπωσης σχεδίων επάνω σε μεταξωτά ή βαμβακερά υφάσματα, χρησιμοποιώντας μεν νέα μοτίβα σχεδίασης αλλά διατηρώντας την παλαιά τεχνική. Κατόπιν θα μεταβούμε στην μικρή πόλη Μπουτζόντι (Bhujodi), περίπου 8 χλμ. νότια της Μπουτζ. Σημαντικό κέντρο κλωστοϋφαντουργίας, με τη συντριπτική πλειοψηφία των 1.200 κατοίκων να ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την υφαντουργία, η Μπουτζόντι είναι γεμάτη από τεχνίτες, πολλοί από τους οποίους θα μας επιτρέψουν να τους παρακολουθήσουμε από κοντά την ώρα της εργασίας τους. Άφιξη στην Μπουτζ (Bhuj), τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

8η ημέρα: ΜΠΟΥΤΖ – ΝΤΟΡΝΤΟ (χωριό Σαμρασάρ)

Πρωινή αναχώρηση από το Μπούτζ. Τις επόμενες δύο ημέρες θα γνωρίσουμε την πιο χαρακτηριστική όσο και μυστηριώδη πλευρά της Δυτικής Ινδίας, μέσα από τα μάτια άγνωστων νομαδικών φυλών περιδιαβαίνοντας αλλόκοτες εκτάσεις και απολαμβάνοντας σπάνια γεωλογικά φαινόμενα. Μια από τις μεγαλύτερες ερήμους αλατιού στον κόσμο, ο Great Rann of Kutch είναι γνωστός όχι μόνο για τη φυσική του ομορφιά και μεγαλοπρέπεια αλλά και για αυτό που δημιούργησαν οι κάτοικοί του, έναν σπάνιο καμβά πολιτισμού, μια αφθονία μορφών τέχνης και μια υπερβολική αφθονία ζωής  με το Φεστιβάλ Rann Utsav.
Ξεκινάμε λοιπόν για τα χωριά Μπάννι όπου θα επισκεφθούμε τα χωριά Σαμρασάρ (Sumrasar) Ντόρντο (Dhordo), Χόντκα (Hodka), Τζούρα (Jura), Λουντίγια (Ludiya), Κάλα Ντουνγκάρ (Kala Dungar),  Κάβντα (Khavda) και  για να γνωρίσουμε τις τοπικές φυλές Meghwal (Nirona, Bhirandiyara, Hodka)  και Muthwa (Dhordo), ανθρώπους που έχουν μάθει να επιβιώνουν μέσα σε σχετικά αφιλόξενες συνθήκες, διατηρώντας στην καθημερινότητά τους πρακτικές που έχουν μείνει απαράλλακτες εδώ και πολλούς αιώνες. Για να φτάσουμε κοντά στο Ντόρντο (Dhordo), όπου θα εγκατασταθούμε σε σκηνές, μόνιμα εγκατεστημένες σε ένα χωριό με πάνω από 400 σκηνές AC (Tent City of Kutch Rann Utsav), για τους επισκέπτες που θα παρακολουθήσουν το Rann Utsav. Μεταξύ αυτών κι εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αυτή τη μεγάλη γιορτή, την τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωση του πολυποίκιλου τοπικού πολιτισμού, την ποικιλία της λαϊκής μουσικής του τόπου, την  εντυπωσιακή έκφραση της ευρηματικότητας και των ντόπιων τεχνιτών και χειροτεχνών, παράλληλα με την παρουσίαση της ιδιαίτερης κουλτούρας και του χαρακτήρα των τοπικών κοινοτήτων σε αυτό το μοναδικό μνημείο ομορφιάς της φύσης. Μετά την εγκατάστασή μας θα παρακολουθήσουμε κάποιες εκδηλώσεις τουΦεστιβάλ και θα απολαύσουμε ένα εξωπραγματικό ηλιοβασίλεμα στις απέραντες εκτάσεις με τις αλυκές και το πέταγμα των αποδημητικών στον μακρινό ορίζοντα με μοναδικούς ήχους λαϊκής μουσικής. Διανυκτέρευση.

