Πρωινό στο ξενοδοχείο και το πρόγραμμά μας συνεχίζει με την πολύ σημαντική επίσκεψή μας στο Μουσείο Πράδο (η είσοδος δεν περιλαμβάνεται). Το μουσείο ιδρύθηκε το 1818 και κατέχει μία από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, με μεγάλο πλήθος έργων από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Το μουσείο κατά την ίδρυσή του στέγασε αρχικά τη βασιλική συλλογή, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε μικρό, οπότε επεκτάθηκε το 1918. Αν και το Πράδο ιδρύθηκε ως μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 5.000 σχέδια, 1.000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα. Τα γλυπτά του υπολογίζονται γύρω στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής, στους οποίους χρωστάει και τη διεθνή αίγλη του, είναι γύρω στους 8.600. Πρόκειται για έργα των Βελάθκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ κ.ά. Στις αίθουσές του εκτίθενται περίπου το ένα τρίτο των πινάκων που κατέχει.
Το πιο γνωστό έργο στο Μουσείο Πράδο είναι το Λας Μενίνας του Βελάθκεθ. Ο Βελάθκεθ όχι μόνο παραχώρησε στο μουσείο τους εκπληκτικούς πίνακές του, αλλά δραστηριοποιήθηκε για να συγκεντρωθούν και έργα των σημαντικότερων Ιταλών καλλιτεχνών της εποχής του. Σημαντικό τμήμα των πινάκων του Μουσείου Πράδο ανήκουν στη λεγόμενη Χρυσή Περίοδο της Ισπανίας (15ος - 17ος αιώνας).
Υπόλοιπο της ημέρας ελεύθερο για χαλαρή βόλτα. Σεργιανίζοντας θα παρατηρήσουμε πως όσον αφορά την αρχιτεκτονική, η Μαδρίτη είναι ένα ζωντανό μουσείο. Σε αυτή την πρώτη βόλτα μας καταλαβαίνουμε πως ενώ διαθέτει υπερσύγχρονες υποδομές, έχει διατηρήσει την όψη και την αισθητική πολλών από τις ιστορικές γειτονιές. Τα βασικά αξιοθέατά της είναι το Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης, το Βασιλικό Θέατρο με την αποκατεστημένη Λυρική Σκηνή του 1850, το απίθανο πάρκο Μπουέν Ρετίρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1631, το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το οποίο περιέχει ιστορικά αρχεία της Ισπανίας, μεγάλος αριθμός εθνικών μουσείων και φυσικά… το Χρυσό Τρίγωνο της Τέχνης, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος της λεωφόρου Πασέο δελ Πράδο και περιλαμβάνει τρία παγκόσμιας σημασίας μουσεία τέχνης: το Πράδο, το Μοντέρνας Τέχνης Βασίλισσα Σοφία και το Thyssen-Bornemisza το οποίο συμπληρώνει τα δύο προηγούμενα.
Πέρα από τα μουσεία, η Πλάθα ντε Θιμπέλες με το σιντριβάνι της είναι το σύμβολο της πόλης. Άλλα αξιοθέατα είναι ο καθεδρικός ναός Λα Αλμουδένα, οι εκκλησίες του Αγίου Ισιδώρου και του Αγίου Φραγκίσκου καθώς και το πάρκο Μπουέν Ρετίρο και η πλατεία Πλάθα Μαγιόρ. Ο πιο διάσημος εμπορικός δρόμος είναι η Γκραν Βία που σχεδιάστηκε τον 19ο αιώνα, κατά τα παρισινά πρότυπα, με καταστήματα και θέατρα. Ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος με αναγεννησιακά κτίρια διαφόρων αρχιτεκτονικών στυλ της εποχής όπως βιεννέζικη αρ νουβό, ο ισπανικός εκλεκτικισμός, η αρ ντεκό κ.α.
Συνεχίζουμε με περιπατητική περιήγηση στη Μαδρίτη. Μπορούμε να πάμε στο διάσημο στάδιο Μπερναμπέου και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ατότσα που είναι ο μεγαλύτερος της Ισπανίας και πρωτολειτούργησε το 1851. Μπορούμε επίσης να δούμε τον αρχαίο αιγυπτιακό ναό του Ντεμπόντ ο οποίος βρίσκεται στο τέλος της οδού Γκραν Βία. Ο ναός αυτός χτίστηκε το 200 π.Χ. νότια του Ασουάν στην Αίγυπτο. Τη δεκαετία του 1960, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα του Ασουάν, η UNESCO έκανε διεθνή έκκληση για τη διάσωση των μνημείων που κινδύνευαν να καταστραφούν από τα ισχυρά ρεύματα του Νείλου. Η Ισπανία ανταποκρίθηκε και το 1968, η αιγυπτιακή κυβέρνηση παραχώρησε τον ναό του Ντεμπόντ στην Ισπανία, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, για τη βοήθειά της στη διάσωση των ναών του Αμπού Σιμπέλ. Έτσι ολόκληρος ο ναός του Ντεμπόντ μεταφέρθηκε από τον Νείλο στη Μαδρίτη!
Μπορούμε επίσης να πάμε στο περίφημο Πάρκο Ρετίρο. Το πάρκο ανήκε στην ισπανική βασιλική οικογένεια μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, οπότε και έγινε δημόσιο. Καταλαμβάνει έκταση 1,4 χλμ² και βρίσκεται στα όρια του κέντρου της πόλης, πολύ κοντά στην Πουέρτα δε Αλκαλά και όχι μακριά από το Μουσείο Πράδο. Μέσα στο πάρκο θα δούμε όμορφα αγάλματα και μνημεία, εκθέσεις έργων τέχνης και μία λίμνη. Και τέλος αφού η ημέρα είναι αφιερωμένη στη βασίλισσα Μαδρίτη, μπορούμε να κάνουμε και μια βόλτα στα υπέροχα καταστήματά της.
Διανυκτέρευση στη Μαδρίτη.