fb

Φυλές Βορειοανατολικής Ινδίας Ασάμ - Ναγκαλάντ | 01.11.2018

Διάρκεια: 16, 20 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 2390€

Ταυτότητα ταξιδιού

Φυλές Βορειοανατολικής Ινδίας

Νησιά Ανταμάν 

Στο βορειοανατολικό άκρο της Ινδίας, στα ανεξερεύνητα βάθη του Ασάμ και της Ναγκαλάντ, θα ζήσουμε ένα μαγικό ταξίδι ανακάλυψης και θα βιώσουμε εμπειρίες που θα μας συνοδεύουν μια ολόκληρη ζωή!

Ελάτε μαζί μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης σε μια από τις λιγότερο γνωστές γωνιές του πλανήτη! Η βορειοανατολική Ινδία είναι μακράν η λιγότερο επισκέψιμη περιφέρεια της μυθικής αυτής χώρας, κι όμως κρύβει έναν ανεξάντλητο πλούτο που ελάχιστοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν, πόσο μάλλον να γνωρίσουν από κοντά. Οι πολιτείες του Ασσάμ και της Ναγκαλάντ μάς αποκαλύπτουν μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων, εικόνων, θρύλων και πολιτισμικών επιρροών, μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική όχι μόνο από ό,τι έχουμε δει έως τώρα, αλλά ακόμα και σε σχέση με τις υπόλοιπες πολιτείες της Ινδίας! Θα συναντήσουμε πολεμιστές της φυλής Νάγκα, θα γνωρίσουμε τους αρχηγούς Ανγκ, θα εξερευνήσουμε τους ναούς της δυναστείας Αχόμ, θα κάνουμε σαφάρι με ελέφαντα και ένα χορταστικό διπλό σαφάρι με τζιπ στον Εθνικό Δρυμό Καζιράνγκα.

Οι πολιτείες του Ασσάμ και της Ναγκαλάντ είναι από τις πλέον ανεξερεύνητες περιοχές της Ινδίας. Λίγο η γεωγραφική τους θέση, στο βορειονατολικό άκρο της χώρας, που καθιστά πιο δύσκολη την πρόσβαση, λίγο η αχανής έκταση της περίφημης αυτής χώρας, το Ασσάμ και η Ναγκαλάντ δεν έχουν κερδίσει την προβολή που τους αρμόζει· μέχρι τώρα. Τώρα όμως, εμείς στο Versus έχουμε σχεδιάσει για εσάς ένα πολυήμερο ταξίδι σ’ αυτές τις δύο πολιτείες της Ινδίας ώστε να γνωρίσουμε από κοντά τον απίστευτα πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα που διαθέτουν. Στο πρόγραμμά μας συμπεριλαμβάνουμε επισκέψεις στα κυριότερα χωριά των τοπικών φυλών ώστε να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες αυτής της ανεξερεύνητης περιοχής. 

1η ημέρα: Αθήνα

Γνωριμία με την ταξιδιωτική μας ομάδα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας και πτήση για Καλκούτα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

2η ημέρα: Ντουμπάι – Καλκούτα

Άφιξη νωρίς το πρωί στην Καλκούτα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Μετά από ολιγόωρη ξεκούραση, ξενάγηση της πόλης. Το πιο σημαντικό λιμάνι και εμπορικός σταθμός της πάλαι ποτέ Βρετανικής Ινδίας, η Καλκούτα μοιάζει με ένα πολύβουο μελίσσι που βρίσκεται σε μόνιμη έξαρση. Στην ξενάγηση μας θα δούμε το μνημείο της βασίλισσας Βικτωρίας, τη πλατεία Νταλχούζι με τα Βικτωριανά κτίρια, το Κυβερνητικό Μέγαρο, το κτίριο της τοπικής Βουλής, το Ανώτατο Δικαστήριο, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, το ναό της θεάς Κάλι, το ναό των Τζαϊνιστών, τη γέφυρα Howrah  που αποτελεί το σύμβολο όχι μόνο της Καλκούτας, αλλά και της Δυτικής Βεγγάλης, αλλά και η αγορά των λουλουδιών.

