Μογγoλία - Απάτητη νότια έρημος Γκόμπι | 08.08.2018

Διάρκεια: 9 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 1399€

Travel Identity

Απάτητη νότια έρημος Γκόμπι...
Δώστε της το σώμα σας, για να σας επιστρέψει το μυαλό σας.

Η Εμπειρία

Να κάνεις βόλτα πάνω σε καμήλα στους αμμόλοφους της ερήμου Γκόμπι
Ο πρώτος Ευρωπαίος που επισκέφθηκε την έρημο Γκόμπι ήταν ο Βενετός εξερευνητής Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα. Από τότε ένα πέπλο μυστηρίου έχει δημιουργηθεί σχετικά με αυτήν την άνυδρη περιοχή του πλανήτη. Πολλοί έχουν μιλήσει για αρχαίους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν εδώ, για χαμένες αρχαίες πόλεις, για λιμάνια που υπήρχαν στην Γκόμπι όταν ήταν ωκεανός. Για αρχεία των πολιτισμών αυτών που μεταφέρθηκαν εδώ και στο Θιβέτ πριν από τον κατακλυσμό, ακόμα και για ουράνιους δίσκους.
Γκόμπι στη μογγολική διάλεκτο σημαίνει «μεγάλη έρημος». Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο, με έκταση 1.000.400 τετρ. χλμ., αποτελεί την πιο εκτεταμένη άγονη περιοχή στην ασιατική ήπειρο και τη πιο βόρεια έρημο στον κόσμο, με υψόμετρο από 900 έως 1.525 μέτρα.
Η περήφανη απάντηση των ντόπιων στο πώς προέκυψε η έρημος είναι ότι δημιουργήθηκε από την επέλαση του στρατού του Τζένγκις Χαν.
Η έρημος Γκόμπι εκτός από την άγρια ομορφιά της κρύβει μυστικά εκατομμυρίων χρόνων, καθώς εδώ έχουν ανακαλυφθεί οι περισσότεροι σκελετοί δεινοσαύρων. Εδώ το 1922 ο Βρετανός παλαιοντολόγος Ρόι Τσάπμαν Άντριους βρήκε αβγά δεινοσαύρων, καθώς και οστά που αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από 200 ζώα.
Εδώ χτυπά και η καρδιά των νομάδων της Μογγολίας. Αυτήν την άγονη περιοχή την κατοικούν, την υπερασπίζονται και την αγαπούν οι Μογγόλοι νομάδες, ο αριθμός των οποίων δεν ξεπερνά τις 10.000.


Dreams come true:

Τη σπάνια επισκεπτόμενη αυτή έρημο θα εξερευνήσουμε με κάθε τρόπο σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας: καλπάζοντας πάνω σε περήφανα μογγολικά άλογα, κάνοντας βόλτα πάνω σε αμμόλοφους με καμήλες ή απλά περπατώντας την!