9η ημέρα: ΝΤΟΡΝΤΟ (χωριά Λουντίγια, Κάλα Ντουνγκάρ, Κάβντα, Τζούρα, Χόντκο)

Μέρα αφιερωμένη σε διάφορες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και βόλτες στα χωριά στην ευρύτερη περιοχή του Κουτς, της ερήμου αλατιού, που μπορούμε να θαυμάσουμε κι από αέρος με Αερόστατο (προαιρετικό).
Η περιήγησή μας στα χωριά θα ξεκινήσει από το χωριό  Λουντίγια (Ludiya), ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ινδίας, με τα μοναδικής αρχιτεκτονικής σπίτια δομής bhunga με τις περίπλοκες διακοσμήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και τα υπέροχα χειροτεχνήματα και κεντήματα των γυναικών μουσουλμάνων και  Harijan. Στα 3χλμ θα επισκεφτούμε το χωριό Κάβντα (Khavda) για να δούμε τη φυλή Potters και Samma. Οι άντρες βάφουν με Heena στα μαλλιά και τα γένια τους. Είναι ψηλοί όπως οι Αφγανοί και φορούν Salwar και Kurta ως επί το πλείστον σε κίτρινο, μπλε, ροζ και μαύρο χρώμα. Συνεχίζουμε την περιήγηση μας στα χωριά Χόντκα (Hodka) και  Τζούρα (Jura) στους βοσκοτόπους Banni, στην άκρη του Great Rann of Kutch. Στο χωριό Τζούρα  βλέπουμε τους Sodha Raiputs και τις φυλές Maru Meghwar. Και θα κλείσουμε την περιήγησή μας με το Κάλα Ντουνγκάρ (Kala Dungar), τον Μαύρο Λόφο (Black Hill),  πολύ κοντά στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν (Τελευταίο σημείο για τη γη του ανθρώπου), το μοναδικό μέρος στο Kachchh από όπου είναι δυνατή η πανοραμική θέα του Great Rann of Kutch, της υπέροχης ερήμου αλατιού .
Το απόγευμα-βράδυ θα παρακολουθήσουμε διάφορες εκδηλώσεις μουσικές και χορευτικές του  μεγάλου φινάλε του φεστιβάλ στο φως της πανσελήνου. Διανυκτέρευση.

10η ημέρα: ΝΤΟΡΝΤΟ – ΜΠΟΥΤΖ (ξενάγηση)

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε οδικώς για το Μπουτζ (Bhuj). Άφιξη και περιήγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε το Άινα Μαχάλ (Aina Mahal), το Παλάτι των Κατόπτρων, και το Μουσείο Κούτς (Kutch Museum), ένα από τα παλαιότερα μουσεία στο Γκουτζαράτ και όχι μόνο. Άνοιξε τις πύλες του το 1877 (!), χτισμένο σε ιταλικό στυλ στις όχθες της λίμνης Hamirsar, και φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή από επιγραφές Kshatrapa, όπλα και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και από δείγματα διαφόρων τεχνών από την περιοχή της Κουτς. Η περιήγηση μας στην πόλη θα ολοκληρωθεί με την βόλτα μας στη τοπική αγορά. Το βράδυ θα επισκεφθούμε τον ναό Σουάμι Νάραγιαν (Swami Narayan) όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και τελετή Αάρτι (Aarti). Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας στο Μπουτζ.

11η ημέρα: ΜΠΟΥΤΖ – ΒΟΜΒΑΗ (πτήση, ξενάγηση)

Μετάβαση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Μουμπάι ή Βομβάη (Mumbai), όπως συνηθέστερα την αποκαλούμε στα ελληνικά. Η πρωτεύουσα της πολιτείας Μαχαράστρα, και "Νέα Υόρκη της Ινδίας", είναι το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της χώρας και το κύριο λιμάνι της στην Αραβική θάλασσα. Η Βομβάη κατοικείται από εκπροσώπους όλων των γλωσσικών και θρησκευτικών ομάδων την Ινδίας και φιλοξενεί πλήθος αλλοδαπών. Είναι κτισμένη στη θέση ενός αρχαίου οικισμού και πήρε το όνομά της από την τοπική θεά Μούμπα. Άφιξη στην πολύβουη μεγαλούπολη και περιήγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε πανέμορφα και επιβλητικά αποικιακά κτίρια, που θυμίζουν την εποχή που οι Άγγλοι και οι Πορτογάλοι κυριαρχούσαν στην περιοχή, όπως το ΜάνιΜπαβάν (Mani Bhavan), σήμερα μουσείο και τέως «διοικητήριο» του Μαχάτμα Γκάντι και το καταπληκτικό Μουσείο του πρίγκιπα της Ουαλίας (Prince of Wales Museum) και την παραλιακή λεωφόρο Marine Drive. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

11η ημέρα: ΜΠΟΥΤΖ – ΒΟΜΒΑΗ (πτήση, ξενάγηση)

