Μετανάστευση των πουλιών στη Λίμνη Κερκίνη | 29.09.19

Διάρκεια: 4 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 245€

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΙΩΝ

Η λίμνη Κερκίνη προσφέρει μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες στην Ελλάδα για παρατήρηση πουλιών. Ειδικότερα τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, την εποχή που πολλά είδη πουλιών μεταναστεύουν μπορείτε να θαυμάσετε μεταξύ άλλων και πολλούς ερωδιούς, αργυροπελεκάνους, κορμοράνους, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες, λαγκόνες και χήνες!

Μόνο Στο Versus

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ VERSUS

 • Το Versus εξασφάλισε για εσάς διαμονή στο μοναδικό ξενοδοχείο Erodios Hotel 2* (το οποίο ήδη είναι σε διαδικασία αναβάθμισης σε 4*), αμφιθεατρικά στα δυτικά της λίμνης Κερκίνης, πάνω στους λόφους του χωριού Λιθότοπος! (Τα καταλύματα στη λίμνη Κερκίνη είναι απλά και αυτής της κατηγορίας. Δεν διατίθενται ξενοδοχεία 4* ή 5*).
 • Καθημερινά δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μας, με ιδιαίτερες γεύσεις του τόπου και με απεριόριστη κατανάλωση τοπικού λευκού ή ροζέ κρασιού και αναψυκτικών (χύμα κρασί/όχι ετικέτες).
 • Ξενάγηση στη λίμνη Κερκίνη και παρατήρηση με τηλεσκόπια αποκλειστικά για τους ταξιδιώτες μας, με φύλακα-ξεναγό του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης!
 • Επίσκεψη σε φάρμα βουβαλιών, στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κερκίνης, όπου ο ιδιοκτήτης-εκτροφέας-καθηγητής θα μας εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ «ανατροφής» και «εκτροφής» βουβαλιών. Επίσης, θα μας «μυήσει» στις ιδιαιτερότητες του σπάνιου αυτού ζωϊκού είδους, του οποίου η εκτροφή ανθεί την τελευταία 10ετία. Θα μας υποδεχθούν με τσίπουρο και βουβαλίσιο καβουρμά και θα γευθούμε βουβαλινό τυρί και γάλα.
 • Κάποτε ο σταθμός του τραίνου που έφτανε στην ιστορική Βυρώνεια Σερρών, στους πρόποδες του Μπέλες και δίπλα στον σπάνιο βιότοπο της Κερκίνης, εγκαταλείφθηκε. Σχεδόν... 100 χρόνια μετά... θα δούμε πώς είναι σήμερα, τον «Μεθοριακό Σταθμό», την παλαιά αίθουσα αναμονής που πια είναι ένα γραφικό μεζεδοπωλείο(!), με μοναδικά πιάτα από τοπικά προϊόντα, ενώ σε μικρό παντοπωλείο «μετατράπηκε» το πρώην γραφείο του Σταθμάρχη! (Όσοι επιθυμούν μπορούν να γευματίσουν. Κόστος δεν περιλαμβάνεται).

1η ημέρα: Αθήνα – Λιθότοπος Κερκίνης Σερρών

Αναχώρηση από Αθήνα (07.30) και με αρκετές ενδιάμεσες στάσεις, θα κατευθυνθούμε στη λίμνη Κερκίνη Σερρών. Ενδιάμεση στάση για ελεύθερο γεύμα στα παράλια του νομού Πιερίας. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, στο χωριό Λιθότοπος στη λίμνη Κερκίνη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

2η ημέρα: Κορυφούδι – Κερκίνη – Παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπια – Βαρκάδα με «πλάβα» για να δούμε φλαμίνγκος & αβοκέτες – Φάρμα βουβαλιών – Βυρώνεια (Μεθοριακός Σταθμός)