Η επιγραφή προσδεθείτε έχει ανάψει, το αεροπλάνο έχει κατεβάσει τις ρόδες του, οι αεροσυνοδοί χαμογελαστές δένονται στις θέσεις τους. Όλο το τελετουργικό είναι το ίδιο... Κάτω από το παράθυρό μας όμως η χώρα που μας περιμένει δεν μοιάζει με καμία. Έρωτας με την πρώτη ματιά η πράσινη απεραντοσύνη της Μογγολίας. Ωδή στη διαφορετικότητα.
Θαυμασμός και δέος γι’ αυτούς που κάποτε κυβέρνησαν τον κόσμο και τώρα περιμένουν να μας καλοδεχτούν βάζοντάς μας για λίγες ημέρες μέσα στην τόσο διαφορετική νομαδική ζωή τους, που σαν κόρη οφθαλμού κρατούν προφυλαγμένη από τον οδοστρωτήρα της εξέλιξης... Ατέλειωτη απάτητη έρημος, σεληνιακά τοπία, βουνά που φλέγονται, απέραντα λιβάδια και οάσεις, περήφανα άλογα, φουντωτές βακτριανές καμήλες, ηρωίδες της στέπας, αετοί που συνομιλούν και κυνηγούν με τα αφεντικά τους, πεδιάδες που κρύβουν μυστικά εκατομμυρίων χρόνων, αφού εδώ ανακαλύφθηκαν οι περισσότεροι σκελετοί δεινοσαύρων, παράξενα φαγητά, μουσικές, χοροί και γιορτές που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ. Και το βράδυ τα όνειρά μας να στεγάζονται μέσα σε ολοστρόγγυλες υφασμάτινες σκηνές που εδώ τις λένε γιούρτες ή γκερ.
Εδώ τα 2/3 των κατοίκων συνεχίζουν να ζουν με νομαδικό ή ημινομαδικό τρόπο, την ώρα που το θερμόμετρο «φλερτάρει» με το συν πλην σαράντα. Μάλλον δεν είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει πώς οι πρόγονοι αυτών των ανθρώπων κατάφεραν επί Τζένγκις Χαν να κατακτήσουν την Ασία, να κυβερνήσουν την Κίνα, να υποδουλώσουν βασίλεια και αυτοκρατορίες.
Στη Μογγολία η ανεξαρτησία ήλθε το 1924 μαζί με τον Κόκκινο Στρατό και τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Εβδομήντα χρόνια σχεδόν η Μογγολία έζησε σε καθεστώς κομμουνιστικό και σε ρόλο δορυφόρου της Σοβιετικής Ένωσης.
Επί εβδομήντα χρόνια η βουδιστική θρησκεία ήταν σχεδόν υπό διωγμό. Τα μοναστήρια έκλειναν, γκρεμίζονταν ή απλώς κατέρρεαν. Και ξαφνικά, εβδομήντα χρόνια αργότερα, ο βουδισμός ξεπήδησε από το συλλογικό υποσυνείδητο αυτού του μικρού λαού, λες και δεν είχε μεσολαβήσει τίποτα. Τα μοναστήρια άρχισαν να χτίζονται ξανά με ραγδαίο ρυθμό -είναι σχεδόν τα μόνα κτίσματα που χτίζονται σε αυτήν τη χώρα-, ενώ οι μοναχοί πληθαίνουν.
Ένα ταξίδι γι’ αυτούς που ονειρεύονται να περιηγηθούν σαν τους έμπορους ταξιδευτές του Μεσαίωνα, σαν τους Ευρωπαίους τυχοδιώκτες του 19ου αιώνα. Να διατρέξουν τα λιβάδια, ανάμεσα στο πράσινο της στέπας και το ατελείωτο γαλάζιο του ουρανού. Να θαυμάσουν πάνω από τη ράχη της καμήλας τεράστιους αμμόλοφους να αντικατοπτρίζονται στην επιφάνεια μιας λίμνης. Να καλπάσουν με το γοργό, μικρόσωμο μογγολικό τους άλογο σε φαράγγια σμιλεμένα από τον χρόνο. Να αντικρύσουν το ηλιοβασίλεμα να βάφει άλικους τους «φλεγόμενους βράχους». Να νιώσουν την ατμόσφαιρα μυστικισμού που πλανάται πάνω από τα ερείπια αρχαίων βουδιστικών μοναστηριών. Το ταξίδι αυτό εξερευνά ένα από τα πιο μυστηριώδη σημεία στον πλανήτη μας, τη νότια έρημο Γκόμπι και αποτελεί άλλη μια καινοτόμο πρόταση του Versus, για ταξιδιώτες που γοητεύονται από μυστηριώδεις διαδρομές και ανακαλύψεις.

1η ημέρα: Αναχώρηση από την Αθήνα

Αναχώρηση για τη Μογγολία και την πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ.

2η ημέρα: Ουλάν Μπατόρ

«Σάιν μπάιαν ούου» – Γεια σας από τη Μογγολία!