Μετάβαση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Μουμπάι ή Βομβάη (Mumbai), όπως συνηθέστερα την αποκαλούμε στα ελληνικά. Η πρωτεύουσα της πολιτείας Μαχαράστρα, και "Νέα Υόρκη της Ινδίας", είναι το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της χώρας και το κύριο λιμάνι της στην Αραβική θάλασσα. Η Βομβάη κατοικείται από εκπροσώπους όλων των γλωσσικών και θρησκευτικών ομάδων την Ινδίας και φιλοξενεί πλήθος αλλοδαπών. Είναι κτισμένη στη θέση ενός αρχαίου οικισμού και πήρε το όνομά της από την τοπική θεά Μούμπα. Άφιξη στην πολύβουη μεγαλούπολη και περιήγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε πανέμορφα και επιβλητικά αποικιακά κτίρια, που θυμίζουν την εποχή που οι Άγγλοι και οι Πορτογάλοι κυριαρχούσαν στην περιοχή, όπως το ΜάνιΜπαβάν (Mani Bhavan), σήμερα μουσείο και τέως «διοικητήριο» του Μαχάτμα Γκάντι και το καταπληκτικό Μουσείο του πρίγκιπα της Ουαλίας (Prince of Wales Museum) και την παραλιακή λεωφόρο Marine Drive. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

12η ημέρα: ΒΟΜΒΑΗ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Μετάβαση στο αεροδρόμιο και πτήση, μέσω ενδιάμεσου σταθμού, για την Αθήνα.

16ΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επέκταση: Αουρανγκαμπάντ – Σπήλαια Αγιάντα και Ελλόρα

12η ημέρα: ΜΟΥΜΠΑΪ – ΑΟΥΡΑΝΓΚΑΜΠΑΝΤ (πτήση)

Μετάβαση στο αεροδρόμιο και πτήση για το Αουρανγκαμπάντ (Aurangabad). Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

13η ημέρα: ΑΟΥΡΑΝΓΚΑΜΠΑΝΤ (σπήλαια Αγιάντα)

Πρωινή αναχώρηση για την Αγιάντα (Ajanta), όπου θα επισκεφθούμε τα εκπληκτικά της σπήλαια γεμάτα γλυπτά και νωπογραφίες. Άριστα δείγματα βουδιστικής πίστης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, μας ταξιδεύουν πίσω στον 2ο αι. π.Χ., όταν οι σημερινές τεχνικές και η τεχνολογία ήταν ακόμα άγνωστες. Και όμως, η άφθαρτη εικόνα τους παραπέμπει περισσότερο σε "σύγχρονο μουσείο", όπως η Unesco υπέδειξε. Επιστροφή στο Αουρανγκαμπάντ. Διανυκτέρευση.

14η ημέρα: ΑΟΥΡΑΝΓΚΑΜΠΑΝΤ (Σπήλαια Ελλόρα, Φρούριο Νταουλαταμπάντ) – ΒΟΜΒΑΗ (πτήση)

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για την Ελλόρα (Ellora), στα σπήλαια της οποίας θα δούμε τους περίφημους Βουδιστικούς, Ινδουιστικούς και Τζαϊνιστικούς ναούς, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Το χαρακτηριστικό στοιχείο τους είναι οι εξαιρετικές βραχογραφίες, που «εκφράζουν» τη θρησκευτική αρμονία που βίωνε η Ινδία από τον 5ο έως και τον 11ο αιώνα. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το φρούριο Νταουλαταμπάντ (Daulatabad Fort), πρωτεύουσα της δυναστείας Yadavas, από τον  9ο αιώνας έως τον 14ο αιώνας. Μετά το πέρας της επίσκεψής μας μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο από όπου θα πετάξουμε για τη Βομβάη. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

15η ημέρα: ΒΟΜΒΑΗ (Σπήλαιο Ελεφάντων)

Μετά το πρωινό μας  εκδρομή στο Σπήλαιο Ελεφάντων (Elephanta cave), ένα σύμπλεγμα από ιερές σπηλιές, στο νησάκι Ελεφάντα, ή Γκαραπούρι. Το όνομα του νησιού δόθηκε από τους Πορτογάλους εξερευνητές, οι οποίοι φτάνοντας το πρώτο πράγμα που αντίκρισαν ήταν ένας βασάλτινος μονόλιθος λαξευμένος σε μορφή ελέφαντα.
Οι σπηλιές είναι αφιερωμένες σε διάφορους θεούς προεξάρχοντος του Σίβα, και πράγματι βλέπουμε αγάλματα των θεοτήτων σκαλισμένα στην πέτρα, που συμβολίζουν μάλιστα και την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνύπαρξη του ινδουισμού με τον βουδισμό στην περιοχή. Όχι τυχαία, το Σπήλαιο των Ελεφάντων, έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της UNESCO. Στη συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στη Βομβάη (check-out στις 12:00), πριν μεταβούμε στο αεροδρόμιο από όπου θα πετάξουμε, μέσω ενδιάμεσου σταθμού, για την επιστροφή μας.