Πλούσιο πρωινό πρόγευμα και ξεκινάμε νωρίς (07.00-07.30) για να γνωρίσουμε την ομορφιά της λίμνης, κινούμενοι παραλίμνια και κατευθυνόμενοι ανατολικά προς το Κορυφούδι και το χωριό της Κερκίνης. Η Κερκίνη είναι ένα πανέμορφο ψαροχώρι χτισμένο στο βορειοανατολικό άκρο της ομώνυμης λίμνης. Αποτελεί έδρα του Κέντρου Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνης, όπου αφού παρακολουθήσουμε παρουσίαση για τη λίμνη και περιηγηθούμε στην έκθεση, θα ζήσουμε την εμπειρία παρατήρησης πουλιών στη Λιβαδιά Σερρών (περίπου 2 ώρες). Με τηλεσκόπια θα παρατηρήσουμε τα πουλιά «κατά μόνας», κυρίως ερωδιούς να «τσιμπάνε»  ψάρια από την ακτή, στο φυσικό τους χώρο, δηλαδή μέσα στους καλαμιώνες και στα νούφαρα!

Με το πέρας της «παρατήρησης», επιστροφή στο χωριό Κερκίνη, όπου από το λιμανάκι της αναχωρούν οι παραδοσιακές βάρκες (πλάβες = μονόξυλο με επίπεδο πάτο, ιδανικό για λίμνες και ήσυχες επιφάνειες όπως ποτάμια) για βόλτα στη λίμνη (σε κάθε πλάβα 10-12άτομα). Η βαρκάδα μας θα διαρκέσει περίπου μιάμιση ώρα, όπου θα δούμε αποκλειστικά τα κοπάδια των πελεκάνων, τα πολυάριθμα κοπάδια κορμοράνων στα λασποτόπια της Κερκίνης! Και φυσικά θα δούμε τα αυθεντικά ελληνικά Ροζ φλαμίνγκος!!

Θα δούμε ακόμα μεγάλο αριθμό από παρυδάτια πουλιά, όπως οι αβοκέτες και οι καλαμιοκανάδες! Σε όλα αυτά θα μας «μυήσει» ο φύλακας-ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης! Έχoυv παρατηρηθεί τoυλάχιστov 300 είδη πoυλιώv στηv λίμvη και στα βoυvά πoυ τηv περιβάλλoυv από τα oπoία 50 περιλαμβάvovται στo Κόκκιvo Βιβλίο για τα πουλιά της Ελλάδας (με τα επαπειλούμενα είδη). Συvoλικά 10 είδη πoυλιώv φωλιάζoυv σε μικτές απoικίες στo παραπoτάμιo δάσoς, σε σημαvτικoύς αριθμoύς για τηv Ελλάδα και τηv Ευρώπη.

Επίσης, στηv περιoχή της λίμvης διαβιοί o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα, ζώα πρoσαρμoσμέvα vα ζoυv σε υγρότoπoυς.

Η τεχνητή λίμνη της Κερκίνης είναι ένας από τους 10 ελληνικούς υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας, γνωστοί και ως υγρότοποι της Συνθήκης Ραμσάρ, σχηματίζεται από τα νερά του ποταμού Στρυμόνα. Δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή ενός φράγματος κοντά στο χωριό Λιθότοπος και την κατασκευή αναχωμάτων στα ανατολικά και δυτικά. Σκοπός της δημιουργίας της λίμνης ήταν η ανάσχεση και συγκράτηση των πλημμυρικών παροχών του Στρυμόνα, η συγκράτηση των φερτών υλών καθώς και η άρδευση της πεδιάδας των Σερρών. Στην περιοχή υπάρχουν εκτροφεία βουβαλιών, παραγωγής, τυποποίησης και διακίνησης βουβαλίσιου κρέατος. Θα έχουμε επίσκεψη σε φάρμα βουβαλιών, στην περιοχή της λίμνης, όπου ο ιδιοκτήτης-εκτροφέας-καθηγητής θα μας εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ «ανατροφής» και «εκτροφής» βουβαλιών. Επίσης, θα μας «μυήσει» στις ιδιαιτερότητες του σπάνιου αυτού ζωϊκού αυτού είδους, του οποίου η εκτροφή ανθεί την τελευταία 10ετία. Μπορούμε να πλησιάσουμε τα μωρά βουβάλια μόνο! Θα μας υποδεχθούν με τσίπουρο, βουβαλίσιο καβουρμά και θα γευθούμε βουβαλινό τυρί.