Εκεί όπου άλλοτε κάλπαζαν οι ορδές του «πατέρα του έθνους», Τζένγκις Χαν, ξεδιπλώνονται πλέον φαρδιές λεωφόροι, πολυκατοικίες σοβιετικού τύπου, αστραφτερά εμπορικά κέντρα, ολόκληρη συνοικία με γιούρτες, αλλά και γυάλινα κτίρια που συνομιλούν με το μέλλον. Εδώ ζει το ήμισυ του πληθυσμού της Μογγολίας. Λένε ότι το Ουλάν Μπατόρ μπαίνει σιγά σιγά στον 21ο αιώνα.
Μόλις φτάσουμε, λοιπόν, στην πρωτεύουσα της Μογγολίας θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας.
Στη συνέχεια και αφού ξεκουραστούμε για λίγο, θα αναχωρήσουμε για την ξενάγησή μας στην πόλη, προκειμένου να επισκεφθούμε την κεντρική πλατεία με το μνημείο του Τζένγκις Χαν, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με τους σκελετούς δεινοσαύρων και το Μοναστήρι Γκαντάν. «Γκαντάν» σημαίνει «το μεγάλο μέρος της απόλυτης χαράς». Είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό μοναστήρι στη Μογγολία και το πιο σπουδαίο αξιοθέατο της πρωτεύουσας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Ουλάν Μπατόρ - Καρακορούμ

Νomad land
Το οδοιπορικό μας θα συνεχιστεί στην καρδιά της Μογγολίας και συγκεκριμένα στην έρημο Γκόμπι, που αποτελεί την πιο εκτεταμένη άγονη περιοχή στην ασιατική ήπειρο. Σε αντίθεση με την εικόνα που συνδέεται συχνά με μια έρημο, ένα μεγάλο μέρος της ερήμου Γκόμπι δεν είναι αμμώδες, αλλά καλύπτεται από γυμνά βράχια! Η περήφανη απάντηση των ντόπιων στο πώς προέκυψε η έρημος είναι ότι δημιουργήθηκε από την επέλαση του στρατού του Τζένγκις Χαν.
Ωστόσο τη σημερινή ημέρα μας θα την αφιερώσουμε στο Καρακορούμ, την αρχαία πρωτεύουσα της Μογγολικής Αυτοκρατορίας, την οποία ο Τζένγκις Χαν ίδρυσε το 1220. Εκτεινόταν από τη Χερσόνησο της Κορέας έως τον Δούναβη και ήταν μία από τις μεγαλύτερες στην Ιστορία. Το Καρακορούμ επέζησε μόνο μερικές δεκαετίες, αφού 47 χρόνια αργότερα ο εγγονός του, Κουμπλάι Χαν, ο πιο εξέχων από τους διαδόχους του και ιδρυτής της κινεζικής δυναστείας Γιουάν (1271-1368), μετέφερε την πρωτεύουσα στο Χανμπαλίχ, το σημερινό Πεκίνο.
Όταν ολοκληρωθεί η ξενάγησή μας στο Καρακόρουμ, ένα υπέροχο μεσημεριανό γεύμα μάς περιμένει στο Ελσέν Τασαρκάι, εκεί όπου η φύση δίνει ρεσιτάλ, με αμέτρητους αμμόλοφους και ένα μικρό δάσος δίπλα σε ποτάμι.
Αφού ξαποστάσουμε για λίγο, θα επισκεφθούμε στη συνέχεια το Μοναστήρι του Ερντενεζούου. Το μοναστήρι αυτό αποτέλεσε το πρώτο βουδιστικό μοναστήρι της Μογγολίας και στην ακμή του, στο τέλος του 18ου αιώνα, είχε 62 ναούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ισοπεδώθηκαν την εποχή του κομμουνισμού. Σήμερα ζουν εκεί περίπου 100 μοναχοί. Ο δε τετράγωνος περίβολος, πλευράς 400 μέτρων, συνδυάζει τη σοβαρότητα με την κομψότητα, ενώ το περιτείχισμα κοσμούν 108 -ιερός αριθμός στον βουδισμό- λευκές στούπες. Υπό το σεληνόφως οι σκιές τους μοιάζουν με το περίγραμμα από τις περικεφαλαίες των Μογγόλων πολεμιστών. Είναι ένα θέαμα που κανείς ταξιδιώτης δεν πρέπει να χάσει.
Η περιήγησή μας θα συνεχιστεί στο Μουσείο του Καρακορούμ, το οποίο μπορεί να είναι μικρό, αλλά είναι πολύ εντυπωσιακό. Φιλοξενεί δεκάδες αντικείμενα του 13ου και του 14ου αιώνα, προϊστορικά εργαλεία πέτρας, κεραμικά, χάλκινα, νομίσματα, θρησκευτικά αγάλματα και πέτρινες επιγραφές. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας θα δούμε, επίσης, το γλυπτό ενός πέτρινου φαλλού. Υποτίθεται ότι τοποθετήθηκε εκεί για να λειτουργεί κατευναστικά στην τυχόν ερωτική επιθυμία των μοναχών για τις ντόπιες κοπέλες. Σήμερα βλέπεις γυναίκες να κάθονται με λυγισμένα γόνατα πάνω σε αυτόν τον φαλλό για να γίνουν γόνιμες. Η ημέρα μας όμως δεν τελειώνει εδώ. Ένα ακόμη όνειρό μας θα γίνει πραγματικότητα: θα κοιμηθούμε σε μια αυθεντική μογγολέζικη γιούρτα!