3η ημέρα: Καλκούτα - Ντιμπρουγκάρ

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο όπου θα επιβιβαστούμε στην πτήση για το Ντιμπρουγκάρ. Μετά την άφιξή μας θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας και θα τακτοποιηθούμε στα δωμάτιά μας. Το απόγευμα θα κάνουμε μια «περιήγηση τσαγιού» σε μία φυτεία τσαγιού γνωστή για την παραγωγή υψηλής ποιότητας μαύρου τσαγιού. Θα συμμετάσχουμε επίσης σε ένα event γευσιγνωσίας όπου θα δοκιμάσουμε διαφορετικούς τύπους τσαγιού, με την παρουσία και καθοδήγηση έμπειρου γευσιγνώστη. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Το Ντιμπρουγκάρ  (Dibrugarh) είναι η πύλη για τη λεγόμενη «κρυμμένη χώρα» του Ανατολικού Αρουνάχαλ Πραντές (Eastern Arunachal Pradesh) και τη βόρεια Μιανμάρ. Η φυλή των Αχόμ (Ahoms) ήρθε σ’ αυτή την περιοχή τον 13ο αι. από την Ταϊλάνδη μέσω της βόρειας Μιανμάρ, για να ιδρύσουν την αυτοκρατορία τους που αναπτύχθηκε στην αρχαία γη της Ασάμ. Είναι η πόλη της «καμέλια» της Άνω Ασάμ, ένας αδιατάρακτος, παρθένος και αδιαίρετος επί γης παράδεισος, σε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον που περιβάλλεται από μια καταπράσινη έκταση από φυτείες τσαγιού.
Μια ξενάγηση μέσα σε έναν κήπο τσαγιού ηλικίας 160 ετών, θα μας δώσει μια πλήρη εικόνα πάνω σε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, που ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Θα διδαχθούμε τα πάντα σχετικά με το τσάι: την προέλευσή του, τον τρόπο καλλιέργειας, τη γεύση και την ποιότητά του. Το κτήμα κυριολεκτικά ζωντανεύει από ομάδες καλλιεργητών, κυρίως γυναίκες, ντυμένες με πολύχρωμες φορεσιές, που κόβουν προσεκτικά τα λεπτά άνθη και τα φύλλα του τσαγιού. Κάθε μέρα, η συγκομιδή μεταφέρεται στο εργοστάσιο όπου και υφίσταται την ίδια παραδοσιακή επεξεργασία μέχρι το τελικό προϊόν. Όλα τα στάδια της παραγωγής ελέγχονται σχολαστικά ώστε να εξασφαλίζεται ότι το τελικό προϊόν ανταποκρίνεται στα πολύ υψηλά στάνταρντ ποιότητας, που έχουν κάνει παγκόσμια γνωστό το τσάι του Ασάμ.

4η ημέρα: Ντιμπρουγκάρ - Σιβασαγκάρ - Μον (Ναγκαλάντ)