Και εκεί που συνεχίζεις το ταξίδι σου βόρεια, αφήνοντας πίσω σου το έναν μετά τον άλλο τους εγκαταλελειμμένους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς –κάποιοι πραγματικά στολίδια- μια απρόσμενη και ευχάριστη έκπληξη σε περιμένει μόλις το τραίνο φτάσει στην Βυρώνεια Σερρών, στους πρόποδες του Μπέλες και δίπλα στον σπάνιο βιότοπο της Κερκίνης! Πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη ιστορία, αφού το καλοκαίρι του 1913 και κατά την τελική φάση του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, εγκαταστάθηκε στον μικρό σιδηροδρομικό σταθμό το Ελληνικό Στρατηγείο όπου έγινε η συνάντηση του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, μετά το αίτημα των Βουλγάρων για συνθηκολόγηση.

Η χάλκινη επιγραφή στο αιωνόβιο πλατάνι θυμίζει ακριβώς αυτή τη συνάντηση τους! Εκατό χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2013, με ιδιωτική πρωτοβουλία το εγκαταλελειμμένο συγκρότημα του σταθμού της Βυρώνειας, μετατράπηκε στον… «Μεθοριακό Σταθμό», αποδεικνύοντας τι μπορεί να πετύχουν άνθρωποι με ιδέες και μεράκι.

Στον «Μεθοριακό Σταθμό», η παλαιά Αίθουσα Αναμονής είναι πλέον ένα γραφικό μεζεδοπωλείο, με μοναδικά πιάτα από τοπικά προϊόντα, ενώ το πρώην Γραφείο του Σταθμάρχη μετατράπηκε σε μικρό παντοπωλείο!

Γεύμα ελεύθερο.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Οχυρό Ρούπελ – Σέρρες – Σπήλαιο Αλιστράτης

Μετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε για να φτάσουμε στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα φτάνοντας στον Προμαχώνα και στο ιστορικό οχυρό Ρούπελ, όπου γράφτηκαν ηρωικές σελίδες αντίστασης κατά της ναζιστικής εισβολής.

Μεταβαίνουμε στη συνέχεια στις Σέρρες. Ανοίγοντας τις βαριές σιδερένιες πόρτες στο Μπεζεστένι, το μοναδικό, σε ιστορική και πολιτισμική αξία, αρχιτεκτονικό «κόσμημα» του 15ου αιώνα, ο θαυμασμός και το δέος είναι τα πρώτα συναισθήματα που κυριεύουν το επισκέπτη του μεγαλύτερου εμπορικού και διαμετακομιστικού κέντρου των Σερρών που γνώρισε τον ιδιαίτερο σεβασμό μεγαλεμπόρων και ιστορικών της εποχής.

Το Μπεζεστένι ή υφασματαγορά της πόλης των Σερρών ήταν ένας πολύ σημαντικός θεσμός των οθωμανικών πόλεων. Η λέξη προέρχεται από την αραβική λέξη «μπεζ» η οποία σημαίνει ρούχο- ύφασμα, ενώ χρησιμοποιούνταν και για τα κεντήματα αλλά και πολλά ακριβά αντικείμενα.

Ελεύθερο γεύμα στην πόλη! Απολαύστε σουβλάκια στη λαδόκολλα και ακανέδες με κατσικίσιο βούτυρο!