4η ημέρα: Καρακορούμ - Ίππευση αλόγων - Όντζι

Free as a horse
Σήμερα θα κινηθούμε νοτιότερα, προς την έρημο της Μέσης Γκόμπι, μέσα από πράσινες μογγολικές στέπες που προοδευτικά μεταμορφώνονται σε ημιέρημο. Εκεί θα ιππεύσουμε τα περήφανα άλογα της Μογγολίας και θα αισθανθούμε πώς είναι να καλπάζεις ελεύθερος στην αχανή στέπα... Εμπειρία μοναδική, μέχρι την επόμενη... που είναι η επίσκεψή μας σε μια αυθεντική οικογένεια νομάδων που θα μας καλοδεχθούν στη γιούρτα τους, θα μας δείξουν πώς αρμέγουν τα ζώα τους και πώς χρησιμοποιούν την παράξενη καύσιμη ύλη για να ανάψουν φωτιά. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και το περήφημο airag, το γάλα φοράδας. Επόμενος προορισμός της ημέρας το Μοναστήρι Όντζι, στις όχθες του ομώνυμου ποταμού, το οποίο χτίστηκε τον 19ο αιώνα και καταστράφηκε το 1930, κατά την περίοδο των κουμουνιστικών εκκαθαρίσεων. Εκεί θα ξεναγηθούμε στα ερείπια που εξακολουθούν να στέκουν επιβλητικά και στη συνέχεια θα απολαύσουμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά δειλινά, αυτό στην έρημο Γκόμπι. Διανυκτέρευση σε γιούρτες.

5η ημέρα: Όντζι - «Φλεγόμενοι βράχοι» του Μπαϊανζάνγκ - Σκελετοί δεινοσαύρων (Νότια έρημος Γκόμπι)

Ασιατικό Jurassic Park
Αφού πάρουμε το πρωινό μας θα κατευθυνθούμε νοτιότερα, προς την έρημο Γκόμπι, όπου θα συναντήσουμε τους περίφημους «φλεγόμενους βράχους» του Μπαϊανζάνγκ, ένα αληθινό θαύμα της φύσης, που δημιουργήθηκε από τη διάβρωση της άμμου και των βράχων σε διάστημα χιλιάδων χρόνων. Λίγο αργότερα θα κατευθυνθούμε προς το κέντρο της ερήμου, εκεί όπου βρέθηκαν οι πρώτοι σκελετοί δεινοσαύρων, δίπλα σε αρχαιολογικά σημάδια της παλαιολιθικής, της νεολιθικής και της εποχής του χαλκού. Στην περιοχή αυτή ο Αμερικανός παλαιοντολόγος Ρόι Τσάπμαν Άντριους ανακάλυψε πρώτος αβγά δεινοσαύρων και αποκάλεσε το μέρος αυτό «το τέλος του κόσμου». Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε αυτό ακριβώς το μέρος, πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, υπήρξε ο βυθός μια τεράστιας θάλασσας.
Είναι μεγάλη ταξιδιωτική εμπειρία το περπάτημα που θα ακολουθήσει σε έναν από πιο διάσημους παλαιοντολογικούς χώρους της Γης. Το τοπίο είναι μαγικό και κατά τη διάρκεια του δειλινού το πορφυρό των βράχων αποτελεί ιδανικό σκηνικό για τις ωραιότερες φωτογραφίες του ταξιδιού μας. Στην κατασκήνωση με τις γιούρτες, όπου θα διανυκτερεύσουμε, μας περιμένει γεύμα και δείπνο, γιορτή με παραδοσιακό μογγολέζικο μπάρμπεκιου, το «khorkhog», και ελεύθερος χρόνος για χαλάρωση.