Μετά το πρωινό μας, ξεκινάμε νωρίς για την μετάβασή μας οδικώς στο Μον σε μια διαδρομή 160 χλμ. (περίπου 7 με 8 ώρες). Εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, θα επισκεφθούμε τα Μνημεία και τους Ναούς των Αχόμ στη Σιβασαγκάρ, που αφηγούνται την 600 ετών ιστορία της δυναστείας Αχόμ, πριν συνεχίσουμε τη διαδρομή μας προς το Μον. Κατά την άφιξή μας θα εγκατασταθούμε στο κατάλυμά μας στο Μον, χωριό της φυλής των Κόνιακ Νάγκα. Ελεύθερος χρόνος στο τέλος της ημέρας, δείπνο και διανυκτέρευση.
Η Σιβασαγκάρ (Sivasagar) υπήρξε κάποτε η πρωτεύουσα των βασιλέων Αχόμ, μια δυναστεία που ήρθε εδώ από την Ταϊλάνδη, μέσω της Βόρειας Μιανμάρ στις αρχές του 13ου αι., βασίλεψαν στην περιοχή για περίπου εξακόσια χρόνια. Έτσι, τα ερείπια από τα ανάκτορα και τα μνημεία των Αχόμ εντοπίζονται διάσπαρτα στην περιοχή γύρω αλλά και μέσα στην ιστορική πόλη. Ο Ναός του Σίβα μάλιστα που έχτισαν οι Αχόμ στη Σιβασαγκάρ πιστεύεται πως είναι ο ψηλότερος από όλους του ινδουιστικούς ναούς της Ινδίας. Το 1734 η βασίλισσα Αμπίκα έφτιαξε στη Σιβασαγκάρ μια τεράστια υδατοδεξαμενή 125 στρεμμάτων, γύρω από την οποία βλέπουμε σήμερα τρεις ναούς: ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι ο Σίβα Ντολ, αυτός που προσελκύει τους περισσότερους πιστούς, ενώ είναι μάλλον και ο πιο μεγαλοπρεπής ναός του Σίβα στη χώρα. Λίγο παραπέρα, το Ρανγκ Γκαρ υπήρξε η «πολιτιστική παιδική χαρά» των βασιλέων (swargadeos) των Αχόμ και μέχρι σήμερα παραμένει το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της Ασίας. Κατασκευάστηκε το 1746 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πράματα Σίνγκα: εδώ βασιλείς και κορυφαίοι αξιωματούχοι παρακολουθούσαν τοπικούς αγώνες όπως πάλη, πτηνομαχίες και βουβαλομαχίες και πολλά άλλα. Ακόμη ένα εξαιρετικό μνημείο είναι το Ταλατάρ Γκαρ, ένα επταόροφο (συνολικά) κτίριο, με τέσσερις ορόφους κάτω από το έδαφος και τρεις πάνω από αυτό: ένα εκπληκτικό ανάκτορο για τους βασιλείς των Αχόμ και ταυτόχρονα μια εξαιρετική αρχιτεκτονική ιδέα, δεδομένης μάλιστα και της ιστορικής περιόδου στην οποία χτίστηκε.
Η κωμόπολη Μον (Mon), όπου διανυκτερεύουμε, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 897 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, και είναι ένα από τα «χωριά» της φυλής των Κόνιακ Νάγκα. Είναι ενδιαφέρον να δούμε τα γεμάτα τατουάζ πρόσωπά τους, τα στολίδια που φορούν στο κεφάλι και τις παραδοσιακές πολεμικές φορεσιές τους. Είναι γνωστοί για τις εξαιρετικές ικανότητές τους στην ξυλογλυπτική, τη χειροτεχνία και τη σιδηρουργία. Η φυλή κυβερνάται από τους Ανγκ, κληρονομικοί αρχηγοί της· άλλωστε αιώνες πριν από την άφιξη των Βρετανών, αυτή η γωνιά του κόσμου βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αρχηγών των ντόπιων φυλών.

5η ημέρα: Μον (Ναγκαλάντ)

Ξεκινάμε το πρωί για τη μετάβασή μας οδικώς στο χωριό Λόνγκβα (Longkwa), περίπου 57 χλμ. μακριά (μιάμιση ώρα). Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιφέρειας του Μον, το Λόνγκβα ουσιαστικά ακροβατεί ανάμεσα στην Ινδία και τη γειτονική Μιανμάρ, καθώς τα μισά σπίτια του οικισμού βρίσκονται μέσα στα όρια της Ινδίας και τα υπόλοιπα στη Μπούρμα! Ολόκληρο, ωστόσο, το χωριό κυβερνάται από τον Ανγκ (αρχηγό). Τέσσερα ποτάμια περνούν από το χωριό, κι αυτά μοιρασμένα: δύο εξ αυτών, Τέγκι και Τάπι, ρέουν προς την πλευρά της Ινδίας ενώ οι ποταμοί Τεζάκ και Σούμνιου κυλούν προς τη Μιανμάρ. Καθοδόν θα επισκεφθούμε και το χωριό Τανγκ (Tang). Επιστροφή στο Μον, δείπνο και διανυκτέρευση.