«Για να γίνουν δύο χιλιοστά ενός σταλακτίτη χρειάζονται 100 χρόνια… Ο Αυστριακός δόκτωρ Ζέεμαν, που ερεύνησε το σπήλαιο Αλιστράτης, δηλώνει ότι ο τελευταίος βράχος που έπεσε μέσα σε αυτό ήταν πριν από 700.000 χρόνια…»

Μεταβαίνουμε στο Μοναδικό Σπήλαιο Αλιστράτης, ένα «ταξίδι» στα έγκατα του ποταμού Αγγίτη. Ο Αγγίτης είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Στρυμόνα και έχει μήκος περίπου 40 χλμ. με τα νερά του να διασχίζουν τους νομούς Δράμας και Σερρών. Μια βίαιη γεωλογική ανακατάταξη που συντελέστηκε πριν από 1.000.000 χρόνια στην περιοχή, χώρισε τη γη στα δύο, με αποτέλεσμα να περάσουν οι υδάτινοι όγκοι της «Πρασιάδος» λίμνης, η οποία, όπως λένε οι ιστορικοί, κάλυπτε την εύφορη πεδιάδα της Δράμας. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας, εκείνο του ποταμού Αγγίτη. Στο διάβα του διασχίζει και συναντά δύο μοναδικά σπήλαια, το Σπήλαιο Μααρά ή Σπήλαιο των Πηγών του Αγγίτη και το Σπήλαιο Αλιστράτης! Το σπήλαιο της Αλιστράτης είναι ένα από τα ομορφότερα σπήλαια στην Ευρώπη. Το μήκος των διαδρόμων του φτάνει τα 3 χλμ., ενώ ο επισκέπτης διανύει περίπου το 1 χλμ. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 1 ώρα όπου ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει τεράστιους σταλακτίτες που φτάνουν τα 18 μέτρα και έχουν ποικίλους σχηματισμούς! Εντυπωσιακές οι «Φλόγες», δηλαδή εντυπωσιακοί κόκκινοι σταλακτίτες, που στολίζουν μια στοά ύψους 35 μέτρων! 

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

4η ημέρα: Κερκίνη-Αρχαιολογικός χώρος Δίου – Επιστροφή στην Αθήνα

Check out από το ξενοδοχείο μας. Ελεύθερος χρόνος για να απολαύσουμε τη θέα στη λίμνη και αργότερα παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Ενδιάμεση στάση στον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου Πιερίας, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτίθεται ένα μοναδικό εύρημα, η ύδραυλις του Δίου, όργανο που εφεύρε ο μηχανικός Κτησίβιος τον 3ο αι. π.Χ. και αποτελεί το πρώτο πληκτροφόρο μουσικό όργανο της ιστορίας. Ο ίδιος ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου είναι εκπληκτικός όσο και ευρύτατος, με πολλές προτομές, αγάλματα, αρχαίο θέατρο, λουτρά κ.α. Επιστροφή και άφιξη στην Αθήνα.

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Triple Room 240 € 0 €
Double Room 245 € 0 €
Twin Room 245 € 0 €
Single Room 345 € 0 €

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Μετακινήσεις/μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Διαμονή στο ξενοδοχείο Erodios Hotel 2*, αμφιθεατρικά στα δυτικά της λίμνης Κερκίνης, πάνω στους λόφους του χωριού Λιθότοπος
 • Πρωινό μπουφέ
 • Ημιδιατροφή καθημερινά (δείπνο σε μενού, καθημερινά στο ξενοδοχείο με απεριόριστη κατανάλωση τοπικού λευκού ή ροζέ κρασιού και τοπικών αναψυκτικών (χύμα κρασί/όχι ετικέτες).
 • Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Υγρότοπου Κερκίνης, του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης (στο χωριό Κερκίνη), με ενημέρωση για το Εθνικό Πάρκο
 • Ξενάγηση στον Υδροβιότοπο Κερκίνης με τοπικό φύλακα- ξεναγό
 • Βαρκάδα με πλάβα και παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπια
 • Επίσκεψη σε φάρμα βουβαλιών, στη γύρω περιοχή της λίμνης Κερκίνης και ο ιδιοκτήτης-εκτροφέας-καθηγητής, θα μας εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ «ανατροφής» και «εκτροφής» βουβαλιών. Επίσης, θα μας «μυήσει» στις ιδιατερότητες του σπάνιου αυτού ζωϊκού είδους, του οποίου η εκτροφή, ανθεί την τελευταία 10ετία. Μπορούμε να πλησιάσουμε τα μωρά βουβάλια μόνο! Θα μας υποδεχθούν με τσίπουρο, βουβαλίσιο καβουρμά και θα γευθούμε βουβαλινό τυρί και γάλα.
 • Λοιπές εκδρομές-περιηγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
 • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας
 • Τσάντα, στυλό, luggage tag Versus, ενημερωτικό εκδρομής, sudoku
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης & Ταξιδιωτική ασφάλιση για ταξιδιώτες μέχρι 75 ετών.
 • ΦΠΑ.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Τα εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων & μουσεία
 • Προσωπικά έξοδα
 • Γεύματα
 • Ποτά κατά τη διάρκεια των δείπνων (πέραν των αναφερομένων)
 • Φόρος διαμονής* (0,50€/δωμάτιο/διανυκτέρευση)

