fb

Πληροφορίες για: Μπαρμπάντος

Περιγραφή

Η νησιωτική χώρα Μπαρμπάντος έχει έκταση 431 τ.χλμ. και πληθυσμό 277.821, σύμφωνα με την απογραφή του 2010. Πρωτεύουσα είναι η Μπριτζτάουν. Πολίτευμα της χώρας είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας. Αρχηγός του Κράτους είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπροσωπείται από τον Γενικό Κυβερνήτη. Είναι ανεξάρτητο κράτος από τις 30 Νοεμβρίου του 1966.

Μέχρι τον 20ό αιώνα
Πιθανότατα οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Ινδιάνοι Αραουάκ που έφτασαν εκεί από τη Νότια Αμερική. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν στο νησί ήταν οι Ισπανοί (πιθανότατα το 1518), οι οποίοι και εξόντωσαν τους αρχικούς κατοίκους. Το 1625 ο Άγγλος Τζον Πάουελ κατέλαβε το νησί και το 1627 αποβιβάστηκαν εκεί οι πρώτοι Άγγλοι άποικοι. Το 1663 η χώρα έγινε βρετανική κτήση. Στα μετέπειτα χρόνια η οικονομία του νησιού γνώρισε μεγάλη άνθηση, κυρίως χάρη στην εργασία των Αφρικανών δούλων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί για να εργαστούν στις φυτείες ζαχαροκάλαμου. Το 1838, ύστερα από την κατάργηση της δουλείας στους κόλπους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, οι δούλοι του Μπαρμπάντος απέκτησαν την ελευθερία τους, κάτι που όμως δεν κλόνισε σοβαρά την οικονομία του νησιού.


Ο 20ός αιώνας
Το διάστημα 1937-1938 στο Μπαρμπάντος αλλά και στα άλλα νησιά των Δυτικών Ινδιών ξέσπασαν αντιαποικιακές ταραχές, με αφορμή τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και τη βαθιά οικονομική κρίση. Μπροστά σ` αυτή την κατάσταση ιδρύθηκε ο Βρετανικός Οργανισμός Αποικιακής Πρόνοιας και Ανάπτυξης, ο οποίος ενίσχυσε οικονομικά τα νησιά, ενώ βαθμιαία άρχισε και η συμμετοχή των ντόπιων κατοίκων στη διακυβέρνηση των νησιών. Στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν το 1951 στο Μπαρμπάντος, ύστερα από την καθιέρωση της καθολικής ψηφοφορίας, το Φιλελεύθερο Κόμμα (BLP), υπό τον Γκράντλει Άνταμς, αναδείχτηκε πρώτη δύναμη και ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός της χώρας το 1954. Το 1958 το Μπαρμπάντος αποτέλεσε μαζί με την Τζαμάικα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και τις άλλες βρετανικές κτήσεις της Κεντρικής Αμερικής, τμήμα της Ομοσπονδίας των Δυτικών Ινδιών, η οποία όμως διαλύθηκε το διάστημα 1961-1965. Το 1966 το Μπαρμπάντος απαίτησε και έλαβε πλήρες καθεστώς ανεξαρτησίας μέσα στους κόλπους της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (DLP) του Έρολ Μπάροου, το οποίο είχε αναδειχτεί πρώτη δύναμη στις εκλογές του 1961, ήρθε πρώτο και στις εκλογές του 1966 και ο Μπάροου έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την ανεξαρτησία της χώρας. Το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα κέρδισε και τις εκλογές του 1971, ενώ στις επόμενες εκλογές του 1976 στην εξουσία επανήλθε το Φιλελεύθερο Κόμμα, με ηγέτη τον Τζ. Άνταμς. Τα επόμενα χρόνια τα δύο αυτά κόμματα εναλλάσσονταν στην πολιτική σκηνή της χώρας, χωρίς να παρουσιάζουν μεταξύ τους σημαντικές διαφορές, καθώς και τα δύο ακολουθούσαν μια μετριοπαθή σοσιαλιστική πολιτική. Το 1986 το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα επέστρεψε στην εξουσία και ο ηγέτης του, Έρολ Μπάροου, στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Ένα χρόνο αργότερα ο Μπάροου πέθανε και τον διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Έρσκιν Σάντιφορντ, ο οποίος διατήρησε το αξίωμα και μετά τις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου 1991.

Το 1994 ύστερα από μία ρήξη στους κόλπου του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος, ο Σάντιφορντ προκήρυξε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, στις οποίες πρώτη δύναμη αναδείχτηκε το Φιλελεύθερο Κόμμα, με ηγέτη τον Όουεν Άρθουρ, καταλαμβάνοντας τις 19 από τις 28 έδρες της Εθνοσυνέλευσης.

Το νησί αποτελεί την κορυφή μιας υποθαλάσσιας οροσειράς, η οποία εκτείνεται κατά μήκος των βόρειων ακτών της Βενεζουέλας. Το έδαφός του αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα και κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι πεδινό, εκτός από τα βορειοκεντρικά, όπου σχηματίζεται το όρος Χίλαμπυ. Η κορυφή έχει ύψος 337 μ. και αποτελεί το ψηλότερο σημείο της χώρας. Στα ανατολικό τμήμα του νησιού σχηματίζεται ο κρημνός Χάκλτονς.

Το Μπαρμπάντος βρίσκεται στον Τροπικό του Καρκίνου και έχει ήπιο τροπικό κλίμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από τους θαλασσινούς ανέμους. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 26° C και δεν παρατηρούνται μεγάλες θερμικές διακυμάνσεις. Οι βροχοπτώσεις είναι αρκετές και οι περισσότερες παρατηρούνται το διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου. Οι μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις φτάνουν τα 1.000 χιλιοστά στις ακτές και τα 2.300 χιλιοστά στην κεντρική ορεινή περιοχή. Το νησί συχνά - κυρίως από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο - πλήττεται από τυφώνες, οι οποίοι προξενούν αρκετές καταστροφές.

Το προσδόκιμο ζωής το 2015 υπολογίστηκε στον συνολικό πληθυσμό στα 75,18 χρόνια (στους άνδρες 72,82 έτη και 77,56 στις γυναίκες)

Στη χώρα υπάρχει ένα αεροδρόμιο. Η οδήγηση γίνεται στα αριστερά.