6η ημέρα: Μον (Ναγκαλάντ) - Φεστιβάλ Χόρνμπιλ

Σήμερα, μετά το πρωινό μας, θα επισκεφθούμε τα χωριά Χονγκφόι (Hongphoi), Σένγκα (Shengha) και Τσινγκνού (Chingnyu) για να γνωρίσουμε από κοντά τις τοπικές φυλές και να μάθουμε περισσότερα για την παράδοση και τον πλούσιο πολιτισμό τους. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του πολιτισμού είναι οι μεγάλες γιορτές των φυλών της Νάγκαλαντ: ένα από τα πιο αγαπημένα φεστιβάλ, που γιορτάζεται από τους ντόπιους με μεγάλο ενθουσιασμό, είναι το φεστιβάλ Χόρνμπιλ, το οποίο και θα παρακολουθήσουμε. Έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο πτηνό, από τα πιο αγαπημένα είδη πουλιών στην Ινδία, με τη σημασία του να αντικατοπτρίζεται σε μια σειρά πολιτισμικών εκφράσεων από πολλές φυλές, κυρίως στα τραγούδια και τους χορούς τους. Καθώς το 85% περίπου του πληθυσμού της Νάγκαλαντ ασχολείται με τη γεωργία, οι γιορτές που περιστρέφονται γύρω από την καλλιέργεια της γης θεωρούνται ιερές. Δίκαια λοιπόν η γιορτή Χόρνμπιλ θεωρείται και είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές των αυτόχθονων πολεμιστών φυλών της Νάγκαλαντ. Το απόγευμα θα επιστρέψουμε οδικώς στο κατάλυμά μας. Το βράδυ θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να εξερευνήσουμε την τοπική αγορά στο Μον. Δείπνο και διανυκτέρευση.

7η ημέρα: Μον - Μοκοκτσούνγκ (Ναγκαλάντ)

Σήμερα θα μεταβούμε οδικώς στο Μοκοκτσούνγκ (Mokokchung). Αυτή η γραφική πόλη είναι το πολιτιστικό κέντρο της φυλής Αό Νάγκα, που φημίζεται για τους πολύχρωμους χορούς της. Με την άφιξή μας θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

8η ημέρα: Μοκοκτσούνγκ (Ναγκαλάντ)

Σήμερα θα επισκεφθούμε τα χωριά Ούνγκμα (Ungma), Μοπουνγκτσουκέτ (Mopungchuket) και Τσουτσιμλάνγκ (Chuchuyimlang), χωριά που κατοικούνται όλα από τη φυλή Άο Νάγκα, προκειμένου να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Το Ούνγκμα είναι το μεγαλύτερο και αρχαιότερο από όλα τα χωριά των Άο, και το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο σε όλη την πολιτεία Ναγκαλάντ. Κατέχει μια μοναδική θέση στην ιστορία των Άο Νάγκα, καθώς λέγεται πως η φυλή ίδρυσε αυτό το χωριό όταν εισήλθαν για πρώτη φορά στην περιοχή ερχόμενοι από τη γη των προγόνων τους στο Τσουνγκλιγίμτι. Η πλούσια κουλτούρα και ιστορία των Άο διατηρείται με ζήλο από τους ντόπιους, και γενικά η περιοχή θεωρείται ως ένα ζωντανό μουσείο των παραδόσεων της φυλής.
Ο θρύλος λέει πως η τοποθεσία όπου χτίστηκε το χωριό Μοπουνγκτσουκέτ επιλέχθηκε με ένα φοινικόφυλλο, ένα «μοπούνγκ» όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο. Το χωριό είναι πλούσιο σε λαϊκά έθιμα και παραδόσεις, όπως ο δημοφιλής θρύλος του Τζινά και της Ετιφέν, κάτι αντίστοιχο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας· σε εκείνους είναι αφιερωμένος και ένας πύργος της κωμόπολης. Τέλος, το χωριό Τσουτσιμλάνγκ είναι το χωριό των γιορτών για τους Άο Νάγκα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η γιορτή Μοάτσου, που γίνεται το πρώτο τριήμερο του Μαΐου για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συγχωριανών. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, οι χωρικοί ανταλλάσουν δώρα μεταξύ τους θέλοντας έτσι να εκφράσουν τη φιλία τους. Στο χωριό αυτό θα δούμε το πνεύμα και την ιδιοσυγκρασία των ντόπιων στην πιο φυσική και ανεπιτήδευτη μορφή τους. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