 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Από 01/01/18 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος φόρος διαμονής βάσει του άρθρου 53 του Ν. 4389/2016. Στις αναγραφόμενες τιμές των ξενοδοχείων δεν περιλαμβάνεται, και θα πρέπει να καταβάλλεται από τον πελάτη απευθείας στο ξενοδοχείο.

Ο φόρος διαμορφώνεται για ξενοδοχεία:

2*, 0,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

3*, 1,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

4*, 3,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

5*, 4,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

 

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ VERSUS

 • Το Versus εξασφάλισε για εσάς διαμονή στο μοναδικό ξενοδοχείο Erodios Hotel 2* (το οποίο ήδη είναι σε διαδικασία αναβάθμισης σε 4*), αμφιθεατρικά στα δυτικά της λίμνης Κερκίνης, πάνω στους λόφους του χωριού Λιθότοπος! (Τα καταλύματα στη λίμνη Κερκίνη είναι απλά και αυτής της κατηγορίας. Δεν διατίθενται ξενοδοχεία 4* ή 5*).
 • Καθημερινά δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μας, με ιδιαίτερες γεύσεις του τόπου και με απεριόριστη κατανάλωση τοπικού λευκού ή ροζέ κρασιού και αναψυκτικών (χύμα κρασί/όχι ετικέτες).
 • Ξενάγηση στη λίμνη Κερκίνη και παρατήρηση με τηλεσκόπια αποκλειστικά για τους ταξιδιώτες μας, με φύλακα-ξεναγό του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης!
 • Επίσκεψη σε φάρμα βουβαλιών, στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κερκίνης, όπου ο ιδιοκτήτης-εκτροφέας-καθηγητής θα μας εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ «ανατροφής» και «εκτροφής» βουβαλιών. Επίσης, θα μας «μυήσει» στις ιδιαιτερότητες του σπάνιου αυτού ζωϊκού είδους, του οποίου η εκτροφή ανθεί την τελευταία 10ετία. Θα μας υποδεχθούν με τσίπουρο και βουβαλίσιο καβουρμά και θα γευθούμε βουβαλινό τυρί και γάλα.
 • Κάποτε ο σταθμός του τραίνου που έφτανε στην ιστορική Βυρώνεια Σερρών, στους πρόποδες του Μπέλες και δίπλα στον σπάνιο βιότοπο της Κερκίνης, εγκαταλείφθηκε. Σχεδόν... 100 χρόνια μετά... θα δούμε πώς είναι σήμερα, τον «Μεθοριακό Σταθμό», την παλαιά αίθουσα αναμονής που πια είναι ένα γραφικό μεζεδοπωλείο(!), με μοναδικά πιάτα από τοπικά προϊόντα, ενώ σε μικρό παντοπωλείο «μετατράπηκε» το πρώην γραφείο του Σταθμάρχη! (Όσοι επιθυμούν μπορούν να γευματίσουν. Κόστος δεν περιλαμβάνεται).

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

 • Διαμονή στο Erodios Hotel 2*, στα δυτικά της λίμνης Κερκίνης
 • Ημιδιατροφή καθημερινά
 • Ξενάγηση στον υδροβιότοπο Κερκίνης
 • Παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπια και επίσκεψη σε φάρμα βουβαλιών

Περίοδοι

 • Καλοκαίρι 2019

Αναχωρήσεις

29/9Bonus Online Κράτησης

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info