16η ημέρα: ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΕΚ 210

01/02/2020

ΑΘΗΝΑ – ΝΤΟΥΜΠΑΪ

17:55

00:20

ΕΚ 540

02/02/2020

ΝΤΟΥΜΠΑΪ – ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ

04:00

08:05

ΕΚ 501

12/02/2020

ΒΟΜΒΑΗ – ΝΤΟΥΜΠΑΪ

04:15

06:05

ΕΚ 209

12/02/2020

ΝΤΟΥΜΠΑΪ – ΑΘΗΝΑ

11:50

15:25

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΕΚ 210

01/02/2020

ΑΘΗΝΑ – ΝΤΟΥΜΠΑΪ

17:55

00:20

ΕΚ 540

02/02/2020

ΝΤΟΥΜΠΑΪ – ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ

04:00

08:05

ΕΚ 501

16/02/2020

BOMBAH – ΝΤΟΥΜΠΑΪ

04:15

06:05

ΕΚ 209

16/02/2020

ΝΤΟΥΜΠΑΪ – ΑΘΗΝΑ

11:50

15:25

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
  • Επιλεγμένα ξενοδοχεία 5* στο Αχμενταμπάντ και την Βομβάη. Στην Ποσίνα, την Ντασάντα και το Μπουτζ, ξενοδοχεία 3*, τα καλύτερα διαθέσιμα. Στο Ντόρντο διαμονή σε ειδικά διαμορφωμένες σκηνές (tent camp).
  • Ημιδιατροφή καθημερινά στα ξενοδοχεία.
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά Versus Travel.

Αναχωρήσεις από Κύπρο

  • Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει) εκτός από Βίζα Ινδίας: €25.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων:  €790
  • Βίζα Ινδίας: €25 (πληροφορίες δείτε παρακάτω).

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Versus Travel.

 


ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


Έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Όλες οι τιμές για αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν το αεροπορικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Θεσσαλονίκη στο οποίο οφείλεται και η διαφορά στην τιμή.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετε το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα. Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

**Αναχωρήσεις από Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα η πτήση είναι απευθείας
και δεν απαιτείται πέρασμα από Αθήνα.

 

Η διαφορετικότητα του Versus

Ένα μοναδικό, σπάνιο οδοιπορικό στη Δυτική Ινδία που μόνο το Versus προσφέρει.

Το ταξίδι περιλαμβάνει:

  • Το σπάνια προτεινόμενο Γκουτζαράτ, εδώ όπου βρίσκονται πολλές από τις πλέον αυθεντικές φυλές της Ινδίας.
  • Επίσκεψη στο άσραμ του Μαχάτμα Γκάντι στο Αχμενταμπάντ.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά στα ξενοδοχεία.
  • Επίσκεψη στο Κουτς, μια περιοχή-γεωλογικό φαινόμενο.
  • Διαμονή στην περιοχή του Κουτς τις ημέρες που κορυφώνονται οι Γιορτές Ρανν Ουτζάβ, μια παραδοσιακή γιορτή γεμάτη χρώματα και μοναδικό θέαμα.
  • Ξενάγηση στη Βομβάη (Μουμπάι)

 

Highlights

  • Οι γιορτές Ρανν Ουτζάβ στην περιοχή του Κουτς.
  • Το Μικρό και το Μεγάλο Ρανν, μια αχανή έκταση από ατελείωτες αλυκές.
  • Ο ναός του Ήλιου στη Μοντέρα.
  • Οι αυθεντικές φυλές του Γκουτζαράτ, στα χωριά της περιοχής Κουτς, της Ντασάντα και της Ποσίνα.
  • Jeep safari στο Μικρό Ραν του Κουτς, στο Wild Ass Sanctuary at Little Rann of Kutch

 

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

  • Το σπάνια προτεινόμενο Γκουτζαράτ, εδώ όπου βρίσκονται πολλές από τις πλέον αυθεντικές φυλές της Ινδίας.
  • Επίσκεψη στο άσραμ του Μαχάτμα Γκάντι στο Αχμενταμπάντ.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά στα ξενοδοχεία.

Χάρτης Ταξιδιού Φυλές Δυτικής Ινδίας, Γκουτζαράτ, γιορτές Ρανν Ουτζάβ | 01.02.2020

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info