9η ημέρα: Μοκοκτσούνγκ - Τουοφέμα (Ναγκαλάντ)

Μετά το πρωινό, θα μεταβούμε οδικώς στην Τουοφέμα (Tuophema, 125 χλμ. από το Μοκοκτσούνγκ, περίπου 5 με 6 ώρες). Καθοδόν θα επισκεφθούμε το χωριό Λονγκούμ (Longkhum) της φυλής Άο Νάγκα, το Λόνγκσα (Longsa) της φυλής Λόθα, στην επαρχία Βόκκα, και το χωριό Τσεμίνιου (Tseminyu), της φυλής Ρέγκμα.
Το Λόνγκουμ υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς οικισμούς της εποχής των κυνηγών κεφαλών. Χτισμένο σε στρατηγικής σημασία τοποθεσία στα 1.846 μ. υψόμετρο, το χωριό είναι σήμερα γνωστό για τους δουλευταράδες κατοίκους του και τα εκλεκτά είδη χειροτεχνίας τους που είναι περιζήτητα σε ακτίνα πολλών μιλίων από το χωριό. Σε μια μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα, μπορεί κανείς να δει μέχρι τα ανατολικά Ιμαλάια του Αρουνάχαλ και ίσως ακόμη παραπέρα. Οι Άο πιστεύουν πως το Λόνγκουμ είναι ο τόπος ανάπαυσης για τα πνεύματα των νεκρών, καθοδόν προς τον παράδεισο. Ο τοπικός θρύλος λέει πως μία μόνο επίσκεψη στο Λόνγκουμ δεν είναι αρκετή για τα πνεύματα και πως πρέπει να επιστρέψουν ξανά και ξανά στο χωριό για να συγκεντρώσουν την ψυχή τους.
Το χωριό Τσεμίνιου είναι το σπίτι της φυλής Ρένγκμα. Το σύνολο της υπαίθρου εδώ αποτελείται από ήσυχες πλαγιές, χωρίς τραχύ έδαφος. Σχεδόν ολόκληρη η περιοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργεια, έτσι η κύρια απασχόληση των ανθρώπων αυτής της φυλής είναι η γεωργία και η σιδηρουργία. Η καλλιέργεια ασκείται είτε με τη μέθοδο της καύσης των αγρών είτε με τη μέθοδο των αναβαθμίδων, οι σιταποθήκες είναι πάντα έξω από το χωριό, ενώ τα σπίτια είναι φτιαγμένα από μπαμπού και λάσπη. Η μεγαλύτερη γιορτή εδώ λέγεται «νγκάντα», και γιορτάζεται το Νοέμβριο: μια δημοφιλής πεποίθηση ανάμεσα τους αρχαίους Ρένγκμα λέει ότι τα πνεύματα των νεκρών επισκέπτονται τους τάφους τους και τα σπίτια των συγγενών τους μία φορά το χρόνο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτού του φεστιβάλ.
Άφιξη στο κατάλυμά μας στην Τουοφέμα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

10η ημέρα: Τουοφέμα - Κοχίμα (Ναγκαλάντ)

Μετά το πρωινό θα συνεχίσουμε οδικώς μέχρι τον τελικό μας προορισμό για σήμερα, την Κοχίμα, πρωτεύουσα της πολιτείας Ναγκαλάντ (Kohima, 40 χλμ. από την Τουοφέμα, περίπου μιάμιση ώρα). Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στην Κοχίμα.

Το απόγευμα θα επισκεφθούμε το Συμμαχικό Νεκροταφείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο χώρο όπου πραγματοποιήθηκαν αιματηρές μάχες κατά των Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ των συνασπισμένων δυνάμεων Βρετανών και Ινδών, εναντίον των Ιαπώνων. Παλαιότερα γνωστό ως Garrison Hill, το συμμαχικό νεκροταφείο έχει σχεδιαστεί ως μια σειρά αναβαθμίδων με πέτρινα σκαλοπάτια, και 1.421 πλάκες στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν, με ίσως πιο χαρακτηριστική αυτή που αναγράφει: «Για το δικό σας αύριο, θυσιάσαμε το δικό μας σήμερα».