6η ημέρα: Μπαϊανζάνγκ (ανέβασμα σε αμμόλοφους, διαδρομή με καμήλες) - Όαση Κόνγκορ (Νότια έρημος Γκόμπι)

Το τραγούδι της ερήμου
Να ξυπνάς πρωί πρωί, να βγαίνεις έξω στον παγωμένο πρωινό αέρα και να αντικρίζεις την έρημο Γκόμπι. Και να ξέρεις ότι σήμερα σε περιμένουν ατέλειωτοι αμμόλοφοι και βόλτες στην έρημο με καμήλες. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει ένας ταξιδιώτης από τη ζωή του; Ίσως να ακούσει το τραγούδι της ερήμου...
Κι όμως τις μέρες που ο άνεμος φυσάει δυνατά, ο ήχος ακούγεται από μακριά σαν τραγούδι και καμιά φορά σαν μηχανή αεροσκάφους που κινείται. Εχουμε μεταφερθεί στο νοτιότερο κομμάτι της ερήμου και έχουμε φτάσει στους αμμόλοφους Κόνγκορ, τους «αμμόλοφους που τραγουδούν». Το χρώμα της άμμου αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας από κίτρινο σε ασημένιο, ενώ ο ποταμός που περνά ανάμεσα από τους αμμόλοφους δίνει ζωή στην εντυπωσιακή όαση Κόνγκορ.
Οι ηρωικές Camelus Bactrianus, οι βακτριανές καμήλες με τους δύο ύβους (καμπούρες), που χάρη στην αντοχή τους στο κρύο, στην ξηρασία και στα υψόμετρα επέτρεψαν τα μεγάλα ταξίδια των καραβανιών που ακολουθούσαν τον «δρόμο του μεταξιού», μας κοιτούν έτοιμες για όλα... Ε, πώς να αφήσουμε αυτές τις υπέροχες... κυρίες να περιμένουν; Η βόλτα στη σκληρή διθέσια ράχη τους και η χαριτωμένη κυματώδης κίνησή τους μόνο ως τέλεια εμπειρία μπορεί να καταγραφεί… Το ίδιο και η απέραντη θέα πάνω από τους αμμόλοφους που θα σκαρφαλώσουμε. Ύστερα από την περιπλάνησή μας θα διανυκτερεύσουμε σε γιούρτα.

7η ημέρα: Κονγκόρ - Koιλάδα Γιόλιν Αμ - Ίππευση αλόγων (Νότια έρημος Γκόμπι)

Στην κοιλάδα των αετών
Σήμερα ο δρόμος μας θα μας οδηγήσει στην περίφημη κοιλάδα Γιόλιν Αμ, το πιο όμορφο ίσως τοπίο της Μογγολίας. Θα περάσουμε από φαράγγια και μικρά χωριουδάκια για να φτάσουμε στην κοιλάδα με τα τοπία που κόβουν την ανάσα. Οι βράχοι σε αυτό το εξώκοσμο φαράγγι είναι τόσο ψηλοί και τα περάσματα τόσο στενά, που μόλις μπορούν να περάσουν τρεις άνθρωποι μαζί, ενώ κάποια σημεία δεν τα βλέπει καθόλου ο ήλιος! Ο καλύτερος τρόπος για να δούμε τα εκπληκτικά στενά περάσματα είναι ανεβασμένοι πάνω σε μογγολικά άλογα και αυτόν τον τρόπο θα ακολουθήσουμε και εμείς (σ.σ.: Για όσους δεν επιθυμούν να ανέβουν στα άλογα, μία ώρα περπάτημα είναι εξίσου απολαυστική επιλογή). Εδώ επικρατεί δροσιά ακόμα και κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Οι δε ήχοι από τους γύπες και η διάχυτη μυρωδιά του γιουνίπερου (αρωματικό αειθαλές πευκοειδές της περιοχής) δημιουργούν μια ατμόσφαιρα δέους και μας φέρνουν σε επαφή με αυτό που αποκαλούμε φυσικό θαύμα. Άλλωστε Γιολ στα μογγολικά σημαίνει «αετός», γι’ αυτό και η κοιλάδα λέγεται και «κοιλάδα των αετών». Μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Γκόμπι μάς περιμένει δείπνο και χαλάρωση.