Θα επισκεφθούμε επίσης το State Museum, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο έξω από την πόλη, το οποίο φιλοξενεί μια σπάνια συλλογή έργων τέχνης από κάθε φυλή Νάγκα. Θα δούμε πολύτιμες πέτρες, αυθεντικά περιδέραια, μουσικά όργανα, συλλογή από πίνακες από ντόπιους καλλιτέχνες, καθώς και μια λεπτομερή μακέτα της περιοχής, από την οποία μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως τα χωριά ήταν στρατηγικά

τοποθετημένα σε λοφοκορφές, πιθανόν για να μπορούν να ελέγχουν από μακριά όσους πλησίαζαν στην κοιλάδα και να διαπιστώνουν αν επρόκειτο για φιλικά ή εχθρικά προσκείμενους. Το βράδυ επιστρέφουμε οδικώς στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

11η ημέρα: Κοχίμα (Ναγκαλάντ)

Σήμερα, μετά το πρωινό, θα μεταβούμε οδικώς στο χωριό Χονόμα (Khonoma), της φυλής Ανγκάμι (Angami) που φημίζεται για την… οικολογική του συνείδηση, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθούμε και τα χωριά Ζακάμα (Jakhama) και Κιγουέμα (Kigwema).
Η Χονόμα, οικισμός με παρελθόν επτακοσίων χρόνων, υπήρξε το σημείο όπου οι πολεμιστές της φυλής Νάγκα είχαν στήσει την τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στους Βρετανούς, το 1879. Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, ωστόσο είναι διάσημοι για κάτι μάλλον απρόσμενο: με το project "Green Khonoma", ο οικισμός έχει γίνει το χωριό-υπόδειγμα για τον οικολογικό τουρισμό! Το συμβούλιο του χωριού έχει καταστήσει υποχρεωτικό για κάθε νοικοκυριό να έχει δοχεία απορριμμάτων, μία φορά το μήνα διεξάγονται κινήσεις αποχέτευσης και καίγονται τα σκουπίδια της κοινότητας, ενώ οι στάχτες και τα υπολείμματα στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ως κοπριά. Ο συνδυασμός πλούσιας βιοποικιλότητας και εκπληκτικού τοπίου το Χονόμα εξαιρετικό υποψήφιο για οικολογικό τουρισμό.
Τα χωριά Ζακάμα και Κιγουέμα είναι παραδοσιακοί οικισμοί της φυλής Ανγκάμι, που περιβάλλονται από πυκνά πευκοδάση. Θα έχουμε  την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τα χωριά, να συναναστραφούμε με τους ντόπιους και να δούμε από πρώτο χέρι τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής. Το βράδυ επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας στην Κοχίμα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

12η ημέρα: Κοχίμα - Καζιράνγκα (Ασάμ)

Μετά το πρωινό μας, θα μεταβούμε οδικώς στην Καζιράνγκα (Kaziranga, 215 χλμ. από την Κοχίμα, περίπου 5 ώρες). Καθοδόν ίσως έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Hot Water Spring και τον ναό του θεού Σίβα. Στη συνέχεια θα συνεχίσουμε προς τον τελικό προορισμό μας, την Καζιράνγκα. Με την άφιξή μας κάνουμε check in στο ξενοδοχείο μας.
Η Καζιράνγκα είναι διάσημη εντός και εκτός Ινδίας για τον περίφημο Εθνικό Δρυμό που απλώνεται εδώ, το λεγόμενο Kaziranga National Park, στη νότια όχθη του ποταμού Βραχμαπούτρα, όπου κατοικεί το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού του μεγάλου Ινδικού ρινόκερου με το ένα κέρατο (μονόκερου). Κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος για το τι θα συναντήσει στο Πάρκο: ρινόκεροι, ασιατικοί νεροβούβαλοι, ελέφαντες, βασιλική τίγρη της Βεγγάλης, μπαρασίνγκα και πάνω από 400 είδη πτηνών. Επιστροφή στο κατάλυμά μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