8η ημέρα: Γιόλιν Αμ -Νταλανζαντγκάντ- Ουλάν Μπατόρ

Happy end
Έχοντας στα μπαγκάζια του νου και της καρδιάς μας πρωτόγνωρες εμπειρίες και ανεπανάληπτες εικόνες, θα φτάσουμε οδικώς στο Νταλανζαντγκάντ και από εκεί θα πετάξουμε για το Ουλάν Μπατόρ. Φτάνοντας στην πρωτεύουσα θα κάνουμε τις τελευταίες μας βόλτες και το βράδυ μας θα κλείσει με ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο με μογγολικούς χορούς και σόου.

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1850

08/08

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

15:35

17:05

ΤΚ  342

08/08

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΟΥΛΑΝ ΜΠΑΝΤΟΡ

19:10

10:05

ΤΚ 343

16/08

ΟΥΛΑΝ ΜΠΑΝΤΟΡ   –  ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

11:05

17:25

ΤΚ 1843

16/08

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ   – ΑΘΗΝΑ

19:15

20:45

 

Το ταξίδι μας

- Αεροπορική εταιρεία: Turkish Airlines.
- Κατανομή διανυκτερεύσεων: Ουλάν Μπατόρ (2), διανυκτέρευση σε γιούρτες: Καρακορούμ (1), Όντζι (1), Μπαϊανζάνγκ (1), Γκόμπι Εντέρνε (1), Κοιλάδα των αετών (1).
- Διατροφή: Ημιδιατροφή στο Ουλάν Μπατόρ (2 πρωινά και 2 δείπνα), πλήρης διατροφή στις γιούρτες.
- Είσοδοι σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
- Έλληνας αρχηγός με μεγάλη εμπειρία στη χώρα.
- Οι κατασκηνώσεις με τις γιούρτες πληρούν ευρωπαϊκά στάνταρ.
- Οι γιούρτες αυτές είναι στημένες πάνω σε μόνιμο τσιμεντένιο δάπεδο, τα κρεβάτια είναι κανονικά και προσφέρονται πετσέτες και σκεπάσματα.
- Οι χώροι των WC και των ντους βρίσκονται σε ξεχωριστά οικήματα και είναι πεντακάθαρα!
- Επίσης υπάρχουν ξεχωριστά οικήματα εστίασης και κοινόχρηστοι διαμορφωμένοι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι.
- Μετακινήσεις: στην έρημο Γκόμπι επιβιβαζόμαστε σε πολύ καλά τζιπ 4x4 και όχι σε πούλμαν, για να μπορούμε να κινούμαστε με ευκολία στις περιοχές που επιθυμούμε.

Επιπλέον παροχές

- Ίππευση μογγολικών αλόγων στη στέπα.
- Διαδρομή στην έρημο με καμήλες.
- Επίσκεψη σε αυθεντική οικογένεια νομάδων, για να δούμε τις συνήθειές τους και να πιούμε γάλα φοράδας.
- Αποχαιρετιστήριο δείπνο στο Ουλάν Μπατόρ με μογγολικούς χορούς και σόου.
- Αχθοφορικά.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Versus Travel.

 


ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


Έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Δεν Απαιτούνται   διανυκτερεύσεις στην Αθήνα

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα  περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και οι αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας.  Σύμφωνα με τις πτήσεις  αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

Info

ΜΟΓΓΟΛΙΑ

ΙΝFO

Πρωτεύουσα: Ουλάν Μπατόρ
Πληθυσμός: 3.120.000 κάτοικοι
Γλώσσα: Μογγολικά
Τοπική ώρα: 6 ώρες μπροστά από την Ελλάδα
Νόμισμα: Τουγκρίκ
Διεθνής κωδικός κλίσης: +976

Επιπλέον γνώσεις

Επιπλέον γνώσεις

Βιβλία
- «Τζένγκις Χαν», Συγγραφέας: John Man, εκδόσεις Modern Times.
- «Γερουλντελγγέρ: Εγκλήματα στη Μογγολία», του Ίαν Mανούκ, εκδόσεις Στερέωμα (τιμήθηκε με 11 βραβεία μέσα στο 2014).
Ταινίες
- «Η κυνηγός με τον αετό», του Οτο Μπελ, ντοκιμαντέρ. Ένα 13χρονο κορίτσι είναι αποφασισμένο να γίνει κυνηγός με αετό όπως ο πατέρας της.
- «The story of the weeping Camel», υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.
- Mongol, του Σερκέι Μποτρόφ. Πήρε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Επιπλέον γνώσεις

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ...