13η ημέρα: Καζιράνγκα (Ασάμ) - Σαφάρι με ελέφαντα

Σήμερα θα αφιερώσουμε την ημέρα μας στο Εθνικό Πάρκο Καζιράνγκα. Θα ξεκινήσουμε νωρίς το πρωί για σαφάρι στην πλάτη ελέφαντα, μετά το πρωινό θα συνεχίσουμε με τζιπ-σαφάρι και θα ολοκληρώσουμε με ακόμη ένα τζιπ σαφάρι μετά το γεύμα. Το βράδυ επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Το σαφάρι με ελέφαντα στο Καζιράνγκα ξεκινά πολύ νωρίς το πρωί (05:15-06:15 και 06:15-07:15) και διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσει κανείς τη μεγάλη ποικιλία άγριας ζωής στον Εθνικό Δρυμό: καθώς το πάρκο καλύπτεται από πολύ ψηλό χόρτο, η θέα από την πλάτη του ελέφαντα είναι τέλεια. Κατά τη διάρκεια του σαφάρι μπορεί κανείς να δει αγέλες από ινδικούς ελέφαντες και ινδικούς ρινόκερους, και μάλιστα σε πολύ κοντινή απόσταση. Αυτή ή εγγύτητα με τα άγρια ζώα είναι που κάνει το σαφάρι αυτό συναρπαστικό και αξέχαστο. Αν είμαστε τυχεροί μπορεί να δούμε και φοίνικα της Βεγγάλης, από τα σπανιότερα (και απειλούμενα) πτηνά του κόσμου.
Στη συνέχεια θα έχουμε σαφάρι με τζιπ, ενώ μετά από μια ολιγόωρη ξεκούραση θα ξαναμπούμε στα τζιπ για ένα ακόμα jeep safari στον Εθνικό Δρυμό.
Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το τζιπ-σαφάρι μπορεί να ακυρωθεί ή να περιοριστεί από τις αρχές του δρυμού χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
Δείπνο και διανυκτέρευση στην Καζιράνγκα.

14η ημέρα: Καζιράνγκα - Γκουαχάτι - Καλκούτα

Μετά το πρωινό μας θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο του Γκουαχάτι, όπου θα επιβιβαστούμε στην πτήση μας για την Καλκούτα. Με την άφιξή μας θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Καλκούτα.

15η ημέρα: Καλκούτα - Ντουμπάι

Μεταφορά στο αεροδρόμιο για την επιβίβαση στην πτήση της επιστροφής μας. Άφιξη στο Ντουμπάι, όπου θα έχουμε και μία διανυκτέρευση.

16η ημέρα: Ντουμπάι - Αθήνα

Μετά το πρωινό μας θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο για να πάρουμε της επιστροφής. Άφιξη στο «Ελ. Βενιζέλος».

Eπέκταση Nησιά Ανταμάν

Τη 15η ημέρα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε επέκταση του ταξιδιού μας προς τα σπάνια επισκεπτόμενα νησιά Ανταμάν.

15η ημέρα: Καλκούτα - Πορτ Μπλερ - Χάβλοκ

Πτήση από την Καλκούτα στο Πορτ Μπλερ. Με την άφιξή μας θα μεταβούμε στο φεριμπότ με προορισμό το νησί Χάβλοκ. Μετά την άφιξη και την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια πανοραμική βόλτα στα γύρω χωριά. Το βράδυ πριν από το δείπνο στο ξενοδοχείο, μια βόλτα στην παραλία θα είναι ό,τι καλύτερο. Διανυκτέρευση. Τα νησιά Ανταμάν, στον Κόλπο της Βεγγάλης, αποτελούν στην ουσία επέκταση της οροσειράς που «δημιούργησε» και τα νησιά της Ινδονησίας. Εδώ η τροπική βλάστηση κυριαρχεί κυρίως με αειθαλή δέντρα και μαγκρόβια που συναντώνται περισσότερο στις παράκτιες περιοχές.