- Οι γιούρτες είναι οι σκηνές που μένουν οι νομάδες. Κατασκευάζονται από υφάσματα και δέρματα πρόβατων που τοποθετούνται πάνω σε έναν ξύλινο σκελετό. Στο κέντρο της οροφής υπάρχει μια τρύπα από την οποία βγαίνει ο καπνός από τη σόμπα που χρησιμοποιείται για μαγείρεμα και θέρμανση.
- Ο Τζένγκις Χαν ήταν μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες που περπάτησαν ποτέ στην οικουμένη. Σε ηλικία μόλις 20 ετών ξεκίνησε να δημιουργήσει μια μεγάλη στρατιά για να ενώσει κάτω από τον ζυγό του τις ανεξάρτητες φυλές της Νοτιοανατολικής Ασίας, έργο που τελεσφόρησε πέρα από κάθε φιλοδοξία: η Μογγολική Αυτοκρατορία ήταν η μεγαλύτερη που θα έβλεπε ποτέ ο κόσμος πριν από την εμφάνιση της βρετανικής.
-Οι δεινόσαυροι πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια. 100 εκατομμύρια χρόνια πριν αφθονούσαν και ήταν οι κυρίαρχοι του πλανήτη μας, ενώ η αυτοκρατορία τους έληξε άδοξα πριν 80 εκατομμύρια χρόνια.
Ποιός ήταν ο λόγος που προκάλεσε τη μαζική αυτή εξαφάνιση που χαρακτηρίζει το τέλος της Κρητιδικής και την αρχή της Κενοζωϊκής εποχής, όπως ονομάζεται επιστημονικά, η εποχή των δεινοσαύρων;
Οι επιστήμονες ψάχνουν ακόμα να βρουν μια αξιόπιστη απάντηση που θα εξηγήσει γιατί εξαφανίστηκαν τα ζώα αυτά, ενώ τα περισσότερα θηλαστικά - οι χελώνες, οι κροκόδειλοι, οι σαλαμάνδρες και οι βάτραχοι επέζησαν. Τα πουλιά επίσης ξέφυγαν, ομοίως τα σαλιγκάρια, οι αστερίες της θάλασσας, τα οστρακόδερμα και οι αχινοί. Ακόμη και τα σκληραγωγημένα φυτά που ήταν ικανά να ξεπεράσουν τις ακραίες συνθήκες του κλίματος ευημερούσαν.
Υπάρχουν δύο κύριες υποθέσεις που μπορούν να εξηγήσουν την εξαφάνισή τους: Η μια είναι μία εξωγήινη σύγκρουση, που οφείλεται σε έναν αστεροειδή ή σε έναν κομήτη, οπότε τεράστιες ποσότητες σκόνης γέμισαν την ατμόσφαιρα και επήλθε μεγάλη ψύξη, εξαιτίας της οποίας τα ζώα που είχαν εξελιχτεί και προσαρμοστεί σε ζεστό κλίμα να μην καταφέρουν να επιβιώσουν.
Η άλλη  υπόθεση είναι ότι την περίοδο εκείνη συνέβαινε μια τεραστίων διαστάσεων ηφαιστειακή δραστηριότητα και λόγω της στάχτης μειώθηκε η ακτινοβολία προς τη Γη.
Και στα  δύο σενάρια η γη και ο ουρανός θα είχαν πνιγεί  με συντρίμμια που έκρυβαν τον ήλιο, μειώνοντας τη φωτοσύνθεση και καταστρέφοντας την τροφική αλυσίδα. Μόλις κατακάθισε η σκόνη, τα αέρια του θερμοκηπίου γέμισαν την ατμόσφαιρα, οπότε η θερμοκρασία ανέβηκε απότομα, φέρνοντας μια γρήγορη μεταβολή στο κλίμα.
- Το 1922 ο Βρετανός Παλαιοντολόγος Ρόι Τσάπμαν Άντριους (Roy Chapman Andrews) βρήκε το πιο πλούσιο σημείο με απομεινάρια από την εποχή των δεινοσαύρων στην έρημο Gobi. Εδώ βρέθηκαν και εντυπωσιακά αυγά δεινοσαύρων καθώς και οστά που αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από 200 ζώα.