16η ημέρα: Νησί Χάβλοκ

Ημέρα ελεύθερη για αναψυχή. Μπορείτε να επιλέξετε κάποια θαλάσσια δραστηριότητα, όπως σνόρκελινγκ, κατάδυση, καγιάκ κ.λπ., με επιπλέον κόστος. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

17η ημέρα: Νησί Χάβλοκ

Ημέρα ελεύθερη. Μπορείτε να απολαύσετε μια αναζωογονητική συνεδρία αγιουρβέδα, στο Ayurveda Centre, με επιπλέον κόστος. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

18η ημέρα: Χάβλοκ - Πορτ Μπλερ - Καλκούτα

Μεταφορά στο λιμάνι για να πάρουμε το φεριμπότ για το Πορτ Μπλερ και επιβίβαση στην πτήση για την Καλκούτα. Άφιξη, μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, διανυκτέρευση.

19η ημέρα: Καλκούτα – Ντουμπάι

Μεταφορά στο αεροδρόμιο για την επιβίβαση στην πτήση της επιστροφής. Άφιξη στο Ντουμπάι, όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

20ή ημέρα: Ντουμπάι – Αθήνα

Μετά το πρωινό μας μετάβαση στο αεροδρόμιο και πτήση επιστροφής για την Αθήνα.

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Όλες οι μεταφορές, μετακινήσεις, εκδρομές και ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Διπλωματούχοι, έμπειροι τοπικοί ξεναγοί στις σημαντικότερες πόλεις και τα αξιοθέατα που επισκεπτόμαστε, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο
  • Σαφάρι με ελέφαντα και διπλό τζιπ-σαφάρι στον Εθνικό Δρυμό Καζιράνγκα, όπου ζει ο διάσημος ινδικός ρινόκερος.
  • Επίσκεψη σε φυτεία και εργαστήριο επεξεργασίας μαύρου τσαγιού στο Ασάμ.
  • Επίσκεψη σε χωριά της φυλής Νάγκα.
  • Επίσκεψη στο χωριό Λόνγκβα, όπου τα μισά σπίτια του βρίσκονται σε έδαφος της Ινδίας και τα άλλα μισά στη Μιανμάρ!
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-σύνοδος του γραφείου μας
  • Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 

Αναχωρήσεις από Κύπρο      
Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει) εκτός από εισόδους σε μουσεία και αξιοθέατα, έξοδα προσωπικής φύσεως, ποτά αναψυκτικά κλπ. και Βίζα Ινδίας: 80 € (πληροφορίες δείτε παρακάτω).

 

Δεν περιλαμβάνονται
(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων:
  • Βίζα Ινδίας: 80 € (πληροφορίες δείτε παρακάτω).



 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Versus Travel.

 


ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

 

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


Highlights

Highlights

- Σαφάρι με ελέφαντα και διπλό τζιπ-σαφάρι στον Εθνικό Δρυμό Καζιράνγκα, όπου ζει ο διάσημος ινδικός ρινόκερος.

- Θα περπατήσουμε στη θρυλική Καλκούτα.

- Επίσκεψη σε φυτεία και εργαστήριο επεξεργασίας μαύρου τσαγιού στο Ασάμ.

- Επίσκεψη σε χωριά της φυλής Νάγκα.

- Επίσκεψη στο χωριό Λόνγκβα, όπου τα μισά σπίτια του βρίσκονται σε έδαφος της Ινδίας και τα άλλα μισά στη Μιανμάρ!

- Προαιρετική επέκταση του ταξιδιού προς τα σπάνια επισκεπτόμενα νησιά Ανταμάν, στον Κόλπο της Βεγγάλης.

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

  • Σαφάρι με ελέφαντα και διπλό τζιπ-σαφάρι στον Εθνικό Δρυμό Καζιράνγκα, όπου ζει ο διάσημος ινδικός ρινόκερος.
  • Θα περπατήσουμε στη θρυλική Καλκούτα.
  • Επίσκεψη σε χωριά της φυλής Νάγκα.

Χάρτης Ταξιδιού Φυλές Βορειοανατολικής Ινδίας Ασάμ - Ναγκαλάντ | 01.11.2018

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info