Ο λόγος που βρέθηκε εδώ αυτός ο μεγάλος αριθμός οστών είναι γιατί στην μακρινή εκείνη εποχή υπήρχε μια λίμνη, όπου τα μεγάλα αυτά ζώα μπορούσαν να τραφούν και να επιβιώσουν.
- Ο Andrews έπεσε τυχαία πάνω σε μια τρομερή ανακάλυψη. Κυριολεκτικά σκόνταψε πάνω σε έναν κρίσιμο συνδετικό κρίκο της μεγάλης αλυσίδας της ζωής. Στις 13 Ιουλίου ανέφερε ότι είχε βρει μερικά απολιθωμένα αυγά. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι επρόκειτο για τα πρώτα αυγά δεινοσαύρων. Η ανακάλυψη αυτή έκανε τον Andrews εθνικό ήρωα. Αλλά τα αυγά δεν βρίσκονταν εκεί μόνα τους. Από πάνω τους κρεμόταν ένας πτηνόμορφος σκελετός δεινόσαυρου, άγνωστος μέχρι τότε στους ανθρώπους. Προφανώς είχε παγιδευτεί την ώρα που έκλεβε τα αυγά για να τα φάει. Έτσι καταδικάστηκε να φέρει το όνομα Οβιράπτορας (Oviraptor) που σημαίνει «κλέφτης αυγών». Σε ένα από αυτά τα αυγά υπήρχε και έμβρυο. Μπροστά στους παλαιοντολόγους εμφανιζόταν ένα έμβρυο έτοιμο να εκκολαφθεί...
- Τα οστά μιλούν. Υπάρχουν ανεξήγητες ομοιότητες ανάμεσα στους σκελετούς δεινοσαύρων και των σημερινών πουλιών. Σχεδόν αναμφίβολα είχαν ένα κοινό πρόγονο. Και κάθε νέα ανακάλυψη βοηθά να αποδειχθεί ότι οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν και ότι τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα δεινόσαυροι.
- Οι πρωτοκεράτοι είναι ένα περίεργο είδος δεινόσαυρου στο μέγεθος γουρουνιού με ράμφος όμοιο με αυτό του παπαγάλου. Ζώο αποκλειστικά χορτοφάγο που έβοσκε στην Gobi και φυσικός εχθρός του Oviraptor. Ο Oviraptor από την άλλη είναι ο πιο παράξενος από όλους τους δεινόσαυρους. Γρήγορος, έξυπνος και φυσικά θανατηφόρος.
- Η Gobi ήταν η "αυτοκρατορία" των δεινόσαυρων. Η αυτοκρατορία αυτή κράτησε μερικά εκατομμύρια χρόνια. Για να καταστεί πιο σαφές, φανταστείτε πως ο χρόνος από τη στιγμή εμφάνισης των δεινοσαύρων μέχρι και σήμερα αντιστοιχεί σε μια ημέρα. Το ξημέρωμα αυτής της ημέρας είναι η γέννηση των δεινοσαύρων. Το μεσημέρι είναι το ζενίθ  τους και στις 5 το απόγευμα είναι η εξαφάνισή τους. Ο χρόνος περνάει ... και ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίζεται μόλις ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα. Όλη η δική μας γραπτή ιστορία, αφορά μόνο 3,5 δευτερόλεπτα του συνόλου του χρόνου!

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

  • Ίππευση μογγολικών αλόγων στη στέπα.
  • Διαδρομή στην έρημο με καμήλες.
  • Επίσκεψη σε αυθεντική οικογένεια νομάδων, για να δούμε τις συνήθειές τους και να πιούμε γάλα φοράδας.
  • Αποχαιρετιστήριο δείπνο στο Ουλάν Μπατόρ με μογγολικούς χορούς και σόου.

Περίοδοι

  • Καλοκαίρι 2018

Χάρτης Ταξιδιού Μογγoλία - Απάτητη νότια έρημος Γκόμπι | 08.08.2018

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info